Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Ένα βήμα από την τελεσίδικη παύση ύπαρξης του κυπριακού κράτους

Αντί προλόγου:

Τα μέτρα τα οποία δρομολογήθηκαν και θα δρομολογηθούν στην Κύπρο όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να "διαπραγματεύεται" με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντί να προχωρήσει σε άμεση και μονομερή έξοδο από την ΕΕ δεν είναι μέτρα απλής ταξικής υπερεκμετάλλευσης. Είναι μέτρα εθνοκάθαρσης χωρίς την χρήση συμβατικών όπλων. Η κυπριακή οικονομία στα χέρια της ΕΕ μετατρέπεται σε μηδενικό χρόνο σε κρανίου τόπο που δεν θα μπορεί να συντηρήσει εθνικό πληθυσμό (οι μη ντόπιοι έτσι κι αλλιώς θα φύγουν μόνοι τους στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα). Ήδη, ο εξανεμισμός των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ στις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου σημαίνει ακαριαίο θάνατο όλων των μικροεπιχειρήσεων της χώρας και απόλυση όλων των εργαζομένων σ' αυτές, μαζί βέβαια με τις μαζικές απολύσεις από τις τράπεζες. Οι συνέπειες από την συρρίκνωση στο μηδέν των συναλλαγών, της αποσταθεροποίησης και της συρρίκνωσης της αξίας των δημόσιων οργανισμών, της ξαφνικής και απότομης εγκατάλειψης της οικονομίας από ρωσικές εταιρίες και της απόλυτης οικονομικής ακαμψίας θα σημάνει ένα ποσοστό ανεργίας πάνω από 50% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά το πέρας οποιασδήποτε συμφωνίας -- με προοπτικές δραστικής επιδείνωσης σε μεγαλύτερη ύψη πριν τελειώσει το 2013. Δεν υπάρχει κανένας δρόμος για τους Κύπριους για καμία ανοικοδόμηση της πρότερης οικονομίας υπό τις συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού που θα γίνουν αποδεκτές αν συνεχιστούν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, ούτε όμως μπορεί ο λαός να επιλέξει σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας του αν επιτρέψει την πλήρη διάλυση του παραγωγικού ιστού πριν προλάβει να τον κοινωνικοποιήσει.

Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τους Κύπριους μέσα στις συνθήκες που ήδη διαμορφώθηκαν με την συναίνεση του πολιτικού προσωπικού της χώρας από την άτακτη πώληση των περιουσιών τους όσο-όσο (όσων δεν δημευτούν για χρέη προς τράπεζες, κλπ) και τη μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό χωρίς προοπτική επιστροφής σε μια χώρα που θα μετατραπεί σε πλατφόρμα εξόρυξης και ναυτική-αεροπορική βάση, μη έχοντας απολύτως κανένα άλλο οικονομικό λόγο ύπαρξης.

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο κραυγαλέα πια διαφανόμενος στόχος της πολιτικής της ΕΕ (με την οποία βεβαίως συντάσσεται και η Ελλάδα), της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που επιθυμούν να αφαιρέσουν το εμπόδιο του πληθυσμού (ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού) πάνω από ένα πολύτιμο οικόπεδο με σχήμα κράτους, και να καταφέρουν ταυτόχρονα ένα καίριο χτύπημα στις τελευταίες ελπίδες της Ρωσίας στην περιοχή. Η Κύπρος έχει μπλεχτεί τόσο ολοκληρωτικά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ώστε τα πολλαπλά νήματα συμμαχιών και αντιπαλοτήτων Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ, (οι τρεις πρώτες προέβησαν σε στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους πίσω απ' την πλάτη των Κυπρίων αστών, που θεώρησαν εαυτούς ασφαλείς στον "άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ" ο οποίος εξανεμίστηκε ήδη σαν καπνός) καθώς και Ρωσίας, ΗΠΑ, και ΕΕ, να φτάσουν τώρα να την στραγγαλίζουν κυριολεκτικά. Η περιώνυμη "πολυδιάστατη" και "πολυπολική" πολιτική ΑΚΕΛ, η απόπειρα να αναδειχτεί η Κύπρος σε "παίχτη" που θα εξασφάλιζε σημαντικά κέρδη για την αστική της τάξη βάζοντας στο παιχνίδι μόνη της όλα τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα διεθνώς εξελίσσεται σε ένα καταστροφικό Βατερλώ: έφεραν όλα τα βουβάλια μέσα σε μια σπιθαμή γης, και τώρα αναρωτιούνται γιατί τσαλαπατιούνται τα βατράχια.

Δεν πρόκειται για μια κατάσταση όπως αυτή στην Ελλάδα, όπου η συντήρηση της διοικητικής δομής του έθνους-κράτους αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαιώνιση της ταξικής υπερεκμετάλλευσης και καταστολής των πολιτών του, τόσο από την ντόπια, όσο και από την διεθνή αστική τάξη· αυτό το οποίο είναι επιθυμητό από όλους πλην Ρώσων για την Κύπρο (προφανώς λόγω και του μικρού της μεγέθους και του προβληματικού από το 1974 στάτους της ως κράτους σε συνδυασμό με τα τεράστια κέρδη που προσδοκώνται από την μονοπωλιακή εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της που εξελίχθηκε, στα χέρια της αστικής της τάξης, σε πέτρα στο λαιμό της), είναι η παύση της πολιτικής της ύπαρξης ως κρατικής οντότητας χωρίς να χρειαστεί η στρατιωτική εισβολή και η εκκαθάριση του πληθυσμού της με τα όπλα. Η απόλυτη απουσία σεβασμού για την κρατική υπόσταση της Κύπρου στην διεθνή αρθρογραφία των ημερών είναι άλλωστε παραπάνω από προφανής (βλ. πχ, Krugman, Spillius).

Ως εκ τούτου, κάθε συνέχιση συνομιλιών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελεί πια ξεκάθαρη πράξη εσχάτης εθνικής προδοσίας και όχι μόνο πράξη ταξικής προδοσίας του εργαζόμενου λαού. Ο κυπριακός λαός πρέπει να απαιτήσει άμεση παύση κάθε συνομιλίας με τα θεσμικά αυτά όργανα και μονομερή έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη ΤΩΡΑ, με οιοδήποτε οικονομικό κόστος έχει αυτή η απόφαση. Αλλιώς θα πρέπει να γνωρίζει ότι συναίνεσε στην πολιτική και ιστορική εξαφάνιση του κυπριακού κράτους. Η αστική του τάξη θα συνεχίσει αμέριμνη την ύπαρξή της στο Λονδίνο ή στις ΗΠΑ, όπως την συνέχισε η ελληνική στην Αίγυπτο και το Λονδίνο· αλλά κίνημα αντίστασης σε άδεια χώρα δεν θα μπορέσει να υπάρξει και ο απλός Κύπριος δεν θα ξαναδεί ποτέ την πατρίδα του. Η Κύπρος ήταν η επόμενη Συρία.
LR
---«Ή αυτοκτονείτε ή σας σκοτώνουμε!»

Με την πλάτη στον τοίχο οδηγείται στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup, η Κύπρος έχοντας μπροστά της μόνο δύο επιλογές. Υποταγή στις απαιτήσεις της τρόικας ή πτώχευση. Οι χθεσινές μαραθώνιες συσκέψεις στη Λευκωσία, επιβεβαίωσαν την υποψία ότι η τρόικα δεν επιθυμούσε συμφωνία, καθώς το ΔΝΤ όποτε υπήρχε προσέγγιση παρενέβαινε με νέες απαιτήσεις μεγεθύνοντας το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών.

Λευκωσία

Του Μανώλη Καλατζή

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσο και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι για την κατάσταση και καλούνται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο της ευθύνης για την όποια απόφαση ληφθεί. Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο «Enet», τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα ήθελε να καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία μόνος του χωρίς την εκ των προτέρων σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της προηγούμενης εβδομάδας όταν η Βουλή απέρριψε τη συμφωνία με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Για τον λόγο αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου θα βρίσκονται σε συνεχή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία και θα διαβουλεύονται με τον Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 7 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί για την βελγική πρωτεύουσα με ειδική πτήση, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες. Της συνόδου του Eurogroup θα προηγηθούν επαφές του με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι κύριοι Ρομπάι και Μπαρόζο ακύρωσαν δραστηριότητές τους στην Άπω Ανατολή (Ιαπωνία – Μογγολία) και παρέμειναν στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις και αν απαιτηθεί να παρέμβουν.

Εκβιασμοί

Όλες οι πληροφορίες χθες το βράδυ συνέτειναν στην επίτευξη συμφωνίας με κούρεμα ύψους 20% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου, ένα χαμηλό τέλος 1-2% στις υπόλοιπες καταθέσεις της ίδιας τράπεζας και «εισφορά» ύψους 4% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλα τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε θέμα συγχώνευσης του υγιούς μέρους της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου και ανάληψη εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου της υποχρέωσης αποπληρωμής των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που άντλησε τους τελευταίου μήνες από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) η Λαϊκή Τράπεζα για να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Αυτό ο όρος θεωρήθηκε απαράδεκτος από την Λευκωσία, καθώς ισοδυναμεί με κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου και συνεπακόλουθη πτώχευση της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εντείνονταν οι πιέσεις από τον Όλι Ρεν και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι έθεταν ωμά εκβιαστικά διλλήματα στη Λευκωσία.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως «δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν άφησαν περιθώρια για καλύτερη λύση. Σήμερα υπάρχουν μόνο σκληρές επιλογές για την Κύπρο», η οποία «αντιμετωπίζει ένα δύσκολο και βραχυπρόθεσμο μέλλον και πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει ιδεώδης λύση» . Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την επίτευξη λύσης και είναι απαραίτητο οι υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή το βράδυ για ένα πακέτο διάσωσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της Die Welt, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για το σημερινό Eurogroup. «Δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αύριο το πρωί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματάει τη παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, αφήνοντας την Κύπρο χωρίς ρευστό. Αυτό σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία. Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα ότι «η Κύπρος δεν έχει από το φθινόπωρο του 2011 πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες» και πως «οι Κύπριοι δεν μπορούν να κατηγορούν τη Γερμανία και την Ε.Ε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού».

Δραματικές ώρες

Τα ξημερώματα, μετά την κοινή σύσκεψη Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς και το κλιμάκιο της τρόικας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης περιορίστηκε να δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Και ενώ η αβεβαιότητα παρατείνεται μέχρι τα μεσάνυχτα, η αγορά στη Κύπρο έχει στεγνώσει. Πραγματοποιούνται ελάχιστες συναλλαγές μόνο για είδη πρώτης ανάγκης και μόνο με μετρητά (όσα έχουν απομείνει). Ήδη πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι νεωτέρας ενώ βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ και περίπτερα κάνουν συναλλαγές μόνο με μετρητά.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία την Τρίτη, καθώς το πάγωμα όλων των λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις και θα εκτινάξει την ανεργία σε απροσδιόριστα επίπεδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των 11.000 καταθετών με λογαριασμούς άνω των 100.000 στη Λαϊκή Τράπεζα είναι κύπριοι επιχειρηματίες και τα χρήματα αποτελούσαν κεφάλαια των επιχειρήσεων τους. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (μισθοί, προμήθειες κλπ).


Και στο βάθος Τουρκία

Η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη την τραγική οικονομική κατάσταση της Κύπρου, έθεσε δια του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θέμα «νομιμότητας» για το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης που δημιούργησε η Λευκωσία με σκοπό να εκδώσει ομόλογα συνδεδεμένα με τα αναμενόμενα έσοδα από το φυσικό αέριο. Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει και στους Τουρκοκύπριους και συνεπώς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δημιουργούν «τετελεσμένα». Παράλληλα, από τις ΗΠΑ διαφαίνεται μία προσπάθεια να συνδεθεί η οικονομική κρίση, με τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και την επίλυση του Κυπριακού, με την ανάληψη πρωτοβουλιών. Οι τοποθετήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ μετά την απολογία του Τελ Αβίβ στην Άγκυρα για την αιματηρή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για πολυεπίπεδες πιέσεις στη Λευκωσία σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Ελευθεροτυπία

3 σχόλια:

 1. Η Κύπρος είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα! (αυτό το σημείο θέλω να το αναλύσω κάποια στιγμή) Πρέπει να γίνει διεθνής προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων! Πρόταση μου: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Έλληνες, Τούρκοι κομμουνιστές πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να δραστηριοποιηθούν και να συνεργασθούν στο νησί. Πρέπει να κάνουμε την Κύπρο από "επόμενη Συρία", επόμενη Ισπανία! (τηρώντας τις αναλογίες και ελπίζοντας σε άλλα αποτελέσματα) Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη των εργατών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για την ακρίβεια: μια νέα Ισπανία για να γίνει μια νεα Κούβα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Η Κύπρος είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα! (αυτό το σημείο θέλω να το αναλύσω κάποια στιγμή) Πρέπει να γίνει διεθνής προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων! Πρόταση μου: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Έλληνες, Τούρκοι κομμουνιστές πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να δραστηριοποιηθούν και να συνεργασθούν στο νησί."

  Σύντροφε, είσαι μέσα στο μυαλό μου. Και στην καρδιά μου.

  Η Κύπρος ή θα πετύχει λαϊκή εξουσία, στην πολιτική βάση που λες, πάνω στους βασικούς τομείς της οικονομίας της ΑΜΕΣΑ ή θα πάψει να υπάρχει.

  Τόσο απλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή