Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Τι ΔΕΝ καταλαβαίνετε;

[...] Η πρωτοβουλία του EGAM μας θυμίζει ότι ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρώπης μετά την κόλαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στην κοινή παραδοχή ότι η ήπειρός μας έπρεπε να απαλλαγεί άπαξ διά παντός από τα φαντάσματα του ρατσισμού που είχαν οδηγήσει στις ναζιστικές θηριωδίες. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο παρέχει μια πανοπλία θεσμικών και νομικών εργαλείων, τα οποία μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα πλήρως ενταγμένη σε αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, συναφώς, έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις.

[...] σε ποια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούμε να απευθυνθούμε; Κατ’ αρχάς, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου υπάρχει το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα ανεξάρτητο, μη δικαιοδοτικό όργανο (σε αντιδιαστολή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με αποστολή την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου και την προαγωγή της όσο το δυνατόν καλύτερης προστασίας τους. Επίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δραστηριοποιείται η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ενεργώντας ως άτυπος νομικός σύμβουλος της Συνέλευσης. Υπάρχει, τέλος, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων, όπως επίσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (ECRI), η οποία παρακολουθεί προβλήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων, συντάσσει σχετικές αναφορές και εκδίδει συστάσεις προς τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου.

Εξάλλου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Βιέννη, ενώ σημαντική, από πολιτικής άποψης, είναι και η δυνατότητα που παρέχεται στους πολίτες της Ένωσης να αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας στον πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμό της Ένωσης αίτημα για ανάληψη δράσης και επί ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι, προφανώς, η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις νομικές και θεσμικές οδούς που μπορεί να ακολουθήσει το αντιρατσιστικό κίνημα στον αγώνα του για την υπεράσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τόσο βάναυσα κακοποιείται από την έξαρση του ρατσισμού στην Ελλάδα της κρίσης.
Γ. Γούναρης, "Πώς να πολεμήσουμε τον νεοναζισμό στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο", Left.gr


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 21/12, με πρωτοβουλία της Ρωσίας ενέκρινε ψήφισμα κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού. 

Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 130 χώρες, κατά – 3 τρεις χώρες (οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Παλάου), ενώ 54 χώρες (μεταξύ αυτών οι χώρες της ΕΕ) απείχαν από την ψηφοφορία.
902.gr

Appendix: Τα πρακτικά της ψηφοφορίας ΗΕ

...Η συνέλευση εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ηρωοποίηση του ναζιστικού κινήματος και πρώην μελών της οργάνωσης Waffen-SS, περιλαμβανομένων των πρακτικών της ανέγερσης μνημείων και της οργάνωσης δημόσιων εκδηλώσεων που ηρωοποιούν το ναζιστικό παρελθον, το ναζιστικό κίνημα και τον νεοναζισμό. Κάλεσε τις χώρες-μέλη να πάρουν πιο αποτελεσματικά μέτρα, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να καταπολεμήσουν τέτοια φαινόμενα. Επίσης, τα κράτη κλήθηκαν να συνεχίσουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, ώστε να μετασχηματίσουν συμπεριφορές και να διορθώσουν ιδέες περί φυλετικής ιεραρχίας και ανωτερότητας, οι οποίες προωθούνται από εξτρεμιστικές ομάδες. 

Ψήφοι:

Υπέρ: Afghanistan, Algeria, Angola, Antigua and Barbuda, Argentina, Armenia, Azerbaijan, Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Brazil, Brunei Darussalam, Burundi, Cambodia, Cameroon, Cape Verde, Central African Republic, Chad, Chile, China, Colombia, Comoros, Congo, Costa Rica, Côte d’Ivoire, Cuba, Democratic People’s Republic of Korea, Democratic Republic of the Congo, Djibouti, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, Egypt, El Salvador, Equatorial Guinea, Eritrea, Ethiopia, Gabon, Gambia, Grenada, Guatemala, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Honduras, India, Indonesia, Iran, Iraq, Israel, Jamaica, Jordan, Kazakhstan, Kenya, Kuwait, Kyrgyzstan, Lao People’s Democratic Republic, Lebanon, Liberia, Libya, Madagascar, Malaysia, Maldives, Mauritania, Mauritius, Mexico, Mongolia, Morocco, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Qatar, Russian Federation, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Saudi Arabia, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Solomon Islands, Somalia, South Africa, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swaziland, Syria, Tajikistan, Thailand, Timor-Leste, Togo, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Tuvalu, Uganda, United Arab Emirates, United Republic of Tanzania, Uruguay, Uzbekistan, Vanuatu, Venezuela, Viet Nam, Yemen, Zambia, Zimbabwe. 

Κατά: Canada, Palau, United States.

Αποχή: Albania, Andorra, Australia, Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Burkina Faso, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Fiji, Finland, France, Georgia, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Latvia, Lesotho, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Mali, Malta, Monaco, Montenegro, Netherlands, New Zealand, Norway, Panama, Poland, Portugal, Republic of Korea, Republic of Moldova, Romania, Samoa, San Marino, Slovakia, Slovenia, South Sudan, Spain, Sweden, Switzerland, The former Yugoslav Republic of Macedonia, Tonga, Ukraine, United Kingdom.

Πηγή: Ηνωμένα Έθνη, Μετάφραση: Lenin Reloaded

17 σχόλια:

 1. Το αιώνιο ερώτημα: Είναι χαζοί, κάνουν τον χαζό, έγιναν χαζοί επειδή έμαθαν να κάνουν τον χαζό, είναι πανούργοι και επικίνδυνοι, είναι χαζοί και επικίνδυνοι, όλα τα παραπάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίταξε. Έχω παρακολουθήσει την πορεία κάποιων ΜΚΟ που χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), είτε πιέζοντας την κυβέρνηση μέσω των νομολογιών του είτε πιέζοντας αυτό να βγάλει νέες νομολογίες για να πιέσουν μετά την κυβέρνηση. Η πρόθεσή τους είναι άψογη (αυτό το γνωρίζω προσωπικά), αλλά τα αποτελέσματα μηδαμινά: (ο φράκτης έγινε, οι τσιγγάνοι ζουν σαν ζώα, οι lgbt τρώμε ξύλο στο δρόμο, ο Σαμαράς συνομιλεί με το θεό κλπ). Ναι, θεωρητικά η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ένα πλούσιο οπλοστάσιο. Στην πράξη παπάρια. Το καλύτερο που μπορείς να επιτύχεις, μετά την παραβίαση, είναι να τρέχεις για χρόνια στα δικαστήρια μέχρι το ΕΔΔΑ, να αναγνωρίσει αυτό το δίκιο σου (αν το κάνει, γιατί σε υποθέσεις γάμου ομοφύλων είπε «ναι μεν αλλά»), να βγάλει απόφαση (ουσιαστικά) μη δεσμευτική κι από 'δώ παν κι οι άλλοι.

  Νομικά αυτά. Και αναρωτιέται κανείς γιατί. Και μετά διαβάζει το πολιτικό σχόλιο παραπάνω. Και ίσως καταλαβαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ νομίζω είναι πολύ ωραία τώρα που όλη η Ευρώπη δηλώνει ρητά ναζιστική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να νιώθουμε πολύ περήφανοι για τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Η ιστορία θα μας δοξάσει.

   Διαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε, και ο Β' ΠΠ μια παρεξήγηση ήταν, τι είχαμε εμείς οι Ευρωπαίοι να χωρίσμουμε με τον Χίτλερ; Ας όψονται οι προδόται της ανθρωπότητος, οι κομμουνισταί!

   Διαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι όμως γιατί ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή...ρε παιδί μου, ένα μυστήριο πράμα!!!

   Διαγραφή
 4. τα σκυλιά της ΔΗΜΑΡ , που δεν ντρεπονται να οικειοποιούνται κανεναν από τους δύο όρους (ΔΗΜ-ΑΡ) , τι έχουν να πουν για το "αποχή...greece", και ενω οι ίδιοι συγκυβερνούν;

  προφανως τίποτα.

  πάντως στο κομματι που αφορά τις ηγεσίες ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω αμφιβολία: είναι πανούργοι και επικίνδυνοι.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. σωστό κι αυτό με το ΑΚΕΛ...

  καλα ρε λίγος πονος για τα 70 εκατομμύρια νεκρών του Β'Παγκ.Πολέμου δεν υπαρχει;; είναι 70 εκατ.
  πρόκειται για αριθμό που ζαλίζει. κάποιος αυστηρός θα έλεγε ότι είναι αριθμός που θα επετασσε ο καπιταλισμός να έχει γίνει σκόνη από το 1945.

  λίγος πόνος για το παρελθόν δεν υπάρχει; τι είναι , εγώ και τα παιδιά μου, να τη βολέψω ως ανοιχτός ναζιστής/ευρωδουλος "αριστερο"ναζιστής/αποσυρμένος απολιτικος;

  και πως θα τη βολέψετε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ρε πανύβλακες, όταν είναι φανερό ότι πρέπει να εξοντωθεί εργατική δύναμη;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 22 εκ οι νεκροί της Σοβιετικής Ένωσης στον Β'. Να μην υπολογίσουμε τους τραυματίες. Και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε για "εγκλήματα της ΕΣΣΔ"
  Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

  Με αφορμή τις θεωρίες τόσο του "κρατικού καπιταλισμού" της "διευθυντικής κοινωνίας", του "γραφειοκρατικού καπιταλισμού" ή "γραφειοκρατικής άρχουσας τάξης" και άλλων απότοκων κυρίως τροτσκιστοειδών, αλλά και φιλομαοϊκών, "στρώθηκε" το θεωρητικό υπόβαθρο για την "ταύτιση" φασισμού-κομμουνισμού.

  Όπως είχε γραφτεί στα σχόλια του http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_98.html

  (..)Οι «επαναστατικές»δυνάμεις που στις δηλώσεις τους ο Τ.Κλιφ ανακάλυψε τις αρχές της «σοσιαλιστικής δημοκρατίας» ήταν: Oι άντρες του Βλάσοφ, στρατηγoύ του σοβιετικού στρατού, που αφού αιχμαλωτίστηκε, πολέμησε στην πλευρά των ναζιστικών ενόπλων δυνάμεων και του Μπαντέρα,αρχηγού οργάνωσης Ουκρανών εθνικιστών(UPA), συνεργατών των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων, καιυπεύθυνων για την εξόντωση εκατοντάδων Εβραίων. Η περιφρόνηση στην ουσιώδη ταξική αντίθεση μεταξύ ΕΣΣΔ και των ιμπεριαλιστικών-φασιστικών κρατών, τον οδηγεί να θεωρεί τα ανδρείκελα των ναζί ως προοδευτικούς αριστερούς


  (..)Αξίζει να σημειωθεί πως η αδυναμία αντίληψης της κύριας ταξικής διαφοράς μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ιμπεριαλιστικών κράτη, οι αυθαίρετες θεωρητικές γενικεύσεις για την κοινωνική φύση της Σοβιετικής ένωσης, ήταν μία «εύπεπτη», όμως μη επιστημονική εξήγηση. Οι «ίσες αποστάσεις» που αποτελούσαν συνέπεια των θεωριών που ταύτιζαν την γραφειοκρατία με την «νέα άρχουσα τάξη», αποτέλεσαν έναν από τους «προπομπούς» της ανιστόρητης «ταύτισης» φασισμού – σοσιαλισμού. Με αφορμή «εισηγήσεις» μερίδας του συντηρητικού πολιτικού κόσμου της Σουηδίας το 2006, την «ταύτιση» αναπαράγει η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπου σε κάποιες χώρες της Ε.Ε., τα SS τιμούνται ως «ήρωες» (ενώ τα κομμουνιστικά σύμβολα είναι απαγορευμένα) και περιορίζονται ή δεν υπάρχουν τα αστικά δικαιώματα μειονοτικών πληθυσμών. Όλα αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «ελευθεριών»(των 4 του Μάαστριχ), της «προόδου», «της δημοκρατίας», της «Ευρώπης των λαών» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά τι το ψάχνετε βρε παιδιά; Εδώ, οι Αμερικάνοι έριξαν τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που κυρίως εξολόθρευσαν αμάχους και ενώ η Ιαπωνία ήταν στα πρόθυρα της συνθηκολόγησης. Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιο ανιστόριτο δεξιοτρόλλ να θυμηθεί μόνο το Κατίν.

  relic

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το έχουν ξαναπαρουσιάσει οι Ρώσσοι (περίπου) αυτό το ψήφισμα στον ΟΗΕ, δεν πάει πολύς καιρός. Και πάλι τα ίδια είχαν προκύψει. Προφανώς σε ζητήματα ναζισμού το ευρωπαϊκό Ράιχ ακολουθεί ενιαία πολιτική. Οι αμερικανοί πάλι κοντράρουν τις BRICS με ο,τι βρίσκουν διαθέσιμο, όπως κάποτε τη σοβιετία με τους μουτζαχεντίν. Όσο για την Ελλάδα, μπορεί να σέρνεται στο να τακιμιάσει με το Ισραήλ, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι της επιτρέπεται να το ακολουθεί σε όποια αντιναζιστικά κολλήματα μπορεί να έχει...
  Μην ανακατεύεστε (στο στομάχι) - επωφεληθείτε από ειδήσεις σαν αυτές, που βοηθούν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εποχής.
  Καλές γιορτές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλές γιορτές.

   Για το θέμα θα επανέλθω κάποια στιγμή. Πράγματι το είχαν ξαναφέρει οι Ρώσοι, αφού ο πυρήνας του αφορά την επίσημη αποκατάσταση των Ναζί ως ηρώων σε μια σειρά πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Που βεβαίως, τις αγαπά πολύ η Δύση (ΗΠΑ και ΕΕ), κι έτσι καταψηφίζει την καταδίκη της ηρωοποίησης του Ναζισμού.

   Φυσικά, οι θιασώτες της "Ευρώπης των λαών" έχουν το ελεύθερο από μένα να την βάλουν στον κώλο τους. Η ΕΕ δέχεται επισήμως τον εκφασισμό και την απάλειψη της μνήμης του Ολοκαυτώματος και των αντισημιτικών πογκρόμ σε Λιθουανία, Ουκρανία, κλπ, και εγώ με φασιστικά κοπρόσκυλα δεν θέλω καμία σχέση.

   Σκατά στον ευρωπαϊκό τάφο.

   Διαγραφή
  2. Μην ξεχνάμε πως την "ταύτιση" σοσιαλισμού - φασισμού την έφεραν στην ΕΕ, πολιτικοί της "δημοκρατικής" Σουηδίας, οι οποίοι δεν αρκέστηκαν σε αυτό αλλά πήγαν "περισσότερο"

   Μέχρι και Κεντρώοι αρθρογράφοι βλέπουν το που το πάνε οι "δημοκράτες".
   Περισσότερα στο άρθρο του Guardian
   Communism may be dead, but clearly not dead enough
   Seumas Milne Thursday 16 February 2006

   The battle over history reflects a determination to prove that no political alternative can challenge the new global capitalism

   Last month, the Council of Europe's parliamentary assembly voted to condemn the "crimes of totalitarian communist regimes", linking them with Nazism and complaining that communist parties are still "legal and active in some countries". Now Göran Lindblad, the conservative Swedish MP behind the resolution, wants to go further. Demands that European ministers launch a continent-wide anti-communist campaign - including school textbook revisions, official memorial days and museums - only narrowly missed the necessary two-thirds majority. Yesterday, declaring himself delighted at the first international condemnation of this "evil ideology", Lindblad pledged to bring the wider plans back to the Council of Europe in the coming months.(..)

   Συνέχεια στο

   http://www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,,1710891,00.html Ilief

   Διαγραφή
  3. Ως ψευδο-ουδέτερη χώρα που συνεργάστηκε με τους Ναζί: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/murky-truth-of-how-a-neutral-sweden-covered-up-its-collaboration-with-nazis-727261.html

   η Σουηδία, χώρα της οποίας η προσφορά στην παγκόσμια ιστορία συνοψίζεται στα έτοιμα έπιπλα, την πορνογραφία και τους ABBA (άντε και τον Άλφεντ Νόμπελ και την φιλάνθρωπη εφεύρεσή του), έχει κάθε λόγο να χρησιμοποιεί το κάλυμμα των χασάπηδων της Βαλτικής για να νομιμοποιήσει τη δική της ναζιστική σαπίλα.

   Η καρδιά της Ευρώπης είναι ένα σκουλικιασμένο πτώμα.

   Διαγραφή
 9. Και από που θα ερχόντουσαν τα μεταλλεύματα που θα πήγαιναν στις πολεμικές βιομηχανίες για την συνέχιση του πολέμου; Πως θα έβγαινε το κέρδος; Και το κυριότερο που θα φύλαγαν τα κέρδη τους από τις πολεμικές βιομηχανίες; Ο "αντισυστεμικός "Χίτλερ(o υπάλληλός μας όπως τον έλεγε ο σοσιαλδημοκράτης Φον-Πάπεν), όπου τον χρηματοδοτούσαν οι "αντι-συστεμικοί" Κρουπ και λοιποί "αντισυστεμικοί" βιομήχανοι της τότε Γερμανίας, δεν εισέβαλε στην πλουτοκρατική Ελβετία των "τοκογλύφων".Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή