Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση στον Γιώργο Ρούση (δεύτερο μέρος)

Για τις επιμέρους παρατηρήσεις σας:

Σχετικά με την θέση 9, περί ταξικής φύσης του αστικού Συντάγματος και καθηκόντων της εργατικής τάξης, παρατηρείτε: "προφανώς δεν γνωρίζεις ότι το ΚΚΕ για να νομιμοποιηθεί υπέγραψε ότι δεσμεύεται να τηρεί το αστικό σύνταγμα."

Ασφαλώς και το γνωρίζω, όπως το γνωρίζουν όλοι κύριε Ρούση. Ωστόσο, δεν γνωρίζω την σκοπιμότητα αναφοράς σ' αυτό. Την εννοείτε στα πλαίσια "στριμώγματος" του κόμματος, όπως κάνουν οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι εδώ και χρόνια, ή όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν δήλωνε: "Κάνω έκκληση και στην Αριστερά να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα. (...) Ανυπακοή, αν το πάρει κανείς στα σοβαρά, δεν το παίρνω φυσικά και δε νομίζω ότι και αυτοί το εννοούν, σημαίνει επανάσταση, σημαίνει εμφύλιο πόλεμο. Αυτό θέλουν; (...) κάνω πρώτον έκκληση προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιτέλους, εντάξει, να σταματήσει σε ορισμένα όρια εντός της νομιμότητος της δημοκρατικής, αλλά ταυτόχρονα και στην Κυβέρνηση επισημαίνω ότι έχει χρέος να προστατεύσει την έννομο τάξη."

Ή μήπως θεωρείτε ότι η εκ δεξιών υπενθύμιση ότι η νομιμότητα "δόθηκε" υπό προϋποθέσεις "συμμόρφωσης" με την αστική δικτατορία στην μεταπολιτευτική της μορφή συνιστά επιχείρημα "από τα αριστερά", κατά πώς λέγεται;

Κύριε Ρούση, υπάρχει μια νεότερη γενιά που δεν γνωρίζει τι σήμαιναν τα 27 χρόνια "παρανομίας" για τα μέλη του ΚΚΕ, ούτε γνωρίζουν τι προέβλεπε ο νόμος 509 του 1947, που καταργήθηκε το 1974. Προέβλεπε την ποινή του θανάτου "διά την διάδοσιν ιδεών εχουσών σκοπόν την ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος". Επί 27 χρόνια, σήμαινε εκτέλεση, αναγκαστική αυτοεξορία, φυλάκιση, βασανισμούς, εξευτελισμούς, παρακολούθηση από το παρακράτος, αποκλεισμό από την εργασία στις δημόσιες υπηρεσίες, απόλυση. Τον τελευταίο καιρό, δεν ξέρω αν το έχετε πληροφορηθεί, οι απολύσεις από την εργασία λόγω εγνωσμένης σχέσης με το ΚΚΕ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Φαντάζομαι ότι κατανοείτε ότι η αποδοχή της νομιμότητας, στην οποία το αστικό κράτος προέβη μετά το τέλος της ανοιχτής δικτατορίας και εξαιτίας των αντιδράσεων που συσσώρευσαν οι ακρότητές της (και που εκδηλώθηκαν και ανεξάρτητα από το ΚΚΕ) ήταν, πρώτα από όλα, ηθικά επιβεβλημένη για την προστασία της ζωής των μελών του από τις μακρόχρονες συνέπειες της ακροδεξιάς εκδικητικότητας και της ιστορικής ήττας. Και αυτό σημαίνει και  ότι ήταν και πρακτικά επιβεβλημένη, καθώς δεν καθορίζει ο ιστορικά ηττημένος τους όρους με τους οποίους θα ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του για μια νέα αναμέτρηση. Δεν βλέπω όμως ίχνος σεβασμού για αυτά τα ευνόητα πράγματα σε μια τόσο "ελαφρά τη καρδία" επίκληση της αποδοχής της αστικής νομιμότητας. Και αυτό με προβληματίζει πολύ έντονα, και θα με προβλημάτιζε ακόμα κι αν ερχόταν από κάποιον που δεν δήλωνε κομμουνιστής.

Το ότι ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, οποιοδήποτε Κομμουνιστικό Κόμμα έχει επαναστατική στόχευση, είναι επίσης αναγκασμένο --έχει χρέος-- να χρησιμοποιήσει τα κοινοβουλευτικά μέσα πάλης όποτε αυτό είναι εφικτό και εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους του ως επαναστατικού κόμματος, φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σας το θυμήσω εγώ. Άλλωστε, στις μέρες μας, ο "Αριστερισμός" του Λένιν, όπου γίνεται και η ενδελεχέστερη συζήτηση για την σημασία και τα όρια των κοινοβουλευτικών μέσων στην πάλη του Κομμουνιστικού Κινήματος, έχει γίνει best seller όσων αυτοχρίστηκαν "λενινιστές" επειδή αγαπούν πολύ τις κοινοβουλευτικές μορφές αγώνα, προφανώς. Μιλώ, όπως καταλαβαίνετε, για τους "θεωρητικούς" του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά την θέση 10, περί υποχρέωσης οργάνωσης των επαναστατημένων εργατικών μαζών με στόχο το τσάκισμα του αστικού κράτους και των θεσμών του, αναφέρεστε στο τι έπραξε το 1989 το ΚΚΕ. Δεν θα επεισέλθω στο ποιος έπραξε τι το 1989, ούτε θα ισχυριστώ ότι το ΚΚΕ, ως ιστορικά καθορισμένο μόρφωμα, δεν διέπραξε λάθη στην περίοδο εκείνη. Για το τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ για το τι έπραξε και πώς το αποτιμά, σας παραπέμπω στο σχετικό άρθρο του Γ. Πετρόπουλου από τον αγαπημένο σας Ριζοσπάστη, και εικάζω ότι θα πρέπει να κάνουμε και οι δύο υπομονή ως την δημοσίευση του τέταρτου τόμου του Δοκιμίου, που λογικά θα εξετάζει αυτοκριτικά την σχετική περίοδο. Θα αναρωτηθώ παρ' ολα αυτά αν εντοπίζετε στο 1989 τις "συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης" στις οποίες αναφέρεται προβολικά η θέση 10, καθώς και αν και γιατί θεωρείτε αφενός ότι κακώς το ΚΚΕ συμμετέχει στην αστική Βουλή και αφετέρου προωθείτε ο ίδιος ασμένως την διακομματική συνεργασία σε κοινοβουλευτική και εκλογική βάση. Εσείς άλλωστε δεν γράψατε άρθρο που αναγάγει την εκλογική ψήφο σε "πολύτιμη υποθήκη για τους αγώνες που έρχονται", με έναν εκλολογικό λυρισμό που ομολογώ δεν έχω απαντήσει ποτέ στο ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια; Πώς γίνεται κάποιος ο οποίος απορρίπτει καθέτως τον κοινοβουλευτισμό όταν πρόκειται για το ΚΚΕ να δαπανά τόσο χρόνο για να εκπονεί σχέδια κοινοβουλευτικής συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλα κόμματα; Θα αναρωτηθώ, επίσης, αν επικλήσεις του είδους "τι κάνατε το 1989;" εν μέσω μιας τεράστιας και πολυεπίπεδης κρίσης το 2012 δεν ανταποκρίνονται στον ορισμό αυτού που αποκαλείτε "σεχταρισμό", δηλαδή της διατήρησης με κάθε μέσο, κόντρα στην λογική εκτίμηση για το εφικτό και το επιθυμητό και κόντρα στην συνακόλουθη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, της έντασης και των αντεγκλήσεων μεταξύ ομάδων ως αυτοσκοπού.

Συγχωρέστε μου την αναγκαστική λόγω εργασιακών υποχρεώσεων διακοπή, αλλά θα πρέπει να επανέλθω για τα υπόλοιπα σε τρίτη ανάρτηση.

23 σχόλια:

 1. Για το ζήτημα της συμμετοχής ενός ΚΚ στο αστικό κοινοβούλιο, θεωρώ πως το παρακάτω άρθρο θα βοηθήσει αρκετά τη συζήτηση:

  Οι κομμουνιστές και το αστικό κοινοβούλιο-(Απόφαση του 2ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς)

  http://wwwpraxisred.blogspot.gr/2012/02/2.html

  Mitsaras

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εκτός θέματος:

  "Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημερες αποφασιστική απόπειρα της τρισάθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να τερματίσει τη λειτουργία κοινωνικών χώρων στο κέντρο της Αθήνας. Η τρομοκρατική αυτή απόπειρα στοχεύει στον εκφοβισμό συνολικά των εργαζομένων, ώστε να σκύψουν το κεφάλι στη νέα αντεργατική θύελλα που ετοιμάζεται, καθώς και στην κάμψη του φρονήματος των αγωνιστών του λαικού κινήματος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ιερό μένος εναντίον της κατοχής ροπάλων, μασκών και κονταριών, αντικειμένων δηλαδη που είναι απαραίτητα στους αγωνιστές του λαικού κινήματος ώστε να προσατατεύουν τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στην κτηνωδη καταστολή που εφαρμόζει σε βάρος τους στις διαδηλώσεις το κράτος των αφεντικών.
  Η αποτελεσματική προστασία των δημοκρατικών κατακτήσεων, των κατακτήσεων στην απεργία, στη διαδήλωση, στη συνάθροιση, αναδεικνύεται σε βασικότατο ζητούμενο για τον εργαζόμενο λαό που υποφέρει και πρέπει να αντεπιτεθεί και να καταστρέψει την εξουσία των αφεντικών."


  τι εμπόδισε το ΚΚΕ να βγάλει τις τελευταίες ημερες μια ανακοινωση αυτού του είδους; τι;

  (παρεμφερες ερώτημα) : εάν το ΚΚΕ ετοιμαζεται για συνθηκες δυαδικής εξουσίας, τότε τι σχέση εχει η...σφραγίδα των Δημων, με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικιών, είτε από αστέγους -που θα πολλαπλασιαστούν- είτε από διωκόμενες πολιτικές ομάδες;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Drazen
   Μήπως πρέπει να βάλεις το σχόλιό σου στο ποστ για βίλα αμαλία; εκεί θα είναι εντός θέματος.

   Διαγραφή
  2. "Τι εμπόδισε το ΚΚΕ να βγάλει τις τελευταίες ημερες μια ανακοινωση αυτού του είδους;" Μα φυσικά το γεγονός ότι είναι Κομμουνιστικό Κόμμα, άρα από τη φύση του σοβαρό...
   Αναφορικά με δυαδική εξουσία, αν και όταν παράλληλα με την αστική κυβέρνηση έχουμε τη δημιουργία μίας εργατικής κυβέρνησης τότε η διεκδίκηση δεν θα είναι να περάσουν τα ακίνητα στους αστικούς δήμους αλλά στην εργατική εξουσία. Και φυσικά όχι στα ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ...

   Διαγραφή
  3. @drazen: Έχω καταθέσει τις απόψεις μου στο ποστ για βίλα αμαλία (αναδημοσίευση από Ροσινάντε), θα παρακαλούσα να γράφετε για το θέμα εκεί και όχι εδώ.

   Διαγραφή
  4. Θα σου απαντήσω με ερωτήσεις κι αν θες συνεχίζεις το συνειρμό για να καταλήξεις στο άτοπο.

   Τί εμπόδισε τους χιλιάδες αναρχικούς της χώρας να προστατέψουν το σπίτι τους, την κοιτίδα του νέου κόσμου, τη νησίδα-παράδειγμα για την ελευθερία του ανθρώπου; Πού είναι αυτές τις κρίσιμες για το κίνημά τους στιγμές όλοι οι αναρχικοί, που είτε φοράνε κασκόλ της ορίτζιναλ είτε συνδικαλίζονται ελευθεριακά, βρίσκονται μαζικά σε απεργίες, σε πλατείες και μαζικές διαδηλώσεις μνήμης; Γιατί δεν άνοιξε ρουθούνι αυτές τις μέρες που γίνεται το μπουκάρισμα στις καταλήψεις ενώ στις απεργίες οι μολότοφ πέφτουν με τη σέσουλα; Πού είναι η αλληλεγγύη του χώρου; Πού είναι κρυμμένα "τα παιδιά";

   Διαγραφή
  5. ntoing

   επειδή δεν έχεις πάρει πρέφα τι γίνεται αυτές τις μέρες, είναι λογικό να γράφεις αυτές τις μπαρουφες


   λολα

   Διαγραφή
 3. τι σχεση εχει το εργατικο κινημα με τις καταληψεις στεγης; απαντηση: αιματος βλεπε 20-10. τι σχεση εχουν οι καταληψεις στεγης με το λαικο κινημα; απαντηση: καμια.
  τι ακριβως γινεται με την στοχοποιηση αυτων των αντικειμενων ειδικα αν σκεφτεις οτι ο χωρος δεν τα εχει χρησιμοποιησει ποτε εναντια στα ματ αφου η τακτικη τους ειναι πεταω φευγω; απαντηση: στοχοποιουν και ενοχοποιουν για μετεπειτα χρησεις.
  αυτα της δευτερης παραγραφου τα λεμε καθε μερα, να τα πουμε για καποιους που ειναι εχθροι αυτων ακριβως των μεσων και τα χρησιμοποιουν καθε φορα για να στοχοποιησουν τις εργατικες διαδηλωσεις/απεργιες στην κρατικη καταστολη;
  τι εννοεις δυαδικη εξουσια;;;;;;; για να σου απαντησω και σε αυτο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη μένω εκπλητος απο την αμέλεια σου να αναφέρεις συμπληρωματικά στην απάντηση σου στον Ρούση για την θέση περί υποτέλειας του ΚΚΕ στους αστικούς θεσμούς λόγο υπογραφείς του το 74 οτι το ΚΚΕ στο σήμερα είναι το μόνο κοινοβουλέυτικό κόμμα που δεν έχει υπογράψει το παρόν σύνταγμα και δεν έχει ορκιστεί πίστη σε αυτό καθότι μιλά για ένοπλη πάλη και επαναστατική ανατροπή της αστικής τάξης καθώς και του αστικού κράτους των μηχανισμών και των δομών του.

  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...Στο οποίο ο συνομιλητής μου ανετότατα θα αντέτεινε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε εφόσον έχει αποδεχτεί τους όρους συνταγματικής νομιμοποίησής του μέσω κατάργησης του Ν 509; Ποιο το νόημα;

   Διαγραφή
  2. 1.Η υπογραφή του Ν 509 απο πλευράς ΚΚΕ το 74' συνιστά πολιτική πράξη και θέση, καλός η κακός!!

   2.Γιατί τους όρους της νομιμοποίησης δηλαδή της υποχρεωτικής πίστης απέναντι στο Σύνταγμα και της μη απόπειρας ή επιδίωξης ανατροπής του με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, δεν αποδέχεται έμπρακτά σήμερα το ΚΚΕ και έτσι δεν δίνατε και η δυνατότητα να απικαλούντα ευκαιριακά και τυχοδιωκτικά ορισμένοι σαν τον προφέσορα Ρούση οτι το ΚΚΕ επιδεικνύει στάση νομιμοφροσύνης απέναντι στο αστικό σύστημα και του θεσμούς του που το ίδιο διαμορφώνει με βάση πάντα τα συμφέροντα του και προνοώντας χαλκέυοντας δεσμά και πλαίσια για την απροσκοπτη διαιόνυση της εξουσίας του...

   3.Να σου αντιστρέψω το ερώτημαμ Αντώνη;

   Γιατί δεν προχωράει ανάλογα το Κόμμα και σήμέρα στην υπογραφή και σε δήλωση αναγνώρισης του Συντάγματος όπως έπραξε το 74;Είναι μόνο ζήτημα τακτικής ή διαφορετικών δεδομένων που επέβαλαν τότε αυτή την γραμμή;

   Κ.Ο

   Διαγραφή
  3. Επέτρεψέ μου να σου αντιστρέψω εγώ το ερώτημα:

   Γιατί περνάς αβρόχοις ποσοί την κατάσταση των ανθρώπων του κόμματος μετά από 7 χρόνια δικτατορίας και 27 χρόνια διωγμών. Έχεις συναίσθηση ότι μιλάς το 2012 και όχι το 1974; Διώχθηκαν μέλη της οικογένειάς σου;

   Επειδή με εγκαλείς για "αμέλεια" ρωτάω.

   Διαγραφή
 5. Πρώτα από όλα ρωτήστε κόσμο ή τις οικογένειές τους που μέχρι το 1974 είχαν περάσει ή ήταν υπό την απειλή εξορίας, φυλάκισης, βιβλιαρίου πολιτικών φρονημάτων και μετά κρίνετε «εκ του ασφαλούς»

  Όπως είχε πει και ο Λένιν
  (..)Οι διανοούμενοι δίνουν πολύ συχνά θαυμάσιες συμβουλές και καθοδηγητικές υποδείξεις, αποδεικνύονται όμως μέχρι γελοίου, μέχρι ανοησίας, μέχρι αίσχους ‘κουλοί’, ανίκανοι να εφαρμόσουν στην ζωή αυτές τις συμβουλές και τις υποδείξεις, να εφαρμόσουν πρακτικό έλεγχο, για να μετατρέπονται τα λόγια σε έργα.(..).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σεχτάρ ο Τρομερός10 Ιανουαρίου 2013 - 9:13 μ.μ.

  ...και όπως επίσης είχε πεί ο Λένιν, "...γι αυτό ακριβώς δίνουμε την υπογραφή μας, για να μπορούμε να την πάρουμε πίσω όταν το κρίνουμε σκόπιμο...", η κάπως έτσι, σε έναν δημοσιογράφο, αν καλά θυμάμαι.
  Σιγά το σοβαρό θέμα που βρήκαμε τώρα να συζητήσουμε.
  Και δεν πρόκειται για "υπογραφή του Ν.509" (!!!) αλλά για μια τυπική δήλωση αναγνώρισης και αποδοχής του ισχύοντος Συντάγματος, που κάνουν όλα τα κόμματα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα νομικής αναγνώρισης και συμμετοχής σε εκλογές.
  Ούτε αυτοί την πίστεψαν, ούτε εμείς. Ξέρουν, κι αυτοί κι εμείς, πως με την πρώτη ευκαιρία (συσχετισμού δυνάμεων) αυτές οι υπογραφές θα μείνουν νεκρά γράμματα, όπως και ήδη είναι δηλαδή. Αλλιώς, όταν προ μηνών δήλωσε ο Μαίλης πως "δεν αποδεχόμαστε το Σύνταγμα" θα έστελναν τον μπάτσο να τον συλλάβει για αθέτηση υπεύθυνης δήλωσης, παραβίαση συνταγματικής διάταξης κλπ.
  Προτίμησαν να κάνουν την πάπια η να πουν "αστεία το λέτε" (Μητσοτάκης).
  Οπως επιβάλλει ο τρέχων συσχετισμός.
  Σοβαρά θέματα, επιπέδου κυρα-Κατίνας, και πείτε με ελιτίστα, ρατσιστή κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σχετικά με την περίφημη "δήλωση" , αυτή έλαβε χώρα (όσο και όπως) γιατί προτάχθηκε η ανάγκη να εξασφαλιστεί η νόμιμη επαναλειτουργία του Κόμματος μετά από δεκαετίες θυσιών και σε μια εποχή που ακόμα το πολιτικό σκηνικό κινούνταν ακόμα μεταξύ "Καραμανλής ή τανκς" και "σταγονιδίων".
  Πρώτα από όλα πουθενά δεν γίνεται λόγος για τήρηση Συντάγματος. Λίγα πράγματα ξέρει ο κ. Ρούσης
  Έπειτα φαίνεται και από την ..συνέχεια της δήλωσης:... "η δήλωση αυτή τελεί υπό την προϋπόθεση την μη βίας κατά του λαού (άρα αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε από τις "δηλώσεις" σας)και την θεωρούμε αντίθετη στην δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία ως θέτουσα περιορισμούς στην λειτουργία των Κομμάτων και γι αυτό επιφυλασσόμαστε να την καταργησουμε". Άνθρακες ο "θησαυρός" σας κ. Ρούση. Και όταν τα παραπάνω τα προσπερνάτε είτε δεν τα γνωρίζετε (εμπάθεια και ασχετοσύνη) είτε τα ...γνωρίζετε (και απλά συκοφαντείτε). Καληνύχτα κ Ρούση, φοβούμαι ότι εξαντλείτε την χρησιμότητά σας για το σύστημα.

  Βασίλης

  ΥΓ μια βόλτα στο διαδίκτυο για το θέμα αυτό επικυρώνει την εκπληκτική ταύτιση ακροδεξιών και "υπερεπαναστατών" όταν πρόκειται για το ΚΚΕ. Συχνά χρησιμοποιούν και ο ένας των άλλον ως πηγή. χαρακτηριστικά: http://area51gr.blogspot.gr/2011/09/blog-post_04.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ""η δήλωση αυτή τελεί υπό την προϋπόθεση την μη βίας κατά του λαού (άρα αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε από τις "δηλώσεις" σας)και την θεωρούμε αντίθετη στην δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία ως θέτουσα περιορισμούς στην λειτουργία των Κομμάτων και γι αυτό επιφυλασσόμαστε να την καταργησουμε""

   Μπορείς να δώσεις πηγή σε παρακαλώ;

   Διαγραφή
  2. Το βρήκα από το λινκ της πηγής του απο πάνω σχολιαστή

   http://1.bp.blogspot.com/_6gZmiJ82xEw/TE9cXBNfzkI/AAAAAAAAAkY/KeW_SStx4no/s1600/2+%CE%9F%CE%BA%CF%84%CF%8E%CE%B2%CF%81%CE%B7+1974+-+%CE%B7+%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%A6%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%86%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF+%CE%A0%CE%AC%CE%B3%CE%BF.jpg

   Διαγραφή
  3. Στο λινκ όπως και σε πολλά άλλα υπάρχει η φωτοτυπία της περίφημης "δήλωσης" http://area51gr.blogspot.gr/2011/09/blog-post_04.html

   Βασίλης

   Διαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι 'από βαρεμάρα την συντόμευσα και απλοποίησα και παρόλα αυτά κράτησα τα " ..." Τπ πλήρες κείμενο είναι ακόμα καλύτερο

   Βασίλης

   Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ, θα το κοιτάξω.

   Διαγραφή
 8. Αντώνη, παρακαλώ, να μου επιτραπεί, να εκφράσω τις παρακάτω απόψεις σε σχέση με την "υποχρέωση του ΚΚΕ να τηρεί το αστικό Σύνταγμα".

  1. Πράγματι το ΚΚΕ, υπόγραψε για την τήρηση του αστικού Συντάγματος, αλλά αυτό το έκαναν και τα άλλα κόμματα ! Ποιος, όμως, το τηρεί αυτό ; Ποιος κόμμα εκτός του ΚΚΕ, το σέβεται το αστικό Σύνταγμα ; Έ ;

  2. Ποιος είπε ότι ένα Κόμμα επειδή μπαίνει στην πολιτική σκηνή, με βάση ένα Σύνταγμα, δεν μπρεί ή αν θέλτε δεν ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κάνει το παν να το αλλάξει ή ακόμα και να το καταργήσει, αν αυτό είναι προς όφελος της συντριπιτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ; Έ ;

  υ.γ.: ερώτηση ρητορική: Λόγω του Συνέδριου του Κόμματος, "ξαναχτύπησε ο γνωστός μας κ. Ρούσης" ή πρόκειται για συνωνυμία ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να είμαστε σωστοί, ο Ρούσης απάντησε επειδή τον προσκάλεσα εγώ να απαντήσει. Δεν ενόχλησε αυτοβούλως αυτός. Τώρα, για το τι και γιατί γράφει εκτός ιστολογίου, δεν μπορώ εγώ να απαντήσω. Εγώ έθεσα κάποια θέματα, έδωσα κάποιες απαντήσεις, και πέραν τούτου δεν μπορώ να κάνω κάτι.

   Διαγραφή