Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί απάλειψε η ΚΕ του ΚΚΕ τον όρο "αντι-ιμπεριαλιστική" από την εννοιολόγηση της Λαϊκής Συμμαχίας;

...Ρωτάνε πολλοί, και ανάμεσά τους ένας από τους επιστολογράφους στον προσυνεδριακό του οποίου τις ενστάσεις αντιγράφουμε:

"Αντιιμπεριαλιστική πάλη σημαίνει πάλη ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στις επιλογές τους, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Διαχωρίζοντας την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική δράση από την αντιιμπεριαλιστική (η αντιιμπεριαλιστική δράση εμπεριέχει την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική δράση), αντί να βοηθήσουμε αυτούς που δεν κατανοούν τον όρο αντιιμπεριαλιστική δράση και την ταυτίζουν με τη δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να τον κατανοήσουν, διατρέχουμε τον κίνδυνο να συμβάλουμε, χωρίς να το θέλουμε, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες συγχύσεις, να ταυτίσουν την αντιιμπεριαλιστική δράση με την αντιπολεμική και, το κυριότερο, να κυριαρχήσουν αστικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις που θεωρούν ότι ο ιμπεριαλισμός κινείται στη σφαίρα της πολιτικής, αποκόβοντάς τον από την οικονομική του βάση.

Αφού λοιπόν ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι μονοπωλιακός, όπως αναφέρεται στη θέση 62, είναι ιμπεριαλισμός και ως εκ τούτου ο προσανατολισμός της Λαϊκής Συμμαχίας δεν αρκεί να είναι «αντιμονοπωλιακός αντικαπιταλιστικός», αλλά πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστικός για να μπορέσει να δώσει πλήρη και ολοκληρωμένη απάντηση στα ζητήματα που καλείται να λύσει."

Ο φόβος που διατυπώνει ο σύντροφος είναι μην διολισθήσει ο αντι-ιμπεριαλισμός του ΚΚΕ σε απλό αστικό πασιφισμό. Δυστυχώς, ο σύντροφος δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι καταλαβαίνει η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων ως "αντι-ιμπεριαλισμό" σήμερα. Να τον βοηθήσουμε. Καταλαβαίνει ως "αντι-ιμπεριαλισμό" τον ιμπεριαλισμό. Τον "δικό της" ιμπεριαλισμό, τον ιμπεριαλισμό της δικής της αστικής τάξης. Αυτό καταλαβαίνει ότι είναι "αντι-ιμπεριαλισμός." "Αντι-ιμπεριαλισμός" σήμερα είναι η μάχη για να εξασφαλίσουμε καλύτερα φιλέτα αερίου για τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου, παίζοντας, φυσικά, με τον πόλεμο γιατί τις ίδιες ακριβώς στοχεύσεις έχει η αστική τάξη της Τουρκίας.

Δε λειτουργεί τυχαία η ΚΕ, γιατί δεν είναι τυχαία ΚΕ. Πριν από όλους, συστηματικότερα από όλους και βαθύτερα από όλους έβαλε το θέμα του ιμπεριαλισμού στο τραπέζι, με διαρκείς αναλύσεις για τη φύση, τον ρόλο και τις επιπτώσεις του σε Ριζοσπάστη και ΚΟΜΕΠ. Δεν "ξέχασε" τον αντι-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας στις Θέσεις. Τον υποτόνισε για λόγους τακτικής· γιατί καταλαβαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει αντιληπτό --πόσο μάλλον αποδεκτό-- ευρέως ότι η Ελλάδα είναι επίσης μια ιμπεριαλιστική χώρα. Δεν συμφέρει καθόλου την αστική τάξη κάτι τέτοιο, και η "κοινή λογική" θα δουλέψει για αυτήν, όπως κάνει πάντα και όπως είναι υπολογισμένο να κάνει. Επειδή λοιπόν γνωρίζει ότι ελάχιστοι συνδέουν την Ελλάδα με τον ιμπεριαλισμό, η ΚΕ γνωρίζει επίσης πως μια μερίδα της αστικής τάξης της Ελλάδας, μαζί με τους μικροαστούς της συμμάχους, πουλάει ήδη "αντιιμπεριαλισμό" προς λαϊκή παγίδευση (και όχι απλώς κατανάλωση). Τον πουλάει βέβαια με πολύ διαφορετικές στοχεύσεις από την "αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική δράση." Στην πραγματικότητα, με τις αντίθετες στοχεύσεις. Και με εξαιρετικά επικίνδυνες απολήξεις. Αλίμονο στο ΚΚΕ αν παγιδευτεί στο να προμοτάρει --όπως επιθυμούν διακαώς όσοι προσπαθούν να το παγιδεύσουν-- τον ελληνικό ιμπεριαλισμό νομίζοντας ότι έχει ευρεία πέραση το σύνθημα του "αντι-ιμπεριαλισμού" στην σημερινή νοσηρή κατάσταση, που μας σέρβιρε ήδη το "ΕΑΜ" για βολεψάκηδες μικροααστούς και "υπερταξικούς" υπερπατριώτες!

Ίσκρα, απόψε:

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ !

Ας ξυπνήσουν κάποιοι καλοπροαίρετοι σύντροφοι σε ό,τι αφορά την πανουργία της αστικής τάξης της χώρας τους και την επικινδυνότητα φαινομενικών συνταγών για "λαοφιλία" που δεν λαμβάνουν υπόψη τη διάταξη δυνάμεων και τους κυρίαρχους ιδεολογικοπολιτικούς όρους του παιχνιδιού.

Ας ξυπνήσουν πριν είναι πολύ αργά!

5 σχόλια:

 1. Ας μου κάνει τη χάρη να μην πεταχτεί κανένας έξυπνος να σαρκάσει τη θέση ότι η Ελλάδα είναι ιμπεριαλιστική χώρα.

  Θα αναγκαστώ να του θυμήσω ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ναζιστικό κόμμα στην Ευρώπη.

  Και τα ναζιστικά κόμματα, και ο φασισμός εν γένει, δεν τείνει να ανθεί σε ΜΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  Ηλίθιοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αναρωτιέμαι πραγματικα αν έχουν αντιληφθεί οι αριστεροχαρουμενοι υπερεπαναστατες το κίνδυνο του πολέμου στην περιοχή και εννοώ και την περιοχή της Ελλάδας , αν πιστεύουν οτι οι υγιείς επενδύσεις που ευαγγελιζονται ελληνικές οι ξένες και αφορούν κατα βαση την ενέργεια μπορεί να γίνουν με απλές διαδικασίες. ........

  Giorgio Lazer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί, αυτοί θα πάνε να σκοτωθούν;

   Διαγραφή
  2. Φυσικά και όχι.. .κρέατα ντόπια στο τσιγκελι ετοιμάζουν, α ρε καυμενη εργατική τάξη , ....

   Giorgio Lazer

   Διαγραφή
 3. Υπάρχουν τέσσερα βιβλιαράκια απ' την αυτονομία για τον ελληνικό ιμπεριαλισμό (http://www.sarajevomag.gr/plus/anti_imp.html, αυτά στο πλάι, για διακίνηση: http://www.sarajevomag.gr/diakinisi_3.html) που μπορεί να σ' ενδιαφέρουν (ή όποιον άλλον). Ένα έχω διαβάσει και μ' άρεσε πολύ και γενικά έχω ακούσει καλά σχόλια.

  ένας αναρχικός που δεν είναι ακ

  ΑπάντησηΔιαγραφή