Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Η Λαγκάρντ, το CSIS, το εμπόριο όπλων και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο


"Το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τη συνάντηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS)."
Greek Money

Αλλαγή καθεστώτων από το ΔΝΤ: Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ εισέρχονται στην γαλλική κυβέρνηση μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ
Global Research: Center for Research on Globalization
Αναδημοσίευση από το Voltaire Network
22 Μαϊου 2011
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Άγνωστη στους Γάλλους, η δικηγόρος Κριστίν Λαγκάρντ έγινε η υπουργός διεθνούς εμπορίου στην κυβέρνηση Dominique de Villepin. Λίγα χρόνια πριν, υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών κόντρα σ' αυτά των γαλλικών. Οι πολιτικές της θέσεις ταιριάζουν απόλυτα με το στάτους που έχει ως μέλος του CSIS, της δεξαμενής σκέψης του πετρελαϊκού λόμπι στις ΗΠΑ. 

Το υπουργείο Οικονομικών, στρατηγικό στοιχείο της αμερικανικής διείσδυσης, μετατρέπεται σε φρούριο του Ατλαντικού. Ο Υπουργός Οικονομικών Thierry Breton είναι μέλος μιας ισχυρής φιλελεύθερης δεξαμενής σκέψης: του Ινστιτούτου Άσπεν [1], και μέλος του γαλλικού του κλάδου. Τρεις αναπληρωτές υπουργοί υποστηρίζουν τον Breton. Για σκοπούς εσωτερικής ισορροπίας της προεδρικής πλειοψηφίας, ο François Loos έχει την αρμοδιότητα της βιομηχανίας, και ο Jean-François Copé του προϋπολογισμού και της κρατικής μεταρρύθμισης. Είναι ένας νέος ηγέτης, που έμαθε τις αμερικανικές μεθόδους επικοινωνίας κάτω από την καθοδήγηση του John Negroponte [2], ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληρφοριών. Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει την ευθύνη του διεθνούς εμπορίου. 


Στο πολιτικό πεδίο η κυρία Λαγκάρντ είναι άγνωστη. Είναι μια πανέξυπνη δικηγόρος, με ειδικότητα στο κοινωνικό δίκαιο, που έγινε στέλεχος στην διηγορική εταιρία Baker & McKenzie στο Σικάγο το 1981 και έκανε καριέρα στις ΗΠΑ. Χωρίς να εγκαταλείψει την προσωπική της ζωή, όπως λένε αυτοί που έχουν αναλάβει τη δημόσια εικόνα της, ανέβηκε τα σκαλιά της πιο σημαντικής δικηγορικής εταιρίας με ειδίκευση στα οικονομικά στον κόσμο (έχει 4.400 συνεργάτες σε 35 χώρες). Στο τέλος έγινε μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής και αργότερα, το φθινόπωρο του 2004 πήρε προαγωγή στην Επιτροπή Στρατηγικής της. Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2005, έγινε μέλος της Επιτροπής Επαγρύπνησης της ολλανδικής πολυεθνικής ING, μιας από τις σημαντικότερες οικονομικές οργανώσεις στον κόσμο. Η Λαγκάρντ είναι πέμπτη στη λίστα των ευρωπαίων γυναικών επιχειρηματικών που δημοσιεύει η Wall Street Journal, και είναι 76η στη λίστα των πιο ισχυρών γυναικών στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Έκθαμβοι από την εξαιρετική της καριέρα, οι γάλλοι δημοσιογράφοι απέφυγαν να διερευνήσουν την καριέρα της. 

Αν και η επίσημη βιογραφία της δεν περιέχει αυτή την πληροφορία, η κυρία Λαγκάρντ ήταν μέλος του Κέντρου για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (CSIS) [3].

Συνπροήδρευσε, μαζί με τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι [4], στην δράση της επιτροπής ΗΠΑ/ΕΕ/Πολωνίας την οποία ετοίμασε αυτή η δεξαμενή σκέψης. Πιο συγκεκριμένα, ήταν υπεύθυνη για την ομάδα εργασιών των αμυντικών βιομηχανιών (1995-2002) και για θέματα που αφορούσαν στην φιλελευθεροποίηση των ανταλλαγών με την Πολωνία. Στις θέσεις όμως αυτές εκπροσωπούσε τα αμερικανικά συμφέροντα σε βάρος των γαλλικών εμπορικών συμφερόντων, του τομέα δηλαδή στον οποίο είναι τώρα προϊστάμενος στη γαλλική κυβέρνηση. [5] Ως δικηγόρος της εταιρείας Baker & McKenzie, η Κριστίν Λαγκάρντ εργάστηκε για τα συμφέροντα της Μπόινγκ και της Λόκχιντ-Μάρτιν σε βάρος των συμφερόντων της Αίρμπας και της Ντασώ.

Το 2003, η Λαγκάρντ έγινε μέλος, πάλι στο CSIS, της Επιτροπής για την Επέκταση της ΕυρωΑτλαντικής Κοινότητας, μαζί με το φίλο της τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και άλλες προσωπικότητες όπως ο πρώην διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) Renato Ruggiero, και ο Stuart Eizenstat, πρώην ειδικός πρεσβευτής για την αποκατάσταση θρησκευτικών περιουσιακών στοιχείων στην Κεντρική Ευρώπη. Η επιτροπή αυτή ήταν υπεύθυνη για δυνητικές επενδύσεις στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. 

Ένας άνθρωπος έπαιζε τον ρόλο-κλειδί σε κάθε μία από αυτές τις επιτροπές: Ο Bruce P. Jackson, ιδρυτής της Αμερικανικής Επιτροπής για την Επέκταση του ΝΑΤΟ, ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της βιομηχανίας αεροσκαφών Λόκχιντ-Μάρτιν, της οποίας ήταν και αντιπρόεδρος.  Χάρη στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν στις επιτροπές όπου προήδρευε η Κριστίν Λαγκάνρτ, ο Τζάκσον υπέγραψε το συμβόλαιο του αιώνα: την πώληση, τον Απρίλιο του 2003, 48 πολεμικών αεροσκαφών F-16 Lockheed-Martin στην Πολωνία αντί 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η συνδιαλλαγή δημιούργησε μεγάλο εκνευρισμό στην Ευρώπη, καθώς η Πολωνική κυβέρνηση πλήρωνε το ποσό με κονδύλια της ΕΕ για την συντήρηση του αγροτικού της τομέα.

Η συνδιαλλαγή δεν είχε καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Πολωνίας. Από τη μία, εφόσον ενσωματώθηκε στην ΕΕ, το λογικό θα ήταν η Πολωνία να είχε αγοράσε το Mirage 2000-5 MK2 της Dassault ή το Jaas-39 της Saab.

Το συμβόλαιο όμως ήταν πολύ συνδεδεμένο με την ενσωμάτωση, εκ μέρους της Πολωνίας, της αποικιοποίησης του Ιράκ μαζί με τις ΗΠΑ, το ΗΒ και την Αυστραλία. Επιπρόσθετα, ο Τζάκσον ήταν ο κύριος χρηματοδότης της Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Ιράκ [6].

Μετά από αυτή την συνδιαλλαγή, η ΕυρωΑτλαντική Επιτροπή της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπεύθυνη για την "παροχή βοήθειας σε πολωνικές εταιρείες ώστε να έχουν τη δυνατότητα καλύτερης αυτοπροβολής ως υποεργολάβοι για συμβόλαια που κερδίζονταν από τους μεγάλους εργολάβους (κυρίως τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και ως μέρος του αμυντικού εξυγχρονισμού της Πολωνίας" [7].

Μόνο αν υποθέσουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εγκαταλείψει τα προηγούμενα καθήκοντά της και ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει σ' αυτά, είναι δυνατό να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Παρ' όλα αυτά, όταν αναλυθούν οι πολιτικές θέσεις που υπερασπίζονται οι ομάδες των οποίων προήδρευε, καθίσταται αδύνατο να αγνοηθεί ότι είναι εντελώς ενάντιες με τη θέση που προάγει ο Dominique de Villepin στα Ηνωμένα Έθνη.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός δυο μέρες μετά τον διορισμό της έμοιαζαν σοκαριστικές για τα γαλλικά συνδικάτα. Η Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε να διενεργήσει μια μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου διότι, κατά την άποψή της "δημιουργεί συχνά εμπόδια για την απασχόληση και για έναν αριθμό από επιχειρημτικές αποφάσεις". Για να κατανοήσουμε όμως την οπτική της γωνία είναι σημαντικό να αναλύσουμε τις δηλώσεις της όχι σε σύγκριση με την ομιλία MEDEF αλλά σε σχέση με τις θέσεις που η Λαγκάρντ έχει ως τώρα υποστηρίξει. Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να επιβάλει το μοντέλο του αγγλοσαξωνικού εργασιακού δικαίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο στόχος της ήταν η προώθηση των συμφερόντων των εταιρειών των ΗΠΑ και όχι αυτών της Γηραιάς Ευρώπης. 

21 σχόλια:

 1. Ανώνυμο μήνυμα:

  "Για την απεργία στο μετρο ούτε μισή ανάρτηση? Ρε Αντώνη εσυ δεν ήσουν το μετρίζι της ταξικής πάλης? Τι έπαθες ξαφνικά? "

  Τελικά, αγαπημένα μου συριζουλίνια, με μπερδεύετε. Ο Γαλαξιάρχης με αποκάλεσε Χρυσαυγίτη μόλις σήμερα και άρα με προκάλεσε όσο γίνεται πιο ωμά να συνεχίσω να γράφω.

  Μόλις γράψω μπαίνετε και διαμαρτύρεστε που τρώτε κι άλλο ξεμπρόστιασμα.

  Μήπως να το συζητήσετε μεταξύ σας τι απ' τα δύο προτιμάτε;

  Ή να βάλω δημοσκόπηση:

  "Θέλετε ή όχι το LR να συνεχίζει να βρομίζει την δημόσια σφαίρα με την σαπίλα από την οποία τρέφεστε ως τα σαπρόφυτα που είστε;"

  για να ψηφίσετε και να βγάλουμε άκρη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα με το να ετεροπροσδιορίζεσαι κατά κάποιον τρόπο από όλους αυτούς τους τουιτερικούς καρνάβαλους. Μπορώ να βρω λινκς να θαυμάσεις την βαθύτητα των πολιτικών αναλύσεων του γαλαξιάρχη και των υπολοίπων (οι περισσότεροι έχουν μπλογκς και μοιράζουν απλόχερα της σοφία τους), το τελευταίο άρθρο του για την κοινωνία που θέλουμε είναι ενδεικτικό του πολιτικού επιπέδου στο οποίο κινούνται.

   Για το μετρό υπάρχουν άρθρα στο 902.gr, υπήρξε και επίσκεψη αλληλεγγύης από το παμε. Οι δράσεις των εργαζομένων έχουν προβληθεί (ευτυχώς!) και από την ανταρσυα, στον συριζα ψάχνουν στο youtube ακόμη. Λέω ευτυχώς για την ανταρσυα γιατί ο πρόεδρος του σωματείου (Σταματόπουλος) είναι ένα από τα πιο μαχητικά στελέχη τα οποία την στηρίζουν, και (όπως και με την περίπτωση του Χάρη Μανώλη) δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προβολής (τον έφαγαν οι ππδες, οι ρούσηδες, οι μαυροειδήδες κι οι βασσάλοι). Σε κάποια ανταρσυωτικα μπλογκς τώρα που κοίταξα φαίνεται πως δεν έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι τι γίνεται, είναι απασχολημένοι με το να διαφημίζουν τις ριζοσπαστικές εκδηλώσεις τους...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Κοίταξε κάτι. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το μέγεθος της μέσης επιτρεπτής μαλακίας στον εγκέφαλο του μέσου ανθρώπου στην Ελλάδα, αλλά προσωπικά όταν κάποιος με περιγράφει με τους εξής όρους: "Όταν ο Λιακοπουλισμός συνάντησε το Χρυσαυγιτισμό, τότε έκλασε ο Λένιν" νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να τον θεωρήσω ένα άθλιο και ποταπό καθήκι και να του το πω ευθαρσώς. Και δεν νομίζω ότι το δικαίωμα στην αυτοπροστασία της αξιοπρέπειας από καθήκια είναι "ετεροπροσδιορισμός." Είναι απλώς δικαίωμα στην αυτοπροστασία από καθήκια.

   Μερσί.

   Διαγραφή
 2. Μακάριοι οι αριστεροί που δεν διαβάζουν αυτά τα άρθρα σου Αντώνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί στα αριστερά μίντια αναφέρεται το γεγονός της επίσκεψης στις ΗΠΑ στεγνά και αδιάφορα, οπότε δεν θα τα μάθουν ποτέ αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμβαίνει ένα από δύο (ή και τα δύο μαζί, δεν αποκλείουν το ένα το άλλο εν προκειμένω):

   α) Κυνηγάνε ανοιχτά και απροκάλυπτα την ψήφο της αστικής δεξιάς (όχι της λαϊκής δεξιάς, αυτή πάει ΧΑ)
   β) Δεν έχουν τρόπο να το κάνουν "spin", να το χρυσώσουν όλο αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Ίσκρα, που ανεβάζει Μπογιόπουλο διαρκώς, το άρθρο του για το Μπρούκινγκς το έκανε γαργάρα. Και φυσικά η σιωπή παντού για όσα βγαίνουν στην επιφάνεια είναι εκκωφαντική.

   Διαγραφή
  2. Επίσης, σήμερα δεν είχε δεύτερη ομιλία ο Άλεξ; Δεν είδα να ανεβαίνει κάτι. Ξέρει κάποιος;

   Διαγραφή
  3. Michail Ignatiou ‏@mignatiou
   Ο κ. Τόμσεν παραβρέθηκε σε "κλειστή ενημέρωση" αμερικανικού ινστιτούτου, με ομιλητή τον κ. Τσίπρα. Η πρώτη τους γνωριμία, αν δεν κάνω λάθος.

   Διαγραφή
  4. Michail Ignatiou ‏@mignatiou
   Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις έξω από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, που περίμεναν επί 2 ώρες μέσα στο κρύο.

   Διαγραφή
  5. "Κυνηγάνε ανοιχτά και απροκάλυπτα την ψήφο της αστικής δεξιάς (όχι της λαϊκής δεξιάς, αυτή πάει ΧΑ)"

   Έτσι φαίνεται να είναι-όχι ότι η λαϊκή δεξιά χαλιέται με το Αμέρικα:


   "Η ακτινογραφία της σήψης με αριθμούς:

   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

   Μ.Ο. 2012
   ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 161.352
   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ * 111.010
   REAL NEWS 97.282
   ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 104.426
   ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 107.204
   http://portal.kathimerini.gr/NewsPaperCirculation

   Ναι, ναι, πολλοί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν εφημερίδα. Πολλοί έχουν απαξιώσει τις εφημερίδες. Πολλοί ενημερώνονται απ' το ίντερνετ (όπου υπάρχουν δεκάδες ακροδεξιά σάιτ, έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια).

   Ε, και; 500.000 άνθρωποι κατά μέσο όρο διάβαζαν κάθε εβδομάδα ακροδεξιούς, φασίστες και εφοπλιστές.

   Και μετά τα άλλα τα σούργελα πανηγυρίζανε "αριστερή στροφή"...το μυαλό σας και μια λίρα, όργια..."
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6502.html?showComment=1358889188908#c6860871972705618704   Και όπως εντόπισε και ο Cos:
   "Όσο για τους εργαζόμενους, τους παρακολουθούν αμήχανοι, φοβισμένοι, άβουλοι,τα βάζουν με το ΚΚΕ, ψηφίζουν Χ.Α. και τους κωλοτούμπες και απομακρύνονται όταν τους μιλάς για σοσιαλισμό. Τότε σε θεωρούν ή αντιδημοκρατικό(!) ή εκτός τόπου και χρόνου."
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/01/brookings.html?showComment=1358955976547#c3089737423844649405

   Αυτόν το λαό έχουμε με αυτόν θα πορευτούμε.

   Διαγραφή
  6. "Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Ίσκρα, που ανεβάζει Μπογιόπουλο διαρκώς, το άρθρο του για το Μπρούκινγκς το έκανε γαργάρα."

   Και το ηθικό δίδαγμα είναι ότι αν δεν υπήρχε Μπογιόπουλος θα ήταν όλα μέλι γάλα.

   Διαγραφή
  7. Ο Μιχάλης Ιγνατίου με μπλόκαρε γιατί του είπα κάτι για τον ΓΑΠ που δεν του άρεσε και έκτοτε δεν έχω την ευχαρίστηση να βλέπω τι λέει.
   Πάντως του την λέει του Αλέξις για τους δημοσιογράφους που περίμεναν μες το κρύο κι αυτός ο αλαζόνας δεν καταδέχτηκε.

   Διαγραφή
  8. Δυο πράγματα έχουν σημασία στα tweet, για αυτό και τα παρέθεσα:

   α) Ότι έγινε κλειστή συνάντηση με τον γνωστό μας Τόμσεν του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ σε ένα από τα αμερικάνικα ινστιτούτα, κάτι το οποίο δεν αναφέρθηκε πουθενά αλλού σε ό,τι είδα, ούτε βέβαια στα δελτία τύπου του σφύριζα ως τώρα
   β) Ότι μετά από αυτή την κλειστή συνάντηση δεν έγινε καμία δήλωση στον Τύπο.

   Διαγραφή
  9. Το ρεπορτάζ του Left.gr για παράδειγμα δεν λέει λέξη για συνάντηση με Τόμσεν:


   Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε σήμερα με τον Assistant Deputy Secretary, Eric Roubin στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παρών στη συζήτηση ήταν και Κρίστοφερ Σμαρτ από το υπουργείο οικονομικών με ειδική ευθύνη σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

   Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε - μεταξύ άλλων- ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην Έκθεση του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η πολιτική της γερμανικής ηγεσίας είναι αδιέξοδη.

   Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έκανε λόγο για την ακραία φτώχεια και την εξάπλωση του φασισμού και του αντισημιτισμού στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έγινε σοφότερη από τις εμπειρίες των κρίσεων του παρελθόντος.

   Όσον αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι χρειάζονται ομαλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα και ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.

   Για το κυπριακό σημείωσε ότι είναι κρίμα που οι ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια για επίλυση του κυπριακού δεν βρήκαν ανταπόκριση, ενώ τέλος διατύπωσε και τις πάγιες και γνωστές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
   http://www.left.gr/article.php?id=21897

   Διαγραφή
  10. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έκανε λόγο για την ακραία φτώχεια και την εξάπλωση του φασισμού και .... --> του αντισημιτισμού στη χώρα μας

   Αίσχος, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις για ρατσιστικά εγκλήματα στη χώρα τού θεσμοποιημένου ρατσισμού.

   ΥΓ Τι έγινε το σχόλιο με τον Μηλιό; Το έφαγε η CIA και το FBI; Τα περί λιτότητας, εγώ μίλησα: Γιάλμαρ Σαχτ ---> κατάργηση των ελεύθερων συνδικάτων, αναδιοργάνωση τού συνδικαλιστικού, επεκτατική πολιτική με μείωση των μισθών-επιδομάτων, υποχρεωτική εργασία και ποινές σε περίπτωση άρνησης παροχής εργασίας [διαγραφή από τον ΟΑΕΔ]. Ο Μιχαλολιάκος δεν συγκρίνεται με τη σαπίλα που φέρνει το κόμμα τής «Αριστεράς».

   Διαγραφή
  11. Η Αυγή:

   Ουάσιγκτον. Αποστολή: Γιώργος Κυρίτσης

   O ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είπε παρουσιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο πολυπληθές ακροατήριο στο Brookings το ελληνικής καταγωγής στέλεχος του Ινστιτούτου, Γ. Ανθόλις, για να συμπληρώσει ότι η αμερικανική πολιτική θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται... σοσιαλιστής.

   (...)

   Στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών

   Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής Ρ. Δούρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο, πρέσβη Γ. Αϋφαντή, επισκέφθηκε το γνωστό think tank Center for Strategic and International Studies (CSIS) - Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, όπου παρουσίασε και συζήτησε με τους ερευνητές του Κέντρου τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση, την κατάσταση στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για την οποία οι Αμερικανοί συνομιλητές έκαναν αρκετές ερωτήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους ερευνητές του CSIS στις κινήσεις που θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας αν σε έναν χρόνο από σήμερα, ή σε 8 μήνες, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές, αναλάβει τα ηνία της χώρας.

   Σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υπουργό για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τον Καύκασο, Έρικ Ρούμπιν, και υψηλόβαθμους διπλωμάτες, καθώς και εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών."
   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=745589

   Διαγραφή
  12. "Τι έγινε το σχόλιο με τον Μηλιό; Το έφαγε η CIA και το FBI; "

   Όχι, τα βρήκα στο σπαμ, δεν ξέρω γιατί. Ξαναέγινε χτες με άλλο χρήστη. Τέλος πάντων, βγήκαν, απολογούμαι.

   Διαγραφή
  13. "O ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είπε παρουσιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο πολυπληθές ακροατήριο στο Brookings το ελληνικής καταγωγής στέλεχος του Ινστιτούτου, Γ. Ανθόλις, για να συμπληρώσει ότι η αμερικανική πολιτική θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται... σοσιαλιστής."

   Γάτα ο Ανθόλις. Το πιασε το θέμα όπως έπρεπε.

   Διαγραφή
  14. Επιμένω...

   Παζαρεύουν υδρογονάνθρακες κι ενεργειακούς διαδρόμους οι σοσιαλσωβινιστές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

   Το αυτό και οι σαμαρομιχαλολιάκοι, για να μην μας πούνε και για εγκάθετους οι μπετόβλακες ανμαρχοσυριζαίοι, σαν τον γαλαξιάχη καλή ώρα.

   Όλα τα γουρούνια τη ίδια μούρη έχουν, έτσι zaphod ή όπως λέγεσαι;

   Τα γνωστά μας ονόματα, περί ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του σοσιαλσωβινισμού, να μην τα επαναλαμβάνουμε, έτσι;

   Περιμένω με αγωνία τις επόμενες επισκέψεις τους σε Μόσχα-Πεκίνο.

   Σε Μπραζίλια-Μπουένος Άιρες, ήταν μάλλον για ξεκάρφωμα.

   Τα πργματικά γκαφρά των νέων σοσιαλδημοκρατών, είναι από δω και πέρα...

   Διαγραφή
  15. Αυτό από τις ερωταποκρίσεις στο Μπρούκινγκς, δεν ξέρω αν το έχετε δει, εγώ τώρα το είδα:

   Οι απεργίες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι μια όψη του νομίσματος. Ίσως, είναι το πιο πρόσφορο μέσον, το πιο δημοκρατικό. Η απάντηση βρίσκεται στην ανάγκη των εργαζομένων να διεκδικήσουν, διότι τους αμφισβητούν βασικά τους δικαιώματα.
   Κανένας δεν θέλει να χάνει μεροκάματο. Κανένας δεν θέλει χάος. Πρέπει να ψάξουμε τις πολιτικές αιτίες που αντιδρούν οι πολίτες.
   Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη. Ο βασικός μας εχθρός είναι η λιτότητα που φτωχοποιεί τον μέσο Έλληνα. Η Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πίσω σε εθνικό σχεδιασμό. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα και θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, τις ομορφιές και τις δυνατότητές της. Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο, τόνισε. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές.
   Απαντώντας σε ερώτηση τι θα πράξει αν μια μέρα το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Είμαστε προετοιμασμένοι για σύγκρουση». Υπάρχουν συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ανέφερε.
   Εκτίμησε επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, κανένας δεν θα ασχολείτο μαζί της. Η Ελλάδα, είπε, αποτελεί το κέντρο αναφοράς, γιατί είναι ένας από τους κρίκους που αποτελούν την αλυσίδα που συνθέτουν την Ευρωζώνη. Η ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την Ελλάδα. Επανέλαβε εξάλλου, ότι το κόμμα του προτείνει μια ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε το 1953 στη Γερμανία με τη διαγραφή του 60% του δημόσιου χρέους της χώρας. Ανάπτυξη όχι για τους λίγους, αλλά για όλους. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δίκαιη κατανομή του πλούτου.
   Προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας τη γραφειοκρατία, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και επισήμανε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
   http://www.express.gr/news/politics/678974oz_20130123678974.php3

   Διαγραφή
 4. Καλημέρα

  "Ο ελληνικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα, μπροστά σε πολιτικές που συνέτριψαν αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη."

  Κάτι παρόμοιο είπε και στον Χατζηνίκο. Τελικά σου δίνεται η εντύπωση πως όλη η "θεωρία" τους (πουλαντζάς κλπ) είναι μια ερμηνεία της κοινωνίας βουτηγμένη στην σκοπιμότητα. Αν ο εργαζόμενος που δουλεύει στον Γρηγόρη ή στο Everest 10 ώρες την μέρα δεν ανήκει στην εργατική τάξη (γιατί "δεν παράγει υπεραξία, αλλά βοηθάει στην διανομή της") τότε δύο είναι οι τάξεις (στην δύση ε?): η άρχουσα μεγαλοαστική και η μικροαστική. Χρέος της αριστεράς λοιπόν είναι η προστασία της δεύτερης.Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωσή που μου έχει δώσει.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή