Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VIII-Ας κάνουμε όλοι τον Κινέζο

«Απόβαση» ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα με επενδύσεις, εξαγωγές
Ποιες έχουν πάει μέχρι σήμερα, τι έχουν καταφέρει, ποια εμπόδια αντιμετώπισαν και σε τι αποσκοπούν

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να επωφεληθεί ένας επιχειρηματίας από τη δυναμική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Να προσπαθήσει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για να εξασφαλίσει κεφάλαια, να αναζητήσει φθηνούς προμηθευτές ή, τέλος, να απευθυνθεί στην ίδια την κινεζική αγορά.

Και αυτός ο τελευταίος, που χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη, καθώς συνεπάγεται αυξημένο ρίσκο, φαίνεται ότι αποφέρει τα περισσότερα.

Αν και ξεπέρασαν εδώ και αρκετούς μήνες τις 1.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα -περισσότερο εισάγοντας και λιγότερο εξάγοντας σε αυτήν κάθε είδους προϊόντα- μόνον περί τις 100 έχουν δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια κινεζική αγορά. Τα αποτελέσματά τους είναι ωστόσο εντυπωσιακά. Από τις περισσότερο γνωστές η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά του ομίλου Κυριακόπουλου, η Folli Follie των Δημήτρη και Γιώργου Κουτσολιούτσου, τα Πλαστικά Κρήτης, η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η Coco-Mat των αδελφών Ευμορφίδη, η Apivita του N. Κουτσιανά, η Kleeman, η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος, η χρωματοποιεία Vitex του Κωνσταντίνου Γιαννίδη. Δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις όπως η Τυράς, η Μινέρβα, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Κρητών Αρτος και η Τσάνταλης έχουν χτίσει επίσης σημαντική παρουσία στην αχανή αγορά. Και η εμπειρία είναι ολοένα και πιο ενθαρρυντική.Ευκαιρίες

Ο Κωνσταντίνος Γιαννίδης, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, και αφεντικό της Vitex, υποστηρίζει ότι ευκαιρίες υπάρχουν σε όλα τα «μέτωπα». Από μάρμαρα και ναυπηγεία, εξόρυξη και κατεργασία ορυκτών, κατεργασία πλαστικών και κοσμημάτων έως την οινοποιία, την κονσερβοποιία, τη μελισσοκομία, την τυποποίηση ελληνικών προϊόντων, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -κυρίως ελαιολάδου-, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τη διαχείριση ενεργειακών θεμάτων.

Υπάρχουν, όμως, παράλληλα και σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανοίγματα στην περιοχή των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο. Για παράδειγμα, στα τρόφιμα (ελαιόλαδο, τυροκομικά, κρασί, κ.λπ.) και στα δομικά υλικά υψηλής ποιότητας (πλαστικά, κ.λπ.). Αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα, όπως η βελτίωση των συνθηκών εκτελωνισμού και η εξάλειψη των διοικητικών διαδικασιών και ελέγχων (υγειονομικών, κ.λπ.), ολοένα και περισσότεροι Ελληνες τολμούν το βήμα, αφού η εξωστρέφεια αποτελεί στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία ουσιαστικά μονόδρομο.

Η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα το 2010 ήταν σημαντική, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΤΑΤ. Αντίθετα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Ετσι, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφτασε τα 2,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Στοιχεία

Ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κ. Γιαννίδης, και ο πρόεδρος του Κινεζικού Επιμελητηρίου Εισαγωγών Εξαγωγών, Zhang Yujing, υπολογίζουν ότι σήμερα το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κίνας φθάνει τα 4,35 δισ. ευρώ. Στα μεγέθη αυτά, βεβαίως, θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τη ναυτιλία και συγκεκριμένα τη ναυπήγηση ελληνόκτητων ποντοπόρων πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, στην πλειοψηφία τους με χρηματοδοτήσεις κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Vitex του Γιαννίδη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ωφελειών της εξωστρέφειας, αφού έχει καταφέρει μέσω των εξαγωγών της να καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών που προέρχονται από την ελληνική αγορά.

Η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης πρωτοπόρησε το 2000 δημιουργώντας στη Σαγκάη την Cosmos Building Materials για την κοπή και την επεξεργασία μαρμάρων, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Αυτό έκανε προ ετών και η πολύ μικρότερή της εταιρεία MMS από την Καβάλα, δημιουργώντας μονάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μαρμαροβιομηχανία.

Η Folli Follie των Δ. και Γ. Κουτσολιούτσου προχωρά στη λειτουργία 125 καταστημάτων στην Κίνα μέχρι το τέλος του 2011, με παράλληλη επιτάχυνση της επέκτασής της στην κινεζική αγορά με τη βοήθεια της Fosun International.


Από φυτικά καλλυντικά μέχρι ορυκτά 

Η εισηγμένη Kleeman μετά τις εξαγωγές και τις υπηρεσίες στην Κίνα δρομολογεί τώρα και τη δημιουργία παραγωγικής βάσης εκεί μέσω της θυγατρικής της Hong Kong Elevator Systems Limited. Με επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Από το Χονγκ Κονγκ η Apivita, σε συνεργασία με την Imaginex που ανέλαβε την προώθηση της Apivita στο Χονγκ Κονγκ, μπαίνει τώρα και στην Κίνα. Είναι το τρίτο βήμα προς τις αγορές της Απω Ανατολής της εταιρείας φυτικών καλλυντικών. H Imaginex ανήκει σε έναν από τους ισχυρότερους ομίλους του Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών και της ένδυσης. H δραστηριότητα της S&Β στην Κίνα ξεκίνησε το 1996, οπότε και συστήθηκε η εταιρεία SHIMCO, με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας περλίτη καθώς και την εμπορία περλίτη στην ευρύτερη ασιατική αγορά. Πλέον, η S&Β Industrial Minerals Henan διαθέτει και άλλες παραγωγικές μονάδες, εμπορικό γραφείο, κέντρο διανομής και αποθήκες σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ από εκεί έχει αυξήσει τις πωλήσεις και σε γειτονικές χώρες (π.χ. Ιαπωνία, Κορέα).
Πηγή: Καθημερινή, 23/10/2011

Η Κίνα, το νέο «Ελ Ντοράντο» για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις
Πίνακες:
Αποσπάσματα:

«Ανεβάζουν στροφές»
Ανάμεσα στις εταιρείες που εντείνουν τις ενέργειες τους στην Κίνα είναι η Folli Follie, η οποία ύστερα από τη συμφωνία στρατηγικής σημασίας με τον κινέζικο όμιλο της Fosun επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα του Δράκου. Στροφές ανεβάζει και η Kleemann Hellas, η οποία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διαθέσει τα πρώτα της προϊόντα στην τοπική αγορά.

Η βιομηχανία ανελκυστήρων από τη Βόρεια Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή παραγωγικής μονάδας στην περιοχή και είναι έτοιμη να επεκταθεί και στις κοντινές αγορές, όπως η Ινδία, η Αυστραλία και η Μαλαισία που αναπτύσσονται με εξίσου εντυπωσιακούς ρυθμούς. Μελλοντικά, η εν λόγω μονάδα θα χρησιμοποιηθεί και ως «εφαλτήριο» για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στην Αφρική.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Πετρίδης, ξεκαθαρίζει, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της παραγωγικής βάσης από την Ελλάδα στην Κίνα και τονίζει πως η η δημιουργία νέου εργοστασίου ήταν απαραίτητη, καθώς στην Κίνα συγκεντρώνεται το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ανελκυστήρες.

Τις προοπτικές που υπάρχουν για τους Έλληνες οινοποιούς στην κινέζικη αγορά σπεύδει να εκμεταλλευτεί και η «Τσάνταλης», η οποία ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ και δημιούργησε δίκτυο 25 ιδιόκτητων καταστημάτων. Στόχος της είναι μέχρι το τέλος του 2012 να λειτουργεί 100 καταστήματα και έως το 2015 να φθάσουν τα 250. Η ελληνική οινοποιία διαθέτει σήμερα τα φημισμένα κρασιά που παράγει από τους αμπελώνες της εταιρείας στη Ραψάνη, το Αγιο Ορος, τη Χαλκιδική και τη Μαρώνεια Θράκης, τα οποία έχουν απήχηση στους Κινέζους λάτρεις του κρασιού.

«Ανάρπαστα» τα ελληνικά μάρμαρα
Εμφαση στην κινεζική αγορά δίνει και η Ικτίνος Ελλάς, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες μαρμάρου. «Εστιάζουμε τις προσπάθειες μας στην κινέζικη αγορά, στην οποία κατευθύνεται το 65% των εξαγωγών μας και πραγματοποιείται το 50% των συνολικών πωλήσεών μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Χαϊδάς και δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχεια, καθώς η ζήτηση για τα ελληνικά μάρμαρα στην Κίνα αυξάνεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια λόγω της «άνθησης» που παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα.

Η Ικτίνος Ελλάς διαθέτει εδω και δεκαπέντε χρόνια τα περίφημα μάρμαρα της Θάσου, της Καβάλας και της Δράμας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα, αποφάσισε να ασχοληθεί και με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για προστατευόμενα προϊόντα περιοχής και για κατοχυρωμένες ονομασίες. Αρχικός της στόχος είναι η εξαγωγή ελαιολάδου και κρασιού.

Και η ΔΕΛΤΑ πάει Κίνα!
Βαλίτσες για τη μακρινή Κίνα ετοιμάζει και η ΔΕΛΤΑ. Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη της, βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδό της, η οποία όταν πραγματοποιηθεί θα ανοίξει ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η προσπάθεια, πάντως, δεν είναι εύκολη, καθώς ο ανταγωνισμός από τους διεθνείς κολοσσούς οι οποίοι έχουν ήδη «πατήσει το πόδι τους» στην κινέζικη αγορά είναι τεράστιος. Αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τη διοίκηση της ΔΕΛΤΑ, η οποία αισιοδοξεί πως θα κερδίσει τους ντόπιους καταναλωτές με «όπλο» την υψηλή ποιότητα αλλά και την καινοτομία των προϊόντων της.
Πηγή: Ημερησία, 28/7/2012

2 σχόλια:

 1. Διάλειμμα. Και μην ξεχνάτε:

  Οι Θέσεις του ΚΚΕ δείχνουν:

  "Iδεολογικοπολιτική σύγχυση, στρέβλωση και παράκαμψη της πολιτικής πραγματικότητας"

  και λειτουργούν ως:

  "αποτύπωση των αδιεξόδων της γραμμής του ρεβιζιονισμού μέσα από ένα μίγμα αναθεωρητικών, φιλοτροτσκιστικών, και σεχταριστικών θέσεων."

  Ψηφίστε πατριωτικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο Καζάκης πως και ξαναμπαίνει στον στίβο της πολιτικής; Έχει σκοπό να αναδείξει άλλο διάτοντα πολιτικό αστέρα, πέρα του πολιτικού γίγαντα με το όνομα Παπαθεμελής;

   Στα οικονομικά ισχυρίζεται(στο ΣKAI κανα δίμηνο πρίν) πως αν -σε συνθήκες καπιταλισμού μιλάμε- πάμε στην δραχμή, δεν θα γίνει υποτίμηση! Και αυτός είχε μιλήσει για Αργεντινή. Αυτός είναι οικονομολόγος με πολιτική άποψη!

   Περιμένω με αγωνία νέες πολιτικές θέσεις πέρα από τις ανταλλαγές ντομάτες κρήτης αντι πετρελαίου Νιγηρίας + τα Ρώσικα δάνεια (σε δολλάρια; σε ρούβλια;) του "πατερούλη" Πόυτιν.

   Για τους Κινέζους δεν μιλώ είναι υπερ-Ιμπεριαλιστές. Κοτζάμ ΗΠΑ κρατούν με τα αμερικάνικα ομόλογα. Αλλά επειδή είσαστε "γατάκια", δεν καταλάβατε ότι η Κίνα κάνει πως έχει καπιταλισμό αλλά χτίζει Σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά. Το πνεύμα του Ευρωκομμουνισμού ζει στην μακρινή Ανατολή. Και έτσι βγάζω από την "δύσκολη θέση" οπαδούς του Μαοϊκού μοντέλου και τους κατσαρολοκρούστες του.

   Χρόνια πολλά και πάλι προς όλους.

   Αντώνη ευχαριστώ για τις αναρτήσεις.
   Είναι στο πνεύμα αυτών που σου είχα ζητήσει σε σχόλιο ( 30 Δεκεμβρίου 2012 8:00 μ.μ. http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1566.html ).
   Επίσης ευχαριστώ τους αναγνώστες του blog για την υπομονή που έδειξαν διαβάζοντας την (δικαιολογημένη)πλάκα που έκανα σήμερα στα περισσότερα σχόλια.Ilief

   Διαγραφή