Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Στο μυαλό του Παναγιώτη Λαφαζάνη: Οργανωτικό και ορολογικό σχεδιάγραμμα

Πρωτογενές υλικό:

Φοβούμαι ότι η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ, εδώ που έχουν φθάσει, δεν μεταρρυθμίζονται αλλά μόνο ανατρέπονται.


Το «ΟΧΙ», όμως, αυτό της Κύπρου δεν πρέπει να μείνει «μισό», ούτε να γίνει άλλοθι για να ακολουθήσουν τροϊκανές και μνημονιακές αναδιπλώσεις.[...]

Το «ΟΧΙ» της Κυπριακής Βουλής πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί με ένα συνολικό «ΟΧΙ» στην τρόικα και τα μνημόνια και με ένα μεγάλο ναι στην εθνικοποίηση και εξυγίανση των Κυπριακών τραπεζών και σε μια νέα προοδευτική πορεία μετασχηματισμών της Κύπρου σε σύγκρουση με τις δομές της ευρωζώνης.
Π. Λαφαζάνης, Ίσκρα

Αρχικά πορίσματα:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η λέξη "ένωση" είναι αποπροσανατολιστική, καθώς δεν διαφαίνεται προοπτική μονομερούς αποχώρησης από αυτή, ούτε και διάλυσής της λόγω αποχωρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα είδος κακής κυβέρνησης απ' το οποίο δεν αποχωρεί κανείς, όπως δεν μπορείς να "αποχωρήσεις" από την κυβέρνησή σου, αλλά "ανατρέπεται", με άγνωστα προς το παρόν μέσα (χτύπημα κατσαρολικών, μούτρα, παίξιμο μη ευρωπαϊκής μουσικής στο ραδιόφωνο;)

Ευρωζώνη: Κάτι σύμφυτο με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα "ανατραπεί" και αυτό όταν "ανατραπεί" η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τροϊκανός/η/ο: Αυτός/η/ο ο οποίος εκφράζει και υλοποιεί την πολιτική της Τρόϊκα. Θεσμικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη άγνωστες. Θεμέλιο εξουσίας άγνωστο.

Μνημόνιο: Κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με τους τροϊκανούς, και άρα έχει άγνωστες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Εθνικοποίηση: Βασική προϋπόθεση της εξυγίανσης των τραπεζών, μέσω της αναχρηματοδότησής τους από κρατικά χρήματα.

Εξυγίανση: Βασική προϋπόθεση ελκυστικότητας των τραπεζών για μεταπώληση, μετά την εθνικοποίηση, σε αξιόλογους επιχειρηματίες και κεφαλαιούχους.

Μετασχηματισμός: Η πορεία προς την σύγκρουση με τις δομές της ευρωζώνης. Άγνωστη η χρονική σχέση μεταξύ του μετασχηματισμού αυτού και της ανατροπής της ευρωζώνης. Στη βάση της παρουσίασης του επιχειρήματος, πρώτα ανατρέπεις την ευρωζώνη και μετά συγκρούεσαι με αυτή. Το περιεχόμενο της "σύγκρουσης με τις δομές" της ευρωζώνης εξαρτάται από το τι είναι οι "δομές" της ευρωζώνης, πράγμα που δεν διευκρινίζεται στα θεωρητικά δεδομένα.

Θεωρητική ανάπτυξη:
Η βαθιά και ενδελεχής ερμηνεία της θεωρίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα πρέπει, όπως ήδη είπαμε, να λύσει το πρόβλημα των "δομών της ευρωζώνης." Κατά την άποψή μας, οι τροϊκανοί και τα μνημόνια είναι αυτές οι δομές. Έτσι, με την εθνικοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών, οδηγείται σε επαναστατική όξυνση η σχέση των τροϊκανών και μνημονιακών δομών της ευρωζώνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα μια ανατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια προοδευτική πορεία μετασχηματισμού της σύγκρουσης με τις δομές που προααναφέρθηκαν, και στην περήφανη αναδιαπραγμάτευση των ορίων της σύγκρουσης όπου θα εκδιπλώνονται τα στοιχεία της λαϊκής βούλησης. Καθώς θα αδυνατίζει το τροϊκανικό στοιχείο της Ένωσης, θα απελευθερώνονται οι μνημονιακές τάσεις από το εξυγιαντικό κέντρο της εθνικοποίησης των τραπεζών και έτσι η ευρωζώνη θα αποκτά μια πυρηνική θέση στον τροϊκανό μετασχηματισμό της εξυγίανσης. Και φυσικά τα μνημονιακά προτάγματα των αναπτυξιακών κέντρων θα συσπειρώνονται γύρω από την εκπεφρασμένη πρόθεση του Όχι, πέρα από την αναδίπλωση του σε θέση άλλοθι για την τροϊκανή αναδιαπραγμάτευση της υλοποίησης της ευρωζωνικής (αλλά και ευρυζωνικής) μνημονιακότητας. Αν όμως δεν εκμεταλλευτούμε τις ενδοτροϊκανικό-μνημονιακές αντιφάσεις δεν θα μπορέσει το αίτημα της εξυγίανσης να περάσει από την μεταρρύθμιση στην ανατροπή των Γκαουλάιτερ που δοσιλογικά απορρυθμίζουν το περιθώριο του Όχι και το εμποδίζουν να οδηγήσει στη σύγκρουση με τις δομές, που όμως δεν είναι απλώς δομές αλλά και υποδομές, οικοδομές και εποικοδομήματα.

1 σχόλιο:

  1. Εντάξει ο Λαφαζάνης ανοίγει νέους δρόμους για προοδευτικούς μετασχηματισμούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες! "Κοκτέιλ Κοάν" λέμε!

    μπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή