Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Όνειρα γλυκά...

Ομαλοποιούνται οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ. Θάβουν το "τσεκούρι του πολέμου" για τους εννέα νεκρούς του Μαβί Μαρμαρά. Ανοίγει ο δρόμος για τη στενή συνεργασία των δύο κρατών.

Πλώρη για να γίνει ένας από τους παγκόσμιους πρωταθλητές στη μεταφορά ενέργειας έβαλε η Τουρκία, της οποίας η θέση αναβαθμίζεται, μετά τη συγνώμη του Ισραήλ για το θάνατο των Τούρκων που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο κ. Μπιρόλ θεωρεί ότι η κίνηση που έκανε το Ισραήλ θα βοηθήσει τη συνεργασία Τουρκίας Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας:

"Η Τουρκία θα μπορεί πλέον μαζί με το Ισραήλ να μεταφέρει ενεργειακά αποθέματα στην παγκόσμια αγορά", εξηγεί.

Ο κ. Μπιρόλ προσθέτει ότι η Τουρκία αποτελεί την οικονομικότερη και πλεονεκτικότερη λύση για τη μεταφορά των ισραηλινών ενεργειακών αποθεμάτων από την ανατολική Μεσόγειο στην παγκόσμια αγορά.


Επιπλέον προχώρησε στην εκτίμηση πως το Ισραήλ θα μπορεί να προχωρήσει στην εξόρυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου 7 - 8 φορές μεγαλύτερων από τις δικές του ανάγκες τα οποία θα μπορεί συνεπώς να διοχετεύσει στις διεθνείς αγορές και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου γύρω από την Κύπρο.

"Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα", είπε, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος της εξόρυξης τους.

Τουρκικό μάτι και στις έρευνες της Κύπρου

Την ίδια εκτίμηση διατυπώνει και ο σερ Μάικλ Λι, ειδικός σύμβουλος του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του την Τρίτη, σημείωσε ωστόσο ότι "η νέα διπλωματική αποκλιμάκωση Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της συνεργασίας του Ισραήλ με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα".

Η τουρκική πολιτική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι τα όποια αποθέματα ενεργείας βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ότι αποτελούν περιουσία "όλων των κατοίκων της Κύπρου".

Να σημειωθεί πως μόλις μερικές ημέρες πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση κατά του Νετανιάχου για να έρθει μετά ο ηγέτης του Ισραήλ και να ζητήσει συγνώμη. Όπως εικάζεται, τούτο συνέβη με την ώθηση της αμερικανικής προεδρίας.

Οζγκιουργκούν: Να μην αγνοεί ο Αναστασιάδης το Κυπριακό

O λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκούν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αγνοεί το κυπριακό πρόβλημα ενώ χειρίζεται την οικονομική κρίση.

Ανέφερε πως παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές με λύπη και πρόσθεσε πως θέλουν να βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όπως έκαναν στο παρελθόν στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και πως έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αντιπροσωπεία από το λεγόμενο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας, ο κ. Οζγκιουργκούν είπε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ «βόρειας και νότιας Κύπρου» για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, θα υπερπηδηθούν πιο εύκολα τα οικονομικά προβλήματα.

«Τείνουμε χείρα για να υπάρξει μια συμφωνία αλλά αυτοί διαφεύγουν», πρόσθεσε. Είπε πως οι τουρκικές αρχές αναφέρουν πως θα στηρίξουν ολόκληρη την Κύπρο μετά από μια συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου