Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία Τσίπρα στο Brookings

Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ινστιτούτο Brookings
Ημερομηνία: 22/01/2013

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί τιμή και ξεχωριστή χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα στο Brookings:

Ένα ίδρυμα με ισχυρή παράδοση στις τεκμηριωμένες συζητήσεις.
Ένα ίδρυμα που μπορεί να καταλάβει τι διακυβεύεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σήμερα.

Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι τους μεγαλύτερούς μου να μου λένε ότι αν η Αμερική αρπάζει ένα κρύωμα, η Ελλάδα κρεβατώνεται με πνευμονία.

Σήμερα, ακούω ότι κάποιοι από τους πολιτικούς σας προειδοποιούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους ακούσει αν δε θέλει να γίνει… Ελλάδα.

Ένα πράγμα είναι σαφές: οι χώρες μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και σε μέγεθος και σε δομές. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε.

Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι.

Διότι η δική μας καταστροφή αφορά και εσάς.

Ένα πράγμα που ως Έλληνας παρατηρώ περπατώντας στους δρόμους σας, είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα. Δεν είδα κλειστά καταστήματα, βλοσυρά πρόσωπα, σημάδια απελπισίας παντού.


• Η Αμερική απέφυγε την κατάθλιψη [Σ.τ.Μ: η λέξη "depression" σημαίνει, εκτός από "κατάθλιψη" και [οικονομική] "ύφεση"] μετά το 2008.

• Προφανώς και εσείς πληρώσατε ένα βαρύ τίμημα μετά την Κρίση του 2008.
• Η οικονομία σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανακάμψει.
• Το ποσοστό απασχόλησης σας είναι ακόμα οδυνηρά χαμηλό.
• Ο λαός σας είναι ακόμα ανήσυχος.
• Εκατομμύρια κόσμου ακόμα δυσκολεύεται να κερδίσει τα προς το ζην.
• Σχεδόν όλος ο κόσμος παραμένει θυμωμένος με όλους όσοι προκάλεσαν τόσο πόνο.
• Αλλά την κατάθλιψη [βλ. παραπάνω] την αποφύγατε.

Σε αντίθεση, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη.

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής.

Είναι για εμάς σαφές ότι η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός είχαν τα δικά τους ενδογενή προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι δομικά και έχουν βαθιές ρίζες.

Δεν δημιούργησαν όμως την κρίση στην Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι ελληνική. Δεν προκάλεσαν την κρίση αλλά την επιδείνωσαν.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι λαός εργατικός. Δυστυχώς όμως συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

Ακόμα και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις χρεοκοπούν.

• Νέοι άνθρωποι υψηλής κατάρτισης με διδακτορικά από Αμερικανικά και Βρετανικά Πανεπιστήμια, δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ένα τέλος σε αυτή τη δίνη;

Η βασική απάντηση είναι διότι το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν. Την ίδια στιγμή:

• Το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών.

• Η βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του.

• Μόνο που δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό καθότι το δημόσιο χρέος μας αυξάνεται ενώ το εθνικό εισόδημα από το οποίο το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μειώνεται γρήγορα.

Και αυτός ο φαύλος κύκλος περιστρέφεται όλο και πιο γρήγορα.

Υπουργοί της Κυβέρνησης ομολογούν ιδιωτικά ότι κι εκείνοι σκέφτονται ότι οι πολιτικές τους εντείνουν την κρίση -προσθέτοντας ότι δεν έχουν εναλλακτική- ότι αυτές οι πολιτικές τους επιβάλλονται από την Ευρώπη.

Κάθε φορά που η Ελληνική κυβέρνηση κάνει άλλη μια αισιόδοξη ανακοίνωση οι άνθρωποι το συγκρίνουν με την καταστροφή που βλέπουν γύρω τους και χάνουν κάθε πίστη ότι αυτοί οι οποίοι οδηγούν το έθνος ξέρουν τι κάνουν.

Φοβούμαι πως για πολλούς οικονομολόγους αλλά και φοιτητές στον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας.

• Αν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η εφαρμογή προκυκλικών οικονομικών πολιτικών καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, μετατρέποντας μία ύφεση σε βαθειά Κρίση, ελάτε στην Ελλάδα.

Αν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η επιβολή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας εν καιρώ ειρήνης, αποτυγχάνει ως προς την αντιμετώπιση της κρίση χρέους, ελάτε στην Ελλάδα.

• Εάν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η κλεπτοκρατία καταφέρνει να παραμείνει στην εξουσία έχοντας καταστρέψει ένα ολόκληρο έθνος, ελάτε στην Ελλάδα.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο κύκλος της ύφεσης που σας περιγράφω ξεκίνησε εξαιτίας του υπερδανεισμού του Ελληνικού κράτους κατά την περίοδο που προηγήθηκε του Κραχ του 2008. Αυτό δεν είναι αναληθές.

Ωστόσο από πλευράς ανάλυσης δεν βοηθά στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε τα αίτια της κρίσης. Είναι κάπως σαν να λέμε ότι ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο πονάει. Αυτό μπορεί πράγματι να ισχύει όμως η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς προκάλεσε τον καρκίνο, τι τύπο καρκίνου ή ποια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ίασή του. Το χρέος, όπως και ο πόνος, είναι το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος.

Εάν δεν με πιστεύετε ότι το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, σκεφτείτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Ή της Ισπανίας. Τα επίπεδα του δημοσίου χρέους τους το 2008 ήταν χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους ήταν πλεονασματικοί, εν αντιθέσει με αυτόν της Γερμανίας ο οποίος ήταν ελλειμματικός. Και παρόλα αυτά η Ιρλανδία και η Ισπανία βρέθηκαν στον ίδιο φαύλο κύκλο με την Ελλάδα: περικοπές μισθών, μείωση της ζήτησης, αύξηση της ανεργίας, μετανάστευση, απογοήτευση. Γιατί;

Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι οι χώρες μας είναι μέρος μιας άσχημα σχεδιασμένης Νομισματικής Ένωσης. Μιας νομισματικής ένωσης που έκανε δύο πράγματα:

Αφαίρεσε από τις οικονομίες μας την ικανότητα να απορροφήσουν ένα σοκ, σε περίπτωση που μας χτυπήσει μια παγκόσμια ή περιφερειακή κρίση.

Και φρόντισε ώστε, όταν ήρθε το σοκ, να είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο! Γιατί μεγαλύτερο; Επειδή, κατά τη διάρκεια των «καλών εποχών», η νομισματική μας ένωση οδήγησε σε γιγαντιαίες ροές κεφαλαίων από τις πλεονασματικές χώρες στις ελλειμματικές μας χώρες. Οι ροές δημιούργησαν φούσκες που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν την εντύπωση της ανάπτυξης (μεγέθυνσης) και της προόδου.

• Στην Ισπανία, τα χρήματα που προέρχονταν από τη Γερμανία και αλλού ήταν δανεισμένα από ιδιώτες-επενδυτές. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν, οι άνθρωποι δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες για να τα αγοράσουν, οι τιμές στη συνέχεια πήγαν ακόμα πιο ψηλά, οι άνθρωποι αισθάνθηκαν πλούσιοι, ξόδεψαν περισσότερο και, ως εκ τούτου, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα στις πλάτες του ιδιωτικού χρέους.

Στην Ελλάδα, τα χρήματα από τη Γερμανία και αλλού ήταν δανεισμένα από το κράτος, το οποίο τα έδωσε στη συνέχεια στους ιδιώτες-επενδυτές για την κατασκευή δρόμων, Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Την ίδια στιγμή, η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, δεν επέτρεψαν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν το 2008, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα ήταν στο δρόμο προς την καταστροφή. Στην Ισπανία, όπως και στην Ιρλανδία, η αγορά ακινήτων κατέρρευσε, οι τιμές έπεσαν, οι άνθρωποι κατέληξαν με σπίτια που άξιζαν λιγότερο από ό,τι τα δάνεια τους, πολλοί χρεοκόπησαν. Όταν οι τράπεζες άρχισαν να έχουν πρόβλημα, το κράτος παρενέβη και ενέγραψε τις απώλειές τους στα βιβλία του. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι τράπεζες όσο και το κράτος χρεοκόπησαν.

Στην Ελλάδα, το κράτος χρεοκόπησε άμεσα, δεδομένου ότι ήταν αυτό που είχε δανειστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια, οι τράπεζες που είχαν δανείσει το κράτος επίσης χρεοκόπησαν. Στη συνέχεια, οι επενδυτές χρεοκόπησαν. Σύντομα, ολόκληρη η χώρα είχε καταρρεύσει.

Δεδομένης της δομής της ευρωζώνης, όπου τα κράτη, χωρίς μία Κεντρική Τράπεζα από πίσω τους, έπρεπε να βάλουν πλάτη στην πτώχευση των τραπεζών, και όπου οι τράπεζες έπρεπε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των χρεωκοπημένων κρατών, ήταν αναπόφευκτο ότι η θανάσιμη αγκαλιά μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και αφερέγγυων κρατών θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο.

Σε εκείνο το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση-έκτρωμα.

Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί.

• Με τον τρόπο αυτό, επέφεραν μια ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε..

Και επιμένουν ακόμα σε αυτό.

• Με τεράστιο ανθρώπινο κόστος.

• Και με ένα φοβερό κόστος για τη δημοκρατία.

Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στέκομαι μπροστά σας και ντρέπομαι βαθιά αλλά θα πω ότι κανένα από αυτά τα μαθήματα δεν το έχει πάρει η Ευρώπη.

Ένα άλλο πράγμα που μας έχει διδάξει η κρίση του 1929 είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι Ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο.

Και στο Κοινοβούλιο της χώρας μου, είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ.

Επειδή ανέφερα την περίοδο μεσοπολέμου, τη Μεγάλη Ύφεση, είναι ενδιαφέρον για μένα να συγκρίνουμε την Κεντρική μας Τράπεζα , την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη Fed (Την Ομοσπονδιακή τράπεζα), εδώ στην Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής σας Τράπεζας, κ. Ben Bernanke, έκανε την ακαδημαϊκή εργασία του, μελετώντας την Μεγάλη Ύφεση, είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Fed έχει συμπεριφερθεί τόσο διαφορετικά από την ΕΚΤ.

Αν συγκρίνει κανείς τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον κ. Bernanke κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών με εκείνη των τραπεζιτών της Κεντρικής μας Τράπεζας, θα εντοπίσει τη διαφορά. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, η Κεντρική μας Τράπεζα, φαίνεται ανέγγιχτη από την οικονομική κρίση που εξελίσσεται κάτω από τη μύτη της. Αν οι κεντρικοί τραπεζίτες μας είχαν περάσει λίγο περισσότερο από το χρόνο τους μελετώντας την Μεγάλη Ύφεση, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.

Επιμένοντας για ένα λεπτό στο θέμα της Μεγάλης Ύφεσης, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω την ευφυή επισήμανση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ότι, σε μια εποχή ύφεσης, το χειρότερο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος. Στη χώρα μου, λες και ήθελαν να αποδείξουν ότι έχει δίκιο ο Roosevelt, προς όφελός τους, οι κλεπτοκράτες αγωνίζονται να παραμείνουν στην εξουσία διασκορπίζοντας το φόβο. Το φόβο για την εναλλακτική λύση στην κυριαρχία τους. Το φόβο για εμάς. Το φόβο για την Αριστερά που εκπροσωπώ εδώ σήμερα.

Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί; Οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα.

Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μου, δε θέλει τίποτα από αυτά. Ήμασταν πάντα, και πάντα θα παραμείνουμε, ένα ευρωπαϊκό κόμμα.

Το ότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της, και ότι επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές στους ίδιους τους λαούς της, δε μπορεί να θεωρηθεί αντι-ευρωπαϊκό. Πρέπει η πολιτική μας να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης. Και στην ιδέα ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και πρέπει να το υπερασπιστούμε από τη Μεγάλη Ύφεση που εξαπλώνεται και η οποία απειλεί όχι μόνο εμάς τους Ευρωπαίους, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Θέλουμε να σταματήσουμε τον κατακερματισμό της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει να αντισταθούμε στις σημερινές πολιτικές της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου να το πω αυτό ξεκάθαρα: ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης. Όχι! Πράγματι, κατά την άποψή μου, προκειμένου να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, πράγματι προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου. Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Όχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτή η νέα στρατηγική δεν θα έρθει μέχρις ότου και εκτός εάν ένα κόμμα όπως το δικό μας φωνάξει στις Βρυξέλλες: Φτάνει πια!

Αυτό που λέμε είναι ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα. Η δανειακή σύμβαση θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Αλλά το Μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε χωρίς τέτοια σχόλια που υπονομεύουν τη σταθερότητα της οικονομίας ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, χαιρετίζω την προειδοποίηση για Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο ότι η συμφωνία αυτή έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με επιτυχία, ακόμα και αν ο Σύριζα πείσει κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνόπουλο να ξυπνάει και να κοιμάται σε καθημερινή βάση με την πρόθεση να την τηρεί.

Βλέπετε, πρόκειται για μια συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της οικονομίας. Και για το λόγο αυτό, η επίμονη εφαρμογή της συμφωνίας αυτής έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους του ανθρωπισμού.

Έτσι, αν οι ριζοσπαστικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν στο να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Και αν δεν πρόκειται να σκίσει τις συμφωνίες μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει η ετικέτα μας ως Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Σημαίνει ότι το είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου, και επενδύσεων.

Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται νέα θεμέλια.

Σημαίνει ότι δεν θα αποδεχτούμε την ευρωπαϊκή μετενσάρκωση του Χέρμπερτ Χούβερ να στοιχειώνει τους λαούς της Ευρώπης.

Σημαίνει ότι θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια να εξηγηθεί η κρίση του ευρώ, με το σχήμα “Οι τζίτζικες του Νότου ξόδεψαν υπερβολικά χρησιμοποιώντας τα μυρμήγκια του Βορρά ως εγγυητές”.

Σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να εξηγούμε ότι η κρίση του ευρώ συνέβη επειδή οι τζίτζικες της Γερμανίας και της Ελλάδας έκαναν πάρτυ πριν από το 2008, κερδίζοντας εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων μυρμηγκιών τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Και όταν συνέβη το κραχ, οι τζίτζικες της Γερμανίας και της Ελλάδας απαίτησαν ότι τις απώλειές τους θα τις πληρώσουν τα μυρμήγκια της Γερμανίας και της Ελλάδα.

Σημαίνει ότι θα απαιτήσουμε ένα Νέο Σύμφωνο (new deal) για την Ευρώπη, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου ενάντια στη φτώχεια και την απελπισία.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ τινάχθηκε από το 4 στο 27% αλλά δεν ήταν πρώτο κόμμα. Πολλοί από εσάς πρέπει να έχετε ακούσει την προπαγάνδα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα επικίνδυνα άπειρο.

Σήμερα, στέκομαι εδώ, μπροστά σας, έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, και υπερήφανος να πω:

Ναι, είμαστε άπειροι στο να συνάπτουμε σκιερές συμφωνίες με τους κλεπτοκράτες και τους ολιγάρχες. Ναι, είμαστε άπειροι στη συγκάλυψη σκανδάλων δωροδοκίας, όπως το διαβόητο σκάνδαλο της Siemens. Όπως το σκάνδαλο απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ. Ναι είμαστε άπειροι. Ναι, δεν έχουμε στο ενεργητικό μας καμία υπογραφή δανειακής σύμβασης που αντιβαίνει στη λογική της μακροοικονομίας. Ναι, οι σκέψεις μας είναι σαφείς και τα χέρια μας είναι σταθερά. Και, πάνω απ 'όλα, είναι καθαρά.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, το μήνυμά μου σε αυτό το κοινό, εδώ στο Brookings, είναι ότι το κόμμα μας θέλει να καθιερώσει έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με καλοπροαίρετους, προοδευτικούς στοχαστές από την δική σας πλευρά του Ατλαντικού.

Θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμη και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σας θεωρούν συνοδοιπόρους στην πολύπλευρη, αλλά σημαντική επιχείρηση για την αποκατάσταση της ευημερίας και της ελπίδας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο υπόλοιπος κόσμος, έχοντας σημειώσει τεράστια πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, παρακολουθεί εμάς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς με αγωνία. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε όπως ακριβώς δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους ίδιους τους λαούς μας.

Πρέπει να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι η ανθρωπότητα έχει γίνει σοφότερη από τις καταστροφές που έχει ζήσει στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ

Πηγή: Left.gr

36 σχόλια:

 1. Επίσημα πια μετά από αυτόν τον λόγο ο ΓΑΠ βλέπει την πλάτη του Αlexis...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σκέφτομαι την ΚΟΕ και τον Ρινάλντι και όλα αυτά τα πόστερ για την κατοχή και όλο του σούργελο στις πλατείες και χαχανίζω μόνος μου...

   Διαγραφή
 2. «η κρίση του 1929 είναι ότι, εάν η πολιτική τάξη αποτύχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κατάρρευσης, και η οικονομική κάμψη μετατραπεί σε ύφεση, οι Ναζί θα βρεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο.»

  Η πολιτική τάξη των ΗΠΑ αντιμετώπισε επιτυχώς την κρίση βάζοντας τους Ναζί στα κοινοβούλια. Η «διάσωση» τής Γερμανίας το 31 έγινε για την κατοχύρωση των αγγλοσαξωνικών επενδύσεων (πχ το NSDP χρηματοδοτούνταν από κύκλους τού Σίτυ τού Λονδίνου [ζεστό χρήμα]). Απότοκο τής διάσωσης ήταν οι ακόμα σκληρότερες πολιτικές λιτότητες, για την εφαρμογή των οποίων λύση αποτέλεσε ο «εκφασισμός τής δημοκρατίας». Η σκληρή λιτότητα οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση τα μικρά κράτη τής Αν. Ευρώπης, που εποφθαλμιούσε το Ράιχ. Και πάει λέγοντας ...
  ----

  Συμπέρασμα, ο γκοστ ράιτερ τού Αλέξις βλέπει πολύ Χίστορι Τσάνελ.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Συμπέρασμα, ο γκοστ ράιτερ τού Αλέξις βλέπει πολύ Χίστορι Τσάνελ."

   Για να τον καταλαβαίνουν οι Αμερικάνοι βρε. Αφού είπε το κώμμα, άλλα λέει στον καθένα, αναλόγως γούστων του ακροατηρίου, έχει ρεπερτόριο...

   Διαγραφή
 3. «οι σκέψεις μας είναι σαφείς και τα χέρια μας είναι σταθερά. Και, πάνω απ 'όλα, είναι καθαρά.»

  Κλινέξ ... τι περιγράφει εδώ ο ποιητής;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ ο ποιητής λέει: "Έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια ανοχής γιατί ο κόσμος δεν μας έχει ακόμα μάθει απ' την καλή. Οπότε την 'απειρία' μας δείτε την ως τακτικό πλεονέκτημα για σας".

   Διαγραφή
  2. Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι είχε δύσκολη αποστολή. Αυτό το περί "τι σημαίνει 'ριζοσπαστική αριστερά'", πολύ δύσκολο. Αυτή η ταμπέλα ήταν για κορόιδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην Αμερική δεν πουλιέται με τίποτα, ακόμα κι άμα πεις ότι έχεις τον Ρίγκαν πόστερ στο σπίτι σου.

   Μήπως πρέπει να αλλάξει όνομα το κόμμα; Δε βοηθάει το ΣΥΡΙΖΑ για αμερικάνικο μάρκετινγκ. Κάτι σαν "Democratic Party of Hope"?

   Διαγραφή
 4. Από πού σκατά ν'αρχίσει κανείς; Απ'το διαρκές λιβάνισμα και χυδαίο γλύψιμο της αμερικάνικης διαχείρισης της κρίσης (αυτά για τον Μπερνάνκε πρέπει να τα πήρε αυτούσια από το αφιέρωμα του time), απ'τις μπαρούφες περί ρούζβελτ, απ'τις διαρκείς δηλώσεις υποταγής, απ'τις σαχλαμάρες για την εε, απ'τα καθαρά του χέρια, απ'τις υγιείς επιχειρήσεις κτλ;

  Θα προτείνω κάτι: να μπει σε bold και η προτελευταία παράγραφος, δυτικισμός και τα μυαλά στα μπλέντερ. Τελικά κάποιες κινήσεις σε θεωρητικό επίπεδο έχουν όντως σοβαρά ερείσματα μέσα στο κόμμα (σε αντίθεση με τους γραφικούς των "αριστερών συνιστωσών" που έχουν μείνει με τ'άπαντα του τρότσκι στο χέρι). Θυμάμαι πριν 2-3 χρόνια που οι ντούρες μαρξιστικές Θέσεις αναδημοσίευαν άρθρο του Κρούγκμαν για την κρίση (τότε ο Κρούγκμαν στους αντινεοφιλελεύθερους έβαζε και τον Σάμερς και τον Μπλανσάρ) και πολλοί έξυναν το κεφάλι τους. Βέβαια ο Κρούγκμαν πλέον πρέπει να θεωρείται ακροαριστερός μπροστά στους σταθάκηδες, λάσκους, τσακαλώτους κτλ. Ούτε τα φασιστικά άρθρα του σεβαστάκη εναντίον των αντιιμπεριαλιστών ήταν τυχαία καθώς φαίνεται (μείγμα ποστόν και ραντ, και επί της ουσίας ραντ).

  Αλλά έτσι κι αλλιώς απ'ότι καταλαβαίνω όλες αυτές τις συνεντεύξεις, δηλώσεις, άρθρα κτλ των τσίπρηδων, σταθάκηδων, τσακαλώτων, σκουρλέτηδων, μπαλάφων κτλ μόνο εμείς οι κουκουέδες τις διαβάζουμε. Δεν εξηγείται αλλιώς τόση μούγκα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις δίκαιο για την προτελευταία παράγραφο. Θέσεις δεν παρακολουθούσα παρά στα φοιτητικά μου προ αμνημονεύτων, οπότε αυτά δεν τα γνώριζα.

   Νομίζω ότι αν υπάρχει θεωρητικό ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ έγκειται ακριβώς εκεί που λες: δηλαδή στην ευκολία που έχει για δάνεια από την αμερικάνικη μάλλον παρά ευρωπαϊκή σκέψη και κουλτούρα. Τα κείμενα των "αριστερών συνιστωσών" κάνουν μόνο για Κοάν, και φοβάμαι ότι το υλικό για αυτά στερεύει όσο πάει...

   Διαγραφή
  2. Εδώ το άρθρο στο οποίο αναφέρομαι, είναι από το 2009:

   http://red-traverso.blogspot.ca/2012/03/blog-post_04.html

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να εντοπιστεί χρονικά το σημείο στο οποίο ο Μηλιός πέρασε από τον οπορτουνισμό στον αμερικάνικο φιλελευθερισμό. Υποπτεύομαι ότι έχει μεγάλη σημασία για την κατοπινή εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς είναι ο μόνος που γνωρίζω που θα μπορούσα να θεωρήσω θεωρητικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την εξαίρεση Κουβελάκη και Μπελαντή, οι οποίοι όμως δεν είναι στο μέινστριμ του κόμματος και δεν έχουν ούτε κλάσμα της επιρροής και της δύναμης του Μηλιού.

   Διαγραφή
  4. Ήταν τότε που του απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ (τυμπανοκρουσίες στην Ελευθεροτυπία για τον ήρωα) --- μόνο εγώ θυμάμαι την «λεπτομέρεια»; Πώς αλλάζουν οι καιροί. Φύσηξε ο τυφώνας Σάντι τής αλλαγής και αφαιρέθηκε από την λίστα των ανεπιθύμητων.

   Διαγραφή
  5. ANTIΔPAΣH AΠO TON ΣYNAΣΠIΣMO

   Aπαγόρευση εισόδου στις HΠA

   «Πρωτοφανές κρούσμα νεο-μακαρθισμού» χαρακτηρίζει ο ΣYPIZA την απαγόρευση εισόδου στις HΠA του καθηγητή του EMΠ και μέλος της Γραμματείας του Συνασπισμού κ. Γ. Mηλιού. Mε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, καταγγέλλεται «η πρωτοφανής ενέργεια σύλληψης και ανάκρισης του Γ. Μηλιού επί 5 περίπου ώρες από το FBI στο αεροδρόμιο JFK της Ν. Υόρκης και στη συνέχεια απαγόρευσης εισόδου του στις ΗΠΑ. Η σύλληψη, ανάκριση και απαγόρευση εισόδου του Γ. Μηλιού στις ΗΠΑ είναι απολύτως αδικαιολόγητη, δεν προβλήθηκε γι’ αυτό καμία αιτιολογία από τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο που ο Γ. Μηλιός πήγαινε στις ΗΠΑ προσκεκλημένος, όπως έκανε κάθε χρόνο, σε συνέδριο που διοργάνωνε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης».


   http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_10/06/2006_187150

   Με ποιο τρόπο αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα;

   Διαγραφή
  6. Wow, πού το ξετρύπωσες; Ενδιαφέρον, πολύ.

   Διαγραφή
 5. Eπειδή κάτι τέτοιοι λόγοι γράφουν ιστορία (βλέπε Λούθερ Κινγκ), χαρείτε τον και οπτικοακουστικά
  http://www.youtube.com/watch?v=JDrPGxvHzN8

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Μηλιος εχει λιγο ακομη δρομο για να γινει αμερικανος liberal των thirties. Μολις ανακαλυψε τον Keynes ... αφου προσπαθησει να ξαναπαρει στα χερια του το "Η γενικη Θεωρια ..." αναγκαστικα θα πεσει με τα μουτρα στις εκλαικευσεις ... Ενα δειγμα ειναι οι παραπανω κοινοτυπιες. Ισως με τη βοηθεια του Galbraith να αποφευγονταν καποιες κακοτοπιες αοριστολογης αισιοδοξιας. Να ελπισουμε στο εγγυς μελλον σε βελτιωση της αποδοσης ...

  Και κατι για τον περιφημο Bernanke : Στην προσφωνηση του για τα ενενηνταχρονα του M. Friedman (2002) δηλωσε τα εξης πανηγυρικα: "Ειχατε δικιο. Το καταλαβαμε. Αλλα χαρη σε εσας δεν προκειται να ξανασυμβει." Ο κακοτυχος εννοουσε, προφανως, την οικονομικη υφεση
  ...
  Ετσι αναφερεται τουλαχιστον απο τον ανανηψαντα liberal Krugman ...
  (http://www.nytimes.com/2009/09/06/magazine/06Economic-t.html?pagewanted=all&_r=0)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμη και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σας θεωρούν συνοδοιπόρους στην πολύπλευρη, αλλά σημαντική επιχείρηση για την αποκατάσταση της ευημερίας και της ελπίδας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού". Οπότε και του χρόνου στις 17 Νοέμβρη θα πάμε μέχρι το Χίλτον και μετά για καφέ με τους συνοδοιπόρους στην πλατεία Μαβίλη. Πραγματικά όταν και αν γίνουν κυβέρνηση τι θα λένε? Φονιάδες των λαών ιρακινοί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εγω εχω μια αλλου ειδους απορια. Οταν η Α. Παπαρηγα βηξει χωρις να βαλει το χερι στο στομα όλος ο εσμός της ‘ριζοσπαστικης’ αριστερας βγαινει στα παραθυρα του (εφημεριδες και μπλογκς) να την κατηγορησει οτι σπερνει μικροβια θελει το κακο του λαου κλπ. Τωρα που ο Τσιπρας αφαιρεσε καθε φυλο συκης απο την αντιμνημονιακη ρητορια του αγαπημενου (και πολυψηφισμενου) τους Συριζα επικρατει πληρης σιωπη
  Ακομη και η ΝΔ μετεφερει τη μαχη στο βολικο πεδιο της τρομοκρατολαγνιας και τορμοκρατοφοβιας και των βιντεο στο Youtube δινοντας τη δυνατοτητα στον Συριζα να συσπειρωσει τους εξ’ αριστερων του και να πνιξει την κωλοτουμπα του
  Τυχαιο ? Δε νομιζω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μαι "αποκρυπτογραφηση" της ομιλιας του θα ηταν ενδιαφερουσα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δες εδώ: http://www.902.gr/eidisi/politiki/7589/vathia-ypoklisi-tsipra-ston-amerikaniko-imperialismo

   Διαγραφή
 10. Τι Περτούλι, τι Αμπελάκια, τι Brookings !!!

  Κοινές οι λέξεις, ίδια τα σκατά.


  26/06/2011 Περτούλι Τρικάλων, http://www.antinews.gr/2011/06/26/108775/

  «Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζω κ. Δήμαρχε, σε όλη την Ελλάδα, είναι η κατήφεια. Είναι αυτή, η αίσθηση της κατάθλιψης. Είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει, δεν πάει, δεν κολλάει, με τον Έλληνα. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε. Και αυτή την ελπίδα την δίνεις μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα, χαραγμένα με σοβαρότητα, στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής. Η οποία, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει και το μεγάλο πρόβλημα.

  Στην Ευρώπη αυτό ακριβώς προσπάθησα και έκανα.

  Να τους περιγράψω μια πραγματικότητα.


  ***

  Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010, Αμπελάκια http://arxeio.nd.gr/index.php?option=co ... Itemid=486

  ξέρετε όλοι ότι σήμερα περνάμε, ως λαός, μια πολύ δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας. Ίσως μια από τις πιο δύσκολες τα τελευταία 50 χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

  Όλες οι σταθερές, οι βεβαιότητες τις οποίες είχαμε μάθει, γενεές και γενεές, αρχίζουν και χάνονται και, δυστυχώς, δημιουργείται μία ζοφερή απαισιοδοξία. Είναι αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει ‘’εθνική κατάθλιψη’’. (...) Αυτή η μάχη απελπισίας και ελπίδας, είναι η μάχη που σήμερα γίνεται, κυρίως, στις καρδιές των νέων ανθρώπων. Σε όλη την Ελλάδα, εμείς οι Έλληνες -ίσως οι πιο αισιόδοξοι πολίτες του κόσμου από τη φύση μας- ξαφνικά έχουμε αντιμετωπίσει το αίσθημα του φόβου. Φοβάται ο κόσμος για το χρήμα που λιγοστεύει, για τις τιμές που ανεβαίνουν, για τις δόσεις που άρχισαν να καθυστερούν. Φοβούνται για τη δουλειά τους, για το σπίτι τους, για το αν θα μείνουν τα παιδιά τους στον τόπο τους.

  Αυτή τη μάχη ελπίδας και απελπισίας δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.

  ***

  K τώρα:

  22/01/2013 http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=30438

  Ένα πράγμα που ως Έλληνας παρατηρώ περπατώντας στους δρόμους σας, είναι ότι η Αμερική δεν βρίσκεται στην κατάσταση κατάθλιψης την οποία δυστυχώς η χώρα μου βιώνει σήμερα. Δεν είδα κλειστά καταστήματα, βλοσυρά πρόσωπα, σημάδια απελπισίας παντού.

  Η Αμερική απέφυγε την κατάθλιψη μετά το 2008.

  Προφανώς και εσείς πληρώσατε ένα βαρύ τίμημα μετά την Κρίση του 2008.

  Η οικονομία σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανακάμψει.

  Το ποσοστό απασχόλησης σας είναι ακόμα οδυνηρά χαμηλό.

  Ο λαός σας είναι ακόμα ανήσυχος.

  Εκατομμύρια κόσμου ακόμα δυσκολεύεται να κερδίσει τα προς το ζην.

  Σχεδόν όλος ο κόσμος παραμένει θυμωμένος με όλους όσοι προκάλεσαν τόσο πόνο.

  Αλλά την κατάθλιψη την αποφύγατε.

  Σε αντίθεση, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη.  Κοντόρης Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πάντα πίστευα ότι ο σοσιαλδημοκρατικός κύκλος (ή κωλοτούμπα) του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η πιο σύντομη ιστορικά. Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για νέο ρεκόρ...εύγε και εις ανώτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. SILVER ALERT!!
  SILVER ALERT!!

  Αγνοούνται από το βράδυ της Τριτης 22 Ιαανουαρίου(μέτα την ομιλία Τσίπρα στο Brookings),φίλοι,μέλη,οπαδοί,bloggers,τάσεις,ρεύματα του Σύριζα.

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;;

  Την τελευταία φορά εθεάθησαν να επιτίθονται στο ΚΚΕ κάτω από θέματα για τις Θέσεις και τον προσυνεδριακό διάλογο.

  Προσοχή!Πασχουν από επιλεκτική αμνησία!

  Φωτογραφία:http://www.omgsocute.com/wp-content/uploads/2009/03/3298_00030262-copy.jpg

  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα έλεγα μάλλον ότι αγνοούνται από τη μέρα που πληροφορήθηκαν εσωκομματικά για αυτές τις επισκέψεις, πριν από αρκετούς μήνες, κάνοντας τη δέουσα πάπια.

   Και βέβαια από τη μέρα που το θέμα πήρε διαστάσεις με τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων για την ταυτότητα και χαρακτήρα των εν λόγω κέντρων, τον ρόλο τους στο προμοτάρισμα του κόμματος από επίσημα έντυπά του (Αυγή, συνέντευξη Παπαδημητρίου), την κωλοτούμπα για ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, την συνάντηση με το CSIS που δεν ήταν ως τώρα γνωστή, τα πρόδηλα κοινά σημεία στην οικονομική και πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα και χρηματοδοτούμενα από συγκεκριμένους αμερικανικά think tanks, κλπ.

   Όλοι ξέρουν ότι μου αρέσει να σπάω πλάκα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σοσιαλισμό αλλά εδώ τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα πλέον.

   Διαγραφή
  2. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10763:tsipras-brookings&catid=83:aristera&Itemid=200

   Κοίτα τα δύο(!!) σχόλια από κάτω...

   Ρε συ τους παρεξηγήσαμε,αυτοί έχουν πολύ σοβαρές ενστάσεις...

   WrongTendency

   Διαγραφή
  3. Αξίζει να τα παραθέσουμε αυτολεξεί, γιατί δείχνουν το βάθος του προβληματισμού της σκεπτόμενης αριστεράς:


   Σχόλια

   -2 #2 dimiyann 23-01-2013 14:10
   "Σε αντίθεση, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ βαθιά ύφεση. Εννοώ κατάθλιψη."
   Παράθεση


   -4 #1 Δημήτρης Βασιλάκης 23-01-2013 11:04
   Να βράσω μέσα στους μεταφραστές μας. Άκου 'κεί «κατάθλιψη»! Την ύφεση απέφυγαν οι Αμερικανοί σύντροφοι, όχι την κατάθλιψη. Η λέξη depression έχει αυτές τις δυο σημασίες (κατάθλιψη, ύφεση) αλλά, διάολε, να ξέρουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε την κάθε μια.

   Διαγραφή
 13. «Τι σημαίνει η ετικέτα μας ως Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Σημαίνει ότι το είμαστε έτοιμοι για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου, και επενδύσεων.»

  Αύριο ο ΣΕΒ θα ζητήσει τα δικαιώματα χρήσης της λέξης «Ριζοσπάστης» για να ονομάσει τη νέα του εφημερίδα! Ο δικός μας Ρίζος θα μετονομαστεί σε ΠΚΕΡ, ήτοι Πρώην Κομμουνιστική Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»!

  Και μετά τον κατηγορείτε τον Αλέξη! Αυτός ανανοηματοδότησε το ριζοσπαστισμό ρε σεις! Ποιος Κάουτσκι και ποιος Κερένσκι… Αλέξης με τα χίλια! Αλέξης φορ δε γουίν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "In more recent decades, we have played our part in tearing down the Iron Curtain and championing the entry into the EU of those countries that lost so many years to Communism." http://www.euronews.com/2013/01/23/david-camerons-eu-speech-full-text - Britain and Europe και τα μυαλά στα κάγκελα, έχει και εδώ ομιλίας διαμάντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τις Ευρωπαϊκές του Πολιτείες... που να πάμε που να πάμε, λένε και ξαναλένε, α!!!!, ξαφνικά μια φώνη απ' τα παλία οι του Ινστιτούτου τα παιδιά, εδώ εδώ, που αλλού; εδώ στις Ημωμένες Πολιτείες, εδώ ήταν πάντα Alex οι Ευρωπαϊκές σου Πολιτείες. Από τη μια ο Βρεττανός και από την άλλη ο Συριζαίος ποθούν μια Ευρώπη σαβανωμένη, νατοϊκή νοητικά και καπιταλιστικά διαρθρωμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Συνεχώς, μια το ένα μια το άλλο, τα αστικά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν εντυπωσιακές κωλοτούμπες, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται! Από το ανεκδιήγητο ΠΑΣΟΚ στον αρχικωλοτούμπα Καρατζαφέρη και από την "αντιμνημονιακή" ΝΔ στην απερίγραπτη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί πλέον επάξια την πρωτοκαθεδρία στον τομέα. Το τελευταίο φύλλο συκής όμως, δείχνει ικανό να μην πέσει ποτέ. Όπως το ΠΑΣΟΚ μπορεί μεθαύριο να γίνει αντιμνημονιακό έτσι και ο Τσίπρας δεν θα διστάσει καθόλου επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, να απευθύνει "κάλεσμα ενότητας στην αριστερά"! Πολιτικοί απατεώνες όλοι τους που έχουν κάνει τον γκαιμπελισμό δεύτερη φύση τους. Όσο για τους εργαζόμενους, τους παρακολουθούν αμήχανοι, φοβισμένοι, άβουλοι,τα βάζουν με το ΚΚΕ, ψηφίζουν Χ.Α. και τους κωλοτούμπες και απομακρύνονται όταν τους μιλάς για σοσιαλισμό. Τότε σε θεωρούν ή αντιδημοκρατικό(!) ή εκτός τόπου και χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό όλα αυτά να βγουν τελικά σε καλό. Γιατί με όλα αυτά, γιατί να μην τον ψηφίσει ένας αστός της ΝΔ; Καλύτερες προοπτικές θα έχει με τον Σαμαρά; Λιγότερο δικτυωμένος με το διεθνές κεφάλαιο είναι ικανός να αποδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ νομίζω ότι η πρόοδός του στον τομέα της αστικής διαπλοκής είναι πραγματικά εντυπωσιακή και του βγάζω το καπέλο. Και μπορεί και να τα βρει και με τη ΝΔ, στο τέλος-τέλος, ώστε τα αστικά μονοπώλια να έχουν μια πλούσια γκάμα επιλογών για μπίζνες ντιλες πάνω στη καμπούρα των πεθαμένων. Τους αστείους τύπους που χαλάνε την εικόνα μπορεί εύκολα να τους πετάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι και χρήσιμοι ως νέο ανάχωμα.

   Τώρα, για αυτόν που δεν προσδοκά να "φάει" από κανένα συμβόλαιο για αεροπλάνα αλλά δεν θέλει και σοσιαλισμό και είναι τέλος πάντων αντικομμουνιστής για τον όποιο λόγο, ο δρόμος οδηγεί στον φασισμό, όπως προβλέπεται άλλωστε.

   Διαγραφή
  2. Πως μπορει να σπασει αυτο;

   Με πολεμο;
   Με μια κριση στην ευρωζωνη;

   Διαγραφή
  3. Ναι, με πόλεμο.
   Και στην Παρισινή Κομμούνα,
   Και στη Ρωσία (και το 1905 και το 1917),
   και στη Γερμανία,
   και στην Κίνα,
   και στο Βιετνάμ,
   και, και, και
   από τις στάχτες του πολέμου ξεκίνησαν οι προλεταριακές επαναστάσεις, νικηφόρες ή μη.
   Εκτός από τις αλυσίδες τους έχαναν βλέπεις και τις ζωές τους "για τ' αφέντη το ψωμί".
   Έχει ξαναγίνει και στην Ελλάδα αυτό.
   Να πάρει η ευχή, με επηρέασαν τα παλιοκομμούνια κι αναμασάω τα δικά τους.
   Εγώ, ένας παλιός αναγνώστης της Ελευθεροτυπίας.
   Είχε κάνα καλό σήμερα;

   Διαγραφή
 16. από ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/09/2010_413995 )
  Hμερομηνία δημοσίευσης: 07-09-10
  (..)Καλώς ήλθατε στο 1938

  Tου Paul Krugman / The New York Times

  (..)Η ιστορία του 1937, της καταστροφικής απόφασης του προέδρου, να ακούσει όσους υποστήριζαν πως ήλθε η ώρα να μειωθεί το έλλειμμα, είναι πασίγνωστη. Λιγότερο γνωστό πόσο λάθος συμπέρασμα εξήγαγε το κοινό από την ύφεση που ακολούθησε: αντί να ζητήσουν νέο Νιου Ντιλ, οι ψηφοφόροι έχασαν την πίστη τους στη δημοσιονομική επέκταση. Κι ύστερα ήλθε ο πόλεμος.

  Από οικονομική άποψη, ο Β΄ Παγκόσμιος ήταν πάνω απ’ όλα ένα κύμα κυβερνητικών δαπανών χρηματοδοτούμενων από το έλλειμμα, σε κλίμακα που δεν θα είχε ποτέ εγκριθεί αλλιώς. Στη διάρκειά του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείσθηκε ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του 1940, ισοδύναμο με σημερινά 30 τρισ. δολάρια.

  Αν είχε κανείς προτείνει δαπάνη μέρους, έστω, αυτού του ποσού προπολεμικά, θα άκουγε αντίστοιχες με τις σημερινές απαντήσεις. Θα τον προειδοποιούσαν για το χρέος και τον πληθωρισμό. Θα του επεσήμαιναν, ορθώς, ότι την ύφεση την προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το υπερβολικό χρέος και πως κάτι τέτοιο δεν το διορθώνεις με νέο χρέος.

  Ιδού, όμως, που τέτοιες δαπάνες δημιούργησαν οικονομική έκρηξη, η οποία έθεσε τα θεμέλια της μακρόχρονης ευημερίας. Το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- συρρικνώθηκε ως προς το ΑΕΠ. Και μετά τον πόλεμο, χάρις στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση του ιδιωτικού τομέα, η οικονομία μπόρεσε να ευδοκιμήσει χωρίς διαρκή ελλείμματα.

  Το οικονομικό δίδαγμα είναι σαφές: όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες. Οταν προσπαθείς να μειώσεις το χρέος σε εποχή λιτότητας, δημιουργείς ύφεση και αποπληθωρισμό, και το χρέος μεγαλώνει. Η ιστορία του 1938 δείχνει επίσης πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοσθούν οι θεωρίες. Στην περίπτωση του Ρούζβελτ, η τελική λύση δόθηκε ουσιαστικά κατά τύχη. Είχα ελπίσει πως αυτή τη φορά θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Αποδεικνύεται ότι πολιτικοί και οικονομολόγοι πέρασαν δεκαετίες «ξεμαθαίνοντας» και είναι αποφασισμένοι να επαναλάβουν τα παλιά λάθη.

  Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η κάμψη διορθώνεται. Χρειάζεται μόνο λίγη πνευματική διαύγεια και πολλή πολιτική βούληση. Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε αυτές τις αρετές στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.(..)

  Α μπα. O Κρούγμαν δεν προτείνει αυτό που κάποια μυαλά πιθανόν επιπόλαια να νομίζουν. Φιλειρηνιστής είναι ο άνθρωπος.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κευνς Reloaded...
  Σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες του χειρίστου είδους...
  Πάντως, με αφορμή και την ομιλία του Τσίπρα νομίζω ότι
  πρέπει να εξετάσουμε αρκετά καλύτερα την αντιπαράθεση
  Κευνσιανισμού - φιλελευθερισμού και την στάση όλων των δυνάμεων
  απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Απ' όσο
  γνωρίζω, μόνο το ΚΚΕ έχει πάρει σαφή θέση γύρω απ' το θέμα του (Νεο)Κευνσιανισμου
  ( Ο νέος Γαλιλαίος και το θαυματουργό φάρμακο του κευνσιανισμού από τον Παπαδόπολου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ήξερα το κείμενο, το βρήκα και θα το διαβάσω. Θενκς.

   Διαγραφή
 18. Ενδιαφέρουσα και η εισαγωγή του Ανθόλις στην ομιλία του λαμπρού νέου, εδώ:

  http://www.brookings.edu/~/media/events/2013/1/22-greece-economy/20130122_tsipras_transcript.pdf

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή