Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Κυνηγοί φαντασμάτων;

Κυνηγοί φαντασμάτων;

Αρκετοί είναι καταπώς φαίνεται οι σύντροφοι που στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου εκφράζουν την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ σφάλλει που δεν υιοθετεί τη γραμμή περί πατριωτικού χαρακτήρα «Μετώπου» παλλαϊκής αντίστασης στη «νεοαποικιοποίηση» της Ελλάδας, στερώντας τον εαυτό του από μαζική πολιτική υποστήριξη.

Εφόσον αυτά τα επιχειρήματα επικαλούνται το πρακτικό στοιχείο της συσπειρωτικής δύναμης αυτού του προτάγματος δεν θα εξετάσω τις θεωρητικές τους προϋποθέσεις, που κατά τη γνώμη μου στηρίζονται στην ανησυχητική για κομμουνιστές σύγχυση μεταξύ της λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού και θεωρητικών μοντέλων περί εξάρτησης και οιονεί αποικιακών σχέσεων όπως αυτά του ιδιαίτερα επιδραστικού για τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 Σαμίρ Αμίν, καθώς και στη λήθη για τις αντιφάσεις που οδήγησαν στην αδυναμία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ να εκμεταλλευτεί τον ιμπεριαλιστικό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής ανατροπής της αστικής τάξης.

Θα περιοριστώ λοιπόν μόνο στο «πρακτικό», χρησιμοθηρικό ακόμα, αν θέλετε, ερώτημα του κατά πόσο η πραγματικότητα δικαιώνει την αναμονή ότι μια τέτοια γραμμή θα συσπείρωνε τις μάζες γύρω από το ΚΚΕ και θα έδινε ώθηση στο εργατικό κίνημα.

Ποιοι ήταν οι κομματικοί εκφραστές αυτής της γραμμής, που πράγματι δεν υιοθέτησε το ΚΚΕ, στην περίοδο από το 2010 ως σήμερα (αφήνοντας έξω «άτυπους» φορείς όπως η Νέα Σπορά και ο Εργατικός Αγώνας);

Ηταν ο Δημήτρης Καζάκης και το κόμμα το οποίο δημιούργησε, το ΕΠΑΜ. Το κόμμα αυτό οδηγήθηκε σε συνεργασία με τον Στέλιο Παπαθεμελή και συνετρίβη στις εκλογές.


Ηταν μέλη και τάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ο Γ. Δελαστίκ, ο Π. Μαυροειδής, ο Ευτύχης Μπιτσάκης και άλλοι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχασε μέλη που μετακόμισαν επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ (μαζί τους, ο Μπιτσάκης), πήρε χαμηλότερο ποσοστό από τον πανελληνίως άγνωστο Θάνο Τζήμερο στις εκλογές και δεν έχει καταφέρει να ανασυγκροτηθεί στοιχειωδώς ως πολιτική γραμμή και πρόταση ως τώρα.

Ηταν τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γύρω από το Αριστερό Ρεύμα, την ΚΟΕ και από φιγούρες όπως ο Μανόλης Γλέζος. Το Αριστερό Ρεύμα έχει επιβεβαιώσει την απόλυτη αδυναμία του να ελέγξει ή να επηρεάσει σε οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο η γραμμή που κυριάρχησε άνετα και άκοπα δεν έχει καμία σχέση με την ιδέα του παλλαϊκού Μετώπου. Η ΚΟΕ έχει γίνει βασιλικότερη του βασιλέως και έχει καταπιεί όλα της τα ανάλογα προεκλογικά συνθήματα. Και ο Γλέζος παραμένει πολιτικά ασήμαντος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ρόλος του ήταν εξ αρχής απλώς και μόνο «συμβολικός/συναισθηματικός».

Ηταν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, το οποίο ήταν και παραμένει περιθωριακής σημασίας και χαρακτήρα κίνημα με ελάχιστη και ασταθή βάση στήριξης και με λειτουργία κυρίως ως φόρουμ συζητήσεων.

Πού, λοιπόν, είδαν όσοι μιλούν σήμερα για ΑΑΔΜ (και άσχετα με το τι ακριβώς έχουν καταλάβει ότι έλεγε το 15ο Συνέδριο) την ανταπόκριση του λαού στην ιδέα του Παλλαϊκού Μετώπου για την υποτιθέμενη «απο-αποικιοποίηση της Ελλάδας»; Και πού βασίζουν τη βεβαιότητά τους ότι αυτό ήταν που έλειπε από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για να του δώσει την πολιτική δύναμη να βάλει φρένο στη σημερινή καπιταλιστική επέλαση; Γιατί, αν ήταν τόσο καλή ιδέα ως ανταπόκριση στη σημερινή συγκυρία, οδήγησε όσους το υιοθέτησαν στην εκλογική αποτυχία και όσους έδρεψαν εκλογικούς καρπούς στην εγκατάλειψή του; Μήπως η μόνη πραγματική πολιτική χρηστικότητα του επιχειρήματος της «αποστασίας» του Κόμματος από τη σωστή πολιτική γραμμή είναι, τουναντίον, η υπόσκαψη της θαρραλέας και διαυγούς προσπάθειάς του να απευθυνθεί στις πραγματικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της εποχής; Ας το σκεφτούν καλά οι σύντροφοι που εκφράζουν τέτοιες απόψεις τούτο.

Το συμπέρασμα που αντλώ είναι ότι πολλοί σύντροφοι δεν έχουν μελετήσει επαρκώς όχι μόνο τις Θέσεις της ΚΕ αλλά και τις επισταμένες ιστορικές και θεωρητικές μελέτες που τις προοικονομούν, στον Β' Τόμο του Δοκιμίου της Ιστορίας ή στην αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ, ιδιαίτερα πάνω στο ζήτημα του ιμπεριαλισμού, των σύγχρονων μορφών οπορτουνισμού, περιλαμβανομένου του «νέου αριστερού πατριωτισμού», και του πολέμου. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ξεκάθαρα τις ιστορικές και πολιτικές αιτίες του αδιέξοδου μιας πολιτικής μετώπου που δεν βάζει ξεκάθαρα το ταξικό ζήτημα μπροστά, αλλά και της δυνητικής επικινδυνότητας, για τους κομμουνιστές σήμερα, της αποδοχής λογικών του είδους «σοσιαλισμός αργότερα». Θέλω να χαιρετίσω την ευθυκρισία και τη ζωντανή μαρξιστική - λενινιστική σκέψη που επιδεικνύει η ΚΕ στη σημερινή συγκυρία και ελπίζω να βρει στο συνέδριο την ολόθερμη στήριξη που της αξίζει. Το προσχέδιο Θέσεων του 19ου Συνεδρίου αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα στον 21ο αιώνα, και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Αντώνης Μπαλασόπουλος
Λευκωσία, Κύπρος

Ριζοσπάστης

88 σχόλια:

 1. Δυστυχώς οι σύντροφοι που υπερασπίζονται το ΑΑΔΜ δεν κάνουν αυτό που έκανες εσύ: να μιλήσουν δηλαδή συγκεκριμένα με ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να κτιστεί το ΑΑΔΜ. Μάλιστα ΟΛΟΙ αφήνουν έξω τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα με ποιους; Απάντηση στην ερώτηση αυτή υπάρχει από τους συντρόφους ή απλά έχουμε πολύ κουβέντα για το τίποτα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο συγκεκριμένο. Βέβαια, αυτοί δεν απορρίπτουν εκ των προτέρων τη δημιουργία μετώπου αν τέτοιες δυνάμεις εμφανιστούν. Από την άλλη, ούτε οι θέσεις απαντάνε ποια συμμαχία σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση θα γίνει, αν οι μόνοι αντικαπιταλιστές είναι τα κομματικά μέλη και κάποιοι οπαδοί. Τέλος, αυτό το ερώτημα (ποιοι είναι οι πολιτικοί σύμμαχοι) απορώ γιατί δεν τέθηκε τόσα χρόνια, μέχρι και το 18ο Συνέδριο μίλαγε για ΑΑΔΜ. Τώρα συνειδητοποιήθηκε το κενό;

   Θοδώρα

   Διαγραφή
  2. Οι Θέσεις μιλάνε για μια Λαϊκή Συμμαχία που θα κτιστεί από τα κάτω και θα οδηγήσει στην σοσιαλιστική επανάσταση, μαζί με συμμάχους που θα προκύψουν σε αυτή την πορεία και που θα έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή την σοσιαλιστική επανάσταση και την δικτατορία του προλεταριάτου. Νομίζω είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη όσοι υπερασπίζονται το ΑΑΔΜ, υπερασπίζονται την δημιουργία αριστερών κυβερνήσεων, χωρίς να αποσαφηνίζουν με ποια πολιτικά κόμματα μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Όμως, όπως έχει δείξει επανειλημμένα και το LR, αυτή είναι μια λανθασμένη ανάγνωση των θέσεων που υπήρχαν για το ΑΑΔΜ, το οποίο δεν ήταν απαραίτητο να υπάρξει, απλά θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει και από την άλλη θεωρείτο ένα βραχύβιο στάδιο που θα βοηθούσε στην επιτάχυνση των επαναστατικών διαδικασιών. Νομίζω ότι η καπιταλιστική κρίση έκανε σαφές ότι στα πλαίσια του αστικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει καμία κυβέρνηση (αριστερή, πατριωτική κλπ) μέσα από τις εκλογές που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει στην σοσιαλιστική επανάσταση. Αυτό, οι αριστερές/πατριωτικές κυβερνήσεις δηλαδή, απορρίπτεται πλέον και πολύ σωστά. Το ΚΚΕ κάνει πλέον σαφές ότι ο αγώνας είναι αγώνας για την σοσιαλιστική επανάσταση και η χρονική στιγμή που το θέτει, όταν δηλαδή αντικειμενικά ο καπιταλισμός βιώνει μια τεράστια κρίση, είναι που κάνει την θέση αυτή όχι μόνο σωστή αλλά και ρεαλιστική.

   Διαγραφή
 2. Από ότι βλέπω σήμερα είχαν την τιμητική τους οι μπλόγκερ όπως εσύ και ο Λευτέρης-Δικαίος. Ιδιαίτερης προσοχής όμως χρήζει και το κείμενο του Αντώνη Σκυλλάκου το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικό σου σε όλα τα θέματα που θίγεις. Και το οποίο κείμενο (του Σκυλλάκου) θέτει ερωτήματα και απόψεις τα οποία δείχνουν κατ' εμέ, ιδιαίτερη ιδεολογική σύγχυση. Και το ερώτημα που προκύπτει μέσω από το κείμενό του και που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το εξής. Η Λ.Σ. δεν διεκδικεί την εξουσία, λέει ο Σκυλλάκος. Προκύπτει κάτι τέτοιο από της Θέσεις; Μήπως γίνεται μπέρδεμα (στο κείμενο του Σκυλλάκου) σχετικά με την έννοια της εξουσίας; Μήπως ο Σκυλλάκος ταυτίζει αυτήν με την διεκδίκηση της αστικής διακυβέρνησης και την πάλη μέσω αυτής στη συνέχεια για την εργατική λαϊκή εξουσία; Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ότι το απορρίπτει ρητά η έννοια της Λ.Σ. η οποία θέτει σε άλλη βάση της πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η Λ.Σ. δεν διεκδικεί την εξουσία, λέει ο Σκυλλάκος. Προκύπτει κάτι τέτοιο από της Θέσεις; Μήπως γίνεται μπέρδεμα (στο κείμενο του Σκυλλάκου) σχετικά με την έννοια της εξουσίας; Μήπως ο Σκυλλάκος ταυτίζει αυτήν με την διεκδίκηση της αστικής διακυβέρνησης"

   Ναι, είναι ξεκάθαρο πως η διαφορά μεταξύ Λ.Σ και ΑΑΔΜ είναι ότι στο δεύτερο τίθεται ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (αν και δεν θυμούμαι ΚΑΜΙΑ αναφορά σε κυβερνητικές προοπτικές, αν θυμάται άλλος, ας μου το θυμήσει πού βρίσκεται αυτό στο 15ο συνέδριο), ενώ η πρώτη εννοιολογείται ως "ΠΡΟΠΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" (ήτοι, της "δικτατορίας του προλεταριάτου), δηλαδή, ως πρωτόλεια μορφή δυαδικής εξουσίας. Στην περίπτωση του ΑΑΔΜ δεν υφίσταται τέτοια προοπτική (δυαδικής εξουσίας), στην Λ.Σ αυτός ακριβώς είναι ο εννοιακός πυρήνας.

   Αντιγράφω:

   77: "Η συσπείρωση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης με το ΚΚΕ και η προσέλκυση πρωτοπόρων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων θα περάσει από διάφορες φάσεις. Τα μέτωπα πάλης - πρώτ' απ' όλα το εργατικό - και οι μορφές της Λαϊκής Συμμαχίας με αντιμονοπωλιακούς - αντικαπιταλιστικούς στόχους, με την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ σε μη επαναστατικές συνθήκες, αποτελούν το πρόπλασμα για τη διαμόρφωση του επαναστατικού εργατικού - λαϊκού μετώπου σε επαναστατικές συνθήκες.

   Σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, το επαναστατικό εργατικό λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης του μπορεί να γίνει το κέντρο της λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, υπερισχύοντας σε βασικές περιοχές, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά εμπορικά συγκοινωνιακά κέντρα, κέντρα επικοινωνιών ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αδρανοποίηση των μηχανισμών της αστικής εξουσίας και η εξουδετέρωσή τους, η ανάδειξη και επικράτηση των λαογέννητων επαναστατικών θεσμών που παίρνουν στα χέρια τους τη νέα οργάνωση της κοινωνίας, για την ανατροπή της δικτατορίας της αστικής τάξης, την εγκαθίδρυση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας.
   Στην επαναστατική διαδικασία διαρκής θα είναι η επίδραση των οπορτουνιστικών και ρεφορμιστικών θέσεων, η ανάγκη διαπάλης με αυτές, η περιθωριοποίησή τους μέσα στο εργατικό - λαϊκό μέτωπο.
   Στις συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης, το εργατικό -λαϊκό μέτωπο διαμορφώνει επιτροπές περιφρούρησης των απεργιακών και άλλων μορφών εξέγερσης. Αποκτά την ικανότητα και τα μέσα για να περιφρουρεί την επανάσταση σε όλες τις φάσεις της, να επιβάλλει τον εργατικό έλεγχο στα εργοστάσια, στις τράπεζες, στην αγροτική παραγωγή μαζί με τους φτωχούς αγρότες, για τη σίτιση του λαού, για την αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων μηχανισμών της αντίδρασης.
   Το επαναστατικό εργατικό μέτωπο αποκτά την ικανότητα να αντιτάσσει τη δική του βία απέναντι στη βία του κεφαλαίου, την ικανότητα να επιδρά παραλυτικά στα επιτελεία του ταξικού αντιπάλου, να αδρανοποιεί τα αντεπαναστατικά σχέδιά του, να τα αποκόβει από την ενεργό στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, εκείνου που έχει εργατική λαϊκή καταγωγή. Εχει την ικανότητα να εκφράζει και να εντάσσει σε αυτήν την κατεύθυνση της πάλης τα φτωχά τμήματα των αγροτών, τα λαϊκά τμήματα των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, των μισοπρολετάριων, της μάζας των ανέργων, των μεταναστών."

   Διαγραφή
  2. Είναι καλό λοιπόν να αναδείξουμε όχι μόνο τι ζητούν αυτοό που ζητούν επιστροφή στο ΑΑΔΜ αλλά και τι απορρίπτουν.

   Απορρίπτουν την λενινιστική αρχή της δυαδικής εξουσίας ως στόχευσης του επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος, και απορρίπτουν την προοπτική της επανάστασης.

   Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν επιθυμούν να υπάρχει αυτή η προοπτική στις Θέσεις. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

   Στο ερώτημα "γιατί;", ας απαντήσουν οι ίδιοι, εγώ δεν ξέρω γιατί.

   Διαγραφή
 3. yparxoun autapates sxetika me to kata poso mporei na xrisimopoih8ei to astiko kratos kai oi mixanismoi tou pros ofelos ths ergatikhs ta3hs se anti8esh me th mar3ikh 8eoria suntrivhs tou.8a h8ela polu na evlepa aristerous na diatazoun xrisaugites astinomikous.
  perito na pw oti piga amesos sthn ISKRA gia na vrw to keimeno tou skulakou...

  g.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη το να λες ότι οι θέσεις ενός κόμματος στηρίζονται στην αδυναμία συνεργασίας με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, είναι μεθοδολογικό λάθος.
  Ακριβώς διότι οι θέσεις δεν θα αλλάξουν με το τι λέει η εκάστοτε ΚΟΕ, ο εκάστοτε Καζάκης και ο εκάστοτε Γλέζος.
  Οι θέσεις ενός κόμματος είναι το περίγραμμα της τακτικής και της στρατηγικής του. Κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από τις άλλες υπάρχουσες δυνάμεις. Η ταξική πάλη θα αναδείξει νέες δυνάμεις, νέους φορείς της ταξικής πάλης. Σε αυτούς αναφέρεται ο "μύθος"
  Η ιστορία έχει αναδείξει πολλές φορές αυτές τις αδυναμίες που υπήρχαν στα ΚΚ με κραυγαλέο τρόπο. Όσα ΚΚ δεν είχαν δημιουργήσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται σε όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα αναδεικνύοντας τη λενινιστική οπτική, αλλά μετέτρεψε το όλο σε αυτό που μέχρι σήμερα υπάρχει η αποτυχία τους ήταν παταγώδης.

  Θεωρώ λοιπόν την προσέγγιση που έκανες λάθος από μεθοδολογική άποψη, διότι όσο αφορά τα καθ' αυτό παραδείγματα έχεις δίκιο, αλλά και το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από αυτές τις ανίερες συμμαχίες για να δικαιωθεί δήθεν το ΑΑΔΜ ούτε το ΑΑΔΜ έκανε το ΚΚΕ να υποχωρήσει από τις θέσεις του.

  Σαν κύριο προβληματισμό θεωρώ τον εξής:
  Σε κάθε περίπτωση επειδή το πρόγραμμα και οι θέσεις δεν αναφέρονται μόνο στους θεωρητικά καταρτισμένους κομμουνιστές, η αναφορά στη Λαϊκή Συμμαχία δια μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου δείχνει πως έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ ανάλογα με την πολιτική τους κατάρτιση. Κι αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας, γιατί η ανάλυση των προϋποθέσεων της Λαϊκής Συμμαχίας θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει περισσότερο το θέμα των συμμαχιών παρά να το συσκοτίσει -μιλώντας πάντα με βάση τον μέχρι σήμερα δημοσιευμένο προσυνεδριακό διάλογο.

  α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αντώνη το να λες ότι οι θέσεις ενός κόμματος στηρίζονται στην αδυναμία συνεργασίας με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, είναι μεθοδολογικό λάθος. "

   Είσαι ο αστυάνακτας;

   Διαγραφή
  2. α.
   οι θέσεις όντως έχουν δημιουργήσει συγχύσεις, αλλά όχι στον Σκυλλάκο γιατί αυτός είναι γνωστός και σεσημασμένος οπορτουνιστης και γραφειοκράτης ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ. (γνωστός εννοείται στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ). Μπορείς να διαβάσεις την Ίσκρα σήμερα που του κάνει τεμενάδες και τον κατονομάζει "Ιστορικο στέλεχος του ΚΚΕ" τρομάρα του.
   Οι θέσεις όμως όντως δημιουργούν σύγχυση γιατί
   α) δεν μιλάνε καθαρά για αντικαπιταλιστικη γραμμη συσπειρωσης αλλά για αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστικη
   β)η ηγετικη ομάδα του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα στο ΑΑΔΜ αλλά μόνο μετατρέπει το όνομα σε λαική συμμαχία για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
   ΄Ολα αυτά για να διατηρηθεί η συνέχεια του κόμματος, δηλαδή για να διατηρηθεί η συνέχεια με τον οπορτουνισμό και να μην διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις μαζί του.
   Ο κεντρισμος της ηγετικης ομάδας είναι έτσι πολύ επικινδυνος οπορτουνισμός γιατί είναι πιο αριστερός.
   Το δίλημα είναι
   Ή ΑΑΔΜ ή αντικαπιταλιστικη γραμμή (αποκαθαρμένη από την καθεστωτική πρακτικη της αποχής από τις συγκρούσεις της ηγετικης ομάδας)
   Αυτό είναι το δίλλημα.
   Ενδιάμεση λύση σαν και αυτην που αναζητάει η ηεγτικης ομάδα μόνο σύγχυση μπορει να φέρει

   Καμίλο Μπερνέρι

   Διαγραφή
  3. Ο Σκυλλάκος είναι οπορτουνιστής συριζαίος για ποιον; Για σένα; Αφού εσύ είσαι τροτσκιστής και δεν είσαι καν στο ΚΚΕ!

   Διαγραφή
 5. Απαντήσεις
  1. Ωραία.

   ΠΟΥ λέω "ότι οι θέσεις ενός κόμματος στηρίζονται στην αδυναμία συνεργασίας με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις";

   Διαγραφή
  2. Και ρωτάω γιατί είπα με τρόπο απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι θέσεις της ΚΕ στηρίζονται στην αναγκαιότητα επεξεργασίας ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.

   Το ότι δείχνω στο κείμενο που έστειλα στον "Ρ" ότι οι επικλήσεις της συσπειρωτικής δύναμης του ΑΑΔΜ δεν επιβεβαιώνονται πουθενά απ' την εμπειρική πραγματικότητα σημαίνει ότι εγώ βασίζω θέσεις σε εκλογικά δεδομένα;!

   Μήπως τα μπέρδεψες λίγο;

   Διαγραφή
 6. δεν είπες αυτό κατά λέξη.
  Αναφέρθηκες στο "ερώτημα του κατά πόσο η πραγματικότητα δικαιώνει την αναμονή ότι μια τέτοια γραμμή θα συσπείρωνε τις μάζες γύρω από το ΚΚΕ"

  Κι επειδή όσο αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που θίγεις θεωρώ ότι έχεις δίκιο, αλλά και το ΚΚΕ είχε δίκιο που δεν ενέδωσε στις μέχρι σήμερα προτάσεις συνεργασίες διαφόρων όψεων των οπορτουνιστικών ρευμάτων δηλαδή τη μέχρι σήμερα πολιτική πραγματικότητα.
  Αλλά επειδή οι θέσεις ενός κόμματος είναι κάτι πολύ παραπάνω από την μέχρι στιγμής πραγματικότητα, νομίζω πως είναι λάθος να μπερδεύεται η πραγματικότητα με την εν δυνάμει εξέλιξη της ταξικής πάλης.

  Κι από τον μέχρι στιγμής δημοσιευμένο προσυνεδριακό διάλογο έχω αντιληφθεί το ίδιο μεθοδολογικό λάθος από πολλούς ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει σε αυτόν. Καθένας παίρνει ένα πραγματικό παράδειγμα και με βάση αυτό (και μόνο αυτό) κρίνει θετικά ή αρνητικά όλη την αναφορά στη λαϊκή συμμαχία, σα να υπάρχει μία μηχανιστική αντίληψη της ιστορίας.

  Η λαϊκή συμμαχία θα πετύχει στην πράξη στο βαθμό που θα ανταποκριθεί στα ιστορικά καθήκοντα που θέτει και κατά πόσο οι επαναστατικές δυνάμεις θα υπηρετήσουν τις προτάσεις των θέσεων του ΚΚΕ. Το ίδιο συνέβη και με το ΑΑΔΜ. Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν.

  α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαστρεβλώνεις κατάφορα ό,τι έγραψα στο κείμενο, στα σχόλια, και στο LR ευρύτερα.

   Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό οφείλεται σε ανικανότητα ανάγνωσης.

   Διαγραφή
 7. Ναι δεν ξέρω τι εννοείς ακριβώς διαστρέβλωση, αλλά επαναλαμβάνω ότι για τα παραδείγματα που θέτεις έχεις δίκιο. Και είναι και πολιτικά σκόπιμο να τα υπενθυμίζεις για όσους επιμένουν ότι δήθεν τα προβλήματα συμμαχιών ήταν λυμένα με το ΑΑΔΜ.
  Επειδή ακριβώς το ζήτημα λοιπόν είναι πολιτικό άρα και διαλεκτικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει λυθεί με τη Λαϊκή Συμμαχία (ή δήθεν ήταν λυμένο με το ΑΑΔΜ), αλλά κατά πόσο θα καταφέρουν οι επαναστατικές δυνάμεις να την υπηρετήσουν και να την κάνουν κτήμα του λαού. Για άλλη μια φορά, το μπαλάκι βρίσκεται σε αυτούς που θέλουν να αγωνιστούν.
  Αυτό το ζήτημα συνεχώς επανέρχεται σαν προβληματισμός μέσα μου, γενικότερα όσο αφορά τον προσυνεδριακό διάλογο (και δεν αφορά το κείμενο σου, ούτε οι προηγούμενες γενικές αναφορές δεν αφορούσαν το κείμενο σου). Η υπερβολική κριτική στη λαϊκή συμμαχία αλλά και η άκριτη αποδοχή του συνιστούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ΚΚΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από όλα αυτά. Θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο ζήτημα της επανάστασης, κι όσοι το ξέχασαν αυτό επικεντρώνοντας σε ένα μικρό κι επιμέρους ζήτημα, έχουν δίχως άλλο μπει σε ένα δρόμο ολίσθησης από την ουσία του μ-λ

  α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πριν μπω εδώ, το διάβασα στην εφημερίδα !

  Θα μου επιτρέψεις να πω ένα μεγάλο μπράβο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το διάβασα πιο πριν στην εφημερίδα ...

  Και, φυσικά, μου άρεσε πολύ !

  Μπράβο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. εβαλες τη θέση σου στο "Ριζοσπάστη" και τώρα την συζητάς στο μπλογκ σου ;
  τι να πει κανεις!. αυτο και αν είναι κατάντια!. Κανεις και κριτική σε άλλο σύντροφο (στον Αντώνη το Σκυλλάκο)! και σε συντρόφους που έχουν συγκεκριμένη άποψη προσπαθώντας μέσα από το μπλογκ σου να προκαταλάβεις συνειδήσεις συντρόφων, μη σεβόμενος την διαδικασία του διαλόγου. όσον αφορά το κειμενο σου δειχνει άτομο άσχετο με ταξική πάλη και με το Κόμμα ΕΝΤΕΛΩΣ. Έχεις καταλάβει τι σημαίνει ΔΙΑΛΟΓΟΣ στο Κόμμα;. πρέπει να ξερεις ότι ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ το Κόμμα έχει πρόγραμμα και ειναι αυτό του 15ου.
  μεχρι την επόμενη μερα του συνεδρίου είσαι υποχρεωμένος να το ακολουθείς και να το σέβεσαι μέχρι να αλλάξει,διαφορετικά διαπράττεις κομματικο φραξιονισμό και μαλιστα χωρίς αρχές όμοιο με αυτών των μπλογκ που κατηγορείς. και κάτι άλλο: Η ζωή και η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ δεν ειναι μπλογκινγκ, πρέπει να ιδρώσεις για το Κόμμα πολυ, και σταματα το "γλυψιμο".
  Γιώργος Χ.
  Υ.Γ πιθανοτητα σβησιματος ειναι σε βαρος σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχάς έχεις καταλάβει ότι απευθύνεσαι σε μη μέλος του ΚΚΕ; Αλλά που να το καταλάβεις αφού δεν είσαι και έρχεσαι εδώ να μας το παίξεις βελιγκέκας του καταστατικού. Όξω ρε...

   Διαγραφή
  2. Κάποια τρολάκια είναι πολύ αστεία.

   Μπήκε ο τροτσκιστής Μπερνέρι κατηγορώντας τον Σκυλλάκο ως "οπορτουνιστή" και μόλις του απάντησα εγώ από ποια θέση αποφαίνεται, μπήκε ο καραγκιοζάκος από πάνω να πει ότι εγώ κάνω κριτική στο Σκυλλάκο.

   Μας περνάνε για εντελώς ηλίθιους ορισμένοι, και δεν καταλαβαίνουν ότι ο μόνος λόγος που δημοσιεύονται είναι για να εκτίθενται οι μεθοδεύσεις τους και οι γελοιότητες που μετέρχονται για να χτυπήσουν την ΚΕ και να σπείρουν ζιζάνια στο κόμμα.

   Διαγραφή
  3. Ο Κομμουνιστής σέβεται το διάλογο που γινεται από το Κόμμα μέσα στα όργανά του και μεσα από τα έντυπά του.
   Ο Κομμουνιστής σέβεται τις θέσεις των συντρόφων του και δεν κάνει κριτική στις θέσεις τους την στιγμή που έχει ξεκινήσει ο διάλογος μέσα στα θεσμοθετημενα όργανα και μέσα ενημέρωσης του Κόμματος.
   Ο Κομμουνιστής δεν βριζει ΠΟΤΕ, έχει επιχειρήματα και απαντά με βαση την Κομμουνιστική κοσμοθεωρία.
   Το αν είναι μέλος ή δεν ειναι κάποιος, όταν απευθύνεται πανελλαδικά σε Κομμουνιστες για ζητημα που αφορούν το ΚΚΕ (19ο Συνεδριο) πρέπει να σεβεται τους κανονες του ΚΚΕ σχετικά με τον προσυνεδριακό διάλογο.

   Αφού δεν ειστε λοιπόν Κομμουνιστες και παρεμβαίνετε δημόσια με τίτλους Κομμουνιστικούς και προφιλ Κομμουνιστή, μιλώντας δημόσια σε πανελλαδική εμβέλεια για το ΚΚΕ και το Συνέδριό του, προφανώς για να επηρεάσετε τους οπαδους και τα μέλη του υπερ της "δικής" σας άποψης -ενω δεν ειστε μέλη- τί άλλο κάνετε από το να παρεμβαίνετε, όντας έξω από το Κόμμα, στην συνείδηση των μελών του, προσπαθωντας να επιβαλλετε την άποψη εκείνη που ακομα δεν ειναι απόφαση οργάνου του ΚΚΕ;.
   Σχεση με το ΚΚΕ, όπως φαίνεται δεν εχετε.
   Σχέση με το μαζικο κινημα δεν εχετε.
   Σχέση με αγώνες ως Κομμουνιστες δεν έχετε.
   Απο που λοιπόν "ξεπεταχτήκατε" εσεις;.
   Με ποιά εχέγγυα Κομμουνιστικά μιλάτε δημόσια μιλώντας ως "υπερκομμουνιστες" για το ΚΚΕ;.
   Σε ποιό όργανο δίνετε λογαριασμό εσεις για αυτά που λέτε εδω δημιουργώντας "άποψη" την οποία "προωθείτε" πανελλαδικά κατευθύνοντας συνειδήσεις και παρεμβαίνοντας εξωκομματικά στο ΚΚΕ;.

   Έστειλες την άποψη σου στο Κόμμα ως οπαδός, ή, φίλος; καλά έκανες. Να αναμένεις τα αποτελέσματα του διαλόγου λοιπόν και σεβασου το διάλογο των μελών και των φίλων του ΚΚΕ χωρίς να αναδεικνύεις την άποψη σου ως "υπερκομμουνιστική" και ως υποστήριξη του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν χρειάζεται τον όποιο leninreloaded, για να αναπτυξει την πολιτική του πρόταση.
   Έχει τα όργανα του.

   Είναι γνωστό ποιοί παρενέβησαν σε όλη τη διαδρομη της ιστοριας του ΚΚΕ "εξω από τα όργανα" του ΚΚΕ για ζητήματα που αφορουν το ΚΚΕ;.
   1) Η ασφάλεια.
   2) ο οπορτουνισμός
   διαλέξτε με ποιούς είστε.
   Γιώργος Χ.

   Διαγραφή
  4. Το πιο πάνω σχόλιο εμφανιζόταν ως ανώνυμο καθώς η υπογραφή βρίσκεται στο τέλος και στο preview φαίνονται μόνο οι πρώτες αράδες.

   Για τα υπόλοιπα, ουδέν σχόλιο από μένα, αν νομίζεις ότι κοροϊδεύεις κάποιον για το τι προσπαθείς να πετύχεις και με ποιες μεθόδους αυταπατάσαι.

   Διαγραφή
 11. από ( http://faros.wordpress.com/2013/02/06/oportounistikes-exipnadoules-kai-mia-ofilomeni-apantisi/)
  (..) Οπορτουνιστικές εξυπναδούλες και μία οφειλόμενη απάντηση

  Κατ΄αρχή να τονιστεί ότι εδώ, σ΄αυτό εδώ το μπλογκ, νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που αρκετοί άνθρωποι (ίσως και πολλοί) διαβάζουν, μελετούν, ασχολούνται με τις Θέσεις του ΚΚΕ και μάλιστα διαχρονικά !

  Βέβαια, κάποιοι από αυτούς, δεν το κάνουν με θετικό σκοπό, αλλά γιατί νομίζουν ότι ανακάλυψαν την … Αμερική και ότι έτσι θα χτυπήσουν το Κόμμα !

  Κλασσικό … παράδειγμα για το παραπάνω, οπορτουνιστικοί χώροι και πρόσωπα που συνδέονται με αυτούς. Μέχρι χθες τέτοιες επιθέσεις, είχαμε με δημοσιεύματα σε έντυπα που κάλυπταν αυτούς τους χώρους, από σήμερα … επιστρατεύτηκε κι ο ιντερνετικός χώρος, π.χ. η ιστοσελίδα ergatikosagwnas !

  Που, κολλημένοι (στην κυριολεξία) στα … 1996, πασχίζουν να αποκόψουν το ΚΚΕ από την στρατηγική του επιλογή για την Λαϊκή Εξουσία και τον Σοσιαλισμό και να το σπρώξουν (το γιατί είναι ένα πελώριο ερώτημα) σε μια κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.

  Γιατί αναφέρονται στο … 1996 ;

  Μα γιατί νομίζουν οι αφελείς, ότι η τότε επιλογή του ΚΚΕ για την συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου, «έδειχνε» κάτι τέτοιο (καπιταλιστική διαχείριση, δηλαδή) και όχι την προοπτική του σοσιαλισμού – κομμουνισμού !

  Για να δούμε, το λοιπόν, με λίγα λόγια, έτσι είναι ;


  Αποσπάσματα από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, για το ΑΑΔ Μέτωπο, που διαμορφώθηκε στο 15ο Συνέδριο, το 1996.

  - «Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης συμβάλλει στη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, στην αντίσταση και υπεράσπιση των συμφερόντων του από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος που βοηθά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό».

  Ερωτήματα :

  Που ακριβώς λέει στο παραπάνω απόσπασμα ότι πρέπει το ΚΚΕ να κάνει κυβέρνηση αστικής καπιταλιστικής διαχείρισης και μάλιστα σε συνεργασία με τον … ΣΥΡΙΖΑ ή την … ΑΝΤΑΡΣΥΑ ;

  Που ακριβώς λέει ότι πρέπει η χώρα μας να παραμείνει στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ ;

  Που ακριβώς λέει ότι πρέπει να δώσουμε συγχωροχάρτι στο μεγάλο κεφάλαιο ;

  Μήπως λέει ΑΚΡΙΒΩΣ τα αντίθετα ;

  Έ ;

  «Η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου πραγματοποιείται στο έδαφος του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα, που απασχολούν το λαό και τη χώρα, της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης με την ολιγαρχία του τόπου, τους πολύμορφους μηχανισμούς του κράτους της, με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά της ή συναινούν στην εξυπηρέτησή τους. Η δύναμη του Μετώπου βρίσκεται στον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, στην ενότητα δράσης της, στη συμμαχία της με τα κοινωνικά στρώματα, που παλεύουν σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

  Ερωτήματα :

  Που ακριβώς λέει παραπάνω ότι η συγκρότηση του Μετώπου θα γίνει με συμφωνίες κορυφής ;

  Που ακριβώς λέει ότι το Μέτωπο θα συνεργαστεί με τους μηχανισμούς της ολιγαρχίας ;

  Που ακριβώς λέει ότι το Μέτωπο θα συνεργαστεί με πολιτικές δυνάμεις που βάζουν πλάτη στη διατήρηση της εξουσίας των μονοπωλίων ;

  Που ακριβώς λέει ότι το Μέτωπο θα παραμερίσει την εργατική τάξη και το κόμμα της, στο όνομα της όποιας συμμαχίας και ενότητας ;

  Μήπως λέει ΑΚΡΙΒΩΣ τα αντίθετα ;

  Έ ; (..)--συνέχεια--

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. --συνέχεια--- από ( http://faros.wordpress.com/2013/02/06/oportounistikes-exipnadoules-kai-mia-ofilomeni-apantisi/) Οπορτουνιστικές εξυπναδούλες και μία οφειλόμενη απάντηση

  (..)«Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης.

  Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του.

  Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική».(..)-

  -Αυτό (το παραπάνω) που έλεγε το ΚΚΕ στο Πρόγραμμά του το 1996, δεν το λέει και μάλιστα επί λέξει και στο σημερινό Σχέδιο Προγράμματός του ;

  - «Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».

  - «Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας, για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος».

  Ζητήματα που μπαίνουν από τα παραπάνω αποσπάσματα :

  Βασική προϋπόθεση για να γίνουν πράξη οι παραπάνω Θέσεις, είναι η ύπαρξη αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

  Καλόπιστα ρωτάμε : Πέρα από το ΚΚΕ, ποια άλλη πολιτική ή άλλη δύναμη έχει τέτοια χαρακτηριστικά ;

  Απάντηση: Καμία !

  Έστω και ότι στο μέλλον, υπάρξουν τέτοιες δυνάμεις, έ, τότε, εδώ είμαστε κι αν ο κόσμος τις αναδείξει σε πρώτη δύναμη, να φτιαχτεί μια τέτοια κυβέρνηση !

  Που, όμως, σε κάθε περίπτωση, ο βασικός της στόχος θα είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Δηλαδή η έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ και η Εργατική Λαϊκή Εξουσία.

  Ποια ακριβώς πολιτική δύναμη, σήμερα, εκτός του ΚΚΕ, προσβλέπει σε μια τέτοια προοπτική ;

  Πιστεύουμε, ότι μετά την παράθεση των παραπάνω αποσπασμάτων από το 15ο Συνέδριο και τους σχετικούς σχολιασμούς, να έχουν διαλυθεί οι όποιες αυταπάτες για τον σοσιαλισμό μέσω του … κοινοβουλευτισμού ή της συνεργασίας με τις όποιες οπορτουνιστικές και συμβιβασμένες πολιτικές δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

  Ή τις αυταπάτες ότι μπορεί μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης μπορεί να προσφέρει το παραμικρό για τις λαϊκές μάζες.

  Ή, τέλος, για το τι έλεγε και τότε και τι λέει και σήμερα το ΚΚΕ !

  Για να τελειώνουμε επιτέλους με τις προβοκάτσιες …

  Πηγή: Φάρος(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει αναρτηθεί εδώ, στο: http://leninreloaded.blogspot.com/2013/02/blog-post_5011.html

   Διαγραφή
  2. Προτίμησα την πηγή(Faros δικό σου).

   Και άλλο σχετικό με το ΑΑΔΜ
   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5207.html )
   Περί "αναθεώρησης" και αναθεωρητών.Ilief

   Διαγραφή
  3. Και άντε να ξανακοπιάρω το ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5207.html )

   (..)Περί "αναθεώρησης" και αναθεωρητών
   (..)"Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα. [...] Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα προσαρμόζεται περισσότερο οργανικά στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή της σε διεθνείς διακρατικές συμφωνίες [...] Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ αναβαθμίζεται η παρέμβαση του ιμπεριαλιστικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [...] Το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο ελέγχει την ελληνική οικονομία και βασικούς τομείς της χώρας. Οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια κατάκτησαν νέες θέσεις, διείσδυσαν βαθύτερα και ασκούν άμεσο ρόλο σε τομείς καίριους για τη διαμόρφωση της πολιτικής συμπεριφοράς, της κοινωνικής συνείδησης της εργατικής τάξης και του λαού. Το ελληνικό κεφάλαιο έχει συνδεθεί πιο στενά με τα συμφέροντα του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου. Κυρίαρχη τάση του είναι η διασύνδεση μαζί του, η εξάρτηση και η προσαρμογή στους γενικότερους σχεδιασμούς. Η γενική τάση διαπλοκής δεν αλλάζει από το γεγονός ότι τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου πλήττονται από τις πολυεθνικές."
   Αποφάσεις 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ

   (..)"Ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Οι εσωτερικές εξελίξεις που μεσολάβησαν στη χώρα και οι αλλαγές στη θέση της στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, στη δεκαετία του ΄80 και την πρώτη πενταετία του ΄90, συνέβαλαν στο να ωριμάσουν περισσότερο οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό στη χώρα μας. Στην εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική. Κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, η φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα λαϊκά μικροαστικά στρώματα της πόλης. Η νεολαία θα παίξει δραστήριο ρόλο στον αγώνα για το σοσιαλισμό και την οικοδόμησή του. Το ΚΚΕ επιδιώκει να πείσει και άλλα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους δεν υπηρετούνται με τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος. Ότι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των δυνάμεων που παλεύουν για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. [...] Στην πορεία της πάλης και στο βαθμό που βαθαίνει ο αντικαπιταλιστικός του χαρακτήρας, [το ΑΑΔΜ] αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού λαϊκού μετώπου οργανωμένου από τα κάτω και από τα πάνω, ικανού να συσπειρώνει στη δράση όλο και ευρύτερες λαϊκές μάζες. Αποκτά ποιοτικά γνωρίσματα ανώτερα από τα μαζικά κινήματα και τις οργανώσεις τους.

   Τα όργανα αυτού του μετώπου είναι τα επιτελεία του αγώνα σε κάθε επίπεδο, οργανωτές, καθοδηγητές σκληρών ταξικών συγκρούσεων. Δεν περιορίζονται στην άσκηση πίεσης και ελέγχου πάνω στο αστικό κράτος και στους άλλους αστικούς θεσμούς. Κινητοποιούν το λαό, ώστε να ματαιώνει αντιλαϊκές επιλογές, να μην πειθαρχεί στους επάνω. Διαμορφώνουν μέσα στην πάλη νέους λαϊκούς θεσμούς, σε σύγκρουση με τους αστικούς θεσμούς πού νομιμοποιούν την δικτατορία των μονοπωλίων. Διαπαιδαγωγούν και προετοιμάζουν το λαό να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης και να είναι σε θέση να τις εναλλάσσει γρήγορα και ανάλογα με τις εξελίξεις. Τα καθοδηγητικά όργανα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου, οι λαογέννητοι θεσμοί που εμφανίζονται στη διάρκεια της αναμέτρησης και των ταξικών αγώνων αποτελούν τα έμβρυα της νέας πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της."
   Αποφάσεις 15ου συνεδρίου του ΚΚΕ(..)-συνέχεια-

   Διαγραφή
  4. -συνέχεια από-( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5207.html )
   Περί "αναθεώρησης" και αναθεωρητών

   (..)"η άρνηση της ιδέας της σοσιαλιστικής επανάστασης και των επαναστατικών μεθόδων πάλης, η προσαρμογή στον αστικό εθνικισμό, [...] η άρνηση της ταξικής άποψης και της ταξικής πάλης από φόβο μήπως απομακρυνθούν οι “πλατιές μάζες του πληθυσμού” (διάβαζε: της μικροαστικής τάξης) - αυτές είναι αναμφισβήτητα οι ιδεολογικές βάσεις του οπορτουνισμού."
   Β.Ι. Λένιν, «Η κατάσταση και τα καθήκοντα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», «Απαντα», τ. 26, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 36-37.(..)Ilief

   Διαγραφή
  5. Γιατί παρατέθηκαν οι κόπιες.

   Το ΚΚΕ προχώρησε το ΑΑΔΜ δύο βήματα παραπάνω. Έβαλε στον ορίζοντα, τον σοσιαλισμό. Όχι κάπου κάπως κάποτε, την δευτέρα παρουσία(που θα υπάρχει καλός καπιταλισμός σε στυλ ΣΥΡΙΖΑ) αλλά εδώ και στο άμεσο μέλλον(μεθαύριο). Από εκεί και πέρα μερίδα μεγάλη μερίδα του κόσμου νοιώθει αμήχανα απέναντι στο δίλλημα που θέτει η ίδια η πραγματικότητα: "σοσιαλισμός ή καπιταλισμός".

   Όποιοι δεν θέλουν να στρουθοκαμιλίζουν τα βλέπουν. Οι τρίτοι, τέταρτοι, ευρωκομμουνιστικοί κλπ κλπ δρόμοι για τον σοσιαλισμό τελείωσαν. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παρέχει έστω και τα ελάχιστα που παρείχε μέσω του "κοινωνικού κράτους". Ούτε να εγγυηθεί παρατεταμένη περίοδο μη πολεμικής αντιπαράθεσης στις αναπτυγμένες χώρες του. Δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική παρά τα "μείγματα" κενσυανυσμού και φιλελευθερισμού τα οποία αρκετές φορές "αρωματίζονται" με δόσεις-μικρές ή μεγάλες- ψιλοκομμένου φασισμού.Ilief

   Διαγραφή
 13. οσοι συντροφοι υποστηριζουν το προγραμμα του 15ου χωρις αλλαγες, καλο θα ειναι να μας πουνε ξεκαθαρα τι θα προτειναν σαν την ενδεδειγμενη σταση, τον τελευταιο χρονο, ας πουμε. Γιατι αν προτεινετε κολεγιες με τον συριζα και τις ουρες του, ο δρομος ανοιχτος και τα σκυλια δεμενα. εμεις δεν θα παρουμε

  Την πιο ενωτικη σταση στο κινημα την εχει το ΠΑΜΕ. φανηκε και στο μετρο και στο λιμανι, αλλα και στους αγροτες.στηριζουμε αγωνες ακομα και οταν δεν υπαρχει ουτε δειγμα δικος μας, οπως στο μετρο.

  Αν εχει δειξει κατι η τελευταια 20ετια ειναι οτι ο μονος ζωντανος φορεας επεξεργασιας, αναλυσης και δρασης ειναι το ΚΚΕ. στεναχωρια μας πιανει πολλους για τον σκυλλακο, αλλα ειμαι σιγουρος οτι ο κομματικος του πατριωτισμος θα τον κρατησει μακρια απο λαθη. καλα εκανε και αυτος και αλλοι συντροφοι που εβαλαν τις διαφωνιες τους, αν σεβαστουν τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμο σε ενα-δυο χρονια θα ειναι απο τους πρωτοπορους της λαικης συμμαχιας οπως πρεπει.

  Να μην ξεχναμε οτι η κατηγορια οτι το ΚΚΕ κανει μετωπα με τον εαυτο του δεν ειναι καινουργια, δεν την γεννησαν οι θεσεις του συνεδριου, παντα τα λεγανε οι οπορτουνιστες.

  μητσουλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. " να πάρουμε τα κλειδιά της εξουσίας" λέει ο "ιστορικός"....

  Αλήθεια το Μήτσο Κωστόπουλο τότε γιατί τον διέγραψε?

  ΥΓ. Κανα δυο απομείναν - και αν.

  Ραμόν Μερκαδέρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ..και ο ένας εφάνη ήδη. Ντροπαλά λίγο, δεν είναι κραυγαλέος. Αν και το φραξιονισμός της ηγεσίας είναι τρειντμαρκ του Εργατικού Αγώνα - κάποτε μας τα είχε πει κι ο Κοψίδης

   ραμόν μερκαδέρ

   Διαγραφή
 15. Το κέρατό μου μέσα Αντώνη.Μόλις διάβασα το κείμενο του Σκυλλάκου που καταθέτει την αντίθεση του πάνω στις προτεινόμενες θέσεις της Κ.Ε εν όψη του 19ου Συνεδρίου, με τις κύριες επισημάνσεις και τις προτάσεις του να εντοπίζονται, που αλλού, στο χαρακτήρα του μετώπου, στις συμμαχίες και στη στόχευσή του και τέλος στη δράση που πρέπει να αναπύξει το Κόμμα και του ρολο του γύρο απ' αυτό.Γροθία στο στομάχι.Αυτές οι απόψεις συνιστούν πλήρη υποχώριση και επιστροφή στο παρελθον.Δεν μπορώ να καταλάβω ή καλύτερα αρνούμαι να αποδεχτώ το κίνητρο απο οπού πηγάζουν τέτοιες επιδιώξεις, ενός μέχρι πρόσφατα μέλους της Κ.Ε και βουλευτή , σε σχέση με την πορεία που πρέπει να διαγράψει το Κόμμα, τα νέα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες που το βαραίνουν του μπροστά στις καινούργιες συνθήκες που εμφανίζονται σαν απόρια της γενικέυμένης καπιταλιστιής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο και τις μεταβαλλόμενες ισορροπείες που διαμορφώνει στη καπιταλιστική πύραμίδα μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και το πώς αυτά αποτυπώνονται στη χώρας μας.Όταν η προτεινόμενη απο το Σκυλλάκο τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΚΚΕ στην πολιτική των συμμαχιών φτάνει στο σημείο να αλλοιώνει κατάφορα την στρατηγική του Κόμματος τότε μιλάμε για επιχειρούμενη παγίδευση του με στόχο την μετάλλαξη του απο επαναστατικό κόμμα σε οπορτουνιστκό και την απομάκρυνση του απο την πάλη για σοσιαλίστική επανάσταση και λαική εξουσία με την υιοθέτηση των σταδίων και της μετάβασης.
  Απο οτι κατάλαβα ο "σύντροφος" προτείνει τη συγκρότηση ενός μετώπου με βάση τα στοιχεία του ΑΑΔΜ (15ο Συνέδριο) που επιπλέον όμως θα πρέπει να προεκταθεί και να αποκτήσει τη μορφή ενός ενιαίου φορέα που θα υποσκελίση το πολιτικό ρόλο του ΚΚΕ ως κύριο χώρο του εκφραστή της εργατκής τάξης και των συμφερόντων της,είτε μέσο της ενσωμάτωσης του σε αυτό είτε μέσο της υποχώρισής του για να προωθηθεί το κοινό μέτωπο ως το κόμμα πλέον αυτό που θα διεδικήσει την κυβέρνηση.Σε πιο σημείο όμως απο το πρόγραμμα το 15ου Συνεδρίου υπογραμμίζετε αυτο που αναλύει ο Σκυλάκος όσο αναφορά τη κυβέρνηση ως προοπτική του ΑΔΔΜ.Και αυτά απο έναν άνθρωπο που σαν μέλος η Κ.Ε υπήρξε συνδιαμορφωτής των θέσεων του 15ου και εκφωντής του. Αυτά είναι τα οραματά τους για το κόμμα και για το κίνημα.


  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έχω κάποιες "τεχνικού" τύπου ερωτήσεις.

  Στην προηγούμενη μορφή του κειμένου δεν υπήρχε ερωτηματικό στον τίτλο ενώ έλειπε η τελευταία παράγραφος. Δεν ξέρω τι διάστημα μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης δημοσίευσης εδώ και της αποστολής στο ρίζο, ωστόσο θέλω να ρωτήσω αν ο όγκος (και το περιεχόμενο φυσικά) των κειμένων που είχαν δημοσιευθεί με αυτό το θέμα έπαιξε κάποιο ρόλο. Διότι εμφανίστηκαν αρκετά μαζεμένα κείμενα αυτού του ύφους το τελευταίο διάστημα.

  Θέλω επίσης να ρωτήσω αν ελήφθησαν υπ'όψιν οι τελευταίες κινήσεις αυτών των σχημάτων μετά την συγγραφή της πρώτης εκδοχής του κειμένου (ήταν γνωστή η πολιτική τους γραμμή, όμως το τελευταίο διάστημα έχουμε απίστευτες χοντράδες). Κατανοώ ότι δεν έχει κανένα νόημα το να είναι στολισμένο με ένα κάρο σκληρούς χαρακτηρισμούς ένα άρθρο για τον προσυνεδριακό διάλογο (και δεν έχω καμία τέτοια απαίτηση) αλλά πρέπει να παρατηρηθεί ότι αυτή η σύντομη κριτική που βρίσκουμε εδώ για αυτά τα πολιτικά σχήματα είναι αρκετά επιεικής. Αυτό το λέω όντας πολύ επηρεασμένος (ίσως πρόκειται απλά για προσωπική αδυναμία) τον τελευταίο καιρό από την ιδέα περί προσπάθειας "εθνικοποίησης" της εργατικής τάξης από τους αστούς τις περιόδους κρίσεων.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το ερωτηματικό μπήκε για σκοπούς "απάλυνσης" και μεγαλύτερης διαλογικότητας.

  Το κείμενο γράφτηκε εξαιρετικά γρήγορα και αποφάσισα να μην μπω καθόλου σε θεωρητικά ζητήματα γιατί είδα ότι κάποιος έπρεπε να το θέσει και από πρακτική άποψη και να δείξει ότι ούτε "πρακτικά" πατά κάπου. Η θεωρητική κριτική ούτως ή άλλως έχει γίνει επί μακρόθεν ήδη στην αρθρογραφία της ΚΟΜΕΠ μετά τη δημοσίευση του Β' τόμου (πιο πρόσφατο παράδειγμα εδώ το άρθρο Παρρή/Σκολαρίκου για ΕΔΑ) και για μένα δεν είχε ούτως ή άλλως νόημα να αναμασήσω αυτά που έχουν διεξοδικά δειχτεί.

  Τέλος, γράφτηκε επειδή πραγματικά κουράστηκα να βλέπω τα ίδια και τα ίδια και ήθελα να παρέμβω σ' αυτή την πραγματικά φτωχή συζήτηση που έχει μονοπωλήσει τόσο το ενδιαφέρον τόσων παρεμβάσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Για τη Λαικη Συμμαχια
  (...)
  "Η ιστορική πείρα έχει αναδείξει μορφές λαϊκής οργάνωσης, όργανα πάλης που εδράζονται στους χώρους δουλιάς, που είναι αντιπαραθετικά με το κεφάλαιο και το αστικό κράτος και μπορούν δυνάμει να μετατραπούν σε φύτρα μιας νέας εξουσίας. Τέτοια όργανα ήταν τα εργατικά συμβούλια, όπως τα σοβιέτ προεπαναστατικά στη Ρωσία.

  Τέτοια λαϊκά όργανα που βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη με το κεφάλαιο (σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, δηλαδή κρίσης κορυφών), μπορούν να κάνουν αυτό που το αστικό κράτος έχει καταστεί ανίκανο να κάνει το ίδιο. Π.χ. ο λαός μπορεί να εξασφαλίσει έτσι ώστε επιχειρήσεις και εμποροκαταστήματα να παραδίδουν τα «βασικά είδη κατανάλωσης» στα δικά του λαϊκά όργανα για τη διανομή τους. Τα νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές και προνοιακές μονάδες μέσω των οργάνων λαϊκής αντιπροσώπευσης μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού, ο οργανωμένος λαός μπορεί να αναλάβει ο ίδιος την τήρηση της τάξης και της πειθαρχίας και παραπέρα να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού. Ετσι οργανωμένο το λαϊκό κίνημα θα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επαναστατική σύγκρουση με το αστικό κράτος για την επίλυση του ζητήματος της εξουσίας."

  Τασος Τραβαρσαρος
  "Γραμμη ενσωματωσης ή γραμμη ανατροπης?Η πειρα της Αργεντινης"
  http://www.komep.gr/arxeio/2012/122-2012-4-5/359-2012-11-08-08-28-58

  Προλεκαλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Το πρόβλημα με όσους επικαλλουνται το 15ο συνεδριοκαι το ισχυον προβλημα ειναι πιο μεγαλο απ’ότι αρχικα φαινεται. Το παλιο και το προτεινομενο προγραμμα διαφερουν στην ουσία σ’ενα σημειο το νεο προγραμμα δεν αφηνει δυνατοτητα συμμετοχης των κομμουνιστων σε κυβέρνηση (με οποιαδηποτε ταμπελα) στα πλαισια του καπιταλισμού. Το παλιο πρόγραμμα δεν απέκλειε τη συμμετοχή.

  Συνεπώς ολοι αυτοί (με ελαχιστες εξαιρεσεις) που ορκιζονται στο 15ο συνεδριο με αλλα λογια λενε συμμετοχη του ΚΚΕ σε μια αριστερη κυβερνηση που θα προκυψει απο εκλογες. Η ,μομνη δυνατοτητα στη σημερινη συγκυρια ειναι η κυβερνηση συριζα-ΚΚΕ. Για το λογο αυτο τα περι 15ου εμφανιστηκαν λιγο πριν τις εκλογες του Μαιου και ξεσαλωσαν στο ενδιαμεσο διαστημα μεχρι τις εκλογες του Ιουνιου. Μαλιστα αποτελεσαν επιχειρημα και του ιδιου του αρχηγου του Συριζα.

  Αρα αν πραγματικα ολοι αυτοι πονανε το κομμα (ετσι δηλωνουν οι περισσοτεροι) ας βγουν ανοικτα και να κατηγορησουν το κομμα γιατι δεν συμμετειχε στις πλατειες γιατι δεν αρπαξε το απλωμενο χερι του Συριζα γιατι αποφευγει τη γσεε-αδεδυ σαν να εχουν πανουκλα γιατι δεν πουλα και αυτο πατατες στιος γωνιες της αθηνας (χωρις μεσαζοντες) κλπ.

  Το γεγονος και μονο οτι κρυβουν τις αποψεις στους και τις προτασεις τους για το σημερα δειχνει ιδιοτελεια που δεν ταιριαζει σε κομμουνιστες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς Καμίλο και λοιπούς συγγενείς.
   Ο Σκυλλάκος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ;. Ζήσαμε να το ακούσουμε και αυτό!. Σας πληροφορώ ότι ο Σκυλλάκος και κάποιοι όμοιοι του κράτησαν το ΚΚΕ την ώρα που κομμάτι της ηγεσίας τότε ήθελε να μετατρέψει το ΚΚΕ σε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Ενώ εσείς δεν είσασταν καν στο Κόμμα. Το ποιος είναι σεσημασμένος οπορτουνιστής άστο, υπάρχουν και σεσημασμένοι αριστεριστές που του γνωρίζουμε πολύ καλά, και είναι ύποπτο που αυτοί υποστηρίζουν τις θέσεις του του 19ου Συνεδρίου.

   Το ΚΚΕ πρέπει να απευθύνεται στην εργατική τάξη και τα λαικά στώματα και όχι στους περιθωριακούς " επαναστάτες" και γρούπες, στους οποίους θα θελαν μερικοί.

   Γεια χαρα νταν!

   Διαγραφή
  2. "Το ποιος είναι σεσημασμένος οπορτουνιστής άστο, υπάρχουν και σεσημασμένοι αριστεριστές που του γνωρίζουμε πολύ καλά, και είναι ύποπτο που αυτοί υποστηρίζουν τις θέσεις του του 19ου Συνεδρίου."

   Κράτα καμιά πισινή, πολύ φόρα πήρες:

   http://mygranma.wordpress.com/2013/03/01/αντώνης-σκυλλάκος-για-την-προσέγγιση/
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11178:skyllakos-proseggish-sosialistikh-epanastash&catid=83:aristera&Itemid=200

   Διαγραφή
  3. Η χρήση του κειμένου και μάλιστα από τον Ριζοσπάστη ως πηγή δεν "ποινικοποιεί" προθέσεις.
   Καμία υπόγεια διαδρομή ή ασύρματη σύνδεση με ανόμοια πράματα δεν μπορεί να στηριχτεί γιατί οι ιστότοποι που έβαλες θεωρούν "αδυναμία" αυτό που το Κόμμα θεωρεί τεράστια Δύναμή του. Τον Προσυνεδριακό Διάλογο.

   Οι αγωνιστές που βλέπουν τα κείμενά τους στα μανταλάκια από τους "απέναντι" μπορούν να πάρουν θέση; ή πρέπει τώρα - εν μέσω προσυνεδριακού - να πάρουν θέση;


   Κώστας Ανδρεόπουλος

   Διαγραφή
  4. Εγώ δεν σχολίασα τίποτε. Είπα ότι κάποιοι που βρίσκουν πολύ εύκολο να λασπώσουν όσους υπερασπίζονται τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ ως "αριστεριστές" θα έπρεπε να προσέχουν πολύ τα λόγια τους γιατί δεν τους παίρνει.

   Γιατί κανένα εξω-ΚΚΕ μέσο δεν προμόταρε τις θέσεις όσων στηρίζουν τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν είναι χαζός ο κόσμος, μάτια έχει και βλέπει.

   Διαγραφή
  5. τι έγινε γιατι δεν δημοσιευεις αυτά που σου έστειλα.

   Διαγραφή
  6. Δεν υπάρχει κανένα αδημοσίευτο σχόλιο με ψευδώνυμο "Nick Kag."

   Τρολάρεις;

   Διαγραφή
  7. Έξω οι προδότες νεοσπορίτες απ' το Lenin Reloaded! Σας πήραμε χαμπάρι ξεφτίλες, αρουραίοι, που θα μιλήσετε και για "αριστερισμό"!

   Vishinsky

   Διαγραφή

  8. Εβαλα κείμενο το πρωί και ακομα δεν το αναρτησατε. "δημοκράτες"

   ο "κομμουνισμός" σας δεν τολμά να αντέξει σε κανενα διάλογο και ιδιαίτερα όταν κάποιο κειμενο σας αποκαλύπτει.

   Vishinsky, βαλτε τίτλο: "εδω μπαινουν μόνο αυτοί που συμφωνούν με τον θεματογράφο".
   Γιώργος Χ.

   Διαγραφή
  9. "Συνεπώς ολοι αυτοί (με ελαχιστες εξαιρεσεις) που ορκιζονται στο 15ο συνεδριο με αλλα λογια λενε συμμετοχη του ΚΚΕ σε μια αριστερη κυβερνηση που θα προκυψει απο εκλογες."


   Αναυδε τα είπες σχεδόν όλα. Να προστεθεί πως αρκετοί δεν έχουν διαβάσει έστω και τα στοιχειώδη από το ΑΑΔΜ. Το ΑΑΔΜ δεν έλεγε τέτοια πράγματα. Αλλιώς θα καταλάβαιναν πως το ΑΑΔΜ του 1996 το ΚΚΕ to 2013 το προχωρά για σοσιαλισμό στο ΑΜΕΣΟ μέλλον σε υπαρκτές συνθήκες και όχι γενικά για σοσιαλισμό γενικώς κάπως και κάποτε.

   Ποιο συγκεκριμένα για το 15ο στα

   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5207.html ) Περί "αναθεώρησης" και αναθεωρητών

   και
   ( http://faros.wordpress.com/2013/02/06/oportounistikes-exipnadoules-kai-mia-ofilomeni-apantisi/) Οπορτουνιστικές εξυπναδούλες και μία οφειλόμενη απάντηση του Faros.

   Τι να κάνουν τον σοσιαλισμό μικροαστικά - μεσοαστικά στρώματα όταν υπάρχει η "μάσα" από το ΕΣΠΑ, αποκρατικοποιήσεις, κρατικοδίαιτες ΜΚΟ με 500 ευρώ μισθό και πιθανόν αέρια - πετρέλαια; Όμως ντόπια και ξένα μονοπώλεια τους έχουν "γραμμένους" και δεν θα μοιραστούν σχεδόν τίποτα μαζί τους.
   Η "μοιρασιά" θα γίνει μεταξύ μεγάλων κεφαλαίων μονοπωλείων ντόπιων και ξένων και αυτοί θα αρκεστούν στα "ψίχουλα".
   Για την μερίδα τους μέσα στον καπιταλισμό διαμαρτύρονται. Για αυτό θέλουν "αριστερή κυβέρνηση" και όχι εργατική λαϊκή εξουσία. Για αυτό προβάλουν ανύπαρκτο εθνικό ζήτημα(με μία αστική τάξη μέσα σε ΝΑΤΟ -ΕΕ- ΟΝΕ- ΟΑΑΣΑ- και επενδύσεις σε Βαλκάνια, πρώην ανατολικές χώρες κ.α.) και όχι την όξυνση της υπαρκτής ταξικής πάλης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Ilief

   Διαγραφή
  10. Πες τα Ilief!

   Για τη μάσα όλα. Για τη μάσα και τα κροκοδείλια δάκρυα για το ΑΑΔΜ, για τη μάσα έχουν γεμίσει τα κόκκινα μπλογκ διάφορους που ποζάρουν ως "η φωνή του ΚΚΕ" και χτυπούν όχι απλά την ηγεσία αλλά την συνολική πολιτική του κόμματος. Για να σκύψουμε το κεφάλι και να μη τους χαλάσουμε τη σούπα...

   Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και θα έρθει η ώρα που θα πέσουν κι άλλες μασκούλες...

   Vishinsky

   Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  12. Όχι κάποτε και κάπως αλλά μεθαύριο. Σε αυτές τις συνθήκες. Σε αυτή την κοινωνία. Οι αντικειμένικές συνθήκες υπάρχουν. Το κόμμα αισθάνεται δυνατό ΚΑΙ για το αύριο. Διαβάστε τα άρθρα Μαϊλη και την ομιλία Παφιλη στην Οικονομικη επιτροπή της Βουλής με αφορμή την της πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση μνημονίων εφαρμοστικών νόμων και δανειακής σύμβασης .
   Η πρόταση νόμου ήταν απλή και ξεκάθαρη. Συζητήθηκε στις αρχές νοεμβρίου και κρίθηκε "αντισυνταγματική". Πολύ γέλιο με τα "ναι μεν αλλά" που ακούστηκαν στην Οικονομική επιτροπή της Βουλής από τους ντούρους "αντιμνημονιακούς".

   Όπως το "τώρα" της πρότασης του ΚΚΕ της κατάργησης των μνημονίων εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων,το ΑΜΕΣΟ μέλλον για τον σοσιαλισμό φέρνει σε αμηχανία κάποιους άλλους.
   Που νομίζουν πως ο κομμουνισμός είναι χομπιστικη ελιτιστική απασχόληση φτιαγμένη στα μέτρα καθηγητών πανεπιστημίων και όχι υπόθεση με αγώνες και κόπο του ίδιου του απλού κόσμου της εργασίας της αγροτιάς.

   Στις απεργίες του τελευταίου 6μηνου το ΠΑΜΕ είχε και έχει διπλάσιο-τριπλάσιο κόσμο από όλους τους άλλους μαζί. Η απήχηση του ΚΚΕ ειδικά στην εργατική τάξη είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη των ποσοστών που παίρνει. Αλλιώς γιατί ασχολούνται με ένα κόμμα του 4,5%; Γιατί ασχολούνται με μία "ξεπερασμένη ιδεολογία";Γιατί καθημερινά τα αντικομμουνιστικά ντοκυμοντέρ σε ΕΤ3 ΣΚΑΙ για Στάλιν ΕΣΣΔ;
   Γιατί προσπαθούν να ταυτίσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό όταν ΜΟΝΟ τα μέλη του κόμματος στην Σοβιετική Ένωση που δολοφονήθηκαν από τους Ναζι ήταν κοντά στα 3.000.000;
   Μήπως γιατί η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο καρφώθηκε στην καρδιά του Ραϊχταγκ;

   Το ΚΚΕ είναι καθημερινά δίπλα στον εργάτη, στον φτωχό αγρότη, στα χαράτσια της ΔΕΗ, στην επανασύνδεση του ρεύματος σε φτωχές λαϊκές οικογένεις, σε συσίτια. Από απλά μέλη μέχρι τα μέλη της Κ.Ε. έχουν "λιώσει τις σόλες τους" στους δρόμους.Ilief

   Διαγραφή
  13. ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/19-vs.html )
   19ο Συνέδριο Κ.Κ.Ε: ΑΑΔΜ vs Λαϊκής Συμμαχίας;
   από το Blog του REDFLY PLANET. Ilief

   Διαγραφή
  14. Διεγραμμένο σχόλιο: Δεν δόθηκε νικνέιμ.

   Διαγραφή
  15. @ llief
   εχεις κανα λινκ για τα "Διαβάστε τα άρθρα Μαϊλη και την ομιλία Παφιλη στην Οικονομικη επιτροπή της Βουλής με αφορμή την της πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση μνημονίων εφαρμοστικών νόμων και δανειακής σύμβασης .
   Η πρόταση νόμου ήταν απλή και ξεκάθαρη. Συζητήθηκε στις αρχές νοεμβρίου και κρίθηκε "αντισυνταγματική". Πολύ γέλιο με τα "ναι μεν αλλά" που ακούστηκαν στην Οικονομική επιτροπή της Βουλής από τους ντούρους "αντιμνημονιακούς".??

   Υπαρχουν καπου αυτα? με ενδιαφερουν

   Διαγραφή
  16. Να χρησιμοποιήσω έκφραση του Αντώνη neophyte_commie :
   "Μας τα έχουν κάνει ζέπελιν"

   Κυρία μου / Κύριε μου δεν γουστάρεις σοσιαλισμό; Με γεια σου και χαρά σου.

   Θέλετε καπιταλισμό με "ανθρωπινο προσωπείο". Kαι πάλι μπράβο σας.

   Γουστάρετε να το παίζετε δήθεν, αντισυστεμικοί που μολις δουν τις πρώτες απλές δύσκολιες, ψηφίζουν με ποδια και χέρια Σοσιαλδημοκρατία δηλαδή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ασχέτως το τι δηλώνουν ή αυτοπροσδιορίζονται. Η κάθε άποψη πολιτική απόφαση σεβαστή.

   Yπάρχει άλλος δρόμος με λίγο Βραζιλία λίγο ΗΠΑ λίγο Αργεντινή και άλλο καπιταλιστικό μείγμα. Και πάλι καλά πιστεύετε.

   Για όλα αυτά τα παραπάνω μία απορία: Σε τι σας φταίει το ΚΚΕ; Ilief

   Διαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  18. johngr1973

   Η πρόταση νόμου απλή. Με 4 άρθρα. Κανείς δεν ψήφισε και τα 4 άρθρα. Άλλοι επί της αρχής άλλη τα μισά (αλλαλούμ ΣΥΡΙΖΑ) και άλλοι ΚΑΤΑ και των 4 άρθρων(χρυσή αυγή).

   Λεπτομέρεια. Μόλις η πρόταση του ΚΚΕ κρίθηκε "αντισυνταγματική"(άρθρο 73 παραγραφος 3 αν θυμάμαι καλά) τότε και εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα την ψήφιζε.

   (http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7072450&publDate=2012-10-05%2000:00:00.0)
   ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
   Να συζητηθεί άμεσα η πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων
   Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

   (..)Από αυτήν τη σκοπιά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου με 4 άρθρα:

   Με το άρθρο 1 προβλέπεται η κατάργηση του πρώτου Μνημονίου, των εφαρμοστικών του νόμων και καταγγελία της πρώτης δανειακής σύμβασης.
   Με το άρθρο 2 προβλέπεται η κατάργηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015.
   Με το άρθρο 3 προβλέπεται η κατάργηση του δεύτερου Μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
   Με το άρθρο 4 προβλέπεται η άμεση εφαρμογή του νόμου.(..)

   Παρακάτω
   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7119615 )
   Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων
   Χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους

   Και
   ( http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7123597 )
   ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
   Ανέδειξε τη διαπάλη για τους δύο δρόμους ανάπτυξης. Ιlief

   Διαγραφή
  19. ναι αυτά τα θυμάμαι νόμιζα οτι υπήρχαν δημοσιευμένες και συγκεκριμένες ομιλίες από αυτά.

   ευχαριστώ

   Διαγραφή
  20. johngr1973
   Διάβασε την τελευταία παράγραφο. Ακολουθεί Μαϊλης.

   από ( http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7123597 ) Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012

   (..) Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι ορισμένα αποσπάσματα από την παρέμβαση που έκανε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Είπε, μεταξύ άλλων:(..)

   (..)3. Για το αν το ΚΚΕ έχει προτάσεις για το σήμερα ή τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό: «Σχετικά με το πότε θα έρθει αυτή η λαϊκή εξουσία, λένε ότι όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ετσι κινείται η Ιστορία. Λέω ότι επαναλαμβάνονται σε χειρότερη κατάσταση και ειπώθηκε, αυτά που ζήσαμε στη δεκαετία του '80 με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έφερνε πιο γρήγορα το σοσιαλισμό και κατέληξε να υπηρετεί και να βάζει πλάτη να στηριχθεί ο καπιταλισμός.

   Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας είναι αυτός που ακολουθείται σήμερα, δηλαδή ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και ο άλλος είναι ο σοσιαλιστικός δρόμος, που προτείνει το ΚΚΕ. Σήμερα, υπάρχει μια τεράστια εμπειρία, δεν υπάρχει αριστερή ή δεξιά διαχείρισης του καπιταλισμού. Υπάρχει η πείρα, τα Κομμουνιστικά Κόμματα έκαναν κυβέρνηση με τον Μπρόντι, στη Γαλλία το Κομμουνιστικό Κόμμα μπήκε στην κυβέρνηση Ζοσπέν, στην Κύπρο σήμερα το ΑΚΕΛ θέλει να φέρει το σοσιαλισμό, βρέθηκε να έχει την κυβερνητική εξουσία, ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι η ίδια κατάσταση.

   Εάν δε λυθεί το θέμα της εξουσίας και όχι της κυβέρνησης, εκεί που θα καταντήσεις είναι η ονομαζόμενη "κυβερνώσα αριστερά". Η ΔΗΜΑΡ είναι το παράδειγμα. Αρα, όσοι προσπαθούν να παγιδεύσουν τον ελληνικό λαό στο δίλημμα της αριστερής κυβέρνησης, που θα αναλάβει να κάνει ανθρώπινο τον καπιταλισμό, προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία.

   Οσοι λένε ότι "μέχρι να έρθει λαϊκή εξουσία, τι κάνουμε;", θέλουμε να πούμε ότι εμείς παλεύουμε καθημερινά, αλλά δεν θέλουμε να το διαφημίσουμε. Αλλοι τρύπωσαν στα υπόγεια, όταν η ιστορία γύρισε ανάποδα και απαρνήθηκαν τα πάντα, το 1990, όπου ενστερνίστηκαν τον καπιταλισμό και όλη τη βαρβαρότητα. Εμείς πληγωμένοι, ματωμένοι, τσακισμένοι σηκωθήκαμε όρθιοι και είπαμε όχι στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Εσείς λέγατε ότι μπαίνουμε σε έναν νέο κόσμο, τον κόσμο της ειρήνης, της φιλίας. Επομένως, μη μας εγκαλείτε για τέτοια πράγματα. Τα θυμόμαστε όλα αυτά πολύ καλά.

   Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και στο ερώτημα "πότε;" λέμε όταν το αποφασίσει ο λαός. Οι συνθήκες είναι υπερώριμες. Η δική μας πρόταση είναι να γίνει τώρα, ακόμα και αύριο. Γι' αυτό δεν μπορούμε σαν ΚΚΕ να παραδώσουμε για άλλη μια φορά το λαό στις χίμαιρες ενός ανθρώπινου καπιταλισμού. Οφείλουμε να του δείξουμε ποιος είναι ο δρόμος και είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα θα τον ακολουθήσει».(...)Ilief

   Διαγραφή
  21. johngr1973

   ( http://kke.gr/nom_ergo_-_protaseis_nomoy/katarghsh_ton_mnhmoniontoy_mesoprothesmoy_plaisioy_dhmosionomikhs_strathgikhs_kai_ton_efarmostikon_toys_nomon-kataggelia_ton_daneiakon_symbaseon_poy_exoyn_os_proapaitoymeno_thn_efarmogh_ton_mnhmonion
   )
   Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων,του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων-καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων.

   Το σάιτ περιλαμβάνει ερωτησεις και επερωτήσεις του κόμματος.Ilief

   Διαγραφή
  22. Kαι λίγος Μαϊλης johngr1973

   ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7075221&publDate=7/10/2012 )
   Το ΕΑΜ και το σήμερα Κυριακή 7 Οχτώβρη 2012

   (..)«Ξεχνούν» ότι το ΕΑΜ δεν ήταν αποκλειστικά και κυρίως μια συμμαχία κομμάτων, αλλά ότι είχε κορμό του την εργατική τάξη (πρώτα ιδρύθηκε το Εργατικό ΕΑΜ). «Ξεχνούν» ότι στις γραμμές του εκφραζόταν η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Οτι στο μαζικό λαϊκό ηρωισμό την πρώτη θέση κατείχε η οργανωμένη δύναμη του κόμματος νέου τύπου, του Κομμουνιστικού Κόμματος. Και βεβαίως «ξεχνούν» ότι το ΕΑΜ χρησιμοποίησε όλες τις μορφές πάλης, και την ένοπλη. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σωρεία των οποίων μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι σχέση έχουν με τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και 20 χρόνια έβαλαν πλάτη να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις; Τι σχέση έχουν με τον κυβερνητισμό τους; (..)

   (..)Επομένως, όταν κρίνεται η στρατηγική του ΚΚΕ, αυτό πρέπει να γίνεται αντικειμενικά και όχι με κορόνες «σύγχρονης εθνικοαπελευθερωτικής πάλης», που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί:
   Η Ελλάδα δε βρίσκεται υπό κατοχή. Υπό κατοχή τη βλέπουν και η «Χρυσή Αυγή» και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και διάφοροι καλοζωισμένοι καθηγητές των τηλεοπτικών παραθύρων. Η αστική τάξη στην Ελλάδα και συμμετέχει και κερδίζει από το πλιάτσικο σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
   Από την άλλη τα μέτρα των μνημονίων εφαρμόζονται και στις χώρες που δεν έχουν μνημόνια και άρχισαν να μπαίνουν σε εφαρμογή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που την ψήφισαν όλοι πλην του ΚΚΕ. Η καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε τα αντιλαϊκά μέτρα.
   Αν το ΚΚΕ εγκατέλειπε την παραπάνω ανάλυση και την πολιτική που απορρέει από αυτή, θα προσχωρούσε στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ήθελε είτε όχι.
   Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΚΚΕ γινόταν και γίνεται επίθεση για τη δήθεν λαθεμένη στρατηγική του, κρίνοντας βασικά από το εκλογικό του ποσοστό. Για κανένα άλλο κόμμα δεν έθεσαν τέτοιο ζήτημα και οι αστοί και οι δημοσιογράφοι τους και οι οπορτουνιστές. Ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 3-4%, ούτε όταν το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε από το 42 στο 12%. Και τότε και τώρα η στρατηγική τους ήταν σωστή για το λαό. Αντίθετα, του ΚΚΕ είναι λαθεμένη και όταν ανεβαίνει εκλογικά!...
   Φυσικό είναι για όσους επιθυμούν μία στρατηγική που θα έχει το σοσιαλισμό στον... ορίζοντα, δηλαδή στη Δευτέρα Παρουσία, αλλά ποτέ ως στόχο αναγκαίο και επίκαιρο. Του Μακη ΜΑΪΛΗ (..)   Από ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7148337 )
   Λύση τώρα; Η πρόταση του ΚΚΕ στο λαό είναι για τώρα! Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012

   (..)Ο καπιταλισμός δεν έχει σήμερα τα περιθώρια για παραχωρήσεις, όπως είχε στις προηγούμενες δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε τα περισσότερα και πιο κύρια από τα πολλά που υποσχόταν ως αντιπολίτευση, καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν γινόταν κυβέρνηση, τη στιγμή που ως αντιπολίτευση υπόσχεται τα ελάχιστα... Ακριβώς γι' αυτό η πρότασή του περί δήθεν ανατροπής αντιστοιχεί μόνο στη Δευτέρα Παρουσία.
   Η πρόταση του ΚΚΕ στο λαό είναι για τώρα. Και δε θα κάνει πίσω λόγω του αρνητικού συσχετισμού, αλλά θα επιμείνει για να διαμορφωθεί ο απαραίτητος συσχετισμός. Και για να κάνει το άλμα ο λαός τώρα. Του Μακη ΜΑΪΛΗ (..)Ilief

   Διαγραφή
 20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν δόθηκε απάντηση σε ερώτηση του διαχεριστή σχετικά με ταυτότητα σχολιαστή.

   Διαγραφή
 21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το ανώνυμο σχόλιο είναι δικό σου, "Θάνο";

   Διαγραφή
  2. Δεν δόθηκε απάντηση, σχόλιο διαγράφηκε.

   Διαγραφή
 22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν δόθηκε απάντηση σχετικά με ταυτοποίηση αποστολέα ανώνυμου σχολίου.

   Διαγραφή
 23. από το blog του REDFLYPLANET ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/19-vs.html )

  Για το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε και τη Λαϊκή Συμμαχία

  (..)Aς προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μια προς μια τις τρεις πρώτες λέξεις που ορίζουν το ΑΑΔΜ προσπαθώντας να δούμε πως διαμορφώθηκαν σήμερα και ας τις αντιπαραβάλουμε με τον όρο Λαϊκή Συμμαχία (Λ.Σ.) που υιοθετείται πλέον για να δούμε αν ο ισχυρισμός τους έχει βάση.

  Αντιιμπεριαλιστικό: Πριν από 10 χρόνια η λέξη καπιταλισμός ήταν απαγορευμένη. Κανείς δεν τολμούσε να την αναφέρει, κανείς δεν την έγραφε στα κείμενα του παρά μόνο το Κ.Κ.Ε.. Τότε, πολλοί έλεγαν ότι αυτή είναι ξύλινη γλώσσα και το κόμμα είναι προσκολλημένο σε παλιές εποχές. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τους "προσκολλημένους" και τώρα η λέξη έχει γίνει... "μόδα", όλοι την αναφέρουν, οι περισσότεροι ξέρουν ότι σημαίνει πως αν έχεις τη δύναμη (βλέπε μέσα παραγωγής) τότε εκμεταλλεύεσαι "νόμιμα" την εργασία, ξέρουν πως σκοπός είναι το κέρδος και η ολοένα και μεγαλύτερη άναρχη παραγωγή προϊόντων χωρίς να ενδιαφέρει αν καλύπτονται κοινωνικές ανάγκες. Ξέρουν ή υποψιάζονται ότι τα σκάνδαλα και τα λαδώματα είναι έμφυτα στον καπιταλισμό και οι περισπούδαστοι οικονομολόγοι τους γνωρίζουν, αν και επιμελώς το κρύβουν, πως οι οικονομικές κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα είναι αναπόφευκτες.

  Στις μέρες μας λοιπόν, το Κ.Κ.Ε. αναφέρει ότι ο καπιταλισμός έχει φτάσει στο ανώτατο ιμπεριαλιστικό στάδιο και ότι "η Ελλάδα παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με εξαρτήσεις απ’ τις ΗΠΑ και την ΕΕ". Ο καπιταλισμός πλέον δεν έχει να δώσει στον λαό κάτι παραπάνω αλλά αντίθετα παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει πίσω ότι είχε δώσει όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές και εξαιτίας της ύπαρξης της "κακιάς" ΕΣΣΔ(1).

  Όμως, παρόλα αυτά, υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν φτιασίδωμα του καπιταλισμού, θέλουν να του "δώσουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο" και να μας πείσουν ότι θα ανοίξει την αγκαλιά του σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει κόσμος που επιθυμεί, ότι και να γίνει, να γεννιέται να ζει και να πεθαίνει μέσα σε αυτό το σύστημα.

  Αυτοί λοιπόν που κρίνουν ότι το κόμμα άλλαξε προσανατολισμό, προτείνουν ότι πρέπει να συμμαχήσει με όσους θέλουν ένα καλύτερο αύριο εντός υπάρχοντος συστήματος άρα πρέπει το Κ.Κ.Ε. ουσιαστικά να απεμπολήσει κάθε σκέψη και προσπάθεια για ανατροπή του καπιταλισμού. Πρέπει να λοιπόν να γίνει και αυτό συστημικό κόμμα.(..)-συνέχεια-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. -συνέχεια- από το Blog του RedflyPlanet
  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/19-vs.html )

  (..)Αντιμονοπωλιακό:

  Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις(2), "μικρομεσαίες" όμως για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, οι μέτοχοι των οποίων δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την είσοδο των ξένων πολυεθνικών - μονοπωλιακών ομίλων αφού ολοένα και χάνουν μερίδια αγοράς, δεν είναι εφικτό να τις ανταγωνιστούν και έτσι οδηγούνται βαθμιαία σε κλείσιμο ή εναλλακτικά στην εξαγορά τους από τις πολυεθνικές. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιθυμούν ένα "κίνημα" που έστω θα περιορίσει το ρυθμό εισόδου των μονοπωλιακών ομίλων και στην καλύτερη περίπτωση θα τις διώξει όχι όμως προκειμένου να ωφεληθεί ο λαός αλλά αυτοί οι ίδιοι. Θέλουν δηλαδή να αποκτήσουν και πάλι την δύναμη, την ευελιξία και τα κέρδη που είχαν στην δεκαετία του ΄70 και στις αρχές ΄80. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν τους φεουδάρχες που έχασαν τα κεκτημένα τους από τους αστούς. Όμως, όπως οι φεουδάρχες δεν κατάφεραν να γυρίσουν πίσω την ιστορία στα ωραία για αυτούς χρόνια, έτσι και για τους τωρινούς "νοσταλγούς" δεν υπάρχει επιστροφή.

  Με ποιό τρόπο λοιπόν θα συμμαχήσει η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί αγρότες με αυτούς που απλώς θα τους χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επανέλθουν στο προσκήνιο; Δεν θα αποτελεί βαριά προδοσία για ένα κομμουνιστικό κόμμα, που οι αναλύσεις του συνεχώς επιβεβαιώνονται, να οδηγήσει αυτόν τον κόσμο σε αυτό το αδιέξοδο;

  Γι΄αυτό λοιπόν και τονίζεται στην θέση 61: "Η Λαϊκή Συμμαχία εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μισοπρολετάριων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κατά της ενσωμάτωσης της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις".

  Και κάτι ακόμα: Από το υπάρχον μέχρι σήμερα πολιτικό τόξο εκτός από το Κ.Κ.Ε. "αντιμονοπωλιακοί" δηλώνουν και οι εξής: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η μεγάλη πλειοψηφία των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και φυσικά η Χρυσή (για το σύστημα) Αυγή - ζητώ συγνώμη αν ξέχασα κάποιους...-.

  Με όλους αυτούς θα έρθει η ανατροπή;(..) -συνέχεια 2-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. -συνέχεια 2- από το Blog του RedflyPlanet
  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/19-vs.html )

  Δημοκρατικό:

  Η έννοια δημοκρατία στις μέρες μας έχει καταντήσει ίσως και πιο ελαστική από την έννοια "αριστερός". Δημοκράτης είναι και ο υπουργός της Ν.Δ. που διατάσει την επιστράτευση των απεργών, δημοκράτης είναι και αυτός που λέει διαφωνώ με τα μέτρα αλλά για χάρη της πολιτικής σταθερότητας στηρίζω την κυβέρνηση που παίρνει αυτά τα μέτρα. Δημοκράτης δηλώνει και αυτός που διαδίδει την θεωρία "των δύο άκρων". Με δημοκρατικές αρχές έχει μεγαλώσει και εκείνος που λέει ότι είναι δικαίωμά σου να απεργείς αλλά... στην άκρη του δρόμου για να μην ενοχλείς τους υπόλοιπους που "θέλουν" να δουλέψουν, άσχετα αν ο αριθμός των ανέργων τείνει να πλησιάσει αυτόν των εργαζόμενων.

  Αλλά και αυτός που διαδηλώνει σε όλους τους τόνους ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες στο τέλος σου μιλάει για τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Σύμφωνα με την αστική δημοκρατία τους, πρέπει να υπακούς στους νόμους που ορίζουν ότι ο μισθός σου καλώς μειώθηκε, ότι βεβαίως και έπρεπε να μειωθεί και η σύνταξή σου, ότι πρέπει να πληρώσεις τα χαράτσια τα οποία είναι συνταγματικά, ότι δεν πρέπει να δημιουργείς άσχημες εικόνες με απεργίες και διαμαρτυρίες στους δανειστές της χώρας γιατί έτσι χειροτερεύεις την κατάσταση.

  Βέβαια για ένα μεγάλο κομμάτι του λαού δημοκρατία, εκτός των άλλων, είναι να έχει ίσα δικαιώματα, πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Δημοκρατία είναι να έχει ο καθένας δουλειά, ασφάλιση, σύνταξη, ελεύθερο χρόνο να τον διαθέσει όπως αυτός επιθυμεί.

  Αυτή την δημοκρατία από την "δημοκρατία" τους (την αστική) επιχειρεί να διαχωρίσει, για αυτή την δημοκρατία καλεί το Κ.Κ.Ε. να συμμετέχει ο λαός μέσα από το πλαίσιο της Λαϊκής Συμμαχίας.

  Πάντα Αντιιμπεριαλιστικά, Αντιμονοπωλιακά και Δημοκρατικά με την διαφορά ότι τώρα θα είναι αποκρυσταλλωμένο τι αφορούν αυτές οι τρεις λέξεις.

  Σημειώσεις:

  1. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε η ΕΣΣΔ ήταν πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε καθολικά το 8ωρο, ήταν η πρώτη που εισήγαγε σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, ήταν η πρώτη που εισήγαγε το πενθήμερο. Ενώ το δικαίωμα στην ξεκούραση ήταν κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 41, για τους εργάτες και υπαλλήλους καθοριζόταν η εργάσιμη βδομάδα που δεν μπορούσε να υπερβεί τις 41 ώρες, ενώ προβλεπόταν μειωμένη εργάσιμη μέρα για μια σειρά επαγγελμάτων. Το άρθρο 119 του Συντάγματος διασφάλιζε το δικαίωμα των διακοπών. Τις αλλαγές αυτές "ασπάστηκαν" με μεγάλη χρονική διαφορά οι καπιταλιστικές χώρες προκειμένου να καθησυχάσουν τους λαούς που έστρεφαν το βλέμμα τους προς την ΕΣΣΔ.

  2. Πάρτε για παράδειγμα τον ανταγωνισμό ή/και το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους όπως των Super Market (Ατλάντικ, όμιλος ΕΛΟΜΑΣ, όμιλος ΑΣΠΙΔΑ, Βερόπουλος, Σκλαβενίτης, Δούκας σε αντιδιαστολή με ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour Μαρινόπουλος -ακόμα και μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, Lidl κ.λπ), του επίπλου (SATO, IKEA), του κλάδου ηλεκτρικών ειδών (Ηλεκτρονική, Media Markt, Κωτσόβολος-Dixons) κ.α.
  Χαρακτηριστικά είναι και τα δημοσιεύματα του αστικού τύπου όπως στο "Βήμα" στις 18/11/2012: «Οι πολυεθνικοί όμιλοι αγοράζουν θέσεις. Επενδύουν στην ελληνική αγορά για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που αναπόφευκτα γεννά η κρίση». (http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=484392) (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. πάντως και εγώ πιστεύω ότι η Λ.Σ δεν διεκδικεί την εξουσία (όπως κάποιοι έχουν καταλάβει)διάβασα πολλές φορές και πολύ καλά τις θέσεις,την εξουσία σύμφωνα με τις θέσεις θα την διεκδικήσει το εργατικό λαϊκό επαναστατικό μέτωπο ΜΟΝΟ στην περίοδο της επαναστατικής κατάστασης .Ότι η Λ.Σ θα διεκδικεί εξουσία δεν γράφεται ΠΟΥΘΕΝΑ είναι Ξεκάθαρο.Thanos.veg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ Θάνος Βεγγερίδης:

   Εϊναι εκπληκτικό αυτό που κάνεις.

   Πρώτα, έστειλες αυτό το σχόλιο ανώνυμα πάνω από μία φορές.

   Μετά, έστειλες ως "Θάνος" ερώτηση για το γιατί δεν ανεβαίνει.

   Μετά, όταν το ανέβασα και σε ρώτησα αν είναι δικό σου, δεν απάντησες.

   Και τώρα το ξαναστέλνεις ως "Θάνος Βεγγερίδης."

   Δεν μου λες, "Θάνο Βεγγερίδη", που γράφεις ότι η Λ.Σ είναι "ΞΕΚΑΘΑΡΟ" ότι δεν διεκδικεί την εξουσία.

   Γράφεις ο ίδιος ότι "την εξουσία σύμφωνα με τις θέσεις θα την διεκδικήσει το εργατικό λαϊκό επαναστατικό μέτωπο ΜΟΝΟ στην περίοδο της επαναστατικής κατάστασης."

   Και πότε άλλοτε, εκτός από περίπτωση ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Θάνο Βεγγερίδη, ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΕΣ;

   Καταλαβαίνεις τι έγραψες και τι κόπιασες τόσο πολύ να δημοσιευτεί;

   Γελάνε και οι πέτρες.

   Διαγραφή
  2. από το Blog του RedflyPlanet
   ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/19-vs.html

   (..)Γι΄αυτό λοιπόν και τονίζεται στην θέση 61: "Η Λαϊκή Συμμαχία εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μισοπρολετάριων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κατά της ενσωμάτωσης της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις"(..)

   Τι σημαίνει ο αγώνας κατά των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κατά της ενσωμάτωσης της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις(ΕΕ - ΟΝΕ - ΝΑΤΟ -ΟΑΑΑΣΑ) στις υπάρχουσες συνθήκες;
   Είναι άσχετο με τα γραπτά τόσο του Μαϊλη όσο και τις ομιλίες Παφίλη, Παπαρήγα που διατυπώνουν την επικαιρότητα του σοσιαλισμού;

   Πρώτα μπαίνει η στρατηγική και μετά το ζήτημα υλοποιήσης της, στην πράξη. Δεν γίνεται κάτι γενικώς και αορίστως και το που θα πάει βλέπουμε και ίσως και να βρεξει, μπορεί να χιονίσει κ.α.


   Η Λ.Σ. δεν θα γίνει με Καζάκηδες, Αλαβάνους και λοιπούς τυχοδιώκτες που από την μία βρίζουν το ΚΚΕ και την άλλη έχουν το θράσος να ΑΠΑΙΤΟΥΝ να τρέχει το ΚΚΕ για τα δικά τους μικροαστικά-μεσοαστικά συμφέροντα. Και αυτό γίνεται κατανοητό. Όσο πλησιάζουμε στο 19ο θα ενταθούν οι επιθέσεις από "φίλιες" δυνάμεις.Ilief

   Διαγραφή
  3. Αμ το θέμα δεν είναι να διαβάζεις ένα κείμενο πενήντα φορές, αλλά να το κάνεις για να το καταλάβεις. Εσύ το έκανες για να βρεις αντιφάσεις για να τη λες μετά στο ΚΚΕ.

   Η ΛΣ είναι πρόπλασμα των λαϊκών κυβερνητικών οργάνων του σοσιαλισμού. Ξεκινά παλεύοντας για άμεσα προβλήματα (ρεύμα κλπ) με προοπτική εξουσίας, δυναμώνει, ενισχύεται ποιοτικά και ποσοτικά υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, και όταν έρθει η στιγμή που θα έχει μαζικοποιηθεί και ωριμάσει, ταυτόχρονα θα έχουμε φτάσει και σε επαναστατική κατάσταση (τα δύο δεν μπορούν παρά να γίνουν ταυτόχρονα, ελπίζω να καταλαβαίνεις γιατί), τότε θα διεκδικήσει την εξουσία.

   Κατανοητό;

   Διαγραφή
  4. Ο neophyte_commie λέει «Η ΛΣ είναι πρόπλασμα των λαϊκών κυβερνητικών οργάνων του σοσιαλισμού. Ξεκινά παλεύοντας για άμεσα προβλήματα (ρεύμα κλπ) με προοπτική εξουσίας, δυναμώνει, ενισχύεται ποιοτικά και ποσοτικά υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, και όταν έρθει η στιγμή που θα έχει μαζικοποιηθεί και ωριμάσει, ταυτόχρονα θα έχουμε φτάσει και σε επαναστατική κατάσταση (τα δύο δεν μπορούν παρά να γίνουν ταυτόχρονα, ελπίζω να καταλαβαίνεις γιατί), τότε θα διεκδικήσει την εξουσία.»

   Καταρχήν να ξεκινήσουμε από κάτι που φαίνεται ότι δεν γνωρίζεις . Είναι άλλο πράγμα η επαναστατική κατάσταση και άλλο η Επανάσταση. Η Επανάσταση είναι η στιγμή του άλματος ( δηλαδή το τελικό βήμα κατάληψης της εξουσίας.) Η επαναστατική κατάσταση είναι μια κατάσταση η οποία αφορά μια διαδικασία συγκρούσεων, δεν ταυτίζεται με την στιγμή της Επανάστασης.
   Αυτό για αρχή.
   Δεύτερο και σημαντικό.
   Λες στο κείμενο σου ότι «και όταν έρθει η στιγμή που θα έχει μαζικοποιηθεί και ωριμάσει, (η ΛΣ) ταυτόχρονα θα έχουμε φτάσει και σε επαναστατική κατάσταση»
   Πως ξέρεις ότι όταν θα ωριμάσει η ΛΣ θα έχουμε ταυτόχρονα επαναστατική κατάσταση;
   Η επ κατάσταση είναι η περίοδος που οξύνονται τόσο οι αντιθέσεις που οι πάνω δεν μπορούν και οι κάτω δεν θέλουν Είναι αντικειμενικό φαινόμενο του Καπιταλισμού. Το πότε θα έρθει η επαναστατική κατάσταση δεν εξαρτάτε από τα θέλω μας ή τα δεν θέλω μας, ούτε από τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στο κίνημα. Χαρακτηριστικό φαινόμενο Βλ. πχ Αλβανία ( 1994-98 δεν θυμάμαι ακριβώς).Στην Αλβανία δημιουργήθηκαν έντονες αντιθέσεις και οδήγησαν σε επαναστατική κατάσταση, αλλά το κίνημα και το κόμμα δεν ήταν έτοιμο να πάρει την εξουσία. Άρα το να λες ότι όταν μαζικοποιηθεί η ΛΣ θα έχουμε και ταυτόχρονα επαναστατική κατάσταση είναι εντελώς αστήριχτο Μαρξιστικά-Λενινιστικά. Η επαναστατική κατάσταση δεν εξαρτάται από το αν υπάρχει η δεν υπάρχει ΚΚ. ή οποιαδήποτε ΛΣ.
   Το Κόμμα η πολιτική συμμαχιών και η ταχτική του αυτό που καταφέρνει είναι να διασφαλίσει ότι όταν θα έρθει η επαναστατική κατάσταση να μπορέσει να νικήσει η Επανάσταση.
   Κατανοητό;
   Γι αυτό στο 15ο Συνέδριο το ΑΑΔΜ δεν ήταν ένα κίνημα μόνο για τα προβλήματα ( όπως η ΛΣ ) έβαζε ζήτημα εξουσίας ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, σε όλη την μακρόχρονη περίοδο ειρηνική η μη. μέχρι την επαναστατική κατάσταση, ώστε όταν θα ξεσπάσει η επαναστατική κατάσταση να πάρει την εξουσία.
   Η ΛΣ συνεπώς αφού δεν διεκδικεί άμεσα εξουσία, και αποτελεί μόνο το πρόπλασμα ενός άλλου Μετώπου ουσιαστικά ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ στο μέλλον.
   Σημασία δεν έχει να γράφεις κάτι με όμορφα επαναστατικά λόγια , όπως γράφονται στις θέσεις του 19ου αλλά να υπάρχει διαλεκτική σχέση μιας πορείας προς την εξουσία.
   Χάρηκα για την γνωριμία

   Διαγραφή
  5. «Πως ξέρεις ότι όταν θα ωριμάσει η ΛΣ θα έχουμε ταυτόχρονα επαναστατική κατάσταση;
   Η επ κατάσταση είναι η περίοδος που οξύνονται τόσο οι αντιθέσεις που οι πάνω δεν μπορούν και οι κάτω δεν θέλουν.»

   Ακριβώς. Οι πάνω δεν μπορούν καιρό τώρα, το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, οι κάτω δεν δείχνουν σημάσια ότι δεν θέλουν· θέλουν μια χαρά. Όμως η άνοδος της λαϊκής συμμαχίας σε μαζικότητα θα είναι συνέπεια (και ταυτόχρονα έναυσμα) της διογκούμενης μη επιθυμίας των κάτω. Με άλλα λόγια, όταν ο κάτω βλέπει και αρχίζει σιγά-σιγά να το πιστεύει, ότι υπάρχει κι άλλη προοπτική, ότι αυτή η προοπτική είναι καλή, ότι αυτή είναι επιτεύξιμη («να, κοίτα Μήτσο μ', σε άλλα τρία σπίτια συνέδεσε το ρεύμα η λαϊκή επιτροπή της γειτονιάς μας», «πάλι το ΠΑΜΕ Υγείας έκλεισε τα ταμεία στο νοσοκομείο και μπόρεσα και να εξεταστώ και να αγοράσω ψωμί, που με το πεντάευρο δεν θα μπορούσα» κλπ), τότε σιγά-σιγά θα εντάσσεται στη ΛΣ (στο σωματείο του ψηφίζοντας υπέρ της παράταξης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, στη ΛΕ της γειτονιάς του κλπ). Εδώ είναι η διαλεκτικότητα που ψάχνεις και δεν βρίσκεις (που αρνείσαι να βρεις):

   Η δράση της ΛΣ πείθει κόσμο να έρθει, που με τη σειρά του την ενισχύει, που με τη σειρά της πείθει κι άλλον κοκ.

   Η επαναστατική κατάσταση, λοιπόν, το «οι πάνω δεν μπορούν και οι κάτω δεν θέλουν» δεν έρχεται μαγικά μαζί τους Έψιλον και το μετρό Θεσσαλονίκης (που αμφοτερα ήταν να έρθουν το '12), αλλά αποτελεί αποτέλεσμα δράσης. Γιατί για να σε στηρίξει ο μικροαστός, για να φύγει από τη φούσκα του πρέπει κι εσύ να του εξηγήσεις και να τον πείσεις ότι υπάρχεις. Όχι ότι θα κάνεις… κυβέρνηση της Αριστεράς για να αντικαταστήσεις το μνημόνιο 3 από το 4!

   «Το Κόμμα […] ότι όταν θα έρθει η επαναστατική κατάσταση να μπορέσει να νικήσει η Επανάσταση. Κατανοητό; […] Η ΛΣ συνεπώς […] ουσιαστικά ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ στο μέλλον.»

   Στο άμεσο μέλλον, στο όσο το δυνατόν πιο κοντινό, ανάλογα με το ξετύλιγμα της πραγματικότητας. Και η αμεσότητα, οπως εξήγησα παραπάνω, προκύπτει από το γεγονός ότι η ΛΣ τραβά την επαναστατική κατάσταση στο όσο το δυνατόν πιο κοντινό τώρα, αντί να περιμένει να έρθει αυτή αντάμα με τους Ε τού αγίου π..τσου.

   Και για να κλείσω, γιατί η αναμονή της επαναστατικής κατάστασης ήταν καλή το '96 αλλά το '13 πρέπει να την τραβήξουμε; Γιατί πολύ απλά ο καπιταλισμός πήγαινε πολύ καλά το '96. Και οι πάνω μπορούσαν και οι κάτω ήθελαν γιατί μαζί με το βασιλικό (τα μονοπώλια που είχαν ξεχυθεί στα πρώην σοσιαλιστικά Βαλκάνια) ποτίζονταν και οι γλαστρούλες (μικροεπιχειρηματίες πάσης φύσεως). Τώρα όμως το νερό στέρεψε. Και αυτό αλλάζει τα πράγματα. Κάνει τους πάνω να μην μπορούν, και άρα τώρα είναι ο καιρός για το Κόμμα να πείσει τους κάτω να παύσουν να θέλουν. Και επειδή οι κάτω είναι μικροαστοί πρέπει να πειστούν ότι, αν βοηθήσουν να χτιστεί ο σοσιαλισμός, θα πάρουν σε αντάλλαγμα φαΐ, δουλειά, σπίτι!

   Κι εγώ χάρηκα γιατί με εξανάγκασες να διατυπώσω τα παραπάνω όμορφα κι ωραία.

   Διαγραφή
 27. Έβαλα κείμενο μου ως ανώνυμος και υπόγραψα με το όνομα μου καυ τα αρχικά του επιθέτου μου, (Γιώργος Χ.)
  Έσβησες το κείμενο που σε ξεγύμνωνε, ενω το πρώτο το άφησες ως ανωνυμο.
  Προβάλλεις την δικαιολογία της απουσίας νικ νειμ.

  ορίστε λοιπόν και το νικνειμ.

  αναρτησε λοιπόν το κείμενο μου που εστειλα το πρωί σήμερα ως Γιώργος Χ.
  Γιώργος Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 28. στο λεω θα ξεμπροστιαστείτε όλοι σας μια μέρα, οι λεγόμενοι μπλόγκερς που δεν εχετε σχέση με ταξικη πάλη και αγώνες, ούτε με το ΚΚΕ.

  ενω είναι πολύ ύποπτη η παρουσία σας και από που ξεφυτρώσατε.

  αυτο το δείχνει η συμπεριφορά σας καθημερινα και η μεταφορά των πρωην κομματικών σας συνηθειών ως δήθεν "υποστηριξη" του ΚΚΕ, γεγονός που δεν μπορεί να κρύψετε όσο και να προσπαθείτε.

  η συμπεριφορά βλέπεις δεν κρυβεται ! σε ακολουθεί παντού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βλέπε πιο πάνω.

   Θα επαναλάβω ότι ο μόνος λόγος που δημοσιεύεσαι είναι για να εκτίθεσαι -- εσύ και αυτό που θέλεις να επιβάλλεις.

   Σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, να βάλεις τις υποδείξεις σου σε μένα και τις απειλές σου στον κώλο σου.

   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. @Γιώργος Χ.:
   Κάνε μου μία χάρη αν θέλεις. Όπως είισαι και γράφεις, ρίξε μία ματιά από το παράθυρο και πες μου άν είναι καθαρή η πλατεία(Κουμουνδούρου)

   Διαγραφή
  3. @ Γιώργος Χ.: Κάτι δεν κατάλαβες καλά. Πήρες τον πούλο από δω. Βγήκαν αυτά που χρειαζόταν να βγουν για να φανεί τι καθίκι είσαι. Τώρα στη μαμά σου.

   Διαγραφή
 29. Η κομματική γραμμή είναι μία. Το Κόμμα είναι υπεύθυνο για αυτήν και εκφράζεται μέσω των οργάνων του. ΜΟΝΟΝ ο Ριζοσπάστης το portal και ο 902 σε τηλεόραση και ράδιο είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί στην επικοινωνία.

  Λογαριασμοί σε twitter, facebook ή αλλού ουδεμία σχέση έχουν με το Κόμμα και δεν εκφράζουν τις θέσεις του.

  Οι bloggers που είναι φίλοι του Κόμματος όταν έχουν ως πηγή κομματικά έγγραφα ή ανακοινώσεις θα ήταν καλό να έχουν σύνδεσμο (link) στην πηγή (Ρίζος ή portal κτλ).

  Κάθε φίλος ή οπαδός του κόμματος δεν υιοθετεί και δεν πιστεύει καμία ανακοίνωση ή θέση του ΚΚΕ που δεν συνδέεται απευθείας με
  πηγή το Κόμμα.

  Επειδή μιλάνε πολλοί για "σφαγή σχολίων" και διάλογο με βρισιές θα έλεγα πως για να μην φτάνουν σε αυτό το σημείο τα πράματα φαίνεται για άλλη μία φορά πως ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να γίνεται με κανόνες και διαμέσου του κομματικού τύπου.

  Χρήστος Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή