Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο ιστολόγιο Lenin Reloaded και τον συγγραφέα του

Κατ' αρχάς, δεν γνωρίζω αν τις γνωρίζω όλες· είναι πάντως πάρα πολλές για ένα ατομικό ιστολόγιο και εκφράζονται με μια πλειάδα τρόπων: από ξεχωριστές "αφιερωματικές" αναρτήσεις, στις οποίες ειδικεύονται τρία τουλάχιστον ιστολόγια, το leftg700.blogspot.com, το athemita.wordpress.com και το omadeon.wordpress.com (και οι διάφοροι εξειδικευμένοι επάνω μου κλώνοι του όπως το stalinreloaded.wordpress.com), σε σχόλια σε άλλους ιστότοπους, σε παρενοχλητικά μηνύματα στο twitter, κλπ. Ένα τέταρτο ιστολόγιο που με "τιμούσε" σε σχεδόν καθημερινή βάση, το aftokathorismos.blogspot.com, φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα ότι δεν έχει τόσο μεγάλη αξία το σπορ και έχει προς τιμήν του εγκαταλείψει τον μάταιο --με δεδομένη τουλάχιστον τη δική μου ξεροκεφαλιά-- αγώνα.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να απογοητεύσω το προσωπικό μου flame club με την δήλωση ότι διάθεση διαλόγου μαζί τους για οτιδήποτε τους κατεβαίνει να μου προσάψουν, και με οσοδήποτε συκοφαντικό χαρακτήρα έχει τούτο, δεν υπάρχει, καλώς ή κακώς. Απλώς είναι ανεπιθύμητοι εδώ δια παντός. Κατά τα άλλα, τα πράγματα, εδώ που γράφω κι εκεί που διαβάζετε είναι υπερβολικά σοβαρά για να ασχοληθώ με τις περιπτώσεις σας, που δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, εκτός αν εννοούμε από ψυχολογική άποψη. Οι στόχοι μου και οι δεσμεύσεις μου είναι πράγματα ρητά και ξεκάθαρα (σε αντίθεση, δηλαδή, με τους δικούς σας στόχους ή το είδος των πραγματικών πολιτικών σας δεσμεύσεων), και σε όποιον αρέσουν καλώς, σε όποιον δεν αρέσουν επίσης καλώς: κανείς δεν τον υποχρεώνει να διαβάζει το ιστολόγιο.

Τα στατιστικά επισκεψιμότητας δίνουν μια σαφή εικόνα του τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενοχλεί τόσο σφόδρα και υποπτεύομαι πως δεν περιμένατε πως κάποιος με τόσο σαφώς μειονοτική θέση στα πολιτικά πράγματα του τόπου που αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με ένα μεγάλο ποσοστό όσων των ακολουθούσαν παλαιότερα θα εξακολουθούσε να έχει πολλαπλάσια απήχηση από όση μπορείτε να ονειρευτείτε εσείς, που φυσικά ακολουθήσατε αυτό που θεωρήσατε ότι θα σας δώσει μεγαλύτερη ισχύ και νομιμοποίηση. Tough luck· κάποια πράγματα δεν εξαρτώνται απλώς από το τι υποστηρίζεις αλλά και από το πώς το κάνεις. Η φράσεις-ταμπού εδώ είναι "στοιχειώδες συγγραφικό ταλέντο" και "ίχνος πολιτικής ευφυίας."

Αυτά, και εύχομαι να ευοδωθούν οι ελπίδες σας και να γίνετε σημαίνοντα πρόσωπα σε κάποιου είδους φαν κλαμπ που να σας παίρνει σοβαρά. Για να μην φύγετε από τον μάταιο τούτο κόσμο χωρίς να έχετε ικανοποιήσει αυτή την τόσο ριζοσπαστική φιλοδοξία.

Καλές γιορτές.

8 σχόλια:

 1. Σχόλιό μου στην ανάρτηση Praxis που αφορά δηλώσεις Παπαρήγα για μη συνεργασία με όσους συκοφαντούσαν το ΚΚΕ (http://wwwpraxisred.blogspot.com/2012/12/blog-post_4405.html):

  Επειδή έκανα μια σχετική έρευνα, τα περί "λαθρεμπορίου" όπλων γράφτηκαν από τον γνωστό Νίκο Χασαπόλουλο για λογαριασμό του γνωστού και μη εξαιρετέου Βήματος το 1991.

  Δεν γνωρίζω αν γράφτηκαν και από άλλον ή γιατί τα συνέδεσε η Παπαρήγα με την αριστερά. Ίσως γιατί σήμερα η "αριστερά" δεν διστάζει καθόλου να χρησιμοποιήσει Χασαπόπουλο και Σταυρόπουλο για να χτυπήσει το ΚΚΕ. Δεν ξέρω.

  Το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο Χασαπόπουλου "Το σπίτι του λαού", Βήμα, 17/2/1991:

  "Η εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία παράνομων μηχανισμών αξιοποιήθηκε στο λαθρεμπόριο όπλων, που είχε αφετηρία την Ανατολική Γερμανία και κατέληγε σε δυτικόφιλα (εννοεί όχι αριστερά) κινήματα της Αφρικής και της Ασίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν συμμετοχή σ' αυτές τις δραστηριότητες (και φυσικά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους), όπλα πουλήθηκαν σε Αγκόλα, Ερυθραία, Κεντρική Αφρική και αλλού. Για τον σκοπό αυτόν αξιοποιήθηκαν εντατικά οι πληροφορίες της Στάζι, η οποία είχε αποκτήσει στην Αφρική ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό δίκτυο πληροφοριοδοτών και προσανατόλιζε δεόντως τις κινήσεις των «αντιπροσώπων» του δικτύου διακινήσεως όπλων."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι παρενθέσεις στο παράθεμα δεν είναι δικές μου αλλά ανήκουν στο σφόδρα αντικομμουνιστικό ιστολόγιο όπου εντόπισα το παράθεμα: http://hopedies.pblogs.gr/2011/00/kke-h-oikonomikh-aytokratoria.html

   Το σχόλιο ανεβαίνει και εδώ γιατί κάποιος ρώτησε αν εντοπίζονται κάπου οι δηλώσεις περί εμπορίου όπλων απ' το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  2. Σε ό,τι αφορά τα πιο πρόσφατα κατορθώματα Χασαπόπουλου, θυμίζω τον βόρβορο εναντίον της Χαλυβουργίας: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/blog-post_26.html
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/blog-post_1456.html

   Στο Βήμα που είχε κυκλοφορήσει μετά τις δηλώσεις Αλέκου Χαλβατζή είχαν αντι-ΚΚΕ δισέλιδο μαζί με τον διόσκουρο Λάμπρο Σταυρόπουλο.

   Ίσως η Παπαρήγα να θεωρεί ότι τα περί εμπορίου όπλων κλπ "διέρρευσαν" από αποχωρήσαντες από το κόμμα, μιας και τα ρεπορτάζ και των δύο του Βήματος στηρίζονται, κατά βάση, σε υποτιθέμενες διαρροές από "κύκλους της εσωκομματικής (ως εξωκομματικής) αντιπολίτευσης".

   Διαγραφή
  3. via σχολίου Ijon Tichy στο Πράξις:

   Αντικομμουνιστικός οχετός
   «Το ΚΚΕ μεταφέρει όπλα»...
   Το γνωστό για τα αντικομμουνιστικά του αισθήματα «Βήμα» του Λαμπράκη... ανακαλύπτει «ξέπλυμα χρημάτων» από το ΚΚΕ!

   O «Τύπος της Κυριακής» στις 4 Αυγούστου 1991 σε δημοσίευμά του είχε τίτλο: «Το... φρικτό μυστικό του κόκκινου θησαυρού». Το ρεπορτάζ επικαλείται στοιχεία που «έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, αλλά δεν τα γνωστοποιεί», ισχυρίζεται:
   «Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα αρχεία που υπάρχουν στη Γερμανία και τα οποία δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα, προκύπτουν όχι μόνο οι προσωπικές επαφές των Φλωράκη - Καλούδη - Χόνεκερ, αλλά κυρίως η παράνομη εμπορία όπλων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες προς διάφορες κατευθύνσεις (ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ, Νικαράγουα). Το ΚΚΕ φέρεται ότι εξασφάλισε επί ΠΑΣΟΚ την άδεια να μεταφέρει όπλα με τα πλοία του και μέσω των ναυτιλιακών των εταιρειών, κυρίως προς τη Νικαράγουα (Σαντινίστας) αλλά και προς τη Νότια Αφρική "σπάζοντας το απαρτχάιντ"».
   Για να στηρίξει το ανυπόστατο «ρεπορτάζ», η εφημερίδα επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν το πιο «πλούσιο» Κόμμα του πλανήτη και ισχυρίζεται: «Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του 1991, λίγο πριν το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ο κ. Αντ. Καστάνης, έμπιστος του κ. Χ. Φλωράκη που εργάζεται στο λογιστήριο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" διενήργησε έλεγχο για το μετοχικό κεφάλαιο του Κόμματος, που είναι επενδεδυμένο σε εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παραπάνω ελέγχου, το ΚΚΕ διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και έχει επενδυμένο στο εξωτερικό το αστρονομικό για τα υπάρχοντα δεδομένα ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Τύπου της Κυριακής" στο μετοχικό κεφάλαιο που προαναφέρεται δε συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές του ΚΚΕ στην "Ιντρακόμ", την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του Μετρό, καθώς και τουριστικές - ξενοδοχειακές επιχειρήσεις»!!!
   Με τη βρώμικη επίθεσή της η «Απογευματινή» επιχειρεί να εμφανίσει το ΚΚΕ σαν «βαθύπλουτο» Κόμμα με διασυνδέσεις με μυστικές υπηρεσίες

   Το ΚΚΕ απαντώντας στις συκοφαντίες κατέθεσε μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα, τονίζοντας ότι όλα είναι ψεύδη και ανυπόστατα.
   ...«είναι πλυντήριο χρημάτων»
   Λίγες μέρες αργότερα, το έργο ανέλαβε το «Βήμα». Στις 15 Σεπτέμβρη 1991 έχει άρθρο με τίτλο «"Πλυντήριο" ο Περισσός», με το οποίο ισχυρίζεται ότι: «Η Transorient shipping Company, ναυτιλιακή εταιρεία της οποία ιδιοκτήτης είναι το ΚΚΕ, είναι μια από αυτές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Χρησιμοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία ως "πλυντήριο" χρημάτων που ανήκαν είτε στην ΚΕ του ΚΚΣΕ ή σε ανώτατα επώνυμα στελέχη του».
   Μερικές μέρες μετά, ο αναπληρωτής του προϊσταμένου της οικονομικής διεύθυνσης της ΚΕ του ΚΚΣΕ, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Ραμπότσαγια Τριμπούνα», διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο χαρακτήρισε «χάλκευμα», τονίζοντας ότι «μέσω της οικονομικής διεύθυνσης της ΚΕ του ΚΚΣΕ δε μεταφέρθηκαν ποτέ ποσά σοβιετικού ή ξένου νομίσματος προς την "Transorient"».

   Διαγραφή
  4. ...«Κόμμα εμπόρων»
   Στην αντιΚΚΕ επίθεση ρίχτηκε και η «Απογευματινή» και με δισέλιδο δημοσίευμα στις 30 Αυγούστου 1991 με τίτλο: «Κόμμα εμπόρων το ΚΚΕ», επικαλείται δημοσίευμα της «Ισβέστια» για να ισχυριστεί ότι: «Το ΚΚ Ανατολικής Γερμανίας διεκπεραίωνε με τη συνδρομή του ΚΚΕ και μέσω Αθήνας ένα τεράστιο εμπόριο όπλων με την Αγκόλα, την Ερυθραία, τη Νικαράγουα κα»!!
   «Το ΚΚΕ διαθέτει πλοία, σπάει "εμπάργκο" και έχει ύποπτες συναλλαγές με τους Σαντινίστας»... Από τα μυθεύματα του «Ελεύθερου Τύπου»

   Σε παλιότερο δημοσίευμα η «Απογευματινή» στις 10 Ιούνη 1991 με τίτλο «Το πιο πλούσιο κόμμα των... φτωχών!», υποστήριζε: «Το ΚΚΕ έχει 18 επιχειρήσεις και εκατοντάδες ακίνητα»... «Πραγματοποιεί εξαγωγές και εισαγωγές δισ.»... Εχει «ναυτιλιακές εταιρείες και εργοστάσια». Με νέο άρθρο στις 8/12/91 προχωρά και στην εκτίμηση ότι «στα περιουσιακά στοιχεία του Περισσού περιλαμβάνονται 73 μεγάλα ακίνητα, ενώ συνολικά η περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται σε... 100 δισεκατομμύρια», ενώ ρίχνει και μια πινελιά «πρακτορολογίας» υποστηρίζοντας ότι υπήρξε: «Χρηματοδότηση 5,5 δισ. δραχμών του ΚΚΕ από την Κα-Γκε-Μπε»...
   ...και «πρακτόρων»
   Στην αισχρή επίθεση ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή και η «Ελευθεροτυπία», η οποία επιχείρησε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.
   Με δημοσίευμά της στις 9 Απρίλη 1991, το οποίο υπογράφει ο Μ. Βασιλάκης, ξεπερνώντας κάθε όριο, αποκαλούσε το ΚΚΕ «Κ(αρτέλ) Κ(ομματικών) Ε(πιχειρήσεων), την ηγεσία του Κόμματος «γενική συνέλευση των μετόχων της "Περισσός ΑΕ"» και τη ΓΓ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα «διευθύνοντα σύμβουλο».
   Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα λιβελογράφημα στο οποίο ο συντάκτης έβγαλε όλη την αντικομμουνιστική του χολή ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ: «Εσπασε το εμπάργκο του ΟΗΕ στέλνοντας φάρμακα στη Ν. Αφρική», ότι «ασχολήθηκε με εμπόριο και λαθρεμπόριο όπλων» και ότι «ξέπλενε βρώμικο και μαύρο χρήμα»!
   Στην ίδια εφημερίδα ο συγκεκριμένος συντάκτης ξετυλίγοντας όλη τη βρώμικη και προβοκατόρικη επίθεσή του έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει του Ελληνες κομμουνιστές πράκτορες «των μυστικών υπηρεσιών των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού»...
   Οι συγκεκριμένες συκοφαντίες κατέρρευσαν στις 12 Νοέμβρη 1991 όταν μπροστά στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από προσφυγή του Κόμματος, ο Μ. Βασιλάκης υπέγραψε και κατέθεσε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το επίμαχο δημοσίευμα όπως μεταφέρθηκε στο ακροατήριο, δε βασίζεται σε προσωπική μου αντίληψη και γνώση των όσων αναφέρω σ' αυτό, αλλά είναι στηριγμένο σε προγενέστερα δημοσιεύματα του Τύπου και στις πληροφορίες και φημολογίες που αυτά εμπεριείχαν, τη βασιμότητα των οποίων δεν έλεγξα»...

   Διαγραφή
  5. Από εδώ: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4157057

   Διαγραφή
  6. Και ένα τελευταίο σχόλιο στον διάλογο για το θέμα των δηλώσεων Παπαρήγα και της αντίδρασης Σκαμνάκη:

   Είναι προφανές ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα "διέρρευσαν" στον αστικό Τύπο το 1991, έτος του 13ου και 14ου συνεδρίου, και όχι το 1989. Νομίζω ότι είναι επίσης προφανές από ποιους διέρρευσαν και για ποιο σκοπό.

   Δεν νομίζω ότι σ' αυτή την προφορική αναφορά είχε πρόθεση η Παπαρήγα να κατηγορήσει τους αποχωρήσαντες το 1989 για τις πράξεις των αποχωρησάντων το 1991. Νομίζω ότι αυτό που βγάζει είναι μια αίσθηση της συνέχειας μεταξύ αυτών των αποχωρήσεων που πάντως δεν αποτελεί ακριβή αποτύπωση πολιτικής θέσης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια.

   Η πολιτική θέση του ΚΚΕ για το 1989 και 1991 είναι αρκετά σαφής και δεν συνίσταται ΚΑΘΟΛΟΥ στο "τσουβάλιασμα" των δύο -- αντίθετα, ερμηνεύει τις δύο κρίσεις ως κρίσεις από ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΟΡΑ (πλην με κοινό αποτέλεσμα την σφοδρή κρίση στο κόμμα):

   "Το 13ο και το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκαν την ίδια χρονιά, περίπου στην αρχή και το τέλος του 1991.
   Το πρώτο ήταν συνέδριο κορύφωσης της εσωκομματικής κρίσης, που ανοιχτά ταλάνιζε το Κόμμα από το 1989, οπότε και έλαβε χώρα η διάσπαση ΑΠΟ ΤΑ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ", με επίκεντρο την ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια εκδηλώθηκε σε όλο το μήκος και το πλάτος της κομματικής γραμμής, με σαφή δεξιά χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας την ύπαρξη του ίδιου του Κόμματος αυτού καθ' αυτού.

   [...]
   Αρχικά, η κρίση στο ΚΚΕ εμφανίζεται ΑΠΟ ΤΑ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" και κυρίως στην ΚΝΕ και εδράζεται στην ανοιχτή διαφωνία αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος, όπως αυτή εγκρίθηκε από το 12ο Συνέδριο, αλλά και όπως εκφραζόταν νωρίτερα με την πολιτική της συμπαράταξης των δυνάμεων της Αριστεράς. Το πρόβλημα φαίνεται ακόμη πιο καθαρά στο 5ο Συνέδριο της ΚΝΕ το 1988, ενώ μετά την ανακοίνωση του κοινού Πορίσματος ΚΚΕ - ΕΑΡ και τη δρομολόγηση της συγκρότησης του Συνασπισμού, ο φραξιονισμός στις γραμμές της ΚΝΕ κυρίως - και εν μέρει του Κόμματος - διεξάγεται χωρίς προσχήματα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τελικά στη διάσπαση της ΚΝΕ, το Φθινόπωρο του 1989, ενώ την ίδια περίπου περίοδο καθαιρέθηκαν, διαγράφηκαν ή αποχώρησαν από το ΚΚΕ συνολικά, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ 15 τον αριθμό. Επίσης, αποχώρησε και πήγε μαζί τους ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Δ. Δεσύλλας.

   Οταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κρίσης του Κόμματος από τα αριστερά, εκδηλώθηκε η δεύτερη φάση της κρίσης ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ που έθεσε ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΩΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ.
   http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2698347

   Διαγραφή
 2. Ισως, μια που έχουμε πρωθυπουργό το Σαμαρά, θα έπρεπε να ερευνηθούν τα "μυστικά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών" όπως τα έλεγαν τότε......

  rednready2

  ΑπάντησηΔιαγραφή