Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη

...
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σταθεροποιείται. Η πρόβλεψή σας για εκλογές τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Αν όμως εξαντλήσει τη θητεία της, μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτύχει. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην είστε πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Εκτιμώ πως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την θητεία της. Πιο πιθανό είναι να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής της και ως αποτέλεσμα των κοινωνικών αγώνων μέσα στο χρόνο, παρά να μακροημερεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός το πρώτο κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν άλλα. Τι φταίει; Τι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, οι οποίες παραμένουν καταδικαστικές για την πολιτική της, ενώ η κατάθλιψη έχει γίνει το εθνικό μας χαρακτηριστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ πρέπει περισσότερα να κάνει και λιγότερα να αλλάξει στην πολιτική του. Με δεδομένο ότι οι αντοχές του κόσμου εξαντλούνται και η πίεση είναι αφόρητη, ο χρόνος είναι ο μεγάλος αντίπαλός μας. Όσο πιο γρήγορα ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση τόσο πιο πολλές θέσεις εργασίας θα σωθούν, πιο πολλές επιχειρήσεις θα διατηρηθούν. Το εναλλακτικό πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, να εμπνεύσει αισιοδοξία για μια πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των μεγάλων αδικιών που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση για «κυβέρνηση της Αριστεράς» και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρόσφατα συνέπλευσαν με την Χρυσή Αυγή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με ποιους θα κυβερνήσετε;


Εντοπίζεται μια αντικειμενική κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εξακολουθήσει να καλεί σε συστράτευση όλες εκείνες τις δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος για την ανατροπή του μνημονίου και την προώθηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Δεν μπορώ παρά να εντοπίσω τις ιστορικών διαστάσεων ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ για την άρνηση του αυτονόητου. Θεωρώ ότι η ανάγκη να διαμορφωθούν οι απαιτούμενοι συσχετισμοί που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη αντιμνημονιακή κυβέρνηση, θα βρει τελικώς τρόπο να εκφρασθεί.

...

Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, γίνεται σαφής η ‘στροφή’ του Τσίπρα προς τον ‘ρεαλισμό’. Πιστεύετε ότι θα σας ακολουθήσει όλο το κόμμα;

Ρεαλισμός σήμερα είναι να αγωνίζεσαι για την ανατροπή της πιο παράλογης και καταστροφικής πολιτικής που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είδα καμιά «στροφή» σε αυτά που λέμε, αντίθετα βλέπω μια αλλαγή στάσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ από αρκετούς που μέχρι πρότινος δεν εννοούσαν να αποδεχθούν την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές. Όλοι εκείνοι που σε αρκετές στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν μίλησαν απαξιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησαν με τρόπο προσβλητικό να παρέμβουν για να διαμορφώσουν τα πολιτικά πράγματα της χώρας αναγκάζονται τώρα να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα. Παραμένουμε συνεπείς στα όσα είχαμε πει στον ελληνικό λαό και στα όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντί του.

Αλήθεια, βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας τους ‘συμμάχους’ που έψαχνε στις ΗΠΑ;

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνονται σε συνθήκες μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που συνεχώς επεκτείνεται. Τα αδιέξοδα της κυρίαρχης στρατηγικής συνειδητοποιούνται ακόμη και από δυνάμεις που δεν αναφέρονται στο χώρο της Αριστεράς. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αμφισβητείται το ίδιο το νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με βάση την εμπειρία της ελληνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής απέναντι στην κρίση που θα προωθεί τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Πάντως, ο βασικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός μας και τα κινήματά του.

Πηγή: Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου