Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Μείωση μισθών, ιδιωτικοποιήσεις

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ
Τροϊκανοί πιέζουν τη Λευκωσία με νέες αξιώσεις

Στη μέγγενη της τρόικας βρίσκεται πλεον η Κύπρος. Οι τροικανοί επανήλθαν στο υπουργείο οικονομικών με νέες αξιώσεις πιέζοντας τη Λευκωσία ακόμη περισσότερο ώστε να υποκύψει στην επιβολή νέων μέτρων.

Στο τραπέζι βρίσκονται:

-Μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

-Μείωση μισθών στους ημικρατικούς οργανισμούς

-Αμεσες ιδιωτικοποιήσεις

Πάντως υπάρχουν πληροφορίες ότι στο τραπέζι η εκπροσωπος του ΔΝΤ έθεσε μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο 25%.

Μειώσεις ωστόσο φαίνεται να εισηγούνται και στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και σε άλλα ωφελήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρή διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία, που πρέπει να κλείσει, με τις συντεχνίες να βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών

Αύριο σύμφωνα με κυβερνητική πηγή θα αρχίσουν οι συζητήσεις ουσίας για τις ιδιωτικοποιήσεις, ημικρατικών οργανισμών ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ένα μοντέλο προς συζήτηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αυτό το οποίο συζητείται σε αρχικά στάδια ειναι οτι η ΑΗΚ η ΑΤΗΚ και η Αρχή Λιμένων θα ενταχθούν κάτω από μια ομπρέλα που θα ονομάζεται ιθυνουσα εταιρεία και ακολούθως να γίνει μετοχοποιηση.

Οι μετοχές θα διαχωριστούν σε Διοικητικές και Μερισματικές. Οι Διοικητικές θα περάσουν στο κράτος και οι μερισματικές στους υποψηφίους επενδυτές. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο οτι η Διοικηση των οργανισμών θα ανήκει στο κράτος. Αν ισχύσει αυτό το μοντέλο θα έχει χρονοδιαγραμμα υλοποίησης το 2015.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το κράτος αναμένεται να εισπράξει από αυτή την κίνηση περίπου 2 δισ. και είναι το ίδιο μοντέλο που ακολούθησε η Πορτογαλία.

1 σχόλιο:

 1. Συνδιασμός αναρτήσεων

  από
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1345.html )
  Το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν αξίζει μία. Γι' αυτό προσπαθούμε να την μετατρέψουμε σε έρημο και να σας διώξουμε απ' τη χώρα σας!
  ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_24/03/2013_515275 )

  (..) Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Breakingviews, το φυσικό αέριο που υπολογίζεται μέχρι σήμερα ότι έχει βρεθεί, δεν αξίζει αρκετά ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 εκατ. ευρώ της Κύπρου. Από τις γεωτρήσεις που έχουν γίνει στα ανοιχτά της Κύπρου, υπολογίζεται ότι τα υποθαλάσσια κοιτάσματα περιέχουν περίπου 196 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μεγάλο κοίτασμα, το οποίο, όμως, δεν αξίζει τίποτα όσο παραμένει εγκλωβισμένο κάτω από τον βυθό. Η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός σταθμού LNG για την άντληση του φυσικού αερίου. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαρτάται από το τελικό μέγεθός της και την οριστική διαμόρφωση τιμών, με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Με βάση τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για το κόστος κατασκευής και την τιμή του φυσικού αερίου, μια εγκατάσταση LNG δυναμικότητος 18 εκατ. κ.μ. ανά έτος –αρκετά μεγάλη για να καλύψει περίπου το 1/4 των τωρινών ετήσιων αναγκών σε φυσικό αέριο της Γερμανίας– θα άξιζε περίπου 7,8 δισ. δολάρια σήμερα. Αυτό θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό, αλλά, υπολογίζοντας μια εγκατάσταση με χρόνο ζωής 25 - 30 χρόνια, η Κύπρος και οι εταίροι της στο πρότζεκτ θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα τουλάχιστον 450 δισ. κ.μ., ώστε να διακαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου σταθμού. Δηλαδή, κοιτάσματα υπερδιπλάσια αυτού που έχει βρεθεί έως σήμερα. Χωρίς τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων, μια μικρότερη εγκατάσταση των 5 δισ. κ.μ. ανά έτος θα ήταν βιώσιμη, αλλά η αξία της θα είναι μικρότερη των 2 δισ. δολ. Με βάση, όμως, τις τρέχουσες τιμές και το κόστος κατασκευής, πιθανόν ένας σταθμός LNG αυτής της δυναμικότητας να μην αξίζει να κατασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι αρκετό για να σώσει την Κύπρο. (..)
  Αυτά έγραφε η Καθημερινή

  από
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7362682&publDate=29/3/2013 )

  (..) Τη θέση Νταβούτογλου φαίνεται να υιοθετούν σε δημοσίευμά τους και οι αμερικανικοί «New York Times» που προειδοποιούν ότι η Λευκωσία θα υποχρεωθεί σε δύσκολες αποφάσεις, λόγω της διάλυσης της οικονομίας της, που καθιστά «επείγουσα την εξόρυξη φυσικού αερίου». Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα σχέση Ισραήλ - Τουρκίας ενδέχεται να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου, εάν υπάρξει συνεργασία και στο πεδίο της ενέργειας μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ασύμφορη οικονομικά» λύση του τερματικού. (..)

  και από
  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=29/3/2013&columnId=1761 )

  (..) ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: «Την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η Κύπρος στην εξόρυξη φυσικού αερίου και να συνεργαστεί με την Τουρκία, υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι New York Times (...) Με την οικονομία της διαλυμένη, αναφέρει το άρθρο των New York Times, το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ θα υποχρεωθεί "να φρεσκάρει τις σχέσεις της με την Τουρκία ώστε να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες με το αέριο" (...) Αναφέρει πως οι δυο παράγοντες που θα εξωθήσουν την Κύπρο σε μια αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής είναι τόσο η κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, όσο και η πρόσφατη προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ (...) Οι τελευταίες εξελίξεις "θα εξωθήσουν τους Ελληνοκύπριους προς κάποια επίλυση του Κυπριακού", εκτιμά το άρθρο, οι οποίοι, συνεχίζει, δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία (...) "Η εξερεύνηση και η εξαγωγή αερίου θα μπορούσε να ενώσει την Κύπρο και την Τουρκία όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας ένωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά τον πόλεμο" αναφέρει το άρθρο» (στο ΕΘΝΟΣ). (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή