Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ιμπεριαλισμός αλά Ίσκρα

Σε άρθρο του για τις εξελίξεις στη Βουλγαρία, ο ιστότοπος Ίσκρα περιγράφει την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και οδήγησε στον λαϊκό ξεσηκωμό και την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ως εξής:
Η Βουλγαρία είναι γνωστή σε μας για τους μισθούς εξαθλίωσης (αν και το κόστος ζωής εκεί είναι αρκετά μικρότερο), ως τόπος υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων που ψάχνουν για φτηνά εργατικά χέρια ή και εγκαταστάσης επικίνδυνων πυρηνικών σταθμών. [...] Να σημειωθεί ότι οι ουράνιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκαν από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες , με την άδεια, φυσικά, της κυβέρνησης, που ελέγχουν ολοκληρωτικά και ολιγοπωλιακά την ηλεκτρική ενέργεια της γείτονος (δύο τσέχικες, μια αυστριακή), πράγμα που καταδεικνύει και για τη χώρα μας, τι αντιπροσωπεύει το "θαύμα" της δήθεν απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της πώλησης της δημόσιας ΔΕΗ! [...] Όταν ένας λαός είναι ενωμένος και αποφασισμένος , εγκαταλείπει τον "καναπέ" και την ατομική οργή, βγαίνοντας ενωμένος στους δρόμους, τότε καμμιά κυβέρνηση , καμμιά τρόικα , καμμιά μιντιοκρατία, κανένα μπλόκ του χρήματος , καμμιά καταστολή δεν μπορεί να τον ανακόψει!!!
Ο αναγνώστης των πιο πάνω (αλλά και ολόκληρου του άρθρου), θα προσέξει το εξής πολύ ενδιαφέρον: ενώ καταγράφεται το γεγονός ότι η Βουλγαρία κατέστη "τόπος υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων που ψάχνουν για φτηνά χέρια", σκουπιδότοπος των πυρηνικών εγκαταστάσεων πολυεθνικών και θύμα της άγριας εκμετάλλευσης ολιγοπωλιακών εταιριών άλλων χωρών όπως η Αυστρία και η Τσεχία, το άρθρο δεν χρησιμοποιεί πουθενά για να αξιολογήσει αυτή την κατάσταση τις κάτωθι μαγικές λέξεις: Κουϊσλιγκ, Τσολάκογλου, Κατοχή, Υποτέλεια, Υποταγή, Υποδούλωση, Εξάρτηση, και (Νεο)αποικία. 

Σε αντιπαράθεση, η αρθρογραφία του Ίσκρα για την Ελλάδα και την Κύπρο χρησιμοποιεί όλες τις πιο πάνω λέξεις για να περιγράψει, κατά βάση, τα ίδια φαινόμενα, και μάλιστα φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί σε λιγότερο σφοδρό βαθμό από ό,τι έχει ήδη βιώσει η Βουλγαρία:
Είναι σαφές ότι μια Ελλάδα υπό την «νεοαποικιακή» οικονομική κηδεμονία της τρόικας, που περνάει όλο και περισσότερο στην πολιτικοστρατιωτική υποταγή στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και μετατρέπεται σε όλο και πιο στενό «δορυφόρο» του Ισραήλ, διατρέχει ανυπολόγιστους εθνικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να πάρουν τη μορφή άμεσων εθνικών περιπετειών!
"Προπομπός μεγάλων συμφορών η εκλογή του Ν. Αναστασιάδη":
Το τεράστιο προβάδισμα του μνημονιακού και θιασώτη του νεοαποικιακού σχεδίου Ανάν δεν προήλθε τυχαία. Δυστυχώς, κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν ήταν με ξεκάθαρο τρόπο κατά της μνημονιακής υποδούλωσης του νησιού. [...]  Ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος στην ομηρία του νεοφιλευθερισμού και των νεοαποικιακών σχεδίων είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο κοινωνικής αντίστασης [...] 
"Αυτοκτονεί σήμερα η Κύπρος":
Δημοκρατικότατα σήμερα οι ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπέρ της οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης της χώρας τους, υπέρ της ουσιαστικής παράδοσης των κατεχόμενων εδαφών στους Τούρκους, υπέρ της μετατροπής της χώρας τους εκ νέου σε αποικία, αν και αυτή τη φορά με περισσότερους αφέντες. [...] 
Το εκπληκτικό δεν είναι ότι υπάρχει και Κύπριος «Τσολάκογλου» σαν τον Αναστασιάδη. Ούτε ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ήταν καλύτερος, ενώ στην Ελλάδα εξίσου Κουίσλινγκ και συνεργάτες των ξένων επικυρίαρχων, ουσιαστικά συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και όλο το σκυλολόι των συνεργατών και στελεχών των κομμάτων τους. [...] 
"Οι Κύπριοι ψήφισαν...Μνημόνιο και Σχέδιο Ανάν":
Με άλλα λόγια, υπερψηφίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη οι Κύπριοι γνωρίζουν άριστα ότι ψηφίζουν υπέρ της υπαγωγής της χώρας τους σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας" [...]
Και τα λοιπά, και τα λοιπά. 

Κατά συνέπεια, εγώ διαβάζοντας το Ίσκρα έκανα την εξής θεωρητική ανακάλυψη:

Όταν πρόκειται για χώρες εκτός Ελλάδας και Κύπρου, η άγρια εκμετάλλευση των κατοίκων μιας χώρας και από ολιγοπώλια ή μονοπώλια άλλων χωρών είναι καπιταλισμός.

Όταν πρόκειται για την Ελλάδα μας και την Κύπρο μας, η άγρια εκμετάλλευση των κατοίκων μιας χώρας και από ολιγοπώλια ή μονοπώλια άλλων χωρών είναι κατοχή, αποικιοκρατία, υποδούλωση, υποτέλεια, οι Γερμανοί ξανάρχονται, θα μας φάνε οι Τούρκοι, εθνική κρίση, και τα τοιαύτα.

Η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας είναι θύματα νεοαποικιοκρατίας. Οι άλλοι απλώς θύματα καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Δηλαδή, ο ιμπεριαλισμός είναι κάτι από το οποίο υποφέρει ως θύμα η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας, ενώ οι υπόλοιπες χώρες υποφέρουν από κάτι άλλο, που λέγεται καπιταλισμός.

Καλά κατάλαβα;

14 σχόλια:

 1. Τα ντοκουμέντα δείχνουν αδιάσειστα ότι καλά κατάλαβες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για δες και το επόμενο και πες μου ποια η διαφορά μεταξύ του φασιστικού "Πατριωτικού Μετώπου" και του "Ίσκρα" στην αρθρογραφία για Κύπρο, γιατί αυτή ΔΕΝ την κατάλαβα.

   Διαγραφή
 2. Η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας έγιναν θύματα νεοαποικιοκρατίας, από τη στιγμή που ανακαλύψαμε πως η Κύπρος μας κάθεται πάνω σε κάτι τρισεκατομμύρια ευρουλάκια κερδών από το Φυσικό Αέριο.

  Δεν θα μιλάμε για κανένα Καπιταλισμό γιατί τώρα εμείς είμαστε ο Καπιταλισμός αυτοπροσώπως και δεν θα μας συμπεριφέρεται κανείς νεοαποικιοκρατικά! Αποικιοκράτες θα γίνουμε ΕΜΕΙΣ γιατί εμείς είμαστε ένα μεγάλο έθνος αμα λάχει, και δεν θα μας κάνει τον έξυπνο κανείς!

  Καλά κρασιά! Ο σοσιαλισμός τους μάρανε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για δες και το επόμενο, αντεθνικιά και μειοδότισα Κυπραία, που δεν καταλαβαίνεις από Ριζοσπαστική Αριστερά!

   Διαγραφή
 3. Ακόμη,
  εάν μίλαγε για "αποικιοκρατία" στην περίπτωση της Βουλγαρίας, θα έπρεπε να ορόσει και τους ..."αποικιοκράτες", που όπως πολύ άβολα προκύπτει από το άρθρο της Ισκρα περιλαμβάνουν στις τάξεις τους, τους Αυστριακούς, τους ...Τσέχους(!!), και τους ...Έλληνες(τόμπολα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ερώτημα ακριβώς αυτό το έθεσα σε σχολιαστή που θεωρεί τις θέσεις του ΚΚΕ οπισθοδρόμηση γιατί δεν αντιλαμβάνονται τι εστί εξάρτηση σήμερα. Αν δηλαδή η Τσεχία εν προκειμένω είναι ιμπεριαλιστική χώρα και η Βουλγαρία εξαρτημένη.

   Αναμένω την απάντησή του στο σχετικό θρεντ.

   Διαγραφή
  2. Έχω μπερδευτεί λίγο, σχετίζονται και πώς το επάμ και το παμέτ; --- Το σχόλιο για Μπιτσάκη δικό μου ήταν, το απόσπασμα από σημερινό άρθρο στον Ρίζσπ. από κάποιον που εξανίσταται για την ενδοαριστερή ασυννενοησία. Τρέχα γύρευε.

   ΥΓ Για Τσεχία, μου είχαν στείλει μια μετάφραση-μπροσούρα για μια μεταλλευτική που ενδιαφέρεται για Μήλο. Ω, χαίρε! Ω, χαίρε Eλευθερία! Κάτω η Τσεχοκρατία!

   Διαγραφή
  3. Δεν σχετίζονται στελεχικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, το ΠΑΜΕΤ και το ΕΠΑΜ. Το ΠΑΜΕΤ είναι του Σταύρου Βιτάλη, που έχει και τα πατριωτικά σουπερμάρκετ με αυθεντικά ελληνικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές:

   http://www.pamet.gr/
   http://www.allilegion.gr/

   Βλ. επίσης το άρθρο "Γροθιές ειρήνης": http://radicaldesire.blogspot.com/2011/06/blog-post_5793.html

   Διαγραφή
  4. στελεχικά μπορεί να μην συνδεονται αλλα στελεχιακό δυναμικό είναι αυτό που χωρίζει τον φον δημητράκης με τον σταυρούκο.
   Ο σταυρούκος λέει και φωνάζει πως μέχρι και ο υπεύθυνος τύπου του πήγε με την χαζάκη ενω δεν μετράει τον ιφικράτη γιατί εκείνος πάει με όλα όπως η κοκα κολα.
   ο "αρχιδιάκονος" για να μην πούμε ονοματα δεν είναι ο μονος συμπαθής δωδεκαθειστής που προέρχεται από βιτάλη.
   Συμπέρασμα. Οχι απλά συγκοινωνούντα δοχεια αλλά βγαλμένα προιόντα από το ίδιο εργοστάσιο και για αυτό οι μεγαλέμποροί τους δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

   Διαγραφή
  5. TRASH

   Είναι απορίας άξιο το πως αυτοί που μιλάνε για "οικονομική κατοχή", θέλουν φτηνά δάνεια και συνέχιση της λειτουργίας των τραπεζών!
   Εάν το αστικό κράτος δεν δανειστεί- μπει εγγυητής, να δώσει λεφτά στις τράπεζες, να τα χρεωθεί και να "στείλει τον λογαριασμό" στην εργατική τάξη και σε μικρομεσαία στρώματα πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν (όπως πρώτα) και θα δίνουν φτηνά δάνεια;

   Υπάρχει λύση.Κοινωνικοποίηση των τραπεζών την οποία δεν την θέλουν! Αυτά τα λένε οι κομμουνιστές!

   Εφόσον η Ελλάδα είναι υπο "οικονομική κατοχή" και η Βουλγαρία "κατέχεται οικονομικά" και από Ελληνικές επιχειρήσεις σε σημαντικούς τομείς, η Βουλγαρία θα είναι διπλά "οικονομικά κατεχόμενη" χώρα!!

   Αυτές είναι η γελειότητες της θεωρίας της "οικονομικής κατοχής".Ilief

   Διαγραφή
  6. http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11029:dialogos-kke-synedrio-19o&catid=83:aristera&Itemid=200

   Χωρίς σχόλια.

   Διαγραφή
  7. Μπορεί να σχολιαστεί πάντως το τι έχουν αποφασίσει να τονίσουν οι λαφαζάνηδες. Κυρίως φαντεζί εκφράσεις και κάποια χοντρά σημεία κριτικής, μαζί με κάποιες άσχετες λέξεις των οποίων ο τονισμός δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.

   Και μια απορία για όσους την παλεύουν και παρακολουθούν τον βόθρο του παναγιώτη: κανένα από τα "άλλα" άρθρα του προσυνεδριακού (που είναι και η πλειοψηφία) μπήκε για να προωθηθεί κι άλλο ρε παιδί μου αυτός ο διάλογος "που εγκαινίασε το κκε" όπως λένε -- θα περίμενε κανείς ότι και την ιστορία των προσυνεδριακών θα γνώριζαν, αλλά και ότι θα θεωρούσαν κάτι τέτοιο δεδομένο οι "πολυτασικοί", αλλά είπαμε, έστριψε δεξιά ο τσίπρας και φορτώνει σακιά με άμμο πλέον ο παναγιώτης ν'αλλάξει τους συσχετισμούς, ούτε για φτύσιμο.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  8. Το χωρίς σχόλιο ήταν λόγω αηδίας, αλλά το περιεχόμενο της αηδίας αφορά αυτά που γράφεις. Ξετσιπωσιά και φτήνια μέχρι ξεράσματος. Αλλά από την άλλη, τι είναι αυτό μπροστά στην πολεμοκαπηλεία και τις φασίζουσες κραυγές του ίδιου ιστότοπου;

   Διαγραφή
 4. Το παρόν ποστ για το πως "αντιλαμβάνεται" τον Ιμπεριαλισμό η αριστερά, αποτελεί απάντηση σε αρκετά απο τα ερωτήματα που θέτεις στην ανάρτηση "V.I. Lenin Ο Ιμπεριαλισμός: Ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/vi-lenin.html

  Οι άνθρωποι δεν είναι καραγκιόζηδες αλλά απατεώνες.

  Και με πολύ θεωρητικό περιτύλιγμα μάλιστα διαφόρων συνιστωσών-ό,τι γουστάρει η αλανιάρα ψυχή σου- και παρατρεχάμενων κομμάτων, ονόματα δε λέμε γιατί είναι και ευαίσθητοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή