Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Ιμπεριαλισμός και εξαγωγή κεφαλαίων

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ατεκμηρίωτης εκτίμησης: η άποψη περί ιμπεριαλιστικής Ελλάδας που βρίσκεται σε «ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα με εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Βασικό επιχείρημα οι επενδύσεις στο εξωτερικό (Θέση 21). [...] Το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο τι εξαγωγές κεφαλαίου έκανε υπό τη μορφή πίστωσης (δανείων) που θεωρείται από το Λένιν η βασικότερη και χαρακτηριστικότερη μορφή εξαγωγής κεφαλαίου υπό συνθήκες ιμπεριαλισμού; [...] Δεν υιοθετώ επ ουδενί απόψεις περί «ψωροκώσταινας». Ομως στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής-μαρξιστικής επιχειρηματολογίας η ταύτιση εξαγωγής κεφαλαίων με τις άμεσες επενδύσεις, που έκαναν άλλωστε και οι αστικές τάξεις αποικιοκρατούμενων χωρών.
Ελένη Μαυρούλη, Δημοσιογράφος, ΚΟΒ Ριζοσπάστη, "Ούτε πραγματικότητα, ούτε όραμα", 23 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με το ν.2663/1998(ΦΕΚ 274/3-12-1998) κυρώθηκε το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1997. Το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών προέβλεπε την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας ύψους είκοσι δις δρχ. (20δις) στην Αλβανία ως βοήθεια για την οικονομική ανόρθωση της. Από το ποσό των 20 δις συμφωνήθηκε δωρεάν χρηματοοικονομική στήριξη ύψους 2δις ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 18 δις δρχ. προβλεπόταν, η σύσταση δωδεκαμελούς επιτροπής από στελέχη των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και συντονισμού ξένης βοήθειας από πλευράς Αλβανικής κυβέρνησης και από στελέχη των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Η επέκταση των Ελληνικών Τραπεζών στα ΒαλκάνιαΗ Έφη Καραγεωργίου γράφει για το νέο «Ελ Ντοράντο» που ανακάλυψαν στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες οι μεγάλοι Τραπεζικοί Όμιλοι της Ελλάδος

Της Έφης Καραγεώργου

Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Το βλέμμα αλλά και τις δραστηριότητες στραμμένες στα Βαλκάνια έχουν αυτήν την περίοδο οι μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες, καθώς ανακάλυψαν το νέο «Ελντοράντο» που θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη. Οι μεγάλοι Όμιλοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τα οφέλη από τη σταθεροποίηση του Οικονομικού Περιβάλλοντος στις χώρες της Βαλκανικής και φυσικά από τα μεγάλα περιθώρια Ανάπτυξης των Τραπεζικών Εργασιών.

Oι ελληνικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ως «εσωτερική αγορά» και στοχεύουν φυσικά στη δανειοδότηση των γειτόνων μας. Τα περιθώρια Ανάπτυξης είναι τεράστια, καθώς τα δάνεια στις χώρες αυτές βρίσκονται χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ και ανοίγονται νέοι δρόμοι κερδοφορίας για τις Ελληνικές Τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνικές Τράπεζες ελέγχουν περίπου το 35% της αγοράς στην FYROM, το 19% της αγοράς της Βουλγαρίας και το 10% της αγοράς της Ρουμανίας και ακολουθούν οι αγορές της Σερβίας και της Αλβανίας. Ας δούμε τώρα τα… επεκτατικά σχέδια των Μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στρατηγική της τα τελευταία χρόνια είναι να καθιερωθεί ο Όμιλος ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης και της Βαλκανικής ιδιαίτερα. Πρόσφατα ο διοικητής της ΕΤΕ κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων στην περιοχή με έμφαση στη Λιανική Τραπεζική, καθώς οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αντιμετωπίζονται πλέον ως «εσωτερική αγορά».
Ειδικότερα στη Ρουμανία, ενισχύεται το Δίκτυο της θυγατρικής της BANCA ROMANEASCA με το άνοιγμα 15 νέων μονάδων ούτως ώστε με σύνολο 40 καταστημάτων να καλύπτεται, μέσα στο πρώτο διάστημα του 2005, το σύνολο της χώρας με έμφαση το Βουκουρέστι. Η BANCA ROMANEASCA θα εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον νέα επιθετική πολιτική αναφορικά με τη χρηματοδότηση ιδιωτών στοχεύοντας σε ραγδαία αύξηση διάθεσης Καταναλωτικών, Στεγαστικών Δανείων και Πιστωτικών Καρτών αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της. Παράλληλα θα διατηρήσει την έμφαση στον τομέα της συνεργασίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ήδη σημειώνει ραγδαία πρόοδο με αύξηση των δανειακών υπολοίπων σε σχέση με την περυσινή περίοδο, της τάξης του 75%.
Στη Σερβία στόχος είναι να διπλασιασθούν τα καταστήματα της ΕΤΕ και να φτάσουν τα 30, με αύξηση των εργασιών σε όλους τους τομείς και με πλήρη κάλυψη της χώρας. Το υφιστάμενο δίκτυο παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη εργασιών με αιχμή τα Στεγαστικά και Καταναλωτικά Δάνεια (16% μερίδιο αγοράς στις νέες εκταμιεύσεις).
Στη Βουλγαρία η θυγατρική της ΕΤΕ, UBB με δίκτυο 101 καταστημάτων προχωρά από κοινού με την Globul, θυγατρική της Cosmote, στην έκδοση της πρώτης Co-branded πιστωτικής κάρτας στη χώρα. Ιδιαίτερα στον τομέα της Λιανικής Τραπεζικής η UBB έχει αναπτυχθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της στο 15% σε σχέση με 4% το 2001.
Στην ΠΓΔΜ η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας STOPANSKA BANKA, η μεγαλύτερη της χώρας με δίκτυο 50 μονάδων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου της και της εγκατάστασης νέων σύγχρονων οργανωτικών και μηχανογραφικών συστημάτων, εισέρχεται σε περίοδο κερδοφορίας και περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Εργασίες Λιανικής Τραπεζικής παρουσιάζουν διπλασιασμό έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ 1 στα 2 νέα δάνεια στην χώρα (στεγαστικά ή καταναλωτικά) δίνεται από την STOPANSKA.
Στην Αλβανία το δίκτυο των 5 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας (πρόκειται να αυξηθούν σύντομα σε 7), εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον τομέα της Λιανικής Τραπεζικής με μερίδιο αγοράς 11% και με σαφείς ανοδικές τάσεις, ενώ προχωρεί στη διάθεση νέων προϊόντων με στόχο την κάλυψη όλων των σχετικών αναγκών της πελατείας. Οι παραπάνω δραστηριότητες συμβάλλουν κατά 9% στην κερδοφορία του ομίλου και αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του συνολικού ενεργητικού. Ακόμα η ΕΤΕ ενδιαφέρεται για παρουσία στην αγορά της Τουρκίας (η οποία πήρε το «πράσινο φως» για ένταξη στην Ε.Ε.) που εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ αντίθετα «παγώνει» προς το παρόν τα σχέδια για επέκταση στην αγορά της Ρωσίας.

ALPHA BANK
Περισσότερο επιθετική πολιτική στα Βαλκάνια θα υιοθετήσει άμεσα η Alpha Bank με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Ας σημειωθεί ότι τα κέρδη της Τράπεζας από τις δραστηριότητες στην περιοχή ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε 37 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 120% σε ετήσια βάση.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2004 η Τράπεζα επελέγη από τη σερβική κυβέρνηση ως προτιμητέος υποψήφιος για την εξαγορά του 88,64% της Jubanka που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Σερβίας. Συγκεκριμένα η Jubanka διαθέτει 90 καταστήματα, το συνολικό ενεργητικό της στο τέλος του 2003 ήταν 217 εκατ. ευρώ, με τις χορηγήσεις να ανέρχονται στα 210 εκατ. ευρώ και τις καταθέσεις στα 88 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank διαθέτει 3 καταστήματα στο Βελιγράδι, κατάστημα στη Βουλγαρία σημαντική παρουσία στη Ρουμανία μέσω της θυγατρικής της Alpha Bank Romania, στη FYROM μέσω της Kreditna Banka με δίκτυο 7 καταστημάτων και στην Αλβανία με 7 καταστήματα.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας, «βασική Στρατηγική όταν άρχισε η επέκταση της Τράπεζας στα Βαλκάνια ήταν να εξυπηρετηθούν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό όμως άλλαξε στην πορεία και πλέον η Τράπεζα επιδιώκει την προσέλκυση της τοπικής πελατείας, τόσο των Ιδιωτών όσο και των Επιχειρήσεων ώστε να αυξήσει τα μερίδιά της στις Τοπικές Αγορές».

EFG Eurobank
Η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην αύξηση του μεριδίου της σε όλες τις θυγατρικές της στην ΝΑ Ευρώπη. Το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2004 ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού της κατά 5,13% στη Ρουμανική Τράπεζα Bancpost, μετά την συμφωνία εξαγοράς των μετοχών που κατείχε ο Ρουμανικός Επενδυτικός Οργανισμός SIF Muntenia.
Ας σημειωθεί ότι η Eurobank κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Bancpost (άνω του 55%) και ήδη ασκεί τη Διοίκηση της Τράπεζας.
Η Bancpost Ρουμανίας, με Δίκτυο 160 καταστημάτων είναι η έκτη Μεγαλύτερη Τράπεζα στη χώρα, με υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης και προσφέρει όλο το φάσμα Τραπεζικών Προϊόντων σε Εταιρείες και Ιδιώτες Πελάτες.
Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει δικαίωμα εξαγοράς πρόσθετων μετοχών της Bancpost που σήμερα κατέχονται από την GE Capital, την ΕΒRD και το IFC. Στη Βουλγαρία, η Post Bank –με μερίδιο αγοράς της τάξης του 6%-6,5%- έχει αιχμή του δόρατος την επέκταση στη Λιανική Τραπεζική και ιδιαίτερα στα Στεγαστικά Δάνεια καθώς και στις Χορηγήσεις προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Επίσης η Eurobank ανακοίνωσε τη δυναμική είσοδό της στην αγορά Χρηματοδοτικής Μίσθωσης στη Βουλγαρία με τη δημιουργία νέας εταιρείας Leasing με την επωνυμία EFG Leasing EAD. Η νέα εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία προσφέροντας ευρύ φάσμα προϊόντων Leasing μέσω του δικτύου των 124 καταστημάτων της Postbank AD, που όπως είναι γνωστό ανήκει στον όμιλο της Eurobank. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες χρηματοδοτικής μίσθωσης επαγγελματικών οχημάτων, επιβατηγών αυτοκινήτων, βιομηχανικού, εμπορικού, κατασκευαστικού, ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Βουλγαρίας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων τις οποίες η EFG Leasing EAD έχει όλες τις δυνατότητες να υποστηρίξει δυναμικά, διαθέτοντας την υψηλή τεχνογνωσία και την υποστήριξη του Ομίλου της Eurobank (ας σημειωθεί ότι η EFG Eurobank Ergasias Leasing έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και διαθέτει χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ).
Τέλος, στη Σερβία η εξαγορασθείσα το 2003 Postbanka μετονομάσθηκε σε EFG Eurobank Beograd με δίκτυο 12 καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, με στόχο την οργανική ανάπτυξη και μεσοπρόθεσμα την ενίσχυση του δικτύου στα 40-50 καταστήματα. Το δίκτυο εξωτερικού της Eurobank συνεισφέρει στην παρούσα φάση το 9% των εσόδων του Ομίλου και η διοίκηση προσβλέπει στην αύξηση του ποσοστού αυτού σε 20% σε διάστημα 3-5 χρόνων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Η τράπεζα δραστηριοποιείται στην Αλβανία με την Tirana Bank με 20 καταστήματα, στη Ρουμανία με την Piraeus Bank Romania με 10 καταστήματα και στη Βουλγαρία. Με την πρόσφατα εξαγορασθείσα βουλγαρική τράπεζα Eurobank, το συνολικό δίκτυο στις τρεις αυτές χώρες αριθμεί 98 καταστήματα, ενεργητικό ύψους 1 δισ. ευρώ και συνολικές χορηγήσεις 580 εκ. ευρώ. Ο Όμιλος της Πειραιώς θεωρεί την Αγορά των Βαλκανίων ζωτικής σημασίας και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει με γρήγορους ρυθμούς το δίκτυο του σε όλες τις χώρες, ενισχύει το «προφίλ» του στη Λιανική Τραπεζική και διευρύνει το φάσμα των Υπηρεσιών που παρέχει πραγματοποιώντας δυναμικό άνοιγμα στο Leasing.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια οργανικής ανάπτυξης, με την τράπεζα να έχει αυξήσει τα καταστήματά της στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε 15 στην κάθε χώρα (από 7 και 9 που είναι σήμερα) και να ενισχύσει το Δίκτυο της Αλβανία (16 καταστήματα) με άλλα τέσσερα. Η επέκταση του Δικτύου -ιδίως σε Ρουμανία και Βουλγαρία- συνοδεύεται με σχέδια δυναμικής διείσδυσης στο Retail, μέσω ευρείας διαφημιστικής εκστρατείας και διάθεσης Νέων Προϊόντων (στη Βουλγαρική Αγορά), όπως Στεγαστικό Δάνειο με γρήγορες εγγυήσεις και Καταναλωτικό τετραετούς διάρκειας. Στα άμεσα σχέδια είναι η παροχή Υπηρεσιών Leasing σε Βουλγαρία και Αλβανία, μετά την επιτυχή και ταχεία ανάπτυξη του είχε η εταιρεία Yπηρεσιών Leasing της Ρουμανίας. Ανάμεσα στα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς είναι η διάθεση σε Ρουμανία και Βουλγαρία, Αμοιβαίων Κεφαλαίων (από τα ήδη υπάρχοντα της Πειραιώς και της ING) αλλά και την κατασκευή ειδικών Προϊόντων, ανάλογα με τις ανάγκες του επενδυτικού κοινού σε κάθε χώρα.
Στις 25 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με την Petrol Holding AD, για την εξαγορά του 99,7% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Βουλγαρικής Τράπεζας Eurobank. Μετά την εξαγορά αυτή, το σύνολο των τοποθετημένων Κεφαλαίων στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 53εκατ. ευρώ και τα προσδοκώμενα μετά από φόρους Καθαρά Κέρδη για το 2005, εκτιμώνται σε 9 εκατ. ευρώ. Η επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς στην Αγορά της Βουλγαρίας θεωρείται Επένδυση Στρατηγικής σημασίας, καθώς ο Τραπεζικός Τομέας της χώρας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (αύξηση των Χορηγήσεων κατά 37% μέσα στο 2004), ενώ ο Δείκτης Τραπεζικής Διαμεσολάβησης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου στη χώρα. Η εξαγορασθείσα τράπεζα Eurobank έχει ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια παρουσίας στη Βουλγαρική Τραπεζική Αγορά, διαθέτοντας συνολικά 48 μονάδες, μέσω ενός δικτύου 30 καταστημάτων και 18 θυρίδων και απασχολεί προσωπικό 600 ατόμων. Το συνολικό ενεργητικό της Eurobank είναι 220 εκατ. ευρώ, οι Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) 120 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών 165 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το Δίκτυο των καταστημάτων της Eurobank στη Βουλγαρία είναι συμπληρωματικό με αυτό των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη χώρα. Έτσι, με την εξαγορά αυτή, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύει την παρουσία του στη Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο από 61 μονάδες σε 28 πόλεις. Το σύνολο των καταθέσεων από πελάτες ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ και το σύνολο Χορηγήσεων σε 310 εκατ. ευρώ, παράλληλα το Μερίδιο Αγοράς του Ομίλου στη Βουλγαρία διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 4,2%.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μικρότερη σε σχέση με των υπόλοιπων Ομίλων είναι η παρουσία της Εμπορικής στα Βαλκάνια: Η τράπεζα διαθέτει 6 καταστήματα στη Βουλγαρία, 5 στη Ρουμανία και 1 στην Αλβανία. Το Βαλκανικό Δίκτυο δεν είχε ουσιαστική συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου και χαρακτηρίζεται από Χαμηλή Αποδοτικότητα όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες θυγατρικές της Εμπορικής. Ωστόσο, η επέκταση της Εμπορικής Τράπεζας στα Βαλκάνια αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Διοίκησης, κάτι που επιβεβαιώνουν και άλλα Ανώτερα Στελέχη:
«Ο Όμιλος θέλει να αναπτυχθεί στα Βαλκάνια γιατί τα θεωρεί σημαντική Αγορά», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν ότι η Ανάπτυξη θα γίνει με προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση της Αυξημένης Αποδοτικότητας, καθώς ο Στόχος που έχει τεθεί για ενίσχυση της Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων στο 10%-12% «αγγίζει» και τα Βαλκάνια.
Επιστημονικό Marketing, Φεβρουάριος 2005

Ως μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές «φούσκες» των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύεται η διάταξη του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, καθώς το «έξυπνο χρήμα» βρήκε εξαρχής, χάρη στα «ευέλικτα» τμήματα private banking των τραπεζών τον τρόπο εξαγωγής κεφαλαίων σε ασφαλείς προορισμούς, χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα με την εφορία!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Β», πολλές μεγάλες τράπεζες έδωσαν στους πελάτες τους μια θαυμάσια δυνατότητα «ασφαλούς» εξαγωγής των κεφαλαίων τους: «παχυλές» καταθέσεις στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς προορισμούς, όπως το Λουξεμβούργο, όχι όμως για να «παρκάρουν» σε λογαριασμούς καταθέσεων, αλλά για να τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια, που διαχειρίζονται εταιρείες των ίδιων τραπεζικών ομίλων στο Λουξεμβούργο.

- Γιατί φεύγουν χρήματα προς το εξωτερικό;
Ο ρυθμός φυγής έχει σήμερα μειωθεί. Πρώτον επειδή όσοι ήταν να τα βγάλουν τα έβγαλαν και δεύτερο και κυριότερο, επειδή έχει μειωθεί δραματικά ο κίνδυνος να συμβεί κάτι στις καταθέσεις μας.
Άλλωστε, αντί να βγάλει κάποιος χρήματα στο εξωτερικό και εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι επέρχεται κάποια καταστροφή, τότε μπορεί να επιλέξει και άλλους τρόπους “προφύλαξης”. Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει μέσω της χρηματιστηριακής εταιρίας του γερμανικά ομόλογα, ή ομόλογα άλλου κράτους (Ολλανδία, Δανία κλπ) ή άλλου νομίσματος (ΗΠΑ, Ελβετία, κλπ). [...] - Άνοιγμα χρηματιστηριακών λογαριασμών σε ξένες Χρηματιστηριακές, ή σε ελληνικές Χρηματιστηριακές που συνεργάζονται ή που είναι θυγατρικές ξένων, τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε απ' εδώ: Είναι μία λύση.
Πενταπόσταγμα

Η εξαγωγή κεφαλαίου στον ιμπεριαλισμό
«Για τον παλιό καπιταλισμό, που κυριαρχούσε απόλυτα ο ελεύθερος συναγωνισμός, χαρακτηριστική ήταν η εξαγωγή εμπορευμάτων. Για το νεότατο καπιταλισμό όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια, έγινε χαρακτηριστική η εξαγωγή κεφαλαίου». (Λένιν, «Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», Απαντα, τ. 27, σελ. 364).
Ο Λένιν μιλά για «νεότατο καπιταλισμό», αφού το συγκεκριμένο έργο είναι γραμμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε το πέρασμα από τον προμονοπωλιακό καπιταλισμό στον ιμπεριαλισμό. Βεβαίως, δε σταματά να γίνεται εξαγωγή εμπορευμάτων και μάλιστα να υπάρχει οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ως προς την κατάκτηση αγορών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά η εξαγωγή κεφαλαίων γίνεται πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό γνώρισμα, αποκτά πρωτεύοντα ρόλο του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, σε σχέση με την εξαγωγή εμπορευμάτων.
Ο καπιταλισμός είναι η εμπορευματική παραγωγή στην ανώτερη βαθμίδα ανάπτυξής της, όταν και η εργατική δύναμη γίνεται εμπόρευμα. Αντικειμενικά η αύξηση των ανταλλαγών είναι επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού. Τόσο μέσα σε μια χώρα όσο ιδιαίτερα σε διεθνή κλίμακα. Ανταλλαγές γίνονται ανάμεσα σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και μέσα σε μια χώρα, αλλά και διεθνώς. Οι επιχειρήσεις μιας καπιταλιστικής χώρας, παράγοντας εμπορεύματα για πούληση, έχουν ανάγκη για πρώτες ύλες, ενέργεια κλπ. Ενα μέρος τους μπορεί να εξασφαλίζεται από την ίδια τη χώρα. Αλλά επειδή καμιά χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως αυτάρκης ούτε σε πρώτες ύλες ούτε σε ενέργεια, ιδιαίτερα όταν οι επιχειρήσεις της αναπτύσσονται αλματικά, αυξάνονται οι ανταλλαγές στη διεθνή αγορά. Ετσι π.χ., η Αγγλία που έγινε πρώτη καπιταλιστική χώρα, είχε τέτοιες ανάγκες, από τη μια εξαγωγής βιομηχανικών προϊόντων, από την άλλη εισαγωγής πρώτων υλών. Βεβαίως, ιστορικά η Αγγλία επέβαλε το ελεύθερο εμπόριο διεθνώς, διεκδικώντας η ίδια να είναι ο μοναδικός εξαγωγέας βιομηχανικών προϊόντων, ενώ εισήγαγε φτηνές πρώτες ύλες. Αυτό το μονοπώλιο της Αγγλίας το υπέσκαψαν το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα μια σειρά άλλες χώρες, που αφού επέβαλαν μια σειρά μέτρα προστατευτισμού, από την ελεύθερη είσοδο αγγλικών εμπορευμάτων, εξελίχτηκαν οι ίδιες σε αυτοτελείς καπιταλιστικές.
Σ' αυτές λοιπόν τις αναπτυγμένες, στις αρχές του 20ού αιώνα, καπιταλιστικές χώρες εμφανίστηκε η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Ηταν το αποτέλεσμα της όξυνσης της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας, της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, αφού το κεφάλαιο δρα με βάση το νόμο του κέρδους, διεκδικώντας την ολοένα και μεγαλύτερη αύξησή του. Και η αύξηση του κέρδους επιτυγχάνεται μόνο με την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Οσο δε αυξάνεται το κέρδος, τόσο αυξάνονται και οι διαστάσεις του κεφαλαίου. Ετσι από τη μια συγκεντρώθηκε ο πλούτος σε λίγα χέρια, οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι, από την άλλη οι φτωχοί γίνονταν φτωχότεροι. Στην προκειμένη περίπτωση ως συνέπεια είχαμε τη δυσκολία πραγματοποίησης των εμπορευμάτων, αφού οι φτωχοί δεν μπορούσαν να τα καταναλώσουν και έμεναν απούλητα. Οι καπιταλιστές περιόριζαν τις παραγωγικές επενδύσεις τους, εμφανίστηκαν συνθήκες δυσκολίας να πραγματοποιηθεί η υπεραξία σε κέρδος, δηλαδή προέκυψαν δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου.
Αντικειμενικά, οι δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου έπρεπε να βρουν διέξοδο. Τα όρια μιας χώρας γίνονται πλέον ασφυκτικά για ένα μέρος του, αφού δεν υπήρχε πλέον πεδίο συμφέρουσας τοποθέτησής του. Σ' αυτές λοιπόν τις πιο πλούσιες χώρες, όπου η συσσώρευση του κεφαλαίου πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις, δημιουργήθηκε ένα «περίσσευμα κεφαλαίου». Αλλά το κεφάλαιο, αν δεν επενδυθεί για να συνενωθεί με την εργατική δύναμη, προκειμένου να παραχθεί υπεραξία, δεν είναι κεφάλαιο. Ετσι αυτό το μέρος του, το «περίσσευμα», ζητά διέξοδο, όχι την οποιαδήποτε, αλλά διέξοδο σε τοποθετήσεις που μπορούν να επιφέρουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία του, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την αναπαραγωγή του. Απ' όλα τα παραπάνω απορρέει και η αναγκαιότητα εξαγωγής του, στην οποία και βρίσκει διέξοδο.
Η δυνατότητα εξαγωγής κεφαλαίου, από τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες σε καθυστερημένες, στις αρχές του 20ού αιώνα, δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι σε αυτές τις καθυστερημένες χώρες είχαν δημιουργηθεί στοιχειώδεις όροι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, μέσα μεταφοράς κλπ., έτσι που να τραβηχτούν σε τροχιά καπιταλιστικής ανάπτυξης. Υπήρχαν φτηνές πρώτες ύλες, φτηνή εργατική δύναμη και δημιούργησαν τη δυνατότητα εξασφάλισης μεγαλύτερων κερδών. Η ανισομετρία λοιπόν στην ανάπτυξη των καπιταλιστικών χωρών έδινε τη δυνατότητα εξαγωγής κεφαλαίου στις πιο καθυστερημένες χώρες της Γης.
Οι καπιταλιστές όχι μόνο δεν ήταν διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν το περίσσευμα του κεφαλαίου για το ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου των μαζών, αλλά ούτε καν για την πλατιά εκμηχάνιση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Από τη στιγμή που η γεωργία δεν έδινε μεγάλα κέρδη, οι καπιταλιστές δεν ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν σ' αυτήν. Γιατί διαφορετικά ο καπιταλισμός θα έπαυε να είναι καπιταλισμός αν αποδεχόταν μια τέτοια λειτουργία, αλλά ο καπιταλισμός δεν παύει να είναι καπιταλισμός, αν δεν τον ανατρέψουν.
Η εξαγωγή κεφαλαίου επιδρά στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στις χώρες που εξάγεται το κεφάλαιο. Επιταχύνει την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ενώ συμβάλλει και στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Βεβαίως, μέσω αυτής της διαδικασίας, δηλαδή της εξαγωγής του κεφαλαίου, η καπιταλιστική οικονομία της καθυστερημένης χώρας εξαρτάται από την ισχυρή καπιταλιστική χώρα. Ετσι δημιουργούνται δεσμά και πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης. Βεβαίως, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης της αστικής τάξης της καθυστερημένης καπιταλιστικής χώρας για εισροή ξένων κεφαλαίων, γιατί έτσι υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης της καθυστερημένης χώρας. Αντικειμενικά λοιπόν η εξάρτηση λύνεται με τη λύση της αντίθεσης μονοπώλια - λαός σε μια χώρα, με την ανατροπή της χρηματιστικής ολιγαρχίας από την εξουσία.
Με την εξαγωγή κεφαλαίων, η χρηματιστική ολιγαρχία της χώρας που εξάγει κεφάλαια, εκμεταλλεύεται στυγνά και την εργατική τάξη της χώρας της και ακόμη πιο στυγνά, ληστρικά, την εργατική τάξη των χωρών που εξάγει τα κεφάλαια. Ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα, προκειμένου να ενσωματώνει την εργατική τάξη της χώρας της, να χρησιμοποιεί μέρος των κερδών της, αφού αυτά αυξάνονται λόγω της εξαγωγής του κεφαλαίου, για την εξαγορά τμημάτων της εργατικής τάξης, οξύνοντας τον εσωτερικό ανταγωνισμό ανάμεσά της. Επιδιώκει ιδιαίτερα να εξαγοράζει την ηγεσία της, έτσι ώστε να αμβλύνει την ταξική έκφραση των κοινωνικών αντιθέσεων και μέσω αυτής της διαδικασίας να αμβλύνει συνειδήσεις ή να εμποδίζει την πολιτική τους ωρίμανση. Ετσι αναπτύσσεται ο οπορτουνισμός ως έκφραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα και δημιουργούνται δυσκολίες στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.
Η εξαγωγή κεφαλαίων δε γίνεται μόνο με άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και με άλλες μορφές, π.χ. με την παροχή δανείων. Εχει δε ενταθεί πολύ περισσότερο σήμερα, λόγω της έντασης της καπιταλιστικής διεθνοποίησης. Επίσης γίνεται κυρίως σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, με την επιδίωξη της ισχυροποίησής τους, ώστε να μπορούν καλύτερα να αντεπεξέρχονται στον διεθνή ανταγωνισμό. Τα τελευταία χρόνια και η ελληνική ολιγαρχία εξάγει κεφάλαια στις γειτονικές βαλκανικές χώρες ή στην Παραευξείνια ζώνη. Ετσι κάποιοι όμιλοι, όπως Ιντρακόμ, Ομιλος Βαρδινογιάννη, Ομιλος Μυτιληναίου, Ομιλος Κοπελούζου κ.ά., αλλά και ο ΟΤΕ και η Εθνική Τράπεζα αναπτύσσουν επενδύσεις σ' αυτή την περιοχή.

Σ. Κ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η Ελλάδα εξάγει κεφάλαια
Ριζοσπάστης, 30 Γενάρη 2013

Ενας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς κεφαλαίου στην Αλβανία παραμένει η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στις άμεσες ξένες επενδύσεις/stock (σώρευση όλων των ετών), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, που κυμαίνεται από 26% έως και 28% των ξένων επενδυτών στην Αλβανία, προέρχεται από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. Εξάλλου, από στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, για τα οποία ενημέρωσε το γραφείο ΟΕΥ, προκύπτει ότι το 2008 και το 2009 σημειώθηκε μείωση κατά 10% και 3,3%, αντίστοιχα, των ελληνικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Αλβανία, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα έτη. Μάλιστα, το 2009, το μερίδιο των ελληνικών ΑΞΕ στην Αλβανία διαμορφώθηκε στο 30,05% και η αξία τους ήταν 671 εκ. ευρώ. Το 2010, η τάση αυτή αντιστράφηκε και οι ελληνικές ΑΞΕ στην Αλβανία σημείωσαν αύξηση 7,9%, σε σχέση με το 2009, χωρίς ωστόσο να φθάσουν στο επίπεδο του 2007. Το 2010, το μερίδιο των ελληνικών άμεσων ξένων επενδύσεων διαμορφώθηκε στο 27,42% στο σύνολο των ΑΞΕ. Το μερίδιο των ελληνικών ΑΞΕ στο σύνολο των ΑΞΕ στην Αλβανία μειώνεται τα τελευταία χρόνια και από 42,48% το 2007, έπεσε στο 27,42% το 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των συνολικών ΑΞΕ στην Αλβανία, οι οποίες το 2010 ήταν αυξημένες κατά περίπου 45% σε σύγκριση με το 2007. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας: Τραπεζικό τομέα, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες Υγείας, καύσιμα, κατασκευές, πληροφορική, παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, νομικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, κλάδο τροφίμων, κλωστοϋφαντουργία και υποδηματοποιία κ.ά.
***
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά από μία μόνο χώρα των Βαλκανίων σε σχέση με την εξαγωγή κεφαλαίου από την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Αλλωστε, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν μεταφερθεί στις χώρες των Βαλκανίων, ενώ επιχειρηματικοί όμιλοι του τομέα Ενέργειας, ο ΟΤΕ, Τράπεζες, επίσης έχουν κάνει επενδύσεις σ' αυτές τις χώρες. Ο ελληνικός καπιταλισμός επωφελήθηκε από την αντεπαναστατική ανατροπή στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και από την ένταξη στην ΕΕ, πέτυχε σημαντική εξαγωγή κεφαλαίων σε άμεσες επενδύσεις που συνεισέφεραν στην κερδοφορία και συσσώρευση ελληνικών επιχειρήσεων και ομίλων. Οι εξαγωγές κεφαλαίων επεκτάθηκαν και σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ουκρανία, Κίνα αλλά και Βρετανία, ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ΦΑΓΕ έχει εργοστάσιο στις ΗΠΑ, υπάρχουν εφοπλιστικοί όμιλοι σε ΗΠΑ, Βρετανία, η πρώην ΕΤΜΑ έχει μεταφερθεί στην Κίνα, η Εθνική Τράπεζα δραστηριοποιείται στην Τουρκία μέσω εξαγοράς τουρκικής Τράπεζας κ.λπ. Από τα παραπάνω γίνεται επίσης φανερό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους έχει σχέση και με αυτήν την τάση επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν τη δράση τους, εξάγοντας κεφάλαια σε άλλες χώρες. Γι' αυτό συμμετείχε ενεργά σε πολέμους όπως ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, είναι σε ετοιμότητα για συμμετοχή και στη Συρία.
***
Βεβαίως, η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν είναι καινούριο ζήτημα. Η Ελλάδα έκανε τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 - 1922), για να επιβάλει το μέρος εκείνο της ιμπεριαλιστικής ειρήνης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που επέβαλε το διαμελισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και το μοίρασμά της ανάμεσα στα τότε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - νικητές στον πόλεμο. Αλλωστε, συμμετείχε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Συμμετείχε το 1919 στην εισβολή στη Σοβιετική Ρωσία. Συμμετείχε, επίσης, στον πόλεμο της Κορέας. Ιστορικά, λοιπόν, ο ελληνικός καπιταλισμός, αν και συμμετέχει από ενδιάμεση θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και με σχέσεις ανισόμετρης αλληλεξάρτησης, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

28 σχόλια:

 1. Απο τις χειρότερες τοποθετήσεις στον προσυνεδριακό...Επιθετικότητα, μηδενισμός, άσχημο ύφος... η συγκεκριμένη θέλει πραγματικά να είναι στο Κόμμα; Πως το "οραματίζεται"; Με το σκατοκέφαλό μου σκέφτομαι ότι ίσως θέλει να εμπλουτίσει το CV της...έρχονται δύσκολοι καιροί και πολλές "αγκαλιές" μπορούν ν'ανοίξουν...Παλιότερα παραδείγματα ουκ ολίγα.

  Σχετικό-άσχετο:αν μπορείς κάνε μια αναδρομή για το πως η μια "Ελευθεροτυπία" έγινε καμία και η καμία τρεις, πιστεύω ότι θα ήταν ενδιαφέρον. Δε πρέπει να περνάει στο ντουκου.

  Συγχαρητήρια Αντώνη για το ποστ, τα γραπτά όταν αποτυπώνουν τη πραγματικότητα,την αλήθεια, είναι αμείλικτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μεγάλε έγραψες τώρα "Με το σκατοκέφαλό μου σκέφτομαι ότι ίσως θέλει να εμπλουτίσει το CV της...έρχονται δύσκολοι καιροί και πολλές "αγκαλιές" μπορούν ν'ανοίξουν..."

   Και σκεφτόμουνα, μα τόση πρεμούρα να αναδημοσιευτούν κάποιοι-ες στους βόθρους του Λαφαζάνη και του Κούλογλου;

   Για την ανεξάρτητη-αδέσμευτη και λοιπές μπούρδες, μιας που την ανέφερες, πως παρουσιάζει τα αποτελέσματα για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ:
   http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=352616

   Η είδηση κανονικά εδώ:
   http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/12642/pame-ayxise-ti-dynami-toy-sto-synedrio-tis-gsee

   Πάντως τα αποτελέσματα και οι συσχετισμοί θέλουν ψύχραιμη μελέτη.

   subutai red

   Διαγραφή
 2. Μια παρατήρηση μονάχα θα κάνω: Όταν η Μαυρούλη γράφει ότι "στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής-μαρξιστικής επιχειρηματολογίας η ταύτιση εξαγωγής κεφαλαίων με τις άμεσες επενδύσεις, που έκαναν άλλωστε και οι αστικές τάξεις αποικιοκρατούμενων χωρών" , ως αιτιολόγηση της θέσης της κόντρα στην ΚΕ που στερείται "μαρξιστικής επιχειρηματολογίας", ως αιτιολόγηση δηλαδή του ΜΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ταύτισης εξαγωγής κεφαλαίων με τις άμεσες επενδύσεις (που πάντως δεν ισχύει αν δει κανείς τον ίδιο τον Ριζοσπάστη: "Η εξαγωγή κεφαλαίων δε γίνεται μόνο με άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και με άλλες μορφές, π.χ. με την παροχή δανείων"), παραθέτει την κάτωθι πηγή: "viii Kazamias Alexander, «The British Occupation of Egypt and Alexandria's Greek Bourgeoisie, 1882-1919», Conference: «Bourgeois Seas. Revisiting the History of the Middle Classes in the Eastern Mediterranean Port Cities», European University Institute, Robert Schuman Center for Advanced Studies Department of History and Civilisation, Florence, 2008."

  Η ερώτησή μου είναι: ο Alexander Kazamias (http://eu.greekreporter.com/2011/08/08/alexander-kazamias-a-greek-political-scientist-in-britain-talks-about-the-egyptian-revolution-the-movement-of-the-indignant-and-the-greek-left/) δια του οποίου κατακεραυνώνεται η ΚΕ του ΚΚΕ για έλλειψη μαρξιστικής παιδείας είναι...μαρξιστής; Το συνέδριο στην Φλωρεντία όπου παρουσιάστηκε το paper οργανώθηκε από μαρξιστές; Δεν έχω τίποτε με τον άνθρωπο, απλά εντυπωσιάστηκα από το τι επέλεξε η Μαυρούλη ως βάση για να στηριχτεί η άποψή της ότι η ΚΕ δεν ακολουθεί μαρξιστική μεθοδολογία σε ό,τι αφορά το κρίσιμο για τον Λένιν θέμα της εξαγωγής κεφαλαίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλιστα, μάλιστα...μάλλον ελπίζει ότι κανείς δε θα μπει στο κόπο να ανατρέξει στις πηγές...Πολλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Συνέδριο...
   Και πάλι με το σκατοκέφαλό μου, ένας Αλαβάνος "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην είναι αρκετός...Θα δείξει...το έθιξε κάποιος στο προσυνεδριακό αυτό το ζήτημα
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7353238&textCriteriaClause=%2B%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A8%CE%95%CE%99%CE%A3+%2B%CE%93%CE%99%CE%91+%2B%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F

   Διαγραφή
  2. Για κάποιον άγνωστο (;) λόγο μου ήρθε στο μυαλό ο Ρούσης, το πως εκλαμβάνεται ο μαρξισμός και το πως διαστρεβλώνεται. Κάτι που έχεις δείξει επαρκώς σε αναρτήσεις σου. Ασφαλώς, ο Kazamias δεν έχει καμία σχέση με τον μαρξισμό, όπως εξάλλου και ο Ρούσης. Το ότι η Μαυρούλη δεν είναι και εντελώς άσχετη με τον Ρούση (για τους "σκατοκέφαλους" που μυρίζονται CV και τέτοια...) ίσως εξηγεί μέρος της ασχετοσύνης της με οτιδήποτε μαρξιστικό.
   Youkali

   Διαγραφή
  3. Τώρα Youkali κολακεύεις και τη Μαυρούλη και τον Ρούση. Δεν πάσχουν από ασχετοσύνη περί του μαρξισμού, αλλά από σκόπιμη διαστρέβλωση του μαρξισμού-λενινισμού. Για ιδίον όφελος; Θα δείξει. Αλλά από ιδεολογία πάντως no fuckin' way. Μαυρούλη-Ρούσης, what? Μπορώ κι εγώ να στείλω CV?

   subutai red

   Διαγραφή
  4. Είναι ασχετοσύνη η διαστρέβλωση; Τύπους σα το Ρούση ή το Μηλιό ούτε άσχετους τους λες,ούτε αφελείς, ούτε βλάκες (γι'αυτο και πιο επικίνδυνοι). Να διαστρεβλώνει ο Ρούσης και να κάνει μετά το χαζό παίζει...Από τη Μαυρούλη βλέπω επίσης διαστρέβλωση...αν γνωρίζεις κάτι περεταίρω οκ...Είπαμε πάντως, υπάρχουν διάφορα παραδείγματα από δημοσιογράφους που πέρασαν από 902 και Ρ και μετά τους υποδέχθηκε το παρόν σύστημα με ανοιχτές αγκάλες,περιττό να εξηγήσουμε γιατί.Η ιδιότητά της αλλά και η φούρια που έχει με κάνει να σκέφτομαι πολλά και αρνητικά,το όλο ύφος της μου δίνει (δυστυχώς) αυτό το πάτημα. Youkali δε σου επιτίθεμαι,αν μπορείς να γίνεις πιο κατατοπιστικός στη τελευταία σου πρόταση θα με κάλυπτες περισσότερο.

   Διαγραφή
  5. Να απαντήσω κι εγώ σαν τον Πετρόπουλο στον προσυνεδριακό; Ο γράφων μπορεί να το αποδείξει αυτό με ντοκουμέντα... Μην μας το παίζουν ότι έχουν και "στοιχεία" κάποιοι, γιατί μπορούμε κι εμείς να παίξουμε καλά το παιχνίδι. Και θα ξεβρακωθεί πολύς κόσμος! Το θέμα είναι αυτό που λέει ο Αντώνης, ότι δηλ. το ΚΚΕ αποτελεί και θα αποτελέσει αντικείμενο αδυσώπητης επίθεσης από εξωτερικούς και εσωτερικούς εθρούς. Όποιοι όμως νομίζουν πως θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα, κρυμμένοι πίσω από ιντερνετικές ψευδοανωνυμίες και χωρίς να ξεμπροστιαστούν οι ίδιοι και οι υπόγειες διασυνδέσεις τους είναι βαθειά νυχτωμένοι. Μην θαρρούν πως δεν ξέρουμε κιόλας...
   Youkali

   Διαγραφή
  6. Και μην φανταστείς πως υπεκφεύγω. Άλλωστε κάποια πράγματα δεν κρύβονται, και εδώ που τα λέμε ούτε και οι ίδιοι πήραν ποτέ σοβαρά μέτρα περιφρούρησης. Απλά η ουσία έγκειται στο πολιτικό διακύβευμα του πράγματος. Εδώ είναι που το ΚΚΕ δίνει την κρίσιμη μάχη. Όταν όμως έρθει η ώρα και για τη "φυσική εξόντωση", δηλαδή για το ξεμπρόστιασμα, του αντιπάλου ως απαραίτητο συνοδευτικό της ιδεολογικο-πολιτικής σύγκρουσης, τότε η "κριτική των όπλων" θα είναι αδυσώπητη. Όπως είπε κι ένας άλλος σύντροφος στον προσυνεδριακό: "ο δρόμος είναι ανοιχτός"...
   Youkali

   Διαγραφή
  7. ΟΚ Youkali και PEDRO, κατάλαβα.
   Θα στείλω CV κι εγώ, τώρα που θα αριστεροαπολυθώ.

   Επί της ουσίας τώρα.

   Ε, ρε κρίση που μας χρειάζεται... Καπιταλιστική και με τα όλα της.

   Πλέον ο καθείς και η καθεμιά, επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Και οι οργανωμένοι του Κόμματος. Iσχύει και γι' αυτούς-ες. Κι όταν έλεγα μετά τις 2ες εκλογές του καλοκαιριού πως η εκλογική τουλάχιστον βάση του Κόμματος, έχει αλλάξει ριζικά, με κοιτάζαν σαν εξωγήινο φρούτο. Λοιπόν, μετά και το "περιβόλι" του προσυνεδριακού (και πολύ καλά κάνει η επιτροπή διαλόγου που τους βάζει φάτσα-κάρτα και τους ξεμπροστιάζει), αρχίζω και πιστεύω πως από το 50% που μας έφτυσε εκλογικά, μεταξύ Μάη και Ιούνη του 2012, ήταν και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ. Ζήτημα επιβιωτισμού; Το καταλαβαίνω, το κατανοώ, αλλά δεν το ενστερνίζομαι και δεν αισθάνομαι κανένα συντροφικό συναίσθημα για όποιον-α λειτουργεί έτσι. Και όπως είπε ο Σκολαρίκος (αν θυμάμαι καλά), "ο δρόμος είναι ανοιχτός". Να φύγετε, να πάτε αλλού...

   Δηλαδή στο ΣΥΡΙΖΑ οι αγιάτρευτες περιπτώσεις, στον Αλαβάνο και λοιπές δυνάμεις αυτοί που ενδέχεται αύριο να ματαβρεθούμε. Τη ζημιούλα πάντως θα την κάνετε μικροαστούληδες...

   Ας μου επιτραπεί να δώσω και μια εντελώς εμπειρική συμβουλή σε όσους είδαν το "φως το αληθινό" στ' αριστερά και την ενότητα υπό ξένες σημαίες:

   Τσίμας, Καρτερός, Κουφογιώργος (;) και λοιποί λακκέδες, δεν παίζουν πλέον. Μας τελείωσαν, κι εμάς και των καπιταλιστών. Τα CV μας πλέον θα μείνουν στα ράφια των μονοπωλίων σαν τρόπαια των προδοτών της τάξης μας...

   11 Απρίλη κοντή γιορτή.

   subutai red

   Διαγραφή
  8. «ρείται οποιασδήποτε επιστημονικής-μαρξιστικής επιχειρηματολογίας η ταύτιση εξαγωγής κεφαλαίων με τις άμεσες επενδύσεις, που έκαναν άλλωστε και οι αστικές τάξεις αποικιοκρατούμενων χωρών»

   Δεν ξέρω αν βοηθάει το εξής (δεν έχω διαβάσει τον Καζαμία), αλλά οι (αυτόχθονες) αστικές τάξεις τής Ινδίας δεν αυτοχαρακτηρίζονταν ως «ινδικές» ή υποτελείς· η «εθνική» τους συνείδηση και τα αντίστοιχα «αιτήματα» τουλάχιστον μέχρι την πρώτη δεκαετία τού 20ού κατευθύνονταν προς την σταδιακή τους εξίσωση με τους εν γένει υπηκόους [αστούς] τής αυτοκρατορίας (η διαστρωμάτωση σε κάστες προβαλλόταν πάνω σε αντίστοιχες κατηγοριοποιήσεις της βρετανικής κοινωνίας). Το σημείο αναφοράς τού «φαντασιακού» τους ήταν η επί ίσοις όροις ενσωμάτωσή τους (ως «ανώτερα» «άτομα») στο αυτοκρατορικό οικονομικό-νομικό πλαίσιο. Εμφανίστηκαν καθυστερημένα θεωρίες υποτέλειας-εξάρτησης, αλλά είχαν ιδεολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο· δεν βασιζόταν σε αντικειμενικά στοιχεία και άλλωστε δεν έπαιξαν κύριο ρόλο στον αγώνα για ανεξαρτησία (ο γκαντισμός σπάνια είχε οικονομικό χαρακτήρα· σε μια μάλιστα περίπτωση ο Γκ. μεσολάβησε για τον τερματισμό απεργίας κάνοντας κύρηγμα συνεργασία βιομηχάνων-εργατών {και αυτό όχι στο πλαίσιο τού αγώνα εναντίον των βρετανών, αλλά με γνώμονα την «ειρηνική συνύπαρξη»}). Η «ανεξαρτησία» αποτέλεσε στάδιο τής ίδιας πορείας [---υποτιθέμενα, επί ίσοις όροις] ένταξης στο παιχνίδι τού παγκόσμιου ανταγωνισμού.

   Διαγραφή
  9. Ο Καζαμίας ήταν αρθρογράφος στο γνωστό περιοδικό "Αντί."

   Ένα απάνθισμα από τις πολιτικές του απόψεις:

   "On the eve of Greece’s recourse to the IMF in Μay 2010, Papoulias called upon the country’s politicians to “recognise our mistakes which we have made in the past, no one excepted, including myself”. Unfortunately, no other politician has found the courage to come out and apologise to the Greek people."

   "In the interview to the Slovak Pravda 12 months ago, I said that “Greece is on the verge of a revolutionary situation”. This is more obvious today, as tens of thousands of angry citizens gather every day in Syntagma Square, the so-called “Μovement of the Indignant”. Of course, I fully share their hatred and disgust towards the corrupt politicians who run the country and when I was in Athens recently, I joined their protest. I cannot recall such levels of popular dissent in Greece since the establishment of democracy in 1974. World media channels, like the BBC, portray these protests merely as a reaction to the IΜF measures, but this is a very superficial analysis."

   "I don’t know exactly what kind of man Tsirkas was, but I heard numerous stories about him from people who knew him well. Μost of these people enjoyed his company, because he was a great story teller and a bon viveur, but it seems that he was also very disciplined in his work and difficult to deal with in certain situations, especially as local party leader. It is ironic that he should write so much against communist authoritarianism when, according to some, he never broke fully with that tradition himself. But it is clear that he was deeply torn between his democratic and humanist values on one hand, and a manner which was sometimes aggressive and disciplinarian on the other."

   Για να μην πολυπαιδεύεσαι να καταλάβεις δηλαδή πού πάει η βαλίτσα.

   Διαγραφή
  10. Robert Schuman Center for Advanced Studies Department---> Μα, τι λες τώρα. Το εν λόγω μαρξιστικότατο και τριτοδιεθνικό Κέντρο διακινεί αποκλειστικά ιδέες τής αφρόκρεμας τής προχωρημένης κομμουνιστικής διανόησης (Δαμανάκη, Μπαρόζο, Κον-Μπεντί, Στρος-Καν).

   Διαγραφή
  11. Ρομπερ Σουμάν, ψήφισε υπέρ Πετέν και γνωστός κολαμπό. Ωχ θεούλη μου. Κάποιος στον Ρ έχει πολύ μαύρο χιούμορ. Πιο μαύρο κι από το δικό μου, κατάμαυρο. Τον/την βλέπω να κυλιέται στο πάτωμα από τα γέλια.

   Διαγραφή
 3. ειναι φανερο οτι πολλοι ειτε δεν εχουν μπει καν στον κοπο να διαβασουν τις θεσεις και γραφουν οσα θελουν απλα ή με βαση αυτα που ακουνε απο καποιους αλλους για τις θεσεις...ή ακομα χειροτερα παιρνουν ετοιμο το ποιημα και το στελνουν στον προσυνεδριακο...
  τις τελευταιες μερες περα απο τη μαυρουλη διαβασαμε πολλα...απο καποιον αλλο διαβασαμε οτι το ΚΚΕ δεν παιρνει θεση για το ΚΚ Κινας!!! τη στιγμη που στις θεσεις λεγεται καθαρα οτι το ΚΚ Κινας καθοδηγει τον καπιταλιστικο δρομο αναπτυξης...αρα ο συγκεκριμενος ή δεν διαβασε καν και ελαφρα τη καρδια εγραψε τον πονο του ή κατι αλλο ακομα χειροτερο...
  μετα διαβασα στο κειμενο του δουρου οτι οι θεσεις διαχωριζουν τον πολεμο σε αμυντικο ή επιθετικο απεμπολωντας τη λενινιστικη αντιληψη! μονο που οι θεσεις καθε αλλο παρα κατι τετοιο κανουν...για να μην πουμε για τον επιλογο οτι ο λενιν εκανε επανασταση λεει με 4 αστικοδημοκρατικα αιτηματα! και οτι ελεγαν οι θεσεις του απριλη οτι στοχος δεν ειναι ο σοσιαλισμος παρ'ολο που ηταν ξεκαθαρισμενο οτι η επανασταση θα ειναι σοσιαλιστικη!!!! οχι αλλο καρβουνο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πείτε με παρανοϊκό, αλλά μετά από όσα έζησα στην Κύπρο από την Παρασκευή που πέρασε και όσα βλέπω να έρχονται, το ΚΚΕ μένει μόνος παράγοντας αντίστασης σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και η ύπαρξή του θα γίνει πολύ λιγότερο ανεκτή.

   Έχω την αίσθηση ότι από την Κύπρο ξεκινά το τελικό crackdown. Μπορεί να δούμε πάρα πολύ περίεργα πράγματα εφεξής. Stand by.

   Διαγραφή
  2. "μετα διαβασα στο κειμενο του δουρου οτι οι θεσεις διαχωριζουν τον πολεμο σε αμυντικο ή επιθετικο απεμπολωντας τη λενινιστικη αντιληψη! "

   Είναι γεγονός ότι είναι σχετικά πιο εύκολα κατανοητός ο άδικος, ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου από την εργατική τάξη της χώρας που επιτίθεται, αν και αυτό δεν εκφράστηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως γίνεται πιο δύσκολα αντιληπτός για την εργατική τάξη της χώρας που δέχεται την επίθεση ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αφορά και τις δύο πλευρές. Δεν γίνεται κατανοητό ότι και ο επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος διεξάγουν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αν π.χ. η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική επίθεση και εμπλακεί σε πόλεμο, η αστική τάξη της Ελλάδας θα ευθύνεται για την ιμπεριαλιστική επίθεση, γιατί αυτός ο πόλεμος θα αποτελέσει συνέχεια της πολιτικής συμμετοχής στο μοίρασμα των αγορών, των πηγών ενέργειας κλπ., της ενεργητικής συμμετοχής στις στρατιωτικές-πολιτικές συμμαχίες και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακολουθούσε σε «ειρηνική περίοδο».

   Συνεπώς το αν ένας πόλεμος είναι δίκαιος ή άδικος δε σχετίζεται με το αν είναι αμυντικός ή επιθετικός (με την κυριολεξία των όρων), αλλά με το ποιας πολιτικής συνέχεια αποτελεί: «Σαν να βρίσκεται η ουσία στο ποιος επιτέθηκε πρώτος, και όχι ποιες είναι οι αιτίες του πολέμου, οι σκοποί που ο πόλεμος βάζει μπροστά του και οι τάξεις που τον διεξάγουν»[22].

   Το όφελος της εργατικής τάξης στις συνθήκες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην ήττα και την ανατροπή της αστικής τάξης της χώρας της, σημείωνε ο Λένιν: «Σ’ έναν αντιδραστικό πόλεμο μια επαναστατική τάξη δεν μπορεί παρά να εύχεται την ήττα της κυβέρνησής της. Αυτό είναι αξίωμα. Και το αξίωμα αυτό αμφισβητούν μόνο οι συνειδητοί οπαδοί ή οι ανίκανοι υπηρέτες των σοσιαλσωβινιστών»[23].
   ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ΚΟΜΕΠ, 2012, http://www.komep.gr/arxeio/2012/123-2012-6/572-2013-01-30-12-02-44

   Διαγραφή
  3. Οπως ξεκάθαρα το έβαζε ο Λένιν, καθήκον του προλεταριάτου είναι η μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο ταξικό για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αυτό θα είναι και το καθήκον των κομμουνιστών στην Ελλάδα σε τέτοια περίπτωση, «το Κόμμα να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να συνδεθεί με τον αγώνα για ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας» (Θέση 76). Καθώς «η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» (Θέση 72). Αυτά ισχύουν είτε ο πόλεμος είναι επιθετικός είτε αμυντικός.
   Το δίκαιο ή το άδικο ενός πολέμου δεν κρίνεται από το αν είναι αμυντικός ή επιθετικός, αλλά από ποια τάξη τον διεξάγει και για ποιο σκοπό. Πόλεμος που γίνεται για μοίρασμα κερδών, αγορών, εδαφών είναι πόλεμος ιμπεριαλιστικός και ενάντια στα συμφέροντα των λαών, όλων των χωρών που εμπλέκονται. Και των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων. Μπαίνει λοιπόν το καθήκον στους κομμουνιστές να είμαστε έτοιμοι και να προετοιμάζουμε το εργατικό - λαϊκό κίνημα από τώρα για μια τέτοια περίπτωση, γιατί πολύ πιθανόν σε τέτοια περίπτωση να προκύψουν συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, όπως εξάλλου εκτιμάμε ότι είχαν προκύψει και το '44.

   Τάσος Οικονόμου
   ΚΟΒ ΕΜΠ
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7322942

   Διαγραφή
  4. Το ξεκαθάρισμα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι στις διακρατικές καπιταλιστικές σχέσεις και ειδικότερα στο θέμα του πολέμου, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο με βάση και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Η εργατική τάξη και σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης και σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου, δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να μπει κάτω από τη σημαία κομματιού ή του συνόλου της αστικής τάξης. Η στάση των κομμουνιστών στον πόλεμο οφείλει να είναι η αυτοτελής οργάνωση της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας, απέναντι σε ντόπια και ξένη αστική τάξη, είτε η εγχώρια αστική τάξη αμύνεται είτε επιτίθεται. Οι υπερασπιστές της «ενότητας της αριστεράς» που επικαλούνται συνεχώς το ΕΑΜ, «λησμονούν» ότι, παρά τα προβλήματα στη στρατηγική του Κόμματος την περίοδο της κατοχής, το ΕΑΜ έθετε το ζήτημα της Λαοκρατίας.
   Θοδωρής Σκολαρίκος
   Δυτική Αχτίδα ΚΟ Αττικής
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7238710&publDate=13/1/2013

   Διαγραφή
  5. Και ο άλλος πόλος:

   "Στη Θ. 76 αναφέρεται πως «είτε σε αμυντικό, είτε σε επιθετικό πόλεμο» το Κόμμα θα πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας. Πρόκειται για αντιλενινιστική ανάλυση. Ο Λένιν διαχωρίζει τους πολέμους σε δίκαιους και άδικους, σε επιθετικούς και αμυντικούς, κάνοντας κριτική σ' αυτούς που βλέπουν παντού μόνο την «υπεράσπιση της πατρίδας», χωρίς να βλέπουν ποιος και γιατί ξεκινά έναν πόλεμο, αλλά και σε εκείνους που δεν αποδέχονται τους αμυντικούς πολέμους απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις."

   Γεράσιμος Χολέβας
   ΚΟΒ Ριζοσπάστη
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/storyPlain.do?id=7351556

   Διαγραφή
  6. Διολίσθηση και στη θέση για τον πόλεμο. Το πρόγραμμα υιοθετεί τη θέση των αρχειομαρξιστών του 1942. Εξετάζει τον πόλεμο ως επιθετικό ή αμυντικό, σε σαφή αντίθεση με την εξέταση κάθε πολέμου ως δίκαιου ή άδικου κατά τον Λένιν.
   Γιάννης Δούρος
   ΚΟΒ Ανω Πετρούπολης
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7353403

   Διαγραφή
  7. Αν δεχτεί επίθεση η Ελλάδα από γειτονική χώρα ή και από άλλη χώρα της περιοχής ή αν επιτεθεί πρώτη μέσα σε συμμαχία ή όχι, το Κόμμα σε κάθε περίπτωση πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λα­ϊκής αντίστασης και να συνδεθεί η αντίσταση με την πάλη για ολοκληρωτι­κή ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα. Με την πρω­τοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό - λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ε­λευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο».

   Η τελευταία, υπογραμμισμένη παράγραφος (η υπογράμμιση δική μου) επαναλαμβάνεται αυτολεξεί στη Θέση 76.

   Πέρα από την ορθότητα της διαπίστωσης ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε πολεμική σύρραξη με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, στο συγκεκριμένο απόσπασμα μπορούν να γίνουν μια σειρά παρατηρήσεις:

   Ούτε όλοι οι πόλεμοι είναι ίδιοι ούτε και μπορούμε να μαντέψουμε αν η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ένα μελλοντικό πόλεμο, ως επιτιθέμενη ή ως αμυνόμενη, ως ευρισκόμενη εν δικαίω ή εν αδίκω. Ωστόσο, οι Θέσεις δεν διαφοροποιούν τα καθήκοντα των κομμουνιστών ανάλογα με την περίσταση. Αναφέρονται στη αυτοτελή οργάνωση της εργατικής τάξης και τη μετατροπή της εμπόλεμης κατάστασης σε επαναστατική, ενώ δεν αναφέρεται σε καμμία περίπτωση η ανάγκη υπεράσπισης της επικράτειας.
   Ρένα Γιαννοπούλου, Εργατικός Αγώνας, http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/dialogos/697-------------lr---19---

   Διαγραφή
  8. Τώρα, για τα δύο παρακάτω, που εν μέρει αντιφάσκουν και μεταξύ τους, μιας και το πρώτο λέει ότι δίκαιος/άδικος=αμυντικός επιθετικός, ενώ το δεύτερο λέει ότι δίκαιος/άδικος διαφορετικό του αμυντικός/επιθετικός, και συμφωνούν μόνο στο ότι η ΚΕ δεν ξέρει τι λέει:

   "Ο Λένιν διαχωρίζει τους πολέμους σε δίκαιους και άδικους, σε επιθετικούς και αμυντικούς"
   Γεράσιμος Χολέβας


   "Το πρόγραμμα υιοθετεί τη θέση των αρχειομαρξιστών του 1942. Εξετάζει τον πόλεμο ως επιθετικό ή αμυντικό, σε σαφή αντίθεση με την εξέταση κάθε πολέμου ως δίκαιου ή άδικου κατά τον Λένιν"
   Γιάννης Δούρος

   Θα ήθελα να πω απλώς ότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι η διάκριση δίκαιου και άδικου, αμυντικού και επιθετικού πολέμου είναι πάρα πολύ παλιά διάκριση του αστικού δικαίου και δεν είναι διάκριση που εισαγάγει ο Λένιν:

   "Απόψεις περί της ουσίας και του δικαίου του Πολέμου
   Υπάρχει δίκαιος πόλεμος;

   Η προέλευση των αντιλήψεων περί δίκαιου πολέμου, (Just war), είναι Χριστιανική. Αρχικά, ο Χριστιανισμός αρνείτο κάθε μορφή βίας. Όταν όμως έγινε η επίσημη Θρησκεία του Ρωμαϊκού κράτους, έκανε κάποιες αναθεωρήσεις. Η εξέλιξη στις αντιλήψεις αυτές είναι ότι ένας πόλεμος, για να είναι δίκαιος, πρέπει να ικανοποιεί δύο κριτήρια: να έχει δίκαιο σκοπό (Jus ad Belum) και να χρησιμοποιεί δίκαια μέσα (Jus in Belum).

   Σχετικά με τον δίκαιο σκοπό ή «τι σε δικαιολογεί να μπεις σε πόλεμο», ο Richard Norman αναφέρει τις επικρατούσες προϋποθέσεις:

   1. Ο πόλεμος πρέπει να έχει δίκαια αίτια.

   2. Πρέπει να διεξαχθεί για αυτήν τη συγκεκριμένη αιτία και όχι, με την ευκαιρία, και για άλλες άσχετες.

   3. Πρέπει να αποφασιστεί από μία νόμιμη αρχή (π.χ. εκλεγμένη κυβέρνηση) όχι άτομα.

   4. Πρέπει να γίνει κήρυξη Πολέμου.

   5. Πρέπει να έχει «λογικές πιθανότητες» επιτυχίας. Ένας εκ των προτέρων χαμένος πόλεμος έχει πολλά κακά χωρίς λόγο.

   6. Ο πόλεμος είναι η τελευταία λύση όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

   7. Η απόφαση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της μία αναλογικότητα μεταξύ των καλών που θα επιφέρει ο πόλεμος και των κακών που θα επισύρει."
   http://www.ethics.gr/content/content/print.php?id=18

   "Δίκαιος είναι ο αμυντικός πόλεμος και άδικος ο επιθετικός.

   Ο Θεόφιλος Βέικος δίνει ως εξής το περίγραμμα του επιθετικού και του αμυντικού πολέμου:
   Επιθετικός Πόλεμος: Αρχή είναι η βούληση για δύναμη, περιεχόμενο η εκμηδένιση του άλλου, και τόπος τα όρια των αμοιβαίων ενδιαφερόντων για κυριαρχία.
   Αμυντικός Πόλεμος: Αρχή είναι η βούληση για επιβίωση και ασφάλεια, και τόπος τα όρια των αμοιβαίων δικαιωμάτων"
   http://www.ethics.gr/content/content/print.php?id=18

   Διαγραφή
 4. Ενόσω διαρκεί ο διάλογος, βρισκεστε εσεις και κάνετε κριτική σε στελεχη και μέλη, με τα όποια επιχειρήματα σας, ενω ΔΕΝ εχετε σχέση με το ΚΚΕ.

  Αν τουλάχιστον θεωρείτε εαυτόν Κομμουνιστή, θα έπρεπε να ακολουθήσετε τους κανόνες που βαζει το Κόμμα μέσα από το καταστατικο του και τις αποφάσεις του σχετικά με τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

  Ο "ιδιοκτητης" του μπλογκ ως γνωστό έγραψε -ως οπαδος- προφανως, την άποψη του, αλλά δεν "τόλμησε" να κάνει την αναλογη κριτική στην τοποθέτηση του ενω μπορούσε. Να κρινει δηλαδη , όπως κάνει εδω, τα στελέχη που έχουν διαφορετική άποψη.

  Τώρα μέσα από την δυνατότητα του να παρεμβαίνει δημόσια μέσω του ιντερεντ, κάνει αυτο που δεν τόλμησε μέσα από τον ενδεδειγμένο τρόπο που καθιερώνει το Κόμμα.

  Αν αυτο δεν ειναι τουλάχιστον Κομμουνιστικά ανέντιμο, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον ηλεκτρονικός φραξιονισμός, όπως λέει το Κόμμα, και κατα την δική μου άποψη, χωρίς αρχές. Αυτο το λέω σε συνδυασμό με την δημόσια τοποθέτηση του ότι:
  " Εύχομαι πραγματικά η δεξιά στροφή που επιχειρείται από κάποιους επώνυμους μέσα στο κόμμα να μην βρει ευρύτερα ερείσματα. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να στηρίζω το ΚΚΕ αν γίνει κάτι τέτοιο."

  που σημαίνει ότι: Η Κομμουνιστική σταση,
  "εκφράζω την διαφωνία μου μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα και ακολουθώ την θέση που διαμορφώνει η πλειοψηφια, την οποία ακολουθώ μέ αυτοθυσία και Κομμουνιστική μονολιθικότητα μέ κάθε θυσία κ.λ.π" ... ...ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για τον Κύριο Μπαλασόπουλο που ως μέγιστος "υπερεπαναστάτης", "υπερκομμουνιστής" κρατεί την ρομφαία του "τιμωρού" και του "ακέραιου" Κομμουνιστή..!!
  Τέτοιος "Κομμουνιστής" !!
  Εγω αλλο τίποτα δεν εχω να προσθέσω παρά να πω στους συντρόφους που μπαινουν και διαβαζουν, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ..."φίλους"

  Ξερω δεν θα το αναρτησεις.
  όπως κανεις ΠΑΝΤΑ !. εγω όμως δεν θα σιωπήσω αν συνεχισεις να αποκλειεις την άλλη άποψη.
  Γιώργος Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι πλάκα έχεις.

   Στον προσυνεδριακό μετέχουν από τις σελίδες τόσο μέλη όσο και μη μέλη του κόμματος.

   Ο προσυνεδριακός αναδημοσιεύεται σε ένα σωρό μέρη και σχολιάζουν εκεί ένα σωρό άτομα.

   Αποτέλεσμα, πχ, στο Ίσκρα να βάλλεται διαρκώς η ΚΕ μέσω αναδημοσιεύσεων και στα σχόλια.

   Αλλά αν εγώ απαντήσω στις βολές, αν εγώ προστατέψω την ΚΕ από τη διαβολή που στήνεται ...είναι κομμουνιστικά ανέντιμο!

   Είναι "κομμουνιστικά ανέντιμο" να λες ως οπαδός του κόμματος ότι κάποιες από τις "κριτικές" στην ΚΕ είναι οι ίδιες ανέντιμες.

   Πρέπει να το βουλώνεις.

   Επειδή δεν έχεις επιχειρήματα επί της ουσίας, προσπαθείς να τρομοκρατήσεις.

   Αλλά εμένα, αν δεν έχω κάτι να πω επί της ουσίας, και πάντα απαντώ επί της ουσίας και με στοιχεία, δεν χρειάζεται να μου δώσει σημασία κανείς.

   Και για μένα είναι προφανές και ρητό τι ρόλο βαράω. Στηρίζω την ΚΕ του ΚΚΕ.

   Για σένα;

   Διαγραφή
  2. Προσυνεδριακές σημειώσεις δηλαδής απαγορεύται να κρατάμε;

   @αντώνη

   Δείξε μας τη ρομφαία σου. Μπουμ ταραταζούμ! Αν συνεχίσετε έτσι, θα με πεθάνετε. Υποφέρω από άσθμα.

   Διαγραφή
  3. Προφανώς απαγορεύεται η δημοσίευση οικονομικών στοιχείων σε σχέση με τους ισχυρισμούς μελών ΚΟΒ που ασκούν δριμεία κριτική στην ΚΕ, αν και αυτή η δημοσίευση δεν συνοδεύεται από τον παραμικρό χαρακτηρισμό εκ μέρους μου.

   Απαγορεύεται επίσης η έρευνα, πχ, για τον Alexander Kazamias ως authority ενάντια στην ΚΕ.

   Γενικώς απαγορεύεται η υπεράσπιση της ΚΕ ΧΩΡΙΣ χαρακτηρισμούς για τους αντιπάλους της, επειδή η ΚΕ δεν πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης από μη μέλη.

   Καινούργιος κανόνας.

   Διαγραφή