Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του Brookings, William Antholis, για την επίσκεψη Τσίπρα

- Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Brookings με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι αναλυτές που ασχολούνται με τη χάραξη της αμερικανικης πολιτικής να τον γνωρίσουν καλύτερα και ελπίζουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να ακούσει τις αντιδράσεις των αναλυτών για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και τις θέσεις τους για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

- Είναι η πρώτη επίσκεψη ενός αρχηγού αριστερού κόμματος στην Ουάσιγκτον. Ποια ήταν η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης;

«Ευρύτερα, οι ενστάσεις Τσίπρα σχετικά με τη λιτότητα είναι απόψεις που συμμερίζεται ένα μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ομως οι απόψεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις δομικές μεταρρυθμίσεις και για άλλα θέματα που μπορούν να κάνουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, έχουν εγείρει ερωτηματικά αν μια βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα, αν επρόκειτο να γίνει κάποια στιγμή πρωθυπουργός».

- Τι γνώμη έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;


«Είμαστε όλοι πολύ περίεργοι να μάθουμε περισσότερα για τον πολιτικό που θα μπορούσε να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν ο κ. Τσίπρας βάλει σε εφαρμογή τις πολιτικές τις οποίες υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι αν όντως ο κύριος Τσίπρας θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης. Και είμαστε όντως πολύ περίεργοι να το ανακαλύψουμε. Φυσικά, δεν πιστεύω ότι αυτό θα το καταλάβουμε από μια συνάντηση. Πιστεύω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού και πολιτικού μέλλοντος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

- Θεωρείτε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έχουν σφαιρική εικόνα για τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης;

«Εκείνοι που χαράζουν την πολιτική στις ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την Ευρώπη, έχουν μια πολύ καλή εικόνα για τα περισσότερα mainstream πολιτικά κόμματα της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο φαινόμενο. Εχει ανεβεί τόσο γρήγορα - και το γεγονός ότι αυτοαποκαλείται Κεντροαριστερά είναι κάτι εντελώς καινούργιο για πολλούς Αμερικανούς που παρακολουθούν στενά την Ευρώπη. Γι' αυτόν το λόγο αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επικείμενη επίσκεψη ως μια πρώτη γνωριμία με αυτήν την καινούργια πολιτική κίνηση η οποία δεν έχει υπάρξει μέρος τής ευρύτερης πολιτικής συζήτησης τις τελευταίες δεκαετίες».

- Τέτοιου είδου επισκέψεις στην Ουάσιγκτον είναι ευεγερτικές για το προφίλ ενός ηγέτη;

«Εξαρτάται από το πώς αξιοποιείς τις ευκαιρίες. Αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τον εαυτό του στις ΗΠΑ και στους Αμερικανούς, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν και αισθάνονται ότι βοηθούν την Ελλάδα. Κανείς δεν πρόκειται να τον κρίνει μόνο μέσα από αυτήν τη συνάντηση, αλλά η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική».

13 σχόλια:

 1. αυτοαποκαλείται Κεντροαριστερά, έλα ... πότε έγιναν τα επίσημα βαφτίσια σε ΠΑΣΟΚ-Ε-ΜΛ-ΑΙΜ; [Εθνικό Μέτωπο Λακέδων τού Αμερ. Ιμπεριαλισμού]; Ε-ΜΛ-ΑΙΜ προφέρεται εεεμ... ΜΛ εεεμ... αμήχανα ή πολυμήχανα εξαρτάται από την οπτική γωνία τής κεφαλής τού παρατηρητή [κατά το when the sun shines out one's ass, ή το to have one's head up one's arse etc.]  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τους πήδηξε ο Άνθολις. Και δε διαβάζει και Στρατούλη:

   "Ερ.: Πιστεύετε πως το κεφάλαιο συνεργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α/ΕΚΜ με το Κ.Κ.Ε. έχει κλείσει οριστικά ;

   Απ.: Όχι βέβαια, αλλά, το αντίθετο, σήμερα λόγω των έκτακτων συνθηκών και του μεγέθους της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχονται οι λαϊκές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις το θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς είναι ανοικτό όσο ποτέ.

   Ο στόχος της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΥΣΥΑ, είναι κεντρικής πολιτικής και ιστορικής σημασίας, από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα να υπάρξει αξιόπιστη και νικηφόρα αντιμνημονιακή προοδευτική διέξοδος από την κρίση."

   "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατρέπεται σε «νέο ΠΑΣΟΚ» αλλά σε μία μεγάλη δύναμη της Αριστεράς, δημοκρατική, ριζοσπαστική και κινηματική, που θέλει όχι να διαχειριστεί αλλά να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη και ν’ ανοίξει νέους ελπιδοφόρους εναλλακτικούς δρόμους προοδευτικής και σοσιαλιστικής ανασυγκρότησης με δημοκρατία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη."
   http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10740:stratoulis-kk4ever&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

   ΡΕ ΑΣΤΑΔΙΑΛΑ ΑΠΟ ΔΩ ΧΑΜΩ...

   Διαγραφή
  2. Κι αυτό:

   Σε μια ομιλία πραγματικό περιβόλι δήλωσε ευθαρσώς ότι ανάμεσα στους ίδιους και τις ΗΠΑ «υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε».

   http://www.youtube.com/watch?v=vePA4puzc8U

   I'm always chasing rainbows, ... My schemes are just like all my dreams, Ending in the sky.

   Διαγραφή
  3. "Σε μια ομιλία πραγματικό περιβόλι δήλωσε ευθαρσώς ότι ανάμεσα στους ίδιους και τις ΗΠΑ «υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε». "

   Θυμίζω:

   "- Είναι ένα άνοιγμα δικό σας αυτό προς τις ΗΠΑ; Γιατί η Αριστερά εδώ και δεκαετίες εξέθρεψε τον αντιαμερικανισμό στη χώρα μας;

   Η Αριστερά ανταποκρίθηκε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης σε όλα τα μεγάλα διλήμματα, σε όλες τις κρίσιμες ιστορικά περιόδους σε αυτόν τον τόπο. Στην Κατοχή οι αντάρτες στο βουνό συνεργάζονταν με τους Άγγλους. Όταν όμως αυτοί επιχείρησαν να εντάξουν τη χώρα στη δική τους σφαίρα επιρροής, πήγαν απέναντι. Δεν έχουμε μίσος με τους λαούς. Με τον αμερικανικό λαό, το θέμα ήταν η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, που ήθελε την Ελλάδα ενταγμένη στη Δυτική σφαίρα επιρροής. Και με πολύ βίαιο τρόπο, μάλιστα, σχεδίασαν και εκπόνησαν αυτή τη πολιτική. Μη ξεχνάμε ότι οργάνωσαν τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Δεν είναι, όμως, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ οι ίδιες."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/11/6.html

   Διαγραφή
  4. Και αυτό, πιο φρέσκο:

   "For many decades the Greek Left assumed that Americans were no more than murderers of “the peoples” and that imperialism was the one and only enemy. For members of the communist party’s youth, wearing Levi’s jeans and buying American rock and jazz records was a major ideological issue. Those who did succumb to the temptation to buy these items would desperately try to conceal these “weaknesses” in order to avoid being expelled from the party. As for Hollywood movies, they were considered as the “seeds of evil” and were heavily criticized by leftist movie critics who praised the greatness of the Soviet movie making industry.

   Everyone has the right to wrong ideas. But some wrong ideas are akin to tight shoes you can’t wait to take off your hurting feet. As it happens, a large part of the Greek Left has taken off these “tight shoes”.

   The leader of SYRIZA (Party of the Greek Radical left leading the opposition), Alexis Tsipras is a former member of the communist party’s youth. It was his progression through the ranks of this party that brought him finally into a position to claim the leadership of the country. Now, he most likely realizes it takes a lot more than moving through a party’s rank to achieve this."
   http://rizopoulospost.com/alexis-tsipras-discovers-america/#axzz2Iiatfypx

   Bonus: http://rizopoulospost.com/wp-content/uploads/2013/01/akexstsipras.jpg

   Διαγραφή
  5. Bomb, bomb! Who's there? , i' th' name of Belzebub? ... Drone, drone! Who's there, in th' other devil's name? Obama's kill list ...

   Διαγραφή
  6. http://www.wsws.org/en/articles/2013/01/22/fias-j22.html

   Η DEA, που είναι η DEA και η AntiFa-Kerfuffle; Πόστερ, θέλω πόστερ.

   Διαγραφή
 2. Ωραία, βρήκαμε και τραγουδάκι για την περίσταση, μερσί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ το καλό πράμα:

  http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-sto-brookings-tha-apaitisoyme-ena-new-deal

  Κατάθλιψη βιώνει η Ελλάδα... ποιος καπιταλισμός και μπαρμπούτσαλα... ένα καλό team ψυχολόγων και ψυχιάτρων θέλουμε μπας και σωθούν και οι υγιείς επικερδείς επιχειρήσεις...

  1000 Κοαν μπορείς να κάνεις με αυτό το link...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανέβηκε ήδη;

   Ζωγράφισε ο Αλέξης! Εγώ από αύριο θα κάνω τα ευρώ δολάρια!

   Διαγραφή
  2. Αντώνη εγώ δεν έχω ευρώ έχω κατάθλιψη...

   Διαγραφή
  3. Ανέβηκε ήδη;=Ανέβηκε ήδη+χαμογελάκι εννοούσα

   Διαγραφή
  4. Ρε Γιώργο, μήπως έχουμε...αριστερή μελαγχολία;

   Διαγραφή