Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Μια μικρογραφία του καπιταλιστικού αδιέξοδου (απόσπασμα)

[...] Πίσω από όλα τα "επεισόδια" λοιπόν βρίσκεται η χρεοκοπία τραπεζών. Και οι τράπεζες, με τους γνωστούς και επώνυμους μεγαλομετόχους, δεν είναι παρά ο πυλώνας του καπιταλισμού που βρίσκεται στη δίνη μιας κρίσης υπερσυσσώρευσης.

Τι σημαίνει όμως χρεοκοπία των τραπεζών; Προσέξτε γιατί εδώ είναι όλο το ζουμί.

Σημαίνει απλά το εξής:

Οι τράπεζες, "καλώς ή κακώς", έχουν το δικαίωμα να δανείζουν από 10 έως 40 φορές τα ίδια κεφάλαιά τους (με βάση το "δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας"). Αν έχουν 10 δις ίδια κεφάλαια μπορούν να δανείσουν π.χ. 200δις!! Τα δάνεια είναι η "βασική περιουσία" των τραπεζών αφού θεωρούν βάσει συμβολαίων, ότι κάποια στιγμή αυτά θα πληρωθούν. Όταν όμως ένα μικρό τμήμα αυτών των δανείων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, το 5% (δηλ. 10 δις) ας πούμε, τότε η τράπεζα κοινώς βαράει κανόνι αφού πρέπει να βρει αυτά τα 10 δις και να τα βάλει πίσω για να καλύψει την τρύπα. Τα 10 δις αυτά έχουν γίνει πραγματικό χρήμα που κυκλοφορεί και πρέπει να καλυφθούν, αλλιώς το τραπεζικό σύστημα συνολικά έχει πρόβλημα.

Το 5% ζημιών λοιπόν είναι αρκετό για να χρεοκοπήσει μια τράπεζα! Το 5% είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, αφού όπως ακούμε στην Ελλάδα π.χ. το 17% των δανείων είναι στο κόκκινο (μή εξυπηρετούμενα)! Ποιος επέτρεψε να συμβαίνει κατι τέτοιο;; Μα οι ανάγκες κερδοφορίας του συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι όλο το Παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα είναι στον αέρα κυριολεκτικά. Σημαίνει ότι όλα αυτά που βλέπουμε γύρω, δεν είναι παρά επεισόδια του ίδιου σήριαλ που θα έχει όλο και πιο σκοτεινή συνέχεια. Το πλεονάζον υπερσυσσωρευμένο χρήμα ψάχνοντας διέξοδο κερδοφορίας το έριξε στις "σίγουρες επενδύσεις" στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, που ήταν προστατευμένες από το σύστημα, και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα.


Το "λογικό" και θεμιτό κατά τον καπιταλισμό κυνήγι του κέρδους βρήκε νόμιμη διέξοδο στον Τραπεζικό-χρηματιστικό τομέα. Όπως είναι φανερό μέτοχοι των Τραπεζών είναι όλοι οι πλούσιοι και υπερπλούσιοι του πλανήτη και όλες οι μεγάλες εταιρείες και μονοπώλια της γης. Έτσι αποκομίζουν ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών τους τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή ήταν η λογική εξέλιξη του καπιταλισμού που είχε ήδη προ πολλών δεκαετιών προβλεφθεί από το Μαρξισμό.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλα όσα βλέπουμε γύρω είναι αποτελέσματα αυτού του τρόπου ανάπτυξης και κερδοφορίας που έχει επιλεγεί συνειδητά από τον καπιταλισμό συνολικά.

Επειδή πολλοί λένε ότι πλέον πρέπει να μπει μια τάξη σε όλα αυτά και να γυρίσουμε σε έναν "υγιή καπιταλισμό" θα πούμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Η εξέλιξη δεν γυρίζει πίσω. Η κερδοσκοπία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού, υπάρχει στο DNA του και πριν την κρίση είχε εντελώς αθωωθεί και αποθεωθεί από τους θεωρητικούς του. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Εκτός από αυτό όμως από το 2008 ακούμε τέτοιες "λογικές φωνές" από αστούς οικονομολόγους, καπιταλιστές και θεωρητικούς, χωρίς όμως μετά από 5 χρόνια να έχουν κάνει το παραμικρό. Ισα -ίσα το αντίθετο συμβαίνει.

Το μέρος των κερδών που αποκόμιζε ο καπιταλισμός από την τραπεζική φούσκα, και τις άλλες φούσκες που ο ίδιος δημιούργησε βήμα-βήμα για να καλύψει τις ανάγκες κερδοφορίας του, δεν μπορεί να καλυφθεί από αλλού. Ειναι πια φανερό ότι ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν προσπαθεί να αναπτύξει νέους τομείς και "παραγωγικές δυνάμεις" αλλά αντίθετα καταστρέφει τομείς, κεφάλαια, ανθρώπους κλπ. δηλαδή παραγωγικές δυνάμεις.

Κύπρος, μια ακραία μικρογραφία

Η Κύπρος δεν είναι παρά μια ακραία μικρογραφία του αδιέξοδου του Καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι τα 5,8 δις που λείπουν από τη δύσκολη εξίσωση. Αυτό που όλοι ξέρουν και λένε εκεί είναι το εξής απλό:

Τώρα ο τραπεζικός τομέας, όποια "λύση" κι αν επιλεγεί, θα καταστραφεί και θα συρρικνωθεί επειδή πρέπει, αλλά και επειδή χάνεται η εμπιστοσύνη των "επενδυτών", Ευρωπαίων ή ξένων. Πως μπορεί όμως, "ομαλά" και χωρίς τρομερές επιπλοκές, το μέγεθος "8 φορές το ΑΕΠ" να γίνει "ομαλά" "2 φορές το ΑΕΠ" (που πάλι είναι υπερβολικό); Τι μπορεί λοιπόν να αντικαταστήσει το τεράστιο κενό; Η βιομηχανία; Η γεωργία-κτηνοτροφία; Ο τουρισμός που έτσι κι αλλιώς βασιζόταν στο δανεισμό; Η απάντηση απλά δεν υπάρχει. Απουσία ψάλτου... βήξ.

Η ίδια ερώτηση υπάρχει συνολικά και για το καπιταλιστικό σύστημα.

Λένε ότι πρέπει να "εξορθολογιστεί" το τραπεζικό σύστημα που όλοι ξέρουν ότι είναι λάθος και οδηγεί σε αδιέξοδα και "φούσκες" κάθε είδους. Τι θα καλύψει όμως το κενό στις ανάγκες κερδοφορίας που θα προέκυπτε από έναν περιορισμό του τραπεζικού-χρηματιστικού τομέα(που δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στη 2α παρουσία); Η "πράσινη ανάπτυξη"; Μην τρελαθούμε βέβαια...

Τι άλλο έχουν στο μυαλό τους άραγε;

Την επιστροφή στη στυγνή καταπίεση των εργαζόμενων άλλων εποχών που ήταν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα; Σίγουρα. Ακόμη κι αυτό όμως, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να περάσει και να λειτουργήσει, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες κερδοφορίας που έχουν δημιουργήσει και που τώρα απειλούν να καταπιούν όλο το οικοδόμημά τους.

Τι άλλο μπορεί να σκέφτονται άραγε; Τον πόλεμο; Την άνευ όρων εξόντωση; Σίγουρα και αυτό.

Άλλωστε η αλυσίδα καπιταλισμός-κρίση-φασισμός-πόλεμος υπάρχει πάντα στο συρτάρι της ιστορίας. Εκτός αν κάποιοι κάποια στιγμή χαλάσουν τη σειρά.

Το ζήτημα φυσικά για μας δεν μπορεί να είναι το τι σκέφτονται αυτοί αλλά το τι σκεφτόμαστε εμείς. Και το ερώτημα για μας είναι:

Πότε θα αρχίσουν τεράστιες μάζες εργαζόμενων να καταλαβαίνουν που πάνε τα πράγματα και να σκέφτονται σοβαρά την ανατροπή του καπιταλισμού;


16 σχόλια:

 1. " Τώρα ο τραπεζικός τομέας, όποια "λύση" κι αν επιλεγεί, θα καταστραφεί και θα συρρικνωθεί επειδή πρέπει, αλλά και επειδή χάνεται η εμπιστοσύνη των "επενδυτών", Ευρωπαίων ή ξένων. Πως μπορεί όμως, "ομαλά" και χωρίς τρομερές επιπλοκές, το μέγεθος "8 φορές το ΑΕΠ" να γίνει "ομαλά" "2 φορές το ΑΕΠ" (που πάλι είναι υπερβολικό); Τι μπορεί λοιπόν να αντικαταστήσει το τεράστιο κενό; Η βιομηχανία; Η γεωργία-κτηνοτροφία; Ο τουρισμός που έτσι κι αλλιώς βασιζόταν στο δανεισμό; Η απάντηση απλά δεν υπάρχει. Απουσία ψάλτου... βήξ.

  Η ίδια ερώτηση υπάρχει συνολικά και για το καπιταλιστικό σύστημα."

  ---

  Ναι, πράγματι, το ερώτημα που θέτει το κείμενο είναι (πολύ) σωστό. Μόνο που ΥΠΑΡΧΕΙ απάντηση για το καπιταλιστικό σύστημα! (και πράγματι περιλαμβάνει εξόντωση εργαζομένων και εξαθλίωση όσων απομείνουν).

  Η απάντηση είναι απλή: Το κείμενο διαπιστώσει (ορθώς) ότι "το μέγεθος "8 φορές το ΑΕΠ" πρέπει να γίνει "2 φορές το ΑΕΠ" σε ότι αφορά την μόχλευση κεφαλαίων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί "εύκολα" να γίνει σήμερα, μιας και η υπάρχουσα μορφή του νομισματικού συστήματος επιτρέπει την άνευ ορίου εκτύπωση νομίσματος! Με λίγα λόγια, ένα κράτος μπορεί να τυπώσει όσα χρήματα (νομίσματα) του λείπουν, ώστε να καλύψει οποιεσδήποτε ζημιές. Το "μειονέκτημα" βέβαια είναι πως η αξία του νομίσματος πέφτει, και μάλιστα επειδή όντως σήμερα οι ζημιές που πρέπει να καλυφθούν είναι τεράστιες, η αξία του νομίσματος θα πέσει ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ (υπερπληθωρισμός - πχ η αξία του νομίσματος θα πέσει 10 ή 100 φορές κάτω, ίσως και περισσότερο σε σχέση με σήμερα, ανάλογα με το ποιο νόμισμα μιλάμε).

  Ενδιαφέρον έχει και το ότι σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, κτλ, η ευρωζώνη ΔΕΝ τυπώνει τόοοσο πολύ χρήμα (νόμισμα):

  Τυπώνει "απλά" την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ώστε να καλυφθούν οι "τρύπες" στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά κατά τα άλλα φτάνει στο σημείο ακόμα και να αρπάζει καταθέσεις από τράπεζες προκειμένου να καλύψει έτσι τις τρύπες των τραπεζών, ΧΩΡΙΣ να τυπώσει ευρώ (σε πλήρη αντίθεση με ότι γίνεται πχ με το δολάριο, που θα χάσει τη θέση του ως αποθεματικό νόμισμα, μιας και κανένας μεγάλος ιμπεριαλιστής δε θα θέλει να αποταμιεύσει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται. Αντίθετα, θα θέλουν να αποταμιεύσουν σε ΧΡΥΣΟ, γι' αυτό και όσοι έχουν πλεονάσματα αγοράζουν χρυσό σαν τρελοί, και όσο για παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών, το ευρώ θα έχει μακροπρόθεσμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, διότι ένας ιμπεριαλιστής μπορεί να το εμπιστευτεί, καθώς η ευρωζώνη αποδεικνύει ότι ΔΕΝ έχει σκοπό να το πληθωρίσει μέχρι τέλους).

  Ξέρω ότι είμαι ελαφρώς off-topic, και ξέρω επίσης ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση σοβαρής συζήτησης από όλους όσους συμμετέχουν στο μπλογκ (το διαπίστωσα αυτό την τελευταία φορά που έγραψα κάτι). Αλλά επειδή κάποιοι ΕΧΟΥΝ όντως διάθεση για σοβαρή συζήτηση, είπα να πω κάτι (για την ακρίβεια, είπα να πω αυτό που έλεγα και την προηγούμενη φορά, και αυτό που έλεγα και λέω εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή για να ξεπεράσει την κρίση του ο καπιταλισμός, θα πρέπει να "θυσιάσει" την αξία του νομίσματος έναντι του χρυσού (υπερπληθωρισμός), ώστε να εκτυπωθούν έτσι οι αναγκαίες ποσότητες χρήματος (νομίσματος) για να καλυφθούν οι τρύπες των τραπεζών και να μπορέσει "το μέγεθος "8 φορές το ΑΕΠ" να γίνει "2 φορές το ΑΕΠ"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το "μειονέκτημα" βέβαια είναι πως η αξία του νομίσματος πέφτει, και μάλιστα επειδή όντως σήμερα οι ζημιές που πρέπει να καλυφθούν είναι τεράστιες, η αξία του νομίσματος θα πέσει ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ


   Ενώ τώρα με το ισχυρό ευρώ, έπεσαν οι συντάξεις, τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές και η εσωτερική υποτίμηση σε χτύπησε στο κούτελο κατακόρυφα, και τέσσερα χρόνια το ίδιο τροπάρι, και πού το έχεις το μαγαζί να αγοράσω τα χρυσά τα τιμαλφή σου ματάκια μου μήπως και βγάλεις επιτέλους το σκασμό; ΝΔ ψηφίζουμε, για ισχυρό ευρώ με λαϊκό κίνημα στο δρόμο; Κάτω ο αμερικανικός δολαροιμπεριαλισμός!


   ξέρω επίσης ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση σοβαρής συζήτησης από όλους όσους συμμετέχουν στο μπλογκ

   Mουτς, μουτς, μουτς

   Διαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ που (δυστυχώς) με επιβεβαιώνεις.

   Κατά τα άλλα όμως, θεωρώ προβληματικό το ότι κανένας δε σου κάνει μια διακριτική έστω παρατήρηση - άλλωστε, ο πραγματικός σύντροφος δεν είναι αυτός που κάνει τα στραβά μάτια όταν βλέπει το σύντροφο του να συμπεριφέρεται όπως εσύ, αλλά αυτός που αναγνωρίζει το πρόβλημα και το επισημαίνει, ώστε το πρόβλημα να λυθεί, και όχι να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι και να διαιωνιστεί.

   Τέλος πάντων, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική αναισθησία - όλοι έχουμε δυστυχώς ανεχθεί πολλά και διάφορα, οπότε ίσως να μην κάνει σε κανέναν εντύπωση μια συμπεριφορά όπως η δική σου, ή απλά οι περισσότεροι έχουν μάθει να ΜΗΝ λένε τίποτα και να το αφήνουν να περάσει το θέμα, προκειμένου "να μη χαλάσουμε τις συντροφικές μας σχέσεις". Στην πραγματικότητα, οι συντροφικές σχέσεις βέβαια χαλυβδώνονται με το να βελτιώνει ο ένας τον άλλο και να επισημαίνει λάθη, παραλήψεις, κτλ, αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι που γενικά δεν πολυυπάρχει σήμερα

   Διαγραφή
  3. Θα ήθελα, απλά ως συμπλήρωμα στα περί υπερπληθωρισμού, να δώσω και το εξής διάγραμμα από τον υπερπληθωρισμό στη Γερμανία του Μεσοπολέμου: http://4.bp.blogspot.com/-TsFVwyc7cHU/TrW0rHsIATI/AAAAAAAAB70/CRrOIVStuds/s400/Money_Shortage.jpg

   Αν ανοίξετε το λινκ, θα δείτε ότι χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια εκτύπωσης χρήματος μέχρι να φτάσουμε στο "τελικό σύμπτωμα" της όλης διαδικασίας, δηλαδή την ισοπέδωση της αξίας του νομίσματος. Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, υπήρχαν και διάφοροι "παντογνώστες" αστοί οικονομολόγοι της εποχής που έλεγαν ότι πρέπει να εκτυπωθεί κι άλλο νόμισμα (όπως πχ κάνει ο γνωστός νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν σήμερα στις ΗΠΑ). Βέβαια, το ότι έτσι έγινε τότε στη Γερμανία, δε σημαίνει ότι έτσι θα συμβεί και τώρα. Ποιος ξέρει, ίσως να είμαι και εντελώς λάθος και να μη συμβεί κανένας υπερπληθωρισμός ποτέ και πουθενά. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο να ξέρουμε ότι η διαδικασία που οδηγεί τελικά σε ένα μικρό ή μεγάλο υπερπληθωρισμό παίρνει αρκετό χρόνο, και γενικά οι περισσότεροι δεν την καταλαβαίνουν παρά μόνο όταν φτάσει στο τελικό της στάδιο (δηλαδή όταν καταποντιστεί η αξία του νομίσματος)

   Διαγραφή
  4. Οι Η.Π.Α όντως τυπώνουν ακατάπαυστα. Και παρά το τύπωμα, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία τους, η ανάκαμψη μετά την κρίση είναι μερική. Αυτό που έχουν καταφέρει είναι ουσιαστικά αυτό που έκανε και η Ιαπωνία μετά το 1990, πολύ αναιμική χρόνια ανάκαμψη, στα όρια της στασιμότητας.

   Βέβαια, το να πούμε ότι το $ δεν είναι ή δεν θα είναι το παγκόσμιο κυρίαρχο συναλλακτικό/αποθεματικό νόμισμα είναι ριψοκινδυνευμένο. Δεν είναι μόνο τα ποσά που "΄κοβει" η FED τα οποία προσδιορίζουν την αξία, την δύναμη του $. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του $, το νόμισμα αντανακλά κατα την άποψή μου την γενικότερη κυριαρχία/ηγεσία των Η.Π.Α πέρα απο στεγνά νούμερα και λογαριασμούς. Σε απλά ελληνικά: είναι τρελά τα ποσά που τρίτοι κατέχουν σε δολλάρια (ή ομόλογα των Η.Π.Α), είναι τεράστιος ο όγκος των συναλλαγών που γίνεται σε $, ώστε απλά και μόνο η επεκτατική πολιτική των Η.Π.Α να γκρεμίσει το νόμισμά τους.

   Για τον χρυσό, όντως τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθεί γενικά ανοδική πορεία. Εκεί που διαφωνώ είναι με την έννοια της "αποταμίευσης του Ιμπεριαλιστή". π.χ πέρα απο τον χρυσό, γιατί τα κεφάλαια τοποθετούνται στις αμερικανικές χρηματαγορές, πράγμα που φαίνεται απο την σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων τουλάχιστον 2 χρόνων; Ο χρυσός θα καταστεί κυρίαρχος όχι λόγο του υπερπληθωρισμού, αλλά μόνο στην περίπτωση που οξυνθεί και άλλο η κρίση. Εαν αυτά τα κεφάλαια που αναζητούν "κερδοσκοπικούς" προορισμούς για να μην παραμένουν ανενεργά δεν μπορέσουν να επενδυθούν, εαν δεν πάρει μπρος για τα καλά και με μεγάλη κερδοφορία αυτό που λένε οι αστοί "πραγματική οικονομία", εαν δλδ έχουμε κραχ ακόμη μεγαλύτερο, τότε ναι ο χρυσός θα εκτιναχθεί. Αλλά όχι λόγο υπερπληθωρισμού, εκτύπωσης κ.τ.λ. Λόγο της όξυνσης της καποταλιστικής κρίσης.

   Διαγραφή
  5. "Οι Η.Π.Α όντως τυπώνουν ακατάπαυστα. Και παρά το τύπωμα, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία τους",

   Μα ποιος σου είπε ότι ο στόχος είναι να ανακάμψει η "πραγματική οικονομία"; Αν ήταν αυτός ο στόχος, τότε το νόμισμα που τυπώνουν θα το επένδυαν σε παραγωγικές μονάδες, υποδομές, κτλ, ώστε όντως να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη (κευνσιανισμός). Αυτό όμως ΔΕΝ συμβαίνει παρά μόνο σε μικρή/μηδαμινή κλίμακα.

   Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ τυπώνουν νόμισμα για να καλύψουν τα "τοξικά δάνεια" του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τα δάνεια εκείνα που έδωσαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις που απέτυχαν, σε ιδιώτες που τα επένδυσαν "λάθος" ή/και τα έφαγαν και τώρα δεν έχουν να τα αποπληρώσουν, ή σε κράτη που τώρα δεν έχουν να τα αποπληρώσουν.

   Το νόμισμα των ΗΠΑ, αλλά και κάθε νόμισμα, όπως σωστά παρατηρείς και εσύ, ΔΕΝ αντανακλά μόνο το πόσο πολύ τυπώνεται, αλλά αντανακλά πολύ γενικότερους συσχετισμούς (μ κυρίαρχο όλων το πόσο πολύ εμπιστοσύνη υπάρχει στη δυνατότητα μιας χώρας να παράγει (ή να κλέψει έστω) στο μέλλον αρκετό πλούτο για να καλύψει όλα αυτά τα νέα νομίσματα που τυπώνει:

   Σκέψου το ως επένδυση/δάνειο: Αν πχ εγώ πιστεύω ότι η Αμερική (ή και οποιαδήποτε άλλη χώρα) έχει τη δυνατότητα να παράγει πλούτο στο μέλλον, παράγοντας ανταγωνιστικά προιόντα/υπηρεσίες, τότε δεν έχω πρόβλημα να τυπώσουν δολάρια, διότι ευελπιστώ ότι τα δολάρια αυτά θα αξιοποιηθούν με παραγωγικό τρόπο. Είναι δηλαδή κάπως σαν ένα "επιχειρηματικό δάνειο", το οποίο δίνει η τράπεζα σε έναν επιχειρηματία, ώστε να φτιάξει μια παραγωγική επιχείρηση. Αν όντως η επιχείρηση πάει καλά, τότε "υπάρχει ανάπτυξη", ο επιχειρηματίας θα ξεπληρώσει το δάνειο του, θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας, κτλ, κτλ, κτλ.

   Κάπως έτσι είναι και με το νόμισμα: Το δολάριο είναι εκεί που είναι διότι οι ΗΠΑ είχαν την εποχή του Μπρέττον Γουντς πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών! Μιλάμε δηλαδή για τεράστια εμπορικά ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ (όχι ελλείμματα όπως σήμερα) ==> Υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα των Αμερικάνων να δημιουργήσουν νέο πλούτο στο μέλλον, γιατί είχαν μεγάλη παραγωγική βάση που ήταν και πολύ ανταγωνιστική.

   Καθώς όμως πέρασαν τα χρόνια, η Αμερική έχει πλέον ΤΕΡΑΣΤΙΑ ελλείμματα, τα οποία συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες. Βέβαια, επειδή έχουν στρατιωτική και πολιτική δύναμη, μπορούν να κλέβουν πλούτο από τους άλλους, και παράλληλα να κάνουν δύσκολη την αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους. Όμως, "το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον" και θα σου εξηγήσω γιατί αυτό θα συμβεί σήμερα, στην εποχή μας:

   Στη σημερινή εποχή, οι ιμπεριαλιστές που ανεβαίνουν είναι κυρίως η Κίνα με τη Ρωσία. Μεγάλες δυνάμεις είναι βέβαια και η Γερμανία, αλλά και οι πετρελαιάδες (που κακώς οι περισσότεροι τους υποτιμούν: Δε θα πρέπει να ξεχνάμε την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όπου οι πετρελαιάδες σταμάτησαν να δέχονταν την τότε ισοτιμία του δολαρίου, και έκαναν εμπάργκο στη Δύση μέχρι να δεχτούν οι Δυτικοί να πολλαπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια. Αυτό το έκαναν ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να καταργήσουν τον κανόνα του χρυσού, ώστε να τυπώσουν δολάρια με τη σέσουλα, χωρίς περιορισμούς, και έτσι να υποτιμήσουν το μισθό του εργάτη και να δώσουν λεφτά στις τράπεζες για να δωθούν δάνεια και να συνεχίσει η αγορά να κινείται παρά την αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης των ΗΠΑ. Από τη στιγμή όμως που το δολάριο πληθωριζοταν, οι πετρελαιάδες ζήτησαν είτε χρυσό, είτε αυξημένη τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, διότι ΔΕΝ είναι και τόσο χαζοί όσο κάποιοι στη Δύση θα ήθελαν).

   >>

   Διαγραφή
  6. >> Τέλος πάντων, επανέρχομαι στο σήμερα: Σήμερα λοιπόν, η Κίνα και η Ρωσία ανεβαίνουν και αμφισβητούν την αμερικανική ηγεμονία. Τι θα γινόταν όμως άραγε αν αμφισβητούσαν το δολάριο πριν 10 ή 15 χρόνια;

   Η απάντηση είναι πως η Κίνα και η Ρωσία θα έβγαιναν και αυτές χαμένες! Κι αυτό διότι όπως λες και εσύ, είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, πολλά αμερικανικά ομόλογα στα χέρια τους, και αυτά τα ομόλογα θα έχαναν την αξία τους. Άρα, καλύτερα δεν είναι να αρχίσουν σιγά-σιγά να αγοράζουν χρυσό, ώστε όταν συσσωρεύσουν αρκετό, να κάνουν τότε την επίθεση τους;

   Και πράγματι, Κίνα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, κτλ αγοράζουν σαν τρελές χρυσό εδώ και χρόνια, και δε δείχνουν καμία διάθεση να σταματήσουν. Έτσι, όταν τελικά πουν "δε δεχόμαστε άλλο το δολάριο, τουλάχιστον όχι σε αυτή την ισοτιμία", θα έχουν στην κατοχή τους αρκετό χρυσό για να βγουν κερδισμένες!

   Όσο για τη Γερμανία, και γενικότερα την ευρωζώνη, έχει ήδη αρκετό χρυσάφι, και δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να αγοράσει άλλο. Άλλωστε, τα συνδυαστικά αποθέματα της ευρωζώνης σε χρυσό είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η Γερμανία απλά προωθεί το "σκληρό ευρώ" ως αντικαταστάτη του δολαρίου, ως νόμισμα παγκόσμιων συναλλαγών, μιας και το ευρώ έχει το πλεονέκτημα να υποστηρίζεται από πολύ χρυσό, και μάλιστα χωρίς να τυπώνεται ανεξέλεγκτα.

   Ενδιαφέρον έχει μάλιsτα και το εξής διάγραμμα: http://www.flickr.com/photos/68989849@N04/6275269501/in/photostream

   Το ευρω εφάρμοσε τη στρατηγική του mark-to-market φιλοσοφία για να μετράει τα αποθεματικά του, και μάλιστα έχει βρει τα τελευταία χρόνια και αρκετούς μιμητές στο μη-αμερικανόφιλο κομμάτι των ιμπεριαλιστών (πχ Ρωσία, κτλ). Αν δείτε το διάγραμμα, θα δείτε ότι η ευρωζώνη δεν θα έχει πρόβλημα αν η αξία του δολαρίου καταπέσει εντελώς, διότι θα "αναπληρώσει" τη χασούρα αυτή μέσω της ανόδου της ισοτιμίας του χρυσού.

   Αντιλαμβάνομαι ότι πολλά από αυτά που λέω θέλουν περισσότερη επεξήγηση, και επίσης αντιλαμβάνομαι ότι το ποστ μου είναι λίγο "χαοτικά γραμμένο", λόγω έλλειψης χρόνου. Μακάρι να είχα παραπάνω, αλλά δεν έχω.

   "Εαν αυτά τα κεφάλαια που αναζητούν "κερδοσκοπικούς" προορισμούς για να μην παραμένουν ανενεργά δεν μπορέσουν να επενδυθούν, εαν δεν πάρει μπρος για τα καλά και με μεγάλη κερδοφορία αυτό που λένε οι αστοί "πραγματική οικονομία", εαν δλδ έχουμε κραχ ακόμη μεγαλύτερο, τότε ναι ο χρυσός θα εκτιναχθεί."

   ΝΑΙ, ΑΚΡΙΒΩΣ! Αν υπήρχε ένας τρόπος παραγωγικής επένδυσης, ένας τρόπος για να βγάλει κέρδος ο κεφαλαιοκράτης από μία επένδυση, θα το έκανε! Αλλά σήμερα δεν πολυυπάρχει αυτό, οπότε όλοι προτιμούν να αποταμιεύσουν τα κεφάλαια τους, και να τα φυλάξουν για αργότερα (πχ όταν οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα ισοπεδωθούν, τότε θα συμφέρει πολύ περισσότερο να κάνουν επενδύσεις). Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να φυλάξουν οι κεφαλαιοκράτες τα κεφάλαια τους; Ο ΧΡΥΣΟΣ, που μένει σταθερός (όταν οι αστοί λένε "ο χρυσός ανεβαίνει" στην πραγματικότητα ισχύει ότι "το νόμισμα πέφτει". Βέβαια, και ο χρυσός σήμερα πληθωρίζεται, όπως το νόμισμα, μέσω του Paper gold http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2011/09/blog-post_1684.html)

   Τέλος πάντων, εφόσον οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές προετοιμάσουν την "επόμενη μέρα", πχ αποκτώντας αρκετά μεγάλα αποθέματα χρυσού, τότε θα απορρίψουν το δολάριο. Καλώς ή κακώς, "τα ψωμιά του είναι μετρημένα" αφού πλέον απλά εκτυπώνεται για να καλύψει "τοξικά δάνεια", δηλαδή επενδύσεις που δεν απέδωσαν. Οι τράπεζες θα διασωθούν, αλλά το δολάριο θα θυσιαστεί, εκτός και αν ειλικρινά κάποιος νομίζει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να αποταμιεύει για πάντα σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται

   Διαγραφή
 2. Ο Ευ. Βενιζέλος μόλις πήρε τη στροφή για αριστερά. Μίλησε για συσχετισμό δυνάμεων και για συνεργασία με τη Ρωσία.
  Φοβάμαι πως σπέρνουν φόβο για να απολύσουνε κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ( http://902.gr/eidisi/diethni/12246/rosia-i-hrisi-himikon-oplon-sti-syria-perna-ti-sygkroysi-se-neo-epipedo )
  Ρωσία: Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία περνά τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο. Δημοσίευση: Τρί, 19/03/2013


  ( http://www.youtube.com/watch?v=dvRLp0jMGgc#! )
  19-03-2013 ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ.


  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9421.html )
  Μ. Περράκης-Για το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου. Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. Η ΜΕΡΚΕΛ ανατρέπει τον καπιταλισμό ..από τα μέσα(!) τ
  Τι χαζομάρες πορείες συνδικάτα απεργίες.
  Από τα "μέσα" γίνεται η ανατροπή.
  Όπως θα το έκανε και ο Αλέξης
  Και εμείς οι δύσπιστοι που δεν κάναμε αριστερή κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ..

  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_2945.html )
  (..)Τα δαιμόνια δημοσιογραφικά πιτ μπουλ του ΣΚΑΙ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, ξεσκέπασαν την πανευρωπαϊκή κομμουνιστική σκευωρία(..)


  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_9768.html )
  (..)Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, τον Άρη Πορτοσάλτε και τον Dmitry Medvedev, η απόφαση του Eurogroup (και της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τον Σόιμπλε) για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων κατα 6,75% & 10%, αποτελεί κομμουνιστική και σοβιετική πρακτική.

  Εαν πάρουμε στα σοβαρά αυτές τις διαπιστώσεις, τότε δεν μπορεί παρα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αποτελούν την μετενσάρκωση της "αγίας κομμουνιστικής τριάδας" των Μάρξ, Ένγκελς και Λένιν. Την αντιστοίχιση την αφήνω σε εσάς.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ( http://www.youtube.com/watch?v=AOJVkopAHbo )
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ. ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ.

  "Οι εξελίξεις και στην κυπρο απομυθοποιούν την ευρωπαϊκή ένωση "
  "Που είναι η αλληλεγγύη; Εσείς εδώ οι ευρωπαϊστές; Τσεκούρι απέναντι και στην Κύπρο, απέναντι σε όλους "
  "Που είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα που λέτε τόσα χρόνια;"

  "Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διαχείριση του συστήματος(..)Γιατί οι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος είναι σκληροί και αδυσώπητοι.."Παφίλης σε 2λεπτο video. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να πω κάτι ακόμα, επειδή παρατήρησα μερικούς (όχι εδώ, γενικά μιλάω) να "ενθουσιάζονται" για το "ηρωικό όχι του κυπριακού λαού":

  Καλό θα ήταν όλοι αυτοί να προσγειωθούν ανώμαλα, διότι...ο αγώνας του λαού της Κύπρου δεν ήταν κ τόσο φοβερός. Απλά η άρχουσα τάξη της χώρας δε ήθελε να χάσει τις (μεγαλο)καταθέσεις της, και γι'αυτό η κυβέρνηση της χώρας προάσπισε τα συμφέροντα της ντόπιας αυτής ολιγαρχίας.

  Βλέπω υπερβολικό ενθουσιασμό, λες και στην Κύπρο το κίνημα έκανε τίποτα φοβερό(μακάρι να ήταν ήταν έτσι, αλλά δεν...). Στην πραγματικότητα, το λαϊκό κίνημα στην Κύπρο είναι μάλλον πιο πίσω και από την Ελλάδα, απλά το σχέδιο που προωθείται εκεί χτυπά και την άρχουσα τάξη σε μεγάλο βαθμό, οπότε "ξαφνικά" η κυβέρνηση της Κύπρου θυμήθηκε την "εθνική υπερηφάνεια" και είπε ένα "περήφανο όχι".

  Τέλος πάντων, αυτό δε σημαίνει ότι στηρίζω τα σχέδια της ευρωζώνης (κάθε άλλο), απλά λέω ότι λέω για να είμαστε προσγειωμένοι και να μη νομίζουμε ότι "έτσι απλά" το "λαϊκό κίνημα" στην Κύπρο νίκησε. Στην πραγματικότητα, αυτοί που όντως μάχονται, με αρκετή επιτυχία μάλιστα στην Κύπρο, είναι οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι ντόπιοι αστοί που προασπίζουν τις καταθέσεις και τις επιχειρήσεις τους (ειδικά τις τραπεζικές). Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος,ανεξαρτήτως νομίσματος-Ρωσίας-Γερμανίας,κτλ θα χάσει το μαύρο χρήμα που ως τώρα τη κράταγε, άρα θα χαθούν νομοτελειακά πολλές θέσεις εργασίας που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονταν με αυτό το μαύρο χρήμα ==>Τεράστια ύφεση. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τη στιγμή που πλέον defacto δε θα εισρέουν τόσα πολλά ξένα κεφάλαια στην Κύπρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικόλα χαιρετώ.

   Πώς βλέπεις τις προοπτικές για τα βήματα που αναφέρω ως βασικά από δω και μπρος, θα με ενδιέφερε να ακούσω.

   Διαγραφή
  2. http://www.iefimerida.gr/news/95622/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%8D%CE%B2%CF%81%CE%B9%CF%82-%E2%80%93-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82

   Αν δεν το είδες, για το πώς εννοεί τη «διαπραγμάτευση» ο οργανικός τού ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο που ταυτίζεται λίγο-πολύ με την προτιμώμενη συνταγή ΕΕ* [που, όμως, στην περίπτωση αποτελεί «επανάληψη» τού ισλανδικού σεναρίου σε βάρος «πολιτών» εκτός Ευρωζώνης [ΗΒ-Ρωσσία]· έτσι και ο Λαπαβίτσας στη Guardian].

   [*τουλάχιστον σύμφωνα με ορισμέςνες διαρροές]

   «Το σενάριο Γ καταδεικνύει ότι με έναν φόρο 15,5% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων (που θα έπληττε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., στους οποίους το κυπριακό κράτος δεν έχει καμία απολύτως ηθική ή νομική υποχρέωση, όσο αφορά την ασφάλεια των καταθέσεών τους).»

   Από τό άρθρο υποθέτω (1) ο βαρουφάκης θεωρεί ότι οι κύπριοι-εντός ΕΕ μεγαλοκαταθέτες θα είχαν ήδη «θωρακιστεί» προ τής λήψης τής απόφασης για φορολόγηση >10% >100.000, με άλλα λόγια θα είχαν ήδη βγάλει τα λεφτά τους έξω [;]. ---> «Καμία νομική ή ηθική υποχρέωση προς τους "Ρώσσους"» (έτσι λέει ο οργανικός τού ΣΥΡΙΖΑ).

   (2) Εκείνο που δε λέει ο Β είναι ότι το μέτρο (ακόμα και στην «τρίτη» του μορφή >100.000) θα ήταν μόνο η αρχή για την παρατεταμένη διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης. «Σκληρό» ευρώ χωρίς πετσόκομμα μισθών, παροχών, στη φαντασία των Συριζαίων (κάποιοι όμως από αυτους θα προτιμούσαν «μαλακότερο» ευρώ, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν με τα δημοσιονομικά σύμφωνα). Εδώ πβ. την ανακοίνωση ΣΕΒ-Δασκαλόπουλου, που θα προτιμούσε η ακολουθία εφαρμογής των μέτρων να ακολουθούσε το ελληνικό προηγούμενο (επιβολή φόρου στις καταθέσεις, μόνο σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης τής δημοσιον. θέσης· ακούστηκε κάτι σχετικό από το ελλην. Υπ.Οικ το Σαββατοκύριακο· η ψήφιση τού μέτροου στην Κύπρο θα έλυνε τα χέρια και στην τρικομματική.)

   Διαγραφή