Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VII-Στο Mayfair, αδελφές μου, ή έστω στο Βερολίνο!

Τρέλα με την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο

Τον τελευταίο μήνα, όπως και το προηγούμενο έτος, έχει παρατηρηθεί στο Λονδίνο μεγάλη αύξηση αγοράς ακινήτων από Έλληνες. Στην πραγματικότητα έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες. Ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι..

Μεγάλη φυγή κεφαλαίων είναι το φαινόμενο των κρατών της οικονομικής κρίσης. Η ανασφάλεια που προκαλεί η κρίση έχει οδηγήσει κυρίως σε επενδύσεις σε χρυσό, σε ελβετικά φράγκα και σε αγορά ακινήτων στο Λονδίνο.

Τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε αύξηση 40% στη ζήτηση των ακινήτων του Λονδίνου από διάφορα κράτη της ευρωζώνης. Οι Έλληνες έκαναν ένα άλμα 50% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Οι Γάλλοι 16%, οι Ισπανοί 10% και οι Ιταλοί 9%. Η Βρετανία φαίνεται ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους της ευρωζώνης.

Ο Gary Hersham, διευθύνων σύμβουλος της Beauchamp Estates και ειδικός σε ακίνητα πολυτελείας, έκανε διάφορες έρευνες σε Έλληνες αγοραστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών. Ο Gary αναμένει σημαντικό άλμα μετά τις ελληνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου. "Πρέπει να μου τηλεφωνήσετε μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου και τότε θα δούμε τι θα συμβεί..Θα αντικρίσουμε μια κόλαση μετανάστευσης Ελλήνων στο Λονδίνο".


Οι Έλληνες είναι στην κορυφή στην αγορά ακινήτων ανάμεσα στα έθνη της ευρωζώνης. Όπως ήταν επίσης τις δεκαετίες 1970, 1980 και 1990. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ένας Έλληνας εφοπλιστής, το 1990 είχε αγοράσει την Old Rectory στη Τσέλσι. Μέχρι και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο ακίνητο στο Λονδίνο. Η τιμή του πλέον εκτιμάται σε περισσότερο από 10 εκατομμύρια λίρες.
Πηγή: idemocracygreece


Φρένο» στις αγορές ακινήτων στο Λονδίνο έβαλαν και οι Ελληνες
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Χαμηλότερο εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον Ελλήνων για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο και γενικότερα σε πόλεις του εξωτερικού, σύμφωνα με αναφορές μεσιτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες περιπτώσεις προσιτών οικονομικά ακινήτων, κυρίως σε πόλεις της Γερμανίας, όπου το δέλεαρ των αποδόσεων και η διαφάνεια της όλης διαδικασίας εξακολουθούν να προσελκύουν ενδιαφερομένους.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αίφνης το ενδιαφέρον Ελλήνων για αγορά πολυτελών ακινήτων (ιδιαίτερα) στο κεντρικό Λονδίνο έχει ατονήσει, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν στην «Κ» μεσίτες που έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με Ελληνες επενδυτές. Αλλωστε, το ράλι των τιμών την τελευταία τριετία και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, λειτουργούν ακόμα ως ισχυρά κίνητρα για αποκόμιση πρόσθετων υπεραξιών και στο μέλλον. Σε σχετική έκθεση, η BNP Paribas Real Estate προχώρησε στην πρόβλεψη ότι από σήμερα και έως τα τέλη του 2016, οι αξίες των κατοικιών στο Λονδίνο θα αυξηθούν κατά 41%. Για το 2013 προβλέπεται άνοδος κατά 6,6%, ενώ το 2014 η αύξηση θα είναι της τάξεως του 7,1%. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη δεκαετία 2006 - 2016 η συνολική άνοδος των τιμών στο Λονδίνο θα έχει αγγίξει το εντυπωσιακό 73%, τη στιγμή μάλιστα που μεσολάβησε και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 - 2009, την οποία ακολούθησε η παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Η φορολόγηση
Ωστόσο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η αγορά των πολυτελών κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία, προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, από το νέο έτος θα επιβληθεί ετήσιος φόρος κατοχής στα ακίνητα αξίας από 2 εκατ. στερλίνες και πάνω (περίπου 2,46 εκατ. ευρώ), με το ύψος να αγγίζει ακόμα και τις 140.000 στερλίνες (περίπου 173.000 στερλίνες) σε περιπτώσεις κατοικιών που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται επίσης η πιθανότητα επιβολής φόρου υπεραξίας στις περιπτώσεις πωλήσεων κατοικιών από μη μόνιμους κατοίκους της χώρας, που δεν διαθέτουν τη βρετανική ιθαγένεια.

Τα παραπάνω έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά την αγορά πολυτελών κατοικιών, κυρίως μέσω της δημιουργίας κλίματος αβεβαιότητας στην αγορά και μείωσης των αγοραπωλησιών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί εν τω μεταξύ και η προσφορά κατοικιών προς πώληση.

Η προσφορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank, ο αριθμός των κατοικιών που ήταν διαθέσιμες στην αγορά, σε συνοικίες όπως το Τσέλσι και το Νάιτσμπριτζ, τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Τον ίδιο μήνα, η αύξηση των τιμών σε μηνιαία βάση περιορίστηκε στο οριακό 0,4%, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010, όπως αναφέρει η Knight Frank. Με τη σειρά της η Savills αναφέρει ότι κατά το εξάμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές το 2013, αποκλείοντας μεγάλες μεταβολές, ενώ από το 2014 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος.

Πηγή: Καθημερινή


Ελληνική «εισβολή» στη Γερμανία για αγορά ακινήτων

Συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων γερμανικών μέσων ενημέρωσης για τους Ελληνες που αγοράζουν, και μάλιστα τοις μετρητοίς ακίνητα στη Γερμανία. Μετά την Handelsplat και την Deutsche Velle σειρά πήρε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο αναφέρει ότι Έλληνες, Ισπανοί και Πολωνοί αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη Γερμανία για την εξασφάλιση των χρημάτων τους.

«Οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες», ανέφερε, σύμφωνα με το περιοδικό, διαφήμιση μεσιτικού γραφείου σε περιοχή κοντά στο Αμβούργο και έκανε λόγο για «εγγυημένη διακριτικότητα», ενώ, σε άλλη καταχώρηση, μεσίτης διαφήμιζε «πώς θα σώσετε τα χρήματά σας από τον Γκάουκ, την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους άλλους μαφιόζους».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ένα τρίτο των αγοραστών γης, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων στην Γερμανία προέρχεται πλέον από το εξωτερικό. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές, εν αντιθέσει προς τους Γερμανούς, πληρώνουν συνήθως σε μετρητά.

Το Spiegel επισημαίνει πάντως ότι η προτίμηση των επενδυτών στις γερμανικές πόλεις οφείλεται και στο γεγονός ότι π.χ. στο Βερολίνο οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται στα 1.400-1.500 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις τιμές στο Παρίσι, το Μιλάνο ή την Μπολόνια.

Επίσης διευκρινίζει ότι «δεν είναι μόνο οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν στο Βερολίνο αλλά και πολλοί οικογενειάρχες, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε μια πόλη όπου σημειώνεται έκρηξη στην αγορά ακινήτων».

2 σχόλια:

 1. Να συμβάλω λιγάκι

  «Υπερδύναμη στις οφ σορ η Ελλάδα»
  Τουλάχιστον 10.000 υπεράκτιες διακινούν 500 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης
  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4515967


  Ως μία από τις πλέον δραστήριες χώρες στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας περιγράφει την Ελλάδα το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης κ. Τζον Κρίστενσεν σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που φοροδιαφεύγουν ή αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους».
  «Ωστόσο, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής από οφ σορ στην Ελλάδα».(..)Ilief.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ( http://www.inprecor.gr/index.php/archives/167270 )
  Το «Greek money» σαρώνει βίλες σε Ευρώπη – Τουρκία.«Καλώς ήρθαν οι… cash Greeks», δηλαδή οι Ελληνες που θα πληρώσουν σε ρευστό. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή