Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Νταν νταν νταν νταν!


ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ;
Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΛΙΩΤΗ

Άρχισαν τα όργανα; Το ερώτημα αυτό πλανάται εκ νέου στο τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα Λευκωσία, στο οποίο προστίθεται ως σημαντική διάσταση το Τελ Αβίβ.

Η αναγκαία μεν αλλά καθυστερημένη και με πολλά ερωτηματικά για την επιλογή του χρόνου, ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ για τις απαράδεκτες άδειες έρευνας της Τουρκίας στην προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα του Ανατ. Αιγαίου, έτυχε μιας ακόμα προκλητικότερης απάντησης (βρείτε εδώ εκτενές ρεπορτάζ) και εμμονής της Άγκυρας στις επεκτατικές ορέξεις της, ενώ στην ίδια απάντηση υποβόσκει και η απειλή για ενδεχόμενες μονομερείς τουρκικές έρευνες στα «αμφισβητούμενα» οικόπεδα, κάτι που ασφαλώς θα ανέβαζε την ένταση και την αντιπαράθεση.

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι εξελίξεις γύρω από το Αιγαίο προκαλούνται σε μια στιγμή που διαφαίνεται, σχεδόν μετά βεβαιότητας, ότι ο Ν. Αναστασιάδης, ένας ακραίος μνημονιακός και φανατικός Άνανιστής, προαλείφεται για νέος Πρόεδρος της Κύπρου.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι ενόψει και της εκλογής Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έγκυροι διεθνείς πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι του κατεστημένου κάνουν λόγο από τη μία για ένα μνημόνιο στην Κύπρο συνδεδεμένο με λύση που θα στηρίζεται στην επανεμφάνιση του σχεδίου Ανάν και από την άλλη για μια λύση πακέτο στα ενεργειακά θέματα της Ανατ. Μεσογείου, μεταξύ των οποίων θα είναι η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου.


Άλλωστε για την ανάγκη ενός τέτοιου πακέτου μίλησε ευθέως και πολύ πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον Μ. Ομπάμα (!) να παρέμβει προς προώθηση του!

Αυτήν την ώρα θα πρέπει να αποφευχθεί η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος να υποστούν μαζί με τη μνημονιακή κηδεμονία και μείζονες εθνικές κρίσεις και υποχωρήσεις και ίσως εθνικές περιπέτειες, και αναφλέξεις.(βρείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Iskra)

Για να αποφευχθούν, όμως, τέτοιοι κίνδυνοι απαιτείται μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, πέραν από την παράδοση σε Γερμανία και ΗΠΑ. Όπως απαιτείται αποφασιστικότητα και σθένος στην υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να συνδυάζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, ώστε να αποφεύγονται «παγίδες», «προβοκάτσιες» και καμιά φορά εύκολοι πατριδοκάπηλοι τυχοδιωκτισμοί εσωτερικής κοπής, που έχουν πληρωθεί πανάκριβα στο παρελθόν και ίσως να αποβούν μοιραίοι στο μέλλον.

Όλα όμως τα παραπάνω παραπέμπουν εύλογα σε μια προοδευτική ανατροπή και σε κυβέρνηση της Αριστεράς, οι οποίες, πλέον, γίνονται αδήριτη και επιτακτική ανάγκη και για εθνικούς λόγους!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

5 σχόλια:

 1. Ένα ΑΑΔΜ με τους σοσιαλσωβινιστές στα γρήγορα, εξάρτυση, G3 και κοπιάστε στη Λευκωσία ήρωές μου!

  Θα περάσουμε μούρλια!

  Θα τα ξανακάνουμε όλα πουτάνα, όπως το 74, αλλά αυτή τη φορά, θα είναι...απ' τ' αριστερά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κυβέρνηση της αριστεράς είχαμε στην Κύπρο(εντός καπιταλισμού ΕΕ ΟΝΕ).
   Και είδαμε τα αποτελέσματα

   Η Τουρκία πριν τις διαπραγματεύσεις-συναντήσεις με την Ελλάδα κάνει το ίδιο. Αυξάνει λίγο την ένταση.
   Αν η αστική τάξη της Τουρκίας την οποία την έχουν ανάγκη για την Συρία, τα στενά του Βοσπόρου( Ρωσία), τα "ξαναβρεί "με την αστική τάξη του Ισραήλ, αυτό ούτε που τους περνά από το μυαλό ως έστω όχι τόσο πίθανο αλλά ως κάτι που δεν μπορεί στο μέλλον να αποκλειστεί. Τσακάλια! Αριστερό Μυαλό ξουράφι!
   Για την Προμηθέας Gas, ρε γαμώτο! Ilief

   Διαγραφή
  2. "ΑΝ" τα ξαναβρεί;

   "Μια νέα διάσταση στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια που κορυφώνονται στη γειτονιά μας, δίνουν δημοσιεύματα σε Τουρκία και Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτά οι δύο χώρες συνομιλούν παρασκηνιακά για την πιθανή κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Λεβιάθαν» με τη νότια Τουρκία και θα εξάγει το ισραηλινό φυσικό αέριο. Οπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα «Vatan», το Ισραήλ, το οποίο επιθυμεί την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων που πάγωσαν με την κρίση του «Μαβί Μαρμαρά», (η οξύτατη επίθεση της Τουρκικής κυβέρνησης στο Ισραήλ για την επίθεση που δέχτηκε το τουρκικό πλοίο που πήγε στη Γάζα), πρότεινε το φυσικό αέριο που βγάζει από τη Μεσόγειο να το πουλήσει φθηνά στην Τουρκία. Η εφημερίδα επικαλείται άλλο δημοσίευμα, της ισραηλινής εφημερίδας «Ahronot», σύμφωνα με το οποίο το Τελ Αβίβ παρουσίασε στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ένα σχέδιο αγωγού που θα κατασκευαστεί από τη Μεσόγειο στην Τουρκία (πιθανότατα στο Τσεϊχάν) για την πώληση του αερίου στην Ευρώπη. Γίνεται επίσης αναφορά σε μυστικές επαφές που έγιναν δύο φορές τον τελευταίο καιρό στην Αγκυρα, με την Τουρκία να βλέπει θετικά το σχέδιο του αγωγού, με πιθανό κόστος τα 2 δισ. δολάρια. Προστίθεται ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παρείχε πλήρη υποστήριξη στις επαφές αυτές. Αλλες πληροφορίες θέλουν τον τούρκικο όμιλο «Zorlu» να καταβάλει προσπάθειες ώστε να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση και όσους εκμεταλλεύονται το κοίτασμα «Λεβιάθαν» να εγκρίνουν την εξαγωγή του στην Τουρκία. Το σχέδιο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», θα αφορά στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το «Λεβιάθαν» στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Ο αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει ετησίως 8 - 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε συζητήσεις για την εξαγωγή αερίου στην Τουρκία, αλλά εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Νετανιάχου διέψευσε ότι ένας σύμβουλός του, ο Χαρέλ Λόκερ, επισκέφθηκε την Τουρκία για να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο μίας σχετικής συμφωνίας.


   Ευμετάβλητες συμμαχίες εν μέσω ανταγωνισμών

   Είναι γεγονός οτι οι αντιθέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν από την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της ως επιχείρημα για στη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ. Και οτι μ'αυτήν η Ελλάδα έρχεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας. Είναι επίσης γεγονός οτι λόγω γεωστρατηγικής θέσης και της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, ανταγωνίζονται για το ποια από τις δύο θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη, αφού αυτό την αναβαθμίζει στην περιοχή ενώ ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, ενισχύει την κερδοφορία τους ιδιαίτερα στην ενέργεια αλλά και στη μεταφορά της. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, αποκαλύπτει οτι την ίδια ώρα που ανταγωνίζονται κάνουν ταυτόχρονα προσπάθειες συνεργασίας. Ετσι αντιφατικά αναπτύσσονται οι μεταξύ τους σχέσεις. Το ίδιο αντιφατικά αναπτύσσονται και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

   Ολα τα παραπάνω είναι ψηφίδες σ' ένα παζλ αντιθέσεων και συμμαχιών που αλλάζουν ταχύτατα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων, προμηνύοντας θύελλα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής."

   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7300871&publDate=17/2/2013

   Διαγραφή
  3. Στο παιχνίδι είναι και η Αίγυπτος.Κάτι είχα διαβάσει για την ψυχρή υποδοχή ελλήνων υψυλόβαθμων αξιωματούχων στην Αίγυπτο στον Ριζοσπάστη.Είπα να γράψω και κάτι όχι μόνο παραπομπές από τον Ριζοσπάστη.

   Ισως να είναι ένας λόγος που "φαγωθήκανε" για το 19ο. Για να χρεωθεί και το ΚΚΕ τις πολιτικές της ελληνικής αστικής τάξης.Γράφει το κκε και για την μέση θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και αυτό τους ενοχλεί. Ιlief

   Διαγραφή
  4. "σως να είναι ένας λόγος που "φαγωθήκανε" για το 19ο."

   Ίσως; Φίλε μου, το αέριο και οι προσδοκίες των μικροαστών να σωθούν από αυτό, με όποιο κόστος έχει αυτό, βρίσκεται στον πυρήνα του φαγώματος για το ΑΑΔΜ.

   Διαγραφή