Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

"Γεύμα" με δηλητήριο ρατσισμού


«Το γεύμα του λαθρομετανάστη: 3 φορές πιο ακριβό από του φοιτητή». Ξεχείλιζε από ρατσιστικό δηλητήριο ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Πρώτου Θέματος», αναδεικνύοντας με εκκωφαντικό τρόπο τις ευθύνες των αστικών ΜΜΕ στην καλλιέργεια κλίματος μίσους κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της άγριας εκμετάλλευσης των μονοπωλίων. Ο τίτλος - μνημείο ρατσισμού και ξενοφοβίας διαβάζεται σκόπιμα σε πολλαπλά επίπεδα. «Ο λαθρομετανάστης τρώει καλύτερα από τον φοιτητή», «ο λαθρομετανάστης τρώει το γεύμα του φοιτητή», «ο λαθρομετανάστης στερεί κονδύλια σίτισης από το φοιτητή»... Το δηλητηριώδες μήνυμα είναι κάτι παραπάνω από εύληπτο: Ο «λαθρομετανάστης» είναι η αιτία του κακού. Οπως ήταν στο παρελθόν γιατί έπαιρνε τις θέσεις εργασίας, γιατί έπαιρνε τις θέσεις στα νοσοκομεία, στους παιδικούς σταθμούς, κ.ο.κ. Στοχοποιούνταν και ενοχοποιούνταν για τα πάντα οι μετανάστες, ακριβώς για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες και ένοχοι, τα αδηφάγα μονοπώλια και ο καπιταλισμός. Επινοούν διαρκώς νέες απίθανες «απειλές» του φοβερού εχθρού, ακριβώς για να δικαιολογούν το ανελέητο κυνήγι σε βάρος του, ενώ αδιαφορούν, αν δεν υποθάλπουν με τέτοια προπαγάνδα, τη δράση των φασιστικών συμμοριών που δρουν για τον ίδιο «ιερό» σκοπό, την «επανακατάκτηση των πόλεων». Δικαιολογούν επίσης ως «παράπλευρες απώλειες» τις εν ψυχρώ δολοφονίες μεταναστών από φασιστοειδή, που τυγχάνουν εξόφθαλμης ανοχής και «προστασίας». Ο λαός πρέπει να θωρακιστεί από το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, να απορρίψει κάθε πολιτική και πρακτική του «διαίρει και βασίλευε», κάθε ενέργεια που οδηγεί στην καλλιέργεια έχθρας ανάμεσα στους λαούς. Ο αγώνας Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων μεταναστών μέσα από τα εργατικά σωματεία, σε κάθε μορφής συσπείρωση στις γειτονιές, πρέπει να είναι κοινός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους βάζοντας στο στόχαστρο τον κοινό πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Οπως και η δράση ενάντια στις φασιστικές εγκληματικές συμμορίες.

8 σχόλια:

 1. Ο εκδότης αυτής της φυλλάδας υπήρξε επί μακρόν ο αρθρογράφος στην τελευταία σελίδα της "ανεξάρτητης" και "προοδευτικής" Ελευθεροτυπίας. Όχι ότι οι άλλοι δημοσιογράφοι των καθεστωτικών ΜΜΕ είναι πολύ καλύτεροι, μερικοί είναι και χειρότεροι, αλλά το αναφέρω για αυτούς που στηρίζουν την άθλια "Ε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο κος "Μαύρη Τρύπα." Ένα ολοκληρωτικά αποτρόπαιο βδέλυγμα και κατακάθι της κοινωνίας.

   Διαγραφή
  2. από ΕΛΙΑΜΕΠ
   (http://www.eliamep.gr/migration/frim%E2%80%93the-fundamental-rights-situation-of-irregular-immigrants-in-the-european-union/to-ellimma-tis-igias-ke-i-metanastes )

   ( news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_07/12/2010_424960 )

   (..)Το έλλειμμα της υγείας και οι μετανάστες

   Των Θανου Mαρουκη και Μαρινας Nικολοβα*

   Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από τρεις διαφορετικές πρόσφατες έρευνες σε μη νόμιμους μετανάστες δεν δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα 150 από τα 400 εκατομμύρια ευρώ του ελλείμματος του υπουργείου Υγείας οφείλονται στη χρήση των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών από μη νόμιμους μετανάστες.

   Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον Ν. 3386/2005 η πρόσβαση των μη νόμιμων μεταναστών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας απαγορεύεται και η μοναδική εξαίρεση αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών. Οι επείγουσες περιπτώσεις στις οποίες το νοσοκομείο δέχεται να νοσηλεύσει κάποιον μη νόμιμο μετανάστη είναι λοιπόν αυτές που ενδέχεται να μην πληρώνονται.

   Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών, οι περιπτώσεις των μη νόμιμων μεταναστών οι οποίοι νοσηλεύονται είναι μετρημένες κάθε μήνα. Οι ίδιοι οι μετανάστες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω της μη νόμιμης παραμονής τους και του φόβου σύλληψής τους από τις Αρχές, οπότε και περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας χωρίς χαρτιά η οποία πήγε στο νοσοκομείο, όπου και ξεψύχησε, όταν ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε ήταν πια στο τελευταίο στάδιο.

   Πρόσφατα αφιχθείσες έγκυες αλλοδαπές χωρίς χαρτιά, οι οποίες επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, συνήθως φοβούνται να γεννήσουν στα νοσοκομεία γιατί ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να τις αφήσουν να πάρουν το νεογέννητο παιδί τους χωρίς να πληρώσουν είναι να κάνουν αίτηση ασύλου, κάτι το οποίο θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν καθώς γνωρίζουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. όπου θα καταλήξουν θα τις γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα για εξέταση του αιτήματός τους με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν εκλείπουν οι περιπτώσεις αποβολών στο σπίτι από Αφγανές που έχουν φοβηθεί να πάνε στην κλινική.

   Επειδή οι μη νόμιμοι μετανάστες δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός νοσοκομείου, ακόμα και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως με διαβήτη και άσθμα, αγοράζουν τα φάρμακά τους. Η μοναδική βοήθεια υπό τη μορφή φαρμάκων για αυτούς προσφέρεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται και τους παρέχουν τα απαραίτητα φάρμακα, τα οποία συγκεντρώνουν από εράνους και δωρεές.(..)-συνέχεια-

   Διαγραφή
  3. -συνέχεια-
   Οι νεοεισερχόμενοι μη νόμιμοι μετανάστες σπανίως πάνε τα παιδιά τους στις δημόσιες παιδικές κλινικές. Χαρακτηριστικά, από τα περίπου 85 παιδιά Αφγανών που εξετάστηκαν σε κινητή μονάδα που είχε φέρει το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεργασία με την Κοινότητα Αφγανών Ελλάδας για δύο μέρες το καλοκαίρι του 2010, μόνο 3 παιδάκια είχαν εξεταστεί σε ελληνικό νοσοκομείο παλαιότερα. Και τα 3 ήταν παιδάκια νόμιμων, αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

   Τέλος, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CLANDESTINO, το υπουργείο Υγείας μάς είχε παραχωρήσει το εξής στοιχείο στις 4-4-2008: το σύνολο της δαπάνης περίθαλψης των αλλοδαπών που δεν έχουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας και δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 5.099.325,80 ευρώ για το έτος 2007. Περιλαμβάνει δηλαδή μη νόμιμους μετανάστες καθώς και αλλοδαπούς κοινοτικούς (όπως Πολωνούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους και άλλους) που τους επιτρέπεται η διαμονή στη χώρα και δεν έχουν φροντίσει για την ασφάλισή τους για διάφορους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι ότι δουλεύουν παράνομα) και εποχικούς αλλοδαπούς που εργάζονται νόμιμα με το σύστημα της μετάκλησης και ουσιαστικά δεν έχουν βιβλιάριο υγείας. Το αξιοπερίεργο είναι το πώς φτάνουμε από τα 5 (που είναι ήδη μια σοβαρή υπερεκτίμηση των απλήρωτων νοσηλίων των μεταναστών χωρίς χαρτιά) στα 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τετραετία α) όταν οι ροές μη νόμιμων μεταναστών (και ιδιαίτερα μη Αλβανών) προς τη χώρα μας είναι στα ίδια λίγο-πολύ επίπεδα τα τελευταία 3-4 χρόνια, β) όταν από διαφορετικές έρευνες διαφαίνεται ότι η πλειονότητα των μη νόμιμων μεταναστών αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα υγείας εν οίκω ή μέσω ΜΚΟ;

   Πέραν του αβάσιμου του ισχυρισμού του κυρίου υπουργού, το πολιτικό ερώτημα του «από πού θα κόψουμε» παραμένει. Ομως, μια πιθανή πολιτική επιλογή απαγόρευσης της περίθαλψης μη νόμιμων μεταναστών όταν απειλείται η υγεία τους, πέραν του ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ενός θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και αντιτίθεται σε διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

   * Ο δρ Θάνος Μαρούκης είναι ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Η κυρία Μαρίνα Νικόλοβα είναι υποψήφια διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.(..)Ilief

   Διαγραφή
 2. Αντώνη αν θυμάσαι ο Αναστασιάδης το 2008 (επί ΝΔ) είχε συλληφθεί στη Γαλλία με μία επιταγή πολλών εκατομμυρίων, που δεν μπορούσε να τα δικαιολογήσει. Αντί όμως να βρίσκεται στη φυλακή, είναι ελεύθερος. Όπως καταλαβαίνω το "σύστημα" του επέβαλλε την ποινή της "ισόβιας" στήριξης των φασιστών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιλάμε για κοινωνικό απόβρασμα, έναν άνθρωπο που δεν έχει βάλει μια μέρα τίμιας εργασίας στη ζωή του. Και μαχαιρώνουν τον δύστυχο βιοπαλαιστή που ξεκινά να σπάσει τη μέση του κουβαλώντας απ΄τα ξημερώματα, κι αυτό το κάθαρμα αποφαίνεται για το ποιος έχει δικαίωμα να ζει και ποιος πρέπει να πεθάνει.

   Θέλει μεγάλη αυτοπειθαρχία για να μην κατρακυλήσει κανείς στην τρέλα με όσα συμβαίνουν.

   Διαγραφή
  2. Δεν διαφωνώ καθόλου, όμως πιστεύω ότι άλλοι (πολύ ισχυρότεροι) βρίσκονται πίσω από αυτόν και την αγάπη του προς την "Χρυσή Αυγή...

   Διαγραφή
  3. Σαφώς φίλε μου, κι αυτό είναι που μας κρατάει στην πολιτική αντίληψη και δε μας αφήνει να κατρακυλήσουμε στο προσωπικό μίσος...

   Διαγραφή