Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός Χ-Η εποποιία της Αλβανίας


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟ 28% ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ελληνικών συμφερόντων εξακολουθούν να είναι σχεδόν μία στις τρεις ξένες άμεσες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, ιστορικά, στην Αλβανία, αναδεικνύοντας τη χώρα μας, παρά τη βαθιά οικονομική ύφεση που...βιώνει, το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή για την αλβανική οικονομία, υποσκελίζοντας ακόμη και την Ιταλία.

Η κατάταξη αυτή μάλιστα, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και στο προσεχές μέλλον, αφού το ρεύμα της «μετανάστευσης» ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα δεν έχει κοπάσει, αυξάνοντας περαιτέρω το ύψος του ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου στην τοπική οικονομία. «Το σύνολο των ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων στην Αλβανία ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές άμεσες ξένες επενδύσεις να αντιπροσωπεύουν περί το 28% των συνολικών ξένων άμεσων επενδύσεων στην οικονομία της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας της Αλβανίας, Neritan Alibali.


Προσκεκλημένος, προ ημερών, σε εκδήλωση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, ο Αλβανός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι βασικοί τομείς στους οποίους εντοπίζεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα εκ μέρους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Αλβανία, «είναι ο τραπεζικός, η κινητή τηλεφωνία, η ένδυση και η τεχνολογία», για να προσθέσει πως η αλβανική πλευρά ζητά ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των μετάλλων.


Μεγάλες δυνατότητες

«Οι συνθήκες μας ωθούν, μας υποχρεώνουν, θα έλεγα, να συνεργαστούμε ακόμη πιο πολύ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, για να συμπληρώσει, ακόμη, πως «είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η αλβανική οικονομία είναι υγιής και έτοιμη για τη δημιουργία ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο νομικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης, αλλά και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση». Περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία για την υλοποίηση του αγωγού TAP, τονίζοντας την εξαιρετική σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία η δημιουργία του αγωγού, δεδομένου ότι «δημιουργείται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή».


Ενίσχυση παρουσίας

Για ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Dashor Dervishi. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, μέσα στον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αυξητική τάση στην παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, γεγονός που το απέδωσε στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως καταγράφεται και επιστροφή αλβανικών οικογενειών στην πατρίδα τους. «Μπορεί η Αλβανία να παρουσιάζει ανάπτυξη, ωστόσο, αισθανόμαστε και εμείς την κρίση, αν και όχι άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σε τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι περισσότερο από ποτέ πιο έντονη η ανάγκη για ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών, που τους ενώνουν η γεωγραφία και η ιστορία τους.

«Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα στην Αλβανία και η παρουσία μας εδώ εγγυάται τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη τόνωσης των εξωστρεφών χαρακτηριστικών των εγχώριων επιχειρήσεων σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας (ΟΕΣΘ), Νίκος Τζίκας, όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας. Μάλιστα ο κ. Τζίκας κατέθεσε και σχετική πρόταση για τη διοργάνωση, άμεσα, επιχειρηματικής αποστολής Θεσσαλών επιχειρηματιών στην Αλβανία, την οποία έκαναν δεκτή οι εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης.

18 σχόλια:

 1. Πες, πες μπορείς και να τα πιστέψεις. Αλλά δυστυχώς οι καιροί είναι σκληροί και όσο και να προσπαθεί το ΚΚΕ να δικαιολογήσει την ανατροπή της μέχρι τώρα θέσης του, αποτυπωμένη στο πρόγραμμα του και στο καταστατικό του (έστω και αν ουσιαστικά είχε ανατραπεί στο 18ο συνέδριο) για εξαρτημένη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, απομένει η σκληρή πραγματικότητα του νεοαποικιακού ελέγχου και του διεθνούς οικονομικού ελέγχου που έχουν επιβάλει στην χώρα οι ιμπεριαλιστές.
  Και όσο και αν κάνει νοητικά άλματα ότι όσοι μιλάνε για εξάρτηση δεν βλέπουν το ρόλο που παίζει η υποτελής (από την φύση της και την θέσης της) αστική τάξη της χώρας ως μοχλός για το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και στήριγμα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, το ζητούμενο παραμένει και είναι ένα.
  1. Πότε είχε σωστή γραμμή το ΚΚΕ σε ότι αφορά την θέση της χώρας; . Πριν το 18ο συνέδριο ή μετά. ;
  2. Ποιο καταστατικό και πρόγραμμα του κόμματος ήταν σωστό; Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα και μιλάει για εξάρτημένη θέση της χώρας ή αυτό που προτείνεται σήμερα και μιλάει για ανισότιμη αλληλεξάρτηση.(θεωρία της παγκοσμιοποίησης και του υπεριμπεριαλισμού του Καούτσκι)
  3. Ισχύει η ανάλυση του Μπελογιάννη για το Ξένο Κεφάλιο στην Ελλάδα αλλά και του Μπάτση για την Βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα;
  4. Ισχύει η θέση του Λένιν στο βιβλίο του για τον Ιμπεριαλισμό που μιλάει για μια χούφτα ιμπεριαλιστικές χώρες και για μεταβατικές μορφές ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ κρατών;
  Και ξαναρωτάω πότε πέρασε η Ελλάδα στο ιμπεριαλιστικό στάδιο. Ανάμεσα στο 15ο και το 18ο Συνέδριο;.
  Πρακτικά ερωτήματα τα οποία δεν απαντάς ούτε εσύ αλλά ούτε το ΚΚΕ αλλά με εξυπνακισμούς υπεκφεύγετε, και παραθέτετε οικονομικά στοιχεία που το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι μερίδα του Ελληνικού κεφαλαίου έχει κάνει επενδύσεις εκτός της χώρας γεγονός που συνέβαινε σχεδόν σε όλη την ιστορία του ελληνικού κράτους (Αίγυπτο, Μικρά ασία, αραβικές χώρες, βαλκάνια κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Βλακώδης ερώτηση. Η "θέση της χώρας" δεν είναι η ίδια το 1950, το 1970, το 2000, ή το 2012.
   2. Εξίσου βλακώδης ερώτηση. Το έργο της μαρξιστικής θεωρίας είναι εξαιρετικά απλό: να ερμηνεύει την πραγματικότητα στην βάση θεμελιακών αρχών. Η αρχή της πάλης των τάξεων, του ασυμβίβαστου του συμφέροντος της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου και όλες οι βασικές έννοιες της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας είναι ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ. Στην βάση τους ερμηνεύεται η κοινωνική πραγματικότητα, που είναι φύσει δυναμική και εξελίσσεται. Πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό στην οποία νομίζεις ότι προκάλεσες και την τρικυμία.
   3. Ισχύει για την εποχή που γράφτηκε. Πόσο γαμημένα δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος ότι δεν είναι 1949 σήμερα;
   4. Ισχύει για την εποχή που γράφτηκε. Διάβασε Παπαδόπουλο, εξηγεί με το νι και με το σίγμα ΚΑΙ τι παραμένει διορατικό για το παρόν στον Ιμπεριαλισμό ΚΑΙ τι αφορά διαγνώσεις βασισμένες στην εποχή που ανέλυσε την κατάσταση ο Λένιν, καθώς οι Μαρξιστές δεν είναι μέντιουμ, ούτε λένε τα ταρώ όταν αναλύουν πολιτικο-οικονομικές καταστάσεις.

   Καλά μυαλά.

   Διαγραφή
  2. είναι ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ.=ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, βέβαια. Γιατί σε βλέπω να μπερδεύεσαι εύκολα και θα μπερδευτείς και μ' αυτό.

   Διαγραφή
  3. καλα κρασια μηπως ειναι και η αστικη ταξη της Ισπανιας, Ιταλιας και οπου να ναι και Γαλιας? ασε λιγο τα πανηγυρια για τις κρατικοποιησεις του ραχοι και το καλο μνημονιο της Κυπρου και πες μας τι αδιαφορα εχουν τα μετρα που παιρνουν αυτες οι χωρες με τα μετρα στην Ελλαδα?
   1. τι εννοεις ποτε? ενημερωτικα σου λεω οτι ο κοσμος και ο καπιταλισμος προχωραει θες το κκε να εχει σημερα την αναλυση που εκανε το '24?
   2.το καταστατικο γενικα αν το διαβασεις δεν θα δεις διαφορα για τη θεση της Ελλαδας στο ιμπεριαλιστικο συστημα...οσο για το προγραμμα ισχυει και το 1 που σου ειπα θεωρεις μηπως οτι δεν εχει κυλησει νερο στο αυλακι απο το 15ο συνεδριο του κκε μεχρι τωρα?γενικα τα ΚΚ πρεπει να μελετανε και να ωριμαζουν τις θεσεις τους και τις αναλυσεις τους φερνοντας τον επιστημονικο κομμουνισμο στο σημερα μην κοιτας το συριζα που συμμαχει με τη Λατση(υποτελης η Μαριαννα θα μου πεια αρα συμμαχος!)αλλα αλλο συριζα αλλο κκε...
   5. δεν θελω να σε πληγωσω αλλα το ισχυον προγραμμα αναθεμα αν εχεις δει εστω το εξωφυλλο http://www.kke.gr/15o_synedrio/to_programma_toy_kke
   αντιγραφω απο το ισχυον προγραμμα:
   Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή του βαθμίδα. Στη χώρα μας υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Αυτό προκύπτει από το επίπεδο ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και των αντιθέσεών του.

   Η Ελλάδα βρίσκεται σε ενδιάμεση και εξαρτημένη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
   σχεδιο νεου προγραμματος:
   Στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης η Ελλάδα, με στοιχεία υποχώ-
   ρησης, παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυ-
   ραμίδα, με εξαρτήσεις απ’ τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
   η κυρια διαφορα δεν εστιαζεται στο αν η Ελλαδα ειναι ιμπεριαλιστικη αυτο το ελεγε απο το 15ο συνεδριο του το κομμα η διαφορα ειναι στις σχεσεις εξαρτησεις που παραδεχεται και το σχεδιο του νεου προγραμματος οτι υπαρχουν ωστοσο απορριπτει σωστα τις θεωριες περι ξενοδουλης και υποτελης. τι να πεις ειναι αστειο να επιχειρηματολογεις σαν καουτσκυ και να λες οτι εισαι λενινιστης. ρε απεριγραπτοι οπορτουνιστες το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο ειναι το 1 στην ευρωζωνη! το 65% των μεταφορων του αμερικανικου κεφαλαιου γινονται απο το ελληνικο εφοπλιστικο κεφαλαιο και καθομαστε και σπαμε τα @@ μας ακομα με του λενινιστες οπαδους ομπαμα και σας απανταμε με κατεβατα στοιχεια , κειμενα και αναλυσης περι μαρξισμου-λενινισμου σε ποιους? στα ναυαγια της ταξικης παλης...!
   φιλε Αντωνη επαθα παρακρουση δεν περιγραφω αλλο.....!!!!!!!

   Διαγραφή
  4. Δεν τρέχει τίποτα. Εμείς όταν προκαλούμαστε θα απαντάμε με στοιχεία κι ας τους να αφιονίζονται να σώσουν τα αφεντικά που τους πληρώνουν. Το ταξικό χάσμα θα βαθύνει και θα επεκταθεί, εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά απ' το 1918 και μετά, ας τους να τα βρούνε με τους Παπαθεμελήδες. Γιατί για μέχρι εκεί είναι, δεν είναι για παραπάνω, γκαραντί.

   Διαγραφή
  5. H Ισπανία θα είναι σε λίγο "οικονομική κατοχή".. Γιατί και αυτή δεν αποκλείεται σε λίγο να μπει σε μνημόνιο.Ενώ εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο.

   Η Ιταλία θα είναι μετά την Ισπανία και αυτή υπό "οικονομική κατοχή".. Εφαρμόζει και αυτή πάνω - κάτω τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα.

   Η Γαλλία θα είναι μετά την Ιταλία και αυτή "οικονομική κατοχή".. Υποβαθμίστηκε από ένα "οίκο" τα 3α ή πρόκειται να υποβαθμιστεί γιατί το έλλειμα του 3% δεν το πιάνει.

   Οι ΗΠΑ είναι και αυτές "οικονομική κατοχή".. Ψηφίζουν περικοπές για να μην πέσουν σε δημοσιονομικό γκρεμό ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων τους τα έχει η Κίνα.

   Τι Ιμπεριαλισμός Καπιταλισμός Μαρξ και κόκκινα άλογα. Ντομάτες στην Νιγηρία αντί πετρελαίου + τα ρώσικα δάνεια που δεν τα πήρε ο Παπανδρέου, όπως έλεγε κάποτε σε κρητικό σταθμό γνωστός "πλατειακός" γκουρού οικονομολόγος.Ilief

   Διαγραφή
  6. Λοιπόν, επειδή δεν τα ξέρεις σωστά κι επειδή εγώ τα έμαθα παρακολουθώντας Λιακόπουλο, που ως θεωρητικός δεν θα κακόπεφτε για να γράψει την απάντηση του Μ-Λ στις Θέσεις:

   Τελικά, όλες οι χώρες έχουν κατακτηθεί και είναι υποτελείς, όχι στους Εβραίους, όπως φαίνεται, αλλά στους Κινέζους, αφού σ' αυτούς χρωστάνε οι Αμερικάνοι που ελέγχουν τον κόσμο.

   Οι Κινέζοι είναι οι καταχτητές.

   Και εμείς, που καταχτήσαμε την κινέζικη αγορά, είμαστε οι υπερ-καταχτητές, οι ΕΛ με το όνομα.

   Αλλά έξω οι Γερμανοί.

   Αυτά.

   Διαγραφή
  7. Κάτω οι "οικονομικοί κατακτητές"!

   Να γιατί χρειάζεται να γίνει ευρύ αντι-Κινεζικό αντι-Ιμπεριαλιστικό μέτωπο Μαζί με το αντι-Γερμανικό. Να συντονιστούμε με τις πλατείες σε Ισπανία - Πορτογαλία - Ιταλία ΚΑΙ κατά του Κινέζικου Imperium.
   Αφού πρώτα συντονιστούμε μέσω τα (made in China) έξυπνων κινητά και pc

   Προτείνω, η ΚΟΕ να βγάλει την επόμενη αφίσα κατσαρολοκρούστη. Μαζί με την σημαία της Γεμανίας να έχει και κάτω η Κίνα.

   Διαγραφή
  8. Κάτω οι εισβολείς της πατρίδος!!! Ζήτω οι ευπατρίδηδες εφοπλισταί μας!!! Ζήτω τα Raxevsky, τα Follie Follie, τα Τσιμέντα Τιτάν, ο Λαυρεντιάδης, οι οφσορ και όλοι όσοι μας κάνουν περήφανους παίρνοντας το αίμα μας πίσω απ' τους ξένοι!!!!

   Διαγραφή
  9. Τι είναι 600 δις στην Ελβετία και 500 δις σε offshore μπροστά στην ιδέα του πατριωτισμού; ΤΙΠΟΤΑ. Μία στιγμή στην αιωνιότητα!
   Θα σου πω και μία σκέψη μου. Οι άνθρωποι μαζεύουν τα λεφτά για να μην τα πάρουμε εμείς και τα ξοδεύουμε σε "υλικά πράγματα". Για να εκτμήσουμε τις πνευματικές αξίες, τις θεωρίες του Πλάτωνα, του Καντ, τον κόσμο των ιδεών.Ilief

   Διαγραφή
  10. "Τι είναι 600 δις στην Ελβετία και 500 δις σε offshore μπροστά στην ιδέα του πατριωτισμού;"

   Όπως λέει και ο σύντροφος Vrennus, "Σαν να λέει ένα χασάπικο της Λάρισας πχ. ότι έγινε αλυσίδα επειδή άνοιξε υποκαταστήματα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα."

   Είμαστε large λαός ρε, γύφτοι ξένοι!!! Γι αυτό πλερώνουμε cash τα κωλογερμανικά σας ακίνητα!! Και είμαστε ενωμένοι, πέρα από κόμματα, πέρα από συνδικάτα, πέρα από τάξεις, ρίξε κανα νοβοπάν γύφτο στη σόμπα να ζεσταθείς, όλοι Έλληνες είμαστε!

   Ωωωωωωωωπα!


   Διαγραφή
  11. Κι από τα βάθη της καρδιάς μου, να πω ένα "καλή χρονιά" στους ξεριζωμένους και ξενιτεμένους επιχειρηματίες μας, που δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας μας απ' τον ξένο ιμπεριαλισμό, στην Αραπιά, με τους κωλοΑλβανούς, με τους Φριτς και τους γκέιδες τους Εγγλέζους, με τους ΕΑΜοΒούγλαρους κι όλους τους άλλους κατώτερους λαούς που μας έχουν στο ζυγό τους.

   Ευχαριστούμε (χειροκρότα γύφτε) εκ μέρους όλου του ενωμένου στα βάσανα και στις κακουχίες λαού της Ελλάδας, μαζί και των αυτοκτονημένων και των αστέγων (χειροκροτάτε ρε!).

   Γιατί χαίρεται ο κόσμος, και χαμογελάει πατέραααα....

   Διαγραφή
  12. "Γιατί χαίρεται ο κόσμος, και χαμογελάει πατέραααα...."
   Δεν ξέρω.
   Μάλλον παρακολουθoύμε master chef με υλικά που τα βλέπουμε μόνο στον ύπνο μας.
   Δεν πα να παίρνεις φακή ονομασίας super-market για οικονομία, αν δεν καταλαβεις γιατί το φιλέτο είναι λιγότερο ψημμένο σε ένα σημείο στο ένα σημείο και περισσότερο σε άλλο ΚΟΠΗΚΕΣ. Φάτε μάτια ψάρια.Ilief

   Διαγραφή
 2. Όταν διάβασα για τις offshore Ελλήνων
  ( http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4515967 )
  μου ήρθε μία "εθνική ανάσταση".
  " Δεν θα μας πάρεις τα Καγιέν Όλι Ρεν, Όλι Ρεν " φώναζαν στην Μύκονο. Αυτή είναι "αντίσταση στην οικονομική κατοχή".
  Προτείνω η επόμενη διαμαρτυρία των "αγανακτισμένων" να ξεκινήσει από τις πλατείες του ιερού αυτού νησιού.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προκαταβολικά συγγνώμη από όλους για το αιχμηρό του ύφους αυτού του post

  Αριστερά στη Φθιώτιδα31 Δεκεμβρίου 2012 5:18 μ.μ.

  Η "Εξάρτηση" που με τόση αφέλεια γράφεις πέρα από το ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα(ο Αντώνης παράθεσε πολλά παραδείγματα), θα σου πω "τηλεγραφικά" σε τι συμπεράσματα οδηγεί

  Εθνικός αγώνας και όχι ταξικός αγώνας
  να βρούμε καλύτερο διεθνή ιμπεριαλιστή σύμμαχο
  και όχι τις εργατικές τάξεις των άλλών χωρών
  που περνάνε άσχημα
  εθνικισμός και όχι εργατικός διεθνισμός
  δάνεια απο Ρωσία και όχι από Γερμανία
  πολιτική Ομπάμα και όχι πολιτική Μέρκελ
  πλατείες και όχι απεργίες

  Καλοβολεμένοι διοικητικοί σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ, άλλοι που πάταγαν λίγες ώρες και μετά δούλευαν "μαύρα" αλλού. Και σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνω ευσυνείδητους που πραγματικά κάνουν ΚΑΙ την εργασία των άλλων . Διευθυντικές θέσεις ή με αργόμισθες θέσεις «με τηλέφωνο» σε ιδιωτικό. Εργατική αριστοκρατία.

  Χίλιοι δύο επιχειρηματίες - στελέχη που κοίταζαν την «αρπακτή» (κατά προτίμηση με το δημόσιο) . Τα χρέη προς το ΙΚΑ ξεπέρασαν τα 30 δις το 2008 και τα περισσότερα ανείσπρακτα γιατί οι περισσότερες εταιρίες είχαν χρεοκοπήσει. Αρκετές είχαν ανοίξει αλλού με άλλο όνομα με ίδιο αντικείμενο εργασίας και πολλές φορές με το ίδιο προσωπικό.

  Όλοι αυτοί έχασαν την "βολή τους" και ζητούν να γυρίσουμε στο 2008. Αυτό ήταν το «πνεύμα των πλατειών»

  Τόσο καιρό δεν έβλεπαν ή έκαναν πως δεν έβλεπαν τα χαμηλά μεροκάματα, τις απάνθρωπες συνθήκες, τα ελαστικά ωράρια, στον ιδιωτικό τομέα; Η κρίση σε χαμηλά αμειβόμενες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα έχει έρθει μία 6-7ετία πριν. Και όμως δεν μπήκαν στην σκέψη πως "αφού καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό μας". Δηλαδή τόσα χρόνια που η οικονομία λένε πως πήγαινε καλά, και περνούσαν καλά οι πολιτικοί δεν ήταν προδότες αλλά υπερπατριώτες; Ο Παπανδρέου πως βγήκε; Με εκλογές δεν βγήκε; Ο Σαμαράς παρόλο που υπέγραψε μνημόνια δεν βγήκε πάλι με εκλογές; Ποιος τους ψήφισε;

  Καταλαβαίνω, κόσμος φοβήθηκε, ανασφάλεια για το αύριο κλπ κλπ. Πολύ λογικό. Από αυτούς δεν έχω να τους ζητήσω κάτι. Και στο κάτω - κάτω φέρονται ποιο έντιμα από ρετάλια της αριστεράς που κολάκεψαν ανθρώπινες αδυναμίες, ασπάστηκαν την ιδεολογία της αστικής τάξης το μόνο που τους φταίει είναι το ΚΚΕ ενώ αυτοί στους εργατικούς - ταξικούς αγώνες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι ή ουρά της ΓΣΕΕ.
  Όλα αυτά οδηγούν εν μέρει στην νοοτροπία του παλιού ΠΑΣΟΚ που γαλούχησε δύο γενιές με νυν Συριζα και με εθνικιστικές κορόνες. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, όσοι πολιτικοποιημένοι(αριστεροί και μη) ήθελαν να να ενωθούν με το πλήθος στις πλατείες, όμως ασυνδικάλιστα, αταξικά, πετώντας τους αγώνες τους, την ιστορία τους, τα σύμβολά τους, αρχίζουν να "λούζονται" το κακό που τους βρήκε.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ακριβώς αυτό που λέει ο "llief"
  για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας:
  τι νόημα έχει η όλη συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας (εξαρτημένη ή μη κλπ)
  και για τη φύση του Ιμπεριαλισμού;
  Και εννοώ, όχι την προσυνεδριακή συζήτηση,
  αλλά την "επίθεση" που δέχεται το ΚΚΕ επί του θέματος
  από όλους τους επανασταταράδες.
  Μην το πάμε γύρω-γύρω, γιατί είναι απλό.
  Αν βγάλεις την Ελλάδα εξαρτημένη, ψωροκώσταινα, υπό κατοχή κλπ.
  "χωράει" μια χαρά πριν τον στόχο για σοσιαλισμό και δικτατορία του προλεταριάτου,
  να βάλει κανα-δυο-τρία στάδια, ένα για την "απελευθέρωση από την κατοχή, ένα για την "απεξάρτηση" της χώρας, και βάλε και ένα π.χ. για να την οδηγήσουμε στον Ιμπεριαλισμό, γιατί μόνο έτσι μετά θα ρθει ο Σοσιαλισμός,
  και κλείσαμε.
  Η όλη συζήτηση για αυτό γίνεται, για να πιεστεί το ΚΚΕ, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι,
  να μεταθέσουν το καθήκον συγκέντρωσης δυνάμεων και προετοιμασίας, στις καμπές της ταξικής πάλης, με άμεσο στόχο την εργατική εξουσία.
  Να πειστούν για ενδιάμεσες διαχειριστικές λύσεις, συμμαχίες με μέρη της αστικής τάξης, στάδια, κλπ κλπ.
  Ολα τα άλλα είναι απλά το πέπλο πάνω από αυτά.
  Γιατί το "δια ταύτα",
  και αν κάποιος π.χ. κομμουνιστής, αριστερός, αγωνιστής, αντικαπιταλιστής, πιστεύει ότι εντάξει, η Ελλάδα είναι εξαρτημένη ή και γω δεν ξέρω τι,
  Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?
  Επανάσταση ή Μεταρρύθμιση;
  Σοσιαλισμό ή Καπιταλισμό;
  Εργατική Εξουσία ή Αστικό Κοινοβουλευτισμό;

  άντε, γιατί από δω το πάνε, από κει το πάνε, αλλά εκεί είναι το ζουμί στο τέλος

  @ψηρίς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και η όλη ιδέα του συνολικού επιχειρήματος όλων των φορέων του "νεοΕΑΜΙσμού" (ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, ΑΡ, Ανταρσύα, ΜΛ-ΚΚΕ) είναι η πρόκριση της συνεργασίας με την αστική τάξη για την "εξυγίανση" του καπιταλισμού υπό την αιγίδα του "πατριωτικού καθήκοντος." Εκεί εντάσσεται και το ατελείωτο μπίρι-μπίρι για το ΑΑΔΜ, και η κλάψα για το ΕΑΜ (χωρίς ΕΛΑΣ και ένοπλο αγώνα) και η εμμονική επίκληση δήθεν "μεταβατικών σταδίων" που σε πάνε από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό χωρίς επανάσταση.

   Σύσσωμος ο εξω-ΚΚΕ χώρος αποκαλύφθηκε ως αστικά συμβιβασμένος και δεξιόστροφος όταν ήρθαν τα δύσκολα, και του μειναν μόνο οι υπεραπαναστατικοί τίτλοι στα έντυπα και τα όποια σφυροδρέπανα στα σύμβολα.

   Τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε.

   Παρεμπιπτόντως, όταν το ΚΚΕ έκανε λόγω για το πολυλατρεμένο ΑΑΔΜ, που τόσο μα τόσο απελπισμένα τους λείπει, μήπως όλοι αυτοί που το επικαλούνται στο ΜΛ-ΚΚΕ, στο Αριστερό Ρεύμα και στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσχώρησαν ενθουσιώδεις στο ΚΚΕ και δεν το ξέρω;

   Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι να ασχολήθηκε κανείς τότε με αυτό που τόσο επώδυνα τους λείπει τώρα.

   Διαγραφή
  2. Τέλειο σχόλιο, ψηρίς! Ευχαριστώ :)

   Διαγραφή