Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Λαϊκή: Χάνονται οι καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ - Επιβεβαίωση Διοικητή

Η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Λαϊκή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του Μηχανισμού Στήριξης.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ αίρει την στήριξη της στην Λαϊκή που τελεί υπό πτώχευση. Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν όλες οι πράξεις στην συγκεκριμένη τράπεζα ακόμα και οι ΑΤΜ.

Με την είδηση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για το διαχωρισμό Καλής - Κακής Τράπεζας, όπου στην "καλή" πάνε οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην "κακή" πάνε τα δάνεια όπου δεν εξυπηρετούνται, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις. Το ποσό αυτών των καταθέσεων κυμαίνεται 6-12 δις, που κάνει να φαντάζει ότι το αρχικό κούρεμα που πρότεινε το Eurogroup ήταν καλύτερο.

Η κίνηση αυτή εξοικονομεί για το κράτος 2.5δις ευρώ.

Την ίδια ώρα θρίλερ και για την τράπεζα Κύπρου, η οποία δέχεται απανωτές πιέσεις λόγω φυγής κεφαλαίων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δήλωση του Διοικητή


"Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Με τη διαδικασία της εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζονται θέσεις εργασίας.

Η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Με τη θέσπιση και ενεργοποίηση του πιο πάνω νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό των εργασιών της, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους καταθέτες στο σύνολο τους, το τραπεζικό μας σύστημα και την οικονομία της χώρας".

4 σχόλια:

 1. "Όποια πόρτα και αν χτύπησα βρήκα τις πόρτες κλειστές" ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Ραγδαίες οι εξελίξεις και από την Ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ναυάγιο έχουν οδηγηθεί οι επαφές του κ. Σαρρή με το Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών.

  Χαρακτηριστικό είναι το τηλεφώνημα του κ. Σαρρή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε "Όποια πόρτα και αν χτύπησα βρήκα τις πόρτες κλειστές"
  http://www.24h.com.cy/oikonomia/22640-24h-τέλος-η-μόσχα-επιστρέφει-με-άδεια-χέρια-ο-σαρρής.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση λαϊκού μετώπου για την επανάσταση.-

   Διαγραφή
 2. Πάρε και μια αντισυστημική αναλυσαρα για να γουστάρεις.

  http://pitsirikos.net/2013/03/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1/

  "Ας θυμηθούμε το όραμα του Σαρλ Ντε Γκωλ για μια Ευρώπη που θα ξεκινάει από τον Ατλαντικό και θα απλώνεται μέχρι τα Ουράλια. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό.
  Να μπει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση."

  Κλαστε ελεύθερα . Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και πάνω που σκεφτόμουν τι παίρνει ο pitsirikos και εμπνέεται όλα αυτά που γράφει (γιατί δεν είναι δυνατόν να τα γράφεις αφεαυτού σου όλα αυτά), ήρθε η επιστημονική απάντηση απο ένα σχολιαστή:

   "Γιατι τα ναρκωτικα να μην αποτελουν αξια χρησης?Τα ναρκωτικα ειναι εμπορευμα και για να ειναι κατι εμπορευμα προυποτιθεται οτι ειναι αξια χρησης ετσι δεν ειναι?"

   Διαγραφή