Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Παρακολουθείστε τώρα την ιταλική φαρσοκωμωδία: "Παρενέργειες από υπερβολική δόση Γκράμσι"

H "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Ιταλία. Πολύ περισσότερο από την Αθήνα.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία και ποιά.

Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι η ψήφος του Ιταλικού λαού έχει ταρακουνήσει για τα καλά τα λιμνάζοντα νερά της λιτότητας, της ευρωζώνης και της Γερμανικής ΕΕ.

Αυτή η πολιτική διάσταση της ψήφου του Ιταλικού λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί, χωρίς συνέπειες. Η Ιταλία, κατά παράδοση ακραιφνής φιλο-ΕΕ χώρα, μπορεί να αναδειχθεί στο μεγάλο "άτακτο" της ευρωζώνης και της ΕΕ!

Αν ο Μπερλουσκόνι και κυρίως ο Γκρίλο γυρίσουν την πλάτη στη βούληση των Ιταλών, πολύ γρήγορα θα βρεθούν στο κενό και θα σαρωθούν.

Ο ιταλικός λαός έκανε τη δική του "στροφή" και το ποτάμι δύσκολα θα γυρίσει πίσω.


Η Ιταλική κομμουνιστική και ριζοσπαστική Αριστερά, αν θέλει να βγει από το περιθώριο και να διαδραματίσει το δικό της αναντικατάστατο ρόλο, ήρθε η ώρα να αφυπνισθεί, να εγκαταλείψει τα κεντροαριστερά σενάρια, τους συμβιβασμούς, τη γονυκλισία στο ευρώ και την ΕΕ και να αναδείξει ένα νέο ριζοσπαστικό ταξικό, εργατικό και λαϊκό πρόσωπο.

Οι Ιταλικές εκλογές στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και στην ελληνική Αριστερά.

Για την Αριστερά στην Ελλάδα η συνεργασία και η ριζοσπαστικοποίηση και όχι η περιχαράκωση και αναδίπλωση , είναι μονόδρομος για να διαφύγει από την άμυνα και να περάσει στη δική της "δεύτερη" αντεπίθεση με κοινωνικούς και κινηματικούς όρους, τη μόνη που θα τη καταστήσει ικανή να σπάσει το κέλυφος και να πάρει ισχυρό κεφάλι και προβάδισμα έναντι του κυβερνητικού τρικομματικού συνεταιριστικού τέρατος!

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΕ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙΠΟΤΑ
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Συγκλονίζεται όλη η Ευρώπη από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και δονείται ο κόσμος ολόκληρος, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, Φίλιπ Ρέσλερ, παραμένει απτόητος: «Δεν υπάρχει για την Ιταλία εναλλακτική επιλογή στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί», δήλωσε ορθά-κοφτά.

Απολύτως εναρμονισμένος στη γραμμή αυτή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (σ.σ.: έτσι αποκαλούν οι τεχνοκράτες την άγρια λιτότητα). Δεν υπάρχει γυρισμός, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», απαίτησε. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι η Ιταλία χρειάζεται μια κυβέρνηση «που να έχει το θάρρος να αντισταθεί σε βραχυπρόθεσμες ανησυχίες και την ικανότητα να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι συνέπειες αν ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι». Με άλλα λόγια η ΕΕ θέλει μια ιταλική κυβέρνηση που να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την εκπεφρασμένη βούληση των Ιταλών και να συνεχίσει να ασκεί την ίδια πολιτική που οι ψηφοφόροι καταδίκασαν στις εκλογές, εκμηδενίζοντας τον «δοτό» από τη Γερμανία πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, στέλνοντας το κόμμα του τέταρτο με 10%! «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν», υπογράμμισε και ο νεοτοποθετηθείς πρόεδρος του Euro-group, ο Ολλανδός Γερούν Ντέιζελμπλουμ. «Είναι αυτονόητα σημαντικό ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», διακήρυξε και ο πασίγνωστος επίτροπος Ολι Ρεν.

Υστερα από όλες αυτές τις απαράδεκτες από δημοκρατική σκοπιά των πάσης φύσεως αξιωματούχων της ΕΕ, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η διαβεβαίωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, ότι... «πήραμε το μήνυμα των ιταλικών εκλογών»! Αλλωστε και ο ίδιος αναιρεί τον ισχυρισμό αυτό στην αμέσως επόμενη φράση του: «Πήραμε το μήνυμα των εκλογών, αλλά η Ιταλία έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες οφείλει να τηρήσει... Το πρόγραμμα που εφάρμοσε η Ιταλία τους δεκαπέντε τελευταίους μήνες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση... Οι δεσμεύσεις ισχύουν. Η Κομισιόν αναμένει από την Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ελπίζω ότι δεν πρόκειται να μπούμε στον πειρασμό να ενδώσουμε στον λαϊκισμό εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων σε ένα κράτος-μέλος», τόνισε πανικόβλητος ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας ουσιαστικά τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να αγνοήσουν προκλητικά κάθε πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μιας χώρας της ΕΕ και της Ευρωζώνης τόσο σημαντικής όσο είναι η Ιταλία - η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και η τέταρτη της ΕΕ, τόσο μεγάλη ώστε να συμμετέχει στους G8. Αποθέωση της αλαζονείας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και της αποξένωσης, αν όχι της εχθρότητας της ΕΕ προς τους λαούς της Ευρώπης.

Περιττό να υπογραμμιστεί ότι από τη στιγμή που ούτε καν οι πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι δεν έκρυψαν το μίσος και την απέχθειά τους προς τους Ιταλούς, επειδή αυτοί αρνήθηκαν να συναινέσουν διά της ψήφου τους στην πολιτική της ΕΕ που τους καταστρέφει και τους βυθίζει στη δυστυχία, ο Τύπος, ειδικά ο γερμανικός, και ειδικά αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποχαλινώθηκε. Εγραψε απίθανες πολιτικές ανοησίες. «Εκλογές του χάους» τις χαρακτήρισε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική του έκδοση. Εκλογές που «οι συνέπειές τους μπορεί να είναι καταστροφικές για την Ιταλία και την Ευρώπη» ήταν κατά τη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Η σοβαρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ισχυρίστηκε ότι «όταν κοιμάται η λογική, θριαμβεύουν οι λαϊκιστές. «Το απίστευτο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία προκαλεί αμηχανία», ομολόγησε η σκληρή δεξιά εφημερίδα «Ντι Βελτ», επίσης γερμανική.

Ας μη γελιόμαστε. Οι Γερμανοί δεν είναι πολιτικά ηλίθιοι ώστε να μην καταλαβαίνουν τι έγινε στην Ιταλία, τι γίνεται στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία. Πολύ σωστά όμως από τη σκοπιά τους επιμένουν να συνεχιστεί η ίδια γραμμή της εξοντωτικής λιτότητας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτή την πολιτική η Γερμανία έχει τεράστια οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Αλλωστε μέχρι τώρα οι Γερμανοί δεν υφίστανται καμιά συγκεκριμένη συνέπεια εξαιτίας της πολιτικής τους, αν εξαιρέσει ίσως κανείς το αντιγερμανικό μίσος που εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Αν κάποτε εκτιμήσουν ότι δεν πάει άλλο έτσι, θα αλλάξουν απλώς πολιτική. Ετσι το βλέπουν.
Ίσκρα


Η ΙΤΑΛΙΑ «ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ» ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ!

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΠΕΠΕ ΓΚΡΙΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ!

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!

Αυτό που συνέβη στις Ιταλικές εκλογές θα εθεωρείτο πριν από λίγα χρόνια, ίσως και πριν από λίγους μήνες, αδιανόητο.

Η πλειοψηφία, μάλλον, των Ιταλών πολιτών, που πήγαν στις κάλπες, αμφισβήτησε με εκείνη ή την άλλη μορφή και ένταση, το ευρώ αλλά και την Γερμανική ΕΕ!

Αυτό καταδεικνύει η άνοδος του Μπερλουσκόνι στις Ιταλικές εκλογές και ιδιαίτερα η εκπληκτική εκτόξευση των ποσοστών του Μπέπε Γκρίλο.

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα και μεγάλων τμημάτων του Ιταλικού επιχειρηματικού κατεστημένου, όσο και κυρίως ο Μπέπε Γκρίλο, εκφράζοντας περισσότερο λαϊκές τάξεις, έθεσαν, λίγο πολύ, σε αμφισβήτηση της προοπτική της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπό ερώτημα τις Γερμανικές επιλογές στην ΕΕ.

Αντίθετα, τα ακραιφνή φιλο-ευρώ και φιλο-ΕΕ κόμματα του σκληρού νεοφιλελεύθερου «μεταρρυθμιστικού» τόξου, όπως η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και το κεντρώο μόρφωμα του Μόντι, είδαν τα ποσοστά τους να υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να βυθίζονται!

Από την άλλη η Κομμουνιστική επανίδρυση, παρά τη συμμαχία της με το γνωστό Ντι Πιέτρο και ίσως και εξαιτίας της, είδε τα ποσοστά της στο ναδίρ και να μένει εκτός Βουλής.

Η Ιταλική Ριζοσπαστική Αριστερά πλήρωσε τους απαράδεκτους συμβιβασμούς της, τις υποχωρήσεις, τους τακτικισμούς της και τελικά την υποταγή της στο ευρώ και την ΕΕ!!!

Αυτή την ώρα τα Ιταλικά εκλογικά αποτελέσματα, με το δικό τους τρόπο, διαμορφώνουν ρευστές και περίεργες ισορροπίες στην Ιταλία και ταράζουν τις κυρίαρχες καταστάσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ είναι ακόμα απρόβλεπτη η έκταση των επιπτώσεών τους στις ευρωπαικές εξελίξεις.

Αυτή η ρευστότητα και αβεβαιότητα, την οποία ο ευρωπαικός τύπος καταγράφει ως ενδεχόμενη Ιταλική ακυβερνησία, σπέρνει τον πανικό στην Κομισιόν και στις αγορές, με τις τελευταίες να κατρακυλούν, πιέζοντας για ανακοπή νέων πολιτικών εκπλήξεων!

Το μήνυμα των Ιταλικών εκλογών οφείλει να το ακούσει η ελληνική Αριστερά και να ριζοσπαστικοποιήσει συνολικότερα τη στάση της, ειδικότερα απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ, όπως οφείλει να το συλλάβει και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ενίσχυση της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας για προοδευτική ανατροπή και μια νέα προοδευτική πορεία!

Μετά τη Βουλγαρία και η Ιταλία, με το δικό της ιδιόμορφο τρόπο, μας δείχνει τον δρόμο!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

O ΓΚΡΙΛΟ «ΘΑΒΕΙ» ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΑΝΙ!
…ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ «ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ»!
Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

«Μιλά ένας νεκρός» λέει ο Μπέπε Γκρίλο και κλείνει με φόρα την «πόρτα» στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς. Την ίδια στιγμή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται με πρόταση για μεγάλο συνασπισμό, λέγοντας ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί ειδάλλως θα πληρώσει υψηλό τίμημα. Ο ίδιος, δε, θα είναι «προσωπικά παρών» αν και νοιώθει «αηδιασμένος από την πολιτική»...

Η απάντηση του Μπέπε Γκρίλο στο «άνοιγμα» που επιχείρησε ένα 24ωρο πριν ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ήλθε μέσα από τις σελίδες του μπλογκ του, που μετουσιώθηκε στο Κίνημα 5 Αστέρων για να ταράξει την ιταλική πολιτική σκηνή.

[...]

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ «ΚΑΛΕΙ» ΜΠΕΡΣΑΝΙ

Στον απόηχο των δηλώσεων του Μπέπε Γκρίλο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανήλθε με πρόταση διαλόγου προς την Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, προτάσσοντας μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που ανάρτησε στο Διαδίκτυο την ανάγκη σταθερότητας της χώρας.

Η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί «αλλιώς θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα» λέει ο Καβαλιέρε στο βίντεο, που ξεκινά με τον ίδιο να επαναλαμβάνει την ίδια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στην πολιτική του κάθοδο με όχημα την Forza Italia το 1994: «Η Ιταλία είναι η χώρα που αγαπώ»...

[...]

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013.

7 σχόλια:

 1. Από τη μία παρατηρώ ότι δεν πήγαμε ταξιδάκι αναψυχής στο Αμέρικα, από την άλλη ο Δελαστίκ συνεχίζει να φωνάζει σαν τον Εθνικάρα αλλά όχι για τον Εθνικό Πειραιώς. Εξάλλου εσείς μαλάκες μου θα γίνεται κιμά στην πολεμική μηχανή τους. Εμείς θα γράφουμε στα μετόπισθεν για την ψυχή του έθνους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ο Δελαστίκ συνεχίζει να φωνάζει σαν τον Εθνικάρα"

   Τι είναι αυτός ρε! Καλά τα άρθρα είναι μνημεία αντιδραστικής ηλιθιότητας όλα, οι άνθρωποι πανηγυρίζουν για το "μέτωπο" της μεγαλοαστικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα ενάντια στη Μέρκελ και μετά στραβώνουν όταν τους λέμε σοσιαλσωβινιστές...

   "Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας σε σημαντικό βαθμό τα συμφέροντα και μεγάλων τμημάτων του Ιταλικού επιχειρηματικού κατεστημένου, όσο και κυρίως ο Μπέπε Γκρίλο, εκφράζοντας περισσότερο λαϊκές τάξεις, έθεσαν, λίγο πολύ, σε αμφισβήτηση της προοπτική της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπό ερώτημα τις Γερμανικές επιλογές στην ΕΕ."

   Καλύτερα Δούρου και Παπαδημούλης, αυτοί είναι για τα σίδερα εντελώς...

   Διαγραφή
 2. link για το 1ο κείμενο αν είναι δυνατό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πρώτο κείμενο έχει το ίδιο λινκ με το τρίτο -- τα πακέταρα για δυναμικό ντούο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «And, last but not least, what immanent role do I, as the greatest joke ever told, play in (non)theory?»

  http://backdoorbroadcasting.net/2013/02/slavoj-zizek-a-reply-to-my-critics/

  (cheerleading and synchronized swimming by ... Costas Douzinas [aka «Esther Williams»])

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και ο Εθνικάρας συνεχίζει ακάθεκτος: http://seisaxthia.wordpress.com/2013/03/01/%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CF%84/
  Μεταξύ άλλων στο κείμενο σημειώνεται: "Τρόμο προκαλεί το γερμανικό μίσος κατά των Ιταλών...", "Ο αντιγερμανισμός στην Ευρώπη εκδηλώνεται πλέον με πρωτοφανή καθαρή μορφή στην Ιταλία...", "Μειώθηκαν έτσι -χωρίς φυσικά να εξαντληθούν- οι πιθανότητες σχηματισμού μιας «κυβέρνησης Κουίσλινγκ» στη Ρώμη...", "Το πνεύμα της υπηρέτησης του Τέταρτου Ράιχ κυριαρχεί για την ώρα και στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες..." και άλλα ωραία από τον ¨αριστερό" κατά τα άλλα Δελαστίκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για τα "κατορθώματα" των κυβερνήσεων Ντα Αλέμα και Πρόντι, με τις αντίστοιχες επανόδους στην Πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι τι θα έχουν να πουν;
  Πως ο Ιταλικός λαός τιμώρησε τους γιαλατζί αριστερούς γιατί εφάρμοζαν καπιταλιστικές πολιτικές; Πως οι Ιταλοί αριστεροί τους σιχάθηκαν και απείχαν από τις εκλογές; Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή