Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Στον «αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία Πάνω από 724 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις τους στη Λαϊκή που οδεύει προς εκκαθάριση

Στον «αέρα» βρίσκονται τα Ταμεία Πρόνοιας, τα οποία έχουν τις καταθέσεις τους στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Παρά τις υποσχέσεις και τις δήθεν προσπάθειες να διασωθούν τα χρήματα των Κυπρίων ασφαλισμένων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε όσον αφορά τα αποθεματικά που βρίσκονταν στη Λαϊκή, η οποία διαλύεται, ούτε τα αποθεματικά της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία οι καταθέσεις οδεύουν προς «κούρεμα».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων στη Λαϊκή Τράπεζα αγγίζουν τα 192 εκατ. ευρώ, ενώ 535 Ταμεία Πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις ύψους 724 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ. ευρώ. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το Ταμείο Προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.

Οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», προχωρούν. Η «καλή» Λαϊκή θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία μεταφέρεται και το ποσό της Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα.

Ανακεφαλαιοποίηση ωστόσο προβλέπεται και στην Τράπεζα Κύπρου, με τρόπο - όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου - που να προστατεύονται πλήρως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Και στις δύο τράπεζες διορίζεται προσωρινός ειδικός διαχειριστής.

902

6 σχόλια:

 1. Η σύζυγος ενός Κύπριου επιχειρηματία, πρώην ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα έχοντας 4.000.000 ευρώ στη βαλίτσα της.

  Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα ruincy.com, το σούπερ μάρκετ του συζύγου της έκλεισε πρόσφατα, αφήνοντας 1.500 εργαζόμενους άνεργους.
  http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2292021

  Αν ισχύει η είδηση, πρόκειται περί του επιχειρηματία Ορφανίδη, που έκανε απίστευτα πράγματα εις βάρος των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ του πριν κλείσει, όπως να απολύει πάραυτα όποιον πιανόταν να ψωνίζει από άλλο σουπερμάρκετ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ή να πληρώνει μισθούς σε μακαρόνια και ρύζια αντί για λεφτά (πριν κλείσει).

   Διαγραφή
  2. Αντίστοιχα σκηνικά συμβαίνουν συμβαίνουν και σε σουπερμάρκετ στην Ελλάδα

   Διαγραφή
 2. δεν ξέρω γιατί κάνει τον παραλληλισμό, δεν διάβασα το άρθρο τού O'Grada, αλλά έχει ενδιαφέρον:

  http://russeurope.hypotheses.org/1089

  Η Γερμανία εξασφάλισε ότι μεγάλο μέρος των αναγκαίων ποσών (5.8 επί 17.5 δις) θα προέρχεται από το το «κούρεμα» των [εγχώριων] καταθετών. Έτσι θα μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική της σύμφωνα με τον κανόνα ότι την κρίση την πληρώνει κυρίως η χώρα που την υφίσταται. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι, σε επίπεδο αρχής, αυτή η πολιτική είναι πολύ όμοια με την πολιτική που εφάρμοσε το Ην.Βασίλειο στην περίπτωση τής Ιρλανδίας κατά τον λιμό τού 1847. Και στην περίπτωση αυτή είχε προταθεί ότι το βάρος τής «βοήθειας» θα έπρεπε να το επωμισθούν κυρίως οι ίδιοι οι Ιρλανδοί. Γνωρίζουμε ποια ήταν η κατάληξη.

  O Grada, Cormac, Ireland’s Great Famine : an overview, UCD Centre for Economic Research Working Paper Series; WP04/25, University College Dublin; Centre for Economic Research, 2004.

  http://researchrepository.ucd.ie/bitstream/handle/10197/475/ogradac_workpap_025.pdf?sequence=3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατά βάθος όλοι πίστευαν ότι οι αγορές και οι δυνάμεις που τις διαμορφώνουν θα έκαναν την δουλειά. Βασικά πρόκειται για το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου.

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή τη μεταφυσική πίστη διαπιστώνω και στους περισσότερους εδώ στην Κύπρο. Τελικά, ο κόσμος πιστεύει βαθύτατα στην λογική του καπιταλισμού, πιστεύουν ότι είναι ένα έλλογο και σκεπτόμενο ον.

   Κάνουν θανάσιμο λάθος.

   Διαγραφή