Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Για τον ΤΑΡ, την Ελλάδα, την Κύπρο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (Ι)


Νέα συνάντηση Τσίπρα - Ερικ Ρούμπιν
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2013 20:50 |

Νέα συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, την δεύτερη μέσα σε 20 ημέρες είχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ερικ Ρούμπιν βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης που είχε γίνει στην Ουάσιγκτον κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Πηγή: Τα Νέα
Τι συζήτησαν;

Με δελτίο Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημερώνει ότι συναντήθηκε χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν και συζήτησαν «θέματα που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Υποψιαζόμαστε ότι ανάμεσα στα όσα κουβεντιάστηκαν ήταν οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί και η θέση της κυβέρνησης (ο Αμερικανός αξιωματούχος συμμετείχε λίγο πριν στην τελετή υπογραφής για τον TAP), αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις που έχουν στο επίκεντρο τη Συρία. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως και ακόλουθος άμυνας και στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας. Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε αμέσως μετά και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, «σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι δυο άνδρες στην Ουάσιγκτον στις 23/01/13», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Ερώτηση: Συζήτησαν μεταξύ τους τα ίδια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας; Και αν ναι, ποια ήταν ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρουμε για το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, σημειώνουμε μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε χάνει ευκαιρία να συσφίξει τις κολεγιές του με τους Αμερικανούς...


Η κόντρα TAP - «South Stream»

Γράφουμε όλες αυτές τις μέρες για τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στη Ρωσία και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σχετικά με τους αγωγούς και τους δρόμους της Ενέργειας. Για να δοθεί καλύτερα η εικόνα των αντιθέσεων που φουντώνουν στο παρασκήνιο, παραθέτουμε χωρίς άλλα σχόλια την αντίδραση ενός Ρώσου αναλυτή στην υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ. Σε ερώτηση για το αν ο ΤΑΡ μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο ρώσικο αγωγό «South Stream», τον οποίο κατασκευάζει ήδη η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ο Γενικός διευθυντής του ρωσικού Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κωνσταντίν Σίμονοφ, είπε στη «Φωνή της Ρωσίας»: «Κανένα από τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, ούτε ο TAP, ούτε ο γνωστός "Nabucco", ούτε ο εντελώς γελοίος "White Stream", από τη Γεωργία προς την Ευρώπη, δε θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν το δικό μας "South Stream". Για έναν απλό λόγο: Ολοι αυτοί οι αγωγοί, χωρίς εξαίρεση, στοχεύουν στη μοναδική πηγή φυσικού αερίου που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν! Για να είμαστε πιο ακριβείς, στοχεύουν στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-2, η κατασκευή του οποίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ στην πραγματικότητα η εξόρυξη φυσικού αερίου θα ξεκινήσει περίπου το 2018 - 2019. Μάλιστα, η χωρητικότητά του θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, εκ των οποίων τα 6 δισ. προορίζονται για την Τουρκία και μόνο τα 10 δισ. θα κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Λοιπόν, μοιάζει ο αγωγός αυτός να είναι ανταγωνιστικός του ρωσικού "South Stream", που έχει χωρητικότητα 63 δισ. κυβικά μέτρα;»

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν οι Ευρωπαίοι εξετάζουν άλλες πηγές φυσικού αερίου, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, ο αναλυτής σημείωσε: «Στην αρχή πραγματικά εξέταζαν το Ιράκ, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν. Αλλά στο Ιράκ, όπως αποδείχθηκε, οι προβλέψεις ήταν λανθασμένες. Ολο το διαθέσιμο φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της δικής του οικονομίας, η οποία ανασυγκροτείται γρήγορα. Από τους Ιρανούς, η Ευρώπη δεν μπορεί να αγοράζει πρώτες ύλες για πολιτικούς λόγους - ισχύει το γνωστό εμπάργκο. Για να προμηθευτούν το τουρκμένικο φυσικό αέριο, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί αγωγός στο βυθό της Κασπίας Θάλασσας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα το νομικό καθεστώς της Κασπίας. Οι Τουρκμένοι εδώ και 10 χρόνια μας απειλούν, πως αύριο κιόλας θα ξεκινήσουν κατασκευή. Ομως, γνωρίζουν πως η παραβίαση των διεθνών κανόνων θα προκαλέσει σοβαρή αντίδραση της Ρωσίας. Με δύο λόγια, η Ευρώπη δεν έχει καμιά άλλη λύση εκτός από το Μπακού. Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα δούμε αυτό το φυσικό αέριο. Ενώ η αποθεματική βάση του "South Stream" είναι ξεκάθαρα καθορισμένη. Με λίγα λόγια, καμία διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP δεν θα επιταχύνει το έργο, εάν δεν θα βρεθεί εγγυημένος προμηθευτής του φυσικού αερίου».Γιατί επιμένει η Ρωσία για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ;
-- Ποια είναι η στάση της Ρωσίας στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια;

Η όξυνση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, συνδέεται άμεσα και με την προσπάθεια της ρώσικης αστικής τάξης να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κεκτημένα της στην περιοχή, τα οποία απειλούνται από την επιθετικότητα άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κύρια των ΗΠΑ. Η Ρωσία δε βάζει μόνο προσκόμματα στην παραπέρα διείσδυση των ανταγωνιστών της στη Συρία, πριν διασφαλίσει τουλάχιστον τα κεκτημένα της, αλλά συμμετέχει και σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που σχετίζονται με την Ενέργεια, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων προς όφελος της δικής της αστικής τάξης. Τέτοιο παράδειγμα είναι η προσπάθεια των ρωσικών μονοπωλίων να μπουν στην ελληνική αγορά της Ενέργειας και να αποκτήσουν έτσι κομβικό ρόλο στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου προς την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρώσικη εταιρεία «Sintez» (όπως και η «Gasprom») όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από την κούρσα της εξαγοράς των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, αλλά φέρεται να έχει καταθέσει και τη μεγαλύτερη προσφορά για τον ελληνικό όμιλο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, αν η «Sintez» εξαγοράσει τις δύο εταιρείες, είναι έτοιμη να κάνει προσφορά για την αγορά και των ΕΛΠΕ, που ανήκουν στον όμιλο Λάτση και στο ελληνικό δημόσιο.

Απαντώντας στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των Αμερικανών, που θέλουν πάση θυσία να μην καταλήξουν οι ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ σε μονοπώλια της Ρωσίας, το ρώσικο κεφάλαιο διαμηνύει, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ότι «η επιτυχία μιας ρωσικής εταιρείας στη δημοπρασία για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ ανοίγει το δρόμο σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα» και ότι «οι επενδύσεις εξαρτώνται από το χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του αερίου». Τα στελέχη της «Sintez», που δεν αποκλείουν ακόμα και συνεργασία με την Gasprom για να μπουν στην αγορά της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών τους, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν αμαχητί από τη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, επειδή «η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κέντρο για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες, καθώς και από τις χώρες της Κασπίας». Λένε, δηλαδή, ότι η παρουσία στην ελληνική αγορά είναι στρατηγική τους επιλογή και συνδέεται με τον έλεγχο των νότιων διαδρόμων της Ενέργειας από περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αν οι Ρώσοι πάρουν τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, τότε βάζουν στο χέρι μια κρίσιμης σημασίας «στρόφιγγα» στους νότιους αγωγούς της Ενέργειας που διέρχονται και από την Ελλάδα, και οι οποίοι υποτίθεται ότι κατασκευάζονται, για να χάσει η Ρωσία το προνόμιο του αποκλειστικού ελέγχου της ροής Ενέργειας προς την Ευρώπη.
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι όμως και το πόκερ που παίζουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με το φυσικό αέριο της Κύπρου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ εποφθαλμιούν τα έσοδα από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του αερίου, θέλοντας επί της ουσίας να βάλουν στο χέρι τα ίδια τα κοιτάσματα. Γι' αυτό ρίχνουν από τώρα τροχιοδεικτικές βολές ότι τα κοιτάσματα θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας για το κυπριακό δάνειο από την τρόικα. Η Ρωσία, όμως, που διατηρεί παραδοσιακά οικονομικές σχέσεις με την Κύπρο, δε μένει αμέτοχη. Δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει στη δανειοδότηση της Κύπρου από την τρόικα, προσφέροντας το μερτικό της μέσω του ΔΝΤ, ενώ υπόσχεται στην Κύπρο παράταση στην αποπληρωμή του μεταξύ τους δανείου, ύψους 2,5 δισ. ΕΕ και ΔΝΤ δεν καλοβλέπουν την εμπλοκή της Ρωσίας στις σχέσεις τους με την Κύπρο, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα: Την απροθυμία κρατών - μελών τους να χρηματοδοτήσουν το δάνειο προς την Κύπρο, για να «σώσουν» τα ρώσικα κεφάλαια που βρίσκονται συσσωρευμένα στις κυπριακές τράπεζες. Να σώσουν, δηλαδή, με δικά τους χρήματα τα κεφάλαια μιας ανταγωνίστριας δύναμης. Γι' αυτό σκέφτονται τη συμμετοχή της Ρωσίας στο δάνειο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι αυτόματα η Ρωσία αποκτά λόγο στη σχέση της τρόικας με την Κύπρο και ανοίγει χαραμάδα για συνολική παρέμβαση της Ρωσίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μέρος της οποίας γίνεται πλέον και το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Είναι φανερό ότι η βαθιά καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια που οξύνονται, δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στη γειτονιά μας. Από αυτούς τους ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκεται και η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Τα μονοπώλια που εποφθαλμιούν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και τη γεωστρατηγική της θέση, την οποία απλόχερα προσφέρουν στους ιμπεριαλιστές η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα διστάσουν να στρέψουν ακόμα και τις κάννες των όπλων τους σε βάρος του λαού, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου