Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Η ποντικοπαγίδα: Μέρος πρώτο. Το τυράκι: Μα τι καταπληκτική οικονομία που έχετε!

Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαϊου 2004, μια νέα εποχή αρχίζει για την Κύπρο. Το αίσθημα της ασφάλειας ενδυναμώνεται εφόσον η προσχώρησή της στην ΕΕ την καθιστά ευρωπαϊκό χώρο και τυχόν ξένη επέμβαση στο έδαφός της θα θεωρείται επέμβαση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το αίσθημα της προοπτικής και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας ενισχύονται, αφού χαράσσεται ένα μέλλον μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις εθνικιστικού χαρακτήρα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Επιπλέον, ο κοινωνικός διάλογος αποκτά περισσότερο εύρος και βάθος, με στόχο την επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης σ' ένα ελεύθερο δημοκρατικό σύστημα και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου.
"Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι άλλαξε στη ζωή μας;", Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Κυπριακή Δημοκρατία, 2004

Η εισαγωγή του ευρώ αποτελεί ορόσημο στην οικονομική ιστορία της Κύπρου με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας. Η Κύπρος υιοθετεί ένα ισχυρό διεθνές νόμισμα, που θα την καταστήσει λιγότερο ευάλωτη σε τυχόν κρίσεις ή δυσμενείς επιπτώσεις από εξωγενείς παράγοντες.
Αθ. Ορφανίδης, Διοικητής, Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, 18 Δεκεμβρίου 2007

Η ΕΕ έχει επί μακρόν δει θετικά την ένταξη ως μέλους της Κύπρου. Η οικονομία της Κύπρου είναι η υγιέστερη των δέκα χωρών που θα εισέλθουν στην ΕΕ το 2004.
"Η Κύπρος και η ΕΕ", Πανεπιστήμιο Yale


Η Κύπρος δεν μπορεί να καταστεί όμηρος καμιάς χώρας και πολιτικής. Η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες για ένταξη. Για την Ελλάδα, χώρα - μέλος της Ενωσης, είναι αδιανόητο να μη συμπεριληφθεί η Κύπρος στην πρώτη ομάδα χωρών που θα ενταχθούν στην Ενωση. Την ευεργετική σημασία της ένταξης της Κύπρου οφείλει να συνειδητοποιήσει και η Τουρκία και να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
Θόδωρος Πάγκαλος, Το Βήμα, 19 Οκτωβρίου 1997

Η κυπριακή οικονομία είναι μια μικρή, σθεναρή [robust] και αρκετά ευέλικτη οικονομία, και έχει αποδείξει ικανή να προσαρμόζεται σε ραγδαία εναλασσόμενες περιστάσεις. Διαχρονικά, η κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από πολύ ικανοποιητικό ποσοστό ανάπτυξης [...] συνθήκες πλήρους απασχόλησης και εσωτερική και εξωτερική μακροοικονομική σταθερότητα. Κατά συνέπεια, η Κύπρος έχει επιτύχει ένα αξιοζήλευτο επίπεδο πραγματικής σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, με κατά κεφαλή ΑΕΠ το 2004 --και σε συνάρτηση με τα κριτήρια αγοραστικής δύναμης-- που στέκεται περίπου στο 75% του μέσου όρου της Ευρώπης των 15, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat.
Circa Europa EU, Οκτώβριος 2005

Η Κύπρος έχει μια ανοιχτή οικονομία της ελεύθερης αγοράς που βασίζεται στις υπηρεσίες, με κάποια ελαφρά βιομηχανία. Η είσοδός της ως πλήρους μέλους στην ΕΕ είναι ένα πραγματικό ορόσημο στην πρόσφατή της οικονομική ανάπτυξη. Οι Κύπριοι ανήκουν στους πιο ευκατάστατους λαούς της Μεσογείου, με κατά κεφαλήν εισόδημα που πλησιάζει ραγδαία στο 100% της Ευρώπης των 27.
Global Edge, Michigan State University, 2012

Η κυπριακή οικονομία έχει αποδώσει εξαιρετικά καλά για τα περισσότερα από τα πενήντα χρόνια κυπριακής ανεξαρτησίας μετά το 1960. [...] Βασική δύναμή της είναι η ανοιχτότητα και η ικανότητα ανταπόκρισης στις διεθνείς αγορές καθώς και η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. [...] Οι οικονομικές πολιτικές [...] παρείχαν ένα πλαίσιο υποστήριξης για την νομισματική ισοτιμία και την οικονομική σταθερότητα [...] με αποτέλεσμα την λογική σταθερότητα τιμών, την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Μεγάλα γεγονότα, όπως η προοπτική ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στην Ευρωπαϊκή Τελεωνειακή Ένωση, την ΕΕ και την Ευρωζώνη χρησιμοποιήθηκαν ευφυώς ώστε να γίνουν σημαντικές και επί μακρόν αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις.
Cyprus Law Digest

Η ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Μαΐου 2004 σηματοδοτεί εκ νέου το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Μεσογειακή λεκάνη. Η ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή κοινότητα ενισχύει το κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην Κύπρο και σε ολόκληρη της Ανατολική Μεσόγειο και επιβραβεύει τις δύσκολες και επίπονες προσπάθειες του διχασμένου αυτού νησιού να εκπληρώσει τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά κριτήρια της ένταξης.
Δρ. Ευάγγελος Τέμπος, Στρατηγικός Αναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών, Περιοδικό "Προβληματισμοί", τεύχος 16.

Οι μεταφράσεις από τα αγγλικά κείμενα είναι όλες του ιστολόγου.

2 σχόλια:

 1. Τους διαψεύδει η πραγματικότητα.
  Φοβερός! Στο ίδιο στυλ με τα του Κονδύλη

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/cherchez-la-bourgeoisie.html ) Τα τέκνα του πολιτειολόγου Κονδύλη Ι: Cherchez la bourgeoisie (Ι)

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2021.html )
  Τα τέκνα του πολιτειολόγου Κονδύλη ΙΙ: Ε, δεν είναι αστική τάξη αυτή κύριοι! Illief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τον σκίσανε τον Μουνχαουσεν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή