Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Δελτίο ειδήσεων από την ουσιαστικά εμπόλεμη Λευκωσία

Σημείωση LR: Επόμενη ενδεχόμενη ημερομηνία για άνοιγμα των τραπεζών είναι η ερχόμενη Τρίτη. Θα έχουν συμπληρωθεί τότε 11 ημέρες με τις τράπεζες κλειστές και πάγωμα κάθε συναλλαγής εκτός ανάληψης από ΑΤΜ. 

Η τάση του κόσμου να πληρώνει παντού με κάρτες έχει επιτείνει την ανασφάλεια καταστηματαρχών, ιδιαίτερα στα πρατήρια βενζίνης και όπου αλλού χρειάζονται άμεσα ρευστά.

Η Λαϊκή το πολύ πιθανότερο είναι να μην ξανανοίξει. Το αν θα ξανανοίξει η Τράπεζα Κύπρου είναι όλο και πιο αβέβαιο.

Στη Λευκωσία πλανιέται ήδη παντού ο φόβος και η αγωνία. Ο κόσμος συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η ΕΕ μας έχει κηρύξει τον πόλεμο με οικονομικά μέσα αποκλεισμού και εμπάργκο και ότι είναι ολοκληρωτικά αδίστακτη. Με το λαϊκό και εργατικό κίνημα αδρανοποιημένο και απροετοίμαστο για την μετωπική επίθεση της διεθνούς αστικής τάξης (και της Ρωσικής), τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι ολοκληρωτικά μετέωρα και αβέβαια και οι προβλέψεις αδύνατες, ακόμα και για τις επόμενες ώρες.

Ξεμένει η Κύπρος και από τρόφιμα


Μουδιασμένη η αγορά μετά το «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των Κυπρίων μετά το όχι στο κούρεμα των καταθέσεων και το παρατεταμένο κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα.

Στο νησί υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα, πάγωμα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πλήρης παράλυση στην πώληση αυτοκινήτων και έλλειψη μετρητών για αγορά καυσίμων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η αγορά παραμένει μουδιασμένη, ο κόσμος ξοδεύει με φειδώ, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι προμηθεύτριες εταιρείες και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Την ίδια στιγμή διακοπή των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία, ενώ πολλά ΑΤΜ έχουν περιορισμένο ποσό ανάληψης. Η έλλειψη ρευστού είναι εμφανέστατη σε όλο το νησί. Στα ΑΤΜ γίνεται προσπάθεια να υπάρχει μόνιμος εφοδιασμός, ενώ πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και να δώσουν άδειες στους εργαζόμενους μέχρι την άλλη εβδομάδα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά καταστήματα δεν δέχονται πλέον πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών και ζητάνε από τους πελάτες τους μετρητά, ενώ τα βενζινάδικα του νησιού δεν δέχονται το πλαστικό χρήμα.


«Οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και τα 280 πρατήρια καυσίμων λειτουργούν κανονικά.

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης πάντως οι πρατηριούχοι προχωρούν σε κάποιες διευκολύνσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι και οι εταιρείες για να προμηθεύσουν τα πρατήρια θα πρέπει να προπληρωθούν και με τη σειρά τους δεν δέχονται επιταγές. Συνεπώς, συνέχισε, και οι πρατηριούχοι για να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πρέπει να εργαστούν με μετρητά.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης, οι Κύπριοι φοιτητές του εξωτερικού καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στείλουν χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σταματούν την παροχή ρευστότητας στις τράπεζές μας

Το συμβούλιο των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε σήμερα και αποφάσισε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε. Μετά τη Δευτέρα, η παροχή ρευστότητας μέσω ELA δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνον εάν υπάρχει συμφωνία επί ενός προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σχέδιο για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η χώρα φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα», όπως μεταδίδει το sigmalive.

Όπως σημειώνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δισ, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

Η Λαϊκή Τράπεζα διαψεύδει τα σενάρια κλεισίματος

Την ίδια ώρα, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Cytoday


Τελειώνουν τα αποθέματα φαρμάκων - Kαθησυχάζει το υπουργείο
Μόνο με μετρητά πληρώνονται οι εταιρείες

Λευκωσία: Το πολύ μέχρι τη Δευτέρα θα αντέξει ο τομέας των φαρμάκων, καθώς η παρατεταμένη τραπεζική «αργία» έχει νεκρώσει τόσο τις παραγγελίες νέων ποσοτήτων, όσο και τις εκτελωνίσεις σκευασμάτων, αλλά και ιατρικών αναλωσίμων τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο και λόγω αδυναμίας εκτέλεσης τραπεζικών συναλλαγών για καταβολή δασμών (ΦΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις, κ.λπ.) δεν είναι δυνατό να βγουν στην αγορά. Παράλληλα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, φαρμακευτικές εταιρείες ενημέρωσαν χθες επίσημα τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ότι από σήμερα δεν πρόκειται να τους παραδίδουν φάρμακα χωρίς να πληρώνονται σε μετρητά.

Οι παραγγελίες των εισαγωγέων φαρμάκων «βρίσκονται όλες στην αναμονή», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, Αυγουστίνος Ποταμίτης, σπεύδοντας βεβαίως να τονίσει ότι «προς το παρόν δεν έχουμε ελλείψεις». Ωστόσο, όπως είπε, «εάν δεν λειτουργήσουν οι Τράπεζες την Τρίτη, σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διότι οι εισαγωγές αφορούν τόσο στους ιδιώτες όσο και στο Κράτος».

Οι παραγγελίες φαρμάκων και αναλωσίμων ιατρικών ειδών, εξήγησε ο κ. Ποταμίτης, «εδώ και δύο σχεδόν χρόνια και από τότε που η Κύπρος έχασε την πιστοληπτική της ικανότητα, γίνονται μόνο με την καταβολή προκαταβολής. Άρα, χωρίς να λειτουργούν οι τράπεζες δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα εργοστάσια και ως εκ τούτου οι παραγγελίες δεν διεκπεραιώνονται». Από την άλλη, «φάρμακα τα οποία έρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα ιατρικά αναλώσιμα για να εκτελωνιστούν πρέπει να καταβληθεί ΦΠΑ ή και κάποιοι δασμοί. Έτσι, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με όλα τα εμπορεύματα, το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα τον δικό μας με τις τράπεζες κλειστές».

Εκείνο που έχει σημασία, κατέληξε ο κ. Ποταμίτης, «είναι να μπορέσουμε να κρατηθούμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που ο τόπος μας αντιμετωπίζει.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια αποθέματα στις αποθήκες τις δικές μας, αλλά και στις αποθήκες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Κράτους. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι τράπεζες και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπορέσουμε και εμείς, αλλά και γενικά το εμπόριο να λειτουργήσει και πάλι ομαλά».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κανένα πρόβλημα με τα αποθέματα φαρμάκων διαβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισαν σήμερα ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την επάρκεια φαρμάκων για προμήθεια στα κρατικά νοσηλευτήρια και με τα αποθέματα στις Φαρμακευτικές Αποθήκες. Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε το κοινό ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Σε ανακοίνωση τους σε σχέση με σημερινές αναφορές στον ημερήσιο Τύπο (21/3/2013) για τα αποθέματα φαρμάκων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες διευκρινίζουν ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε ότι αφορά την επάρκεια φαρμάκων για προμήθειες στα κρατικά νοσηλευτήρια ως αποτέλεσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων» και πως «πέραν των υφιστάμενων αποθεμάτων στα επιμέρους κρατικά φαρμακεία, διατηρούν τα απαραίτητα επιπρόσθετα αποθέματα στις Φαρμακευτικές Αποθήκες σε επίπεδο που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά την περσινή αντίστοιχη περίοδο».

Διευκρινίζεται ακόμη σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του συστήματος κρατικών αγορών και προμήθειας φαρμάκων ότι οι διαδικασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα αλλά και ότι η επάρκεια φαρμάκων υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν έχουν παρατηρηθεί οποιεσδήποτε ελλείψεις.

«Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει το κοινό ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας αναφορικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην διάθεση φαρμάκων στα νοσηλευτήρια και προς το κοινό» προστίθεται.

Κλειστά σήμερα και αύριο τα καταστήματα των τραπεζών
Κανονικά τα ΑΤΜ

Λευκωσία: Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα και αύριο Παρασκευή οι τράπεζες στην Κύπρο καθώς και τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα. Όπως διαβεβαίωναν πάντως τραπεζικοί κύκλοι, κανονικά θα λειτουργήσουν τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα οποία μάλιστα έχουν εφοδιαστεί εκ νέου με χρήματα.

Σχεττικό διάταγμα εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Εκπρόσωπό της, Αλίκη Στυλιανού, η οποία δήλωσε ότι επίκειται επίσημη ανακοίνωση σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδια που θα αφορούν το μέλλον των τραπεζών, αλλά και των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, στην περίπτωση που τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα περάσουν τελικά σε κάποια ελληνική συστημική τράπεζα, προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν πλέον η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, που έχουν υποβάλλει πρόταση για το σύνολο της παρουσίας τους. Α

Αρχικά, ως ενδεδειγμένη λύση είχε εμφανιστεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όμως πλέον οι ελληνικές αρχές τείνουν προς κάποια από τις συστημικές τράπεζες.

Άλλα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για απόκτηση τουλάχιστον μίας από τις κυπριακές τράπεζες από τη Ρωσία ή από κάποια ρωσική επιχείρηση, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή με τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα.

ΥΠΟΙΚ: Για λόγους δημοσίου συμφέροντος κλειστές οι τράπεζες

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

"Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δεν θα διενεργούνται τραπεζικές συναλλαγές.

2 σχόλια:

 1. Ο "Ρ" έγραφε πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών από Ελληνικές.Το "φαγάκι" για τα μονοπώλεια που είχες γράψει σε κάποιο σχόλιο

  H απόφαση της ΕΕ(δεν είναι του Ντράγκι) πέρα του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, το κυριότερο είναι ωμός εκβιασμός προς τον λαό της Κυπρου για το "όχι".
  Είναι "το παράδειγμα προς αποφυγή" για όσους διανοηθούν να φέρουν αντιδράσεις σε αποφάσεις της ΕΕ. Με την Κύπρο στον ρόλο του "αποδιοπομπαίου τράγου" . Να γιατί το ΚΚΕ λέει έξω από ΕΕ και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κ.Σ.
  Διεθνής αστική τάξη ή ιμπεριαλιστές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή