Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Η αλήθεια βρίσκεται στον Μπέπε Γκρίλο, γκέγκε;

Η πολιτική τιμωρεί όσους την αγνοούν

Οι Ιταλοί έστειλαν ηχηρό μήνυμα στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και τη Μέρκελ.

Οι σχεδιασμοί των κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να επιβληθεί λιτότητα, ώστε μέσα από την καταστροφή να... σωθούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαίτερα μάλιστα ο ευρωπαϊκός Νότος, αποδεικνύονται εκτός πραγματικότητας. Το πείραμα με την ολιγομελή κυβέρνηση τεχνοκρατών Μόντι και τη σχεδιαζόμενη κατεδάφιση του πολιτικού συστήματος, ώστε να μετατοπιστούν στις αγορές τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, απέτυχε. Οι κοινωνίες δεν έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν!

Η αρχή έγινε πέρυσι στην Ελλάδα, όπου όμως ο τραπεζίτης πρωθυπουργός Παπαδήμος δεν τόλμησε να διεκδικήσει την ψήφο και ξεχάστηκε. Ο Σαμαράς ανέβηκε ως αντιμνημονιακός, αντιμετωπίζει όμως τώρα το ενδεχόμενο να μη βγάλει το καλοκαίρι στην κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ομολογεί, μην τολμώντας να προκηρύξει εκλογές. Στην Ιταλία ο Μόντι (το ομόλογο κυβερνητικό σχήμα του Παπαδήμου) τόλμησε να ζητήσει την ψήφο και αποδοκιμάστηκε. Μαζί του και το σχέδιο για συγκυβέρνηση με την Κεντροαριστερά. Το Κέντρο, ενόσω μάλιστα αντιπροσωπεύει την καχυποψία των κυρίαρχων ελίτ απέναντι στη δημοκρατία και την πολιτική, αδυνατεί να συγκροτηθεί σε συνθήκες κρίσης, ιδιαίτερα κρίσης αντιπροσώπευσης, και εντεινόμενης λιτότητας, δηλαδή αυξανόμενης κοινωνικής περιθωριοποίησης των λαϊκών τάξεων. Είναι το Κέντρο, που με την "ευρωνομιμοφροσύνη" του αποκόπτεται από κάθε επικοινωνία με τον λαϊκό παράγοντα. Ο Βενιζέλος, ο οποίος χθες πρότεινε συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου...


Με το Κέντρο να βυθίζεται, η αντιπαράθεση μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς προσλαμβάνει άλλη μορφή, καθώς μάλιστα ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός διοχετεύεται σε σχήματα νέα, είτε πρόκειται για μετεξέλιξη παλαιών σχημάτων με ιστορικές αριστερές ρίζες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε νεοπαγή αντιφατικά σχήματα, όπως αυτό του Μπέπε Γκρίλο. Απομένει να δούμε αν ο χθεσινός θρίαμβος του Γκρίλο θα επηρεάσει βαθύτερα την πολιτική και την κοινωνία στην Ιταλία. Το σχήμα αυτό εκφράζει, με μεγάλη αντιφατικότητα, τη λαϊκή απαίτηση να νικηθεί η λιτότητα και, με τρόπο ακαθόριστο επί του παρόντος, την ανάγκη να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία η Ιταλία και η Ευρώπη, να ανατραπούν οι συσχετισμοί της πολιτικής διαφθοράς.

Σίγουρα η ελληνική και η ιταλική περίπτωση έχουν πολλές διαφορές. Έχουν όμως κοινό παρονομαστή. Οι κοινωνίες δεν μπαίνουν στον νάρθηκα, κινούνται, θέλουν να πρωταγωνιστήσουν, απορρίπτουν την τεχνοκρατική βαθιά ταξική διαχείριση των προβλημάτων τους. Σε μεγάλο ποσοστό, επιμένουν πολιτικά, ακόμη κι αν ακούγεται η βοή της αντιπολιτικής διάθεσης, αναζητούν λύσεις έξω από το πλαίσιο του συστήματος. Μέσα σ' αυτή τη βοή διαμορφώνονται οι δυνατότητες μιας νέας πολιτικοποίησης με έρεισμα τα κοινωνικά προβλήματα και αξίες αυτές που παραδοσιακά υποστηρίζει η Αριστερά. Ελλοχεύει, πάντοτε, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παρεκτροπής.

Ο λαϊκισμός, για τον οποίο η Αριστερά έχει κατηγορηθεί ξεδιάντροπα από τους λαϊκιστές των αγορών, αναδεικνύεται δύναμη αντίστασης των λαϊκών τάξεων, αναγκαία συνθήκη για τη δημοκρατική λαϊκότητα και τη νομιμοποίηση μιας ριζικά διαφορετικής πορείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμφίβολα δεν πρόκειται για ευθύγραμμη πορεία. Σίγουρα όμως η δημοκρατία και η πολιτική τιμωρούν όσους τις αγνοούν.

12 σχόλια:

 1. Τρομερο!
  Ειδες ποιό βιντεο ανοιγει (μαζι με αλλα) όταν τελειωνει αυτο που αναρτησες;
  Ας το δουν και οι Ιταλοί και οι Ελληνες "ψηφοφόροι" , γιατι ετσι όπως σκεφτονται, δρουν και ψηφίζουν, μαλλον χρησιμο θα τους ειναι...

  http://youtu.be/y2nBjEIOivE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εχμ, ο σαμαράς για ποιό λόγο πρέπει να προκυρήξει εκλογές; Επειδή του το λέει ο τσίπρας; Αστική δημοκρατία έχουμε, και αστική δημοκρατία θέλουν να έχουμε εις τον αιώνα τον άπαντα οι του λεφτ, λαλιωτίζουν που λαλιωτίζουν, ας το κάνουν σωστά.

  Τα προχήματα βέβαια πλέον δεν κρατιούνται όπως μπορεί να δει κάποιος στο κείμενο, πάει ο συριζα το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τώρα είναι αυτό:

  "είτε πρόκειται για μετεξέλιξη παλαιών σχημάτων με ιστορικές αριστερές ρίζες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ"

  Κι άσε τους απολιθωμένους να κουρεύονται που θέλουν να μου χτίσουν το εργατικό κίνημα, οι καρέκλες είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα (να πω και την μεταμοντερνιά μου).

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχμ, ο σαμαράς για ποιό λόγο πρέπει να προκυρήξει εκλογές;

   Επειδή το κώμα καλπάζει ανοδικά από τον Ιούνιο και μετά σε όλες τις δημοσκοπήσεις;

   Τι κερδίζω; Δωρεάν λοβοτομή να αρχίσω κι εγώ να πανηγυρίζω για τον Μπέπε;

   Διαγραφή
 3. Είδα.

  Θυμίζω ότι τον Ιούνιο το σαπάκι ο δοσίλογος της Μέρκελ Μόντι της "έπαιρνε τα σώβρακα" σύμφωνα με τα ίδια ακριβώς κομματικά φερέφωνα του κόμματος των λοβοτομημένων:
  "Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει «σκληρή διαπραγμάτευση», με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους. Η άσκηση συντονισμένης πίεσης από τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας, με τη στήριξη της Γαλλίας, ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας. [...] Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι»."
  Ρένα Δούρου, ΣΥΡΙΖΑ, 29/6/2012

  Με κάθε τρόπο και "σιδερένια" πυγμή προσπαθεί η καγκελάριος της Γερμανίας να κρατήσει "ανέπαφη" την καταστρεπτική συνταγή της για "τσιμεντένια" δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια σειρά πρώτα σημάδια "κάμψης" άρχισαν να φαίνονται. [...] Σ' έναν βαθμό μπορούμε να πούμε ότι προχθές η Μέρκελ βγήκε λίγο "κουρεμένη" από τους Μόντι - Ραχόι - Ολάντ, ενώ και στο ευρωποδόσφαιρο είναι άλλος Μάριο, ο Μπαλοτάλι, άφησε "κάγκελο" τους Γερμανούς, δηλαδή εκτός τελικού!
  Αυγή, 30/6/2012

  Την θέση του ότι η κυβέρνηση ήταν απούσα από την τελευταία και ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, επανελαβε ο Αλέξης Τσίπρας.
  [...]
  Υποστήριξε ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, σημειώνοντας πως χάσαμε την ευκαιρία να πάμε μαζί με Ισπανία και Ιταλία σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  Newsit, 11/7/2012

  Στο Μίμησις, ο Έριχ Άουερμπαχ έγραφε ότι οι ήρωες των ομηρικών επών ζουν κάθε μέρα σαν να ήταν η πρώτη της ζωής τους, σαν να μην θυμούνται τίποτε από τις προηγούμενες.

  Υπό αυτή την έννοια, ο μέσος Συριζαίος έχει κάτι από ήρωα ομηρικού έπους. Αλλά στο πιο καραγκιόζης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστός, τον είχα ξεχάσει τον Μάριο τον μπουκαδόρο. Για τον καβαλιέρε πάντως κουβέντα, πίστευα πως θα ήταν πιο επιεικείς μαζί του, κι αυτός ριζοσπάστης είναι στην τελική (με τον τρόπο του). Τώρα που κάνουν και απόπειρα προσεταιρισμού της μπουχέσικης φραξιάς της νδ (οι συνδικαλιστές της δακε δεν πιάνονται, είναι αντιμνημονιακοί), ίσως τους ήταν χρήσιμος...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Αυτή τη στιγμή ακούω Αλέκα στη βουλή να ξεβρακώνει τα παιδιά της μεγάλης αριστερής δημοκρατικής παράταξης. Ρε παιδιά τους λέει πρώτη μούρη στην Αυγή το Basta Monti? Θα μας τρελλάνεται τελείως? Ενώ λίγο πριν να λέει στον Σαμαρά, δεν έχεις παράπονο. Τον αδικείς τον Τσίπρα. Και για επιχειρήσεις που φεύγουν λόγω της πολιτικής σας μίλησε και για στήριξη του ιδιωτικού τομέα στήριξε. Μεταλλάσσεται ταχύτατα δεν έχεις παράπονο...
   Για άλλη μια φορά απολαυστική.

   Διαγραφή
  3. Συριζαϊκής φαρσοκωμωδίας συνέχεια: http://www.left.gr/news/teleia-kataigida-meteklogiko-skiniko-stin-italia-kata-ton-eyropaiko-typo

   Προσέξτε ότι ο τίτλος του άρθρου στην ουσία αναφέρεται μόνο σε ένα δημοσίευμα, αυτό της El Pais, ταυτίζοντάς το με τον "Ευρωπαϊκό Τύπο", τη στιγμή που κανένας άλλος που να παρατίθεται δεν μιλά με τους όρους της ισπανικής εφημερίδας.

   Διαγραφή
 4. θα ηθελα καποια στιγμη να μου εξηγησει καποιος πως οριζεται το κεντρο (στην οικονομια κυριως). Αφου τωρα βυθιζεται πρεπει να ξερω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτσε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι βυθίζεται το Κέντρο, εννοεί το αντίθετο, ότι το Κέντρο είναι το μέλλον; "Εκλογές στην Ελλάδα πριν από τις γερμανικές ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα τις κερδίσει. Ακόμα και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δεν θα κυβερνήσει μόνος, αλλά σε συνεργασία με δυνάμεις από τον «λαϊκό χώρο του Κέντρου», της Δεξιάς και της Κεντροαριστεράς, φωτογραφίζοντας Καμμένο, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ."http://www.tanea.gr/news/greece/article/4785335/?iid=2

   Αλλά στην ουσία δεν εννοεί ούτε αυτό, αλλά ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μεγάλος εθνάρχης και υπόδειγμα ηγέτη του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, μαζί με τον Ομπάμα, τον Ραχόι, τον Μόντι (παλιά), τον Γκρίλο (τώρα), την Λάτση, τη Χίλαρι, τον Ράιχενμπαχ, τους αγανακτισμένους, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Λούλα, και το Ινστιτούτο Λεβί.

   Δεν μπορώ να σας καταλάβω γιατί μπερδεύεστε έτσι...Είναι σαφές το κόμμα για όλα τα ζητήματα.

   Διαγραφή
 5. Αντώνη καλησπέρα. Κάτι άσχετο και σόρυ που είμαι off topic ..Είδα τώρα στα εξάρχεια να αφισοκολλούν μία αφίσα που έγραφε " η αλήθεια βρίσκεται στον Σπινόζα ..γκέγκε;" μάλλον τους επηρέασες ..

  Βασιλική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπα, δε νομίζω:-)

   Η συγκεκριμένη ατάκα είναι γνωστή και καλτ χρόνια τώρα, δεν την έμαθαν ασφαλώς οι αναρχικοί από μένα, αλλά εγώ απ' αυτούς.

   Τώρα, κατά πόσο αυτοί που το γράφουν καταλαβαίνουν Σπινόζα, νομίζω ότι τον καταλαβαίνουν όσο και ο τύπος στην ταινία καταλαβαίνει το πανκ (καμία σχέση, φωράει καυτό σορτσάκι και πουκαμισιά αλά καμάκι, ακούει στο ραδιοφωνάκι κάτι κιτς συνθεσάιζερ και χορεύει σαν τον Βαγγέλη Σειλινό σε χαγκόβερ).

   Διαγραφή