Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Χάος

ΟΕΒ: Αδύνατες οι πληρωμές από τις επιχειρήσεις

Δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών.

Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, καλώντας Κυβέρνηση και Κεντρική να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Την ίδια ώρα συστήνει στους επιχειρηματίες να λάβουν τα μέτρα τους προς αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων και στον κόσμο να είναι ψύχραιμος και να κάνει υπομονή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».


Ανέφερε ακόμη ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

«Ετοιμάζουμε τώρα άλλη μια σύσκεψη για να δούμε τις διαδικασίες που αναμένουμε να καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα», είπε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η ΟΕΒ έχει επικοινωνήσει με την Κεντρική, από την οποία έλαβαν την απάντηση ότι προετοιμάζονται τα τελικά σημεία των διαδικασιών.

Πιθανόν, ανέφερε, «να έχουμε μια συνάντηση μαζί τους αύριο το απόγευμα, για να δούμε τι τελικά θα έχουν καθορίσει τόσο για τις δύο τράπεζες – Κύπρου και Λαϊκή – όσο και για τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόψη του πληροφορίες ότι αριθμός εμπορευόμενων δεν αποδέχεται πιστωτικές κάρτες, ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά».

«Ευχής έργο είναι οι τράπεζές μας να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αυξάνεται».

Σε ερώτηση κατά πόσον η ΟΕΒ βρίσκεται σε επαφή με τις συντεχνίες, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «επίσημα όχι», προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους, καθόσον υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ανοιχτές και να έχουν το προσωπικό τους, από τη στιγμή που λόγω του κλεισίματος των τραπεζών δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Εκεί, εξήγησε, γίνονται ειδικές διευθετήσεις για προσωρινή αναστολή εργασιών σε συνεργασία με τις συντεχνίες.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ δεν μπορούσε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να προχωρούν από μόνες τους στην αναστολή των εργασιών τους. Ανέφερε, όμως ότι «αυτή την εβδομάδα, έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα που παίρνουμε από μέλη μας που ζητούν πληροφορίες για να χειριστούν το συγκεκριμένο θέμα».

Ερωτηθείς τι είδους εταιρείες αφορά, είπε ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες εισαγωγών και εξαγωγών, οι συναλλαγές των οποίων μόνο μέσω τραπεζών γίνονται.

«Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση και την (Κεντρική) Τράπεζα είναι να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες, να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Ως προς τις επιχειρήσεις, τις κάλεσε «να λάβουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα». Κληθείς να είναι πιο συγκεκριμένος, έκανε λόγο για περισυλλογή, σωστές και έξυπνες επενδύσεις και τη διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών.

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.


Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου - Πυρά κατά της Κ.Τ.

Παραίτηση υπέβαλε πριν από μερικά λεπτά ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αντρέας Αρτέμης καθώς όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικό το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζα, την πώληση των παραρτημάτων της ετοιμάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα εδώ και καιρό χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου.

Η παραίτησή του κ. Αρτέμη θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας που θα συνέλθει αργότερα σήμερα.

Με χθεσινή του επιστολή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ακύρωσε τις εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας και των μετόχων.

Τα διατάγματα είναι τα ίδια και για τις δύο τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

«Η Αρχή Εξυγίανσης, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται από τα άρθρα 3, 5, 6, 7, 9 και 13 του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, μετά από κοινού απόφαση με τον υπουργό Οικονομικών για λήψη μέτρων εξυγίανσης και έχοντας λάβει υπόψη τη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εξυγίανσης, την έκθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής και το σχέδιο εξυγίανσης και έχοντας διαπιστώσει ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 6, εκδίδει το ακόλουθο διάταγμα:

1. Το παρόν διάταγμα θ’ αναφέρεται ως το περί της Πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ/Cyprus Popular Bank Ltd διάταγμα του 2013.

2. Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η πώληση των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.

3. Τα διαλαμβανόμενα στο παρόν διάταγμα μέτρα νοούνται ως μέτρα που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την οικονομική κατάσταση του πωλητή και τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 33(1) των περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμων του 1997 έως 2013.

4. Δυνάμει του παρόντος διατάγματος η Αρχή Εξυγίανσης εφαρμόζει το μέτρο της πώλησης των εργασιών της Τρ. Κύπρου/Cyprus Popular.

5. Α. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιοδήποτε άλλο μέτρο εξυγίανσης προνοείται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

Β. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλη εξουσία της παρέχεται από τον περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων Νόμο του 2013.

6. Το παρόν διάταγμα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Περισσότερα σε λίγο...


Νέα τάξη πραγμάτων για τους καταθέτες των Συνεργατικών Ιδρυμάτων. Η διακίνηση χρημάτων πια θα γίνεται με περιορισμούς.


Πιο αναλυτικά

1.Ανάληψη Μετρητών από το Ταμείο: € 2000 / ημερησίως

2.Ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ: € 400 / ημερησίως

3.Πληρωμή επιταγών: Ως € 20.000 αυθημερών – Πάνω από € 20.000 μετά από δύο ημέρες

4.Γραμμάτια: € 2000 σε μετρητά και τα υπόλοιπα με επιταγή που θα εξαργηρώνεται αυθημερών από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

5.Δεν σπάζουν γραμμάτια προθεσμίας/ Μοναδική εξαίρεση εάν γίνει συμψηφισμός με το αντίστοιχο ποσό δανείου.
24hcom.cy

13 σχόλια:

 1. Η λάθος προσέγγιση στο ζήτημα είναι: "Φτου! Να έχεις τέτοια κατάσταση και να ΜΗΝ έχεις ένα κομμουνιστικό κόμμα!"

  Η σωστή προσέγγιση είναι: Αν είχες κομμουνιστικό κόμμα, κανείς δεν θα ρίσκαρε να προκαλέσει τέτοια κατάσταση. Θα επικεντρωνόταν πρώτα στο να το διαλύσει ή να το ενσωματώσει.

  Κατά τα άλλα ο πανηλίθιος και κρετίνος Έλληνας μικροαστός φτύνει το ΚΚΕ.

  Γελοίοι. Δεν έχετε ιδέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχετε ιδέα=Τι θα σας είχαν κάνει αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Φρόκαλα.

   Διαγραφή
  2. Πολύ σωστά τα λες. Πραγματικά δεν έχουν ιδέα!
   Και εδώ τίθεται και το πραγματικό πρόβλημα της κάθε περίπτωσης.

   Το πεδίο δράσης όμως στην Κύπρο ανοίγει. Μόνο με μια πραγμαική διεθνή και διεθνιστική δράση μπορούμε να αιφνιδιάσουμε την αστική τάξη. Έχουμε ανάγκη από μάχες και επιτυχίες. Αν χαθεί η Κύπρος η αστική τάξη θα έχει περάσει το μήνυμα που ήθελε. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό!

   Η απουσία ΚΚ στην Κύπρο δεν αποτελέι άλλοθι ούτε για την εργατική τάξη ούτε για τα πραγματικά Μ-Λ κόμματα ανά τον κόσμο και κυρίως την περιοχή.

   Διαγραφή
 2. Πραγματικά, αν και είναι άσκοπο ή και αντιδιαλεκτικό να το πω, σε όλες τις αναρτήσεις, που έχεις κάνει για τις εξελίξεις στην Κύπρο, σκεφτόμουν συνεχώς πως θα αντιδρούσε το κόμμα σε μια παρόμοια κατάσταση στην Ελλάδα και πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τους αστούς εντός και εκτός Ελλάδος. Τώρα απλά να παραγγείλω ένα τουμπεκί ψιλοκομμένο σε όλους όσους βγήκαν στα κεραμίδια με το ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, για το παράδειγμα που θα έπρεπε να αποτελέσει η στάση των κυπρίων βουλευτών για τους έλληνες νενέκους και τώρα ψάχνουν να βρούνε στα ψιθυριστά τι δεν πήγε καλά και δεν πέτυχε η διαπραγμάτευση που θα μας έδινε και ένα 10% παραπάνω για πλάκα στις επόμενες εκλογές... Ρε να μην τους κάθεται η πουτάνα η μπίλια πουθενα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δες το κι αλλιώς: τι ωραία που δεν κάθησε η μπίλια! Οι παπάτζες είναι για τους χαχόλους, οι ίδιοι οι σκληροί διαπραγματευτές δεν βλέπω να βιάζονται να διαπραγματευτούν. Αντλούν εμπειρίες τώρα και μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων.
   Τώρα που το ξανασκέφτομαι, οι σωστοί οπορτουνιστές θα έπρεπε να κάνουν πανελλαδική συνδιάσκεψη-ανοιχτή συζήτηση με αυτό το θέμα: "τι δεν πήγε καλά στην Κύπρο - μαθαίνουμε από τα λάθη, διαπραγματευόμαστε με επιτυχία".
   Οι συγκυρίες, η άνοιξη που είναι πάντα κακώς σύμβουλος αλλά και άλλες βασικές αιτίες για την αποτυχία θα αναδεικνυόντουσαν έτσι.
   γ

   Διαγραφή
  2. κακώς σύμβουλος = κακός συμβουλος

   Διαγραφή
 3. "


  Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
  Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

  Η νέα κατάσταση πραγμάτων, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη συμφωνία δανειοδότησης που σύναψε η Κύπρος με την Τρόικα, αυτομάτως επηρεάζει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δύο κύριων τραπεζών της χώρας, στις οποίες το Πανεπιστήμιο διατηρούσε τον κύριο όγκο των καταθέσεών του, συνολικού ύψους ~29 εκατομμυρίων ευρώ, τα ιδία έσοδα έχουν πληγεί σημαντικά.

  Οι Πρυτανικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Πολιτεία για να διασφαλιστεί η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού..."

  Πού είχα βάλει εκείνη την αγγελία που ζητούσε επαγγελματίες μπλόγκερ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αντωνη υπαρχει αντιδραση η ειναι νωρις για κατι τετοιο;

   Διαγραφή
  2. Τα βοοειδή οι ακαδημαϊκοί κοιμούνται όρθια. Τους είπα δυο τρία πράματα σήμερα στη δουλειά και με κοιτούσαν αποσβολωμένοι, σαν να κατέβηκα απ' το βουνό με προφητείες.

   Ή είναι επικίνδυνο να αφήνουν εμένα να διδάσκω παιδιά, ή αυτούς. Ένα απ' τα δύο.

   Διαγραφή
  3. Ο (ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα) Πισσαρίδης κάλεσε σε δημιουργία study group για την εξέταση των συνεπειών τής απόφασης. Τα πρακτικά θα δημοσιευθούν εντός εξαμήνου. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις «Τέως».

   Διαγραφή
  4. Η βόμβα που έριξε ο Ντίσελ-μπουουούμ:

   http://www.guardian.co.uk/business/2013/mar/26/treasury-laiki-bank-uk-cyprus-bailout

   Διαγραφή
  5. "Αν η Κύπρος πρέπει να αντιταχθεί σε κάτι, αυτό είναι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κύπρου. Θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία", δήλωσε επίσης ο Χρ. Πισσαρίδης.

   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=352945
   Όντως υπάρχει πρόβλημα με την Κύπρου.

   Διαγραφή
  6. Προεόρτια & Μαύρο Χιούμορ:

   [Η Λαϊκή] ενδεχομένως να «είδε» με κάποιο αίσθημα ανακούφισης ότι ο Μιχ. Σαρρής, που πρόσφατα είχε εμπλακεί με τα διαδραματιζόμενα στην τράπεζα, τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών από τον νικητή των κυπριακών εκλογών Ν. Αναστασιάδη.

   Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι ο κ. Μιχάλης Σαρρής παραιτήθηκε από τη θέση του Μη Εκτελεστικού Προέδρου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Σαρρή για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε προς την Τράπεζα. [9/8/12]

   Διαγραφή