Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Άπερκατ στο πορτοφόλι, ντιρέκτ στο μυαλό

Η ανακοίνωση για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες έγινε, ως γνωστόν, χθες νωρίς το πρωί. Σήμερα, ημέρα που η μισή Κύπρος πάει στη Λεμεσό για το καρναβάλι, μια κάποια Insight Market Research έσπευσε να κάνει δημοσκόπηση...για τις διαπραγματευτικές επιδόσεις Αναστασιάδη. Μάλιστα. Καμία προειλημμένη απόφαση δεν υπήρχε, απλά πήγε στο Eurogroup ο Αναστασιάδης και δεν άρεσε στους άλλους το μαλλί του,  που μοιάζει κολλημένο στο κρανίο του με UHU· ή έχυσε ένα ποτήρι νερό κατά λάθος πάνω στον γερμανό ομόλογό του· ή έκλασε, γιατί είχε φάει μπόλικο κυπριακό λουβί την προηγούμενη. Δεν ξέρω τι έκανε, αλλά κάτι έκανε στραβά, τα πήραν κράνα οι Γκερμάνιεν, και εκεί που μιλούσανε ως πολιτισμένοι άνθρωποι και κολλητάρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξέχασαν τις επισκέψεις και τις αγάπες πριν τις εκλογές και του είπαν "θα σας αφανίσομεν"!

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ή «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία» ποσοστό 27% τάσσεται υπέρ του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Πέτυχε ότι καλύτερο μπορούσε» ενώ ποσοστό 73% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυπριακή αντιπροσωπία «Απέτυχε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία».

Και να πώς με μια άκρως εσπευσμένη δημοσκόπηση ορίζεις το πλαίσιο του τι μπορεί να σκεφτεί ο άνθρωπος και μπλοκάρεις κάθε προοπτική να γίνει κριτικό ερώτημα το "τις πταίει." Τις πταίει, λοιπόν; Ο καπιταλισμός;  Μπα σε καλό σου, τι είναι αυτά, α πα πα πα! Η κρίση συσσώρευσης; Όχι καλέ, τι σχέση να χει η Κύπρος με τέτοια πράματα. Το αδιέξοδο του μονοπωλιακού κεφαλαίου που δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε τίποτε περαιτέρω εδώ και εκατό χρόνια; Αυτά είναι ΚΚΕδολογίες και σταλινισμοί. Το τις πταίει εντοπίστηκε ήδη. Πταίει η διαπραγματευτική ικανότητα του Αναστασιάδη. Αλλιώς μας έλεγε πως θα διαπραγματευτεί κι αλλιώς διαπραγματεύτηκε, και κρίμα δηλαδή γιατί φαινότανε καλός στις διαπραγματεύσεις. Εναλλακτική σ' αυτό δεν υπάρχει παρά να υποστηρίξεις το εντελώς counter-intuitive "έσκισε ο πρόεδρας, μπράβο, πολύ γουστάρω."

Ο λαός μίλησε λοιπόν: Να ξανακάνουμε εκλογές. Να στείλουμε άλλον να το αναδιαπραγματευτεί*. Κάποιον που να τα λέει καλύτερα. Κάποιον με καλύτερο μαλλί. Κάποιον που να μην χύνει το νερό στους ομολόγους του. Κάποιον που να μην κλάνει. 

Αυτά για ορεκτικό, για να ανοίξει η όρεξη. Μετά θα αρχίσουν τα μιντιακά μπαράζ περί τρελής Μέρκελ, αυτοκαταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, οι λίστες, τα στικάκια και τα λογιστικά λάθη (αλήθεια, η έρευνα της Pimco που διέταξε το ΑΚΕΛ εντάξει; Απέδωσε; Το λύσαμε το πρόβλημα του πόσα χρωστάμε;) Εγώ το είπα: άφθονες εργασιακές ευκαιρίες για ανεπάγγελτους αριστερούς οικονομολόγους. Ο Νομπελίστας εδώ έγινε ρόμπα με τη μία, οπότε ανοίγουν αμέσως οι προοπτικές. Κι ο Αλέξης έβγαλε σέντρα "πάρε-βάλε" για όποιον θέλει να κοροϊδεύει τους Κύπριους για την επόμενη τριετία, και με το αζημίωτο:  "Εκδικητική μανία της Γερμανίας απέναντι στην Κύπρο" λέει. Τι εννοείτε δεν καταλαβαίνετε γιατί να έχει μανία η Γερμανία να εκδικηθεί την Κύπρο; Δεν ξέρετε για την τραυματική χυλόπιτα που έφαγε η Άγκελα ενώ έπαιζε στη μπυραρία της γειτονιάς της το Last Christmas του κυπριακής καταγωγής George Michael;

* Φτου, το αναδιαπραγματεύτηκαν μόνοι τους:

Τελευταία ενημέρωση: 23:11 Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

H Λευκωσία συζητάει με Ε.Ε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της συμφωνίας με το κούρεμα αλλά με την προυπόθεση να υπάρχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Θετικός σε κάτι τέτοιο φέρεται ο Όλι Ρεν.

Συζητείται μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ από το 6,75% στο 3% ή στο 5%. Μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις άνω των 100.000 έως 500.000 σε ποσοστό κάτω του 10% και αύξηση του ποσοστού κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 500.000 στο 13%. Κάτι τέτοιο θα ελαφρύνει μεν του μικροκαταθέτες, αλλά θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων και μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου από μεγαλοκαταθέτες, κυρίως Ρώσους.

Συνεδρίαση του Εκοφίν στις Βρυξέλλες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασία και Ανάπτυξης Ανχελ Γκουρία υποστήριξε σήμερα ότι η φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που ζητείται σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στην Κύπρο είναι προτιμότερη για τους καταθέτες σε σχέση με τις "σοβαρές ζημίες" που θα υφίσταντο στην περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα της χώρας.

"Σήμερα, όλοι όσοι έχουν καταθέσεις στην Κύπρο διαμαρτύρονται για τον φόρο, όμως θα είναι ευχαριστημένοι που θα τον πληρώσουν επειδή η εναλλακτική λύση ήταν φυσικά να υποστούν πολύ σοβαρές απώλειες", είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

"Θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστιες απώλειες" εάν δεν δινόταν οικονομική βοήθεια, επέμεινε, και ένα σχέδιο διάσωσης χωρίς αντιστάθμισμα θα ενθάρρυνε την επισφαλή συμπεριφορά, πρόσθεσε.

"Μας διαβεβαιώνουν ότι (η λύση που δόθηκε στην Κύπρο) δεν θα αποτελέσει προηγούμενο" για άλλες χώρες της ευρωζώνης, σημείωσε ο Γκουρία σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FRI και το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς, αναφέρει η εφημερίδα « Καθημερινή» της Κύπρου. Περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων, που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω φόβου εκροής χρημάτων από τους καταθέτες, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, πρέπει να εκδοθεί διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών και να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

6 σχόλια:

 1. Γερμανία εναντίον Κύπρου, Γερμανία εναντίον Ρωσίας, Ρωσία εναντίον Γερμανίας, Αμερική εναντίον Γερμανίας και άρα υπέρ Ρωσίας, και δηλαδή και υπέρ Κύπρου, Κύπρος εναντίον Κύπρου και υπέρ ΕΚΤ, Αναστασιάδης εναντίον Αναστασιάδη, Χριστόφιας υπέρ Μπαρόζο, Μαλάς υπέρ Μνημονίου...εδώ παπάς, εκεί παπάς, εργάτη, πάλι εσύ θα τη φας!

  Kathimerini

  Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο ήθελε να τηρηθεί η εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε ασφαλισμένες καταθέσεις μικρών αποταμιευτών, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισαν ενάντια σε αυτό.

  Σύμφωνα με το Ρόιτερς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD, ότι «εμείς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση των καταθέσεων για λογαριασμούς έως 100.000 ευρώ», είπε. «Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κυπριακό λαό», ανέφερε.
  http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2013/03/100000.html


  Σοκάρουν οι διαρροές ότι η ΕΕ είχε προτείνει ο% haircut για καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες και 12% πάνω από 100 χιλιάδες αλλά η Κυπριακή πλευρά πρότεινε κλιμακωτό κούρεμα παντού!
  www.bankingnews.gr

  Σύμφωνα με πηγή σε συμβούλους που συμμετείχαν στην διαδικασία σύνθεσης της τελικής πρότασης η ΕΕ είχε προτείνει ή φέρεται να είχε προτείνει να μην υποστούν haircut οι εγγυημένες καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ γιατί μια τέτοια απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που προστατεύει τις καταθέσεις.
  Σημειώνεται ότι είναι όχι μόνο κυπριακή ή ελληνική αλλά και ευρωπαική νομοθεσία η διασφάλιση των καταθέσεων μέσω μηχανισμών τύπου ΤΕΤΕ έως 100 χιλιάδες ευρώ.
  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυπριακή πλευρά έθεσε θέμα haircut και για τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.

  (update)
  Το bankingnews προσθεσε πριν λίγο την παρακάτω φράση:
  Ωστόσο με βάση νεότερες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κύπρου Ν Αναστασιάδης θα επιχειρήσει να αλλάξει τα δεδομένα εκ νέου και οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ να μην υποστούν haircut
  http://edoketora.blogspot.com/2013/03/haircut-100-12-100.html

  "probably the single most inexplicably irresponsible decision in banking supervision in the advanced world since the 1930s. [...]The United States enjoys no similar ability to apply the thumbscrews to the German economic establishment but President Barack Obama can still be a vital part of the solution. For all his shortcomings, he ranks abroad, if not at home, as the most respected American President in decades. He needs to talk to German Chancellor Angela Merkel – and talk openly for the permanent historical record. It is time to call Merkel’s bluff."
  http://www.forbes.com/sites/eamonnfingleton/2013/03/17/the-botching-of-the-cyprus-bailout-worse-than-lehman-brothers/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.itnsource.com/shotlist//BHC_RTV/1928/01/30/BGV407130049/

  Προσπάθειες σταθεροποίησης (ή πού πηγαίνουν οι εισφορές αλληλεγγύης σας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://beautywiththebrains.webs.com/lamarr%20war%20bonds.jpg

  Κι αυτό για τη Χέντι Λαμάρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έμπαινε ατρόμητε Σοσιαλισμέ: "German Commerzbank Suggests Wealth Tax In Italy Next" (Zerohedge)

  -Γιατί να πάρει από μένα που τα έριξα σε ακίνητα τούβλα;
  -Ε, και από ποιόν να πάρει;
  -Να πάρει από αυτούς που τα λιμνιάζουν σε τράπεζες και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
  -Και γιατί να πάρει από εμάς που τα δίναμε στις τράπεζες για να τα κάνουν δάνεια της πραγματικής οικονομίας;
  -Ε, από που να τα πάρουν;

  -Να τα πάρουν από τις τράπεζες όλα τα λεφτά τους, να μην αφήσουν Γερμανό τουρίστα να πλησιάσει την χώρα τους, να μην ξεχάσουν πως η Γερμανία τα κάνει πάλι. Να δημιουργηθεί μία ΧΑ σε κάθε χώρα και ένα ΚΚ που να μην είναι γερμανόφιλο.

  Δώσε σου λέω τώρα που έχουνε μεθύσει!

  Στο μεταξύ ο Αναστασιάδης βγαίνει ήρωας γιατί εκείνος πρότεινε την κατάσχεση και στους κάτω από την εγγύηση του κράτους λογαριασμούς(100χιλ). Είπαμε Γερμανική ιδέα.
  Οι Έλληνες νομπελίστες υπουργοί μέσα σε πέντε λεπτά από την είδηση είχαν την λύση για το πως δεν θα κατασχεθούν οι λογαριασμοί που "ανοίχτηκαν" στην Ελλάδα. Τα υποκαταστήματα μεταβιβάζονται δυο ώρες πριν την νομοθέτηση του νόμου. Μετά άντε να ξεδιαλύνεις με τι θα πας στην τράπεζα Κύπρου. Ως Έλληνας με λογαριασμό που άνοιξες στην Κύπρο ή ως Κύπριος με λογαριασμό που άνοιξες Ελλάδα;

  Κάποτε λέγαμε "πάρε τα λεφτά και τρέχα".
  Τώρα λέμε "τράπεζα τρέχα" γιατί αν σε πιάσουνε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε
  όλοι μαζί θα το παλέψουμε
  όλοι μαζί θα κυβερνήσουμε
  όλοι μαζί θα αναστήσουμε την Κύπρο σαν το 74'
  όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τα παιδία μας

  έτσι λοιπόν....

  ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ http://thetrim1.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post_17.html -

  ... τα πολλά λόγια είναι φρώχεια. Μετά από δεκαετίες αρχίζει ενάς σοβαρός οργανωμένος λαϊκός ξεσηκωμός στη Κύπρο με στόχο την λαϊκή εργατική εξουσία. Αυτό περιμέναμε, 5 χρόνια το κομμουνιστικό κόμμα στην εξουσία τα κατάφερε να φέρει το εργατικό κίνημα στο προσκύνιο.

  http://thetrim1.blogspot.co.uk/2013/03/blog-post_16.html ποιοί στο καλό είναι αυτοί οι πολίτες; διαφημιστικό κόλπο τώρα αυτό από τον καθηγητή για να έρθουν στη παρέα ΟΛΟΙ... ελάτε λοιπόν όλοι όσοι νιώθετε αγανακτισμένοι από την κατάσταση. Αν πάλι δεν έχετε το χρόνο λόγω της αργίας ή κάποιας άλλης ασχολίας μπορείτε να το δείτε από την τηλεόραση αλλά να μας σκέφτεστε.

  Χωρίς σχόλια: "Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ καλεί τον κόσμο σε κινητοποίηση αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί και αύριο θα μαζευτεί αυθόρμητα έξω από τη Βουλή. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις καλώντας τον κόσμο να λειτουργήσει με μεγάλη ψυχραιμία, με πολιτικό και οργανωμένο τρόπο και να δείξει πως είμαστε ένας λαός που διακατέχεται από υψηλό επίπεδο πολιτισμού και συμπεριφέρεται κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κάποιοι συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν." http://www.news24.com.cy/content/kypros/8485/oxi-sto-nomosxedio-peri-koyrematos-leei-akel  Όλη η αριστερά στη Κύπρο κοινοβουλευτική και μη αγανακτησμενοποιήθηκε.

  Μην φοβάστε όμως καλά πάει:
  Το ΑΚΕΛ στα πρόθυρα νευρικής κρίσεως, ευτυχώς τα κατάφερε, δυο περιστατικά ήταν όλα κι όλα… 1) http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9450:gg-akel-eksodos-eyrw&catid=37:di-evropi&Itemid=172 και προχθές πάλι 2) http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/66399 . Ειδικοί στα οικονομικά αλλά και στα πολιτικά (έχουν παρακολουθήσει κάποια μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας με έγκριτους καθηγητές) αστοί διανοούμενοι λένε να μην λειφθούν σοβαρά υπόψιν αυτές οι φιλοκομμουνιστικές κρίσεις, είναι φυσιολογικές αντιδράσεις ενός καθαρά υγιούς αστικού κόμματος με ενδείξεις λαμπράς πορείας. Θα περάσουν με το καιρό και αν συνεχίσουν θα λάβουν αστικές βεντούζες όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

  Και για ενθυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι:
  “Τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ” http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/AFDB8F3DBDC23554C225769000356D00?OpenDocument ή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, η αλλυλέγγυα ΕΚΤ και το μη αναθεματίζον ΔΝΤ κατά τον Αβέρωφ.


  Υ.Γ.
  Ο μικροαστός όταν ακούει κομμουνισμός, εργατική τάξη, προλεταριάτο, λαϊκή ιδιοκτησία, απελπίζεται γιατί αυτό στο μικροαστικό του σύμπαν το λαμβάνει ως την μέγιστη αποτυχία μιας εκ των προτέρων εκλεκτής αποστολής, που του έχουν θέσει λέει, για την σωτηρία του εαυτού του αλλά και του κόσμου. Ο μικροαστός ως ο υποκειμενικός εκλεκτός του κόσμου ενός φαντασιακού αντικειμενικού σκοπού, του τέλους δηλαδή όχι της ιστορίας αλλά της ιστορικότητάς του.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κόσμος ... αύριο θα μαζευτεί αυθόρμητα". Θεϊκό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή