Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Το Κοάν της ημέρας

Το κρίσιμο είναι να κατανοήσουμε βαθειά ότι η μεγάλη αφύπνιση των ίδιων των λαών που είναι σήμερα το ζητούμενο οφείλει να αναζωπυρώσει τις αξίες και τις αρετές που πηγάζουν από τις ανθρωπολογικές ποιότητες οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα και το στόχαστρο του νεοφιλελεύθερου κανιβαλισμού. Οι εν λόγω αρετές και αξίες συνιστούν το υπόβαθρο τόσο της αριστεράς όσο και του χριστιανικού λόγου, ενυπάρχουν, γενικεύονται και ριζοσπαστικοποιούνται με διαφορετικό τρόπο εντός τους. Ο χριστιανικός λόγος και η αριστερά αποτελούν θύλακες - όχι τους μόνους - αυτών των πρωταρχικών αρετών που πρέπει να αναζωπυρωθούν. Η μεγάλη αφύπνιση που είναι το ζητούμενο οφείλει με επιδέξιο τρόπο και με την επινόηση νέου λεξιλογίου να μιλήσει ξανά για αυτές τις πρωταρχικές αρετές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη, η προσφορά, η τιμιότητα, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία. Πάνω σε αυτές μπορούν οι λαοί να βρουν το στιβαρό έδαφος για να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.

Ζούμε σε εκείνες τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία όπου το κατεπείγον της πολιτικής και κοινωνικής δράσης και της απάντησης σε καθημερινά αδιέξοδα βραχυκυκλώνεται με υπαρξιακά ζητήματα και θεμελιακές λογικές και επιλογές. Η δεκτικότητα των ανθρώπων σε τέτοια μεγάλα ερωτήματα είναι πρωτοφανής και η κινητοποίησή τους περνάει μέσα από αυτό το βραχυκύκλωμα. Ο λαός μας και άλλοι λαοί πρέπει να κάνουν μια μεγάλη ανατροπή, ανθρωπολογικής εμβέλειας, αν θέλουν να μείνουν απλά όρθιοι. Άλλωστε, όποτε βελτιώθηκε έστω και λίγο η ζωή των πολλών και πήγε η ιστορία παρακάτω πάντα έγινε μετά από ένα πέταγμα στον ουρανό. Ένα πέταγμα στον ουρανό το οποίο συνιστά κοινό τόπο τόσο της αριστεράς όσο και του χριστιανικού λόγου, παρά τις μεγάλες διαφορές. Ας αναλάβουμε να μορφοποιήσουμε και να φέρουμε σε πέρας το πέταγμα που απαιτούν οι δικοί μας καιροί ένα καινοφανές πέταγμα στον ουρανό που ο χρόνος εναπόθεσε, είτε το θέλουμε είτε όχι, στα δικά μας χέρια.

Σκέψεις και στοχασμοί πάνω στο "Εκκλησία και Αριστερά" του Ανδρέα Καρίτζη:


9 σχόλια:

 1. Ελεος ρε Αντώνη, έλεος!!!!
  Εχω πεθάνει στο γέλιο!
  Υ.Γ. Νομίζω οτι αδικείς το πουλάκι Τσίου συσχετίζοντάς το με τον κύριο Καρίτζη.
  Γιώργος Π. (χάθηκα τελευταία, λόγω ανωτέρας βίας, αλλά....I' m back....)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η έφοδος έγινε πέταγμα...
  ώιμε
  ώιμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρένα να ένα ντόλαρ· Τζόνι, να ένα άλλο· Νάντια, να τα ντόλαρς. Ντόλαρς, Αλέξ, έλα. Έλα ντόλαρς μέλι.

  Αναγνωστάρι: Οι Αδιάφθοροι:

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/7669/gia-ta-matia-ton-imperialiston
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/24/obama-legislation-alliteration-lgbt-rhetoric

  Serious about your administration's commitment to policies on LGBT non-discrimination (a still unfulfilled 2008 campaign promise)? Pick up a pen and sign the executive order you refused to sign last April – the one that would ban federal contractors from discriminating against employees based on sexual orientation or gender identity ... etc.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λίγο μετα- , λίγο ΣΥΡΙΖΑ και τ' αγόρι μου

  parallhlografos.wordpress.com/2013/01/24/τα-πράγματα-δεν-πάνε-και-πολύ-καλά/

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απίστευτοι νεοκαραγκιόζηδες..
  Ένα (καινοφανές) πέταγμα στη χωματερή και να είναι κι ευχαριστημένοι.

  γουίλις δεκίντης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επειδή τα παλικάρια εκεί στη Ριζοσπαστική Αριστερά με τόση μπουρδολογία που εκτοξεύουν συμπεραίνω ότι το έχουν ρίξει σίγουρα στα ναρκωτικά και καθότι και είναι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης των μαλακών, μάλλον του ταιριάζει καλύτερα το πρεζάκι ΤΣΙΟΥ...

  http://www.youtube.com/watch?v=cnlq2iXzJCs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάντως είναι ανεξάντλητοι:

  origin2.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=63771575

  Mitsaras

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτοί έχουν παραφρονήσει εντελώς...
  Ας πάρουν δυο χαπάκια...

  http://www.youtube.com/watch?v=ZDEnkoIDjvs

  ΑπάντησηΔιαγραφή