Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός VI-Στο στόμα των γκρίζων λύκων για τη μητέρα πατρίδα

Υπάρχουν 390 ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία. Το ποσό άμεσων επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία αυξήθηκε στα 4.78 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως τώρα, ο τραπεζιτικός τομέας έχει την μερίδα του λέοντος των συνολικών επενδύσεων. Δύο ελληνικές τράπεζες αποτελούν μέρος της τουρκικής τραπεζιτικής αγοράς. Η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες, η αγορτική επεξεργασία, η συσκευσασία, τα πλαστικά, τα φάρμακα και καλλυντικά, η αλιεία, ο τουρισμός και οι κατασκευές είναι οι άλλοι τομείς που προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές.
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετάφραση Lenin Reloaded.


Οι Έλληνες επενδύουν στην Τουρκία
23/7/2012

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αποτελεί μεγάλο επενδυτικό προορισμό.

Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 4% τον χρόνο και η κυβέρνηση προσφέρει αφειδώς κίνητρα σε όποιον ξένο θέλει να επενδύσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου, η Τουρκία μέχρι το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια κατοίκους, με τεράστια ζήτηση σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.


Αυτό σημαίνει ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις εμπορικές η τουρκική αγορά είναι πολύ ελκυστική, αφού είναι ευκολότερα προσβάσιμη από ό,τι οι αντίστοιχες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, καθώς τα καταναλωτικά πρότυπα των Τούρκων είναι όμοια με τα ελληνικά και το γεγονός αυτό διευκολύνει, από πλευράς μάρκετινγκ, τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην γείτονα.Ήδη η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπρακτικής επιχείρησης (50-50) στην Τουρκία με την εταιρία Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret AS. Η Χαλκόρ εξαγόρασε το 50,1% της τουρκικής εταιρείας Sega Bakir SA, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σωλήνων και λαμών χαλκού. Την πιθανότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας επένδυσης στη γειτονική Τουρκία, για να αντιμετωπίσει την «εκρηκτική» άνοδο του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, εξετάζει η Αλουμύλ Μυλωνάς. Ο σχεδιασμός του Ομίλου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αφορά στη δημιουργία μιας μονάδας σε ακίνητο που αναζητείται σε περιοχή λίγο μετά τα σύνορα, μέσα στην τουρκική πλευρά, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα. Το κόστος της επένδυσης προϋπολογίζεται στα περίπου 5 εκατ. ευρώ. 

30 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 4 δισ. € στην Τουρκία

Επωνυμία ελληνικής εταιρείαςΕπωνυμία εταιρείας στην ΤουρκίαΠοσοστό συμμετοχής – ιδιοκτησίας
Alumil – Mylonas S.A.Alunef Aluminyum San. A.Ş. Alunef Aluminyum San. A.Ş. 
Antzoulatos Όμιλος Eταιρειών (Profi – Hobi – Inter Metal)Profilas Sanayi Mamulleri İth. Ve İhr. Ltd. Şti. Profilas Sanayi Mamulleri İth. Ve İhr. Ltd. Şti. 
Bronze Art Bronze Art 51% Dededimos Group S.r.I.(99% στην Ελλάδα)49% Dededimos
Χαριτόπουλος Κυριαζής Kaynak İşi Sistemleri A.Ş. 100%
Crete Plastics S.A. Senkroma Boyar Madde Sanayi ve Ticaret A.Ş. 90%
Delta Nomikos S.A. Merko Gıda San. ve Tic. A.Ş. 39%
Eurodrip S.A. Eurodrip Damla Sulama ve Tic. A.Ş. 98%
P.N. Gerolymatos S.A. GENESİS İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ A.Ş. 80%
Golden Agent S.A. Golden Agent II Tekstil Tic. A.Ş. 100%
Grecian Magnesite S.A. AKDENİZ MİNERAL KAYNAKLARI A.Ş. 100%
INTRACOM IT SERVICES S.A. GANTEK Bilgisayar Danışmanlık Ser. Tic. A.Ş. 20%
INTRALOT S.A. Inteltek internet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Tic. A.Ş. 45%55% Turkcell
Kleeman Hellas S.A. Kleeman Asansör S.A. 70%30% AMETAL S.A.
Κοτρότσιος Ιωάννης Assos Commercial İth. İhr. Gıda Paz. Ltd. Şti 50%
LINOMEDIA S.A. LİNOMEDİA BASKI-YAYINCILIK SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. A.Ş. LİNOMEDİA BASKI-YAYINCILIK SİSTEMLERİ SAN. ve TİC. A.Ş. 
MAKAN S.A. Metropolitan Gıda San. Tic. Ltd. Şti. 50%
Leaf Tobacco A. Michailidis Group Boromik Tütün Sanayi ve Tic. A.Ş. 50%
MODA BAGNO – INTERNI – VERVERİS Moda Bagno İç ve Dış Tic.İnş. Tur. San. A.Ş. 100%
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Finansbank A.Ş. 99,44%
Nireus S.A. İLKNAK SU ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. S.A. MİRAMAR SU ÜRÜNLERİ VE BALIK YEMİ ÜRETİMİ SAN. VE TİC. A.Ş. 100%
Palatlana Bros – Palaplast S.A. Palaplast İzmir Plastik San. Tic. A.Ş. 75%
P.E..T. Hellas Ltd. – Nestos Akdeniz Yaş Gıda ve Konservecilik San. ve Tic. Şti. 100%
Polychem Plastics S.A. Mardav A.Ş. 25%
RIDENCO S.A. Ridenco Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. 100%
SARANTIS S.A. Sarantis Türkiye A.Ş. 85%
S & B Industrial Minerals S.A. PABALK MADEN A.Ş. 98,7%
Πηγή: Turkish-Greek News

25 σχόλια:

 1. Γιατί σύμπασα η εκτός ΚΚΕ αριστερά καλύπτει την αστική τάξη της χώρας με προπετάσματα πατριωτικού και εθνοαπελευθερωτικού καπνού απ' τη δεκαετία του 1940;

  Γιατί δεν ρωτάτε όσοι δεν στηρίζετε το ΚΚΕ τους θεωρητικούς σας να σας πουν γιατί είτε αποκρύπτουν μόνιμα είτε αποκηρύσσουν ρητά την θέση του ΚΚΕ ότι μετά την υπογραφή του Μάαστριχτ το ελληνικό κεφάλαιο έχει θέση μέσα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιατι απλα το να εισαι οπορτουνιστης σημαινει οτι εισαι και πολιτικα βλακας, οποτε αυτοι στους οποιους απευθυνεσαι απλα δεν μπορουν να καταλαβουν οτι 1+1=2

   Διαγραφή
  2. Γιατί Aντώνη..

   1) «Γιατί σύμπασα η εκτός ΚΚΕ αριστερά καλύπτει την αστική τάξη της χώρας με προπετάσματα πατριωτικού και εθνοαπελευθερωτικού καπνού απ' τη δεκαετία του 1940(..)»

   Είναι οι ίδιοι πολιτικά αδύναμοι και έχουν αποδεχτεί την αστική ιδεολογία. Το κεφάλαιο το ξέρει και δεν τους λαμβάνει στα υπόψη τους στα σοβαρά. Οπότε με τα προπετάσματα καπνού προσπαθούν να «βάλουν στην αστική διαχείριση» το ΚΚΕ, το οποίο το κεφάλαιο το υπολογίζει.

   Έβγαλαν λεφτά και είχαν καλή ζωή για 15 χρόνια άλλαξαν τάξη και παράλληλα άλλαξαν και αντίληψη. Καλοί οι εργάτες αλλά δεν τους γεμίζουν το «μάτι» σαν το «υποκείμενο». Τους θέλουν σαν «ντεκόρ». Απευθύνονται σε διανοουμένους στην εργατική αριστοκρατία, μεσαίους επιχειρηματίες, άλλους που «έπιασαν την καλή» με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιδοτήσεις. Η αντίληψη τους οδηγεί στην ιδεολογία του «πατριωτικού και εθνοαπελευθερωτικού» μπας και σώσουν ότι μπορεί να σωθεί.


   2) «(..)Γιατί δεν ρωτάτε όσοι δεν στηρίζετε το ΚΚΕ τους θεωρητικούς σας να σας πουν γιατί είτε αποκρύπτουν μόνιμα είτε αποκηρύσσουν ρητά την θέση του ΚΚΕ ότι μετά την υπογραφή του Μάαστριχτ το ελληνικό κεφάλαιο έχει θέση μέσα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα;»

   Η κρίση φανέρωσε την ιδεολογικοπολιτική τους γύμνια.
   Δεν έχουν σοβαρούς θεωρητικούς ούτε καν αστούς. Η θεωρία βάζει ερωτήματα π.χ. για όσους «συμπονούν» τους εργαζόμενους «ποιος είναι ο σκοπός της αστικής τάξης στο τάδε συγκεκριμένο ερώτημα»; «ποια είναι η τακτική του εργατικού κινήματος στην πράξη»; Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι κοντοραπτική πάνω σε Μαρξ Έγκελς με δόσεις από Αλτουσέρ κλπ.
   Έχουν ψηφίσει - υπογράψει - υποταχθεί στο Μάαστριχ, το θεωρητικό κείμενο που περιέχει την στρατηγική του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Τα μνημόνια συγκεκριμενοποιούν το Μάαστριχ ανά χώρα. Και αυτό κάνουν πως δεν το θυμούνται.Ilief

   Διαγραφή
  3. Το προηγούμενο σχόλιό μου ήταν προς ΣΥΡΙΖΑ και "δορυφόρους" του επίσημους-ανεπίσημους του.

   Για το "Γιατί σύμπασα η εκτός ΚΚΕ αριστερά" υπάρχουν και εξαιρέσεις Αντώνη.

   Κάποιοι βγάζουν κάποια καλά κείμενα για σοβαρούς προβληματισμούς. Μην τους απαξιώνουμε όλους. Αλλά η πλειοψηφία τους ή έχουν τα "κολλήματα" με την Κίνα και την "πολιτιστική επανάσταση", ή με "καλό Τρότσκι - κακό σφαγέα Στάλιν"(λες και η ιστορία είναι αποκλειστικά θέμα καλού-κακού ηγέτη),ή το 1968 και την "άνοιξη" της Πράγας, ή είναι ουρά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας(ΓΣΕΕ).Ilief

   Διαγραφή
 2. Άντε, μέρα που 'ναι θα σπάσω το «εμπάργκο» που έταξα.

  Τρέμετε golden boys της Wall Street, ο επελαύνων ελληνικός καπιταλισμός ετοιμάζεται να σας αρπάξει μέχρι και τα σώβρακα!

  Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε, «οι θεωρητικοί μας» αποκηρύσσουν τη θέση ότι το ελληνικό κεφάλαιο (τι πάει να πει «ελληνικό κεφάλαιο», το κεφάλαιο που κατέχεται από κεφαλαιοκράτες με ελληνικό διαβατήριο;), το ελληνικό κεφάλαιο, λοιπόν, απέκτησε θέση μέσα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα μετά το Μάαστριχτ, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ελληνικό κεφάλαιο είχε θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα (ή αλυσίδα ή ό,τι άλλο θες) και πριν από τον Β'Π.Π. Μέχρι κι ο Βεργόπουλος, ακόμη δε κι ο Γιαννίτσης τα 'χουν γράψει αυτά. Δεν σου λέω για τον Μηλιό, θα σου πέφτει πολύ ρεφόρμα, αλλά ούτε τις θέσεις του Γκαργκάνα (του καλού αδελφού) να μην γνωρίζεις; Προσπερνώ τη συνέντευξη της κας Γαϊτάνη καθόσον δεν ανήκει στους «θεωρητικούς» του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να διάβασε κατά λάθος καμιά μπροσούρα του ΚΚΕ.

  Επίσης, καλόν είναι να γνωρίζεις ότι είναι άλλο πράγμα ο ψιλικατζής (δηλαδή, αυτός που έχει 4,8 δις στην Τουρκία ή ένα Σάρμ-ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο) και τελείως διαφορετικό ο καπιταλιστής. Ναι, είναι εξωστρεφές το ελληνικό κεφάλαιο αλλά δεν παύει να είναι ψιλικατζίδικο. Σαν να λέει ένα χασάπικο της Λάρισας πχ. ότι έγινε αλυσίδα επειδή άνοιξε υποκαταστήματα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κακώς το έσπασες αν είναι να γράφεις ανοησίες.

   Το ΚΚΕ γράφει ρητά και επανελειμμένα δύο πράγματα:
   α) υπάρχουν ασταθείς και δυναμικές αλληλεξαρτήσεις κεφαλαίων και όχι "εξάρτηση της χώρας"
   β) Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε στην κορυφή της πυραμίδας ούτε κοντά στην κορυφή, και η θέση της έχει συγκριτικά με την περίοδο 2008 αδυνατίσει. Παρ' όλα αυτά δεν μετετράπη ξαφνικά σε "ψιλικατζίδικο" επειδή έτσι συμφέρει την προστασία του ελληνικού κεφαλαίου από "ΕΑΜ"ικούς της κακιάς ώρας.

   Περισσότερη σκέψη, περισσότερη υπομονή, λιγότερη μπαλαφάρα για το νέο έτος εύχομαι.

   Διαγραφή
  2. Όσο για το "ψιλικατζίδικο" των 4.8 δις, τράβα πες το σε κανένα που ζει με 600 ευρώ το μήνα, και μην ξεχάσεις να του προσθέσεις ότι εκπροσωπείς την "απελευθέρωσή του από τον ξένο ζυγό."

   Άντε, και καλό βόλι με τους "κλέφτες" της Λίστας Λαγκάρντ!

   Διαγραφή
  3. Όντως οι έλληνες εφοπλιστές με τη δεύτερη θέση τους στην παγκόσμια ναυτιλία ή ο όμιλος 3Ε ως δεύτερη εταιρεία εμφιαλώσεως στον κόσμο ψιλικατζήδες είναι. Τι είναι? Μεγάλο κεφάλαιο? Αυτά είναι ονειρώξεις του ΚΚΕ...

   Διαγραφή
  4. Ψωροκώσταινα μωρέ, ψωροκώσταινα...τι θα γίνει τώρα, θα κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΙΠΟΛΙΚΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΜΕΡΑΚΛΑΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΚΛΑ, ή θα εξακολουθεί το ΚΚΕ να προδίδει την δύστυχη πατρίδα, κλαψ, λυγμ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κλαψ, και ν' αφήνει να την ξεκοκκαλίζουν οι ξένοι; Όχι γιατί τρίζουνε τα κόκκαλα του Λένιν, του Άρη, του Μπελογιάννη και του Μπάτση απ' αυτή την προδοσία δηλαδή και δεν αντέχεται άλλο η κατάσταση, εγώ είμαι 839 χρόνια στο ΚΚΕ αλλά αν δεν φύγει αυτή η καταστροφική ηγεσία άσπρη μέρα δεν θα δει η Αλουμίλ.

   Διαγραφή
  5. Α, μετά, αφού διώξουμε τον Φούχτελ και τους καταχτητές της πατρίδας μας, να κάνουμε κι ένα αντιφασιστικό μέτωπο, γιατί ρε παιδί μου μυστήριο πράμα, ενόσω εμείς βάζαμε αγκυλωτούς σταυρούς με φωτοσόπ στους προδότες και τους Γκαουλάιτερ, γέμισε η Ελλάδα νεοναζιστές. Μα πώς έγινε αυτό το πράμα, εμείς αριστεροί άνθρωποι, τόσα αντιφασιστικά φωτοσόπ κάναμε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ!

   Διαγραφή
  6. Μετρώ 10, μέχρι στιγμής, (ανα)δημοσιεύσεις για το «μεγαλείο» του ελληνικού καπιταλισμού (τελικά τι σημαίνει «ελληνικός καπιταλισμός» είπαμε;) για να δειχτεί, τι; Ότι υπάρχει ελληνικός καπιταλισμός, Το ξέρουμε ότι υπάρχει. Ότι αυτός είναι εξωστρεφής; Κι αυτό το ξέρουμε, και ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν ανέκαθεν εξωστρεφής, δεν ανακάλυψε δα με το Μάαστριχτ την εξωστρέφεια. Ότι είναι ιμπεριαλιστικός; Αστειότητες. Ο καπιταλισμός είναι ιμπεριαλιστικός από την εποχή του Λένιν, θα μπορούσε ο ελληνικός καπιταλισμός (όπως και ο τουρκικός, ο αιγυπτιακός, ο βουλγάρικος, ακόμη κι ο ...αλβανικός) να είναι οτιδήποτε άλλο; Άρα, τι;

   Είναι αλήθεια ή όχι ότι το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο προσδοκεί να λεηλατήσει τον πλούτο της χώρας; Είναι αλήθεια ή όχι ότι το ελληνικό κεφάλαιο με αδυνατισμένη τη θέση του στην πυραμίδα; Είδατε μήπως κανέναν να θρηνεί για τα παθήματα του ελληνικού κεφαλαίου εκτός ίσως από τους λακέδες του; Ποιοι αγωνιούν για τον «αφελληνισμό» των τραπεζών, είδατε μήπως κανέναν από την αριστερά (και δεν εννοώ από τη ...δημοκρατική). Μήπως επειδή υπάρχει το ελληνικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο θα πρέπει να χαιρόμαστε κι από πάνω που το ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο ετοιμάζεται, μαζί με τον πλούτο της χώρας, να το καταπιεί για επιδόρπιο;

   Σοβαρευτείτε, σύντροφοι (βλέπετε, επιμένω να σας χαρακτηρίζω έτσι), μήπως και στο ερχόμενο συνέδριο μπορέσετε να βγάλετε καμιά αξιόλογη θέση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα - μέχρι στιγμής η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ στη μαρξιστική θεωρία είναι η αντικατάσταση της αλυσίδας με την πυραμίδα (το αντιλαμβάνεστε ότι το σχήμα της πυραμίδας υποδηλώνει σχέσεις εξάρτησης;), σε λίγο θα πείτε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ένα τζένγκα όπου πρέπει να βρεις το κατάλληλο τουβλάκι για να καταρρεύσει το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Ειρωνεύεστε αυτούς που προσδοκούν να διώξουν το Φούχτελ, όταν εσείς οι ίδιοι ευαγγελίζεστε την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. Λες κι έτσι θα βγει η χώρα από την «ιμπεριαλιστική πυραμίδα». Αλλά τι λέω τώρα!

   Παρεμπιπτόντως, πού ήσασταν όταν χαρίστηκαν τα μεταλλεία χρυσού στον Μπόμπολα κι η Αγροτική στο τουριστικο-εφοπλιστικό κεφάλαιο;

   Διαγραφή
  7. Ο ελληνικός καπιταλισμός λοιπόν είναι...ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ (υπάρχει και εσωστρεφής καπιταλισμός).

   Και το ότι είναι ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα είναι αστειότητες, αν και υποτίθεται ότι ξέρουμε τι σημαίνει "ιμπεριαλισμός" λενινιστικά (ότι δηλαδή σημαίνει καπιταλισμός στο μονοπωλιακό στάδιο).

   Αλλά να σοβαρευτούμε εμείς γιατί παρά τις δέκα αναρτήσεις πουθενά δεν αναδείξαμε την ισχύ των ελληνικών μονοπωλίων και τη διάρθρωσή τους με την παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, ούτε την ανισομέρεια ισχύος με μικρότερης εμβέλειας κεφάλαια, στις χώρες κυρίως της Βαλκανικής, της οποίας μεγάλο αφεντικό είναι το ελληνικό κεφάλαιο.

   Υποκλίνομαι. Πραγματικά δηλαδή. Τόση αστοχία και άγνοια θέλει προσπάθεια.

   Διαγραφή
  8. Για το ρέκορντ, να (ξανα)βάλω και τι λένε οι Θέσεις της ΚΕ του σεχταριστικονεοτροτσκιστικοσταλινικουμαυσωλειακουασοβαροαριστερίστικου ΚΚΕ. Μιλάμε για σκανδαλώδη πράγματα, ανήκουστα!!!! Θα πέσει η φωτιά της Eurobank να μας κάψει!!!

   "Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δέχονται ισχυρότερα τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ δυναμώνουν συνεχώς και οι εσωτερικές αντιθέ­σεις. Η κρίση επιδρά επιβραδυντικά και στις χώρες που παρουσιάζουν ακό­μα ψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι κοινές στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου -που καθορίζουν τη συ­γκρότηση της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας- δεν αναι­ρούν την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της, την εθνοκρατική ορ­γάνωση πάνω στην οποία στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της καπιταλι­στικής συσσώρευσης. [...] Με βάση ένα σύνολο βασικών οικονομικών δεικτών (ρυθμός μεταβο­λής ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή, παραγωγικότητα, ισοζύγιο τρεχου­σών συναλλαγών, δημοσιονομική κατάσταση) διακρίνονται τρεις κατηγο­ρίες στο εσωτερικό της σημερινής Ευρωζώνης. Η ισχυρή ομάδα (Γερμανί­α, Ολλανδία, Φινλανδία), η κατηγορία Γαλλίας -Ιταλίας, των οποίων η από­σταση από τη Γερμανία μεγαλώνει και η κατηγορία των ασθενέστερων υ­περχρεωμένων οικονομιών (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα κ.λπ.). [...] Στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης η Ελλάδα, με στοιχεία υποχώ­ρησης, παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυ­ραμίδα, με εξαρτήσεις απ’ τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αδύναμο κρί­κο, παραμένοντας σε βαθιά κρίση, με υστέρηση στη βιομηχανική παραγω­γή, αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό δημόσιο χρέος.
   Διευρύνθηκε η απόσταση της Ελλάδας από τις ισχυρές καπιταλιστικές οι­κονομίες της Ευρωζώνης. Συμπεριλαμβάνεται στους πιο αδύναμους κρί­κους σε περίπτωση ανασύνθεσής της. Αν και η θέση της Ελλάδας στην ευ­ρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει σημαντική, εξασθε­νεί συγκριτικά με τη θέση της Τουρκίας και του Ισραήλ. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας καταγράφεται απώλεια της καπιταλιστικής ανταγω­νιστικής θέσης της, μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής, κυρίως στη με­ταποίηση και τις κατασκευές και λιγότερο στην αγροτική παραγωγή, ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη διεθνή καπιταλιστική αγορά (ο ελληνόκτητος στόλος είναι 2η δύναμη παγκοσμίως και 1η δύναμη στην ΕΕ, ενώ ο στόλος υπό ελληνική σημαία είναι 6η δύνα­μη παγκοσμίως).

   Οι πραγματικές αιτίες της θέσης της Ελλάδας βρίσκονται στις πολύμορ­φες συνέπειες της ανισόμετρης ανάπτυξης ως αποτέλεσμα και της πορεί­ας ενσωμάτωσης στην ΕΕ - Ευρωζώνη και γενικότερα στο διεθνές καπιτα­λιστικό σύστημα."

   Πω πω τι λένε οι σεχταριστικονεοτροτσκιστικοσταλινικουμαυσωλειακουασοβαροαριστεριστές!!!! Στα όπλα, γρήγορα, αδέρφια, να αναβιώσουμε τον ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του Ιφικράτη Αμυρά!! Τον συντονισμό των δυνάμεών μας, ημών των σοβαρών ανθρώπων, θα την αναλάβει η Vodafone!

   Διαγραφή
  9. Ναι, η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα!!! Να και μια ...αλυσοειδής πυραμίδα. Αλλά εδώ ο συντάκτης των θέσεων (σε άλλο σημείο) δεν γνωρίζει καν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από αυτή στη Γαλλία - κι όχι φυσικά η μεγαλύτερη παγκοσμίως, όπως γράφει.

   Μεγάλο αφεντικό της Βαλκανικής το ελληνικό κεφάλαιο. Χα! Με μερίδιο κάτι μεταξύ 5% - 10% στις επενδύσεις. Άντε μετά να βγάλεις δυο θέσεις της προκοπής για το συνέδριο...

   Διαγραφή
  10. Αλλά εδώ ο συντάκτης των θέσεων (σε άλλο σημείο) δεν γνωρίζει καν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από αυτή στη Γαλλία - κι όχι φυσικά η μεγαλύτερη παγκοσμίως, όπως γράφει."

   Ο συντάκτης γράφει ότι "η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως"...πού;

   Please quote sentence.

   Διαγραφή
  11. Εννοείς αυτήν την πρόταση;

   "Ωστόσο όλες οι ανερχόμενες καπιταλιστικές οικονομίες εξακολουθούν να έχουν συγκριτικά χαμηλή παραγωγικότητα, ενώ η παραγωγικότητα των Η­ΠΑ τις ξεπερνά κατά πολύ. Οι μόνες χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ που ξεπερνούν τις ΗΠΑ σε παραγωγικότητα (όγκος παραγωγής κατά εργαζόμενο στη μο­νάδα χρόνου) είναι η Νορβηγία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τις προ­σεγγίζουν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία."

   Όπως κατανοώ την νέα ελληνική, η φράση ότι η Γαλλία "προσεγγίζει" την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η παραγωγικότητα στη Γαλλία υπολείπεται σε μικρό βαθμό από αυτή των ΗΠΑ.

   Στα στοιχεία του ΟΟΣΑ "Labour productivity levels in the total economy" (http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=LEVEL)
   διαβάζω πως η Γαλλία, σε ό,τι αφορά ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας έχει δείκτη 95.8% των ΗΠΑ, υπολείπεται δηλαδή 4.2% του δείκτη των ΗΠΑ, που λαμβάνεται ως στάνταρ.

   Κάνω λάθος στο τι διαβάζω; Γιατί στον ΟΟΣΑ αναφέρεται το εδάφιο.

   Διαγραφή
  12. @vrennus
   Αντε παιδάκι μου κάνε μας τη χάρη να ξαναρχίσεις το εμπάργκο...Αρκετά μας φώτισες!
   Ηλίθιε

   rednready2

   Διαγραφή
  13. Οφείλω να παραδεχτώ ότι τα στοιχεία μου είναι ανεπίκαιρα. Βασιζόμουν σε στοιχεία του 2007 (από εδώ), όταν η ισοτιμία EUR-USD ευνοούσε τις χώρες της ευρωζώνης. Πράγματι, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ υπολείπεται μόνο αυτές του Λουξεμβούργου και της Νορβηγίας.

   Αφού ψάχνεις τόσο πολύ τα στατιστικά - και καλά κάνεις - σύγκρινε τα μεγέθη των επενδύσεων των ελλήνων επιχειρηματιών στη Βαλκανική προς το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων την τελευταία δεκαετία (τα τελευταία στοιχεία υπάρχουν στη Eurostat) για να διαπιστώσεις κι εσύ ότι η η περιλάλητη «ελληνική εισβολή» στα Βαλκάνια ήταν φούμαρα για ν' αγοράζουν καμιά μετοχή τα κορόιδα. Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες που λέγανε και στο χωριό μου. Χρήσιμο εξάρτημα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου ο ελληνικός κλάδος του, δε λέω, αλλά να βάζουμε τον νταβατζή ίσα κι όμοια με το μαφιόζο;

   Άντε, καλή χρονιά και του χρόνου πάλι...

   Διαγραφή
  14. "Οφείλω να παραδεχτώ ότι τα στοιχεία μου είναι ανεπίκαιρα. Βασιζόμουν σε στοιχεία του 2007 (από εδώ), όταν η ισοτιμία EUR-USD ευνοούσε τις χώρες της ευρωζώνης. Πράγματι, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ υπολείπεται μόνο αυτές του Λουξεμβούργου και της Νορβηγίας."

   Δεν πειράζει, τα λάθη είναι ανθρώπινα. Αυτό που με εντυπωσιάζει όμως είναι η βιασύνη, στην βάση ανθρώπινων λαθών, να συμπεράνεις ότι τα στελέχη του ΚΚΕ παίζουν τόμπολα τόσα χρόνια ("Αλλά εδώ ο συντάκτης των θέσεων (σε άλλο σημείο) δεν γνωρίζει καν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από αυτή στη Γαλλία - κι όχι φυσικά η μεγαλύτερη παγκοσμίως, όπως γράφει").

   Αυτή η βιασύνη υποδηλώνει μια ανάγκη να αυτοεπιβεβαιωθείς ότι δεν μπορεί οι κομμουνιστές να είναι τελικά οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι στην γελοιότητα που έχεις συνηθίσει να ταυτίζεις με την Ελλάδα. Και αυτό το βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέρον ευρύτερα, μιας και έχω πολλές φορές παρατηρήσει ότι τέτοια είναι η ροπή του νεοέλληνος στην τσαπατσουλιά και την καφενειακή γενικολογία που νομίζει ότι όλοι είναι σαν τα μούτρα του. Και βέβαια, αυτό με ενδιαφέρει γιατί αποτελεί έναν σοβαρό πυρήνα εχθρότητας προς το ΚΚΕ. Στο στυλ, "ποιοι είναι τώρα αυτοί που θα μιλήσουν σοβαρά στη χώρα των καραγκιόζηδων που είμαστε όλοι οι υπόλοιποι";

   E, είναι οι κομμουνιστές.

   Καλή χρονιά.

   Διαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Επίσης, καλόν είναι να γνωρίζεις ότι είναι άλλο πράγμα ο ψιλικατζής (δηλαδή, αυτός που έχει 4,8 δις στην Τουρκία ή ένα Σάρμ-ελ-Σέιχ στην Αίγυπτο) και τελείως διαφορετικό ο καπιταλιστής"

  Καλά ρε μαλάκες, δεν ντρέπεστε?Μήπως τελικά καπιταλιστής είναι αυτός που είναι ανθέλληνας και όχι αυτός που έχει κεφάλαιο? Ή μήπως το 4.8δις επένδυση είναι κάτι σαν τα "βρώμικα" της μιχαλακοπούλου που δίνουν στους ξενύχτιδες hot doc?

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλος Ολλαντ, κακη Μερκελ...απο εκει και περα τι τα ψαχνεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Παρεμπιπτόντως, πού ήσασταν όταν χαρίστηκαν τα μεταλλεία χρυσού στον Μπόμπολα κι η Αγροτική στο τουριστικο-εφοπλιστικό κεφάλαιο;"

  Τελικά το θράσος των συριζοπαπάρων δεν έχει όρια, ζητάνε τα ρέστα για την αγροτική οι αρχιλαμόγιοι, οι ουρές του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Βρε γελοίοι αφού όλα υπάρχουν καταγεγραμμένα ποιόν πάτε να κοροϊδέψετε; Μέχρι και τα φιλαράκια σας οι αντάρσυοι σας είχαν ξεχέσει τότε.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να ομολογήσω κάτι στους αναγνώστες: Έχω με τον καιρό αναπτύξει ένα είδος νοητικού διακόπτη που πατάει shut όταν βλέπω πολλές βλακείες μαζεμένες και για αυτό θα προσέξετε ότι απαντώ μόνο σε ορισμένα σημεία -- δεν διαβάζω ολόκληρο το σχόλιο. Αυτό επειδή μου ανεβαίνει κυριολεκτικά το αίμα στο κεφάλι (δεν υπερβάλλω) και φοβάμαι κάποιο εγκεφαλικό ή αποπληξία. Επαναλαμβάνω, δεν μιλάω μεταφορικά. Φυσικά, λέγοντάς το αυτό ενθαρρύνω κάποιους να με στείλουν στον τάφο μία ώρα αρχίτερα γράφοντας ό,τι μαλακία τους κατέβει στο κεφάλι για να τα τινάξω και να ησυχάσουν. Από την άλλη, η αυτοάμυνα του οργανισμού είναι αυτοάμυνα του οργανισμού.

   Σχετικά με το "πού ήμασταν" στην πώληση της ΑΤΕ, κατά την οποία λειτουργούσε το ιστολόγιο:

   30 Ιουλίου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/07/blog-post_9073.html
   31 Ιουλίου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/07/24.html
   3 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_3011.html
   5 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_5851.html
   10 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_5798.html
   10 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_6732.html
   10 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_8283.html
   10 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_9255.html
   10 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_10.html
   11 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_9856.html
   12 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_4640.html
   14 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_14.html
   14 Αυγούστου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_14.html

   13 αναρτήσεις αν μετράω σωστά και δεν ξέχασα κάποια.

   Διαγραφή
 7. ( http://www.sigmalive.com/news/greece/33237 )
  Τουρκία: 100 ελληνικές επιχειρήσεις σε επιχειρηματικό φόρουμ - Μάρτιος 03, 2013 16:17.Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή