Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Σωματείο Εργαζομένων "Ελληνικής Χαλυβουργίας": Νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη εργατών και απολυμένων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη εργατών και απολυμένων
Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας καταθέτοντας συγκεκριμένα αιτήματα

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβασή του ώστε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους 125 απολυμένους χαλυβουργούς αλλά τους υπόλοιπους εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο που επί εννέα μήνες έδωσαν σκληρό απεργιακό αγώνα, ζητάει με επιστολή του το σωματείο των εργαζομένων.

Στη επιστολή το σωματείο ζητάει συνάντηση με τον υπουργό την ερχόμενη Τετάρτη 23 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι για να του καταθέσουν συγκεκριμένα αιτήματα και ειδικότερα:

-- «Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους απολυμένους χαλυβουργούς αλλά και στους υπόλοιπους οι οποίοι εκτός από την 9μηνη απεργία στην πορεία βρέθηκαν σε 3μηνη διαθεσιμότητα.

-- Καταβολή των ενσήμων για το διάστημα της απεργίας σε όλους στους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι υπάρχουν και πολλοί χαλυβουργοί που τα χρειάζονται ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

-- Παρέμβαση για απολυμένους που δεν έλαβαν αποζημίωση και δεν καλύπτονται από το Ταμείο Ανεργίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Παναγιώτη Παπανικολάου στον οποίο ο ΟΑΕΔ αρνείται καταβολή επιδόματος επικαλούμενο Βασιλικό Διάταγμα του 1920.

-- Τέλος, ζητάει τη παρέμβαση του υπουργείου για την επαναπρόσληψη των 125 απολυμένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία».

Υπενθυμίζουν δε στον υπουργό, ότι για το δεύτερο και τέταρτο αίτημα έχει δεσμευτεί προσωπικά για την επίλυσή τους.

Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

 1. δεν ανησυχώ καθόλου . Είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι αύριο με εντολή του πρωθυπουργού θα καταφθάσουν 10 διμοιρίες των ΜΑΤ με εντολή να ξανανοίξουν το εργοστάσιο που τόσο άδικα έκλεισε ο βιομήχανος.

  "Μετά από εισαγγελική παρέμβαση, κατόπιν εντολής Σαμαρά, άνοιξε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πύλη της μονάδας Ασπροπύργου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, που εδώ και εννέα μήνες τελεί υπό απεργία.

  «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις η πολιτική πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά ήταν καθοριστική για να ανοίξει το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό»"

  http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=211890

  που είναι όλα αυτά τα παπαγαλάκια κατά φαληρο μεριά και όχι μόνο να μας εξηγήσουν πως ακριβώς είναι ιερό το δικαίωμα στην εργασία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Aπό Ριζοσπάστη
  ( http://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=15/1/2013&id=14396&columnId=161 )

  (..) Νόμοι προστασίας της εργοδοτικής ασυδοσίας

  Παπαγεωργίου Βασίλης

  Οι νόμοι του αστικού συστήματος είναι κομμένοι και ραμμένοι να εξυπηρετούν σε κάθε επίπεδο τα συμφέροντα των εργοδοτών και το γεγονός αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Αυτό συνέβη και με τον Παναγιώτη Παπανικολάου έναν από τους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς με πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα στο κάτεργο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση. Ο Π. Παπανικολάου από τους πιο πρωτοπόρους απεργούς απολύθηκε αμέσως μετά την απεργία, καθώς η εργοδοσία του Μάνεση τον «κατηγόρησε» για ...«ψευδομαρτυρία». Αυτό, καθώς σε κάθε «εργατοδικείο» που έστηνε η εργοδοσία και ο απεργοσπαστικός της μηχανισμός κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν αυτός που πήγαινε και υποστήριζε το σωματείο του και την απεργία τους. Ηταν αυτός που, επίσης, κατέθεσε και για το δυστύχημα με την πτώση του γερανού πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα έναν νεκρό εργάτη και έναν ακόμα καμένο σε όλο του το κορμί και κατήγγειλε τις συνθήκες «Νταχάου» που επικρατούν μέσα στο εργοστάσιο. Μετά την απόλυσή του, λοιπόν, τον περασμένο Ιούλη - εκτός από τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες που κίνησε - απευθύνθηκε στα γραφεία του ΟΑΕΔ και έκανε αίτηση για να του χορηγήσουν το επίδομα ανεργίας, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Ο καιρός πέρναγε και ο ΟΑΕΔ αργούσε να του εγκρίνει το επίδομα, επιτείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε από την πολύμηνη απεργία, αλλά και τη μη καταβολής της αποζημίωσης λόγω της κατηγορίας του Μάνεση. Τελικά, μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΑΕΔ του γνωστοποίησε, ότι δε θα του χορηγήσει το επίδομα γιατί σύμφωνα με ...νόμο του 1920 δεν το δικαιούται, επειδή υπάρχει σε βάρος του κατηγορία «ψευδομαρτυρίας»!!!

  Αυτή είναι η εργοδοσία και αυτοί είναι οι νόμοι που το αστικό κράτος έχει φροντίσει να δημιουργήσει, για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο όλα τα συμφέροντά της. Οπως, άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, έθεσε σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό και έκλεισε το εργοστάσιο, για το οποίο, με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στάλθηκε ολόκληρος στρατός από ΜΑΤ, προκειμένου να το ανοίξουν.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή