Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Η συνέντευξη Πανούση, δυο rewind κι ένα υστερόγραφο

Από τη συνέντευξη:

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που δεν μπόρεσε να κρατήσει ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Ντροπή. Αντί να ανοίξει τώρα το Σπίτι του Λαού να κάνει παιδικούς σταθμούς, το έχει μαυσωλείο. Το σπίτι του Λαού είναι ένα μεγάλο αυθαίρετο, χτισμένο πάνω στον Ποδονίφτη και δεν τολμάει κανείς να το πειράξει. Και πλημμυρίζει γιατί ο θεός εκδικείται, αν και δεν υπάρχει σε αυτές τις περιοχές. Εγώ είμαι της γενιάς του Χημείου και έχω τραβήξει πολλά από την ΚΝΕ, τα ΚΝΑΤ τα λεγόμενα. Τα περιμέναμε να αντιδράσουν τώρα, μετά το χαστούκι του Κασιδιάρη αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Αν είχε χτυπήσει την κ. Κανέλλη ένας αντιεξουσιαστής, την επόμενη ημέρα θα είχαν καεί τα Εξάρχεια. Εγώ αν είχα εμπορικό κέντρο, θα έκανα άγαλμα στην Αλέκα Παπαρήγα. Έχει καταστρέψει όλο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Κάνουν κάτι εθιμοτυπικές απεργίες χωρίς λόγο ταλαιπωρώντας και κλείνοντας μαγαζιά, χωρίς να επιτυγχάνεται τίποτα. Χρειάζονται άγριες απεργίες. Αν απεργήσεις 12 ημέρες έχει παραλύσει το κράτος. [...] Μιλάω για τους δοσίλογους του Χριστοφοράκου και των άλλων. Το έχουνε στήσει πολύ καλά το πράγμα, οι Εβραιοναζήδες. [...] Αλλά θα έρθει κάποια στιγμή, εκτός κι αν όπως έλεγε ο Καστοριάδης αποδεχτούμε ότι θέλουμε να είμαστε δούλοι. [...] Το κράτος αυτό πρέπει να ξεριζωθεί εκ θεμελίων. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με βία και αίμα, δεν υπάρχει εναλλακτική. [...] Η, κατέβα κάτσε μόνος σου στο Σύνταγμα. Ακίνητος! Δύο εκατομμύρια κόσμος να κατέβει στο Σύνταγμα και να καθίσει ακίνητος μέσα σε δύο μέρες θα είχε πέσει η κυβέρνηση. [...] Ας μη γίνει λαϊκή δημοκρατία, ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία, που να μην εξευτελίζει τον άνθρωπο.

Rewind 1:
Παρεμπιπτόντως, και για όσους ακροδεξιούς θυμήθηκαν το "πόσο δίκαιο είχε ο Τζιμάκος" (λες κι ο Τζιμάκος τα 'χωνε στον Νταλάρα απ' τη δική τους σκοπιά, του υπερπατριώτη): ο Τζιμάκος μπορεί να είχε ένα χιλιότονο δίκαιο, καρντάσια, μουσικός και τραγουδιστής όμως δεν ήτανε ποτέ ο άνθρωπος, πόσο μάλλον συγκρίσιμος με τον επάρατο και ακατανόμαστο, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο. Αχώνευτος μεν ο Dollarας, εξίσου βαρετό και ανούσιο δε αυτό το χιλιοπιπιλισμένο "αντι-νταλαρικό" αλτέρνατιβ των Πουλικάκων και των Τζιμάκων και των Πιλαλί, που μη επικερδές δεν θα το 'λεγες, που ουδεμία σχέση είχε ποτέ με εργατική τάξη, ισχνή σχέση είχε με μουσική, και που ελάχιστα εκτός του "χαβαλέ" στην συμπαθή τάξη των αιώνιων φοιτητών πρόσφερε ποτέ σε οτιδήποτε. Άντε γιατί με κάτι τέτοια έγινε φίρμα και νεοφιλελέ επιχειρηματίας και ο Μπουλάς και κάπου το όλο "εγώ με την τρελάρα μου γεμίζω την κοιλάρα μου" σκηνικό μού έχει ξυνίσει περισσότερο κι απ' τον Νταλαρισμό. Ο Άσιμος ήταν ένα τεράστιο ακατέργαστο μουσικό και στιχουργικό ταλέντο και μια αυθεντικά sui generis προσωπικότητα με old-fashioned αντιεμπορικές αρχές, ισχυρή δόση τρέλας και λυσσαλέα αντικοινωνικότητα· ο Σιδηρόπουλος άλλο ένα μισοάγουρο, μισοώριμο μουσικό διαμαντάκι· και κάπου εκεί τελειώνει το πραγματικό μουσικό αντεργκράουντ της εποχής και αρχίζει ο Μπονάτσος, ο Γιοκαρίνης και οι "Αυθαίρετοι". Τέλος παρένθεσης.
"It's Dalaras's world, we just live in it", 6 Μαρτίου 2012


Rewind 2:
Κάθε περιοχή της πολιτικής σκέψης που αφήνεται στο "αυθόρμητο" χωρίς καμία συλλογικά απευθυνόμενη εκπαιδευτική προεργασία είναι μια περιοχή που παραδίδεται στην αντιδραστική πολιτική σκέψη, και, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες, στον εκφασισμό. Γιατί τίποτε το "αυθόρμητο" δεν μπορεί να εκφραστεί σε μία κοινωνία χωρίς να κουβαλά μέσα του, λίγο-ως πολύ, το σπέρμα της κυρίαρχης ιδεολογίας, δηλαδή της ιδεολογίας της αστικής τάξης όταν αυτή έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο προοδευτικής συμβολής στην κοινωνική εξέλιξη.

Σκεφτείτε αν μπορείτε να βρείτε ένα παράδειγμα από την καθημερινή σας ζωή όπου ένας λαϊκός άνθρωπος, σκεπτόμενος "αυθόρμητα" για την κατάσταση της κοινωνίας, χωρίς δηλαδή να έχει μια νοητική προεργασία που σε τελική ανάλυση θα προέρχεται από την εκπαιδευτική λειτουργία και του κόμματός του (δηλαδή, της συλλογικής νόησης της τάξης του), θα πει κάτι προοδευτικό σε περιεχόμενο και σε χαρακτήρα. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο του "ξεφύγει", θα ακολουθηθεί από άλλα πέντε σε εντελώς αντιδραστική κατεύθυνση, έτσι που να είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, όταν ακούσεις κάτι της προκοπής από έναν τέτοιο άνθρωπο σε μια κουβέντα και αναθαρρήσεις, να απογοητευτείς αμέσως μετά από τις κατευθύνσεις στις οποίες θα το πάρει. Για παράδειγμα, αν πει "το πραγματικό ζήτημα σήμερα είναι η εκμετάλλευση μιας τάξης ανθρώπων από μια άλλη", θα το συνοδεύσει με το "και όλοι ξέρουμε ότι οι Εβραίοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού", ή "και βέβαια εννοώ των Ελλήνων από τους Γερμανούς", ή "αλλά τι τα θες, αφού και μεταξύ μας βλάπτουμε ο ένας τον άλλον, να, προχτές ο γείτονας άφησε τα σκουπίδια στον διάδρομο της πολυκατοικίας, και μήπως δεν είδαμε και τον Τσοχατζόπουλο τι έκανε με τα κονδύλια για την άμυνα;" Όσο πιο χαώδης και ασυνάρτητη είναι η σκέψη, πρέπει να προστεθεί, τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει από παρανοϊκά στοιχεία, τα οποία της επιβάλλουν τεχνητά και αυτοματικά μια ενότητα που αλλιώς δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει -- πάντα με τη μορφή κάποιας τεράστιας και ανομολόγητης συνομωσίας, φυσικά.

Η απελπιστική ασυναρτησία της "αυθόρμητης" πολιτικής σκέψης --η αυθαιρεσία μιας πολιτικής που ανάγεται απλώς στη "γνώμη" όπως την ανέλυσαν οι Πλάτωνας και Μπαντιού-- είναι βέβαια ένδειξη της ετερογένειας των πηγών της και όχι της βιολογικής ηλιθιότητας του φορέα της σκέψης αυτής. Η "αυθόρμητη" σκέψη δεν είναι, σε τελική ανάλυση, καθόλου αυθόρμητη, αλλά διαμεσολαβεί ατομικές ενοράσεις, μη πεπαιδευμένες προσλήψεις διαβασμάτων ή άλλων ερεθισμάτων, τον βομβαρδισμό της τηλεόρασης και των άλλων ΜΜΕ, πράγματα που ο ομιλητής έχει ακούσει από άλλους, παρόμοιους με τον ίδιο στην καθημερινότητά του, από τη δουλειά ως τη λαϊκή ή την ουρά σε μια δημόσια υπηρεσία, την θολή αλλά πανταχού παρούσα αίσθηση για το ποια είναι η "κοινή γνώμη". Στο άγονο έδαφος μιας τέτοιας "αυθορμησίας" είναι αδύνατον, σε εποχές σφοδρής κρίσης των κοινωνικο-οικονομικών συσχετισμών και αύξησης της αγωνίας της επιβίωσης, να φυτρώσει εύκολα και άμεσα οτιδήποτε άλλο από το φασιστικό παράσιτο, το οποίο έχει ελάχιστες νοητικές απαιτήσεις από τον άνθρωπο και συνίσταται μάλλον στην πλήρη απαλλαγή του από τον κόπο να σκέφτεται, ενθαρρύνοντάς τον να υποκαταστήσει την σκέψη με το συναίσθημα, και δη το καταστροφικό, αντικοινωνικό, οργίλο, εκδικητικό και μισαλλόδοξο συναίσθημα.

Έτσι, η ραγδαία άνοδος των φασιστικών ιδεών σε περιόδους κρίσης μπορεί να φαντάζει αβίαστη και λίγο-πολύ φυσική: η περίοδος της "φυσιολογικότητας" και της "ευμάρειας", βασιζόμενη στην παθητική προσκόλληση των μαζών στα αστικά κόμματα, έχει τόσο παραλύσει την δυνατότητά τους για συνθετική, συνεκτική και προσανατολισμένη σκέψη ώστε να τις καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτες στην αυταρχική προπαγάνδα που αρχίζει να εμφανίζεται από παντού: τα ίδια αυτά κόμματα, τα ΜΜΕ, την "περιρρέουσα" ατμόσφαιρα.

Αυτό που ονομάζουμε "προοδευτική" ή "πεφωτισμένη" σκέψη και στάση απέναντι στα πράγματα δεν είναι καθόλου "φυσικό", γιατί απαιτεί μια διαρκή κίνηση κόντρα στο ρεύμα που παράγει αυθόρμητα μια κοινωνία βασισμένη εξ ολοκλήρου στην εκμετάλλευση και την ανισότητα. Για τον λόγο αυτό, είναι αδύνατο για το άτομο --οποιοδήποτε άτομο-- να αντισταθεί στο ρεύμα χωρίς την εκπαιδευτική συνδρομή ενός συλλογικού πολιτικού οργανισμού, που να το φέρνει σε αναγκαστική επαφή με άλλα άτομα, ώστε να είναι διαρκώς σε θέση να ελέγξει την σκέψη του, να βάλει "φρένο" όταν αυτή τον πηγαίνει σε κατευθύνσεις ασύμβατες με αυτές που έχει επεξεργαστεί η συλλογική νόηση της τάξης του, να αναγκαστεί να επιμορφωθεί περισσότερο σε σφαίρες όπου έχει αδυναμίες, να απευθύνει πεπαιδευμένους, θεωρητικά νουνεχείς προβληματισμούς στην πλειοψηφία όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σε αντίθεση με αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική, δεν είναι καθόλου το σύνολο που είναι ο φορέας του πολιτικού κομφορμισμού και το άτομο που μάχεται ενάντιά του· είναι, αντίθετα, το άτομο που είναι ο φορέας του πολιτικού κομφορμισμού όταν το άτομο αυτό αποκόπτεται από την συλλογική διαδικασία του πολιτικού σκέπτεσθαι και πράττειν, βυθίζεται στην ιδιωτεία του παραγωγού ή καταναλωτή, και κατόπιν προσπαθεί να ανασυνθέσει έναν κόσμο που διαλύεται αυτοσχέδια, χωρίς χάρτη, πυξίδα και κατεύθυνση που να αντανακλά μια ευρύτερη, συλλογική οπτική του ταξικού συμφέροντος και της ηθικοπολιτικής στάσης που αυτό επιβάλλει.
"Στοιχεία για μια θεωρία του εκφασισμού ΙΙΙ", 2 Φεβρουαρίου 2013

Το υστερόγραφο:
Είναι γνωστή η φράση με την οποία περιγράφεται το ηθικό σκάνδαλο του αθεϊσμού στους Αδελφούς Καραμαζόφ του Ντοστογιέφσκι: "Μα αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται!" Αυτή η φράση μπορεί να χρησιμεύσει ως το κλειδί για την μικροαστική αντίληψη για το ΚΚΕ που επικράτησε και εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία από τα μέσα του 1980 και μετά, και μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: "Μα, αν το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται!"

Η εξέλιξη των πραγμάτων από τη σκοπιά της ψυχικής ιστορίας έχει ως εξής: αρχικά, υπάρχει ο ένοπλος αγώνας, ο μοναδικός στην ιστορία της χώρας μετά την εθνική επανάσταση, και ο μοναδικός στον οποίο πρωταγωνιστεί ένα πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι το τραύμα προς μικροαστική διαχείριση, το σκάνδαλο που ο μικροαστός προσπαθεί να εκλογικεύσει.

Μετά, υπάρχει η ήττα του ένοπλου αγώνα. Ο μικροαστός έχει αρχικά δυο επιλογές: επιλέγει την νικήτρια πλευρά και θριαμβολογεί εκδικητικά (και εκμεταλλεύεται πρακτικά) την ήττα, ή καλλιεργεί μια συνειδησιακά βολική "συμπάθεια" για τον ηττημένο, εφόσον βέβαια έχει βεβαιωθεί ότι είναι ηττημένος και άοπλος. Αυτή η φάση διαρκεί ως από το 1949 ως το 1981.

Το 1981, δίνεται η ευκαιρία για άφεση αμαρτιών: οι ενοχές των "νικητών" εξαργυρώνονται και ο ηττημένος τιμάται συμβολικά, αφού βέβαια έχει αποκρυφθεί από την συζήτηση το πραγματικό επίδικο και ο αγώνας έχει αναδρομικά πλήρως ταυτιστεί είτε με την "αντίσταση κατά του κατακτητή" (μέχρι τον εμφύλιο) είτε με τις "τραγωδίες του πολύπαθου ελληνισμού" (στην περίπτωση του εμφυλίου).

Καθώς η συμβολική αποκατάσταση ξεφορτώνεται το άχθος της ενοχής, αρχίζει, λόγω της παντοιότροπης διάβρωσης της εργατικής τάξης και της ραγδαίας μικροαστικοποίησης, η φάση του "έλα μωρέ τώρα", όπου, αρκούντως δαφνοστεφανωμένος, ο ένοπλος αγώνας και μαζί και ο κομματικός του φορέας, περνούν στη θέση του ευκατοφρόνητου μπανάλ.

Είναι η εποχή των Πανούσηδων. Οι Πανούσηδες ανθούν στην περίοδο όπου η "κόκκινη απειλή", έχει, μέσω της διαμεσολάβησης της πολιτικής και κατόπιν συμβολικής νομιμοποίησης, μεταμορφωθεί σε αξιογέλαστη μπαναλιτέ. Ανθούν στην περίοδο όχι της άμεσης καταστολής, ούτε του ρεβανσισμού, ούτε του εξορκισμού δια του εξευμενισμού του φαντάσματος, αλλά σ' αυτή του δεύτερου εξορκισμού, δια της γελοιοποίησης.

Από αυτή την περίοδο έλκει την καταγωγή του ένα σημαντικό και σήμερα κομμάτι του ελληνικού αντικομμουνισμού, το οποίο όμως έχει υπό τις πιέσεις της κρίσης συντηχθεί πλήρως με τον original, φασιστογενή αντικομμουνισμό της περιόδου 1944-1981.

Ο εξορκισμός δια της γελοιοποίησης ήταν εξαιρετικά επικερδής υλικά και ψυχικά-συμβολικά για τους φορείς του: έξαφνα, ήταν εφικτό να είσαι πιο αριστερός από το ΚΚΕ και να μην κινδυνεύει η ζωή σου. Και όχι μόνο να μην κινδυνεύει, αλλά να ανταμείβεται από την αναπτυσσόμενη show biz της χώρας. Ήταν γλυκό να βγάζεις λεφτά, να κερδίζεις φήμη και να περνιέσαι για αριστερότερος των κομμουνιστών, πιο ριζοσπάστης από αυτούς, λιγότερο κομφορμιστής από αυτούς. Γλυκό και εύκολο. Όλο και πιο εύκολο. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλοι όσοι το αφήσαμε πίσω ή δεν το ακουμπήσαμε ποτέ είμαστε "αριστεροί" και "εναλλακτικοί" και μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε δημοφιλείς, πλούσιοι και επιτυχημένοι. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται!

Ύστερα, ήρθε η στιγμή που δεν περίμενε κανείς. Και ξάφνου ανατράπηκαν τα δεδομένα, μπήκαν τα πράγματα σε μιαν άλλη προοπτική, και τώρα φαίνονται, αυτοί που θεοποίησε η μάταιη γενιά μου, μικροί, τόσο μικροί που δεν σου πάει να τους πεις με τ' όνομά τους, αυτούς που έζησαν μια ζωή πίσω απ' το μαξιλαρένιο κάστρο ενός υποκοριστικού, αυτά τα κάπως βολικά αμέριμνα "παιδιά της παρέας."

Ε, Τζιμάκο;

99 σχόλια:

 1. Ένα προσωπικό συναίσθημα

  Φίλε Αντώνη, πέρα από τα όσα περί «Τζιμάκου» ορθά επισημαίνεις, εμένα προσωπικά, λόγω ηλικίας αν θέλεις αλλά και μακράς διαβίωσης στην Γερμανία και στην Σκανδιναβία, αυτό που μου ’φερε κυριολεκτικά αναγούλα στην συνέντευξη ήταν το «Εβραιοναζήδες»...

  Υ. Γ. 1:

  Το παλιό σου «It’s Dalaras’s world, we just live in it» ήταν εξαιρετικό.

  Υ. Γ. 2:

  Διόρθωσε, σε παρακαλώ, το suis generis σε sui generis.

  Με πολλούς χαιρετισμούς,

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δικαίως αναγούλιασες, το πολλαπλά καταχρηστικό "Εβραιοναζήδες" είναι αηδιαστικό. Αλλά δεν μπορούσα να μη χαμογελάσω ταυτόχρονα όταν μου ήρθε στο νου τι έγραφα στο "Θεωρίες του εκφασισμού ΙΙΙ": "Για παράδειγμα, αν πει "το πραγματικό ζήτημα σήμερα είναι η εκμετάλλευση μιας τάξης ανθρώπων από μια άλλη", θα το συνοδεύσει με το "και όλοι ξέρουμε ότι οι Εβραίοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού", ή "και βέβαια εννοώ των Ελλήνων από τους Γερμανούς""

  Ευχαριστώ για τη διόρθωση στην αβλεψία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ καλο "ψυχογραφημα" εκανες, ευγε, ασχοληθηκα και εγω με τον Τζιμακο αλλα δεν μπορεσα να το παω σε τοσο μεγαλο βαθος:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύντροφε,

   Τη συνέντευξη την είδα χθες, αλλά χθες δεν είχα κουράγιο να γράψω για αυτή.

   Σήμερα είδα το ποστ σου πρώτα και είπα να γράψω κάτι που να μη μου κοστίζει να το γράψω, έτσι, για να μη σταματήσω να γράφω.

   Διαγραφή
  2. Παρολα αυτα οτι δεν κοστιζει δεν σημαινει οτι δεν αξιζει κιολας:)

   Διαγραφή
 4. δε συμφωνω απολυτα με την κριτικη και για τον Πουλικακο αλλα μπορει να ειναι και προσωπικος "ευσεβης ποθος". Με την πιθανοτητα να χαρακτηρισω γραφικος διορθωνοντας εναν ακαδημαϊκο νομιζω πως η χρηση της φραση "εξ' απαλων ονυχων συμπαθεια" ειναι λαθος, και ισως το σωστο θα ηταν "μια εκ του μακρωθεν συμπαθεια".
  Πλεον το παρατσουκλι του Πανουση ειναι ΤζιΠακος και τα λεγομενα του το δικαιολογουν απολυτα. Παρηλθον οι χρονοι της "αμφισβητησης" προ πολλου
  το "ψυχογραφημα" του μικροαστου και οχι μονο του ΤζιΠακου οπως εγραψε και ο Poe εξαιρετικο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεκτή η επιφύλαξη για Πουλικάκο (μπορεί να σφάλλω εγώ, δεν έχω αποδείξεις), δεκτή και η φιλολογική παρατήρηση.

   Διαγραφή
 5. Ισχύει Αντώνη ότι σε μεγάλο βαθμό ο α/α χώρος έχει "τελειώσει", τα έχουμε πει ξανά για 20/10/11, για τις εκλογές και πως έπραξαν πολλοί απ' αυτούς (ξέρεις..."σκατά στα κόμματα", "εκλογική απεργία" με μια ροζ εσανς και θα κατρακυλήσουν κι άλλο), κυρίως συνέβαλαν όλα αυτο το διάστημα,πριν αλλά και μετά τις ανατροπές, στην ηττοπάθεια,στο μηδενισμό και στη λογική "όλοι ίδιοι είναι" που δίνει ανάσες στο σύστημα χρόνια τώρα. Δε περιμέναμε καλύτερα από το Πανούση, όταν γίνεται ό,τι γίνεται τη 4ετια που έχει περάσει, αυτός να λέει για "ιεχωβαδες του Περισσού" κλπ, ξεμπερδεύει γρήγορα γρήγορα με αστούς-ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το γνωστό τροπάρι...τώρα και σε αγανακτισμένη αστικοδημοκρατική βερσιόν...Καιρός να πετάξει τη κιθάρα-σφυροδρέπανο,σε μια συμβολική κίνηση αλα Γαλλικά.

  Συμφωνώ για τον Άσιμο ειδικά, μπορεί να διαφωνήσεις με απόψεις/στάση ζωής του, αλλά ήταν τουλάχιστον συνεπής και ειλικρινής, με σπουδαίο ταλέντο.

  Θα ήταν ωραία μια ανάρτηση για τον αντικομφορμισμό ως κομφορμισμό "απ' την ανάποδη".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ήταν ωραία μια ανάρτηση για τον αντικομφορμισμό ως κομφορμισμό "απ' την ανάποδη".

   Αντι-"αντικομφορμισμός"

   Έτσι, αν και η ψυχολογία του αποστάτη δημιουργεί, κατά τα φαινόμενα, μια ακραία περίπτωση του περιθωριακού, περιέχει ωστόσο κάτι εντελώς αντιπροσωπευτικό της όλης περιόδου. Η απόλυτη έλλειψη εσωτερικής ακεραιότητας, η οποία εκφράζεται ως υποκριτικός κυνισμός, εμποτίζει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές εκφάνσεις της ζωής. Είναι μάλλον αδύνατο και ανεπίτρεπτο να δηλώσεις ανοιχτά την πραγματική ουσία του ιδεολογικού πολέμου κατά του κομμουνισμού, δηλαδή την μάχη για να διατηρηθεί η εκμετάλλευση κόντρα στην προσπάθεια να μπει τέλος σ' αυτή. Το όλο θεμέλιο της ιδεολογικής διχογνωμίας θα πρέπει λοιπόν να διατυπώνεται ψευδώς: η πάλη αναπαρίσταται ως πάλη μεταξύ "ελευθερίας" και "καταπίεσης" -- για μια ακόμα φορά ένα ανοιχτό ψέμμα που διαχέεται με κυνισμό.

   [...]

   Όσο πιο θορυβώδης και φωνακλάδικη είναι η διακήρυξη του αντικομφορμισμού, τόσο πιο επιφανειακή, ομοιογενής και τυποποιημένη η προσωπικότητα που εμπλέκεται. Η δομή που αντανακλάται στην καλλιτεχνική δημιουργία και το ακροατήριό της είναι μια αντικειμενική απάτη, η οποία φυτρώνει αναπόφευκτα στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Υποκειμενικά, είναι πολύ συχνά μια περίπτωση αυτο-εξαπάτησης, ψευδαίσθησης. Αυτός είναι ο γενικός χαρακτήρας του "ελεύθερου κόσμου" σήμερα. Ήταν ήδη τέτοιος κάτω απ' τον Χίτλερ. Αλλά στις μέρες του Χίτλερ, η απάτη αποκρύφθηκε από κάποιους μέσα από ένα κακόγουστο πέπλο από μύθους, ενώ άλλοι θεωρούσαν πως η δημαγωγία και η τυραννία του Χίτλερ (και όχι ο χαρακτήρας του αναπτυγμένου μονοπωλιακού καπιταλισμού, του οποίου ο Χίτλερ ήταν απλό εργαλείο) ήταν το μόνο εμπόδιο, και πως με την εξάλειψή του, ο αντικομφορμιστικός ατομικισμός θα έβρισκε την εκπλήρωσή του. Τώρα όμως τα πέπλα έφυγαν από τη μέση, και το ντελίριο έλαβε τέλος. Σήμερα, όλοι πρέπει να δουν πως η προϋπόθεση ενός αντικομφορμισμού που τυγχάνει ανοχής είναι η υποχρεωτική απολογία υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος, και μάλιστα στην τωρινή του επιθετική και πολεμοχαρή μορφή. Ο χώρος για ελιγμούς στον κόσμο αυτό στενεύει όλο και περισσότερο, και το προαποφασισμένο περιεχόμενο που πρέπει να προωθηθεί είναι όλο και πιο ισχνό και κίβδηλο. Δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά αληθινό. Η ψυχροπολεμική ιδεολογία έχει φέρει μια πτώση του επιπέδου, ακόμα κι αν συγκριθεί με την εποχή του Χίτλερ.
   Georg Lukács, Η καταστροφή τού Λόγου

   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html

   Διαγραφή
  2. Κανονικά, θα έπρεπε να ανεβάσω τα λόγια του Λουκάτς για τον Πανούση. Είναι πολύ ανώτερα από οτιδήποτε είχα να πω εγώ, και λιγότερα επίσης.

   Διαγραφή
 6. Δεν θα σταθώ στο "ψυχογράφημα" το οποίο φανερώνει τέτοιο μπέρδεμα όσο και η φράση "ο Τζιμάκος μπορεί να είχε ένα χιλιότονο δίκαιο, καρντάσια, μουσικός και τραγουδιστής όμως δεν ήτανε ποτέ ο άνθρωπος, πόσο μάλλον συγκρίσιμος με τον επάρατο και ακατανόμαστο, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο."

  Μόνο κάποιος μουσικά άσχετος μπορεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τον Πανούση με το Νταλάρα. Ο Δεύτερος είναι ένας τραγουδιστής και μόνο. Καλός, κακός δεν με αφορά. Αντιθέτως ο Πανούσης είναι δημιουργός, τραγουδοποιός, από τους καλύτερους που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος. Το γεγονός ότι τις ζωντανές του εμφανίσεις τις διανθίζει με σάτιρα και στα τραγούδια του χρησιμοποιεί αιχμηρή γλώσσα δεν αφαιρεί το παραμικρό από την καλλιτεχνική αξία του έργου του.

  Θα σου πρότεινα να ακούσεις τα τραγούδια "Είμαι γυφτάκι", "Μάγισσα Μανούλα", "Ναγκασάκι", "Ο λάκος με τα αστεία", "Φασμπίντερ και ξερό ψωμί", "Ένα τραγούδι για το χειμώνα" και να ξανασκεφτείς την λογική του κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα.

  Σαφώς και μπορεί να διαφωνείς με την πολιτική στάση και τις δηλώσεις του Πανούση. Δεν ξέρω όμως ποια κομμουνιστική ηθική επιτάσσει το να μειώνουμε την καλλιτεχνική αξία κάποιου με τον οποίον διαφωνούμε πολιτικά.

  Ίσως το ότι, σχεδόν σε κάθε εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, τραγουδάει το "Ο Μπελογιάννης ζει" θα έπρεπε να λέει κάτι σε σας τους κομμουνιστές, αλλά ψιλά γράμματα θα μου πεις...

  Το Ελληνικό Ροκ (βέβαια όλοι αυτοί που αναφέρεις δεν εντάσσονται εκεί), με όλα τα κουσούρια του, άφησε ένα ιδιαίτερο στίγμα στον Ελληνικό πολιτισμό το οποίο είναι σίγουρο πως σε κάποια χρόνια θα τρέχει να υιοθετήσει (sic) το ΚΚΕ όπως κάποτε έκανε με το "λούμπεν και περιθωριακό" ρεμπέτικο. Κι είναι σίγουρο πως οι Κνίτες (και όχι μόνο) τραγουδάνε και θα τραγουδάνε τα τραγούδια του πρεζάκια Σιδηρόπουλου, του αντικοινωνικού Άσιμου και του Χαβαλέ Πουλικάκου κι όχι το "Στην Αθήνα μες το κέντρο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι εντυπωσιακό ότι εντοπίζεις "μπέρδεμα" στο ψυχογράφημα και όχι στις εκτυφλωτικά ασυνάρτητες δηλώσεις Πανούση. Αυτά για το πολιτικό σκέλος.

   Για το καλλιτεχνικό σκέλος, σημειώνω απλώς ότι "Μουσικές ταξιαρχίες" πρωτάκουσα στα 16 μου, και δεν θεωρώ τον συγκεκριμένο καλλιτεχνικά άξιο λόγου, σεβόμενος πλήρως τα γούστα των άλλων και μη έχοντας την παραμικρή διάθεση να συζητήσω για το ποιανού το γούστο έχει βασιμότητα.

   Διαγραφή
  2. δεκτά όλα,
   ο καθείς με τη γνώμη του,
   ειδικά περί μουσικής κλπ.,
   αλλά αυτό με τον "Μπελογιάννη" τι το ανέφερες;
   δε βαρεθήκαμε ήδη αρκετά δηλωμένοι, αδυσώπητοι, αισχροί εχθροί του Κόμματος
   να εκθειάζουν νεκρούς, δολοφονημένους πρώην συντρόφους μας;

   Δε θέλουμε άλλο να εκθειάζονται οι νεκροί μας.
   Τρίζουν κόκκαλα και φέρνει αηδία.

   @ψηρίς

   Διαγραφή
  3. Excuse me?
   Υποψιάζομαι πως κάποιοι πέρασαν την εφηβεία τους σε λάθος δεκαετία ή αλλιώς γεννήθηκαν πολύ αργά.
   Εσένα δηλαδή, τι σου λέει που τραγουδάει το "Ο Μπελογιάννης ζει"; που τραγουδάει ο Σφακιανάκης το "άϊντε θύμα άϊντε ψώνιο"; τι σου λέει: που τραγουδάει η Θωμη τα κάλλαντα στα αγγλικά; Ο Σαββόπουλος που ακόμα "τραγουδάει";

   Μουσικές ταξιαρχίες κι αλλες αηδίες....κτλ κτλ

   rednready2

   Διαγραφή
  4. Φιλε βαρομετρο σεβαστά τα επιχειρήματα σου τα οποια ομως βασίυονται σε ενα θεμελιακό λάθος. Ο "Κνιτης", το ΚΚΕ, οι φιλοι και οπαδοι του, συννενοουνται και οργανωνονται ιδεολογικα και πρακτικα σε μια κατευθυνση αλλαγης των οικονομικων συσχετισμων, οι οποιοι θα οδηγησουν σε μια γενικοτερη απελευθέρωση των μαζων με απωτερο ιδανικο την κατάργηση των τάξεων. Συνοπτικα και απλά. Ολα αυτα τα πολλα και τα λιγα τελοσπαντων δεν γινονται με ορους θρησκευτικούς, με όρους λατρείας, με όρους ανακατασκευης ενός κοσμου καθ' εικόνα και καθ' ομοίωσην του κομμουνιστικου κομματος και του καθε μελους του. Ακου techno, hip hop, Σηδιρόπουλο, Beethoven, Βαρδη και Βανδη, Goa και Tsiftetelic trance αλλα κατευα στην πορεια ταξικα και μιλα διαλεκτικα για την λαικη εξουσια. Οσο για τον Τζιμη περισστοερες φορες το αλλαξα οταν επεσα πανω του παρα το αφησα. Και αι, εχει πιασει λιγο πατο

   Δεν προλαβαινω φευγω

   Διαγραφή
  5. Το "Δεν προλαβαίνω φεύγω" είναι ψευδώνυμο;!

   Καλά, τι το περάσαμε εδώ, σιτουασιονιστική διεθνή; :P

   Διαγραφή
  6. Οπ σορρυ ηταν μια μιξη βιασυνης που συνδιάστηκε απο την δυσκολία σύλληψης nickname..αλλά αφού έκανε εντύπωση το κρατάω. Συγνώμη για τα ορθογραφικά είμαι δυσκεπτικός..Και ρε συ Αντώνη βοήθα εσύ που το χεις στο γραπτό αν με καταλαβαίνεις. Ήθελα απλα να εκφράσω αυτόν τον ιδεαλισμό πού εξουσιάζει και τις ποιό ριζοσπαστικες αντιδογματικές αντιλήψεις.. Ξερεις κνιτης λαικο, αναρχικος Ασιμο, και οτι μαλακια μπορείς να φανταστείς

   Denprolabainwfeugos

   Διαγραφή
 7. Μπορεί ο τύπος να τραγουδάει ό,τι θέλει...δεν τον εμποδίζει κάποιος, όμως το: "Ας μη γίνει λαϊκή δημοκρατία, ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία, που να μην εξευτελίζει τον άνθρωπο." μπορείς να το προσπεράσει κανείς; Δεν είναι μια απλή φράση, ειπωμένη ελαφρά τη καρδία. Πόσο καλύτερος είναι δηλαδή από μια ΡΗΜΑΔ (κυβερνώσα και μη) επί της ουσίας; Αρκετά έχουμε χαϊδέψει μερικούς, και επειδή οι εποχές ξεγυμνώνουν συμπεριφορές και αντιλήψεις πρέπει να κρίνουμε αυστηρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το δικό μου αγαπημένο σημείο είναι η μίξη Άρη Πορτοσάλτε και αναρχοσυνδικαλισμού στο: "Έχει καταστρέψει όλο το εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Κάνουν κάτι εθιμοτυπικές απεργίες χωρίς λόγο ταλαιπωρώντας και κλείνοντας μαγαζιά, χωρίς να επιτυγχάνεται τίποτα. Χρειάζονται άγριες απεργίες" με αργυρό μετάλλιο στη μίξη Λένιν Κουβέλη στο: "Το κράτος αυτό πρέπει να ξεριζωθεί εκ θεμελίων. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με βία και αίμα, δεν υπάρχει εναλλακτική. [...] Ας μη γίνει λαϊκή δημοκρατία, ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία".

   Τώρα, κάποιοι θεωρούν ότι ο Τζίμης έπεσε από ένα ύψος, εγώ θεωρώ ότι πάντα σ' αυτό το ύψος ήτανε και καλά περνούσε, ίσως το σημαντικότερο όμως να είναι ότι η απόσταση "αιρετικών" και μικροαστών στο καφενείο έχει εξαφανιστεί -- είτε επειδή δεν υφίστατο ποτέ, είτε επειδή οι πρώτοι έκρυβαν επιμελώς τους δεύτερους μέσα τους μέχρι που τους ανάγκασε να βγούνε έξω τους ο πανικός για το ξεβόλεμα.

   Διαγραφή
  2. "ίσως το σημαντικότερο όμως να είναι ότι η απόσταση "αιρετικών" και μικροαστών στο καφενείο έχει εξαφανιστεί -- είτε επειδή δεν υφίστατο ποτέ, είτε επειδή οι πρώτοι έκρυβαν επιμελώς τους δεύτερους μέσα τους μέχρι που τους ανάγκασε να βγούνε έξω τους ο πανικός για το ξεβόλεμα."

   Δε γινόταν να το πεις καλύτερα, ειδικά το δεύτερο σκέλος, ήταν κάτι που πιστεύαμε πολλοί από καιρό.

   Διαγραφή
 8. Για το ''ο Μπελογιάννη ζει'' άλλα ταυτόχρονα να λοιδορεί και να λασπολογεί το ΚΚΕ τόσα χρονιά ισχύει αυτό που έχει πει η Αλέκα για τους νεκρούς κομουνιστές .Γιατί μπλέκεις τι στάση ζωής τους με τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη ?

  GIORGIO LAZER

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΙΩΡΘΩΣΗ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΕΙΜΑΙ ΓΥΦΤΑΚΙ ΑΛΛΑ ΒΑΖΩ 150 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΤΟ ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΦΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ...

   GIORGIO LAZER

   Διαγραφή
  2. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΥΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΩΡΦΩΘΕΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ....

   GIORGIO LAZER

   Διαγραφή
 9. Περίμενα από χθές ανάρτηση για την αηδιαστική τοποθέτηση του Τζίμη"εγώ με την τρελαρα μου γεμίζω την κοιλάρα μου" Πανούση. Ευτυχώς δεν σου διεφυγε. Thanx

  Διονύσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οταν ο Πανουσης λεει το "ο Μπελλογιαννης ζει"(παρεπιπτοντως το ερμηνευει πολυ ομορφα) "Τρίζουν τα κόκκαλα του Μπελογιάννη, του Μπαρμπα Γιαννη του κανατά..." για τα οσα υπολοιπα εχει πει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ δεν πιστεύω στις κληρονομιές και στους κληρονόμους πάντως. Εγώ πιστεύω ότι οι ζωντανοί είναι οι μόνοι που διαλέγουν ποιον και τι κληρονομούν --επειδή είναι ζωντανοί--, και ότι οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτό, επειδή είναι πεθαμένοι.

   Λέω μάλιστα να θεωρήσω ως απόδειξη αυτής μου της ιδέας όσα γράφει ενάντια στο ΚΚΕ ο γιός του Μπελογιάννη στην εισαγωγή της έκδοσης του "το Ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" απ' τις εκδόσεις Άγρα, καθώς και στο προσωπικό του πόνημα, "Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία" (http://www.biblionet.gr/book/177806/Σταλινισμός:_Η_τέταρτη_μονοθεϊστική_θρησκεία).

   Διαγραφή
  2. Αν λοιπόν ο Τζίμης Πανούσης δικαιούται και αυτός να κληρονομήσει το φάντασμα του Μπελογιάννη, πόσο περισσότερο το δικαιούται ο Νίκος Μπελογιάννης Jr μαζί με την παλιά γνωστή μας Αγγελική Κώττη;

   Η κληρονομιά όμως ανήκει στη σφαίρα της ατομικής ιδιοκτησίας, όπου εξ ορισμού ανήκει κάθε τι που είναι εμπόρευμα.

   Ίσως λοιπόν τα πράγματα που δεν είναι εμπορεύματα να μην μπορούν και να κληροδοτηθούν στ' αλήθεια, ίσως τα πράγματα που δεν είναι εμπορεύματα να είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο ζωντανά και απλώς να βιώνονται όταν είναι κανείς επίσης ζωντανός.

   Διαγραφή
 11. Αλήθεια, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με τον "Τζιμακο" . Υποθέτω ότι όποιος δεν εθελοτυφλεί είχε ήδη κάνει τη διάγνωσή του και είχε κλείσει το θέμα πολύ πριν ξεκινήσει το τσίρκο του με τον Νταλάρα ο εν λόγω "τραγουδοποιός"...

  Θα πω μόνον ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρύψει κανείς το κιτς είναι -βεβαιότατα και απλούστατα- το κιτς. Και ότι, συχνα, όσοι παριστάνουν επιδεικτικα τον μπουφόνο το κανουν για να κρυψουν ότι ειναι πραγματι μπουφόνοι... Ίσως αυτός ο Φροϋδισμος της πλακας να μπορεί να βοηθήσει μερικούς να δουν κάπως αλλιώς τα "δημιουργήματα" και την συμπεριφορα του "ανατρεπτικού καλλιτέχνη".

  ΥΓ.
  1. Τελικά ξεκαθαρισαμε αν έχασε ή αν κέρδισε ο "Τζιμακος" από τη σύγκρουσή με τον Νταλάρα; Γιατι, αν το ξεκαθαρίσουμε αυτο, ίσως να δουμε ότι ενω καλλιτεχνικα ειναι - κατα τη γνωμη μου- ασήμαντος από κάποια άλλη άποψη ειναι εξαιρετικα εξαιρετικα ικανός...
  2. Εμενα μου αρεσε το κομματι που λεει για τους κολλητους του ΔΗΜΑΡίτες με τα 5 διδακτορικα... Επειδη δειχνει πόσο κατινιαρικα μικροαστος ειναι στην πραγματικότητα...

  Α ναι .... και ας του πει κάποιος -επειγόντως- όταν μιλαει σε πρωτο πρόσωπο, δηλαδη ως Τζιμακος και όχι ως αντινταλαρας ή μπουφόνος να μη λεει γλυκερες μαλακιες και υποκριτικες γελοιότητες του τυπου: "στον πόνο και στο θάνατο, είμαστε όλοι ίσοι." Γιατι ξερει παρα πολύ καλα ότι εκει είναι που κορυφωνονται και γινονται απολύτως βαρβαρες και απαραδεκτες οι ανισότητες. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. είμαι ο CU και είχα φίλο το ντεσεβό του τζιμάκου.
  Η σάτιρα του τζιμάκου αποδομεί τα πάντα ή τουλάχιστον το προσπαθεί. Μπορεί να ιδωθεί ως αναρχικό χιούμορ και σε ασπρόμαυρο κυκλοφόρησε σε ταινίες των αδελφών μαρξ.
  Είναι ταλαντούχος μουσικός και στιχουργός(αν ξύριζε τα πόδια θα γινόταν και σπουδαίο showthing) ενώ τον κατηγορούν για τεμπελιά στα εύκολα ρεφρέν και στις λεξούλες που θα μπορούσε να βρει καλύτερες. Ίσως η αυτόματη γραφή να είναι επιλογή του, μιας και πολλοί ξέρουμε πως ενώνει κεριά τις παρασκευές και 13 και παθαίνει κατάληψη από πνεύματα.(για αυτό και το παραλήρημα)
  Η Παπαρήγα με το χρυσαύγουλο των "αρβύλα που θέλετε" είναι χυδαία για κάθε γούστο ενώ ο τζιμάκος εχει κάθε δικαίωμα να το κάνει για τα λεφτά αφού τα θέλει για την καρδιά του.

  CU

  Υγ. Κάτω τα χέρια από τον τζιμάκο και τον Geolabros. Τώρα που σκάνε μύτη οι νεοσπορίτες από Ικαρία δεν ανοίγουμε μέτωπα μεταξύ μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για τον geolabros καθαρίζει το αφεντικό του μαγαζιού, μην έχεις έγνοια.

   Για τον Τζιμάκο, απ' την άλλη...έχε.

   Διαγραφή
  2. Είμαι ο CU και σε ρωτάω "Τι να κάνουμε";
   Διάβασα -όλη- την συνέντευξη του τζιμάκου και γέλασα.
   Τι ποινή θα μου επιβληθεί;
   Κατάταξη στους νεοσπορίτες;
   Οκ, επιλέγω όνομα Πρίαπος για να δω τι θα πάθετε.

   CU

   ΥΓ. ο γ να κάτσει να γράψει είχε υποσχεθεί συνέχεια.

   Διαγραφή
  3. "Τι ποινή θα μου επιβληθεί;"

   Να διαβάσεις και Ζουγανέλη;

   Διαγραφή
  4. Είμαι ο CU και σου λέω πως ώρες - ώρες γίνεσαι άσπλαχνος βασανιστής. Άκου Ζουγανέλη χωρίς να βάλεις τον Μπουλά δίπλα. απαπαπα
   Από την άλλη μια ζωή στον εξώστη του κύτταρου ήταν, μαζί με τον Βασίλη όταν τραγουδούσε ο τζιμάκος.
   Τι μου θυμίζεις;
   Εποχές που το σκουλαρίκι ήταν οπορτουνιστικό και σήμερα ελάχιστοι νεολαίοι δεν φοράνε... χαχαχα

   CU

   Διαγραφή
 13. Αγαπητοί φίλοι η ισοπέδωση δεν βοηθάει την συζήτηση. Ο Σφακιανάκης και η Θώδη δεν έχουν καμιά σχέση με τον Πανούση. Η καλλιτεχνική αξία επίσης δεν ανάγεται σε υποκειμενική κλίμακα (σε σένα αρέσει - σε μένα δεν αρέσει), αλλά δεν είναι της παρούσης.

  Είδα ότι στέκεστε στο ότι ανέφερα πως τραγουδάει συχνά το "Ο Μπελογιάννης ζει". Αν ήμουν μέλος του ΚΚΕ θα με κολάκευε το γεγονός πως ένας αξιόλογος καλλιτέχνης, με τον οποίο μπορεί διαφωνώ ιδεολογικά, αποτίει φόρο τιμής σε έναν κομμουνιστή ήρωα και αντιμετωπίζει με σεβασμό ένα τέτοιο τραγούδι. Ούτε εκθείασε τον Μπελογιάννη, ούτε μίλησε ποτέ γι' αυτόν, ούτε διεκδίκησε "κληρονομιές", ούτε τίποτα. Απλά μέσα από την τέχνη του με έναν, κατά την γνώμη μου, εξαιρετικά τίμιο τρόπο, θυμίζει στον κόσμο πρόσωπα και πράγματα που το σύστημα έχει θάψει επιμελώς.

  Αλήθεια ποιος από τους λεγόμενους "στρατευμένους" καλλιτέχνες έχει τα άντερα να τραγουδάει σε μη κομματικό κοινό στίχους όπως "μπρος για τη νίκη για το κόμμα εμπρός"; Ο Πασχαλίδης, ο Πλιάτσικας, ο Τσακνής, ή ξέρω 'γω ποιος άλλος φλερτάρει με το ΚΚΕ εσχάτως; Ο Πανούσης το κάνει και το κάνει χωρίς να αποσκοπεί σε κέρδη οποιασδήποτε μορφής όπως άλλοι και άλλοι που έχτισαν διαχρονικά καριέρες στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, γλύφοντας το κόμμα στην ακμή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από μένα, δεν υπάρχει να προσθέσω κάτι. Προσωπική κρίση για την καλλιτεχνική αξία του Τζίμη, την παίρνεις ή την πετάς χωρίς το παραμικρό πρόβλημα εκ μέρους μου.

   Για την πολιτική του αντίληψη, δεν νομίζω ότι χωρά αμφιβολία τι είδους είναι και από πού προέρχεται. Όχι τίποτε άλλο, είναι και κρίμα ο νεότερος όλων τους Αθερίδης να τους ρεζιλεύει, υποτίθεται ότι έζησαν και κάτι στη ζωή τους οι Ζουγανέληδες και οι Πανούσηδες, πολύ φοβούμαι όμως ότι δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα. Σόρι αν σου τη σπάει αυτό εκ μέρους μου, αλλά σ' αυτό θα επιμείνω.

   Διαγραφή
  2. Τελικά για το ουσιώδες, σε ό,τι αφορά εμένα δηλαδή, δεν είπαμε τίποτε. Είναι ή δεν είναι σωστό το θεώρημα ότι η αυθόρμητη γνώμη του ατόμου είναι πάντα και αναγκαστικά αντιδραστική όταν το άτομο θεωρεί ότι σκέφτεται "για την πάρτη του" και δεν δέχεται (ή δεν μπορεί να έχει) ενσυνείδητη επαφή με τον συλλογικό νου μιας τάξης;

   Διαγραφή
  3. Στο υστερόγραφό σου εσωκλείεται μια μίνι ιστορία...μια αληθινή ιστορία...η μόνη ιστορία και δεν αφορά ΜΟΝΟ το εν λόγο πρόσωπο, αλλά και άλλους πολλούς..WELL DONE.

   Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ, αλλά χρειάζεται και ένα (σταθερό) νικ, δεν δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια.

   Διαγραφή
  5. Οκ σόρρυ για το ανώνυμο σχόλιο...
   Υ.Γ:Σε σχέση με το πραγματικό επίδικο που αναφέρεις στο υστερόγραφό σου, αποκρύπτεται γιατί φοβίζει, αλλά:
   "Θὰ ξεκινᾶμε τὶς αὐγὲς καὶ πάνω μας μαῦροι οἰωνοὶ
   οἱ ἀμφιβολίες Θὰ μᾶς κρατοῦν στὴν ἴδια πάλι θέση
   κ᾿ ἐμεῖς μ᾿ ἀηδία Θὰ φτύνουμε τὸν ἑαυτό μας ποὺ θρηνεῖ
   καὶ Θὰ φορᾶμε κόκκινο τῆς ἀνταρσίας τὸ φέσι."
   Γ.Ρίτσος
   Jacinta

   Διαγραφή
 14. Απο οσους παιρνουν το μερος του Πανουση, δεν εχω ακουσει κανεναν να σχολιαζει τα λεγομενα του, μονο στο ενδοξο καλλιτεχνικο του παρελθον βλεπω να αναφερεστε. Αν τον υπερασπιζεστε υπερασπιστειτε και τα λεγομενα του, αντε να σας δω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είμαι ο CU και θα ήθελα να καταδώσω τον @varometro γιατί λέει τα ίδια και χειρότερα από τον πανούση στο http://goo.gl/C28W8.
   Αν για εσένα @Poe το "ψυχαναγκαστικοί" δεν είναι βαρύτερο από όσα λέει ο τζιμάκος, λυπάμαι αλλά πρέπει να διαβάσεις όλο το κείμενο του.
   Από την άλλη αυτοκαταδίδομαι γιατί και εγώ πιστεύω πως πρέπει να μπούνε εργάτες στο ΚΚΕ γιατί είναι το Κόμμα μας και αφού γίνουμε πολλοί ας αμπελοφιλοσοφήσουμε περί συμμαχίας, ΑΑΔΜ, ΑΟΖ, ΑΕΚ και άλλα τιμαλφή(τι 'ν' ετούτο;)

   Επειδής πήγα με το παιδί μου αρκετές φορές σε παιδικές εκδηλώσεις και είχα πρόσκληση για τον Μικρούτσικο – αλλά την έκανα πάσα γιατί ήταν υπουργός – η φράσης του τζιμάκου «…να ανοίξει τώρα το Σπίτι του Λαού…» οφείλεται στην παράκρουση που έχει πάθει. Έχει μείνει στις πλημμύρες του ‘81 και φαίνεται από την συνέχεια της πρότασης. Το προσκύνημα που έγινε στο Σπίτι του Λαού όταν πέθανε ο Χαρίλαος ήταν μη αναμενόμενο και άνοιξαν όλους τους χώρους γιατί οι τουαλέτες δεν έφταναν. Ορίστε, τον διόρθωσα. Ικανοποιημένος;

   CU

   ΥΓ. Poe σέβομαι τις απόψεις σου αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει να συμφωνούμε όλοι με την στρατευμένη τέχνη. Λόγω της φύσης της η τέχνη μπορεί να λέει κάποια και άλλα να υπονοεί. Ακόμη χειρότερα, κάποιος να πιστεύει πως έτσι γίνεται.
   Ο συγγραφέας της Φάρμας των Ζώων μπορεί να πήρε πολλά λεφτά πριν και μετά αλλά μάλλον είναι εξαίρεση η κατά παραγγελία τέχνη.

   Διαγραφή
  2. "Ο συγγραφέας της Φάρμας των Ζώων μπορεί να πήρε πολλά λεφτά πριν και μετά αλλά μάλλον είναι εξαίρεση η κατά παραγγελία τέχνη."

   Δε βαριέσαι, έτοιμο το βρήκε: http://www.morningstaronline.co.uk/index.php/content/view/full/129583
   (via waltendegewalt)

   (Μανία παραπομπών=κομμουνιστικός ψυχαναγκασμός
   ανύπαρκτες πηγές για έωλους ισχυρισμούς=κουλ, ωραίος νεοέλλην)

   Διαγραφή
  3. Εγω θα ηθελα να τοποθετηθεις επι των λεγομενων του και οχι επι του καλλιτεχνικου του εργου, αν διαβασες αλωστε το δικο μου κειμενο θα ειδες οτι τον θεωρω ταλαντουχο και μαλλιστα αναρτω δικα του κομμάτια στο τέλος για να δειξω την διασταση με τα οσα λέει στη συνεντευξη.

   Απο εκει και περα για την συνεντευξη θα τοποθετηθεις; Για τις ασυναρτησιες που λεει θα τοποθετηθεις; Ή ειναι και αυτες εργο τεχνης, αρα ο καθενας μπορει να εννοει οτι θελει και να το ερμηνευει οπως θελει(αν και εμενα ακομα και για την τεχνη αυτο το οτι θελω και οπως θελω δεν μου αρεσει, μπορει να χρησημοποιηθεί κατα το δοκούν για ενα σωρο ραμολίμεντα του χωρου που εχουν μπει στα σωστα παρεακια); Γιατι αν κατι εννοει ο ποιητης με τα λεγομενα του, ενα κρυφο νοημα που εγω ως χαζοκνιτης αμπελοφιλοσοφος δεν το πιανω, ενα επαναστατικο μανιφεστο βρε αδερφε, θα ηθελα να με διαφωτισεις επ αυτου. Εφοσον επιμενεις να εισαι αλλα λογια να αγαπιομαστε παντως, και να το γυρνας στο καλλιτεχνικο, καταλαβαινεις οτι δεν μπορει κανενας σοβαρος διαλογος να γινει.

   Διαγραφή
  4. Τωρα αυτα για τη φαρμα των ζωων δεν ξερω γιατι τα αναφερεις

   δεν μπορουμε, πουλακι μου(που λεει και η κανέλλη) να μιλήσουμε για το

   "" Γιατί έχουμε γεμίσει καλάσνικοφ και μπαίνουν παντού και κάποιος πρέπει να κάνει μήνυση στο Σαμαρά που είχε ανοίξει τα σύνορα και γέμισε η χώρα από τους φυλακισμένους της Αλβανίας." "

   ή για το

   "Ας μη γίνει λαϊκή δημοκρατία, ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία, που να μην εξευτελίζει τον άνθρωπο»."

   ή για τα τοσα αλλα μεσα στη συνέντευξη, και να σταματησουμε να ριχνουμε το μπαλακι στην εξεδρα;
   Τοσο δυσκολο ειναι να παραδεχθεις οτι ο Πανουσης αθλιολογει;

   Διαγραφή
  5. Αγαπητέ Poe,
   ναις 2 CU
   ξέρω πολύ καλά πως η "αστική δημοκρατία" είναι χυδαία βρισιά για τον τζιμάκο και άρα το "...ας γίνει μια αστική δημοκρατία που να μην είναι χυδαία..." είναι καθαρή - καθαρή ειρωνεία. Πόσο ποιο καθαρά να στο πω;

   Ο φαήλος επειδή είναι του διχτύου 21 και όχι της ΜΑΒΙ είναι άμοιρος ευθυνών που κάνει πως δεν ξέρει τον αντωνάκη που άνοιξε τα σύνορα; Αν μιλήσουν για λάθρο τους πετάς τις δικές τους πράξεις. Γιατί άνοιξες την πόρτα; ε;

   Έχω προκαλέσει δημόσια τον μιχαλολιάκο να δείξει το πόδι του για να φανεί αν το δεύτερο δάχτυλο είναι μεγαλύτερο από το πρώτο ώστε να δείξει την φυλετική του καταγωγή. (βλέπε "ελληνικό πόδι" στην εγκυρότατη wikipedia)
   Με κάνει ρατσιστή η πρόκληση;
   Χαλαρά ρε παιδιά.

   Έχει πει κάτι ο πανούσης που μπορεί να αγγίξει το ΚΚΕ την τελευταία πενταετία;
   Κάποτε με τον γκόρμπυ και το σημάδι του αντίχριστου ίσως και να γινόταν δεικτικός, σήμερα με τι;
   Με τις απεργίες; θα συμφωνήσει κανείς πως το ΚΚΕ οργανώνει απεργίες;
   Χαλαρά.

   Ψιθυριστά η Κανέλλη μου είπε "πουλάκι μου μην ασχολείσαι με τον τζιμάκο, κοίτα να γεμίσει το Κόμμα εργάτες και θα τα βρούμε τα υπόλοιπα."

   CU

   Διαγραφή
  6. CU
   κάπου εδώ σε απάντηση στον Poe χάθηκε ένα σχολιάκη. Φορούσε υπογραφή CU και αν το βρει ο Αντώνης θα αμειφθεί με πέντε κιλά περισσότερης εκτίμησης από όση του έχω.

   CU

   Διαγραφή
  7. Με κάνει ρατσιστή η πρόκληση;---> Εμμμ, όχι, σε κάνει ποδολάγνο. Ωχ, Θεούλη μου ...

   Διαγραφή
  8. Καλά είπα εγώ για σιτουασιονιστική διεθνή...

   CU, εντάξει ρε φίλε, 30 σχόλια σε μια μέρα, τα είπες τα δικά σου, κάλμαρε.

   Ανάθεμα τις καλλιτεχνικές μου αναρτήσεις...

   Διαγραφή
  9. Μια χαρά είναι!

   Ε, όχι κι «ανάθεμα» (συγνώμη, αλλά αυτή η λέξη μου θυμίζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τους παπάδες και την Ελλάδα του 1916–17) τις καλλιτεχνικές σου αναρτήσεις, μια χαρά είναι, φίλε Αντώνη! Θα τις έλεγα «ιντερμέδια αισθητικής ενασχόλησης» και σε παρακαλώ να τις συνεχίσεις.

   Χρησιμότατη η παραπομπή σου στον σύνδεσμο που οδηγεί στο πολύ καλό άρθρο του Graham Stevenson: «Orwellian mischief – the politics and psychology of an anti-Communist». Επί τη ευκαιρία: Μήπως ξέρεις ποιος έχει σήμερα την «Morning Star»;

   Για τον απορούντα και εξανιστάμενο CU: Γιατί διάλεξα το ψευδώνυμό μου έχω εξηγήσει σε αναγνώστη εδώ πριν από μερικές εβδομάδες, και μάλιστα διεξοδικά, ψάξε να βρεις την κουβέντα μου μαζί του, δεν προλαβαίνω να σου γράψω τον ακριβή σύνδεσμο τώρα, γιατί είμαι εκτός έδρας, πέφτει πολύ χιόνι κι έχω ένα σωρό δουλειές να κάνω.

   Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  10. CU, αν εισαι ο τζιμακος, καλα κανεις και κανεις ερμηνεια επι των λεγομενων του (σου?) στη συνεντευξη. Τη χρειαζοταν γιατι ειναι φωτογραφια τρικυμιωδους καταστασης του εγκεφαλου. Αν οχι, ειναι λιγο χαζο και μη σουταρεις αλλο, γιατι εχεις σκοτωσει τρεις μπεκατσες και δεκα περιστερια πανω απ το πεταλο των οργανωμενων κι ειναι κριμα, εχω ακουσει οτι ειναι νοστιμα και η πεινα θεριζει.

   isley

   Διαγραφή
  11. "Έχω προκαλέσει δημόσια τον μιχαλολιάκο να δείξει το πόδι του για να φανεί αν το δεύτερο δάχτυλο είναι μεγαλύτερο από το πρώτο ώστε να δείξει την φυλετική του καταγωγή. (βλέπε "ελληνικό πόδι" στην εγκυρότατη wikipedia)
   Με κάνει ρατσιστή η πρόκληση; "

   σαφέστατα.

   Διαγραφή
 15. Αγαπητε βαρομετρε μια και σε διάβαζα και σε θεωρώ αξιόλογο σε πολλές κρίσεις σου, γιατί αποφεύγεις τόσο αριστοτεχνικά να πάρεις θέση στο ουσιώδες?? Ειδικά όταν ο συνομιλητής σου παρότι διαφωνεί στην καλλιτεχνική αποτίμηση μαζί σου, σου αντιτεινει ότι περί ορέξεως κολοκυθοπιτα???

  Ernest Everhard

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Όντως είναι παράξενη αυτή η υπεκφυγή. Το έργο του Πανούση είναι αρκετά καλό για τις ώρες εκείνες που πίνεις τον καφέ σου και μέχρι εκεί. Ως "όρθιος κωμικός" ήταν πάντα μέτριος και όχι George Carlin. Ως τραγουδοποιός, ήταν κυρίως για να γουστάρουν ΕΑΑΚιτες/ισσες και ΑΡΕΝιτες/ισσες στα πανεπιστήμια. Ως πολιτική αντίληψη, δεν διαφέρει και πολύ από του φασίστα σφακιανάκη. Ας μην κάνουν μερικοί λοιπόν σαν απατημένοι σύζυγοι που δεν θέλουν να δουν ότι είναι τέτοιοι.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στον σκοπό της απογύμνωσης κάθε στοιχείου της ταξική πάλη απο όλες τις έκφρασεις της κοινωνίας,απο την τέχνη και τον πολιτισμό μέχρι την πολιτική και τον συνδικαλισμό επιστράτευσε τους πάντες και τα πάντα Η λεγόμενη προοδευτική και ανένταχτη σάτιρα ανεξάρτητα μέσα απο πιο μέσο εκφράστηκε(μουσική, θέατρο, Μ.Μ.Ε , κ.λ.π) λειτούργησε ως εργαλείο του σύγχρονου επιστημονικού αντικομμουνισμού που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ σε μία πορεία 20+ ετών.
  Αυτή η στοχευμένη πολιτική εκμαυλισμού συνειδήσεων και απάλειψής των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών απο τα λαικά και εργατικά στρώματα που επέφερε η επέλεση του ΠΑΣΟΚ, θέριευσε τον ατομισμό,έθρεψέ τον μικροαστισμό και γιγάντωσε τον συντηρητισμό στην Ελληνική κοινωνία σε όλες τις βαθμίδες και άλωσε όλους τους λεγόμενους αριστερούς και αναρχοαντιεξουσιαστικούς χώρους..
  Όταν μετά απο τις διαπιστώσεις των γνωρισμάτων και των εκφράσεων του νεελληνισμού, προσπερνάς το επικοδόμήμα που είναι η εξουσία στην οικονομία και στο δια τάυτα δηλαδή στο ζουμί δεν προτείνεις απολύτος τίποτα και παραμένεις ένα εκφυλισμένο υποπροιόν της αδιέξοδης αντιδραστικότητας της δεκαετίας του 80 που εντέχνος προώθησε το ΠΑΣΟΚ ειδικά στην νεολαία και που στερείται πολιτικής βάσης στις σημερινές συνθήκες τότε καταντάς ενα εκφυλισμένο ναυάγειο της ταξικής πάλης, χαρακτηρισμό που επάξια ανιπροσωπέυει ο Πανούσης.

  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το ερώτημα δεν θα μπορούσε να αφορά την απαρίθμηση όλων των μερικοτήτων του χαρακτήρα που συμμαχούν με την έπαρση, ή που της συμπέφτουν, για να επιβληθούν στην προσοχή του κωμικού ποιητή. Έχουμε δείξει ότι όλες οι μειονεξίες μπορούν να γίνουν γελάσιμες, και ακόμα πιο αυστηρά, καποιες ποιότητες. Όταν κιόλας η λίστα των γνωστών γελασμάτων θα είναι ήδη καταρτισμένη, η κωμωδία θα φορτιζόταν με το να την επιμηκύνη, οχι χωρίς αμφιβολία φτιάχοντας γελοιότητες της καθαρης φαντασίωσης, μα απομείζοντας κωμικές κατευθύνσεις που ως τότε περνούσαν απαρατήρητες - έτσι όπως η φαντασία μπορεί να απομονώνει μες στο περιπλεκόμενο σχέδιο μιας και μόνο επιφάνειας, φιγούρες πάντα νέες. Η ουσιώδης συνθήκη , το γνωρίζουμε, ειναι ότι ή παρατηρούμενη μερικότητα εμφανίζεται άμεσα ως ένους είδος κάδρο όπου πολλά πρόσωπα μπορούν να εισαχθούν.
  Όμως υπάρχουν ετοιματζίδικα κάδρα, συνταγμένα από την ίδια την κοινωνία, απαραίτητα σε αυτή γιατί στηρίζεται πάνω στην διαίρεση της εργασίας. Θέλω να μιλήσω για εργασίες , λειτουργίες και επαγγέλματα. Κάθε ειδικό επάγγελμα δίνει σε όσους εγκλείονται σε αυτό κάποιες συνήθειες του πνεύματος και κάποιες μερικότητες του χαρακτηρά απ'τις οποίες ομοιάζουν μεταξυ τους και διαφέρουν από όλους τους άλλους. Έτσι μικροκοινωνίες συντάσσονται στο έδαφος της μεγάλης. Χωρίς καμιά αμφιβολία αποτελούν εκ της οργάνωσης της ίδιας της κοινωνιας γενικά. Και όμως θα ρισκάραν, αν απομονόντουσαν πολύ, να βλάψουν την ίδια την κοινωνικοτητα. Μα το γέλιο έχει ακριβώς ως λειτουργία να καταστέλλει τις αποσχιστηκές τάσεις. Ο ρόλος του είναι να διορθώνει την σκληράδα σε μαλακότητα, να αναμορφώνει τον καθένα προς ολους, εν τέλει να στρογγυλέψει τις γωνίες. Έχουμε εδώ ένα είδους κωμικού του οποίοι οι ποικιλίες θα μπορούσαν να καθοριστούν εκ των προτέρων. Θα τον ονομάσουμε τον επαγγελματία κωμικό.

  Ανρι Μπερξον
  Το Κωμικο του χαρακτήρα – ΙΙΙ,
  Το γέλιο, για μια κριτική του κωμικού. Ζ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Κάπου μεταξύ 3:47 και 4:47 θα έπρεπε να υπήρχε ένα σχόλιο με CU αν δεν το έφαγε η μαρμάγκα.

  CU

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευρέθη και αλιεύθη εν μέσω θαλάσσης λυμμάτων στο σπαμ.

   Διαγραφή
 20. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το τι λέει ο Πανούσης γιατί πολύ απλά διαφωνώ. Το σχόλιό μου είχε ως αφορμή την καλλιτεχνική απαξίωση του Πανούση από τον Αντώνη. Χωρίς να θέλω να κάνω συγκρίσεις... και με τον Θεοδωράκη διαφωνώ και με τον Ξαρχάκο, και με τον Λαζόπουλο και με τον Χάρυ Κλυνν, και με τον Ρασούλη διαφωνούσα και με τον Ζαμπέτα. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν (είχαν) εκφράσει εξόχως αντι-ΚΚΕ απόψεις. Αυτό δεν μειώνει όμως την αξία τους ως καλλιτέχνες.

  Δεν πρόκειται λοιπόν για καμιά υπεκφυγή αλλά για αντίθεση στο αντι-ΚΚΕ = καλλιτεχνικό σκουπίδι.

  Παρά τα κατά καιρούς λεκτικά πυροτεχνήματα του Πανούση θεωρώ την εν γένη στάση ζωής του πολύ πιο ειλικρινή και τίμια από ότι του Νταλάρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταλαβαίνω τι λες αλλά τα σταθμά σου και τα μέτρα σου πάσχουν.

   Απλά επειδή θυμάμαι τα γραπτά σου από παλιά δε θυμάμαι να έχεις καμία ζέση πχ στο να υπερασπιστείς το έργο του "υπέρτατου μαλάκα" Σαββόπουλου όταν έβγαινε κι έλεγε όσα έλεγε,(ο οποίος σ.σ. καλλιτεχνικά είναι απείρως πιο ταλαντούχος από τον Πανούση).
   Αυτός έγραφε "Για τα παιδιά που' ναι στο Κόμμα" και ο Τζιμάκος για "Τα παιδιά της ΚΝΕ" (μάλιστα δε ο υπερασπιστής του Μπελογιάννη πολύ πρόσφατα συνεργάστηκε με τον υπέρτατο μαλάκα και πάνε αγκαζέ στα επιδοτούμενα νταμάρια του Φεστιβάλ Αθηνών..)

   Η ειλικρινής τέλος στάση φαίνεται και στο πόσο σέβεσαι ανθρώπους που σήμερα που τα σκιάζει όλα η φοβέρα λιώνουν τις σόλες τους να οργανώσουν απεργίες, να στήσουν μπλόκα στις Εθνικές, να περιφρουρήσουν απεργίες σε λιμάνια, να χάνουν τη δουλειά τους επειδή απολύονταlλόγω συνδικαλιστικής δράσης.

   Ernest Everhard

   Διαγραφή
  2. Το θέμα μου με τον Σαββόπουλο ήταν ότι τον θεωρούσα και τον θεωρώ υπερτιμημένο καλλιτεχνικά και σε κάθε περίπτωση όχι καλλιτεχνικό εθνικό κεφάλαιο όπως πλασάρεται από διάφορες μεριές. Είναι μια προσωπική άποψη -μπορεί και λαθεμένη- που έχει άλλη αφετηρία και όχι το ότι ο Σαββόπουλος έχει εκφραστεί αρνητικά για το ΚΚΕ ή το ότι ανήκει σε άλλο ιδεολογικό χώρο.

   Όσον αφορά την καλλιτεχνική αξία είναι μια μεγάλη κουβέντα την οποία ευχαρίστως να κάνουμε χωρίς όμως να καταχραστούμε την φιλοξενία του Lenin Reloaded.

   Επίσης δεν καταλαβαίνω που δεν σεβάστηκα όλους αυτούς που αναφέρεις την στιγμή μάλιστα που έχασα και εγώ την δουλειά μου πριν ένα χρόνο (όχι λόγω συνδικαλιστικής δράσης, αλλά διαφέρει;), έφτασα και είμαι ακόμη στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και έχω λιώσει ομοίως τις σόλες μου σε πορείες και κινητοποιήσεις.

   Επειδή με κάθε ειλικρίνεια με ενδιαφέρει η γνώμη σου στείλε μου mail ή γράψε στο blog μου για να μην γεμίζουμε με άσχετα σχόλια την ανάρτηση του Αντώνη.

   Διαγραφή
  3. Το 3ο ενικό πρόσωπο αφορούσε αποκλειστικά τον Πανούση και όχι εσένα!
   Αλίμονο φίλε μου. Θα ήμουν ανήθικος να σου επιτεθώ προσωπικά αφού πέρα από τα γραπτά σου που παρακολουθώ δε σε γνωρίζω.
   Ίσως να το παράκανα κι εγω στην αντιπαράθεση πανω στο συγκεκριμένο αφού οι προθέσεις σου αφορούσαν τον καλλιτεχνικό σχολιασμό.
   Για τη σχέση πάντως μορφής και περιεχομένου της τέχνης τούτο το μπλογκ που καταχρώμαστε της φιλοξενίας του έχει αναρτήσει κάποια άρθρα του Μπένγιαμιν "Για το συγγραφέα παραγωγό" που, παρότι ζόρικα, ξεκαθαρίζουν πολλά.
   Γενικά πέρα από τις τρίχες του Τζιμάκου, η 1η ουσιαστική διαφωνία μου με τοποθέτηση σου έχει σχέση με την τελευταία ανάρτηση στο μπλογκ σου περι "ψυχανάγκας" και ίσως αν βρω χρόνο θα τεκμηριώσω εκεί την κάθετη διαφωνία μου γιατί είναι κρίμα η καλή πένα σου να κάνει τέτοιες άστοχες πολιτικές εκτιμήσεις για κάτι τόσο κεφαλαιώδες, όσο η θέσεις του 19ου συνεδρίου!

   Ernest Everhard

   Διαγραφή
 21. Κόλλησε η βελόνα γρρτσ.........γρρρρτσ.............γρρρρτσ............γρρρρρτσ

  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν ταυτίζεται με τον δημιουργό της, τον ξεπερνάει. Μπορείς να έχεις θετική άποψη για ένα καλλιτεχνικό έργο και αρνητικότατη για τον δημιουργό του ή το αντίστροφο. Φυσικά όταν ένας γνωστός καλλιτέχνης κυλάει σε καθαρά φασιστικές απόψεις, δεν είναι δυνατόν αυτό να μείνει ασχολίαστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο που ο Πανούσης ήταν entertainer για εναλλακτικό κοινό και όχι καλλιτέχνης.

   JKL

   Διαγραφή
  2. Δεν με ενδιαφέρει τι είναι ο Πανούσης, δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί του, τον θυμάμαι λίγο από την δεκαετία του '80 και αυτό που γράφω είναι ανεξάρτητο από την γνώμη που έχει ο καθένας για αυτόν.

   Διαγραφή
 23. Α να και το αρθρο βαρομετρο προς επιβεβαιωση

  http://redflyplanet.blogspot.com/2013/02/blog-post_18.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Δωσε.....Εχεις απολυτο δικιο και για τα 3 σκελη του αρθρου...απολυτο.Κανοντας rewind πισω στο 82 θυμαμαι
  το Τζιμακο στο SKYLAB στην Πλακα ντυμενο παπα (στα ματια ενος 19χρονου <> τοτε,εμοιαζε σαν ο απολυτος αμφισβητιας) να λεει τα ιδια περιπου με αυτα που λεει τωρα.Μονο τα προσωπα αλλαζουν
  (Τοτε δεν υπηρχε Αλεκα και η κοντρα με τον Νταλαρα).

  Το 81 ειναι τοοο οροσημο.Απο πολλες πλευρες........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αγαπητέ Poe,
  CU ξανά,
  αλλά δες το διαμάντι που φερε ο waltendegewalt πεσκέσι στον Αντώνη και πες μου "δεν σηκώνει ανάρτηση;" http://www.morningstaronline.co.uk/index.php/content/view/full/129583
  Παραπέμπει σε καρτούν εδώ http://goo.gl/x7nBM
  Κορυφαίο!
  Αδελφέ, θα πρέπει να τονίσω πως δεν είναι στην πραγματικότητα ζώα αλλά παίρνουν αυτή την μορφή για να τονίσουν κάποια καλλιτεχνικά ευρήματα;

  Πως μας έκαναν έτσι ρε πατρίδα; που μου έφτιαξε καινούργιο συκώτι από τα γέλια όταν δήλωσε ΔΕΙΜΑΡίτης ο τζιμάκος. Τι να πω, επειδή έχω σκατά πάνω μου και δεν με πλησιάζουν κανονικοί άνθρωποι που έχουν ψηφίσει δημαρ;
  Ψάχνω μήνες τώρα, εναγωνίως, ρε μπας και ψήφισες δημαρ; κανείς. Κανένας κανονικός άνθρωπος - και γνωρίζω πολλούς καθημερινά - δεν μου έχει πει πως ψήφισε δημάρ. Έρχεται ο τζιμάκος και το λέει και δεν βλέπετε τον "καθρέφτη" που παίζει;

  CU

  ΥΓ. Έρχεται ο Βαρόμετρος και μιλάει για Ζαμπέτα. Τι θα πούμε δεν ήτανε Λαϊκός καλλιτέχνης επειδή στην βιογραφία του είπε πως κάθε απόγευμα τονε μαζεύανε για να πάει στην μάχη της Αθήνας το πρωί και αυτός το έσκαγε από το ρέμα του Αιγάλεω ή πως ο λοχίας του Ελάς που τον γύρευε, στην χούντα έγινε μπάτσος.
  ΥΓ. Έλιωσα και με το σχόλιο του Αντώνη:
  «Το "Δεν προλαβαίνω φεύγω" είναι ψευδώνυμο;!
  Καλά, τι το περάσαμε εδώ, σιτουασιονιστική διεθνή; :P »
  Λες πως πρέπει να του ζητήσω τον λόγο γιατί αφήνει το μπρεζνιεφικό απολίθωμα και το Μη απολιθωμένος (ακόμα;) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής ή να ανοίξω το ιντερνετικό λεξικό για να δω τι σημαίνει το σύμβολο :Π ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ας παίξω λίγο Πανούση, Πάριο κι Αλεξίου κι εγώ...

  Μεταφέρω σχόλιό μου από redflyplanet στο αντίστοιχο κείμενο του Poe, ακριβώς επειδή "ψώνιζα" μέχρι σχετικά πρόσφατα κι εγώ από το γνωστό μαγαζί της ψευδοεπανάστασης του Εγώ:

  "Κοίταξε να δεις, μιαν ισοπέδωση ο Πανούσης πάντα και για τα πάντα την έβγαζε. Και στα τραγούδια του και στις παραστάσεις του -στο ράδιο δεν άκουγα, δε ξέρω. Αυτός ήταν και αυτός θα είναι, δεν αλλάζει σε αυτή την ηλικία ο άνθρωπος και δεν έχει και αντικειμενικούς λόγους να κάνει κάτι τέτοιο. Η εν λόγω συνέντευξη δεν υπονοεί κάτι τέτοιο. Δε νομίζω ποτέ του να εξέφρασε ή να θέλησε να εκφράσει κάτι επαναστατικό - ριζοσπαστικό σε κοινωνικό επίπεδο πέρα από μία κριτική των πάντων από τη σκοπιά ενός μεγάλου Εγώ, το οποίο συντονιζόταν με το Εγώ του κοινού του τα χρόνια του '80 κι '90 και μετά. Δε ξέρω κατά πόσο συνέβαλε στην εκτροφή αυτού του μικροαστισμού, όπως θες πες το Εγώ του κοινού του, ή απλώς το εκμεταλλεύτηκε οικονομικά για την πάρτι του. Δε γνωρίζω στα σίγουρα. Πάντως σίγουρα δεν ήταν ποτέ ανακόλουθος με τον εαυτό του, την εποχή του και το κοινό του. Τώρα, εάν οι εποχές αλλάξανε, μεγάλο μέρος από το κοινό του εξέπεσε του μεγάλου του Εγώ και πέφτει από τα σύννεφα με τα παλιά του ινδάλματα, σίγουρα δε φταίνε τα ινδάλματα. Και αυτό μας λέει κατάμουτρα ο Τζιμάκος, και αυτό μας τονίζει με αυτή του τη συνέντευξη. Όσοι εξακολουθούν να πέφτουν ακόμα από τα σύννεφα, ας το προσέξουν γιατί θα ακολουθήσουν ακόμα χειρότερες αποκαθηλώσεις ινδαλμάτων. Ευτυχώς κάποιοι πρόλαβαν και πέθαναν νωρίς και παραμένουν ψηλά στα μάτια μας. Ονόματα δε λέω, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι... Οι λοιποί νεκροζώντανοι επιχειρηματίες της διανόησης, τέχνης κλπ των νεανικών μας χρόνων, είναι απλώς η νόρμα. Δράκουλες των Εξαρχείων ένα πράμα, γουάου… Ας εκτιμήσουμε λοιπόν την ειλικρίνεια των αστών που μας ανοίγουν τα μάτια σαν τον Τζιμάκο, αλλά ας μην χαλάμε περισσότερο χρόνο με τις εγωπάθειες τους. Έχουμε περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε."

  subutai red

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. CU στους Δράκουλες των Εξαρχείων μου έχουνε πει.
   Ήμουν ένας από τους πολλούς κομπάρσους-πιτσιρικάδες στην disco, δηλ το can can της εποχής.
   Όταν την είδαμε τελειωμένη ήταν για κλωτσιές.
   Την έσωσαν τα γλωσσόφιλα με τον Τζούμα και η επανάσταση μέσω του σινεμά θα πήγαινε λίγο πίσω ακόμα.

   Λίγα χρόνια πριν είχαμε σηκωθεί όρθιοι μέσα στην αίθουσα και χειροκροτούσαμε τον Άνθρωπο με το γαρύφαλλο. Εντελώς σουρεάλ σκηνή. Ζωντανοί να χειροκροτούν ταινία.
   Σήμερα γίνονται αυτά μόνο στα ντοκυμαντέρ της Χαλυβουργίας που παίζονται σε δημοτικά στάδια.
   Άλλες εποχές.

   CU

   Διαγραφή
 27. δεν το λεω προβοκατορικα (για να προλαβω αντιδρασεις), αλλα οντως η ενδοξη στιγμη του ΚΚΕ και του εργατικου κινηματος ηταν το '41-'49, τοτε που στα ηνια ηταν ο Ζαχαριαδης και οι "Ζαχαριαδικοι". Ωστοσο, απο τοτε που στο ΚΚΣΕ κυριαρχησε η ρεφορμιστικη φραξια του Χρουστσοφ, το ΚΚΕ πηρε και αυτο δεξια στροφη (με τασεις σε πρακτικες οπως αυτη που εφαρμοζει η ΚΟΕ για παραδειγμα). Μηπως οντως στο ΚΚΕ υπαρχουν πολλα "αστικα" οπορτουνιστικα καταλοιπα, τα οποια οδηγουν αντιδραστικους (δηθεν) "ριζοσπαστικους" να εχουν μια ελαχιστη βαση? Βαζω απλα προβληματισμο, φιλικα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βαγγελάκη,

   Έχει γίνει κοτζαμάν συνέδριο με προσυνεδρικό διάλογο από πίσω κι ένας τόμος δοκιμίου ιστορίας με κοτζαμάν ουρά από πίσω για το θέμα. Δεν είναι κρυφά τα κιτάπια του κόμματος, μπορείς να τα μελετήσεις και να βγάλεις συμπεράσματα.

   Για τα οπορτουνιστικά κατάλοιπα που αναφέρεις, κανείς δεν είναι τέλειος.
   Βέβαια με μπερδεύεις λιγουλάκι με την αναφορά σε ΚΟΕ. Ειδικά οι μαοϊκοί σαν τους κοετζίδες και ουχί κοεμτζήδες, αγνοί λαϊκοί άνθρωποι, καμία σχέση με μ-λ τελικά. Αν και αρχίσαν σαν αντι-χρουτσιοφικοί υπερασπιζόμενοι Στάλιν, μετά το ρίξανε στο "τσάμικο" με τις κολεγιές με τις ΕΠΑ κι αυτοί. Τώρα αν θεωρείς την ΚΟΕ της α/συνέχειας μαρξιστικό-λενινιστικό μόρφωμα επειδή μέχρι τις εκλογές του μαϊούνη είχε το σφυροδρέπανο στη σημαία -τώρα κάπου το έκρυψε- πάω πάσο... Να ανέφερες τους τροσκιστές της ΔΕΑ, να το καταλάβω... Βέβαια έχεις κι ένα δίκιο, αυτό το Κ μπερδεύει. Αλλά είπαμε, ο καθείς είναι ότι δηλώσει.

   subutai red

   Διαγραφή
 28. Το να είσαι κομμουνιστής(διορθώστε με αν κάνω λάθος) για μένα,απο οτι έχω καταλάβει δηλαδή,σημαίνει να ζείς και να αναπνέεις για την ανατροπή της αστικής τάξης και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.
  Αυτο,θέλει @@.Μεγάλα @@.
  Πάντα τα ήθελε,άλλες φορές περισσότερο,άλλες λιγότερο.(χρονικά μιλώ)
  Αυτό που ήταν και είναι και θα είναι εύκολο είναι να είσαι "αριστερός","εναλλακτικός" ακόμα και αναρχικός.(σε κάποιες χρονικές περιόδος μπορούσες να είσαι τα πάντα,εύκολα)
  Μπορόυσες να είσαι,μαγαζάτορας,επιχειρηματίας,πετυχημένος καλλιτέχνης,(ότι ήθελς τελος πάντων)να βγάζεις χρήματα δηλαδή,πολλά,και να κοιμάσε το βράδυ ήσυχος και το καλύτερο;Να είσαι πάντα αποδεκτός,απο όλους.Ακόμα και στις παρέες σου είσουν και είσαι κούλ, αν θεωρείς τον εαυτό σου απλά αριστερό.
  Όποτε γουστάρεις μιλάς για εμφύλιο,μιλάς για την οικονομία για ότι γουστάρεις.Και είσαι κούλ.
  Σου πετάνε σε μια συζήτηση την ΕΣΣΔ;Δεν μασας,γιατί δεν είσαι τέτοιος κομμουνιστής,δεν είσαι μπαναλ,αποστεωμένος,είσαι κούλ,εναλλακτικός,φρέσκος,hip!
  Γενικά έχεις μια "ελευθερία".
  Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το μένος που βγάζουν απέναντι στους κουμμουνιστες.
  Όλοι τους,αριστεροί, δεξιοι,εναλλακτικοί, χίπηδες,όλοι.
  Στην κατηγορία,Πανούση μπορούν να μπούν..ουου..πάρα πολλοί.

  Red Son

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το μένος που βγάζουν απέναντι στους κουμμουνιστες."

   Αν υφίσταται ο κομμουνισμός ως κάτι με πραγματικές συνέπειες, τότε δεν επιτρέπονται όλα. Δεν μπορεί ο καθένας να το παίζει όπως θέλει, να τη βλέπει όπως θέλει και να λέει ό,τι θέλει γιατί υπάρχει ένα μέτρο του τι είναι πραγματικά αντισυστημικό που καθιστά ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ.

   Συνεπώς, ο κομμουνισμός πρέπει να κηρύσσεται συστημικός για να μπορούν να αυτοκηρυχθούν οι υπόλοιποι αντισυστημικοί.

   Με φιλοσοφικούς όρους, η καθορισμένη άρνηση του συστήματος αποτελεί εμπόδιο για τις αφηρημένες του "εναλλακτικές" (και στην πραγματικότητα συνδιαλλαγές μαζί του) και άρα πρέπει με τη σειρά της να τύχει άρνησης.

   Η μετανεωτερικότητα είναι η άρνηση της καθορισμένης άρνησης του καπιταλισμού και η πρόκριση των "εναλλακτικών" στον καπιταλισμό -- "εναλλακτικών" που από το 1960 και μετά, αποτελούν μέσα "ανανέωσης" του καπιταλισμού σε περιόδους επέκτασης του κεφαλαίου και μαραζώνουν (και αντικαθίστανται από τον φασισμό) όταν υπάρχει κρίση του κεφαλαίου.

   Διαγραφή
  2. Εμ, δεν ξερεις τωρα, τους χαλαμε την πιατσα

   Διαγραφή
  3. Για παράδειγμα,
   παλαιότερα άκουγα έναν ραδιοφωνικό σταθμό συγκεκριμένο κάθε μέρα,έβαζε ωραία μουσικούλα,με βοηθούσε τελος πάντων να διαβάσω για την σχολή,γύρω στο μεσημέρι,υπήρχε μια εκπομπή απο ένα τύπο που έβαζε κανα δυο τραγουδάκια και έκραζε τους πάντες και τα πάντα.Τα έλεγε ωραία.Γούσταρα.
   "Εκ γενετής αριστερός, λόγω βεβαρυμμένης οικογενειακής παράδοσης"..
   απο το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του..
   red son

   Διαγραφή
  4. "Η μετανεωτερικότητα είναι η άρνηση της καθορισμένης άρνησης του καπιταλισμού και η πρόκριση των "εναλλακτικών" στον καπιταλισμό -- "εναλλακτικών" που από το 1960 και μετά, αποτελούν μέσα "ανανέωσης" του καπιταλισμού σε περιόδους επέκτασης του κεφαλαίου και μαραζώνουν (και αντικαθίστανται από τον φασισμό) όταν υπάρχει κρίση του κεφαλαίου."

   Αν ισχύει το παραπάνω τότε ισχύει ότι σε περιόδους επέκτασης του κεφαλαίου (πχ δεκαετία 1980-90) ο Πανούσης θα σου τη λέει ως αριστερότερος εσού και σε περιόδους κρίσης του κεφαλαίου, ο Πανούσης θα σου τη λέει ως πρωτοφασίστας.

   Όπου "Πανούσης" μια υποκειμενική θέση που περιλαμβάνει πολύ περισσότερους από τον Πανούση.

   Διαγραφή
 29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @waltendegewalt: Επιβεβαίωσε σε παρακαλώ αν αυτό το σχόλιο είναι δικό σου.

   Διαγραφή
  2. Το σχόλιο δεν ήταν του waltendegewalt.

   Διαγραφή
 30. ας μου επιτραπεί ένα μικρό σχόλιο. είμαι νέα στο ιστολόγιο, για την ακρίβεια το παρακολουθώ σποραδικά από αναδημοσιεύσεις στο φατσοβιβλίο, αυτήν την κατάρα συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με το κύριο άρθρο, αλλα θα ήθελα να κάνω δυο τρεις παρατηρήσεις αφού διάβασα και όοοοολα τα σχόλια (ουφ!!ρε παιδιά!).
  κατ'αρχιν, δηλώνω πανουσικιά, με την έννοια ότι ορισμένα από τα τραγούδια του τα θεωρώ εξαιρετικά, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά. (εκτός από τα προφανή, "νεοέλληνας" και τα ρέστα, θυμίζω την "ανακωχή" που έχει γίνει πολύ επίκαιρη.)
  κατάφερε να συνδυάσει τρόπους και ήχους πολύ ετερόκλητους και να εκφράσει όσο και να σατηρίσει τη σύγχρονη ελληνική μουσική από το 80 και μετά. "όλοι μαζί, σε μια παπάρα". κάτι κομματάκια με το αρμονιάκι σκυλάδικου της εθνικής είναι απλά αξεπέραστα. επίσης, αν τον έχετε πετύχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές να τραγουδά ακαπελα ή να αυτοσχεδιάζει, φαίνεται ότι ξέρει από μουσική.
  εν συνεχεία, τα τελευταία 4-5 χρόνια, παρακολουθούσα τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο. είχε τις καλές και τις κακές του στιγμές. ίσως οι τελευταίες ενδιαφέρουσες (στιγμές) ήταν στο ράδιο 9. κατά περίεργη σύμπτωση, με τον καζάκη ακολουθούσαν πορείες παράλληλες στην παράκρουση... όποιος συντονιζόταν τότε -2010 περίπου αν δεν κάνω λάθος- πιστεύω θα συμφωνήσει.
  αλλα, long story short, που λεν και οι σύμμαχοι, ο Πανούσης είναι ένας στρουμπουλός και καλοζωισμένος 60αρης, που έχει βρει μια μανιέρα του και την ακολουθεί. έχει μείνει άνεργος κοντά 2 χρόνια τώρα, στην αφάνεια, και του δόθηκε η ευκαιρία να εξαερώσει κι αυτός τις γεροντοπορδές του. στην τελική, ας μην υποτιμάμε τη ματαιοδοξία και την απλή ανθρώπινη ανάγκη για προβολή και δόξα. κι ας ειναι αρνητικη δόξα. (εδώ έχει γραφτεί ήδη τόμος επι του θέματος).
  Ηρώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ να ξεκαθαρίσω απλώς ότι δεν άκουσα ποτέ τραγούδι του Πανούση το οποίο για εμένα να ξεφεύγει από την σφαίρα της εξυπνάδας, χωρίς να έχω εξαντλήσει τη δισκογραφία του αφού, όπως είναι φυσιολογικό, κάποια στιγμή αν δεν καταλάβεις τι βλέπουν οι άλλοι, χάνεις και το ενδιαφέρον σου.

   Για το πολιτικο-ιδεολογικό σκέλος πάντως, υπάρχει νεότερο άρθρο από 902 πάντως γιατί επανέλαβε πολλά και διάφορα, εδώ: http://www.902.gr/eidisi/apopseissholia/10088/magkia-klania-ki-apostima

   Προσωπικά, εμμένω στην δική μου ανάλυση για το θέμα στο πιο πάνω ποστ σε ό,τι αφορά αυτό το σκέλος.

   Διαγραφή
  2. η συνέντευξη δόθηκε στους Ελληνοφρένεια.
   Ολόκληρη εδώ: http://ellinofreneia.net/sound.php?id=5622

   Διαγραφή
 31. Δεν καταλαβαίνω γιατί το θέμα "Πανούσης" χρήζει τόσο βαθιάς ανάλυσης περί τέχνης, μέτρου συστημικότητας, μουσικού γούστου και πολιτικής συνείδησης ενός Έλληνα νεοροκά.
  Η απάντηση δόθηκε από την σχεδόν πανομοιότυπη επανάληψη των θέσεών του στην Ελληνοφρένεια:
  Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης και το προϊόν του είναι το αντιμνημόνιο, η επαναστασούλα, ο αντικομματισμός (όχι μόνο αντικκεδισμός), το κράξιμο του συστήματος γενικώς και μερικές πινελιές ψαγμενιάς. Τα στιχάκια του δείχνουν και το τάργκετ γκρουπ: μικροαστούληδες μετανοημένοι πασόκοι και συριζαίοι, εναλλακτικοί, πολιτικά πλυμένοι, αγανακτισμένοι και κάθε λογής πικραμένοι από την άτιμη την 'κενονία".
  Αν τον ενοχλούσε τόσο που δεν οργανώνονται απεργίες της "προκοπής" - και υποτίθεται ότι φταίει το ΚΚΕ - θα τα έβαζε με τον κόσμο που δε συμμετέχει σε αυτές. Ούτε θα τα "έριχνε" στον εκλογικό νόμο εξανεμίζοντας σε μισό δεύτερο την όποια ευθύνη που έχει αυτός ο μακάκας λαός.
  Μπορεί να είναι μια χαρά τραγουδιστής και μουσικός, αλλά κάνει μπίζνα και την κάνει σ ένα κλάδο με πολλούς ανταγωνιστές. Η επανάσταση πουλάει πολύ και ήρθε η ώρα για την επαναφορά των χίπιδων. Τόσο απλά.

  Υ.Γ.
  140 το μπουκάλι ε Τζιμάκο; Ή ας όψεται ο συμβιβασμός με την αγορά και το μαγαζί; Κι αν όντως όψεται συμβιβασμός, τότε τι σκατά αντισυστημικός είσαι και του λόγου σου; Ορίστε μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Δεν καταλαβαίνω γιατί το θέμα "Πανούσης" χρήζει τόσο βαθιάς ανάλυσης περί τέχνης, μέτρου συστημικότητας, μουσικού γούστου και πολιτικής συνείδησης ενός Έλληνα νεοροκά.
  Η απάντηση δόθηκε από την σχεδόν πανομοιότυπη επανάληψη των θέσεών του στην Ελληνοφρένεια:
  Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης και το προϊόν του είναι το αντιμνημόνιο, η επαναστασούλα, ο αντικομματισμός (όχι μόνο αντικκεδισμός), το κράξιμο του συστήματος γενικώς και μερικές πινελιές ψαγμενιάς. Τα στιχάκια του δείχνουν και το τάργκετ γκρουπ: μικροαστούληδες μετανοημένοι πασόκοι και συριζαίοι, εναλλακτικοί, πολιτικά πλυμένοι, αγανακτισμένοι και κάθε λογής πικραμένοι από την άτιμη την 'κενονία".
  Αν τον ενοχλούσε τόσο που δεν οργανώνονται απεργίες της "προκοπής" - και υποτίθεται ότι φταίει το ΚΚΕ - θα τα έβαζε με τον κόσμο που δε συμμετέχει σε αυτές. Ούτε θα τα "έριχνε" στον εκλογικό νόμο εξανεμίζοντας σε μισό δεύτερο την όποια ευθύνη που έχει αυτός ο μακάκας λαός.
  Μπορεί να είναι μια χαρά τραγουδιστής και μουσικός, αλλά κάνει μπίζνα και την κάνει σ ένα κλάδο με πολλούς ανταγωνιστές. Η επανάσταση πουλάει πολύ και ήρθε η ώρα για την επαναφορά των χίπιδων. Τόσο απλά.

  Υ.Γ.
  140 το μπουκάλι ε Τζιμάκο; Ή ας όψεται ο συμβιβασμός με την αγορά και το μαγαζί; Κι αν όντως όψεται συμβιβασμός, τότε τι σκατά αντισυστημικός είσαι και του λόγου σου; Ορίστε μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ο Πανούσης θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Όσοι γράφουν ότι δεν έχει καλλιτεχνική αξία, δεν είναι μουσικός, κ.ο.κ πρέπει να έχουν τόση σχέση με τη μουσική και τη στιχουργική, όση έχω κι εγώ με τη αστροφυσική. Απολύτως καμία!Κατα τα άλλα φίλε Αντώνη..."Πάρε το χαπάκι σου."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα γίνει κι αυτό, γιατί όχι άλλωστε; Ταιριάζει μια χαρά στο σημερινό σχολείο. Καλλιτεχνική αξία μπορεί, μουσικός ναι. αλλά πάνω απ' όλα και σίγουρα ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ.

   Διαγραφή
 34. Θελω να δηλωσω πως οσοι πηραν το μερος μου εδώ είναι ιμιτασιον οπαδοι του Νταλαρα και δεν με εκπροσωπουν.
  Γνησιος εκπροσωπος μου ειναι μονο ο Φωτης ο Κουβελης της Δειμαρ.
  Ο Φωτης ειναι γνησιος κουμουνιστης γιατι Δεν ΕΙΜαστε Αριστεροί.
  Με την ευκαιρια θελω να πω το πιστευω μου.
  Πιστευω στην αστικη δημοκρατια που δεν ειναι χυδαια και δεν ξευτιλιζει τον ανθρωπο.
  Πιστευω στην εσωτερικη ομορφια της Παπαρηγα..
  Πιστευω πως Εβραιοναζηδες ειναι ολοι εκτος απο τους Εβραιους που βρισκονται στα κατεχομενα και σκοτωνουνε παιδακια.
  Πιστευω πως η λυση ειναι να μεινουμε ακινητοι. Δυο εκατομμυρια ανθρωποι ακινητοι και να μην αναπνεουν μεχρι να περασει το δικο τους.
  Πιστευω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φαει απο τα δημοσια ταμεια γιατι είναι φαφουτιδες.
  Πιστευω πως αρκετοι που θα διαβασουν αυτά που γραφω θα τα πιστεψουν.

  Ο Τζιμακος της καρδιας σας
  Ψηφοφόρος της Λιάνας Κανέλη στην Α’ Αθηνών

  ΥΓ. Όπως λέει και το αντι-σποτ του σκαι όταν έρθει το ΚΚΕ στα πράματα δεν θα υπάρχει σάτιρα γιατί όλα θα είναι τόσο καλά και τέλεια που ο μελλοντικός Ντάριο Φο θα βγαίνει στην ανεργία πριν ξεκινήσει να γράφει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Η ελληνοφρένεια δεν μας το λεει καλά τωρα τελευταία. Ξεκίνησε κατι μισολογα με τους "απληρωτους" εργαζομενους στον Ριζο και κατι απειλες πως θα μιλησουμε γιατι βραζουμε και τετοια.
  Με τον πανουση που φωναξαν τωρα τι θελουν να πουν; πως σε λιγο θα αρχισουν να βριζουν και αυτοι το ΚΚΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. δεν ειναι απαράδεκτος δηλαδή ο ριζοσπάστης θες να πεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @lois:
   Είναι "απαράδεκτος" ο Ριζοσπάστης επειδή δεν έχει λεφτά;
   Έκανες κάτι για αυτό;

   Διαγραφή
  2. Και βέβαια είναι «απαράδεκτος», αφού δεν είναι όργανο κόμματος δανειομεσιτών, όργανο κόμματος νέου τύπου διαμεσολάβησης μεταξύ των υγιών δυνάμεων τής σπεκουλαδορικής διεθνούς και «από τα κάτω» εγχειρημάτων αξιοκρατικής αναρρίχησης στις βαθμίδες τής συνδικαλιστικής ιεραρχίας, όργανο κόμματος που αναγνωρίζει τον βαθιά λενινιστικό χαρακτήρα τής διάκρισης μεταξύ «παθητικών» τραπεζών επενδύσεων και «ενεργητικών» επενδυτών επιχειρήσεων, τη σπουδαιότητα τής αφαίρεσης συμβόλων με σκοπό την προσέλκυση διαφημιστικών κονδυλίων και ευρωενωσιακών χρηματοδοτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων δημοσιοσφαιρικών θεσμικών οργανώσεων τής κοινωνίας των αγανακτισμένων μικροαστών. Τέλος, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημασία των ελλειμματικών ισολογισμών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μοχλών και εργαλείων επίρρωσης τής κοινωνικής συνοχής μέσω τής ειρηνικής συνύπαρξης κεφαλαίου και δυνάμεων κρούσης των μιντιακών κινηματικών ροών.

   ΥΓ1 Παρακαλώ όπως δημοσιευθεί στην Αυγή προς αποκατάσταση της κομματικής αλήθειας.

   Ευκλείδης Γρανάζης-Τσακαλώτος

   Διαγραφή
  3. Τι έγινε ρε παιδιά; Δύσκολα με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τα πράματα και βάλατε μπρος και τη σκουπιδιάρα;

   http://omadeon.wordpress.com/2013/02/22/pame-kala-paidia/
   http://enosy.blogspot.com/2013/02/blog-post_4233.html

   Διαγραφή
  4. ουφ..ξεκίνησα να γράψω μια απάντηση, αλλά διάβασα και άλλες αναρτήσεις σχετικές με το όλο θέμα ριζοσπάστης και βαρέθηκα. ή συριζαία θα βγω ή δημοσιογράφος της Αυγής.
   να βγάλετε εδω μια φόρμα δήλωσης φρονημάτων και κυρίως αναγνωσμάτων, για να ξέρουμε να μη γράφουμε αν δεν καλύπτουμε τις βασικές προϋποθέσεις......
   παρεμπιπτόντως, ο ριζοσπάστης μου είναι ανυπόφορος. τον αγοράζω γιατί έχω έναν φίλο κνίτη απτο πολυτεχνείο που δε μου λέει αηδείες όποτε διαφωνώ μαζί του. και ξέρει ότι τον αγοράζω γιατί συμπαθώ αυτόν -το φίλο μου- και γιατί θα κάνω υπομονή μέχρι να βρω ένα άρθρο που να μη μου ανάβει τα λαμπάκια γιατί έχει γραφτεί λες και απευθύνεται σε ηλίθιους. (η αντίληψη ότι οι μάζες είναι κατά βάση ούγκανα διαπνέει όοολη την αριστερά, μπαι δε γουέι. το'χε πει έτσι όμορφα ένας τυπάκος πάλι στη σχολή, σε μια προετοιμασία για εξόρμηση εν μέσω κινητοποιήσεων κτλ, "γράψτε το έτσι: [...], ώστε να το καταλαβαίνει κι ο απλός άνθρωπος". ίσα ρε διανοούμενε.......)
   στα @@ μου πώς θα εκληφθεί το παραπάνω. εδώ μέσα εξάλλου φαίνεται να ισχύει το "ή είσαι μαζί μας ή είσαι οπορτούνα/συριζαία/παραπλανημενη/ελιτίστρια/σκουπιδιάρα/εναντίον μας τέλος πάντων". τι να πω..
   καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
 37. Και μία μικρή υπενθύμηση (οι παλιότεροι θα θυμούνται).
  Στις αρχές τις δεκαετίας του '90, ο Πανούσης είχε γίνει κόκκινο πανί ΚΑι για τους αναρχικούς, αφού είχε το θράσος να "αστειευτεί" σε παράσταση του αποκαλώντας "ψαλιδοχέρη" τον Κ. Μαζοκόπο.
  (Για τους νεότερους, ο Μαζοκόπος έχασε το χέρι του σε έκρηξη βόμβας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή