Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Μια ερώτηση, τέσσερις απαντήσεις

Από πού και ως πού ΑΑΔΜ σημαίνει συνεργασία με κάποιο από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα;
Σταύρος Θεοχάρης, ΚΟΒ Δυτικής Πετρούπολης, Ριζοσπάστης

α) Το Μέτωπο στην αρχική του φάση ξεκινά σαν συσπείρωση κυρίως κοινωνικών δυνάμεων γύρω από αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά αιτήματα και στόχους, από επιμέρους μέτωπα πάλης που κινητοποιούν διάφορα τμήματα των εργαζομένων προς ένα ενιαίο ισχυρό λαϊκό ρεύμα.Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ταξική πάλη, η οργάνωση και η πολιτική πείρα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όσο ενισχύεται η δύναμη του ΚΚΕ, τόσο θα αυξάνονται οι δυνατότητες το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο να προκαλεί αντίστοιχες αλλαγές στον πολιτικό συσχετισμό.

Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν ώστε να δώσουν ώθηση και πολιτικό δυναμισμό στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις, να αναπτύσσουν τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων. 


β) Οσον αφορά τη φύση της η Λ.Σ. θα είναι μόνο κοινωνική. Διαχωρίζονται έτσι εντελώς οι συμμαχίες στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Αποκλείεται, δηλαδή, η δυνατότητα πολιτικών συμμαχιών ως έκφραση ακριβώς αυτής της συμπόρευσης των κοινωνικών δυνάμεων.[...] [Η Λ.Σ] δεν αφήνει περιθώρια μέσα από τις κοινωνικές διεργασίες και τους αγώνες, μέσα δηλαδή στη δυναμική του κινήματος, να κριθούν πολιτικές δυνάμεις, να προκύψουν ή και να λυθούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα."
Α. Μιμηγιάννη, Κριτική στις θέσεις της ΚΕ για τη Λ.Σ στο ίδιο φύλλο του Ριζοσπάστη.

γ) Κυριότερο λάθος, κατά τη γνώμη μου, είναι η υιοθέτηση της τακτικής της Λαϊκής Συμμαχίας χωρίς σκέψεις ή προτάσεις συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Α. Τηγανής, Κριτική στις θέσεις της ΚΕ στο ίδιο φύλλο του Ριζοσπάστη.


δ) Η αντικειμενική δυσκολία εύρεσης συμμάχων σε πραγματική ΑΑΔ γραμμή έχει εσφαλμένα οδηγήσει σε απουσία πολιτικής πολιτικών συμμαχιών.
Δ. Κεφαλληνός, Κριτική στις θέσεις της ΚΕ στο ίδιο φύλλο του Ριζοσπάστη

4 σχόλια:

 1. έτσι για να σε σκάσω,πάνε να δεις το σημερινό χαρούμενο του σταυρόπουλου στο βημα και κυρίως τα σχόλια ενός καμμένου...ότι πρέπει για εσένα είναι να σου σηκώσει την τρίχα όρθια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιλάς για εδώ; http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504836&h1=true#commentForm

   Διαγραφή
  2. Ποιόν από όλους τους καμένους εννοείς ρε συ μπλογκσεβίκε; Είναι ένας που ξεχωρίζει, αλλά το βλήμα έχει άπειρα μπουμπούκια, ο πρετεντερόπληκτος μικροαστός σκοτώνει ελέφαντα με την βλακεία του.

   Αλλά να βάζετε και καμιά προειδοποίηση ρε παιδιά, δεν τα πετάνε έτσι αυτά τα λινκς. Πριν λίγες ώρες διάβασα είδηση και -- κυρίως -- σχόλια από news24.gr για το κλείσιμο της μισελέν, πόσα ν'αντέξω ο έρμος;

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 2. ναι αντώνη για αυτό μιλούσα αλλά ο τύπος είναι καταιγιστικός!!!έχει και σήμερα νέο αριστούργημα...απλά αυτή τη φορά και μετά από πάμπολλές ειρωνείες επιτέλους έχει βάλει και παραπομπές για να βρει κάποιος και το αρχικό κείμενο...βέβαια στα βλήματα που απευθύνεται αμφιβάλλω αν θα μπεί κάποιος στον κόπο να τα διαβάσει και να δεί την γύμνια της "κριτικής"...και φυσικά δεν βάζει την ομιλία της Αλέκας στο προηγούμενο ψυχαγωγικό του κείμενο για να πετάει η μπαρούφα του για "αγράμματους" που αναπαράγουν τα χαρούμενα με copy paste...

  ΑπάντησηΔιαγραφή