Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ρ. Δούρου-Αρθρογραφία από τις ΗΠΑ


Ο Lupe Fiasco διακόπτεται και συνοδεύεται εκτός σκηνής από άνδρες της ασφάλειας κατά τη διάρκεια συναυλίας για τον εορτασμό της ανάληψης της προεδρίας για την αναφορά του στην στάση Ομπάμα στους βομβαρδισμούς της Γάζα

Μια επίσκεψη με πολλά σημαινόμενα…
ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τη πρώτη επίσκεψη αριστερού κόμματος στις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι έχει ταράξει πολλούς στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που χάνουν τη ψυχραιμία τους. Όπως για παράδειγμα ο κ. Κεδίκογλου που αποφάσισε να εφαρμόσει και μια νέα… διάκριση. Έκανε λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξωτερικού» και «ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εσωτερικού», επιχειρώντας προφανώς με έναν σμπάρο να πετύχει δυο τρυγόνια. Δηλαδή να απαξιώσει την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις ΗΠΑ και να επιτεθεί στον ίδιο χώρο, στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Μόνο μία δικαιολογία (πέρα από εκείνη του μικροκομματικού κέρδους) έχει ο κ. Κεδίκογλου για να επιχειρεί με εξυπνακισμούς να απομειώσει την αξία του ταξιδιού του προέδρου της Κ.Ο. στις ΗΠΑ : την απόσταση. Το ότι δηλαδή δεν βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να διαπιστώσει το μεγάλο ενδιαφέρον με το οποίο γίνεται δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις επισκέψεις του. Το ενδιαφέρον αυτό φάνηκε, για παράδειγμα, από την πλημμυρίδα των ερωτήσεων που δέχθηκε, μετά από τη διάλεξή του σε ένα από τα σημαντικότερα think tank παγκοσμίως, το Brookings – οι ερωτήσεις ήταν τόσες που θα χρειάζονταν δύο μέρες για να απαντηθούν όλες. Και ήσαν ερωτήσεις ουσίας. Οι οποίες αφορούσαν στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στις προτάσεις του, στην πολιτική του.


Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του επεσήμανε ότι η απάντηση που έδωσαν οι ΗΠΑ επί Μπάρακ Ομπάμα στην οικονομική κρίση, αποδεικνύεται πιο κοντά στην κοινωνία από ό,τι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, σήμερα ισχύει κάτι που θα ήταν, υπό διαφορετικές συνθήκες, παράδοξο: οι ΗΠΑ έχουν μια πιο “ευρωπαϊκή” προσέγγιση της κρίσης από ό,τι αυτή καθαυτή η ευρωπαϊκή ηγεσία, που επιμένει στη στείρα και καταστροφική συνταγή μιας λιτότητας που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην εξαθλίωση των κοινωνιών. Και μπορεί σήμερα ο ελληνικός λαός να βρίσκεται στην “πρέσα” της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας, χωρίς η ευρωηγεσία να έχει την παραμικρή πολιτική βούληση για αλλαγή ρότας (π.χ. μεταρρυθμίζοντας τη λειτουργία της ΕΚΤ, και καθιστώντας την πραγματική Κεντρική Τράπεζα που θα προχωρούσε, μεταξύ άλλων, σε ποσοτική χαλάρωση), ωστόσο ουδείς ευρωπαϊκός λαός δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο – άλλωστε πλέον σε όλη την Ευρώπη επιβάλλονται σχέδια λιτότητας.

Στην ομιλία της ορκωμοσίας του, τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου, ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το στίγμα της δεύτερης θητείας του: έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, στην ισότητα, στην προστασία των αδύναμων, των παιδιών, των γυναικών, των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων. Χωρίς να κρύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τόνισε ότι θα εργαστεί για την κοινωνική ασφάλιση και τα προγράμματα Medicaid, Medicare. Σκιαγράφησε την πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει – μια πορεία στον αστερισμό του Μάρτιν Λούθηρ Κινγκ και των προοδευτικών αρχών και αξιών της φιλελεύθερης πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος. «Αυτό είναι το καθήκον της γενιάς μας – να κάνουμε αυτές τις λέξεις, αυτά τα δικαιώματα, αυτές τις αξίες της ζωής και της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας (σσ: πρόκειται για αναφορά στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας) πραγματικότητα για όλους τους Αμερικανούς».

Σπάνια οι δυο πλευρές του Ατλαντικού μοιάζουν τόσο μακριά η μια από την άλλη όσο σήμερα…

*Η Ρένα Δούρου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υπεύθυνη Εξωτερικών και συμμετέχει στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ.

Πηγή: Matrix 24

Στα χνάρια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Μεστή περιεχομένου, γεμάτη αναφορές στις «αναλλοίωτες» αξίες που καθοδηγούν το αμερικανικό έθνος από τη γέννησή του, όπως είναι η ελευθερία και η ισότητα, ήταν η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη ορκωμοσία του, τη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου. Η τελετή που προγραμματίστηκε για τις 21 Ιανουαρίου λόγω του ότι η 20ή Ιανουαρίου, παραδοσιακή ημέρα ορκωμοσίας των προέδρων, έπεσε Κυριακή.

Η ομιλία της Δευτέρας ήταν πράγματι αντάξια της ρητορικής φήμης του Ομπάμα, κυρίως σε αντίθεση με εκείνη τέσσερα χρόνια πριν, που είχε ομόφωνα θεωρηθεί κατώτερη των δυνατοτήτων του. Εμπνευσμένη, με πολλές αναφορές στα ιδρυτικά κείμενα των ΗΠΑ και στον πρόεδρο Λίνκολν («μια κυβέρνησή του, και από, και για τον λαό», από τη γνωστή ομιλία στο Γκέτισμπεργκ), η ομιλία του Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σύνδεση των προοδευτικών αξιών με τις ιδρυτικές ρίζες του έθνους. «Σήμερα συνεχίζουμε μια ατελείωτη πορεία για να γεφυρώσουμε το νόημα αυτών των λέξεων (σ.σ.: τα δικαιώματα στη Ζωή, την Ελευθερία) με τις πραγματικότητες της εποχής μας».

Σε αντίθεση με την πρώτη ομιλία ορκωμοσίας του, τούτη τη φορά ο Ομπάμα εμφανίστηκε πραγματιστής σχετικά με τα όρια της πολιτικής δράσης -«πρέπει να δράσουμε γνωρίζοντας ότι η δουλειά μας θα είναι ατελής»- αλλά και με σαφή αντίληψη για την αμερικανική κοινωνία: «Γιατί εμείς, ο λαός, καταλαβαίνουμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επιτύχει όταν μια συρρικνούμενη μειοψηφία τα πάει πολύ καλά και μια αυξανόμενη πλειοψηφία ίσα ίσα που τα φέρνει βόλτα. Πιστεύουμε ότι η ευημερία της Αμερικής πρέπει να στηρίζεται στους φαρδείς ώμους μιας ανερχόμενης μεσαίας τάξης».

Δεν έκρυψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης. Εδωσε το στίγμα του στην εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι «η διαρκής ασφάλεια και η διαρκής ειρήνη δεν απαιτούν αιώνιο πόλεμο».

Πολλές φορές η ομιλία, που σίγουρα δεν έκανε ευτυχείς τους Ρεπουμπλικάνους που τόσο πάλεψαν για να γίνει «πρόεδρος της μίας θητείας», διακοπτόταν από χειροκροτήματα. Είναι πλέον φανερό ότι ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί με τα θέματα εκείνα που θα διαμορφώσουν την κληρονομιά του. «Δεν πιστεύουμε ότι σε αυτή τη χώρα η ελευθερία αφορά μόνο τους τυχερούς ή η ευτυχία τους λίγους», τόνισε, υπό τα χειροκροτήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και εγγράφοντας επάξια την ομιλία του στην παράδοση του δεύτερου προσώπου της ημέρας, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Πηγή: Έθνος

Appendix από την επικαιρότητα:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την έναρξη έρευνας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε επιθέσεις από τις ΗΠΑ και κατά πόσο αυτή συνάδει με το διεθνές δίκαιο ή αν αποτελεί έγκλημα πολέμου προανήγγειλε, χτες, ο ειδικός ερευνητής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν τρεις χώρες - μέλη του Οργανισμού. Οπως ανακοίνωσε ο ειδικός ερευνητής, Βρετανός νομικός Μπεν Εμερσον, θα εξεταστούν 25 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Υεμένη, Σομαλία, Πακιστάν και Γάζα, οι οποίες προκάλεσαν θύματα.
25 Ιανουαρίου 2013, Ριζοσπάστης

14 σχόλια:

 1. Δίκιο έχει η Δούρου. Βαρέθηκαν πλέον οι Συριζαίοι με τα καραβάκια προς την Γάζα. Είναι πιο trendy τα αεροπλανοφόρα του US Navy.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τουλάχιστον ο κ. Ομπάμα δεν ανταπάντησε αποκαλώντας τον Τσίπρα νέο Μπελογιάννη. Κάτι είναι κι αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχεμ!

   "Στους θαυμαστούς δημαγωγούς της ελληνικής Ιστορίας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι New York Times, οι οποίοι παραλληλίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αλκιβιάδη αλλά και τον... Νίκο Ζαχαριάδη."

   Πηγή: New York Times: «Ο Τσίπρας είναι ο πρωταθλητής της ελληνικής οργής» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/51029#ixzz2J0MDaIK4

   Διαγραφή
  2. Αυτό το παιδί έχει μέλλον. Έχει πολύ μέλλον:

   "Το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα επειδή μίλησε με καλά λόγια για την οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και δεν κάλεσε τους Αμερικανούς να πάρουν τα όπλα και να τον ανατρέψουν.

   Επίσης, το ΚΚΕ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση, την Ανατολική Γερμανία και τη Βόρεια Κορέα, και μετά να κάτσει στο σπίτι του και να περιμένει μερικές χιλιάδες χρόνια μέχρι να ωριμάσει το λαϊκό κίνημα και να γίνει η Επανάσταση."
   http://pitsirikos.net/2013/01/fly-alexis-fly/

   Διαγραφή
  3. Μιας και τον ανέφερες, στο blog του ο πιτσιρίκος δημοσιεύει και διάφορες απόψεις αναγνωστών του και στον αναγνώστη που έγραψε ένα κείμενο με θέμα «Περί καπιταλισμού και ελεύθερης αγοράς» έδωσε την εξής απάντηση:
   “Αγαπητέ φίλε, αν δεν υπήρχαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ με την καθημερινή προπαγάνδα, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε μνημόνιο, ούτε χρεοκοπία. Όλα αυτά τα λαμόγια -που υποδύονται τους δημοσιογράφους αλλά είναι πουτάνες- κυκλοφορούν από το πρωί μέχρι το βράδυ με σωματοφύλακες. Όπως όλα τα καθάρματα που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Βέβαια, αυτό δεν θα τους σώσει. Μέσα στην ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας που τους δίνει η ξεθυμασμένη ισχύς των νταβατζήδων αφεντικών τους έχουν ξεχάσει πως στη ζωή υπάρχει και αύριο. Πολύ kinky αύριο. Αν τους βάλετε κάτω με το μαστίγιο, σας παρακαλώ να είστε τρυφερός με τον Παύλο Τσίμα. Είναι ε υ α ί σ θ η τ ο ς α ρ ι σ τ ε ρ ό ς.”
   Και εδώ θα ήθελα να του κάνω μια μικρή εννοιολογική επισήμανση γιατί κι εμείς έχουμε κόλλημα με τον «Παύλο Τσίμα» και την αριστεροσύνη.

   Αγαπητέ πιτσιρίκο, λάβετε υπόψιν ότι εμείς οι γραφικοί* που εξακολουθούμε και θεωρούμε τους Αμερικάνους φονιάδες των λαών, δεν θα χαρακτηρίζαμε τον Παύλο Τσίμα ευαίσθητο αριστερό και φαντάζομαι ότι ούτε ο ίδιος θα σκεφτόταν τα τελευταία πολλά χρόνια να αυτοχαρακτηριστεί έτσι, αλλά ακόμα κι αν το έκανε, το γεγονός αυτό θα έδειχνε πόσα πολλά περιθώρια έχει η λέξη, το πουτάνα που λέτε είναι πολύ λίγο και πολύ τίμιο σε σχέση με την έννοια αριστερός.

   Η ζωή προχωράει λοιπόν και έχει αποδείξει πολλάκις ότι σήμερα που μιλάμε 26/01/2013, άλλοι είναι οι ευαίσθητοι αριστεροί και μην ξεχνάμε τη λαϊκή σοφία εκεί που είσαι ήμουνα κλπ κλπ -δεν ξέρω αν το πιάνετε το υπονοούμενο για ποιόν μιλάω, το λέω γιατί φαίνεται να έχετε μια έλλειψη στοιχειώδους αυτογνωσίας είτε ατομικής είτε ευρύτερης, ενώ φαίνεστε έξυπνος άνθρωπος.

   Ουδείς άσφαλτος βεβαίως, αλλά όταν στη ζωή φαίνεται να μην μαθαίνουμε τίποτα είτε από τα γεγονότα που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, είτε από αυτά που διαβάζουμε, να ξέρετε ότι τουλάχιστον στα μάτια των γραφικών*, συγκριτικά, ο Παύλος Τσίμας πλέον φαίνεται η επιτομή της τιμιότητας και της συνέπειας.

   Και κάτι τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, επειδή –κατά δήλωσή σας-έχετε διαβάσει το βιβλίο, που είναι και 500 τόσες σελίδες, να σας θυμίσω ότι δεν είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, το μνημόνιο και η χρεοκοπία, αλλά ο καπιταλισμός …

   Αλλά ξέχασα ότι μιλάω σε αριστερό, οπότε η κλεπτοκρατία των ανέντιμων: Αντώνη Σαμαρά, Γιωργάκη Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη, Κων/νου Μητσοτάκη και … Ανδρέα Παπανδρέου είναι το πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί.

   Και κλείνοντας ήθελα να πω ότι το κουραστικό με τους αριστερούς είναι ότι παριστάνουν ότι είναι κάτι καλύτερο από τον Παύλο Τσίμα. Του κου Τσίμα όμως του πήρε και 30 χρόνια για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο και μπορεί να πετάξει χαμογελώντας άμα λάχει στο δελτίο των 8 τιμής ένεκεν στο αριστερό παρελθόν του και τη φράση του Μπρεχτ η ληστεία μιας τράπεζας δεν είναι τίποτα μπροστά στην ίδρυσή της.

   Ελπίζω να βοήθησα ούτως ώστε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση κάποιων λέξεων και παραπλανείτε τους αναγνώστες σας.

   EG


   ΥΓ Και κάτι άσχετο, θα ήμουν ευγνώμων εαν μπορούσατε πιτσιρίκο να επικοινωνήσετε με τον αναγνώστη που έγραψε το Περί καπιταλισμού για να μας αποκαλύψει σε ποια χώρα του κόσμου εκτιμάει ότι «Επιχειρήσεις με τα οικονομικά στοιχεία του Mega και του ΔΟΛ, αλλά και του Πήγασου, του ομίλου της Καθημερινής κτλ δεν θα σκεφτόντουσαν καν να περάσουν το κατώφλι οποιασδήποτε τράπεζας και να ζητήσουν νέο δανεισμό ή ανακεφαλαίωση». Την οποία χώρα περιγράφει εκεί που θα εφαρμοζόντουσαν στοιχειωδώς οι κανόνες του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς και οι επιταγές των μνημονίων, για όλους όμως. Απλά δεν μας ονοματίζει κάποια και μένουμε με την απορία.   *για τον εαυτό μου λέω βασικά

   Διαγραφή
  4. Άψογος ο αναγνώστης. Ο τυπάκος αυτός είχε το θράσος να δηλώσει και...ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Σε ποιον νομίζει ότι πουλάει τρελίτσα δεν ξέρω, προφανώς θεωρεί ότι βρήκε κορόιδα να κάνει τη δουλειά του.

   Διαγραφή
  5. Φαίνεται ότι πάει με το ένστικτό του.
   Αλλά και το ένστικτο και η διαίσθηση έχουν κάποια όρια, πέρα απο τα οποία υπάρχει σκοπιμότητα.

   Διαγραφή
  6. Το ένστικτο του εν λόγω κυρίου ήταν να επενδύσει την καριέρα του ως δημοσιογράφος στις μετοχές της λαϊκής δυσαρέσκειας, επιλέγοντας για πολιτική του βιτρίνα ένα κόμμα που θα του επέτρεπε να κάνει την αστική/αντικομμουνιστική δουλειά του χωρίς να μπορεί να θεωρηθεί "ενσωματωμένος" στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

   Έχω σιχαθεί την κουτοπονηριά σ' αυτόν τον τόπο.

   Διαγραφή
  7. Κι εγώ. Δεν ξέρω αν ισχύει όμως μόνο σ' αυτόν τον τόπο ή παντού οι άνθρωποι είναι ίδιοι.

   Διαγραφή
  8. Αγαπητέ κύριε Πιτσιρίκο.

   Στην ΕΣΣΔ υπήρχε στέγη εργασία πληρωμένες διακοπές δωρεάν υγεία και παιδεία παιδικοί σταθμοί πολιτισμός προς όλους. Το οποίο δεν ισχύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και σε Γερμανία και ΗΠΑ. Στην Γερμανία των mini-jobs 7,5 εκατομμύριων. Και των 15 εκατομμύριων κάτω από τα όρια της φτώχιας. Στις ΗΠΑ 50 εκατομμύρια(18%) ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ανασφάλιστοι. Ενώ πάρα πολλά παιδιά σιτίζονται αποκλειστικά από κουπόνια κοινωνικών υπηρεσιών.

   Επίσης από την αναφορά σας λείπει η Κούβα. Ίσως γιατί η Κούβα παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει με το 55ετές εμπάργκο διατηρεί αρκετά από τα χαρακτηριστικά που είχε η ΕΣΣΔ.

   To KKE στον δρόμο για το 19ο έβαλε την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού για το αύριο και όχι για τα χιλιάδες χρόνια. Ελπίζω πως ένας καλά πληροφορημένος bloger σαν εσάς θα είχε την δυνατότητα να διαβάσει τις θέσεις για το 19ο. Θέσεις που τις καταλαβαίνει ο κάθε εργάτης και εργαζόμενος αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν τις κατανοούν μικροαστοί διανοούμενοι «φίλιων αριστερών δυνάμεων». Ilief

   Διαγραφή
  9. Δε μετράνε αυτά για τον Πιτσιρίκο. Ο Πιτσιρίκος κάνει "χιούμορ" και γράφει "έξυπνα πράγματα." Η ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα ή οι κανόνες του τι είναι επιχείρημα και τι δικολαβική εξυπνάδα δεν τον αφορούν. Αν τον αφορούσαν, θα σκεφτόταν ότι ίσως αντί για τα κέντρα του Σόρος των πολυεθνικών όπλων και των τραπεζών ο αρχηγός της "Ριζοσπαστικής Αριστερass" θα μπορούσε να ήταν στα Σεπόλια με κανένα εργαζόμενο.

   Διαγραφή
  10. Γίνεται απάντηση στην λογική-πολιτική πιτσιρίκου την οποία μπορεί να την ασπάζονται αρκετοί από τις «φίλιες αριστερές δυνάμεις». Ilief

   Διαγραφή
 3. Ή να το πούμε και αλλιώς απάντηση με απλά στοιχεία στην αριστερή εκδοχή της κουτοπονηριάς που είναι γενικευμένο φαινόμενο σε μικροαστούς διανοητές που δεν έχουν καμία επαφή με τα της εργατικής τάξης.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. -"Αν τους βάλετε κάτω με το μαστίγιο, σας παρακαλώ να είστε τρυφερός με τον Παύλο Τσίμα. Είναι ε υ α ί σ θ η τ ο ς α ρ ι σ τ ε ρ ό ς.”
  Πιτσιρίκος
  -"Όμως, αν κάποιοι άλλοι βγουν στους δρόμους, δράσουν δυναμικά, στριμώξουν παχυλούς κώλους, βρουν συμπαράσταση από τον κόσμο και τον πάρουν στο πλευρό τους, τότε ούτε κιχ για προβοκάτσιες. Τότε, στο αντικείμενο της ανατροπής θα συμπεριλαμβάνεται και η σημερινή Αριστερά. "
  Καρτέσιος (http://kartesios.com/?p=109860)

  Δύο "αριστερά" μπλογκ που σε διάστημα λίγων ημερών αβαντάρουν την φασιστική γραμμή, "οι αριστεροί είναι το κατεστημένο- βαράτε τους".
  Σύμπτωση, λογική κατάληξη της σκέψης των "αγανακτισμένων", ή κάτι άλλο;
  Θα δείξει, αλλά ας έχουμε το νου μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή