Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

"Μια χούφτα κράτη": Αποσπάσματα από τον προσυνεδριακό

Στις θέσεις 5, 70 και 72 της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος σκιαγραφείται μία άλλη αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό από αυτήν που ανάλυσε ο Λένιν στο βιβλίο του «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», αλλά και τις θέσεις που επεξεργάστηκαν τα συνέδρια της 3ης Διεθνούς και μέχρι σήμερα διατηρούν όσα κόμματα βρίσκονται σε αυτό το πολιτικό-ιστορικό ρεύμα.

Ο Λένιν ιμπεριαλιστικές θεωρεί τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές δυνάμεις ή χώρες, στις οποίες αναφέρεται, δύο φορές μάλιστα, στον γνωστό ορισμό του ιμπεριαλισμού με τα πέντε σημεία (Απαντα τ. 27 σελ.393). Οι χώρες αυτές, πάντα κατά τον Λένιν, είναι «μία χούφτα» ή «τα 4-5 μεγαλύτερα καπιταλιστικά κράτη». Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος χωρίστηκε σε μία χούφτα κράτη-τοκογλύφους και σε μία τεράστια πλειοψηφία κράτη-οφειλέτες» (στο προηγούμενο σελ. 405). Το σχήμα αυτό το διατηρεί το ΚΚΕ και στο ισχύον πρόγραμμα του όπου γράφει: «Ενας μικρός αριθμός ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ελέγχει και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου».

Στις Θέσεις της ΚΕ εισάγεται ένα άλλο σχήμα, αυτό της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, όπου η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα με ενδιάμεση θέση σε αυτήν. Ενα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες γίνονται πολύ περισσότερες από αυτές που εκτιμούσε ο Λένιν αλλά και το ισχύον πρόγραμμα του Κόμματος, γιατί εκτός από το μέσο της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, με χώρες σαν την Ελλάδα, υπάρχει και η βάση της.
Νίκος Μεταλληνός
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Κέρκυρας, 20 Μάρτη 2013


Ο Λένιν έγραφε πως «ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κράτη - τοκογλύφους και σε μια τεράστια πλειοψηφία κράτη - οφειλέτες» (Β.Ι. Λένιν, Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, «Σύγχρονη Εποχή», σ. 117), τονίζοντας ότι υπάρχουν «ποικίλες μορφές των εξαρτημένων χωρών» (Ο.π., σ. 99). Η Ελλάδα «βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Tα παραπάνω χαρακτηριστικά της καθορίστηκαν από ιστορικούς λόγους» (Πρόγραμμα ΚΚΕ, σ. 19). [...]

Αντί της λενινιστικής ανάλυσης για τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση, οι Θέσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα «παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με εξαρτήσεις απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ» (Θ.5), συνεχίζοντας, όμως, τις θεωρίες περί «αλληλεξάρτησης των οικονομιών των κρατών στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα» (Θ. 71), για να καταλήξουν στις «σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης» (Θ. 72). Λίγο νωρίτερα, μάλιστα (Θ. 72) διατυπώνεται η άποψη πως «ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του».
[...] Πάντως, η χρήση του όρου «ιμπεριαλιστική πυραμίδα» (και όχι «αλυσίδα») οδηγεί στην εξής ερμηνεία: Ολες οι χώρες είναι ιμπεριαλιστικές (π.χ. και η Γερμανία και η Ελλάδα), περισσότερο ή λιγότερο. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε ξεκάθαρα και άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» -εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου- στις 23/2/2013 (σ. 12), όπου αναφέρεται:«Να αναδείξουμε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ιμπεριαλιστική χώρα. Μικρή, αλλά ιμπεριαλιστική»! Να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτές οι θεωρίες δεν είναι καινούριες. «Μοιάζουν» ιδιαίτερα με τις αναλύσεις του «θεωρητικού» του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιού, και του περιοδικού Θέσεις, που εδώ και χρόνια αναπτύσσουν αυτές τις απόψεις.
Γεράσιμος Χολέβας
ΚΟΒ Ριζοσπάστη, 22 Μάρτη 2013

Με τη θέση περί αλληλεξάρτησης η ΚΕ συγχέει το στάδιο του ιμπεριαλισμού, με το αν μια χώρα είναι ιμπεριαλιστική δύναμη. Το γεγονός ότι στη χώρα μας επικρατεί μονοπωλιακός καπιταλισμός, δε σημαίνει ότι είναι ιμπεριαλιστική δύναμη. Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι συγκεκριμένες 6-7 χώρες με ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, με οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη.
Γιάννης Δούρος
ΚΟΒ Ανω Πετρούπολης, 23 Μάρτη 2013

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ατεκμηρίωτης εκτίμησης: η άποψη περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας που βρίσκεται σε «ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα με εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Βασικό επιχείρημα οι επενδύσεις στο εξωτερικό (Θέση 21).
[...]

«Ο κόσμος χωρίστηκε σε μια χούφτα κράτη-τοκογλύφους και σε μια τεράστια πλειοψηφία κράτη-οφειλέτες» σημειώνει ο Λένιν
Ελένη Μαυρούλη
Δημοσιογράφος, ΚΟΒ Ριζοσπάστη, 23 Μάρτη 2013

9 χρόνια πριν...

Μας ρωτούν: πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως χώρα ιμπεριαλιστική, ή μικροϊμπεριαλιστική;
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ δεν τίθεται σωστά γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να αποδώσουν ολοκληρωμένα όλα τα χαρακτηριστικά του επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα αλλά και τη θέση του στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
«Ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως επισήμαναν τα 15ο και 16ο Συνέδρια του Κόμματος, βρίσκεται στο ανώτατο, τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα, και παραμένει σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα». (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο).
Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ που στον όρο «ιμπεριαλισμός» προσδίδει πολιτικό και μόνο περιεχόμενο με μοναδικό χαρακτηριστικό την επιθετική επεμβατική πολιτική των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ενάντια σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, και με πόλεμο δεν είναι σωστή. Ο ιμπεριαλισμός είναι καπιταλισμός, το ανώτατο και τελευταίο στάδιο του. Επομένως, πίσω από την πολιτική που ασκείται στην εποχή του ιμπεριαλισμού, υπάρχει η οικονομία. Χωρίς την οικονομική βάση, ως θεμελιακό στοιχείο του ιμπεριαλισμού, δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε ολοκληρωμένα.
Ο ΛΕΝΙΝ στην μπροσούρα «Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» θέτει πέντε γνωρίσματα για τον ιμπεριαλισμό:
1 Η συγκέντρωση του κεφαλαίου και της παραγωγής έχει φτάσει σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή.
2 Συγχώνευση του τραπεζιτικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μιας χρηματιστικής ολιγαρχίας πάνω στη βάση αυτού του «χρηματιστικού κεφαλαίου».
3 Εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου σε διάκριση με την εξαγωγή εμπορευμάτων.
4 Συγκροτούνται διεθνείς ενώσεις των καπιταλιστών, που μοιράζουν τον κόσμο.
5 Τελείωσε το εδαφικό μοίρασμα της Γης ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές Δυνάμεις.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ πρέπει να εκτιμούμε με βάση και τα πέντε χαρακτηριστικά από κοινού.
Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ως καπιταλισμός στο ανώτατο στάδιό του είναι μια ολόκληρη ιστορική εποχή που άρχισε να διαμορφώνεται από τις αρχές του 20ού αιώνα.

11 χρόνια πριν...

«ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι ενταγμένες όλες οι καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα του επιπέδου ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων, ανεξάρτητα με ποιες μορφές και τρόπους γίνεται η ένταξη, η ενσωμάτωση, δηλαδή αν γίνεται μέσω της ένταξης στις διακρατικές περιφερειακές, παγκόσμιες καπιταλιστικές ενώσεις ή μέσα από προγράμματα "βοήθειας" των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μέσα από τις αναβαθμισμένες διακρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, την εξαγωγή κεφαλαίων και εμπορευμάτων, μέσω των στρατιωτικών επεμβάσεων και του πολέμου γενικότερα, με ανοιχτές ή συγκαλυμμένες επεμβάσεις στη διαμόρφωση ή αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος κλπ...Η θέση μιας χώρας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το κριτήριο της ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων, αλλά συνολικά από την οικονομική της ισχύ, την πολιτική και στρατιωτική της ισχύ. Στους κόλπους του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος γίνονται βεβαίως και ανακατατάξεις και αλλαγές στη θέση και το ρόλο μιας χώρας, ανάλογα πώς εξελίσσονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι άξονες και αντιάξονες, παίζουν ρόλο οι τοπικές και περιφερειακές εξελίξεις κλπ., επηρεάζονται βεβαίως και από την πρόοδο και τις κατακτήσεις των λαϊκών κινημάτων, τις εσωτερικές εξελίξεις στο συσχετισμό δύναμης της μιας ή της άλλης χώρας». (από τη διάλεξη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ», ΚΟΜΕΠ, τεύχος 2/2002, σελ. 91-92).

1 Δεκεμβρίου 2004, Ριζοσπάστης

32 σχόλια:

 1. τα πιο χαρακτηριστικά πάντως ήταν ένα αρθρο του Σκολαρίκου που πέταξε το γάντι στους φλωρακικούς ("ο δρόμος είναι ανοιχτός"), και ένα αρθρο απάντηση του Πετρόπουλου που μέσες ακρες σηκώνει το γάντι και μιλάει για αναγέννηση του ΚΚΕ. έτσι είναι στις μεγάλες καπιταλιστικές κρίσεις: ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ

  land down under the bridge

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Διάβαζα π.χ. στον προσυνεδριακό διάλογο - κι εσείς βεβαίως θα διαβάσατε - ότι στην Ελλάδα υποχώρησε λέει η ανάπτυξη του καπιταλισμού γιατί κλείσανε επιχειρήσεις. Μα αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, φέρνει κρίση, φέρνει συγκέντρωση. Και υποχωρεί, λένε, ο καπιταλισμός, αν είναι δυνατόν! Δηλαδή είναι μη αναπτυγμένος ο καπιταλισμός λόγω κρίσης! Δηλαδή βλέπει κανείς, σύντροφοι, τι συμβαίνει, όταν στελέχη είμαστε και αγράμματα. Και τα στελέχη δε δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της ΚΕ μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη;
  ...αλλά άλλο κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κι εμείς το επιζητούμε κι άλλο πράγμα σύντροφοι να ταυτίζεις τον ιμπεριαλισμό με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να τον αποσυνδέεις απ' τον καπιταλισμό."

  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7353655

  Υποθέτω το έχεις δει.

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, βέβαια το είδα.

   Ερώτηση: Σύμφωνα με τη φόρμουλα "μια χούφτα κράτη", από την ΕΕ των 27, "ιμπεριαλιστικά", άντε να είναι 2-3, καθώς οπωσδήποτε πρέπει να αφήσουμε χώρα απ' τα 5-6 για τους γίγαντες ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

   Η ΕΕ λοιπόν είναι 2-3 ιμπεριαλιστικά κράτη και καμιά 24 εξαρτώμενα. Ωραία.

   Τα εξαρτώμενα γιατί δέχτηκαν είναι εξαρτώμενα; Γιατί μπήκαν στην ΕΕ; Τα απείλησε η Μπενελούξ ή η Γερμανία με βομβαρδισμό αν δεν μπουν;

   Όχι, δεν τα απείλησε κανένας με βομβαρδισμό. Η ΕΕ σχηματίστηκε συναινετικά.

   Ποια ήταν η βάση της συναίνεσης; Το οικονομικό συμφέρον των αστικών τάξεων κάθε χώρας. Μπορεί να εννοιολογηθεί αυτό το κίνητρο με όρους "εξάρτησης";

   Όχι, γιατί η "εξάρτηση" ΜΕΣΑ στην ΕΕ δημιουργήθηκε από το κίνητρο του κέρδους των αστικών τάξεων. Δεν μπορώ εγώ να πάω κάπου εθελοντικά και μετά να κλαίγομαι ότι είμαι εξαρτημένος. Αφού η εξάρτησή μου επιτάθηκε εκθετικά από την είσοδό μου, που ήταν εθελοντική και διακαής επιθυμία της αστικής τάξης μου.

   Κοροϊδευόμαστε λοιπόν; Για να ξέρω δηλαδή.

   Διαγραφή
  2. Και κάτι ακόμα: αφού αυτό που περιμένει το γιγάντιο και πανέτοιμο λαϊκό κίνημα της Ελλάδας είναι το ΚΚΕ να βγάλει το λάβαρο της "απεξάρτησης" για να συσπειρωθούμε όλοι από κάτω, γιατί, όταν ήταν το μόνο κόμμα που είπε "όχι" στην είσοδο της ΕΕ έφαγε το δούλεμα της αρκούδας από όλους και παρέμεινε περιθωριακό;

   Ήταν καλή η εξάρτηση όταν η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν διακαώς υπέρ της εισόδου στην ΕΕ;

   Επίσης για να ξέρω δηλαδή.

   Διαγραφή
  3. Καλά, εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα απαντήσω με τα λόγια της πρώην προέδρου της βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη το 2005 στον νέο τότε πρόεδρο, Κ. Παπούλια:

   "Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης"

   έχει και το βίντεο ο ζούγκλας:
   http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=273870&cid=122

   προφανώς ο Γιαννάκης ο Ομήρου, δεν είπε κάτι παρόμοιο στον Αναστασιάδη, ούτε και στον Χριστόφια πιο πριν, εξού και το μπέρδεμα. Βλέπεις την ολύμπια ψυχραιμία του δικού μας, σε αντίθεση με τους δικούς σας που στην πρώτη δυσκολία βάζουν τα κλάμματα. Ο Αναστασιάδης αλήθεια, πρόλαβε έκλαψε;

   τώρα για το ζήτημα της ετοιμότητας του κινήματος, κάτσε να ρωτήσω πρώτα τον Λαφαζάνη που είναι ειδικός επί των κινηματικών και θα σου πω.

   subutai red

   Διαγραφή
 3. ( http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2995:18o-----------&catid=161:262 )
  18o Συνέδριο ΚΚΕ: Το συνέδριο τέλειωσε, η περιχαράκωση κλιμακώνεται… του Χρίστου Καραμάνου

  Κατάργηση του ιμπεριαλισμού και της εξάρτησης
  (..)Η ηγεσία του ΚΚΕ προσπαθεί την τελευταία δεκαετία να σπρώξει το κόμμα σε μια αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι χώρα μικροϊμπεριαλιστική και το χαρακτηριστικό της εξάρτησης είναι από δευτερεύον έως ανύπαρκτο και πάντως αποπροσανατολιστικό. Ο Μάκης Μαΐλης, στην προσωπική του παρέμβαση –ένδειξη των διαφωνιών που πρέπει να διαχειριστούν– ξιφουλκεί: "αν το ΚΚΕ αποδεχόταν τα περί "εξαρτημένης Ελλάδας που δεν βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο" θα ακυρωνόταν η στρατηγική του". Η Ελλάδα δεν είναι πια εξαρτημένη χώρα, έχει μπει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο – μη ρωτήσετε από πότε. Στις θέσεις για το 18ο συνέδριο η αντίληψη αυτή ισχυροποιείται αλλά δεν κολλάει με την εμπειρία του κόσμου του ΚΚΕ (ούτε και ευρύτερα του λαού). Έτσι, ο προσυνεδριακός διάλογος είναι γεμάτος από τοποθετήσεις αμφισβήτησης αλλά και σύγχυσης. Στο ζήτημα αναλαμβάνει να δώσει λύση ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με βαρυσήμαντο δισέλιδο άρθρο στο Ριζοσπάστη (25 Γενάρη 2009).
  Η τοποθέτησή του αποτελεί ένα "ποιοτικό άλμα" σε σχέση με τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας. Στη θέση του ιμπεριαλισμού, και προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με το ζήτημα της εξάρτησης, ο Στ. Λουκάς επαναφέρει μια… γκορμπατσοφική θεωριούλα: την "αλληλεξάρτηση". Μια θεωριούλα, που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την πιο δεξιά και ρεβιζιονιστική γραμμή μέχρι σήμερα και που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, σαν παγκόσμιο σύστημα ληστρικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης των λαών από μια χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες. Αντί γι’ αυτό έχουμε μια "ιμπεριαλιστική πυραμίδα" (άλλη διαστρέβλωση κι αυτή) όπου όλες οι χώρες εξαρτώνται η μία από την άλλη. Ακόμη και οι πιο ισχυρές… εξαρτώνται από τις λιγότερο ισχυρές (τις μικροϊμπεριαλιστικές, με όρους Αλέκας Παπαρήγα). Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα.(..)

  Τα ίδια έγραφαν κάποιοι άλλοι εκτός ΚΚΕ για το προηγούμενο 18ο συνέδριο.
  To που κατάληξε η ΚΟΕ(συνιστώσα του συριζα), με την «σωστή ανάλυση» και άρα προς την «σωστή πολιτική», και το που είναι το ΚΚΕ και το ποιος δικαιώνεται από τις εξελίξεις είναι γνωστά. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "«Μοιάζουν» ιδιαίτερα με τις αναλύσεις του «θεωρητικού» του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιού, και του περιοδικού Θέσεις, που εδώ και χρόνια αναπτύσσουν αυτές τις απόψεις."

  Έχει κάποια στοιχεία για αυτό ο σύντροφος; Γιατί μου μοιάζει για τυπική περίπτωση της ποιότητας της κριτικής αυτού του είδους στον προσυνεδριακό, όπου γίνεται προσπάθεια να "πατηθούν κουμπιά" μέσω αναφοράς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τσιτάτα κτλ. Η πιο ακραία μορφή είναι οι κατηγορίες περί "τροτσκισμού". Έχει πολλά δίκια η αλέκα για την αγραμματοσύνη...

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Έχει κάποια στοιχεία για αυτό ο σύντροφος;"

   Εργατικός Αγώνας, 27 Φεβρουαρίου 2013:

   "Το ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης της Ελλάδας και το περιεχόμενο που δίνεται στην έννοια του ιμπεριαλισμού, αποτελούν κομβικά ζητήματα για την τακτική και τη στρατηγική των κομμάτων της αριστεράς. Κάποια κόμματα και ρεύματα σκέψης υποστήριξαν και υποστηρίζουν πως ο όρος της εξάρτησης δεν ανταποκρίνεται σε μια γνήσια μαρξιστική έννοια, αλλά σε ένα κίβδηλο λενινισμό, ενώ άλλα υποστήριξαν και υποστηρίζουν το αντίθετο. Οι της πρώτης σχολής είχαν τη συγκεκριμένη άποψη γιατί αμφισβήτησαν ευθέως ή πλαγίως τη λενινιστική, περί ιμπεριαλισμού, άποψη.

   Στην Ελλάδα ο φορέας που με συνέπεια πρεσβεύει αυτή την πρώτη άποψη και που με λυσσώδη τρόπο απαντά στη δεύτερη, είναι ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΘΕΣΕΙΣ" ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ."
   http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-06-29/103--qq-

   Βλέπε και την απάντηση του Praxis στο εν λόγω επιχείρημα:

   "Οι αναφορές στον Μηλιό στερούνται νοήματος στην ενδοκομμουνιστική συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό, γιατί, όπως ουσιαστικά λέει και το άρθρο, ο Μηλιός δεν κάνει απλά κριτική στις θεωρίες της εξάρτησης αλλά συνολικά στην έννοια και τη θεωρία του ιμπεριαλισμού.

   Απορρίπτει την περιοδόλογηση, απορρίπτει τον όρο, απορρίπτει και όλη την κλασική μαρξιστική συζήτηση που έγινε για τον ιμπεριαλισμό μετά τον Μαρξ.

   Η κριτική στην εξάρτηση είναι, σε αυτές τις θεωρίες, βήμα για την συνολική απόρριψη του ιμπεριαλισμού. Είναι λοιπόν ένα άλλο ρεύμα που δεν έχει σχέση με την λενινιστική θεωρία.

   Δυστυχώς όμως το άρθρο προσπαθεί να στριμώξει όσους διαφωνούμε με τις θεωρίες της εξάρτησης με τον Μηλιό. Αυτό είναι τόσο έγκυρο όσο και η ταύτιση των κομμουνιστικών ρεύματων που χρησιμοποιούν την έννοια της εξάρτησης με το ρεύμα μητρόπολης-περιφέρειας (ταύτιση την οποία το κείμενο κριτικάρει).

   Για τους λόγους που περιγράψαμε, αυτό γίνεται για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων ώστε να παρουσιαστεί η σημερινή Μαρξιστική τοποθέτηση του ΚΚΕ -η οποιουδήποτε έχει παρόμοιες θέσεις- με τους δαίμονες του "τροτσκισμού" και των "Θέσεων" και να διεγείρει τα αντίστοιχα ακροατήρια. Για αυτό και όλη αυτή η συζήτηση συνοδεύεται πάντα απο την διαστρέβλωση των θέσων του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό, ώστε να "δένει" το επιχείρημα."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/03/praxis.html


   Διαγραφή
 5. Να θεωρήσουμε πως συνδέεται και με αυτές τις ανάρτησεις

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7440.html )
  Γ. Λαμπρινίδης-Αποβιομηχάνιση: ένα καθαρά γλωσσικό ζήτημα


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i-2005.html )
  ( Είκοσι πέντε ελληνικές πολυεθνικές έχουν επενδύσει το 80% των συνολικών ελληνικών εκροών σε ολόκληρη τη Βαλκανική περιοχή. Μία ενδιαφέρουσα έρευνα του καθηγητή Αριστείδη Μπιτζένη που αφορά τις ελληνικές Επενδύσεις στα Βαλκάνια. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός I: Οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, 2005

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_31.html )
  ( Οι τράπεζες ελληνικής ιδιοκτησίας, με ηγέτιδα την UBB της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και την Postbank της EFG Eurobank ελέγχουν το 25% του οικονομικού συστήματος της Βουλγαρίας και έχουν επίσης κυρίαρχη παρουσία στη Ρουμανία, την Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.
  Αυτές και άλλες μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής επενδύοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία από το 1996, και δημιουργώντας πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. Προετοίμασαν έτσι το έδαφος για την τωρινή εισροή μικρότερων επιχειρήσεων. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός ΙΙ: Το βαλκανικό καταφύγιο απ' την κρίση

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i_31.html )
  ( Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν την γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικροεπενδυτές! Μπορεί στα δημόσια οικονομικά η Ελλάδα να είναι υπερχρεωμένη και εξαρτημένη από τη γερμανική βοήθεια, αλλά στη ναυτιλία η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IΙΙ: Η γερμανική κατοχή

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/iv.html )
  ( Εμπορικό ισοζύγιο χωρών της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγαλύτερη, με διπλάσια σχεδόν διαφορά από τον δεύτερο, αύξηση εμπορικού ισοζυγίου λόγω μείωσης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών για την περίοδο: Ελλάδα. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IV-"Δεν παράγουμε τίποτα"


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/v.html )
  ( Το συνολικό ποσό κεφαλαίου που επενδύουν ελληνικές εταιρείες στην Αίγυπτο (περίπου 40 τον αριθμό) υπολογίζεται σε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός V-Αραβική άνοιξη


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vi.html )
  ( Υπάρχουν 390 ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία. Το ποσό άμεσων επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία αυξήθηκε στα 4.78 δισεκατομμύρια ευρώ. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VI-Στο στόμα των γκρίζων λύκων για τη μητέρα πατρίδα

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vii-mayfair.html )
  ( Τον τελευταίο μήνα, όπως και το προηγούμενο έτος, έχει παρατηρηθεί στο Λονδίνο μεγάλη αύξηση αγοράς ακινήτων από Έλληνες. Στην πραγματικότητα έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες. Ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι.. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VII-Στο Mayfair, αδελφές μου, ή έστω στο Βερολίνο!


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/viii.html )
  ( Αν και ξεπέρασαν εδώ και αρκετούς μήνες τις 1.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα -περισσότερο εισάγοντας και λιγότερο εξάγοντας σε αυτήν κάθε είδους προϊόντα- μόνον περί τις 100 έχουν δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια κινεζική αγορά. Τα αποτελέσματά τους είναι ωστόσο εντυπωσιακά. )
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VIII-Ας κάνουμε όλοι τον Κινέζο


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/ix.html )
  ( Η ελληνο – ισραηλινή προσέγγιση ξεκίνησε το 2010 και έχει εξελιχθεί σε σταθερή συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός και οι επενδύσεις.)
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IX-Λευτεριά στην Παλαιστίνη

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7766.html )
  ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟ 28% ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός Χ-Η εποποιία της Αλβανίας.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και με αυτές

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9280.html )
  Πώς από το σφυροδρέπανο φτάνεις στα αστέρια της ΕΕ


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3934.html )
  "Μια χούφτα κράτη": Σχετικά με ένα κρίσιμο σημείο στον "Ιμπεριαλισμό" του Λένιν. Πρώτο μέρος


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_21.html )
  "Μια χούφτα κράτη": Σχετικά με ένα κρίσιμο σημείο στον "Ιμπεριαλισμό" του Λένιν. Δεύτερο μέρος


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_16.html )
  Γ. Σκουρλής-Για τις Θέσεις της ΚΕ

  (..) Κορυφαία ζητήματα της αντιπαράθεσης που ανοίγονται με τις θέσεις του 19ου Συνεδρίου, είναι 1) ο ιμπεριαλισμός, 2) η θέση της Ελλάδας και 3) η ανάπτυξη πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ. Ο χαρακτήρα της εποχής, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα, η μελέτη των εξελίξεων σε οικονομικό πολιτικό επίπεδο, η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας για το χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας, τον προσανατολισμό της αλλά και τη σπέκουλα που δεχόμαστε σήμερα για να συρθούμε σε συνεργασίες, να αλλάξει το μέτωπο, η συμμαχία και τα χαρακτηριστικά της(..)

  (..)Δε γελιόμαστε. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν ότι η εγχώρια παραγωγή έχει συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες, ειδικά στη βιομηχανία και την ενέργεια. Υπάρχουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικής σημασίας κλάδους. Γνωρίζουν ότι επενδύθηκαν την προηγούμενη δεκαετία τεράστια κεφαλαία σε άλλα κράτη, π.χ. των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Ξέρουν ότι ελληνικοί κολοσσοί έχουν σημαντικότατη εγχώρια παραγωγή με κύριο προσανατολισμό στις εξαγωγικές δραστηριότητες (π.χ. ορυκτού πλούτου, εμπορικής ναυτιλίας - μεταφορές, κατασκευές), με αναβαθμισμένο ρόλο τα τελευταία χρόνια(..)


  (..)Αντιθέτως, αυτές είναι προϊόν στρατηγικών επιλογών της κυρίαρχης τάσης μέσα στο ελληνικό κεφάλαιο, για την εξασφάλιση των ιδιαίτερων συμφερόντων του. Παράδειγμα αποτελεί η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και τα περισσότερα αστικά κόμματα δεν μπορούν -προς το παρόν τουλάχιστον- να αμφισβητήσουν την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη.(..)

  (..)Η πρόταση πάλης και διεξόδου του ΚΚΕ κατατίθεται καθημερινά στους χώρους σήμερα και είναι για το ΣΗΜΕΡΑ.(..).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ιμπεριαλιστης

  Μεγαλε ολες οι χωρες εκτος απο ενταγμενες στο παγκοσμιο ιμπεριαλιστικο συστημα ειναι και στον πλανητη γη. Την ιδια αξια εχουν οι δυο διατυπωσεις. Η πρωτη για την οικονομια και η δευτερη για την γεωγραφια. Παντως αν η ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη πρεπει να μας πειτε και ποιες χωρες καταληστευουμε και ενα πραγματικα επαναστατικο κομμα να ενταξει στο προγραμμα του την "απελευθερωση" απο τον ζυγο της ελληνικης αστικης ταξης των χωρων αυτων. αλλιως δεν γινεται να διεξαγεις συνεπη επαναστατικο αγωνα στο εσωτερικο αν οι εδω τραπεζουπαληλοι ζουνε σε βαρος ξενων.

  Αν αφηναν τα αποσπασματα οπως τα εβαλες δεν θα γινοταν τοση συζητηση .
  Ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως επισήμαναν τα 15ο και 16ο Συνέδρια του Κόμματος, βρίσκεται στο ανώτατο, τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα, και παραμένει σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα».
  το κρατικομονοπωλιακος θα μας πει καποιος γιατι βγηκε καθως και ποιο ηταν το λαθος του Λενιν ή μηπως δεν μιλαγε και για κρατικομονοπωλιακο ?

  Αν μου βρει καποιος σε αρθρο στον προσυνεδριακο αυτο που λεει η Αλεκα και μαλιστα το χαρακτηριζει και αγραμματοσυνη θα τον παραδεχτω. Η αποβιομηχανιση παντως ηταν για χρονια θεση του Κομματος αν αυτο εννοει μαλλον ηταν ολο το κομμα αγραμματο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Μεγαλε ολες οι χωρες εκτος απο ενταγμενες στο παγκοσμιο ιμπεριαλιστικο συστημα ειναι και στον πλανητη γη. Την ιδια αξια εχουν οι δυο διατυπωσεις."

   Επίσης βρίσκονται και στο σύμπαν. Και επίσης έχουν καιρό, άλλοτε με ηλιοφάνεια, άλλοτε με χιόνι, κλπ.

   "Παντως αν η ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη πρεπει να μας πειτε και ποιες χωρες καταληστευουμε"

   Μιλάς εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης όταν λες "καταληστεύουμε" ή πάσχεις από υπερβολική ταύτιση με αυτή; Γιατί κάποιος με εργατική συνείδηση δεν θα καταδεχόταν να μιλήσει ποτέ σε πρώτο πληθυντικό για τη ληστεία άλλων. Θα ήξερε ότι ληστεύεται ο ίδιος, όπως ληστεύονται και οι άλλοι.

   "ενα πραγματικα επαναστατικο κομμα να ενταξει στο προγραμμα του την "απελευθερωση" απο τον ζυγο της ελληνικης αστικης ταξης των χωρων αυτων"

   Από αρχαιοτάτων μαρξιστικών-λενινιστικών χρόνων, η απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την αστική είναι έργο κάθε εργατικής τάξης στη χώρα της, σε περίπτωση που το ξέχασες. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία ΕΣΣΔ να σε βοηθήσει.

   "το κρατικομονοπωλιακος θα μας πει καποιος γιατι βγηκε καθως και ποιο ηταν το λαθος του Λενιν ή μηπως δεν μιλαγε και για κρατικομονοπωλιακο ? "

   Με παραπέμπεις σε παρακαλώ στα σχετικά έργα όπου ο Λένιν μιλά για "κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό"; Είχα την εντύπωση ότι μιλάει για "μονοπωλιακό καπιταλισμό".

   Διαγραφή
  2. "Παντως αν η ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη πρεπει να μας πειτε και ποιες χωρες καταληστευουμε και ενα πραγματικα επαναστατικο κομμα να ενταξει στο προγραμμα του την "απελευθερωση" απο τον ζυγο της ελληνικης αστικης ταξης των χωρων αυτων. αλλιως δεν γινεται να διεξαγεις συνεπη επαναστατικο αγωνα στο εσωτερικο αν οι εδω τραπεζουπαληλοι ζουνε σε βαρος ξενων."

   Αχαχαχαχαχαχα, κόψε το πολύ χόλυγουντ τεράστιε, καίει εγκεφαλικά κύτταρα. Ίσκρα, άντε και ΕΑ και πολύ σου είναι, μόνο οι κουτόφραγκοι δλδ θα παίζουνε μπουνιές για τις αοζ;

   Με το "κρατικομονοπωλιακός" πάντως χτύπησες ταβάνι. Στο απόσπασμα ο Λένιν μιλάει και για διαλεκτική της ιστορίας, πιο αυτοπαρωδικός πεθαίνεις.

   Στην τελική είναι να σας λυπάται κανείς. Να το παίζεις κομμουνισταράς για χρόνια και να αποκαλύπτεται στο τέλος τέλος ότι το μόνο που θες είναι να γλύψεις με τρόπο τα παπάρια του κάθε μυτιληναίου μπας και βρει τον ίσιο -- αστικό -- δρόμο και πετάξει και κανα ξεροκόμματο παραπάνω.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Στοιχεία θα βρεις στα links που παραθέτω στα σχόλια
   24 Μαρτίου 2013 - 5:24 μ.μ.
   24 Μαρτίου 2013 - 5:33 μ.μ.
   Είναι τα κατορθώματα της ελληνικής αστικής τάξης την τελευταία 15+ χρόνια.
   Αν αμφισβητείς τα στοιχεία, παράθεσε άλλα για να στηρίξεις τον ισχυρισμό σου.Ilief

   Διαγραφή
 8. Ιμπεριαλιστης το δηλωσα αλλωστε

  Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 1917 ο Λένιν τοποθετούνταν ως εξής: «Ολοι μιλάνε για ιμπεριαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μονοπωλιακός καπιταλισμός. Οτι και στη Ρωσία ο καπιταλισμός έχει γίνει μονοπωλιακός, αυτό το δείχνουν αρκετά παραστατικά οι εταιρίες «Προντούγκολ», «Προνταμέτ», της ζάχαρης κλπ. Η ίδια η εταιρία της ζάχαρης μας δείχνει ξεκάθαρα τη μετεξέλιξη του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό […] Αυτή ακριβώς είναι η διαλεκτική της ιστορίας. Οτι ο πόλεμος επιτάχυνε σε εξαιρετικό βαθμό τη μετατροπή του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό και έφερε έτσι την ανθρωπότητα στο σοσιαλισμό. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η παραμονή της σοσιαλιστικής επανάστασης. Και αυτό όχι μόνο γιατί ο πόλεμος γεννάει με τις φρίκες του την προλεταριακή εξέγερση -καμιά εξέγερση δεν θα δημιουργήσει το σοσιαλισμό, αν δεν έχει ωριμάσει οικονομικά- αλλά και γιατί ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός είναι η πληρέστερη υλική προετοιμασία του σοσιαλισμού, είναι τα πρόθυρά του, είναι το σκαλοπατάκι εκείνο της ιστορικής κλίμακας που ανάμεσα σ’ αυτό και στο σκαλοπατάκι που λέγεται σοσιαλισμός, δεν υπάρχουν άλλα ενδιάμεσα σκαλοπάτια»

  Η παλη την εργατικης ταξης στα ιμπεριαλιστικα κρατη εναντια στην εκμεταλευση των αλλων χωρων του βλαδιμηρου ειναι θες και γι αυτο αποσπασμα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΟΜΕΠ, βλέπω. Μπράβο, καλό γούστο. Ανάπτυξέ μου τώρα το πώς οι εξελίξεις στη βιομηχανία Ζαχάρεως στην Ρωσία αφορούν κάποια θεωρητική έννοια που θα όφειλα να διαχωρίζω από τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, που είναι η έννοια που αναπτύσσεται στον "Ιμπεριαλισμό.'

   Υ.Γ, Πονηρούλη, άμα τσιτάρεις Βαγενά να τσιτάρεις και τα συμφραζόμενα. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΟΠΙΑΡΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΗΓΗ:


   Οι αντιλήψεις τόσο των «κόκκινων πουτινιστών» όσο και του ΚΚΡΟ σχετικά με το ρόλο και τη θέση της Ρωσίας, παρά τις διαφορετικές γραμμές που χαράζουν απέναντι στην υφιστάμενη προεδρία-διακυβέρνηση και ανεξάρτητα από την αντικειμενικότητά τους ως προς το βαθμό εξάρτησης της Ρωσίας, έχουν έναν «κοινό παρανομαστή»: Αυτονομούν το ζήτημα της «εξάρτησης» από την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και αυτή η -κατά τη γνώμη μας- λαθεμένη μεθοδολογία δεν είναι πρωτοφανής στο κομμουνιστικό κίνημα.

   Το πλέγμα των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών εξαρτήσεων ενός καπιταλιστικού κράτους μέσα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν αντιμετωπίστηκε πάντοτε αντικειμενικά, ως έκφραση της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης.
   [...]
   Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η θέση αυτή αντιστρέφει τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Ετσι χρεώνει στην «εξάρτηση» την καθυστέρηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η καθυστέρηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη είναι που οδηγεί αντικειμενικά στην ισχυρότερη και περισσότερο ανισόμετρη σχέση οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης. Ομως και σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισαγόμενες καπιταλιστικές σχέσεις επιταχύνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, αν και με πολύ βαθύτερη ανισομετρία. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά σε χώρες κυρίως της Ασίας, με μεγάλη εισροή κεφαλαίων (π.χ. Ν. Κορέα). Βεβαίως, η καπιταλιστική ανάπτυξη, η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, που «πληρώνεται» με «ποτάμια» αίματος και ιδρώτα, δεν είχε καμία σχέση με την καλοζωία και ευημερία των λαών.

   Ετσι, η σχέση που διαμορφώνει κάθε κράτος με άλλα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα καθορίζεται από την ιστορικά διαμορφωμένη θέση του μέσα σε αυτό. Πρωταρχικό στοιχείο αυτής της θέσης αποτελεί η οικονομική δύναμη, χωρίς όμως να παραβλέπεται η αυτοτελής στρατιωτικο-πολιτική δύναμη ενός κράτους, με βάση την οποία πραγματοποιεί συμμαχίες.

   Στην πραγματικότητα λοιπόν το ζήτημα της «εξάρτησης» της χώρας, όταν δε βλέπει το όλο «δάσος» της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» και αντιμετωπίζει το θέμα αυτό σε διάσταση της πολιτικής από την οικονομία, καταλήγει στο να ταυτίζει τις σχέσεις «εξάρτησης» με ένα καθεστώς «υποτέλειας» και αυτό συχνά με τη σειρά του «αθωώνει» την ντόπια αστική τάξη, τρέφει ανεδαφικές ή αποπροσανατολιστικές διαθέσεις συμμαχίας μαζί της (ή με το «εθνικό της τμήμα»), ενάντια στο ξένο κεφάλαιο (και το ντόπιο κομπραδόρικο κεφάλαιο).

   Αυτό γιατί το ξέχασες το καημένο το εδαφιάκι, αφού μπήκες στον κόπο να κοπιάρεις Λένιν από Ελισσαίο;

   Διαγραφή
 9. Ιμπεριαλιστης

  Υ.Γ, Πονηρούλη, άμα τσιτάρεις Βαγενά να τσιτάρεις και τα συμφραζόμενα. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΟΠΙΑΡΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΗΓΗ:

  Αληθεια ποτε γενηθηκε ο ελισαιος μηπως το 1871 χαχαχαχαχαχαχαχα

  Μπραβο με ξεσκεπασες. Στην ουσια παντως καμια απαντηση εκτος και αν το :
  Οτι ο πόλεμος επιτάχυνε σε εξαιρετικό βαθμό τη μετατροπή του μονοπωλιακού καπιταλισμού σε κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό

  Μας εξηγησει ο ελισαιος οτι δεν σημαινε τιποτα για το Λενιν και ετσι απλα τοεγγραφε ή μηπως και ο Λενιν απ τον Βαγενα το πηρε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εγώ πάλι έχω άλλου τύπου απορία. Γράφει κάπου ένα από τα αποσπάσματα που παραθέτεις στην ανάρτηση:

  "Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι συγκεκριμένες 6-7 χώρες με ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, με οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη."

  Την οικονομική, στρατιωτική δύναμη την καταλαβαίνω, αν και δεν την κατανοώ πλήρως, διότι δίχως οικονομική δύναμη -στην καπιταλιστική περίοδο, όχι αυτή του Τζένκινς Χαν- στρατιωτική ισχύς, γιοκ.

  Το ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, για τις 6-7 αυτές δυνάμεις να το κατανοήσω.

  Εκείνο το "διπλωματική δύναμη" δε μπορώ με τίποτα να πιάσω. Από που πηγάζει αυτή η δύναμη; Είναι κάτι από παρθενογέννεση; Αποτελεί ειδικό τάλαντο, που άλλοι το αναπτύσουν και άλλοι όχι, οπότε γίνονται ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η αλλιώς παραμένου εξαρτημένες; Με βυζαντινισμούς θα κάνουμε πολιτική; Δεν το κατάλαβα.

  Θα πρότεινα πάντως στους συντρόφους που τραβάνε ζόρια με τον ιμπεριαλισμό, τις θέσεις της ΚΕ και τις αναλύσεις του Κόμματος, να παρακολουθούνε αυτές τις μέρες ΡΙΚSAT. Είναι πολύ διδακτικό σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο συστήνω και στους εθνικοαπελευθερωτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Καζάκηδες, κλπ, κλπ. Τουλάχιστον όταν βρίσκονται σε αντιπαράθεση, να μην πιάνονται εντελώς αδιάβαστοι.

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σαν πόρνες που αναγκάζονται να εκτεθούν σε δυσμενές περιβάλλον και προστρέχουν να ενταχθούν κάτω από την επιτήρηση του νταβατζή ή στο οργανωμένο οίκο ανοχής.
  Αν όμως τις ρωτήσεις δεν θα σου πουν τίποτα άλλο από την αλήθεια για τους λόγους που το κάνουν.
  Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την προσπάθεια κάποιων να ιδεολογικοποιήσουν τις προσωπικές τους φοβίες και ήττες ή χειρότερα τη σύμφυση ατομικών συμφερόντων με την Αστική τάξη .
  Η φυσική έχει νόμους που βρίσκουν εφαρμογή και στη κοινωνική πραγματικότητα.Η δύναμη της αδράνειας για παράδειγμα. Σε κάθε απότομη στροφή στην ταξική πάλη κάποιοι πετάγονται απ έξω. Τουλάχιστον ας διασώσουν την αξιοπρέπειά τους παραδεχόμενοι οτι δεν άντεξαν και ας σιωπήσουν. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να παλεύει για τα συμφέροντα των αφεντικών όποιες και να είναι οι συνθήκες.
  ΜΑΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θα ήθελα τα σχόλια σας για τα εξής, μεθοδολογικά αλλά και επί της ουσίας
  :
  1. Το αν μια χώρα έχει (κρατικο)μονοπωλιακό καπιταλισμό εξαρτάται από τα 5 χαρακτηριστικά του Λένιν και κυρίως το αν κυριαρχούν στην οικονομία της τα μονοπώλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. 2. Η ιδιαιτερότητα του ΚΡΑΤΙΚΟμονοπωλιακού καπιταλισμού είναι ότι τα μονοπώλια δεν κυριαρχούν μόνο στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική εξουσία και το κράτος, ακόμη και εις βάρος των άλλων μικροαστικών και μεσοαστικών στρωμάτων. Συμφωνούμε ότι κάθε κράτος εκφράζει τον οικονομικό/κοινωνικό συσχετισμό δυνάμεων και επομένως, ότι στον ιμπεριαλισμό εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων πρώτα και κύρια; Συμφωνούμε και ότι συμβαίνει και το αντίθετο: ότι κάθε μονοπώλιο, ακόμη και τα πολυεθνικά έχει ΕΝΑ κράτος ως κύριο εκφραστή των συμφερόντων του; Αν συμφωνούμε με τα παραπάνω τότε το προθεμα ΚΡΑΤΙΚΟ- είναι πολύ σημαντικό. Αν το παραβλέπουμε, παραμονεύει ο Κάουτσκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 3. Συνέπεια του (2) είναι ότι τα κράτη σαφώς και κατατάσσονται ως προς την ισχύ τους (οικονομική-πολιτική-στρατιωτική) η οποία εξαρτάται κυρίως από την οικονομική ισχύ των μονοπωλίων που έχουν αναφορά στο συγκεκριμένο εθνικό κράτος. Συμφωνούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 4. Ως μαρξιστές και διαλεκτικοί υλιστές, φαντάζομαι ότι θεωρούμε ως βάση κάθε εκμετάλλευσης την απόσπαση υπεραξίας... Σωστό; Επειδή λοιπόν οι καπιταλιστικές χώρες (δηλ τα μονοπώλια τους) δεν εκμεταλλεύονται κάποιον άλλον πλανήτη, ή κάποιες μη καπιταλιστικές αποικίες αλλά εκμεταλλεύονται η μια την άλλη, πέρα από το να τις κατατάσσουμε με βάση το απόλυτο κριτήριο της ισχύος τους, πρέπει να εξετάζουμε και τις μεταξύ τους σχέσεις. Επομένως, αν ορίσουμε ως εξάρτηση την καταλήστευση/εκμετάλλευση του λαού (κυρίως της εργατικής τάξης) μιας χώρας από τα μονοπώλια μιας άλλης, τότε το μέγεθος που αποτελεί δείκτη της εξάρτησης μιας χώρας από μία άλλη, είναι η απόσπαση υπεραξίας, δηλ. η μεταφορά υπεραξίας από τη μια στην άλλη. Δηλ. η εξάρτηση είναι έννοια πρώτα απ'ολα οικονομική. Είναι προφανές ότι μεταξύ 2 χωρών που όση υπεραξία κάνει το δρομολόγιο προς τη μια κατεύθυνση, περίπου τόση κάνει και το αντίθετο δρομολόγιο, η έννοια "αλληλεξάρτηση" αποδίδει σωστά το φαινόμενο. Όταν όμως υπάρχει ποιοτική διαφορά (νόμος μετατροπής της ποιότητας σε ποσότητα) στο ισοζύγιο υπεραξίας μεταξύ 2 χωρών, τότε η έννοια της εξάρτησης είναι πιο σωστή. Έτσι, υπάρχει αλληλεξάρτηση στα ζέυγη ΗΠΑ-Κίνα, Ελλάδα-Τουρκία αλλά μάλλον εξάρτηση στα ζεύγη Ελλάδα-ΗΠΑ, Ελλάδα-Γερμανία. Αν τώρα εξετάσουμε τη θέση μιας χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα με βάση το σύνολο της υπεραξίας που αυτή κλέβει από άλλες χώρες και το σύνολο της υπεραξίας που άλλες χώρες της κλέβουν, τότε μπορούμε να την κατηγοριοποιήσουμε είτε στις ιμπεριαλιστικές χώρες/δυνάμεις (μακράν θετικό ισοζύγιο) είτε στις εξαρτημένες (μακράν αρνητικό ισοζύγιο). Αν μια εξαρτημένη χώρα έχει χάσει και την τυπική της πολιτική ανεξαρτησία (πληρωμένες κυβερνήσεις, κατοχικός στρατός κτλ) τότε είναι και νεοαποικία. Φυσικά, υπάρχουν στη φύση και όλες οι ενδιάμεσες μορφές μεταξύ δύο κατηγοριών, οπότε μην μπλέκουμε σε ατέρμονες συζητήσεις για το τί είναι η Ολλανδία κοκ. Την οικονομική εξάρτηση ακολουθεί πάντα και πολιτική και στρατιωτική και πολιτιστική εξάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 5. Η στρατηγική ενός ΚΚ καθορίζεται από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και την ταξική διάρθρωσή της χώρας του. Η στρατηγική δηλ. καθορίζεται από τη βασική αντίθεση, κεφάλαιο-εργασία. Η τακτική ενός ΚΚ κόμματος προσπαθεί να υπηρετεί τη στρατηγική εκμεταλλευόμενη όμως όλες τις κοινωνικές αντιθέσεις, κι όχι μόνο τη βασική, κεφάλαιο-εργασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. 6. Στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια (ξένα, ελληνικά και ...ανάμικτα), η εργατική τάξη είναι πλειοψηφική, και υπάρχουν ακόμη αρκετοί μικροαστοί. Επομένως, η στρατηγική μας για σοσιαλιστική επανάσταση και για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων αλλά και συναιτερισμούς για τους μικροαστούς, είναι σωστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. 7. Η Ελλάδα είναι εξαρτημένη χώρα κυρίως γιατί: σε όλους τους βασικούς οικονομικούς κλάδους (ενέργεια, κεφαλαιουχικά προϊόντα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπλα, φάρμακα, τρόφιμα, κατασκευές) η υπεραξία που κλέβει η Ελλάδα από άλλες χώρες (πχ κάποιες Βαλκανικές κυρίως) είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που της κλέβουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως η Γερμανία-Γαλλία-ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ειδικά εν μέσω κρίσης, η εξάρτηση μεγαλώνει (πχ μέσω ξεπουληματος τραπεζών και δημόσιου πλούτου αλλά και του υπέρογκου δανεισμού) αλλά και πολιστικά (τρόικα, αγγλικό δίκαιο για τα δάνεια κτλ κτλ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. 8. Εφόσον, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κι έχει ακόμη πολλούς μικροαστούς, η κυρίαρχη αντίθεση (που εκπορεύεται από τη βασική) είναι μονοπώλια (ξένα κι ελληνικά)-λαός (εργάτες και αρκετοί ακόμη μικροαστοί), ενώ σημαντικό στοιχείο αυτής της τακτικής δεν μπορεί παρά να είναι οι πολιτικοί στόχοι της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας με την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Για τον εργάτη μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία αν τον εκμεταλλεύεται ξένο ή ελληνικό μονοπώλιο. Αλλά για τον μικροαστό, έχει και παραέχει. Ο αντιμονοπωλιακός-αντιιμπεριαλιστικός-δημοκρατικός αγώνας μπορεί να αναδείξει την εργατική τάξη σε ηγέτιδα κοινωνική τάξη, μπορει να τη βοηθήσει να αποσπάσει τους μικροαστούς από τη συμμαχία με την αστική τάξη και κυρίως τα μονοπώλια, τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο του αγώνα, και να τους ουδετεροποιήσει για την τελική φάση της επαναστατικής διαδικασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. 9. Κινδυνεύει ένα συνεπές α-α-δ κίνημα να ενσωματωθεί από την ντόπια αστική τάξη; Μόνο εάν πιστεύουμε ότι η ντόπια αστική τάξη είναι δυνατόν να ηγηθεί ενός τέτοιου κινήματος, δηλ. να έρθει σε σύγκρουση με τα ξένα μονοπώλια (όλα, όχι να διαλέξει άλλον προστάτη-ιμπεριαλιστή), να δώσει δημοκρατία και αναδιανομή πλούτου στο λαό, και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθει στον οικονομικό, πολιτικό και ίσως και στρατιωτικό πόλεμο που θα της κάνουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κι όλα αυτά, χωρίς να χάσει την εξουσία από την εργατική τάξη... Όλοι αυτοί που υμνούν την ισχυρή (Σιμητική...) Ελλάδα, πιστεύουν ότι η αστική τάξη της έχει τέτοια αρχίδια;... Αν όχι, τότε ο συνδυασμός των αιτημάτων για έξοδο από ΕΕ-ΝΑΤΟ, έξω οι βάσεις, δημοκρατία, και ανασυγκρότηση της οικονομίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες (λίγο πολύ όπως το εξελιγμένο πρόγραμμα του ααδμ περιγράφει ανά οικονομικό κλάδο που περιγράφει στην ουσία την κοινωνικοποίηση των βασικών μονοπωλίων) δεν είναι με τίποτα ενσωματώσιμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. 10. Είναι αυτό "στάδιο"; Είναι ταξική συνεργασία; Δεν είναι ταξική συνεργασία διότι η εργατική τάξη ηγείται και αποσπά τους αδύναμους μικροαστούς από της αστική τάξη. Δεν είναι στάδιο εκτός κι αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μεταξύ 3 πραγμάτων: πρόγραμμα μεταβατικών στόχων πάλης - μεταβατικές μορφές εξουσίας στη διάρκεια της επανάστασης - κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δε μεσολαβεί κανένα άλλο σύστημα. Αλλά η επαναστατική διαδικασία δεν είναι μία έφοδος που διαρκεί μια μέρα (αλήθεια τί εξουσία ήταν η κυβέρνηση του βουνού; αστική;..). Τέλος, πολιτικά αιτήματα όπως η έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ, ή η κοινωνικοποίηση κάποιου κλάδου, δεν είναι ρεφορμισμός όταν τα παλεύουμε χωρίς να επαλαμβάνουμε μονότονα το στρατηγικό μας στόχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. 11. Κυβέρνηση ΑΑΔΜ: μια στιγμή της ταξικής πάλης που αν προκύψει, ας τη χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για να οξύνουμε τις αντιθέσεις, χωρίς αυταπάτες ειρηνικού περάσματος αλλά και χωρίς δογματισμούς που θα μας πάνε πίσω. ΟΙ κοινοβουλευτικές αυταπάτες, όπως και κάθε άλλο ιδεολόγημα της κυρίαρχης ιδεολογίας, δεν μπορεί κανείς να το καταπολεμήσει στην πλειοψηφία του λαού, όσο ζούμε στον καπιταλισμό. Εκτός, κι αν είμαστε ιδεαλιστές και περιμένουμε στην υλική πραγματικότητα του καπιταλισμού να διαμορφώσει ο λαός μαζικά πολιτική συνείδηση για ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, μέσω μόνο του ιδεολογικού και οικονομικού αγώνα... Βέβαια, αν δεν απευθυνόμαστε στις μάζες του λαού αλλά μόνο σε μια "μαχητική πρωτοπορία" σε κάθε σημαντικό κλάδο και χώρο δουλειάς, μπορεί να μη μας ενδιαφέρει και τόσο αυτό....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. 12. Κοινωνικόπολιτικό μέτωπο ή κοινωνική συμμαχία; Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Χωρίς πολιτικό μέτωπο είναι δύσκολο να προσεγγίσουν την κοινωνική συμμαχία στρώματα του λαού με ψευδή (αναντίστοιχη με την κοινωνική τους θέση) πολιτική συνείδηση. Χωρίς κοινωνική συμμαχία, μάλλον δε χρειάζεται να πω τι θα συμβεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή