Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Κοάν της ημέρας

Ο Μηδενισμός μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα μέσα από μια σύγκριση με το ιδεολογικό του ανάλογο: τον Ολοκληρωτισμό. Δεν πρέπει να μπερδεύεται ο Μηδενισμός με την Αθεΐα, οι αριστεροί που πεθάνανε στην Μακρόνησο χωρίς να υπογράψουν, δήλωναν άθεοι, δεν ήταν όμως μηδενιστές μιας και πεθαίνανε για κάτι που τους υπερέβαινε, την υπόλοιπη κοινωνία. Όλες οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί περνάνε εναλλασσόμενες ιστορικές περιόδους στις οποίες αναζητάνε είτε την Συνοχή είτε την Ανάπτυξη. Η υπερβολική έμφαση στην Κοινωνική Συνοχή (μάλλον ομαδικό άθλημα) οδηγεί στον Ολοκληρωτισμό: στην σύνθλιψη του ανθρώπου από την σύνολη κοινωνία.

Η υπερβολική έμφαση στην Κοινωνική Ανάπτυξη (μάλλον ατομικό άθλημα) οδηγεί στον Μηδενισμό: στην αποκοπή του ανθρώπου από την σύνολη κοινωνία. Ο Ατομισμός είναι μια μόνο από τις μορφές του Μηδενισμού. Υπάρχουν τριών ειδών μηδενισμοί, όπως και τριών ειδών ολοκληρωτισμοί, ανάλογα με το είδος του πολιτισμού και της ανθρώπινης πλευράς που φωτίζεται περισσότερο.
Δ. Ζιαμπάρας (Δικηγόρος, MBA, DiplEng), "Ο μηδενισμός για πρωτάρηδες"Ο οτιναναισμός μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα μέσα από μια σύγκριση με το ιδεολογικό του ανάλογο: την πιτυρίδα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται ο οτιναναισμός με τον σουρεαλισμό, οι σουρεαλιστές δεν είχαν ύψος πάνω από 1.70, δεν ήταν όμως οτιναναιστές και παίζανε μπάσκετ κάθε Σάββατο απόγευμα, έχοντας φάει σφυρίδα και φρουί γλασέ για μεσημεριανό. 

Όλες οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί περνάνε εναλασσόμενες ιστορικές περιόδους στις οποίες αναζητάνε είτε τον οτιναναισμό είτε την πιτυρίδα. Η υπερβολική έμφαση στον οτιναναισμό οδηγεί στην ήττα του Άρη απ' τον ΠΑΟΚ: γίνεται χαμός στην Τούμπα.

Η υπερβολική έμφαση στην πυτιρίδα οδηγεί στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρουπόλεως: από κει και πέρα, ένας θεός ξέρει πού θα καταλήξει κανείς, ίσως στα Άδανα. Το ΚΤΕΛ Αλεξανδρουπόλεως είναι ένα μόνο από τα ΚΤΕΛ. Υπάρχουν 96 ΚΤΕΛ, όπως υπάρχουν και 36 ήττες του Άρη από τον ΠΑΟΚ, ανάλογα με το είδος της τσιπούρας και του πόσο φρέσκια είναι.
Lenin Reloaded, (BA, MA, PhD, MSc, MEng, NBA, NBC, ΤΣΕΜΕΔΕ, Cambridge First Certificate, "Η ιστορία ιδεών για προχωρημένους")

23 σχόλια:

 1. "Η υπερβολική έμφαση στην Κοινωνική Ανάπτυξη (μάλλον ατομικό άθλημα)"
  Θεός! Ή δεν ξέρει ελληνικά ή δεν ξέρει τι λέει, ή δεν ξέρει τι του γίνεται, ή όλα τα παραπάνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Η υπερβολική έμφαση στην Κοινωνική Συνοχή (μάλλον ομαδικό άθλημα) οδηγεί στον Ολοκληρωτισμό" -> τα νοήματα εδώ διαχέουν πολύ γλίτσα.

   Isidore Isadnapa

   Διαγραφή
 2. Ποια ταξική πάλη....ολοκληρωτισμός vs μηδενισμός! Αυτό κινεί την ιστορία...

  (Τι όμορφη που είναι η μικροαστική διανόηση!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. H αρχή "όλα συνδέονται με όλα και εξηγούν τα πάντα, φτάνει να το θέλεις εσύ" εξελίσσεται σε απώτατη μεθοδολογική κατάκτηση της εποχής. Παίρνεις μια ψευδοέννοια όπως ο "ολοκληρωτισμός", φτιάχνεις εκ του μηδενός μια ψευδοσχέση με κάτι που δεν ορίζεις παρά με τον πιο αφηρημένο τρόπο ως "μηδενισμό", γράφεις μια έκθεση επαρχιακού γυμνασίου όπου πετάς μέσα και ό,τι άλλο ξέρεις ή νομίζεις ότι ξέρεις, από το τι κάνανε οι κομμουνιστές στη Μακρόνησο (πεθαίνανε) μέχρι ωραίες φράσεις για την "σύνολη κοινωνία" (την ποια;), και δημοσιεύεσαι.

  Να ξαναθυμήσω το άρθρο για έρευνα που αποδεικνύει την καθοδική πορεία της ανθρώπινης ευφυίας ή θα είμαι πολύ κακός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η τυπική λογική έχει την αρχή που εκλαϊκευμένα γράφεται ως εξής: Αν ξεκινήσεις με μια λάθος υπόθεση, μπορείς να καταλήξεις σε ό,τι θέλεις. Η λανθασμένη υπόθεση εν προκειμένω είναι «Η υπερβολική έμφαση στην Κοινωνική Συνοχή (μάλλον ομαδικό άθλημα) οδηγεί στον Ολοκληρωτισμό: στην σύνθλιψη του ανθρώπου από την σύνολη κοινωνία.» Δηλαδή το να έχουν όλοι σπίτι να μείνουνε και φαΐ να φάνε καταργεί την ατομική τους ελευθερία να πεινάνε σε ένα παγκάκι. Ξεκινώντας από εκεί, όντως, μπορείς να πεις ότι «υπάρχουν και 36 ήττες του Άρη από τον ΠΑΟΚ» :Ρ

   Υ.Γ.: Μετά λένε να υπάρχουν λιγότερα μαθηματικά στο σχολείο. Ήδη αυτά που υπάρχουν διδασκόμενα σαν θρησκευτικά ξέρω 'γώ, αποστεωμένα από κάθε σκέψη, δεν φτάνουν με τίποτε.

   Διαγραφή
 4. Μου Αρεσει Κι ΕΜΕΝΑ Να Βαζω Κεφαλαια Σε Ολες Τις Λεξεις Για να Δειξω Οτι Μιλαω Για Εννοιες Αντικειμενικες, Αιωνιες, Αναλλοιωτες Και Πανανθρωπινες Και Οχι Για Παπαριτσες Που Υπαρχουν Μονο Στις Τεσσερις Γωνιτσες Του Εγκεφαλου Μου.

  Isley (Νευροχειρουργος Λεμουριων, Phd-FIFA World Cup '98, Berkley Music College, 1000+1 Aληθειες Για Το Χεσιμο)

  ΥΓ: Θα το πληρωσεις αυτο που ειπες για τον Αρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού είναι φιλοπαοκτσίδικη η οπτική του άρθρου (διάβασα ανάμεσα απ' τις γραμμές, η αλήθεια βρίσκεται στο Τούμπα Λίμπρε λέει το κείμενο).

   Διαγραφή
  2. Δεκτον.

   Isley (Νευροχειρουργος Λεμουριων Κλπ Κλπ)

   Διαγραφή
 5. Κάτσε να βρω να σου στείλω ένα άρθρο του τιτανοτεράστιου Νώντα Σκυφτούλη με τίτλο "Νόημα και Μηδενισμός". Πιο πασόκ πεθαίνεις.
  ΙΛΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξξξξπςςςς..."Νόημα και Μηδενισμός." Το "Σκότος το καταμεσήμερο" συναντά το "Είναι και χρόνος." Με λεν Αρτέμη.

   Διαγραφή
  2. Χαχα, πολύ καλό, το διάβασα εδώ:

   http://www.babylonia.gr/entypi-ekdosi/periodiko/teyxos/02/noima-kai-midenismos.html

   Καλά, αφού αυτές τις ανησυχίες τους, τους τις έχει λύσει ο Πεσσόα 100 χρόνια πριν με τον αναρχικό του τραπεζίτη, αυτοί γιατί παιδεύονται ακόμα να την ψάχνουν;

   subutai red

   Διαγραφή
 6. Ειλικρινά πριν ξεκινήσω να διαβάζω τούτο το μπλογκ είχα μια γενικολογη επίγνωση του πόσο ξεβρακωτη είναι η σημερινή μαρξιζουσα διανόηση. Τουλάχιστον τους θεωρούσα όμως σοβαρούς αστούς επιστήμονες..
  Πλεον θεωρώ καταγελαστη κάθε πτυχή τους.

  Ernest Everhard

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εϊπαμε, σε ένα σοσιαλιστικό μέλλον, θα δημοσιευτούν όλα μαζί τα Κοάν για διασκεδαστικό ανάγνωσμα μαθητών δημοτικού, για να μαθαίνουν πόσο αδιέξοδη είχε καταστεί η σκέψη στην αστική κοινωνία.

   Διαγραφή
 7. Αχαχαχα...έχει και πιο ωραίο παρακάτω...

  "Όταν όμως για κάποιο λόγο δεν ακολουθεί η κοινωνία η Πειθαρχία γίνεται καταπιεστική και οδηγεί σε ομοιομορφία που αίρει την Ελευθερία και Πληρότητα του ανθρώπου στον απίστευτο βαθμό που παρατηρήσαμε σε ολοκληρωτισμούς με ανθρωποθυσίες όπως Ναζισμός, Φασισμός, Κομουνισμός."

  Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο....."ολοκληρωτισμούς με ανθρωποθυσίες"..

  Ερώτηση: γιατί οι τέτοιου είδους διανοητές πρέπει ό,τι θεωρούν "σημαντικό" να το γράφουν με κεφαλαίο αρχικό γράμμα;;; Ανάγεται αυτομάτως, μέσα από την άγνοιά τους, σε κάτι ενσυνείδητο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλο το άρθρο είναι μια ομορφιά.

   Τα κεφαλαία είναι γιατί υπάρχει γερμανική παιδεία από πίσω, ασεβή! Πίπη Φακιδομύτη, Χάιντι, τέτοια.

   Διαγραφή
  2. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ…

   Ένσταση πρώτη: Η Πίπη Φακιδομύτη (στο σουηδικό πρωτότυπο Pippi Långstrump, δηλαδή η Πίπη με τις μακριές κάλτσες) είναι η κεντρική ηρωΐδα των παιδικών μυθιστορημάτων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren, 1907–2002).

   Ένσταση δεύτερη: Στα γερμανικά ό,τι θεωρείται σημαντικό δεν γράφεται με κεφαλαίο το πρώτο του γράμμα εκτός αν είναι ουσιαστικό ή ουσιαστικοποιημένο/η επίθετο, αντωνυμία, απαρέμφατο, μετοχή και, βεβαίως, κύριο όνομα.

   Ένσταση τρίτη: Παρά τις επανειλημμένες ορθογραφικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής ακόμα και σήμερα δεν έχουμε οριστικά καταλήξει τι και πότε γράφεται με κεφαλαίο το πρώτο του γράμμα στον γραπτό μας λόγο. Αυτό έχει λυθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πάνω από έναν αιώνα, στην δε Γερμανία, μιας και το ’φερε ο λόγος, ήδη από το 1899/1900 (ορθογραφική μεταρρύθμιση του Konrad Duden). Αν εμείς επί αιώνες δεν καταλήξαμε ακόμα σε μια γενικά αποδεκτή ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας, σίγουρα δεν μας φταίει η «γερμανική παιδεία».

   Μη απολιθωμένος από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
  3. Αμάν, η Πίπη ήταν σουηδικό! Η Μάγια η Μέλισσα μετράει;

   Για το "γερμανική παιδεία" αυτό εννοούσα ως εξήγηση για τα άλλως ακατανόητα κεφαλαία, χιουμοριστικά βεβαίως.

   Για το τρίτο, εδώ διαβάζουμε τέρατα και σημεία κάθε μέρα, για το τι γράφεται με κεφαλαίο πρώτο γράμμα θα προβληματιστούμε;

   Διαγραφή
  4. Ναι, μετράει

   Η «Μάγια η Μέλισσα» μετράει, αλλά τα μυθιστορήματα, όχι η τηλεοπτική σειρά, γιατί τα μεν δυο μυθιστορήματα («Η Μάγια η Μέλισσα κι οι περιπέτειές της», 1912 και «Ο Λαός του Ουρανού», 1915) γράφτηκαν από τον Γερμανό συγγραφέα Βάλντεμαρ Μπόνζελς (Waldemar Bonsels, 1880–1952), η δε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων είναι ιαπωνοαυστριακής παραγωγής.

   Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
 8. Πάντως, όταν έχεις χρόνο για λογοτεχνία, θέλω μία αποκάλυψη του ολοκληρωμένου προσχεδίου του γιγαντοκοάν του επαμεινώνδα. Ζάχαρη είναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντώνη, άσχετο, αλλά πότε θα δημοσιευτεί το άρθρο σου στον προσυνεδριακό του Κόμματος?? Άντε γιατί έχει μαζευτεί πολύ σκουριά τις τελευταίες μέρες... Φαντάζομαι παρακολουθείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω ιδέα. Δεν είχα κάποια επικοινωνία από την εφημερίδα μετά την αποστολή.

   Διαγραφή
 10. Είναι απίστευτη η εικόνα που έχει η αστική τάξη και οι διαννοούμενοι της για τον κόσμο. Γιατί όντως την έχει, έχουμε ξεπεράσει από χρόνια το επίπεδο που απλώς θέλανε να μας δουλέψουν

  αντώνη περιμένουμε αφιέρωμα στον αναρχοατομικισμό (είναι με πυτιριδα απ' την οποία όμως έχει περάσει σαμπουαν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. και ένα αφιέρωμα στον αναρχοπρωτογονισμό θέλουμε.

  εγώ πάντως είμαι με τους σέρβοκροάτες που τα γράφουν όλα με μικρά εκτός από τα κύρια ονόματα. Και επίσης, ό,τι ακούν γράφουν, και ό,τι βλέπουν διαβάζουν, σύμφωνα με το μεταρρυθμιστή της σερβικής γλώσσας Βουκ Κάρατζιτς, που τον ακολούθησε και ο ηγέτης του ιλλυρικού κινήματος (ομαδική φάση) στην Κροατία- Σλαβονία, Λιούντεβιτ Γκάι. κάπως έτσι συστηματοποιήθηκε η κοινή σερβοκροατική γλώσσα. Επίσης είμαι με τον παιδικό γιουγκοσλάβο ήρωα των καρτούν, τον Πίξι, τον οποίο δεν έχω δει ποτέ, αλλά έτσι φώναζαν το Λευτέρη Σούμποντιτς, το γνωστό παίχτη του Άρη.(ομάδα). (εγώ ΠΑΟΚ είμαι). Και επειδή φτάσαμε στο σημείο αυτό, να σας πω πως οι γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές ψήφισαν σε ένα τους συνέδριο (ομαδική φάση) την απονέκρωση του κράτους (ολοκληρωτικό πράμα), στη λογική, αφού το λέει ο Μαρξ ότι το κράτος στον κομμουνισμό απονεκρώνεται και εμείς έχουμε κομμουνισμό, από αύριο αρχίζουμε την απονέκρωση. Και νεκρώθηκαν στο τέλος καμιά 500άρα χιλίαδες άνθρωποι (ομαδικά) και σίγουρα και το γιουγκοσλαβικό κράτος, το οποίο όπως ξέρουμε όλοι, δυστυχώς, πλέον δεν υπάρχει.

  Αυτά. ΙΛΡ.


  ΑπάντησηΔιαγραφή