Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Το Κοάν της ημέρας


Καταρχήν πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο ότι ο οπαδός είναι ένας άνθρωπος, μια μονάδα στο σύνολο της κοινωνίας. Έχει ανάγκες, θέλω, και τη δική του κοσμοθεωρία και αντίληψη. Δεν είναι κάποιο ανεγκέφαλο ον. Ο χώρος του γηπέδου, είναι χώρος μαζικοποίησης, ένας γόνιμος χώρος για ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχοντας μια βάση από σοβαρές αφορμές, προσπαθούν να πλήξουν το οπαδικό κίνημα. Ο νέος οπαδός έχει ορμές. Ψάχνει να βρει το δίκιο του. Ταυτίζεται με αθλητές, με την ιστορία της ομάδας που υποστηρίζει και διαμορφώνει στη βάση αυτή τη δική του κουλτούρα. Μέσα από το γήπεδο δίνεται πολλές φορές η δυνατότητα να ριζοσπαστικοποιηθεί και η σκέψη του να προχωρήσει παραπέρα
Β. Διαμαντόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή
Διαγραμμένο κείμενο:

Θα ήθελα να ξεκινήσω τους στοχασμούς μου πάνω στο οπαδικό κίνημα με το κάτωθι τετράστιχο, που αναδεικνύει την βαθιά σχέση ανάμεσα στο εν λόγω κίνημα και τον αναστοχαστικό πολιτικό λόγο, ως μορφής παρέμβασης πάνω σε καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας, όπως η αστυφιλία, ο μαρασμός των παραγωγικών δυνάμεων της περιφέρειας, και η αποξένωση στις μεγάλες πόλεις, αλλά και η χαρακτηριστική αριστερή ευαισθησία, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πλαίσια μιας συνολικότερης, τολμώ να πω διαλεκτικής, κοσμοθεωρίας και κοσμοαντίληψης όπου διαμεσολαβούνται οι ορμές που ανακύπτουν στον ψυχισμό της μονάδας του οπαδού μέσα στο σύνολο της κοινωνίας:

Τα χείλη σου είναι ένα όμορφο κρίνο
το δάκρυ από τα μάτια σου πίνω
όλος ο κόσμος φτιάχτηκε για μας
γαμιέται ο θρύλος και ο Πειραιάς.

5 σχόλια:

 1. «Από την πόρτα σου περνώ
  και τηγανίζεις ψάρια
  και σου ζητώ έναν κεφτέ.
  Αχ τι ωραία που είναι η άνοιξη.»

  Διαβάζοντάς το μού ήρθε στον νου η σκηνή από το Life of Brian, που φωνάζει ο Μπράιαν στους οπαδούς έξω «δεν πρέπιε να ακούτε τον καθένα αλλά να σκέπτεστε μόνοι σας» και απαντάνε «ναι ναι, δεν θα ακούμε τον καθένα, θα σκεπτόμαστε μόνοι μας, πες κι άλλα δάσκαλε!»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υγεία και...καλά κρασιά!

  http://rfu.blogspot.gr/

  http://football-blabla.blogspot.gr/

  http://www.humbazine.gr/

  http://othersidefootball.com/

  (κι όχι μόνο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10474:kipros-russia-dnt&catid=81:kivernisi&Itemid=198

  πραγματικος θιασος οι τυποι.
  οι μισοι αποθεωνουν χριστοφια οι αλλοι μισοι δηθεν τον εγκαλουν
  ο,τι να ναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιας και τελείωσε άλλη μία «χώρα πρότυπο» του ΣΥΡΙΖΑ, η Κύπρος βρέθηκαν άλλες..
   Συνομιλίες Τσίπρα με τις ηγεσίες Βραζιλίας, Αργεντινής
   Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/12/2012 Αυτά γράφει «Η Αυγή»
   (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=737234)
   «H επιλογή της Βραζιλίας και της Αργεντινής έχει σαφώς στρατηγική σημασία. Οι κυβερνήσεις της Δεξιάς τις έριξαν στον γκρεμό της χρεωκοπίας. Οι κυβερνήσεις της Αριστεράς οργάνωσαν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση των χωρών τους, με ανάπτυξη και αναδιανομή. Και η Βραζιλία και η Αργεντινή ορθοπόδησαν. Με αλλεπάλληλες αναδιαρθρώσεις του χρέους τους και τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του. Αλλά και με την παράλληλη απόρριψη των πολιτικών λιτότητας. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για την πολυδιάστατη και αδογμάτιστη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία περιλαμβάνει νέους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες ανασύνταξης και αυτοδιαχείρισης του κατεστραμμένου και εγκαταλελειμμένου παραγωγικού δυναμικού των δύο χωρών.»


   Τι γράφει ο Ριζοσπάστης με βάση διεθνή στοιχεία;
   (http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7214540)
   «(..)Αλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση στα 16 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
   Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat) αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα και ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κάλπασε τα προηγούμενα χρόνια (7% του ΑΕΠ το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4-5% το 2012 και 2013) στη Βραζιλία και σε όλη την ήπειρο οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη σε βάρος των λαών.
   Η ανάπτυξη ωφέλησε το κεφάλαιο
   Οσο για την Αργεντινή, η κρίση ξεπεράστηκε για την πλουτοκρατία, όχι όμως για το λαό της, που εξακολουθεί να βυθίζεται στην ανέχεια. Ηδη, οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που τοποθετείται στο 25%, την ασύλληπτη φτώχεια και την ανεργία.(..)

   (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7205755&publDate=18/12/2012)
   (..)Σε σχέση με τους λαούς των χωρών, φαίνεται ότι όταν η πραγματικότητα δε συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να την κακοποιεί σε σημείο παραμόρφωσής της. Οι λαοί των δύο λατινοαμερικάνικων χωρών κάθε άλλο παρά το δρόμο της ανάπτυξης και της αξιοπρέπειας βαδίζουν. Και στις δύο χώρες η φτώχεια σπάει κόκαλα και η ανεργία θερίζει. Πρόκειται για παραδείγματα που αποδεικνύουν περίτρανα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση ούτε της καπιταλιστικής κρίσης ούτε της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στις φαβέλες της Βραζιλίας δίνεται καθημερινά σκληρή μάχη για την επιβίωση. Το 31% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα. Το 12,8% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αναλφάβητοι. Στις φτωχές και υποβαθμισμένες ανατολικές περιοχές, 44,2 παιδιά στα 1.000 πεθαίνουν πριν γίνουν ενός έτους. Στην Αργεντινή, η κρίση ξεπεράστηκε για την πλουτοκρατία, όχι όμως για το λαό της, που εξακολουθεί να βυθίζεται στην ανέχεια. Ηδη, οργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που τοποθετείται στο 25%, τη μεγάλη φτώχεια και την ανεργία. Ενώ η χώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, την οποία, εννοείται, θα την πληρώσουν βαριά οι άνθρωποι του μόχθου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη που «έτρεχε» με 8% του ΑΕΠ, έχει πέσει στο 4%, ενώ κάποια δημοσιεύματα μιλούν για ύφεση, δηλαδή 0% στο τέλος του χρόνου.
   Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ως παράδειγμα αυτές τις δύο χώρες, τέτοια ανάπτυξη υπόσχεται. Μόνο που αυτή είναι επίσης αντιλαϊκή.(..)
   Αυτά για τις «χώρες πρότυπο» Ilief

   Διαγραφή
 4. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα τι ναι αυτοι παναγιά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή