Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο Levy, και η διπροσωπία

13 Ιουλίου 2012:

Να επαναξεταστεί η συνεργασία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ με το Levy Economics Institute

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στη ΓΣΕΕ η συνεργασία του ΙΝΕ με το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης, που αποφάσισε η πλειοψηφία του Ινστιτούτου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση με ανακοίνωσή της καλεί σε άμεση επανεξέταση της απόφασης.

Όπως αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, "το συγκεκριμένο αμερικάνικο ινστιτούτο ανήκει στο δίκτυο των φορέων που συνεργάζονται στενά με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιστημονική και ερευνητική του αξιοπιστία, ποτέ δεν ανέπτυξε συνεργασίες -ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό - με ινστιτούτα που ανήκουν ή συνεργάζονται με κομματικούς φορείς οποιασδήποτε απόχρωσης. Επιπλέον, το πεδίο και τα αντικείμενα συνεργασίας που ανακοινώθηκαν δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους υποκατάστασης του ερευνητικού - μελετητικού έργου του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, υποβάθμισης του ίδιου του επιστημονικού του δυναμικού, καθώς και πρόσθετα προβλήματα στην ήδη ασφυκτική και οριακή οικονομική κατάσταση του ινστιτούτου.

Όπως τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, η διαχρονική προσφορά του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι προφανής και αναγνωρισμένη από το σύνολο των εργαζομένων, των συνδικάτων και της ελληνικής κοινωνίας και οι τεκμηριώσεις, επεξεργασίες του κατ’ επανάληψη έχουν αξιοποιηθεί από επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα της ιδεολογικοπολιτικής τους τοποθέτησης."Η κριτική στάση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές ενόχλησε και ενοχλεί και γι' αυτό άλλωστε δεν εγκαταλείφθηκαν οι προσπάθειες αποδυνάμωσης ή απαξίωσης του ρόλου και του έργου που επιτελεί, από φορείς ή παράγοντες που έχουν επιλέξει να κινούνται με όρους προσαρμογής σε αυτές τις πολιτικές", σημειώνει η Αυτόνομη Παρέμβαση, καλώντας την πλειοψηφία πέρα από την επανεξέταση της απόφασης να ενισχύσει με κάθε τρόπο το έργο και το ανθρώπινο δυναμικό του ΙΝΕ, το οποίο έχει επανειλημμένως έχει αποδείξει την επιστημονική του επάρκεια, έχοντας καταστήσει τον ερευνητικό φορέα των συνδικάτων αναντικατάστατο εργαλείο τεκμηρίωσης των θέσεων του εργατικού - συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Πηγή: Η Αυγή

17 Ιουνίου 2012:

Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια αναπτυξιακή δημόσια πολιτική

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2012
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy του Bard College και εκτελεστικό αντιπρόεδρο και καθηγητή Οικονομικών στην έδρα «Jerome Levy» στο Bard College. Οι γνώσεις και η εμπειρία του στα θέματα της οικονομικής κρίσης που επιμένει να συνεχίζεται στην Ευρώπη, καθώς και η ελληνική καταγωγή του, δημιούργησαν το κίνητρο για αυτή την τόσο επίκαιρη συνέντευξη, λίγες ώρες πριν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν από ποιον και με ποια πολιτική θέλουν να κυβερνηθούν. Μιλήσαμε για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, το πολιτικό του πρόγραμμα, τη διασύνδεση της κρίσης Ελλάδας - Ε.Ε. τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις χρόνιες διοικητικές και οικονομικές αδυναμίες της.

* Η Ελλάδα ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, καθώς ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να είναι έτοιμος για μια ιστορική νίκη παρά τις άγριες επιθέσεις προπαγάνδας που έχει δεχθεί, το τελευταίο κυρίως διάστημα, από το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ποια είναι η επικρατούσα αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ποια πιστεύετε ότι θα είναι η στάση της Ε.Ε. απέναντί του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά θεωρεί ταυτόχρονα αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;

Οι πρόσφατες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα και οι αναφορές για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις πολιτικές λιτότητας σε μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης (Bloomberg, NYT, Wall Street Journal) έχουν βρει κάποια θετική ανταπόκριση - παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ επικρατεί εχθρική στάση απέναντι στην Αριστερά τόσο από το πολιτικό κατεστημένο όσο και από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά ακόμη και οι αγορές και η κυβέρνηση Ομπάμα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας είναι αναγκαία και ότι η χώρα δεν πρέπει να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.

Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες έχουν χάσει σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας τους όσον αφορά την ικανότητά τους να αποτρέψουν μια σοβαρή κρίση που επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά επίσης την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, και τον υπόλοιπο διασυνδεδεμένο κόσμο. Αναμφίβολα, η Ε.Ε. θα είναι άβουλη με μια ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαπραγματευτεί σκληρά προκειμένου να διατηρήσει τη σημερινή δομή του Μνημονίου, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι στο τέλος όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά ίσως και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης τύπου Μάρσαλ, και αυτό όχι για τη σωτηρία της Ελλάδα, αλλά της ίδιας της Ευρωζώνης.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν, σε κάποιο βαθμό, συνειδητοποιήσει ότι η διάσωση του ευρώ απαιτεί από αυτούς να αλλάξουν πορεία, αλλά ανησυχούν για τον «ηθικό κίνδυνο» που θα δημιουργήσουν οι πολιτικές τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από το ευρώ και δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Συνεπώς, αν αναστείλουν τις πληρωμές, ο κίνδυνος για τη διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι πολύ υψηλός. Από την άλλη πλευρά, κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη γνωρίζοντας ότι υπάρχει συντριπτική υποστήριξη για τη διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος της χώρας. Έτσι, η καπηλεία του φόβου και η προπαγάνδα από το κατεστημένο είναι άστοχες κινήσεις.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών, η αύξηση της φορολογίας και τα μέτρα λιτότητας είναι αυτά που έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Συμμεριζόσαστε αυτή την εκτίμηση αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος που έχει πάρει αυτή τη θέση, αλλά είναι πιο γενναίος και πιο επίμονος στο να υπογραμμίζει ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε άνευ προηγουμένου αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές τάσεις και στην τελική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να γίνει κατανοητό σχετικά με το έλλειμμα είναι ότι μεγάλο μέρος του δεν οφείλεται σε διακριτικές δαπάνες, αλλά προκύπτει λόγω των αυτόματων σταθεροποιητών. Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να διολισθαίνει σε ύφεση, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φορολογικών εσόδων και δαπανών. Αν μια κυβέρνηση μειώσει το έλλειμμα με περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων, όπως απαιτεί η τρόικα, ή αυξήσει τους φόρους, το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το εθνικό εισόδημα και να συρρικνωθούν τα φορολογικά έσοδα καθιστώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού ακόμα μεγαλύτερο.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν εκπληρώνονται οι στόχοι της τρόικας αναφορικά με το έλλειμμα. Επιπλέον, η αύξηση των φόρων σε μια κοινωνία όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται από καταφανή φαινόμενα μαζικής φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, το μόνο που έχει κατορθώσει να πετύχει είναι να ενισχύσει την παραοικονομία. Ακόμα χειρότερο, αυτά τα μέτρα συρρικνώνουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανεργίας και της κοινωνικής αναταραχής.

* Σε ποιο βαθμό η ελληνική κρίση είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση;

Η κρίση κυρίαρχου χρέους δεν είναι μόνο ελληνική κρίση. Από το 2009, η ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν μια προσπάθεια απομόνωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της προβληματικής περιφέρειας ώστε να παραμείνει οικονομικά άθικτη η υπόλοιπη Ευρώπη. Η σκέψη τους ήταν ότι τα δύο σχέδια «διάσωσης» για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για λιτότητα, θα ηρεμούσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα απέτρεπαν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι καθαρή φαντασία.

Η απομόνωση της ελληνικής τραγωδίας δεν είναι δυνατή. Τα έθνη και οι τράπεζες της Ευρώπης είναι στενά συνυφασμένα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και το EFSF κατέχουν μεγάλα δάνεια από τον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και από άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες. Το «κούρεμα» για τους ιδιώτες επενδυτές ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν άλλαξε την πεποίθηση των χρηματοοικονομικών παραγόντων ότι τα προβλήματα στην Αθήνα θα είναι αναπόφευκτα μεταδοτικά. Η τιμολόγηση των ισπανικών ομολόγων, παρά την προτεινόμενη τραπεζική διάσωση των 100 δισ. ευρώ, των ιταλικών και ακόμη και των γερμανικών ομολόγων, αντανακλούν αυτή την απαισιόδοξη προοπτική. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν επίγνωση αυτού που οι αγορές γνωρίζουν εδώ και καιρό: τα μπαλώματα είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Αλλά η επιθυμία να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο η κρίση χωρίς τη θέσπιση πανευρωπαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών είναι προφανώς ακαταμάχητη.

Έτσι λοιπόν, αντί δυναμικών μεταρρυθμίσεων, βλέπουμε την ίδια αποτυχημένη τακτική να επιβάλλεται τώρα και στην περίπτωση της Ισπανίας. Αλλά τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη «διάσωση» της Ισπανίας θα διαρκέσουν για άλλη μια φορά ελάχιστες μόνο ημέρες. Ένα ευρωζωνικό πρόβλημα απαιτεί ευρωζωνική λύση. Αυτό περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων, ευρωζωνική ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων για να περιοριστούν οι επιδρομές στις τράπεζες και λειτουργία της ΕΚΤ ως δανειστή ύστατης προσφυγής μέσω του EFSF προκειμένου να παρακαμφθεί η απαγόρευση δανεισμού απευθείας προς τις εθνικές κυβερνήσεις.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στην αγορά εργασίας ως μέσα ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί πλήρως καταστροφικό ή όχι;

Χρησιμοποιώντας μια κρίση για την υιοθέτηση του νεοφιλελεύθερου πακέτου πολιτικών, που συμπεριλαμβάνουν την «πλήρη απελευθέρωση των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών» (ηλεκτρική ενέργεια, δημόσια συστήματα ύδρευσης, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.), μια διεξοδική ανασκόπηση και αναδιάρθρωση των κανόνων που διέπουν την πρόσληψη και τον διαχωρισμό των υπαλλήλων, τη «διοικητική αποτελεσματικότητα» και τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αποτελεί πρότυπο μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΔΝΤ, που εφαρμόζεται πάνω από 35 χρόνια με θεαματικά καταστροφικά αποτελέσματα.

Οι νεοφιλελεύθεροι της Ε.Ε. και ΔΝΤ εκμεταλλεύονται την κρίση όχι μόνο για να επιβάλουν λιτότητα, αλλά και για να ακυρώσουν την κοινωνική νομοθεσία και να ιδιωτικοποιήσουν την οικονομία όσο περισσότερο γίνεται. Και αυτή τη φορά δεν είναι κάτι το διαφορετικό, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους μακριά από τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα (κυρίως με τις υπερβολές και τις καταχρήσεις που διαπράττονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δημιούργησαν τη χρηματοοικονομική κρίση) και προς τις λεγόμενες άσωτες κυβερνήσεις που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αξιοπρεπή κοινωνική νομοθεσία.

* Ποια είναι η λύση που θα έβγαζε την Ελλάδα από την ύφεση ενώ η χώρα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη;

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια αναπτυξιακή δημόσια πολιτική που θα απασχολήσει τους διαθέσιμους οικονομικούς της πόρους. Σήμερα, η χώρα διαθέτει αφθονία είτε άνεργου είτε υποαπασχολούμενου εργατικού δυναμικού, αλλά στερείται πόρων κεφαλαίου είτε από δημόσιες είτε από ιδιωτικές πηγές. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού ενεργοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, για τη διαθεσιμότητα ρευστότητας από τις αγορές και για την ανάκτηση εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ο μεγάλος χρονικός ορίζοντας που απαιτείται για να συμβούν αυτά επιβάλλει την άμεση εμπλοκή του κράτους στους βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αλλά ο δημόσιος τομέας είναι ένα βήμα από τον δημοσιονομικό γκρεμό και περιορίζεται από την τρόικα στο να επενδύσει σε αναπτυξιακά έργα. Όταν η τρόικα λέει ότι θα υπάρξει οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη ως απάντηση στη συντριπτική υποστήριξη που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, επιμένει ταυτόχρονα στην αυστηρή τήρηση της επιβαλλόμενης λιτότητας. Αυτή η συνταγή λιτότητας-ανάπτυξης αντιπροσωπεύει νέο ορίζοντα στην οικονομική ανοησία.

Οι ηγέτες των κρατών της βόρειας Ευρωζώνης έχουν την εντύπωση ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στα πρότυπα της γερμανικής οικονομίας που στηρίζεται στις εξαγωγές της. Αλλά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Γερμανίας, που συνεισφέρουν στη βελτίωση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωζώνης, εξαρτώνται από την επιδείνωση των εμπορικών ισοζυγίων άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Εν ολίγοις, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα είδους Μάρσαλ, που θα χρηματοδοτείται από εθνικά ευρωομόλογα κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Πηγή: Η Αυγή

10 σχόλια:

 1. Αρχαιοκαπηλία:

  Shelby White, wearing a pale green suit and a slightly tense smile, welcomed a reporter to the Park Avenue offices of the Leon Levy Foundation for an interview about the antiquities collection that has made her famous. Choice pieces are now on view, amid 7,500 other works from institutional and private lenders and the museum's own collection, in the Metropolitan Museum of Art's new Greek and Roman Galleries. The central atrium of the galleries, which opened this month, is named for Ms. White and her late husband, Leon Levy, in recognition of a $20 million gift they made to the museum.

  Ms. White has rarely granted interviews about her collection. In November, Italy asked Ms. White to return more than 20 objects that it claims were looted from Italian soil, according to the New York Times. Two objects from the Levy-White collection that the Italians have sought in the past — a Euphronios krater depicting Hercules slaying Cycnos and a krater attributed to the Eucharides Painter, which depicts Zeus and his cupbearer Ganymede — are currently on view at the Met.
  http://www.atrium-media.com/rogueclassicism/Posts/00005972.html

  "When New York University (NYU) officials announced last week the creation of the Institute for the Study of the Ancient World, it was widely seen as a major coup. The new Ph.D.- granting research institute, devoted to the art, archaeology, history, literature, and geography of ancient societies, was made possible by a private gift of $200 million in cash and real estate, one of the largest donations the university has ever landed. Yet some NYU faculty members, along with outside archaeologists, are aghast that the school accepted the money. One leading NYU archaeologist has already resigned from the university’s existing ancient studies center to protest the decision.

  The fracas stems from the source of the new institute’s funds: The Leon Levy Foundation, named after the late Wall Street investor and philanthropist. Levy and his widow Shelby White, the foundation’s trustee, have for years been at the center of controversies surrounding their antiquities collection, which some archaeologists believe includes objects that had been looted and illicitly traded. Indeed, several institutions, including Bryn Mawr College in Pennsylvania and the University of Cincinnati in Ohio, have adopted explicit policies against accepting funds from the foundation. “If we or our students accepted these kinds of funds, it would simply be giving credibility to the longstanding Levy-White practice of buying objects of questionable provenance,” says James Wright, chair of Bryn Mawr’s department of classical and Near Eastern archaeology. Archaeologist Colin Renfrew of Cambridge University in the United Kingdom is more outspoken: “I wouldn’t touch a gift from Shelby White with a barge pole,” he says."
  http://www.elginism.com/similar-cases/academic-backlash-against-leon-levy-foundation/20060401/379/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δωρεά 60 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κολλέγιο Bard απ' τον George Soros:

   Bard College, a small liberal arts institution in the Hudson Valley, has received a $60 million gift from the Open Society Foundations in recognition of its global involvement, which includes programs in New Orleans, Nicaragua and Russia, officials are to announce on Tuesday.

   The gift from Open Society, which George Soros created in the 1980s to foster democracies around the world, will help the college bring its disparate programs under a new umbrella, the Bard College Center for Civic Engagement, and assure their continuing operation and growth.

   “We decided to create an institutional culture of serious, thoughtful and nonpartisan engagement in the world,” said Leon Botstein, Bard’s longtime president. “Bard has really taken seriously all of the John Dewey arguments about the relationship between education and democracy. It can’t be done merely through the curriculum.”
   http://louisproyect.wordpress.com/2011/05/17/george-soros-contributes-60-million-to-bard-college-colonial-ventures/

   Διαγραφή
  2. Leon Levy, σπεκουλαδόρος της "αριστεράς":

   Continuing in this vein, Botstein co-opted multimillionaire investor and liberal Leon Levy to set up an Economics Institute at the College, where PEN-L’er Matt Forstater used to work. Levy writes occasionally for the centrist periodical “New York Review of Books,” where his preoccupations about income inequality and “irrational exuberance” on Wall Street serve the same kind of faux progressivist agenda that Felix Rohatyn’s articles used to in the 1980s.
   http://louisproyect.wordpress.com/2011/05/17/george-soros-contributes-60-million-to-bard-college-colonial-ventures/

   Διαγραφή
  3. Απόλυση του καθηγητή Joel Kovel (http://en.wikipedia.org/wiki/Joel_Kovel) από το Κολλέγιο Bard, λόγω της συγγραφής εκ μέρους του του βιβλίου "Ξεπερνώντας τον Σιωνισμό".

   Συμμετοχή Παπαδημητρίου στην απόλυση:

   "Joel Kovel has been terminated from Bard College. You can read the full statement on the firing on his website. It begins:

   In January, 1988, I was appointed to the Alger Hiss Chair of Social Studies at Bard College. As this was a Presidential appointment outside the tenure system, I have served under a series of contracts. The last of these was half-time (one semester on, one off, with half salary and full benefits year-round), effective from July 1, 2004, to June 30, 2009. On February 7 I received a letter from Michèle Dominy, Dean of the College, informing me that my contract would not be renewed this July 1 and that I would be moved to emeritus status as of that day. She wrote that this decision was made by President Botstein, Executive Vice-President Papadimitriou and herself, in consultation with members of the Faculty Senate."
   http://louisproyect.wordpress.com/2009/02/19/bard-college-terminates-joel-kovel/

   Διαγραφή
  4. Η στάση του Κολλεγίου Bard απέναντι στους Παλαιστίνιους:

   "The latest IDF blitzkrieg on Gaza has elicited a “think piece” by Bard professor Walter Russell Mead, who I have described once as the school’s Thomas Friedman. Titled “America, Israel, Gaza, and the World”, the article attempts to answer the question “Why aren’t the Americans hating on Israel more?”

   Mead cleverly tries to make his position more tenable by reducing ostensibly radical positions to a caricature: “Others allege that a sinister Jewish lobby controls the media and the political system through vast power of Jewish money; the poor ignorant Americans are the helpless pawns of clever Jews.” Well, the fact is that the major media is careful to omit any analysis that is to the left of Peter Beinart, but few of us blame this on “Jewish money”—starting with me. Israel gets kid gloves treatment because it is a reliable protector of American imperialist interests in the Middle East. Once upon a time Walter Russell Mead, before he became fat and sloppy at the trough of academic privilege, understood how this worked—at least to some degree."
   http://louisproyect.wordpress.com/2012/11/21/bard-college-israel-and-the-palestinians/

   Διαγραφή
  5. Η λούμπεν μπουρζουαζία του Κολλεγίου Bard:

   "I doubt if there’s any college president in the United States better at lining up sleazy millionaires for a Board of Trustees than Bard College’s Leon Botstein. From the arch-Zionist publisher of New Republic Martin Peretz to erstwhile corporate raider Asher Edelman (fictionalized as Gordon Gekko in Oliver Stone’s “Wall Street”), he has assembled a rogue’s gallery second to none.

   Yesterday I discovered a new rogue quite by accident. As I read the excellent piece by Daniel Wolff on Counterpunch about how charter schools have become a kind of hobby for narcissistic hedge fund managers, I seemed to recall that Bard College had spawned one or two of these as part of Botstein’s empire-building strategy. Sure enough, a Google search revealed the following:

   The Paramount Bard Academy is a collaborative effort of the Resnick Foundation, the Paramount Agricultural Companies, Bard College, and community members of Delano, California. The Academy is a unique initiative that raises expectations for students while providing a model that can contribute to significant growth in student achievement in the region. This charter school reaches out to Delano and other neighboring communities with the goal of educating a group of students that represent a demographic cross-section of the local districts. The participation of the Bard College Master of Arts in Teaching (MAT) Program allows the creation of a school in which the students and faculty of a graduate teacher education program are participating members of the teaching and learning community.

   As you may recall, Delano is in the heart of California’s agribusiness region and was the locale of some of the most militant struggles of the UFW in the 1970s. The Resnick Foundation and the Paramount Agricultural Companies are owned and controlled by Stewart and Lynda Resnick, a capitalist husband and wife team involved with liberal philanthropy. Paramount is one of the world’s largest pistachio nut growers but the couple has built a number of other businesses as well. Their first enterprise was the Franklin Mint, an outfit that sold tacky goods through late night television ads, including replicas of Princess Di’s pearl necklace. (The Royal Family sued the Resnicks unsuccessfully.)

   Stewart Resnick sits on Bard’s Board of Trustees, along with a number of other limousine liberals. His wife Lynda is something of a colorful character. She was friends with Daniel Ellsberg who asked to use her photocopier machine to make copies of the Pentagon Papers and was eventually charged as an unindicted co-conspirator, spending two years eluding prosecutors."
   http://louisproyect.wordpress.com/2009/12/15/bard-colleges-lumpen-bourgeoisie/

   Διαγραφή
  6. Ομιλία του ακροδεξιού Σιωνιστή Martin Peretz στο Κολλέγιο Bard:

   http://louisproyect.wordpress.com/2010/09/11/bard-college-martin-peretz-and-the-hasbara-counter-offensive/

   Διαγραφή
  7. Για την καταδίωξη του Joel Kovel: http://louisproyect.wordpress.com/2009/05/13/foul-play-at-bard-college/

   Για την εναντίωση του Κολλεγίου στο Κίνημα Occupy: http://louisproyect.wordpress.com/2011/10/22/bard-college-professors-attack-occupy-wall-street/

   Αντεργατικές πρακτικές:
   "I led the organization/unionization of the service staff workers at Bard College more than 20 years ago. The workforce had suffered for decades in a captive company union, set up and run by Bard. From the time we started organizing until the day we triumphed we were witness to every despicable tactic imaginable by the college. Countless bogus NLRB delaying tactics, attempted terrorization and alternate bribery of workers, surface bargaining, you name it. We finally shoved Mr. Botstein off-balance by revealing our intent to publish an ad in the NYTimes revealing the fact that he was a member of the American Federation of Musicians (at least back then) and that, among other things, his college paid women “cleaners” one dollar per hour less than male “janitors” for the same work. He seemed concerned enough about it to order his underlings to settle a union contract with us. I never had much faith or trust in liberals, and nothing I experienced with the Bard management changed my mind. Good luck in your struggle, Joel!"
   http://louisproyect.wordpress.com/2009/02/22/leon-and-me/

   Διαγραφή
 2. Χωρίς πρόθεση να αστειευτώ αυτός ο Κέϋνς ρε Αντώνη, στην αφίσα είναι φτυστός ο Παπα - δημούλης!
  Ο Σύριζα που τον τελευταίο καιρό έχει θρησκευτικές και πνευματικές ανησυχίες μήπως να ψάξει αν πρόκειται για μετεμψύχωση;Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον είναι το υβρίδιο της διασταύρωσης του σοσιαλδημοκράτη Παπαδημούλη με τον αριστερό Περικλή Κοροβέση.

   Διαγραφή