Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ΙΙ: Το μεγάλο φαλιμέντο

Έκλεισαν δέκα υπεραγορές Ορφανίδης
"Όχι" Λαϊκής για διορισμό διαχειριστή
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι, στους προμηθευτές η μπάλα

Δραματική έκκληση για στήριξη από τους πιστωτές της, απευθύνει η εταιρεία Ορφανίδης, η οποία ανέστειλε τη Δευτέρα τη λειτουργία δέκα υπεραγορών, λόγω έλλειψης προϊόντων. Οι άλλες 15 υπεραγορές της εταιρείας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης εμπορευμάτων. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους και προγραμματίζουν διαμαρτυρίες έξω από τη βουλή, το υπουργείο εργασίας και σε τράπεζες.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Χρίστος Ορφανίδης μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ έκανε δραματική έκκληση προς το κράτος να παρέμβει ώστε η εταιρεία να μη οδηγηθεί στη χρεοκοπία ενώ κατηγόρησε τις τράπεζες για απραξία μπροστά στα μεγάλα οικονομικά διλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ανέλαβε μέρος της ευθύνης για λάθη που έχουν γίνει και ζήτησε από τις τράπεζες να στηρίξουν την εταιρεία οικονομικά, υποδεικνύοντας πως το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη ρευστότητας αφού η εταιρεία έχει περιουσιακά στοιχεία και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλωσή του στο ΡΙΚ τόνισε ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για στήριξή της, τη φέρνει ένα μόλις βήμα πριν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας της.

Οι υπεραγορές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι η πρώην Philips στην Πάφο, η υπεραγορά στο Ζακάκι, Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, Ορμήδεια, Κλείτος και Οθέλλος στη Λάρνακα, και οι υπεραγορές στην Ανθούπολη, Γέρι, Παλιομέτοχο και Αγίου Παύλου στη Λευκωσία.

Όχι" Λαϊκής για διορισμό διαχειριστή 
Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας, σε απογευματινή του συνεδρία απέρριψε την πρόταση Ορφανίδη να θέσει διαχειριστή της εταιρείας με σκοπό αυτή να πουληθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί προμηθευτές επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για να αναλάβουν αριθμό υπεραγορών, ώστε να τις επα-ναλειτουργήσουν και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αυτά που τους χρωστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι τράπεζες βλέπουν θετικά την πρόταση και προτείνουν τη δημιουργία νέας μετοχικής εταιρείας στην οποία συν-ιδιοκτήτες θα είναι οι προμηθευτές.
Σύμφωνα με το ΜΕΓΚΑ η εταιρεία φαίνεται να χρωστεί πέραν των 150 εκατομμυρίων ευρώ και έχει χρέη 85 εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές. Ωστόσο η αξία των περιουσιακών της στοιχείων όπως ακίνητα ανέρχονται στα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπαλλήλων Ορφανίδη έξω από τη Βουλή
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές Ορφανίδη.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, στο χώρο των φώτων τροχαίας δεκάδες μέτρα μακριά από την είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων και κρατώντας πανό, φώναζαν συνθήματα κατά της ανεργίας.

Αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή, απέκλεισε τον δρόμο που οδηγεί στη Βουλή, αποτρέποντας έτσι τους εργαζομένους να πλησιάσουν στην είσοδο του κτιρίου.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στις υπεραγορές Ορφανίδη, εισήλθαν με άδεια στη Βουλή και επέδωσαν υπόμνημα στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Αντώνη Κουταλιανό. Ακολούθως, οι διαμαρτυρόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο.
100 εκατομμύρια θα δώσει, υπό όρους, η ΑΗΚ στο κράτος
Έγινε το πρώτο βήμα για αποφυγή της στάσης πληρωμών

Ναι υπό όρους λέει η ΑΗΚ στο αίτημα του κράτους για δανειοδότηση από το Ταμείο Συντάξεως του Οργανισμού ποσού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Πιστέντης, μετά το πέρας πολύωρης συνεδρίας, «η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΗΚ και το ΔΣ του Οργανισμού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Ταμείου του Οργανισμού αλλά και του κράτους, μετά από πολύωρες συνεδρίες αποφάσισαν ομόφωνα όπως ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα του κράτους για επένδυση σε κρατικό γραμμάτιο υπό κάποιους όρους».

Ο κ. Πιστέντης είπε ότι οι όροι αυτοί έχουν καταρχήν γίνει αποδεκτοί από κυβερνητικής πλευράς και πρόσθεσε ότι έχει ήδη αποσταλεί η απόφαση στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ότι αναμένεται αύριο, Τρίτη «γραπτή θετική ανταπόκριση».

Ανέφερε τέλος ότι οποιεσδήποτε ειδήσεις μεταδόθηκαν νωρίτερα με διαφορετικό περιεχόμενο «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η ΑΗΚ αποφάσισε τη μη χρεοκοπία του κράτους 
Ομόφωνη απόφαση του δ.σ. για το δάνειο των 100 εκατ. προς το κράτος αλλά υπό όρους
Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ και η διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεως του οργανισμού αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας ομόφωνα να δανειοδοτήσουν το κράτος με 100 εκατ. ευρώ, όπως ήταν το αίτημα της Κυβέρνησης. Η απόφαση ωστόσο των δύο οργάνων της ΑΗΚ λήφθηκε υπό όρους. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΗΚ έστειλε αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολή στην οποία αναφέρεται η απόφασή της αλλά και οι όροι που τέθηκαν.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΑΗΚ, Γιώργο Πιστέντη, την Τρίτη αναμένεται να δοθεί η απάντηση από την Κυβέρνηση στην απόφαση της ΑΗΚ. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή θα είναι θετική. Υπό τις περιστάσεις και δεδομένου ότι το κράτος εάν δεν πάρει αυτά τα 100 εκατ. ευρώ, συν άλλα τόσα από την Cyta (ανέμενε την απόφαση της ΑΗΚ πριν προχωρήσει στην αποδέσμευση) και 38 εκατ. από την Αρχή Λιμένων, συνολικά 250 εκατ. ευρώ θα κηρύξει στάση πληρωμών, η απάντηση της Κυβέρνησης στους όρους της ΑΗΚ αναμένεται ότι θα είναι θετική.

«Εμείς ζητούμε κάποιες επιπλέον εξασφαλίσεις. Βάλαμε κάποιες προϋποθέσεις και αναμένουμε ότι θα γίνουν αποδεκτές. Με αυτούς τους όρους πιστεύουμε ότι θα εξυπηρέτηθούν τόσο τα συμφέροντα του οργανισμού όσο και τα συμφέροντα του κράτους. Πιστεύω λάβαμε μία απόφαση ευθύνης». Αυτό μας δήλωσε ο κ. Πιστέντης ο οποίος αρνήθηκε επίμονα να μας αποκαλύψει του όρους που επέβαλε η ΑΗΚ στην Κυβέρνηση.

Το σίριαλ με τους ημικρατικούς ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας, στη Βουλή αυτή τη φορά όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Οικονομικών για το θέμα. Μετά από μία τρίωρη συνεδρία κατά την οποία η Επιτροπή Οικονομικών άκουσε όλες τις πλευρές, το Υπ. Οικονομικών, τις ηγεσίες των οργανισμών και τις συντεχνίες των εργαζομένων,και προχώρησε με πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών υιοθετώντας σχετική θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου.Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε να μπει ως επιπλέον εγγύηση των τεμάχιο γης απέναντι από το Hilton η τιμή του οποίου εκτιμάται, όπως ανέφερε ο ίδιος, στα 150 εκατ. ευρώ, για τους τρεις μήνες που θα ισχύει το κυβερνητικό γραμμάτιο. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ νωρίτερα ο Γενικός Εισαγγελέας την χαρακτήρισε «εξευτελισμός για το κράτος».

Τα τελευταία δάνεια πριν τη δόση
Προς το τέλος της ανοικτής συζήτησης της μαραθώνιας συνεδρίας της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι αυτά τα κονδύλια που αναζητεί το κράτος τη δεδομένη στιγμή και μέχρι το τέλος του χρόνου για να μην κηρύξει στάση πληρωμών - κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ (άλλα 100 εκατ. που απαιτούνται και έχουν βρεθεί από άλλες πηγές) - θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι και τον Φεβρουάριο. Οπόταν, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, είναι η τελευταία φορά πριν από την πρώτη δόση του δανείου που θα δοθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντήληψης με την Τρόικα που θα αναζητείται χρηματοδότηση από τους ημικρατικούς. «Αν στις 21 Ιανουαρίου περάσει από το Eurogroup το Μνημόνιο, ίσως τότε αρχίσουν να δέχονται χρεόγραφα κυβερνητικά. Θα ήταν υποκρισία εκ μέρους τους να μας αφήσουν να καταρρεύσουμε εν αναμονή της πρώτης δόσης».

Εξέφρασε δε τη διαφωνία του με την εγγύηση που ζητείται από πλευράς Αβέρωφ λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι πρωτοφανές. Προσπάθησε εξάλλου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους αλλά και την κυπριακή κοινή γνώμη ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. «Αλλά και πάλι, όπου έγινε κούρεμα, δεν έγινε σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου», σημείωσε, αναφερόμενος βεβαίως στο δάνειο των 91 ημερών από τα Ταμεία Συντάξεων των τριών οργανισμών, «διότι», εξήγησε, «και η Τρόικα και οι διεθνείς δανειστές θέλουν να λειτουργεί αυτή η βραχυπρόθεσμη αγορά», επεσήμανε, μέχρι να γίνει εφικτό να μπει ξανά η Κ.Δ. στις αγορές. Νωρίτερα είχε αναφερθεί σε υψηλό βαθμό ασφάλειας και εγγύησης των δανείων προς το κράτος.


Προς όλο το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό Προσωπικό
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ 12ου ΚΑΙ 13ου ΜΙΣΘΟΥ
Αγαπητοί Συνεργάτες
Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου έλαβε ψες μία πολύ δύσκολη απόφαση.

Με δεδομένο ότι δεν έχει λάβει ακόμα ολόκληρη την κρατική χορηγία του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του 2012,  θα έπρεπε να συγκεράσει την ανάγκη για καταβολή των μισθών του προσωπικού, με την ανάγκη για διατήρηση των αποθεματικών των ιδίων εσόδων στα ταμεία του.  Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου συνειδητοποιεί πλήρως την ανάγκη δημιουργίας, διατήρησης και χρήσης των ιδίων εσόδων.

Μετά τη διαβεβαίωση αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπισημίου ότι η χρησιμοποίηση  των ιδίων εσόδων θα είναι προσωρινή και η εκταμίευση αυτή θα επιστραφεί από το Κράτος μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2013, το Συμβούλιο αποφάσισε με πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία τα ακόλουθα:

1. Να εκταμιεύσει από τα ίδια έσοδα το 12ον και 13ον μισθό του προσωπικού.
2. Να ξεκινήσει εντατική εκστρατεία για επιστροφή του ποσού, ως η υπόσχεση του αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών και επιπλέον να εξηγήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα τη σπουδαιότητα των ιδίων εσόδων για την πρόοδο και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

Με εκτίμηση
Χάρης Χαραλάμπους
Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου