Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός V-Αραβική άνοιξη

Ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο

Το συνολικό ποσό κεφαλαίου που επενδύουν ελληνικές εταιρείες στην Αίγυπτο (περίπου 40 τον αριθμό) υπολογίζεται σε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο αυξήθηκαν σημαντικά από το 2004, μετά από τις αγορές που πραγματοποίησε η Τσιμεντοποιία Τιτάν (τσιμεντοπαραγωγή), την επέκταση της Pyramids Paper Mill (Χαρτοποιία Θράκης) και την απόκτηση δικαιωμάτων εύρεσης και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

Το 2005, η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε την Egyptian Commercial Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Αίγυπτος) έχει επίσης αυξήσει το κεφάλαιό της, και έχει επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της.

Ανάμεσα σε άλλες μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο συμπεριλαμβάνεται η Hellenic Petroleum S.A., (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η Μηχανική, ο Όμιλος Λάτση και ο Όμιλος Αχειρόδων (κατασκευές), η Aloumil (αλουμίνιο), η Kothali (υλικά κατασκευών), η Edita/Chipita (τρόφιμα), η Eurodrip (συστήματα άρδευσης), η Er-Lac (μπογιές), η Informer και η Mellon Technologies (Πληροφορική), η Teleperformance (επικοινωνίες), η NEL, οι Όμιλοι Χανδρής και Ευγενίδης (ναυτιλιακές μεταφορές), οι Ολυμπιακές αερογραμμές και η Aegean (αερομεταφορές), η AXON (εκπαίδευση), η Intralot-Intracom (τυχερά παιχνίδια), η BSB και η Raxevski (γυναικεία ρούχα) και η Blue Point (εξοπλισμός κολύμβησης).

Πηγή: Hellas org, μτφρ. Lenin Reloaded.

Βλ. επίσης (στα αγγλικά):

"Η Αίγυπτος προσελκύει 111 ελληνικές επιχειρήσεις" (25/7/2010)
"Οι εξεγέρσεις δεν απειλούν ακόμα τις ελληνικές επιχειρήσεις" (31/1/2011)
"Ο Έλληνας πρέσβης δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις 'ήρθαν για να μείνουν'" (27/2/2011)
"Φόρουμ για τις ελληνο-αιγυπτιακές επιχειρήσεις" (19/5/2011)
Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κάιρο

10 σχόλια:

 1. Θα συνεχίσουμε με στοιχεία για την "Ψωροκώσταινα" της "εξάρτησης" και της "υποτέλειας" που "αγνοεί" το σεχταριστικονεοτροτσκιστικοσταλινικοαριστεριστικό ΚΚΕ...και γνωρίζουν όλοι οι άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για δες κι αυτούς: https://en.wikipedia.org/wiki/Joannou_%26_Paraskevaides

  Και καλή αγωνιστική χρονιά να έχουμε :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ερώτηση.
  Σε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή,όχι όμως και απο την ΕΕ,τα κεφάλαια αυτά,πλήγονται έτσι δεν είναι;

  Kal El

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι δημοσιεύσεις αυτές ελπίζω να αποδειχθούν χρήσιμες σε όλους αυτούς που βλέπουν τον ελληνικό καπιταλισμό όπως ήταν το '40 και το '50. Που δεν καταλαβαίνουν ότι η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα έχει φθάσει στο ιμπεριαλιστικό στάδιο και που οι αναλύσεις τους, αν εξωθήσεις την λογική τους στα άκρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στον κόσμο υπάρχουν 3-4 μόνο ιμπεριαλιστικές χώρες. Δυστυχώς μπερδεύουν την στρατιωτική ισχύ (και μάλιστα σε απόλυτα μεγέθη και όχι σχετικά) με τον ιμπεριαλισμό, κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία μετά τον Β' Π.Π. δεν είναι ιμπεριαλιστική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Δυστυχώς μπερδεύουν την στρατιωτική ισχύ (και μάλιστα σε απόλυτα μεγέθη και όχι σχετικά) με τον ιμπεριαλισμό, κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία μετά τον Β' Π.Π. δεν είναι ιμπεριαλιστική!»

   Αλλά αντιθέτως η Σοβιετική Ένωση ήταν… και το επιχείρημά τους έτοιμο.

   Διαγραφή
 5. "Οι δημοσιεύσεις αυτές ελπίζω να αποδειχθούν χρήσιμες σε όλους αυτούς που βλέπουν τον ελληνικό καπιταλισμό όπως ήταν το '40 και το '50".

  Πώς; Λες πως σύμπασα η "πατριωτική" "αντι-ιμπεριαλιστική" αριστερά κρύβει την πραγματικότητα υποκρινόμενη πως ζούμε στην εποχή του Μπελογιάννη και μετά τσιρίζει ότι εμείς τον προδίδουμε;

  Μα...το ΚΚΕ είναι το απολίθωμα. Το μαυσωλείο...Το...αισθάνομαι, ΑΑΔΜ, εξάρτηση, υποτέλεια, όλοι, μαζί, αισθάνομαι, Μέτωπο, να σωθεί ο Έλληνας...αισθάνομαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γκαουλάιτερ, Ράλληδες, αισθάνομαι, δοσίλογοι, αισθάνομαι, Κατοχή, Γουδή, κρεμάλα στους 300 αισθάνομαι, ΚΚΕ, ΕΑΜ, προδότες, κλέφτες, Λίστα Λαγκάρντ, αισθάνομαι.

   Διαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=3cI6_ikEtDA

   Διαγραφή
  3. Καλά, να καταντήσει ουρά των Καζακο-Θεοδωρακικο-ΚΟΕτζήδο-Δελαστικών το Μ-Λ; Καλά,τα τελευταία 20 χρόνια τι κάνουνε αντί να μελετάνε; Μητσικώστα βλέπουνε;

   Διαγραφή
  4. Εγώ απο χωριό είμαι, δεν ξέρω τι κάνουνε.

   Διαγραφή