Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ερώτηση και απάντηση

Το ελληνικό χρηματιστικό κεφάλαιο τι εξαγωγές κεφαλαίου έκανε υπό τη μορφή πίστωσης (δανείων) που θεωρείται από το Λένιν η βασικότερη και χαρακτηριστικότερη μορφή εξαγωγής κεφαλαίου υπό συνθήκες ιμπεριαλισμού
Ελένη Μαυρούλη, Δημοσιογράφος, ΚΟΒ Ριζοσπάστη, "Ούτε πραγματικότητα, ούτε όραμα", 23 Μαρτίου 2013

Τα ακόλουθα στοιχεία δείχνουν την έκθεση χωρών σε δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου (σε δισεκατομμύρια δολάρια):
Ρωσία 30-40
Ελλάδα 16,4
Γερμανία 7,6
Γαλλία 2,5
Ελβετία 2,2
Ηνωμένο Βασίλειο 2,2
Ολλανδία 1,9
Αυστρία 1,7
Ηνωμένες Πολιτείες 1,7
Ιταλία 1,6
Σουηδία 1,4

59 σχόλια:

 1. Τι φταίει η Ελένη. Εκεί στα ινστιτούτα Ρομπέρ Σουμάν δεν τους μαθαίνουν τι είναι η BIS· το σύλαμπους έχει μόνο «ευρώπη των λαών, κεκτημένα, λαϊκισμό, σύγκλιση των άκρων, εναρμόνιση, "κομουνισμός κακό φτου φτου"... »

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Τα κοάν (kung-an) είναι ένα είδος παράδοξων γρίφων: «Ζεν είναι ο ήχος που κάνει το ένα χέρι όταν χειροκροτεί». Ο καθένας γνωρίζει ότι ένα χέρι από μόνο του δεν μπορεί να χειροκροτήσει, έτσι πώς μπορεί να υπάρχει ο ήχος του ενός χεριού που χειροκροτεί, χωρίς να υπάρχει το δεύτερο χέρι που συμπληρώνει το χειροκρότημα; Ο μαθητής διαλογίζεται στο κοάν, μέχρι ο δάσκαλος να αποφασίσει ότι ο μαθητής έχει αποκτήσει μια διαισθητική κατανόηση της βαθύτερης σημασίας του κοάν.

   Το κοάν δε μπορεί να γίνει κατανοητό μέσα από λογικό συλλογισμό. Μπορεί μόνο να κατανοηθεί μέσα από μια αποφατική αντίληψη της ανέκφραστης βουδικής φύσης μέσα στο άτομο.

   Διαγραφή
  2. Σε φέρνει σε επαφή με το Dasein σου ένα πράμα. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλόγως.

   Διαγραφή
  3. Παράδειγμα: "Διαγραφή του Μνημονίου με την αλληλεγγύη της Ευρώπης των λαών."

   Όταν στοχάζεσαι πολύ ώρα πάνω σ' αυτό το Κοάν, η λογική ικανότητα, αφού έχει χτυπήσει το κεφάλι της στον τοίχο να καταλάβει πώς γίνεται να ισχύουν και τα δύο μέρη της πρότασης, ατονεί, παραδίδεται, και στον νου σου κυριαρχεί η γαλήνια επίγνωση του βουδιστικού είναι, δηλαδή η ενότητα του είναι και του μη είναι και του νοήματος και του μη νοήματος.

   Και μετά ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
  4. Τώρα κυκλοφορούν και Eurogroup Koan: "Η Κύπρος είναι ειδική και εξαιρετική περίπτωση μοντέλου που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη."

   Διαγραφή
  5. J.Derrida, La Vérité en peinture

   Ω πού φτάσαμε. Ευρώ και διαφωρά.

   Διαγραφή
 3. Α ναι, τώρα θα τρέχετε να βρείτε τα 175 εκ. δανείου στο Βατοπαίδι. Ήθελα να ξερα, από τι πανεπιστήμιο βγήκαν τύποι σαν το Χατζηγιαννάκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά, λέω να τρέξω να βρω κανα πακέτο μακαρονια που λέγαμε. Τα 175 δεν έχω προσβάσεις σε παπάδες να τα βρω.

   Διαγραφή
 4. Βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι μου φαίνεται πως θα αποδομήσεις πλήρως τη τοποθέτηση της συγκεκριμένης...και καλά θα κάνεις! Μόνο από το πως τιτλοφορεί το κείμενό της χάνει με 0-1 από τα αποδυτήρια.
  Κάτι μου λέει πως θα ασχοληθούμε μ'αυτήν αρκετά στο μέλλον, για όλους τους λάθος λόγους. Μακάρι να διαψευστώ.

  Άκουσα μια βρώμα για "διαγραφή Μπογιόπουλου" έχει κανείς κάτι συγκεκριμένο ή είναι τα κλασικά κάθε πριν το Συνέδριο (τώρα και με επιδοτούμενο τρολλάρισμα);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Enosy το παλεύει να τον διαγράψει μόνο του εδώ και 5 μήνες.

   Διαγραφή
  2. Ο Καζάκης τον διέγραψε.

   Δ.Κ.: «Να ξέρετε ότι το πολιτικό γραφείο έβγαλε επιστολή,που.. που.. ε.. που την κυκλοφόρησε στις οργανώσεις του ΚΚΕ, που έλεγε ότι είναι άχρηστο το βιβλίο και ότι δεν συνδέε... δεν συμβάλλει σε οτιδήποτε.»
   Παρουσιάστρια: «Ααα!»
   Δ.Κ.:«Λοιπόν... Και τον είχε στην μπούκα. Από την αρχή. Γιατί πολύ απλά, ο Νίκος, έχει ικανότητες. Δεν είναι του επιπέδου... του επιπέδου ανικανότητας και μετριότητας που είναι η ηγεσία του ΚΚΕ.» (στο 1:29)

   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OG2twfa-KYk#!

   Κρίμα. Τον Δημήτρη Καζάκη τον γνώρισα και μίλησα μαζί του πριν από κάποια χρόνια. Μου είχε δώσει την εντύπωση σώφρονα ατόμου, αν και διαφωνήσαμε σε μερικά ζητήματα γεωπολιτικής. Ή είναι μυθομανής ή κάπου αλλού την πάει την βαλίτσα.
   Τι να πω...

   Διαγραφή
  3. Μπράβο, για Καζάκη άκουσα κι εγώ...Άξιος!!! Πωρώνομαι με "ηγεσία" λαι τα σχετικά. Αλλού τη πάει τη βαλίτσα,κανένα ελαφρυντικό. Μπορεί εκλογικά να μη τσούλησε, αλλά όσο του δίνεται βήμα να λέει ό,τι λέει, σπρώχνει κόσμο εκεί που "πρέπει" κι ας μην είναι και το ΕΠΑΜ,εντάξει δε χάλασε ο κόσμος. Άραγε ανοίγει ακόμα τα μάτια και τα αυτιά του λαού από τη συχνότητα του Μίνωα Κυριακού; Δεν έχω ακούσει τελευταία...

   Διαγραφή
  4. Ναι πριν μερικες ωρες!

   Διαγραφή
 5. Δύο προβληματισμοί.

  α) Η εν λόγω δημοσιογραφος φαίνεται να έχει χάσει το μπούσουλα ως προς το τι θέλει να πει. Ξεκινάει από τις γνωστές παπάτζες περι εγκατάλειψης του προγράμματος, ταύτισης τακτικής-στρατηγικής κλπ και καταλείγει στο ότι ο κομμουνισμός δεν είναι αυτοσκοπός, τη χειραφέτηση του άνθρωπου θέλουμε, γράφοντας ενδιάμεσα ολόκληρες προτάσεις με κεφαλαία, ως νεοφώτιστος και οργισμένος internet warrior σε φόρουμ γεμάτο τρολζ. Τελικά το πρόβλημα της ποιο είναι, η δήθεν εγκατάλειψη του προγράμματος ή ότι δεν είμαστε αρκετά ανθρωπιστές;

  β) Πως γίνεται όλα αυτά τα φρούτα να προέρχονται απο την ΚΟΒ του Ρίζου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το δεύτερο να δημοσιευτεί και να υπογραμμιστεί παρακαλώ, δε βρίζουμε.

   Από την άλλη, με κάτι σούργελα σαν κι αυτή, ενισχύεται μία θέση : στο ΚΚΕ δεν υπάρχει ομοφωνία, συζητήσεις γίνονται μέσα στο κόμμα και με βάση την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού αποφασίζονται τα πάντα.
   Βέβαια, κάποιοι θα συνεχίζουν να το παίζουν ξύπνιοι και να θεωρούνε κάποιους άλλους πρόβατα, γιατί δεν είναι και τόσο ανθρωπιστές. (... και να πετάνε ηλίθια συθηματάκια κι αποκομμένες από τα κείμενα και το νόημα των κειμένων φράσεις ...) Η κυρία αυτή, με λίγα λόγια, μας είπε πως, με βάση το Μαρξ, δεν πρέπει το ΚΚΕ να είναι επαναστατικό κόμμα.


   Τέλος πάντων, νομίζω πως με τα παρακάτω εκτίθεται μόνη της.

   "Ετσι απαξιώνουμε εξελίξεις, τις προσεγγίζουμε αντιδιαλεκτικά και αφ' υψηλού, ως προϊόντα αποκλειστικά ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και υποτιμάμε με περισσή αλαζονεία, τη δράση των ανθρώπων, την κίνηση των μαζών, όπως στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στη Λατινική Αμερική.
   Στον πυρήνα αυτής της ισοπεδωτικής αντιμετώπισης -που ισχύει και στη στάση μας εντός συνόρων- υπάρχει η άποψη περί ταύτισης στρατηγικής - τακτικής. Περί «καθαρότητας» της θεωρίας και περί πολιτικής μάχης στη βάση της στρατηγικής, γιατί οτιδήποτε άλλο εμπίπτει στη διαχείριση του καπιταλισμού. "

   Διαγραφή
  2. Σωστός τσαφ, ποια κίνηση των μαζών και πως; Έχει συζητηθεί αναλυτικά εδώ το θέμα αυτό,στη πραγματική του βάση.Οι αγανακτισμένοι στην Ευρώπη εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα,με την ίδια πλατφόρμα και διαφοροποιήσεις συνθηματικές ανάλογα τη χώρα. Υπήρξε αυθόρμητη συμμετοχή κόσμου,αλλά τα αιτήματα ήταν μελετημένα και επεξεργασμένα, προπαντώς επιβλήθηκαν ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ (τα κεφαλαία που λέει ο Ιστρολλικός).Το θέμα "αραβική άνοιξη" δεν είχε τέτοια μορφή και περιεχόμενο επίσης; Διάβαζα ξανά πριν μέρες για μια άλλη "άνοιξη" αυτή της Πράγας το 1968...και δε μπορεί το σύστημα να στήσει "αγανακτισμένους" τη σήμερον ημέρα; Υπόλοιπη ιστορική πείρα; Γίνεται να παραβλέπονται αυτές και άλλες παράμετροι;

   Ειδικά για τη τελευταία παράγραφο που παραθέτεις:Ο προβληματισμός για το πως θα συσπειρώσεις την ΕΤ και συμμάχους θεμιτός.Ερώτηση:Δε λες όχι σε διάφορα μέτωπα πάλης,το ΚΚ αν δε σύσπειρώνει ξεκάθαρα γύρω από το στρατηγικό του στόχο, τι ΚΚ είναι;

   Διαγραφή
 6. μια απορία πάντως
  είναι το αν τα γράφουν οι ίδιοι τα άρθρα
  ή τα γράφει όλα ΕΝΑΣ και απλά συμφωνούν και βάζουν ονοματεπώνυμο από κάτω.
  τέτοιο copy-paste ούτε σε εξετάσεις Τεχνικού Λυκείου...
  Και μετά είναι και η έλλειψη φαντασίας και πλουραλισμού.
  Αφού έχουν διαβάσει όλα τα Απαντα του Λένιν,
  δεν βρίσκουν και μερικά άλλα "χωρία" και "σημεία";
  Είναι ανάγκη να βάζουν copy-paste τα ίδια και τα ίδια;
  Ασε τους βαρύγδουπους τίτλους.
  Θα τα διαβάσουμε ρε παιδιά, ακόμα για αν λένε "για τις θέσεις".
  τέτοια πρεμούρα πια!
  Τα μεγάλα γέλια θα πέσουν ότι αυτοί που κατηγορούν τους ΚΚέδες για τροτσκισμό
  θα συμμαχήσουν πολιτικο-κομματικά με τους ανταρσίτες, τους τρότσκες, τους κοετζήδες, το εεκ και τα λοιπά.
  Μα πόσο μικρή είναι τελικά αυτή η χώρα!!!

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι κοινωνικές ρίζες της θεωρίας για το μονοπωλιακό και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού.

  Εδώ και μισόν περίπου αιώνα το ΚΚΕ, αντί να κάνει την ορθή διαπίστωση πως, για λόγους αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης για το σύστημα εκμετάλλευσης, στην εξαρτημένη Ελλάδα πολλαπλασιάζονται τα τεχνητά μονοπώλια, προβάλλει την πάγια θέση πως στην Ελλάδα συγκροτήθηκε ένας λιγότερο ή περισσότερο ιδιόρρυθμος ΄΄μονοπωλιακός καπιταλισμός΄΄! Η θέση αυτή του ΚΚΕ εκφράζει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών της λεγόμενης ΄΄μη μονοπωλιακής (αρχικά χαρακτηριζόμενης ως εθνικής) αστικής τάξης΄΄, που φιλοδοξούσαν και φιλοδοξούν ν’ αποκτήσουν κι αυτοί, μέσω της πολιτικής πίεσης, το status του τεχνητού μονοπωλίου.

  Τελικά, η θέση για τον ιδιόρρυθμο ελληνικό (κρατικο)μονοπωλιακό καπιταλισμό επιστέφθηκε, τόσο από το ΚΚΕ όσο και από άλλες κουκουεδογενείς οργανώσεις , όπως το ΝΑΡ και οι παραφυάδες του, με τη θέση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας. Η θέση αυτή για το δήθεν ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας εκφράζει και νομιμοποιεί τις έντονες τάσεις εθνικής αποστράτευσης και παρασιτισμού των μεσαίων στρωμάτων και της ελληνικής εργατικής αριστοκρατίας, καθώς και την ενδόμυχη και άρρητη αυταπάτη αυτών των κοινωνικών στρωμάτων για ισότιμη ενσωμάτωση της ελληνικής και της κυπριακής δημοκρατίας στις υπό ίδρυση ιμπεριαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.Τα ελληνικά μονοπώλια δεν είναι τα κατά Μαρξ φυσικά, τα κατά Λένιν οικονομικά ή κεφαλαιοκρατικά μονοπώλια που συγκροτούν το μονοπωλιακό καπιταλισμό, αλλά κρατικοδίαιτα τεχνητά μονοπώλια που αποτελούν εύκολη λεία των ξένων, των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων μέσα σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού! Τα ξένα μονοπώλια, φυσικά και τεχνητά, που δρουν στην Ελλάδα, δε συγκροτούν ούτε και αυτά ελληνικό μονοπωλιακό καπιταλισμό- αλλά αντίθετα, μέσω της εξαγωγής των κερδών τους στις μητροπόλεις τους, απομυζούν την ελληνική εργατική τάξη και την ελληνική οικονομία, στα πλαίσια των αμοιβαίων παραχωρήσεων προς το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο και των επιδοτήσεων προς τα ημιπαρασιτικά ή παρασιτικά μεσαία ή άλλα αστικά ή μικροαστικά στρώματα! Οι ελληνικές εξαγωγές κεφαλαίων δε συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία έσοδα σημαντικότερα από τα έσοδα των εξαγωγών εμπορευμάτων! Οι έλληνες κεφαλαιούχοι δε συμμετέχουν στο οικονομικό μοίρασμα του κόσμου από προνομιούχα και κυρίαρχη θέση, παρά μόνον ως πράκτορες και προφυλακή των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων! Το ελληνικό αστικό κράτος δε συμμετέχει στον αγώνα για την κοσμοκρατορία παρά ως ελάσσονος σημασίας σύμμαχος και ΄΄πολύτιμος υπηρέτης΄΄ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων!

  Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι χώρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ούτε χώρα ιμπεριαλιστική. Είναι βέβαια χώρα πολιτικά και τυπικά ανεξάρτητη, στην πράξη όμως είναι μπλεγμένη στα δίχτυα της χρηματιστικής και διπλωματικής (πολιτικής και στρατιωτικής) εξάρτησης, στα δίχτυα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανοκρατίας, του διογκωμένου δημόσιου χρέους, της διείσδυσης των ξένων, κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων- χώρα έτοιμη πάντοτε να εκχωρήσει στους ιμπεριαλιστές το φυσικό της πλούτο, τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα και να δεχτεί ακρωτηριασμούς των εθνικών της συμφερόντων- αρκεί όλα αυτά να εξυπηρετούν τα ιδιοτελή συμφέροντα της μη εθνωτικής, της κομπραδόρικης αστικής της τάξης, που ηγεμονεύεται από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπαρχει εστω και ενα απο τα 100 μεγαλυτερα αμερικανικα μονοπωλια, που να μην ειναι κρατικοδιαιτο;

   Οι πολεμικες τους δαπανες τι ειναι;

   Διαγραφή
  2. "Εδώ και μισόν περίπου αιώνα το ΚΚΕ, αντί να κάνει την ορθή διαπίστωση πως, για λόγους αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης για το σύστημα εκμετάλλευσης, στην εξαρτημένη Ελλάδα πολλαπλασιάζονται τα τεχνητά μονοπώλια, προβάλλει την πάγια θέση πως στην Ελλάδα συγκροτήθηκε ένας λιγότερο ή περισσότερο ιδιόρρυθμος ΄΄μονοπωλιακός καπιταλισμός΄"

   Στοιχειοθέτησε με κείμενα της ΚΕ του ΚΚΕ πώς το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα συγκροτήθηκε ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ μονοπωλιακός καπιταλισμός. Εγώ τέτοιο επιχειρήμα, ότι ο ΜΚ στην Ελλάδα είναι "ιδιόρρυθμος", μόνο από εξωΚΚΕ "θεωρητικούς" του ιμπεριαλισμού έχω ακούσει.

   "Η θέση αυτή του ΚΚΕ εκφράζει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών της λεγόμενης ΄΄μη μονοπωλιακής (αρχικά χαρακτηριζόμενης ως εθνικής) αστικής τάξης΄΄, που φιλοδοξούσαν και φιλοδοξούν ν’ αποκτήσουν κι αυτοί, μέσω της πολιτικής πίεσης, το status του τεχνητού μονοπωλίου."

   α) ΠΟΙΟΙ είναι οι "κεφαλαιοκράτες" της ΜΗ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ αστικής τάξης; ΠΟΙΕΣ κοινωνικές ομάδες, ΠΟΙΑ κοινωνικά στρώματα;

   β) Αφού απαντήσεις στο πρώτο, ΠΩΣ και ΑΠΟ ΤΙ στοιχειοθετείται ότι το ΚΚΕ εκφράζει τα σύμφεροντά τους; Παραδείγματα από θεωρία και πρακτική. Αφού βεβαίως εξηγήσεις σε ποια κοινωνικά στρώματα αναφέρεσαι.

   Διαγραφή
  3. Είπαμε κείμενο έφερε.
   Είναι του Χρήστου του Φουσέκη με αβέβαιη χρονολογία. 2010 ή 2011;
   Το έχει αναρτήσει στη σεισάχθεια.
   Ενώ με την επιστολή παραίτησης στον Καζάκη είχε δείξει πως έχει πένα ο Μήτσος, δεν έχει γράψει κάτι δικό του.

   Διαγραφή
  4. Δεν με ενδιαφέρει αν το έγραψε ή το έφερε. Εφόσον το έβαλε εδώ, τον παρακαλώ να μου απαντήσει στις ερωτήσεις που του έθεσα. Ο ίδιος.

   Διαγραφή
  5. "α) ΠΟΙΟΙ είναι οι "κεφαλαιοκράτες" της ΜΗ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ αστικής τάξης; ΠΟΙΕΣ κοινωνικές ομάδες, ΠΟΙΑ κοινωνικά στρώματα;"

   Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι εύκολη, την ξέρω μέχρι κι εγώ. Πρόκειται για μικρομεσαίους αγρότες, μικροδιοκτήτες κτλ, μικροαστούς γενικότερα που λοξοκοιτάνε προς τα πάνω, οι οποίοι σύμφωνα με όλους τους Μήτσους αποτελούν την κοινωνική βάση του κκε, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κόμμα της εργατικής τάξης. Στα ντουζένια τους μπορεί να σου τσιτάρουν μέχρι και σαράγεβο προς επιβεβαίωση.

   Παλιότερα θυμάμαι που έλεγε τα ίδια και ένας hellacopter, τον θυμάσαι τον hellacopter; Τις μπαλαφάρες του και τις κωλοτούμπες του για τα τεχνητά μονοπώλια (το φοβερό παράδειγμα της αγροτικής) που "μόνο στη ελλάδα γίνονται"; Είναι ο άλλος δρόμος, ο μακρύτερος και "μαρξιστικός" βεβαίως βεβαίως -- αφού είναι τεχνητά, δεν είναι φυσικά τα μονοπώλια μάνα μου που έλεγε ο Καρλούκος -- προς τον μανδραβελισμό της παρασιτικής και κρατικοδιαίτης επιχειρηματικότητας που έρχεται σε αντιδιαστολή με την άλλη, την υγιή, την αναπτυξιακή κτλ.

   Θα μπορούσες να βάλεις και άλλα ερωτήματα αυτές τις μέρες πάντως. Πχ αφού η "ιμπεριαλιστική κύπρος" είναι ανέκδοτο, και η οικονομία της για γέλια (άρα πάπαλα καπιταλισμός, το λένε όλοι ρε παιδί μου, άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλοι) τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες; Έχει δώσει ρεσιτάλ η ίσκρα δεν λέω -- τα λέει κι ο μπακούνιν -- αλλά περίμενα περισσότερα (σε επίπεδο παρλαπιπολογίας).

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 8. Οι κοινωνικές ρίζες της θεωρίας για το μονοπωλιακό και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού.

  Εδώ και μισόν περίπου αιώνα το ΚΚΕ, αντί να κάνει την ορθή διαπίστωση πως, για λόγους αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης για το σύστημα εκμετάλλευσης, στην εξαρτημένη Ελλάδα πολλαπλασιάζονται τα τεχνητά μονοπώλια, προβάλλει την πάγια θέση πως στην Ελλάδα συγκροτήθηκε ένας λιγότερο ή περισσότερο ιδιόρρυθμος ΄΄μονοπωλιακός καπιταλισμός΄΄! Η θέση αυτή του ΚΚΕ εκφράζει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών της λεγόμενης ΄΄μη μονοπωλιακής (αρχικά χαρακτηριζόμενης ως εθνικής) αστικής τάξης΄΄, που φιλοδοξούσαν και φιλοδοξούν ν’ αποκτήσουν κι αυτοί, μέσω της πολιτικής πίεσης, το status του τεχνητού μονοπωλίου.

  Τελικά, η θέση για τον ιδιόρρυθμο ελληνικό (κρατικο)μονοπωλιακό καπιταλισμό επιστέφθηκε, τόσο από το ΚΚΕ όσο και από άλλες κουκουεδογενείς οργανώσεις , όπως το ΝΑΡ και οι παραφυάδες του, με τη θέση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας. Η θέση αυτή για το δήθεν ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας εκφράζει και νομιμοποιεί τις έντονες τάσεις εθνικής αποστράτευσης και παρασιτισμού των μεσαίων στρωμάτων και της ελληνικής εργατικής αριστοκρατίας, καθώς και την ενδόμυχη και άρρητη αυταπάτη αυτών των κοινωνικών στρωμάτων για ισότιμη ενσωμάτωση της ελληνικής και της κυπριακής δημοκρατίας στις υπό ίδρυση ιμπεριαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.Τα ελληνικά μονοπώλια δεν είναι τα κατά Μαρξ φυσικά, τα κατά Λένιν οικονομικά ή κεφαλαιοκρατικά μονοπώλια που συγκροτούν το μονοπωλιακό καπιταλισμό, αλλά κρατικοδίαιτα τεχνητά μονοπώλια που αποτελούν εύκολη λεία των ξένων, των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων μέσα σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού! Τα ξένα μονοπώλια, φυσικά και τεχνητά, που δρουν στην Ελλάδα, δε συγκροτούν ούτε και αυτά ελληνικό μονοπωλιακό καπιταλισμό- αλλά αντίθετα, μέσω της εξαγωγής των κερδών τους στις μητροπόλεις τους, απομυζούν την ελληνική εργατική τάξη και την ελληνική οικονομία, στα πλαίσια των αμοιβαίων παραχωρήσεων προς το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο και των επιδοτήσεων προς τα ημιπαρασιτικά ή παρασιτικά μεσαία ή άλλα αστικά ή μικροαστικά στρώματα! Οι ελληνικές εξαγωγές κεφαλαίων δε συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία έσοδα σημαντικότερα από τα έσοδα των εξαγωγών εμπορευμάτων! Οι έλληνες κεφαλαιούχοι δε συμμετέχουν στο οικονομικό μοίρασμα του κόσμου από προνομιούχα και κυρίαρχη θέση, παρά μόνον ως πράκτορες και προφυλακή των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων! Το ελληνικό αστικό κράτος δε συμμετέχει στον αγώνα για την κοσμοκρατορία παρά ως ελάσσονος σημασίας σύμμαχος και ΄΄πολύτιμος υπηρέτης΄΄ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων!

  Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι χώρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ούτε χώρα ιμπεριαλιστική. Είναι βέβαια χώρα πολιτικά και τυπικά ανεξάρτητη, στην πράξη όμως είναι μπλεγμένη στα δίχτυα της χρηματιστικής και διπλωματικής (πολιτικής και στρατιωτικής) εξάρτησης, στα δίχτυα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανοκρατίας, του διογκωμένου δημόσιου χρέους, της διείσδυσης των ξένων, κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων- χώρα έτοιμη πάντοτε να εκχωρήσει στους ιμπεριαλιστές το φυσικό της πλούτο, τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα και να δεχτεί ακρωτηριασμούς των εθνικών της συμφερόντων- αρκεί όλα αυτά να εξυπηρετούν τα ιδιοτελή συμφέροντα της μη εθνωτικής, της κομπραδόρικης αστικής της τάξης, που ηγεμονεύεται από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι χώρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ούτε χώρα ιμπεριαλιστική. "

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i-2005.html )
   ( Είκοσι πέντε ελληνικές πολυεθνικές έχουν επενδύσει το 80% των συνολικών ελληνικών εκροών σε ολόκληρη τη Βαλκανική περιοχή. Μία ενδιαφέρουσα έρευνα του καθηγητή Αριστείδη Μπιτζένη που αφορά τις ελληνικές Επενδύσεις στα Βαλκάνια. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός I: Οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, 2005

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_31.html )
   ( Οι τράπεζες ελληνικής ιδιοκτησίας, με ηγέτιδα την UBB της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και την Postbank της EFG Eurobank ελέγχουν το 25% του οικονομικού συστήματος της Βουλγαρίας και έχουν επίσης κυρίαρχη παρουσία στη Ρουμανία, την Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία.
   Αυτές και άλλες μεγάλες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής επενδύοντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία από το 1996, και δημιουργώντας πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. Προετοίμασαν έτσι το έδαφος για την τωρινή εισροή μικρότερων επιχειρήσεων. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός ΙΙ: Το βαλκανικό καταφύγιο απ' την κρίση

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i_31.html )
   ( Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν την γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικροεπενδυτές! Μπορεί στα δημόσια οικονομικά η Ελλάδα να είναι υπερχρεωμένη και εξαρτημένη από τη γερμανική βοήθεια, αλλά στη ναυτιλία η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IΙΙ: Η γερμανική κατοχή

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/iv.html )
   ( Εμπορικό ισοζύγιο χωρών της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2011, σε δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγαλύτερη, με διπλάσια σχεδόν διαφορά από τον δεύτερο, αύξηση εμπορικού ισοζυγίου λόγω μείωσης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών για την περίοδο: Ελλάδα. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IV-"Δεν παράγουμε τίποτα"


   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/v.html )
   ( Το συνολικό ποσό κεφαλαίου που επενδύουν ελληνικές εταιρείες στην Αίγυπτο (περίπου 40 τον αριθμό) υπολογίζεται σε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός V-Αραβική άνοιξη


   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vi.html )
   ( Υπάρχουν 390 ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία. Το ποσό άμεσων επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία αυξήθηκε στα 4.78 δισεκατομμύρια ευρώ. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VI-Στο στόμα των γκρίζων λύκων για τη μητέρα πατρίδα

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/vii-mayfair.html )
   ( Τον τελευταίο μήνα, όπως και το προηγούμενο έτος, έχει παρατηρηθεί στο Λονδίνο μεγάλη αύξηση αγοράς ακινήτων από Έλληνες. Στην πραγματικότητα έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες. Ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι.. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VII-Στο Mayfair, αδελφές μου, ή έστω στο Βερολίνο!


   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/viii.html )
   ( Αν και ξεπέρασαν εδώ και αρκετούς μήνες τις 1.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα -περισσότερο εισάγοντας και λιγότερο εξάγοντας σε αυτήν κάθε είδους προϊόντα- μόνον περί τις 100 έχουν δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια κινεζική αγορά. Τα αποτελέσματά τους είναι ωστόσο εντυπωσιακά. )
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VIII-Ας κάνουμε όλοι τον Κινέζο


   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/ix.html )
   ( Η ελληνο – ισραηλινή προσέγγιση ξεκίνησε το 2010 και έχει εξελιχθεί σε σταθερή συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός και οι επενδύσεις.)
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IX-Λευτεριά στην Παλαιστίνη

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7766.html )
   ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟ 28% ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
   Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός Χ-Η εποποιία της Αλβανίας.Ilief

   Διαγραφή
  2. Άρα η γκαζπρομ δεν είναι μονοπώλιο, και οι ΗΠΑ που επί Ομπάμα κρατικοποίησαν και σειρά τραπεζών - εταιριών- ασφαλιστικών εταιριών έπαψαν να είναι ιμπεριαλιστικές. Τι άλλο θα ακούσουμε;

   Και άλλα στοιχεία

   ( http://radicaldesire.blogspot.ca/2010/08/blog-post_05.html )
   Δημήτρης Λιβιεράτος, Ο αόρατος καπιταλισμός


   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8979.html )
   "Μια χούφτα κράτη": Αποσπάσματα από τον προσυνεδριακό

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2453.html )
   Ιμπεριαλισμός και εξαγωγή κεφαλαίων
   Η Έφη Καραγεωργίου γράφει για το νέο «Ελ Ντοράντο» που ανακάλυψαν στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες οι μεγάλοι Τραπεζικοί Όμιλοι της Ελλάδος.Ιlief

   Διαγραφή
  3. και άλλα...

   ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
   Απαιτεί «το ιδιωτικό να είναι εθνικό»!!!
   Προκλητικές δηλώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών παρουσία της Λ. Κατσέλη, στη Θεσσαλονίκη

   ( http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5495254&publDate=9/2/2010 )

   (..)Η στήριξη και ικανοποίηση των αξιώσεων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εξαγωγέων, «πρέπει» να αποτελεί εθνική στρατηγική επιλογή, κατά τη γνώμη τους. Και αυτό «πρέπει» να το κατανοήσει όλη η κοινωνία. Αυτό, το πάγιο δόγμα του κεφαλαίου, εκφράστηκε ακόμη πιο προκλητικά και με μεγαλύτερη έμφαση χτες, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Eurobank EFG, Ν. Καραμούζη, στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), που έγινε παρουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

   Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραμούζης: «η ελληνική κοινωνία οφείλει να αποδεχτεί ότι το ιδιωτικό είναι εθνικό». Πρόσθεσε πως «το "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" επιβάλλεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο, τέτοιο που να πείσει τις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας». Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το κεφάλαιο σε όλες τις εκφράσεις του, δήλωσε την ολόπλευρη στήριξή του στην πολιτική της κυβέρνησης διατυπώνοντας την άποψη ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί.

   Ως συλλογικός εκφραστής του κεφαλαίου, ο Ν. Καραμούζης σημείωσε: «χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στις ΔΕΚΟ, στον τομέα της Υγείας, στο Ασφαλιστικό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνική πολιτική, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές, στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημόσιου Τομέα». Και πρόσθεσε ότι το τετράπτυχο, «δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, νέο αναπτυξιακό πρότυπο, διασφαλίζει τη διατηρήσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και είναι, τελικά, ουσιαστική προϋπόθεση για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης».

   Τις επιμέρους διεκδικήσεις τους, παρουσίασαν οι πρόεδροι των Βιομηχάνων και των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας στις συναντήσεις που είχαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

   Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Ν. Πέντζος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του συνεδρίου για τη Βιομηχανία στην πορεία προς το 2020, τις ομαδοποίησε σε προτάσεις: Θεσμοθέτηση επαρκούς και αποτελεσματικού πλαισίου της αγοράς. Αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ανάπτυξη προδιαγραφών σε σειρά προϊόντων της μεταποίησης. Ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας και της ενσωμάτωσης τεχνολογιών στην παραγωγή και τη διοίκηση. Προκήρυξη νέων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Προτάσεις που δεν αφορούν βεβαίως τους μικρούς βιοτέχνες, αλλά τους «δοκιμαζόμενους» μεγαλοβιομήχανους με τη διαχρονική συσσώρευση υπερκερδών.

   Οι εξαγωγείς ζήτησαν διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητάς τους ως προϋπόθεση της βιωσιμότητας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά.
   Σε πλήρη αρμονία με τις αξιώσεις του κεφαλαίου, η υπουργός Λ. Κατσέλη ζήτησε τις προτάσεις τους για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.(..)Ilief

   Διαγραφή
  4. και άλλα στοιχεία

   από
   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9.html )

   (..)Ο φίλος μου ο subutai red μου έστειλε ένα mail για κάτι που διάβαζε. Διάβαζε το αφιέρωμα του περιοδικού του μεγάλου κεφαλαίου Forbes στις "2000 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου". Δυστυχώς, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει τις ναυτιλιακές εταιρείες, που αποτελούν τόσο σημαντικό μέρος του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου. Η λίστα περιορίζεται σε εταιρείες αναψυκτικών, εταιρείες τυχερών παιγνίων, εταιρείες ηλεκτρισμού, τράπεζες, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, και εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι σου επιτρέπει να αναζητήσεις ανά χώρα τις εταιρείες που βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες 2000 του παγκόσμιου μονοπώλιου.

   Πέρα λοιπόν από την "εθνική εκπροσώπηση" στις 10 πρώτες (όπου βρίσκονται 5 των ΗΠΑ, 2 της Κίνας, 1 του ΗΒ, 1 της Βραζιλίας και 1 της Ολλανδίας), μπορεί να αναζητήσει κανείς και την "εθνική εκπροσώπηση" στις 2000 μιας σειράς χωρών.

   Ο φίλος μου ο subutai το έκανε για κάποιες ενδεικτικές χώρες. Να τι βρήκε:

   Ελλάδα:11
   Τουρκία:11
   Βενεζουέλα:1
   Σουηδία: 25
   Δανία: 10
   Πορτογαλία: 7
   Κύπρος: 1
   Βέλγιο: 12
   Αυστρία: 11
   Χιλή: 9
   Λουξεμβούργο: 7
   Ολλανδία: 24

   Μπορείτε, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό εύρεσης του Forbes, να συγκρίνετε την Ελλάδα με όποια χώρα θέλετε. Πάντως, με βάση τα ευρήματα του subutai σκεφτόμουν το εξής: που να μην ήμασταν νωχελική ψωροκώσταινα με δυναστευόμενη θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα και αδυναμία της αστικής τάξης να οργανώσει τις παραγωγικές δυνάμεις! (..)

   (..)Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος #788
   ΔΕΗ #1000
   Κόκα-Κόλα HBC #1223
   EFG Eurobank Εργασίας # 1257
   Alpha Bank # 1354
   Τράπεζα της Ελλάδος #1500
   Piraeus Bank # 1514
   ΟΠΑΠ # 1574
   Hellenic Petroleum # 1669
   Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος # 1740
   ΟΤΕ #1892(..)

   Διαγραφή
  5. Άστο Ilief, με αυτούς δε βγάζεις άκρη. Εντελώς καμμένοι συνομωσιολόγοι. Γνωρίζω κάνα-δυο προσωπικά από παλιά. Πρώην απολιτίκ πασόκοι. Από τότε που είδαν το φως το αληθινό στον Καζάκη δε μπορώ να κάνω μια λογική κουβέντα μαζί τους. Σήμερα μάλιστα μου έστειλε ένας απ' αυτούς mail με κάτι τέτοια ασυνάρτητα και δε ξέρω τι να κάνω. Να τον αγνοήσω ή να το ρίξω στον χαβαλέ με τους εβραίους και τους ρότσιλντ;

   Δε σου κάνει εντύπωση πάντως πως το ίδιο κείμενο, ήρθε από 2 διαφορετικά προφίλ, την ίδια περίπου ώρα, σε ανάρτηση που έγινε κουβέντα για τον Καζάκη και τα τρολλαρίσματα που κάνει κατά καιρούς;

   Και τσουπ, έπεσε σήμα για κειμενάκι, όλως τυχαίως (;) πάνω στη θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό και τη θέση της Ελλάδας, ένα από αυτά που απασχολούν βασικά τον προσυνεδριακό...

   Έχω αρχίσει και πιστεύω πως όλοι οι πατριδοκάπηλοι οπαδοί της εξάρτησης και της ψωροκώσταινας, αριστεροί και δεξιοί, με όποια προβιά κι αν εμφανίζονται, όταν έχει σχέση με το ΚΚΕ, όλοι φοράνε το ίδιο pattern. Λες και κάποιος τους έχει κουρντίσει. Μόνο το χρωματάκι αλλάζει, άλλο ροζακί, άλλο πορφυρό, άλλο σκατουλί και άλλο κατάμαυρο.

   subutai red

   Διαγραφή
  6. " Έχω αρχίσει και πιστεύω πως όλοι οι πατριδοκάπηλοι οπαδοί της εξάρτησης και της ψωροκώσταινας, αριστεροί και δεξιοί, με όποια προβιά κι αν εμφανίζονται, όταν έχει σχέση με το ΚΚΕ, όλοι φοράνε το ίδιο pattern. "


   περίπου στο 2:30 του Video
   ( http://www.youtube.com/watch?v=U6NgqDZBP4c )
   « Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση τού ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.». (Β. Καϊμάκη, "Le Monde Diplomatiqoue", 8/5/2012)

   Ποιο πλήρες στο
   ( http://edoketora.blogspot.gr/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html )Ilief

   Διαγραφή
 9. έντονες τάσεις εθνικής αποστράτευσης--> αφήστε το καλύτερα, τα ίδια έλεγε και ο γερμανός με το μουστάκι. Όλοι οι άλλοι (άγγλοι, γάλλοι, πορτογάλλοι) ήταν ιμπεριαλιστές, πλην των γερμανών που ήταν πατριώτες. Σας έκαψε ο Καμμένος και ο Αλέξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχουν πλάκα waltendegewalt

   Το ΚΚΕ είναι κατά της ΕΕ αν το θυμούνται(μικρηηή λεπτομέρεια).
   Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι που "κάποιοι" έλεγαν πως είχαν έτοιμο το χρήμα να δανείσουν στην Ελλάδα αρκεί να έλεγε "ναι" η πολιτική ηγεσία, δεν ήρθαν. Αλλά οι "κακοί", "προδότες" δεν τον προχώρησαν. Είχαν σαν παράδειγμα τον δανεισμό της Κύπρου από την Ρωσία για τα 2,5 δις€. Τώρα που η Κύπρος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, με τους Ρώσους να μιλάνε για Τουρκία και να μην χαλάσουν τις σχέσεις με ΕΕ, ο Καμμένος πήγε να βρει τον Αλέξη, και ο δρόμος του αντιμνημονιακού συριζα αναμένεται να εμπλουτιστεί και με επιπλέον χριστιανοδεξιά. Στο -ΕΚΜ όλα χωράνε.Ilief

   Διαγραφή
  2. Διόρθωση, Αλλά οι "κακοί", "προδότες" -για αυτούς- πολιτικοί δεν τον προχώρησαν τον δανεισμό από Ρωσία-Κίνα.

   Διαγραφή
  3. ( http://www.youtube.com/watch?v=U6NgqDZBP4c )
   κορυφαιοι αριστεροι.Ilief

   Διαγραφή
 10. Μήπως οι έλληνες εφοπλιστές είναι και εβραίοι, μετανάστες, αιγύπτιοι με πούδρα, ξέρω γω κάτι, τέλος πάντων, να δέσει καλύτερα, γιατί έτσι δεν δένει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "Η Ελλάδα δεν είναι χώρα του μονοπωλιακού καπιταλισμού, ούτε χώρα ιμπεριαλιστική"

  Ίσως το παρακατω βιντεο να ειναι καπως χρησιμο (και για τα περι αδελφων της Κυπρου και πατριωτισμου επίσης)

  "Η κρίση είναι ευκαιρία
  Μιλώντας στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό Αstra 92,8, o βουλευτής του ΔΗΚΟ, Nίκος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για κλοπή των κυπριακών τραπεζών και έλληνες επιχειρηματίες που πανηγυρίζουν με την απόφαση του Eurogroup, όπως ο Ανδρέας Βγενόπουλος, οι μέτοχοι της Πειραιώς, εφοπλιστές και άλλοι."

  http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_8735.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Οπως μας θυμίζει η «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» (τόμος Β΄, κεφάλαια 1 και 2, ιδιαίτερα οι σελίδες 52-65) του αείμνηστου Ν. Ψυρούκη, και το ελληνικό, το εφοπλιστικό κυρίως κεφάλαιο, απολαμβάνει τα προνόμια που προβλέπονται στη νομοθεσία και στο σύνταγμα για τα περιβόητα «κεφάλαια εξωτερικού» – προνόμια που ως τότε τ’ απολάμβανε κυρίως το ξένο κεφάλαιο. Έτσι και οι επενδύσεις των ελλήνων εφοπλιστών στον τραπεζικό και βιομηχανικό τομέα ( ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ολυμπιακή Αεροπορία, Τράπεζα Χίου, Γιούρομπανκ, Εθνική Τράπεζα, διϋλιστήρια της Μότορ Όϊλ και της Πετρόλα κλπ. ) είχαν κι έχουν το χαρακτήρα τεχνητών και όχι των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα Ταχυδρομεία, οι υπηρεσίες ύδρευσης, καθώς και για τις προστατευόμενες από τον ανταγωνισμό και τις επιδοτούμενες πολλές φορές από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε με ρευστό είτε με προνομιακό εφοδιασμό, με ηλεκτρισμό κτλ. ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πολλές από αυτές ήταν μονοπώλια, σχεδόν καμιά τους όμως δεν ήταν μονοπώλιο που προήλθε από τον ελεύθερο ανταγωνισμό , ενώ σχεδόν όλες τους ήταν τεχνητά μονοπώλια.Για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό μονοπώλιο χρειάζονται κρατικές επιδοτήσεις, νομοθετικά προνόμια και διευκολύνσεις, και απαγόρευση της δημιουργίας άλλων ομοειδών επιχειρήσεων που να καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες της αγοράς. Τα ΕΛΠΑ πχ. κάλυπταν αποκλειστικά τις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς σε υγρά καύσιμα με βάση το σχετικό νομοθετικό τους προνόμιο, ενώ τα άλλα διϋλιστήρια, με βάση τη σχετική νομοθεσία, παρήγαγαν μόνο για την εξωτερική αγορά και απολάμβαναν υψηλές κρατικές επιδοτήσεις για τις εξαγωγές τους – επιδοτήσεις που πολλές φορές ήταν επίπλαστες και τεχνητά διογκωμένες!Τα τεχνητά μονοπώλια των εξαρτημένων χωρών συνήθως έχουν τεχνολογία παρωχημένη και εισαγόμενη. Επίσης, διακρίνονται για την ανορθολογική οργάνωση και τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας τους, αφού η πλειοψηφία του στελεχικού και του εργατικού δυναμικού τους , ιδιαίτερα στις κρατικές επιχειρήσεις, στρατολογείται από τα κομματόσκυλα και την εκλογική πελατεία των κυβερνητικών κομμάτων, ενώ οι ίδιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται ως καταναλωτές υπερκοστολογημένης τεχνολογίας μονοπωλίων των ιμπεριαλιστικών χωρών και ως πηγή πλουτισμού των μιζαδόρων κυβερνητικών στελεχών και κομμάτων. Έτσι, με το που θα βρεθούν αυτά τα τεχνητά μονοπώλια σε συνθήκες ανοιχτού και ελεύθερου ανταγωνισμού (πχ. στα πλαίσια της Ε.Ε.) γρήγορα υποκύπτουν και κλείνουν ή εκποιούνται εν όλω ή εν μέρει στους λεγόμενους ΄΄στρατηγικούς επενδυτές΄΄, δηλ. σε κατά Μαρξ φυσικά μονοπώλια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως υπέκυψε ο ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ κτλ.. Αυτό ισχύει και για τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά τεχνητά μονοπώλια, όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Μότορ Όϊλ κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Τα ΕΛΠΑ πχ. κάλυπταν αποκλειστικά τις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς σε υγρά καύσιμα με βάση το σχετικό νομοθετικό τους προνόμιο"

   Δεν αγόρασαν δϊυληστήριο στα Σκόπια; Αυτό πως λέγεται;

   Kαι ημικρατικών Gazprom και France Telecom, General Motor που δέχτηκε κρατική ενίσχυση. Την AIG που την βάζουμε; Κάτι τράπεζες που κρατικοποίησε ο Μπράουν στην Αγγλία, πάνε και αυτές. Να μην μιλήσουμε για κρατικές επιχορηγησεις σε μεγάλες αγροτικές εταιρίες όπως π.χ. διάβασα με τα αγγλικά μου στο παρακάτω

   ZNet Commentary Farm Subsidies: The Report Card November 27, 2005 By Devinder Sharma
   http://www.zcommunications.org/farm-subsidies-the-report-card-by-devinder-sharma .

   "In the United States, the recipients of the 2001 federal agricultural support included Ted Turner and David Rockefeller. "

   "The real beneficiaries of the agricultural subsidies in the developed countries are therefore not the small farmers. Approximately 80 per cent of the entire subsidy for agriculture goes to the agri-business companies (or big farmers). The sugar giant, Tate& Lyle, received a subsidy of US$ 404 million in 2003-04. Arla Foods of Denmark received a subsidy of US$ 205 million in 2003, In UK alone, multinational Nestle receives an annual subsidy of US$ 20 million. Danish Crown of Denmark received US$ 19 million, 136 dairy companies in Germany receive an export subsidy of US$ 78 million. The list is endless. "

   Πάει και η Νεστλέ και άλλες. Και αυτές έλαβαν βοήθεια. Μα είναι Ιμπεριαλισμός της προκοπής αυτός;Ilief

   Διαγραφή
  2. η ΕΛΠΑ ειναι η γνωστη σε ολους οδικη βοηθεια, προφανως εννοεις τα ΕΛΠΕ. αντε και καλη ψαριά

   Διαγραφή
 13. Για αυτό πάει και ο Δελαστίκ σύννεφο. Άντε παιδιά καιρός να τον ξεπεράσετε και αυτόν και να βάλετε και καμία εκπομπή του Γιωργάρα, που τα λέει και με στυλ. Κατάβαζε εσύ Ilief σεντόνια με αποδεικτικά στοιχεία. Τι να μας πεις. Μπροστά στον Κάρολο και τον Βλαδίμηρο θα συντριβούν όλα τα ψέματά σου και τα εικονικά στοιχεία σου. Τα δικά σου και όλων των παράσιτων (βλ. μεσαία στρώματα, εργατική αριστοκρατία, δάκος, περονόσπορος κλπ). Ιδού η αλήθεια: "Τα ελληνικά μονοπώλια δεν είναι τα κατά Μαρξ φυσικά, τα κατά Λένιν οικονομικά ή κεφαλαιοκρατικά μονοπώλια που συγκροτούν το μονοπωλιακό καπιταλισμό, αλλά κρατικοδίαιτα τεχνητά μονοπώλια που αποτελούν εύκολη λεία των ξένων, των κατά Μαρξ φυσικών μονοπωλίων μέσα σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού!"
  Πάω να πάρω τρένο να κατέβω Κάνιγγος να διαβάσω κανα αφισάκι ΟΑΚΚΕ να αδειάσει λίγο το κεφάλι μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν έχουν ανορθολογική δομή, χαμηλή παραγωγικότητα, τότε πως είναι μέσα στις πρώτες 2000 του κόσμου; Πληροφοριακά οι 480 στις 2000 είναι του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στην λίστα είναι καμία 65αριά χώρες, όχι όλες οι χώρες. Και αναμεσά τους και από φορολογικούς παραδείσους.

   Η "αυτοκρατορία" του μπάρμα-σωκράτη(που δεν είναι στην λίστα) ξεκίνησε από κρατικές προμήθειες(οτε) και επεκτάθηκε σε βαλκάνια, λατινική αμερική και..ΗΠΑ. Άρα ήταν "τεχνητό" μονοπώλειο στην Ελλάδα και "φυσικό" μονοπώλειο σε άλλες χώρες που είχαν συνθήκες "ανταγωνισμού". Πως εννοείται το "κρατικοδίαιτο" στην εποχή του μονοπωλειακού καπιταλισμού; Ή αλλιώς οι "εθνικοί πρωταθλητές" που πρέπει να ενισχυθούν όπως έλεγε ο μάλλον (αντι-ιμπεριαλιστής) Σαρκοζί;

   Και ο Τσόμσκι(που ψηφίζει Ομπάμα) μιλούσε για κρατικές επιδότήσεις στις ΗΠΑ σε τεχνολογίες αιχμής. Μα είναι ιμπεριαλισμός της προκοπής αυτός κύριε; Ilief

   Διαγραφή
  2. Στα στοιχεία δεν απαντά Aνδρεά.
   Γράφει τα δικά του. Κάτι τέτοιες στιγμές θαυμάζω τον αντώνη για την ανεκτικότητά του και την υπομονή του.Ilief

   Διαγραφή
  3. Μα ο Λένιν και ο Μαρξ το είχαν πει ξεκάθαρα. Αν έχεις πάρει λεφτά από το κράτος δεν μετράς στη λίστα των μονοπωλίων. Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, κόκκινη κάρτα και στον πάγκο με τις πετσέτες. Πάω να διαβάσω ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ να ανοίξω τα ματάκια μου γιατί θόλωσαν...

   Διαγραφή
 14. Ένα, οικονομικής φύσεως επιχείρημα που προσπαθεί να στηρίξει το ιδεολόγημα για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας, είναι η ακμαία ελληνική βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών. Στο βαθμό όμως που τα ποντοπόρα πλοία της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας φέρουν την ελληνική σημαία προσφέροντας τις μεταφορικές υπηρεσίες τους σε ξένους πελάτες, αυτό δεν είναι εξαγωγή κεφαλαίου αλλά εξαγωγή του εμπορεύματος ΄΄μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων΄΄. Μόνον όταν τα ελληνόκτητα πλοία φέρουν σημαία ξένου κράτους, επανδρώνονται με ναυτικούς αυτού του κράτους και συνάμα οι εφοπλιστές ιδιοκτήτες τους μεταφέρουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα,-πράγμα σπάνιο!-, μόνον τότε έχουμε να κάνουμε με εξαγωγή ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου. Συνήθως, όμως, οι έλληνες εφοπλιστές με πλοία που φέρουν ξένη σημαία μεταφέρουν τα κέρδη τους στο Σίτυ του Λονδίνου, στη Ν. Υόρκη ή στην Ελβετία- οπότε τα κεφάλαιά τους είναι βρετανικής ή αμερικανικής ή ελβετικής εθνικότητας- και όχι ελληνικής!

  Η υπηκοότητα και η εθνικότητα του κάθε ατομικού κεφαλαίου δεν καθορίζεται από την υπηκοότητα και την εθνικότητα του κάθε κεφαλαιοκράτη, αλλά από την υπηκοότητα και την εθνικότητα του συνολικού κεφαλαίου που γίνεται αποδέκτης των κερδών του κάθε ατομικού κεφαλαίου- το οποίο συμμετέχει έτσι στο σχηματισμό του μέσου ποσοστού κέρδους της συγκεκριμένης εθνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και τα ελληνόκτητα ατομικά κεφάλαια του εξωτερικού και του εσωτερικού, τα οποία δεν εισάγουν τα κέρδη που πραγματοποιούν εκτός Ελλάδας στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία κτλ., και εξάγουν στις ίδιες χώρες τα κέρδη που πραγματοποίησαν με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα , δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρούνται ελληνικά, αλλά βρετανικά ή αμερικανικά κοκ. κεφάλαια.Η βασικότερη εθνική ιδιομορφία της νεότερης Ελλάδας είναι η κυρίαρχη θέση που κατέχει το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσα στο συνολικό ελληνικό κεφάλαιο- οι σπουδαιότερες βιομηχανικές και τραπεζικές επιχειρήσεις του οποίου αποτελούν παραφυάδες του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 15. Οι έλληνες εφοπλιστές, από καταβολής της ελληνικής αστικής τάξης, στήριξαν την κερδοφορία τους στη συνεργασία τους με τη μεγάλη δύναμη που επισκίαζε απειλητικά την οθωμανική αυτοκρατορία (Ρωσία- συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή) και στη συμμαχία τους με την κάθε φορά θαλασσοκρατόρισσα δύναμη που εγγυάται με τη στρατιωτική της δύναμη την ασφάλεια των θαλασσινών δρόμων, και συνήθως είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας εμπορευμάτων- άρα και ο καλύτερος πελάτης της βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών (όπως η πάλαι ποτέ κραταιά Μεγάλη Βρετανία και μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ). Στα πλαίσια αυτής της αστικής στρατηγικής -που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη τρέχουσα οικονομική συμμαχία του ελληνικού εφοπλισμού με την Κίνα- η χώρα, ο πλούτος της, οι ένοπλες δυνάμεις της , ο λαός της και τα γεωπολιτικά της πλεονεκτήματα χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα και ανταλλάγματα που εκχωρούνται στον άλφα ή στο βήτα βαθμό στον κάθε φορά σύμμαχο (ή στην περίπτωσή μας στους κάθε φορά συμμάχους) του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα). Ως αντάλλαγμα οι ξένοι επικυρίαρχοι και στρατηγικοί εταίροι παραχωρούν στους έλληνες εφοπλιστές την προστασία τους, παραγγελίες και συμβόλαια μεταφορών , οικονομικά (ναυπηγικά, ναυπηγοεπισκευαστικά και δανειακά) προνόμια, καθώς και ευκαιρίες πρόσθετης κερδοφορίας. Η ίδια, εξάλλου, η ελληνική αστική τάξη και ιδιαίτερα ο κυρίαρχος ελληνικός εφοπλισμός από το 1952/53 και δώθε αντιμετωπίζει τη χώρα όπως την αντιμετωπίζει και το ξένο κεφάλαιο, δηλ. ως κάτι αλλότριο και οθνείο που του αξίζει η πιο σκληρή εκμετάλλευση- αν κρίνουμε από τις διαχρονικές συνταγματικές ρυθμίσεις (βλ. άρθρο 107 του συντάγματος) και τους διαχρονικούς νόμους που κατοχυρώνουν τα προνόμια των διαβόητων ΄΄κεφαλαίων εξωτερικού΄΄. (΄΄Κεφάλαια εξωτερικού΄΄ είναι το αγαπημένο νομικό ψευδώνυμο του ελληνικού εισαγόμενου, κυρίως του εφοπλιστικού κεφαλαίου).

  Η εξάρτηση δηλ. της Ελλάδας από τους κυρίαρχους της παγκόσμιας αγοράς δεν είναι για την ελληνική αστική τάξη μια οδυνηρή εκχώρηση δικαιωμάτων, αλλά μια οικονομικά προσοδοφόρα και πολιτικά συμφερτική συναλλαγή, η οποία συνίσταται στην υποθήκευση της χώρας (οικονομική, πολιτική και στρατιωτική) στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που παραχωρούν στους εφοπλιστές τζάμπα ή φτηνά καράβια, όπως έγινε μεταπολεμικά με τα λίμπερτι των ΗΠΑ, όπως γίνεται τώρα με τα φτηνά ναυπηγικά προνόμια των ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα, που τους αναθέτει και μεγάλα ποσοστά των θαλάσσιων μεταφορών της, όπως κάνουν και οι ΗΠΑ που αναθέτουν στους έλληνες εφοπλιστές το 20 % των ετήσιων εθνικών τους μεταφορών κτλ. κτλ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Προς Ανώνυμος 26 Μαρτίου 2013 - 7:56 μ.μ.
  Για ''τα 2 διαφορετικά προφίλ, την ίδια περίπου ώρα'' που αναφέρεις,αυτό προηλθε απο λάθος μου εξαιτίας διακοπης μου λόγω τηλεφωνηματος που δέχτηκα με αποτελεσμα να μη θυμάμαι αν και απο ποιο προφίλ εστειλα το κείμενο.Παντως ετσι και αλλιως δεν γραφω ''ανώνυμα'',και οσο για το ''σήμα για κειμενάκι, όλως τυχαίως (;) πάνω στη θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό και τη θέση της Ελλάδας, ένα από αυτά που απασχολούν βασικά τον προσυνεδριακό...''που γράφεις σου λεω να αφήσεις τα σενάρια συνομωσιας,ειμαι 30 χρόνια στο κομμουνιστικό κινημα εχοντας μάθει να μην κρυβομαι και να δρω στο φως της ημέρας,και οχι ''ανώνυμα''. Η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό και τη θέση της Ελλάδας απασχολει τον προσυνεδριακό αλλα και συνολικα το κομμουνιστικό κινημα μια και απο αυτην καθοριζεται και απορεει η οποια ταχτικη και στρατηγικη του κινηματος εξου και η παρεμβαση μου.Συντροφικα Μητσος,ανεργος εδω και 3 χρονια μεταλεργατης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λοιπόν, κοίταξε να δεις Μήτσο. Εάν μετά από 30 χρόνια πορείας στο κομμουνιστικό κίνημα και 3 χρόνια άνεργος μεταλλεργάτης, ψάχνεις μιαν ανιδιοτελή, εθνωτική, μη κομπραδόρικη που να μην ηγεμονεύεται από το εφοπλιστικό κεφάλαιο αστική τάξη, θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά εδώ:

   http://www.sandb.com/el/

   κι εδώ:

   http://www.mytilineos.gr/site/el-GR/home/index.aspx

   Είναι 2 όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μου, ουσιαστικά την ελέγχουν οικονομικά και πολιτικά, και θεωρώ συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις. Πίστεψέ με, θα δεις τον κόσμο με άλλα μάτια μετά από αυτό. Διότι ξέρεις πολύ καλά πως η θεωρία, αν δεν επιβεβαιώνεται από την πράξη, είναι απλώς δόγμα. Κι εμείς στο κίνημα δεν είμαστε καθόλου δογματικοί και αντιδιαλεκτικοί. Έτσι δεν είναι;

   Ξέρω, γίνομαι κακός, δεν προωθώ το σκοπό και το κίνημα με αυτά που λέω και όπως τα λέω, κλπ, κλπ, αλλά νομίζω ξηγήθηκα από το 26 Μαρτίου 2013 - 7:56 μ.μ. σχόλιό μου.

   Νάσαι καλά πάντως,

   subutai red,

   για την υπογραφή που κάνεις πως δε βλέπεις.

   Με τις γνώσεις που βλέπω έχεις μπόλικες για μεταλλεργάτης, υποθέτω ξέρεις και ποιος ήταν ο subutai. Ο ιμπεριαλιστής που ψάχνεις να έλεγα;

   Διαγραφή
 17. "Την υποχρεωτική εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε όλα τα νέα ή παλαιά, ανακαινιζόμενα κτίρια η οποία θα μπορεί να «κουμπώσει» με τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων προβλέπει σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

  Η πρόταση της αντιπρόεδρου της Κομισιόν κυρίας Νέιλι Κρους, η οποία φιλοδοξεί να μειώσει το κόστος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών κατά 30% και να εξασφαλίσει έως και 60 δισ. ευρώ για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, υποχρεώνει τους κατόχους δικτύων να παρέχουν πρόσβαση σε αυτά σε όλους τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών «υπό δίκαιους όρους και προϋποθέσεις»."
  Απόσπασμα απο το βήμα πριν απο λίγο.
  Βάση των όσων αναφέρουν παραπάνω κάποιοι οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί είναι τεχνιτά μονοπώλια......

  ΜΑΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Έτος    Α    Εξαγωγές   Λόγος     Γ  Λόγος

  Εισαγόμενοι εμπορευμάτων+ Β /Α Εξαγόμενοι Γ /Α

  τόκοι,κέρδη, ασφάλιστρα, τόκοι,

  μερίσμα- προμήθειες κλπ + κέρδη,

  τα =  Εισπράξεις τουρισμός μερίσματα=

  από εξωτερικό +μεταφορές       Β Πληρωμές

  σε εξωτερικό1
  1993       540,3*      12.784,7   23,6    1.780,6    3,29
  1994        665,5       13626,2   20,47    1.781,4    2,67
  1995        781,1       13.517,1   17,3    2.070,1    2,65
  1996         775,9       13.724,5   17,68    2.400,6    3,09
  1997         860,6       14678,9    17,05    2.200,4    2,55
  1998       1.026,8       15891,2    15,47    2.420,5    2,35
  1999       1.837,6       23605,8    12,84    2.809,4    1,58
  2000        2.408,1      32.075,6   13,31    3.722,4    1,54
  2001        1.494,0      33.620,4    22,50    3.800,8    2,54
  2002        1.116,9      31.565,0   28,26    3.459,5    3,09
  20031        1.919,6       32543,9   16,95    5.842,7    3,04
  20041        2.120,7       39395,8    18,57     6999,7    3,30
  20051        2.986,4       41761,4   13,98     8729,8    2,92
  20061        3.307,9        45137**   13,64**     10.364,2    3,13
  2007        49622**  1 Δε συμπεριλαμβάνονται οι καταβληθέντες τόκοι ομολόγων *Τα ποσά σε εκατομμύρια ευρώ ** Δεν συμπεριλαμβάνονται ασφάλειες, προμήθειες κλπ.
  Πηγές: Εθνικοί λογαριασμοί (2000- 2007), ΕΣΥΕ, Πειραιάς, 2008

  Στατιστική επετηρίδα της Ελλάδος, 2005,2006, ΕΣΥΕ

  Εθνικοί λογαριασμοί της Ελλάδος, 1995-2004, ΕΣΥΕ, 2006

  Η ελληνική οικονομία σε αριθμούς , Ιανουάριος του 2007

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ρε μητσο σοβαρα τωρα πες μου. ο ακτωρας που εχτισε το μισο ντουμπαι και τον ηπιε οταν εσκασε εκει η φουσκα ειναι σκυλακι των αμερικανων;;;;
   ο ιδιος κατασκευαστικος ομιλος που ακουγεται οτι εχει ενα σκασμο λεφτα στις κυπριακες τραπεζες;
   οι ελληνες εφοπλιστες ειναι τα πουντλ ποιανης αστικης ταξης;
   οταν ο ωνασης εκανε το ντιλ με τους αραβες και αφησε στα κρυα του λουτρου τους αμερικανους το εκανε ως υποτελης; το ελας φως φιαχτηκε απο δουλους του γερμανικου κεφαλαιου εφοπλιστες;
   αν ο ελληνοκτητος στολος αποφασισει να αλλαξει συμμαχια ξερεις τι εχει να γινει;
   η ντοιτσ τελεκομ γιατι (μεσω της πρωην λαικης/μαρφιν ξανα λαικης) ηρθε για τον οτε και δεν πηγε αλλου; γιατι ο ΟΤΕ μεχρι τοτε ειχε βαλει χερι στα μισα βαλκανια, η εθνικη εχει κανει ντου εκτος απο τα βαλκανια και σε τουρκικες τραπεζες
   τιγκα στην υποτελεια και στον ραγιαδισμο η ελληνικη αστικη ταξη, για να μην θυμηθω το ποσα πλοια εχουν παραγγειλει οι ελληνες εφοπλιστες και ποιοι εχουν μετοχες (ελεγχουν) τα ναυπηγεια στην ουκρανια
   αιντε μπετοβλακες

   Διαγραφή
  2. Από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ( http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/statistics/externalsector/direct.aspx )

   Το 2001 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν 7,966 δισ.€ ευρώ - Οι ξένες στην Ελλάδα 17,286 δισ.€

   Το 2011 οι άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό είχαν φτάσει στα 33,563 δισ.€ (+320%) και υπερέβαιναν κατά πολύ τις αντίστοιχες των ξένων στην Ελλάδα (22,58 δισ.€, +30%).

   Το ελληνικό κεφάλαιο έχει και παρουσία και δράση σε όλο τον κόσμο.Ιlief

   Διαγραφή
 19. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιμπεριαλισμού, σύμφωνα με το Λένιν, δεν είναι η απλή εξαγωγή κεφαλαίου – οικονομικό γεγονός που χαρακτηρίζει όλα τα στάδια του καπιταλισμού- αλλά η εξαιρετικά σπουδαία σημασία που αποχτά η εξαγωγή κεφαλαίων σε διάκριση από την εξαγωγή εμπορευμάτων. Παρά την αυξητική τάση του εισοδήματος από εξαγωγές κεφαλαίων (τόκοι, κέρδη, μερίσματα) το εισόδημα αυτό αποτελεί ένα κλάσμα του εισοδήματος από το εξωτερικό εμπόριο και ένα κλάσμα του εισοδήματος που εξάγεται από τη χώρα με τη μορφή πληρωμών τόκων, κερδών και μερισμάτων – στο οποίο η ΕΣΥΕ, είτε ρητά είτε σιωπηρά (στα πλαίσια της δημιουργικής της στατιστικής και για ν’ αποκρύψει ακριβώς τον πραγματικό βαθμό εκμετάλλευσης της χώρας από τα κεφάλαια εξωτερικού) δεν προσθέτει τα τοκοχρεωλύσια που καταβάλλει κατ’ έτος η χώρα! .. Νομίζω μάλιστα ότι η αυξητική τάση του εισοδήματος από εξαγωγές κεφαλαίων, στην πραγματικότητα στο μέλλον θα πέσει , καθώς πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις- εξαγωγείς κεφαλαίων θα περιπέσουν στον έλεγχο ξένων επιχειρήσεων, όπως συνέβη με τον ΟΤΕ, την Εμπορική Τράπεζα κτλ. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν εκπληρώνει ούτε αυτό το κριτήριο, ώστε να αναβαθμιστεί από εξαρτημένη σε ιμπεριαλιστική χώρα μέσα στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας.Καποιοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα είναι αδύναμος κρίκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας. Αυτό συμβαίνει, επειδή απλώς η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δημόσιο χρέος και μεγάλο εμπορικό έλλειμμα; Τότε γιατί δε θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι και η Ιαπωνία ( που έχει πολύ μεγαλύτερο δημόσιο χρέος- αναλογικά πάντα με το ΑΕΠ της) και οι ΗΠΑ με τα τεράστια εμπορικά τους ελλείμματα και το διαρκώς ογκούμενο δημόσιο χρέος τους ; Γιατί οι περιβόητες αγορές και οι ιμπεριαλιστικοί θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, δεν αμφισβητούν την πιστοληπτική φερεγγυότητα ούτε της μιας ούτε της άλλης, ενώ για την Ελλάδα λύσσαξαν ώσπου να τη θέσουν υπό επιτήρηση; Μήπως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ κλπ., είναι χώρα εξαρτημένη και όχι ιμπεριαλιστική, χώρα χωρίς την οικονομική και πολιτική ισχύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, χώρα μπλεγμένη στα δίχτυα της διπλωματικής και χρηματιστικής εξάρτησης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Και τι σημαίνει χρηματιστική εξάρτηση, αν όχι ότι ο πλούτος που δημιουργούν οι έλληνες εργαζόμενοι, εξάγεται, εκρέει από την Ελλάδα προς τις ιμπεριαλιστικές χώρες με τη μορφή επιχειρηματικών κερδών, τόκων, μερισμάτων ,λόγω των κεφαλαίων εξωτερικού που έχουν επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, αν όχι ότι αυτός ο εξαγόμενος πλούτος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πλούτο που εισρέει στην Ελλάδα με αντίστοιχες μορφές από τις επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό; Και η υπαγωγή της χώρας στην επιτήρηση της ΕΕ και του ΔΝΤ σημαίνει μήπως κάτι άλλο από το βάθεμα της χρηματιστικής εξάρτησης με την παραπέρα εκποίηση του δημόσιου πλούτου προνομιακά στα κεφάλαια των πιστωτών μας, στα ξένα και στα ελληνικά ΄΄κεφάλαια εξωτερικού΄΄; (Και αυτό το προνομιακά δεν εξηγεί μήπως επαρκώς. γιατί π.χ η χρηματιστική επιχείρηση του Λάτση που διαχειρίζεται ελληνικά ομόλογα 60 δισ. ευρώ εγκατέλειψε την Ελβετία ως έδρα της κι εγκαταστάθηκε στο Λουξεμβούργο, ώστε ν’ απολαύσει κι αυτή τα προνόμια που θ’ απολαύσουν και τα άλλα κεφάλαια των επιτηρητριών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ);

  Και τι σημαίνει διπλωματική εξάρτηση, αν όχι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστές ΄΄συμμάχους΄΄ (π.χ. βάσεις), υποχρέωση παροχής βοήθειας στις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις των ίδιων συμμάχων (πχ. αποστολή ελληνικής ναυτικής μοίρας στον πόλεμο του Ιράκ, αποστολή στρατιωτικής δύναμης του υγιειονομικού στο Αφγανιστάν κλπ.) και διάθεση αποποίησης εθνικών δικαιωμάτων, όταν αυτό απαιτούν οι ΄΄σύμμαχοι΄΄ ( όπως έγινε με την επίσημη αποποίηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του κυπριακού ελληνισμού με τις συμφωνίες της Ζυρίχης, όπως γίνεται με την έμπρακτη αποποίηση της εθνικής κυριαρχίας στον εναέριο, θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και με την αποφυγή άσκησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου του- την ώρα πχ. που η Βρετανία κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη θάλασσα των Φόκλαντ και διεκδικεί υφαλοκρηπίδα για τις βάσεις της στην Κύπρο, που τις θεωρεί κυρίαρχο βρετανικό έδαφος); Και δε σχεδιάζεται να επιστεφτεί τελικά η διπλωματική εξάρτηση με την εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας στην ΕΕ- ολοκληρώνοντας έτσι την εκ γενετής πρακτική και το εκ γενετής όνειρο της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία από τα γενοφάσκια της συνεκμεταλλεύεται τον ελλαδικό χώρο σε αγαστή συνεργασία με τους κάθε ευρωπαίους προστάτες της ή με τους υπερατλαντικούς ανταγωνιστές τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. προκειμενου να πεισεις τον εαυτο σου οτι η ελλαδα ειναι υποδουλωμενη χωρα και τις λοιπες καζακιες θα πεις πολλα πραγματα.
  εκτος οτι σου απεδειξαν ποιο πανω με στοιχεια οτι η ελληνικη αστικη ταξη ζει και βασιλευει και μαλιστα και σαν μοναδεςκαι σαν συνολο ειναι ισχυροτατη και για την περιοχη μας, αλλα και συγκεκριμενοι κλαδοι ειναι απο τους ισχυροτερους στον κοσμο. επομενως λοιπον η ελλαδα ειναι στην ιμπεριαλιστικη αλυσιδα. αφου ειναι σε αυτη την αλύσιδα εμεσσως πλην σαφως ανερεις τον εαυτο σου. για να εισαι σε μια αλυσιδα, εστω και χαμηλα σημαινει οτι εχεις τα χαρακτηριστικα.
  εδω λοιπον φαινεται και η αγνοια σου. ή λοιπον εισαι μεσα σε αυτη την αλύσιδα ή δεν εισαι. απλα τα πραματα
  επισης κανενας καπιταλιστης ειτε αυτος λεγεται ροκφελερ ή σκορδοπουτσογλο δεν ειναι χαζος να εχει ολα τα κεφαλαια του σε μια χωρα, ακομα και αν ειναι αυτη ηχωρα καταγωγης του. με την ιδια λογικη λοιπον ο αμπραμοβιτς δεν ειναι εκπροσωπος της αστικης ταξης της ρωσιας γιατι εχει τα κεφαλαια του στο σιτυ εχει αγορασει και λονδρεζικη ομαδα και μενει εκει μεγαλο μερος του χρονου.
  με βαση την λογικη σου;;;;;!!!!! δεν υπαρχει σε κανενα κρατος αστικη ταξη, αλλα ολα τα κρατη ειναι υποδουλωμενα απο τα κειμαν, τα μπαρμπειντος και διαφορες αλλες βραχονησιδες στην μεση του ειρηνικου.
  η αναλυση σου ειναι τοσο σοβαρη οση και η αναγκαιοτητα ψυγειου στην ανταρκτικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. το ερωτημα που πρεπει να μπαινει σε ολους αυτους που πνιγονται κατω απο την μποτα του γερμανου κατακτητη, αλλα γλυφουν την μποτα του εθνικου καπιταλα, ειναι ενα, πριν να ξεκινησει οποιαδηποτε κουβεντα: ειναι αμεση αναγκη η εργατικη λαικη εξουσια? πρεπει να μπει σε πρωτη προτεραιοτητα στην εργατικη ταξη, οτι ο καπιταλισμος πρεπει να ανατραπει αλλιως θα μας θαψει ολους? ελπιζω μονο, ολα αυτα τα μπουμπουκια να την κανουν μετα το συνεδριο....
  μητσουλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ο Μήτσος της σεισάχθειας είναι γνωστό πρόσωπο με συνεχή παρουσία στα Περιστεριώτικα δρώμενα (και όχι μόνο).
  «Αριστερό» χέρι του Καζάκη από τις μέρες της Σπίθας έδωσε πολλές καλές υπηρεσίες στους εγκλωβισμένους αριστερούς του ΕΠΑΜ με την περιπέτεια του Δεκέμβρη του 11.
  Όταν το χέρι που σε βοηθά το ονομάζεις προδότη, φίδι, κτλ δεν νομίζω πως άφησε περιθώρια σε αριστερούς ο Καζάκης να παραμείνουν κοντά του – γρήγορα ή αργά - όπως ο Πατέλης.
  Ο Μήτσος από τότε έως σήμερα κινείται και δεν κρύβεται από δική του επιλογή, στον χώρο της «πατριωτικής αριστεράς» που δημιουργεί έως και «Ελεύθερη Ελλάδα» στο Περιστέρι.
  Ελπίζω πως οι θέσεις του σήμερα δεν είναι ταυτόσημες με τον Καζάκη αλλά αποτελούν επεξεργασίες του Πατέλη και των υπολοίπων της νέας κίνησης.
  Το Σεισάχθεια νομίζω πως είναι από τα μεγαλύτερα σε αναγνωσιμότητα aggregator στον ελληνικό χώρο και ο Μήτσος αν δεν κάνω λάθος έχει θέση συγγραφέα στο «βαθύ κόκκινο» για τις προσωπικές του απόψεις.
  Το ενδιαφέρον είναι γιατί διάλεξε τώρα να επικοινωνήσει με το ιστολόγιο.
  Εικάζω πως αυτός ο χώρος είναι από τους λίγους που γίνεται κριτική του προσυνεδριακού από κουκουέδικη πλευρά και θέλουν να βάλουν το λιθαράκι τους έμμεσα στον διάλογο και «πρωτοξάδελφα» κομουνιστικά σχήματα. (Ο Μήτσος όπου σταθεί και όπου βρεθεί αυτοπροσδιορίζεται ως κομουνιστής)
  Το κείμενο που άφησε σαν σχόλιο ο Μήτσος – περί κειμένου πρόκειται – δίνει αρκετά στοιχεία θέσεων ώστε να μπορεί να απαντηθεί από οποιονδήποτε πιστεύει πως το κεφάλαιο δεν έχει εθνική ταυτότητα παλαιόθεν.
  Ο τρόπος όμως που χειρίζεται παραδείγματα «ο Λάτσης διαχειρίζεται 60δις ελληνικών ομολόγων», «οι βρετανοί θέλουν υφαλοκρηπίδα στις βάσεις τους» θυμίζουν – δυστυχώς – Καζακειάδα όπου αν δεν σταματήσεις τον αφηγητή για να του πεις «Δεν είναι έτσι ακριβώς» θα ξυπνήσεις μετά από τον λήθαργο σε «έθνος» ταυτόσημο με «λαό», η «εθνική επανάσταση» απέτυχε. Πάμε πάλι για «εθνική παλιγγενεσία».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Αντώνη
  Απωλέσθη σχόλιο απο δικό μου λάθος.Αν δεν βαριέσαι ρίξε μια ματιά στα σπαμ
  Ευχαριστώ

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή