Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν αξίζει μία. Γι' αυτό προσπαθούμε να την μετατρέψουμε σε έρημο και να σας διώξουμε απ' τη χώρα σας!

Προσέξτε το πιο κάτω δημοσίευμα του αμερικανικού Reuters, που έσπευσε να αναδημοσιεύσει σε μετάφραση η Καθημερινή στην Ελλάδα:

Ισως το φυσικό αέριο να μην είναι αρκετό...
Reuters

Μία από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες ως εναλλακτικές προτάσεις της Κύπρου στο «κούρεμα» καταθέσεων ήταν η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, με αντίκρισμα τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Breakingviews, το φυσικό αέριο που υπολογίζεται μέχρι σήμερα ότι έχει βρεθεί, δεν αξίζει αρκετά ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 εκατ. ευρώ της Κύπρου. Από τις γεωτρήσεις που έχουν γίνει στα ανοιχτά της Κύπρου, υπολογίζεται ότι τα υποθαλάσσια κοιτάσματα περιέχουν περίπου 196 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μεγάλο κοίτασμα, το οποίο, όμως, δεν αξίζει τίποτα όσο παραμένει εγκλωβισμένο κάτω από τον βυθό. Η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός σταθμού LNG για την άντληση του φυσικού αερίου. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαρτάται από το τελικό μέγεθός της και την οριστική διαμόρφωση τιμών, με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Με βάση τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για το κόστος κατασκευής και την τιμή του φυσικού αερίου, μια εγκατάσταση LNG δυναμικότητος 18 εκατ. κ.μ. ανά έτος –αρκετά μεγάλη για να καλύψει περίπου το 1/4 των τωρινών ετήσιων αναγκών σε φυσικό αέριο της Γερμανίας– θα άξιζε περίπου 7,8 δισ. δολάρια σήμερα. Αυτό θα κάλυπτε το χρηματοδοτικό κενό, αλλά, υπολογίζοντας μια εγκατάσταση με χρόνο ζωής 25 - 30 χρόνια, η Κύπρος και οι εταίροι της στο πρότζεκτ θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αποθέματα τουλάχιστον 450 δισ. κ.μ., ώστε να διακαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου σταθμού. Δηλαδή, κοιτάσματα υπερδιπλάσια αυτού που έχει βρεθεί έως σήμερα. Χωρίς τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων, μια μικρότερη εγκατάσταση των 5 δισ. κ.μ. ανά έτος θα ήταν βιώσιμη, αλλά η αξία της θα είναι μικρότερη των 2 δισ. δολ. Με βάση, όμως, τις τρέχουσες τιμές και το κόστος κατασκευής, πιθανόν ένας σταθμός LNG αυτής της δυναμικότητας να μην αξίζει να κατασκευαστεί. Σε κάθε περίπτωση, το φυσικό αέριο μπορεί να μην είναι αρκετό για να σώσει την Κύπρο.

Και τώρα διαβάστε το κάτωθι, από την Ελευθεροτυπία, για το τι κάνει ο κόσμος την σήμερον για άχρηστα κοιτάσματα και πενταροδεκάρες:

Τουρκικές απειλές στην δοκιμαζόμενη Κύπρο


Στις γνωστές αξιώσεις σε σχέση με την Κύπρο και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου υπεδάφους επανέρχεται η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη τη δυσμενή κατάσταση της Λευκωσίας εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για δανεισμό της χώρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερή εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ελληνοκυπριακή πλευρά και μάλιστα το να τίθεται ως εγγύηση για δανεισμό της Κύπρου και εκτοξεύει απειλές για κρίση στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και επισημαίνει ότι “η τουρκική πλευρά είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς”.

Τονίζει δε πως “η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων” και προσθέτει πως “ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων”.

“Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση”.

Επίσης υπογραμμίζει πως “οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστές. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία λύσης δύο κρατών”.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και τώρα προσθέστε και αυτό, αναδημοσίευση της Ελευθεροτυπίας από το ίδιο το Reuters που έγραψε ότι τα κοιτάσματα δεν αξίζουν μία:

Τουρκία: Το φυσικό αέριο ανήκει και στις δύο κοινότητες

Η Τουρκία θα αμφισβητήσει νομικά οποιαδήποτε προσπάθεια της Κύπρου να επιταχύνει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου για την άμεση προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε σήμερα τούρκος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με τη Μόσχα και ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής έχει δηλώσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν μια πιθανή επένδυση για τη Ρωσία.

"Οι πόροι αυτοί ανήκουν και στις δύο κοινότητες και το μέλλον τους δεν μπορεί να υπόκειται αποκλειστικά στη βούληση της Νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση ενάντια σε τέτοιες πρωτοβουλίες αν χρειαστεί" σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters. "Η αποκλειστική χρήση των αποθεμάτων από τη Νότια Κύπρο ... είναι εκτός συζήτησης ... και απαράδεκτη" πρόσθεσε.

"Εξετάζουμε όλα τα νομικά μέσα. Μπορεί να πάμε την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα" σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η Μόσχα θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις ευρωπαϊκές ενεργειακές προμήθειες αν επενδύσει στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση της οικονομικής κρίσης της Κύπρου.

Πηγή:Reuters

2 σχόλια:

 1. "Η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή ενός σταθμού LNG για την άντληση του φυσικού αερίου. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης εξαρτάται από το τελικό μέγεθός της και την οριστική διαμόρφωση τιμών, με βάση τις διεθνείς πρακτικές."

  Θα συμβάλουν και οι Έλληνες εφοπλιστές

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/25.html )

  (..)Παραγγελίες πλοίων 2,5 δισ. δολαρίων από Ελληνες

  Σχόλιο Praxis : Στους ναυτεργάτες αρνούνται οποιαδήποτε αύξηση, με πρόσχημα την κρίση ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως σε κάθε κρίση , έτσι και σε αυτή αναπτύσσεται αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι η διέξοδος απο την καπιταλιστική κρίση θα σημάνει για το κεφάλαιο νέα κέρδη και για την εργασία περαιτέρω εκμετάλλευση, αν αυτή δεν πραγματωθεί με την πρωτοβουλία του εργατικού κινήματος, με ορίζοντα την εργατική εξουσία.(..)

  και
  ( http://www.902.gr/eidisi/politiki/11800/kke-shetika-me-ton-energeiako-harti-poreias-gia-2050-tis-ee )
  KKE: Σχετικά με τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050 της ΕΕ
  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για τα κόκκινα γράμματα: Η Ελλάδα υποστηρίζει την καταστροφή της Κύπρου γιατί προσβλέπει η ίδια στο να αρπάξει η αστική της τάξη κάτι απ' τα κόκκαλα που θα αφήσουν οι μεγάλοι στο νησί. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί ο Νταβούτογλου μιλώντας για "μητέρες πατρίδες" που δικαιούνται να ξεκοκκαλίσουν κάθε σεντ αερίου στο οποίο είχε την τρομερή ατυχία να κάθεται πάνω ο κυπριακός λαός.

  Αυτά για τους Έλληνες "πατριώτες" (σιχάματα) του "ελληνοκυπριακού άξονα".

  Και για την ιστορία, για να μην ξεχαστεί ότι όσα γίνονται σήμερα σε βάρος του κυπριακού λαού γίνονται με την συναίνεση της ελληνικής αστικής τάξης, και ότι αυτή η συναίνεση αφορά την δική της αναμονή κέρδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή