Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Αστικές αναδιατάξεις: Χάνεται το τραίνο του "κυβερνητισμού" για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσκοπήσεις της Marc, της Rass και της Alco που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες συγκλίνουν ως προς το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. Κάπου εδώ όμως σταματούν και τα καλά νέα για το κόμμα.

Κατ' αρχάς, η δημοσκόπηση Alco επιβεβαιώνει πλήρως τις παρατηρήσεις του ιστολογίου --στην ανάρτηση "Περί δημοσκοπήσεων και κυβερνητισμού" στις 30/11/2012-- για ουσιαστική στασιμότητα του κόμματος, γεγονότος που δύσκολα μπορούσε να αποκρυφθεί, παρά τους κάπως κωμικούς τίτλους των συνδεόμενων με τοn ΣΥΡΙΖΑ Μέσων περί δήθεν εκλογικής "προέλασης." Έτσι, η δημοσκόπηση Alco σημειώνει πως "ανακόπτεται η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ", κάτι μάλλον ήδη δεδομένο από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίστηκαν από τις εκλογές του Ιούνη και μετά, όπως έδειξα στο κείμενο της 30ης Νοέμβρη.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση τοποθετεί την διαφορά από την ΝΔ μόλις στο 1.6% (22.3% έναντι 20.7% σε μη σταθμισμένο δείγμα, ενώ και το σταθμισμένο είναι χαμηλότερο του ποσοστού και των δύο στις εκλογές), αλλά οι άσχημες --για τον ΣΥΡΙΖΑ-- εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Αν και ελαφρώς ανώτερη από του ΚΚΕ (81% έναντι 78%), η εσωκομματική συσπείρωση υπολείπεται του εκτυφλωτικού 90% της Χ.Α· την ίδια στιγμή, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων δίνουν ένα δυνατό 8.3% από την ΝΔ προς την Χ.Α, που παίρνει και άλλο ένα 4.5% (έναντι 4.2% προς ΣΥΡΙΖΑ) από το ΠΑΣΟΚ, ενώ 9.7% μετακινήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το "Δεν ξέρω", και άλλο ένα 3% προς την αποχή (οι μοναδικές άλλες μετακινήσεις είναι προς λευκό, ΝΔ, και ΚΚΕ). Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά μετακίνησης από τους ΑΝΕΛ στην Χ.Α είναι επίσης υψηλότερα από αυτά προς ΣΥΡΙΖΑ.


Στη δημοσκόπηση RASS, η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ακόμα μικρότερη, μόλις 0.7% (25.5% έναντι 24.8%). Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, με 49.6%, με μεγάλη διαφορά δηλαδή από τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει το 28.8%. Παρόμοια, στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα εμπιστευόσασταν στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης», το 45% των ερωτηθέντων απάντησε τη σημερινή, ενώ το 23,7% τον ΣΥΡΙΖΑ. 73.8% απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, και η πλειοψηφία (43.7%), ότι θα έφερνε χειρότερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Τέλος, η οριακή πλειοψηφία (47.7%) εξέφρασε την επικρότησή της για το έργο του ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα.

Τέλος, η δημοσκόπηση της MARC περιέχει κάποια ιδιαίτερα κακά νέα σε ό,τι αφορά ευρύτερες στάσεις: για παράδειγμα, την πλειοψηφική απαίτηση για την δημιουργία νέων κομμάτων (54.5%), που εξ ορισμού δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και που δρομολογείται ήδη με τη δημιουργία φορέων που φιλοδοξούν αναπόφευκτα να του "κλέψουν" ψήφους εφόσον "ψαρεύουν" εν μέρει στα ίδια νερά (ΡΙΚΣΥ/Λοβέρδος, ΠΡΑΤΤΩ/Κοτζιάς)· αλλά και την πλειοψηφική απαίτηση ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί ακόμα δεξιότερα (34% έναντι 22.6% που ζητάει μετακίνηση στα αριστερά).

Τι προκύπτει στην ουσία από όλα αυτά;

α) Φαινομενικά, τελεσίδικη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει πάνω στην εκλογική του επίδοση τον Ιούνη πείθοντας περισσότερους ότι είναι η επόμενη κυβέρνηση ώστε να αντλήσει ψήφους από συντηρητικά στρώματα.
β) Σταθεροποίηση της ΝΔ, που είναι πιθανό να συνεχίσει να ενισχύεται από διαρροές από ΑΝΕΛ και αναποφάσιστους, με δεδομένες τις τάσεις που εκφράζονται σε ερωτήσεις για καταλληλότερη πρωθυπουργία, καταλληλότερη κυβέρνηση και καταλληλότερο φορέα "διαπραγμάτευσης".
γ) Αδυναμία ανάσχεσης της ανόδου της άκρας δεξιάς από την αριστερά ευρύτερα.
δ) Μια φαινομενικά μόνο παράδοξη διαλεκτική, σύμφωνα με την οποία όσο περισσότερο προσαρμόζεται στον "κυβερνητισμό" ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ενισχύεται στην ουσία η δεξιά και αποδυναμώνεται ο ίδιος, ενώ η κυρίαρχη απαίτηση παραμένει να μετακινηθεί ο ίδιος ακόμα δεξιότερα.

Η διαλεκτική αυτή μπορεί να περιγραφεί ως διαλεκτική της ήττας-μέσω-της-πρόσκαιρης-επιτυχίας. Με ιστορικο-θεωρητικούς όρους, την αναλύει το άρθρο του Κ. Σκολαρίκου για τον ευρωκομμουνισμό, που περιέχει, ανάμεσα σε αρκετά άλλα, το εξής συναφές και επίκαιρο δίδαγμα: "Το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αντί να διαβρώσει την αστική εξουσία, διαβρώθηκε το ίδιο. Το περιβόητο σύνθημα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι αποτελεί ταυτόχρονα κόμμα διαμαρτυρίας και κόμμα εξουσίας, έγινε σμπαράλια στη μέγγενη του κυβερνητισμού, μέλη και ψηφοφόροι του άρχισαν να απογοητεύονται, γεγονός με άμεσο αντίκρισμα στα εκλογικά του ποσοστά".

Και ενώ ο υποφαινόμενος αποκλείει μια σημαντική διάσπαση από τα λεγόμενα "αριστερά" του κόμματος στο άμεσο μέλλον (μιας και τα "αριστερά" αυτά είναι στην πραγματικότητα πιστοί κομματικοί στρατιώτες του παλιού ΣΥΝ, συνεπείς στην κουλτούρα του οπορτουνισμού που τους γέννησε), δεν αποκλείει καθόλου μια καθοριστική διάσπαση από τα "δεξιά", όταν οι λεγόμενοι "Πασοκογενείς" διαπιστώσουν ότι το βαγόνι στο οποίο πήδηξαν πανικόβλητοι και μαζικά μετά τον Μάη αποκλείεται πια να τους οδηγήσει σε νέο εκλογικό θρίαμβο και αποκατάσταση σε κοινοβουλευτικές καρέκλες, υπουργικούς θώκους και προνομιακούς όρους διαβίωσης.

Μέχρι την άνοιξη με καλοκαίρι του 2013, θεωρώ, θα έχει φανεί πόσο αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην γρήγορη συρρίκνωση των κυβερνητικών του προοπτικών καθώς οι δεξιότερες πολιτικές δυνάμεις αναδιατάσσονται σχετικά ανεμπόδιστα, και καθώς τα μικροαστικά στρώματα αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους στον σκληρό χειμώνα του ρεαλισμού, όπου θα θρονιαστεί πια για τα καλά η αρχή της επιβίωσης με κάθε κόστος, περιλαμβανομένων των εύκολων ιδεολογικοπολιτικών και ηθικών εκχωρήσεων στον πολιτικό αυταρχισμό.

Οι μικροαστοί είναι ασταθείς πολιτικοί εραστές, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο πάθη που εκδηλώνονται σε πλατείες ή κάλπες, αλλά πάντως σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, να μην αντέξουν στα βαριά κρύα και τις γκρίζες μέρες του παρατεταμένου χειμώνα της παγκόσμιας ύφεσης. Ίσως να ήταν και η δυσκολία μιας τέτοιας παραδοχής που ώθησε τον αρχηγό του κόμματος να αναζητήσει εκ νέου το παθιασμένο λάτιν θέρος, μετακινούμενος στο Νότιο ημισφαίριο για δύο γεμάτες ίντριγκα και θερμόαιμα μυστικά εβδομάδες.

7 σχόλια:

 1. Αντώνη με τα νούμερα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις τα συμπεράσματα και η ανάλυσή σου είναι εύστοχη. Όμως τα συμπεράσματα αυτά καλό είναι να τα έχουμε σαν 2η 3η μη πω 4η σκέψη. Άλλωστε πολύ καλά γνωρίζεις τι παιχνίδια παίζουν οι δημοσκοπήσεις. Κάποτε φουσκώναν τον Σύριζα στο 16% και πήρε 4,5%. Προσωπικά θεωρώ ότι ποτέ δεν έπιασε πραγματικά τότε αυτό το νούμερο. Το αντίστοιχο έργο παίχτηκε μερικούς μήνες προ εκλογών με τον Φωτάκη που είχε σκαρφαλώσει και στο 18%. Πολύ πιθανόν το ίδιο να κάνουν και με τη Χ.Α. (παρόλο που πιστεύω ότι έχει ανέβει σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές).
  Θα πρέπει να σκεφτόμαστε πιο πολυσύνθετα τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα. Γιατί εκτός από πραγματικά μπορεί να είναι και παραγγελία. Και στην περίπτωση της παραγγελίας θα πρέπει να "διαβάζουμε" το σκηνικό που θέλουν να στήσουν.
  Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας πια έχουμε ατακλυσμό από τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα και μάλιστα σε πάρα πολύ συμπιεσμένο χρόνο ενώ το μπαμ μιας χρεωκοπίας μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή. Όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που δεν αφήνει περιθώρια ακόμα και για προβλέψεις με βάθος χρόνου τον ένα μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω θα πάρω το ρίσκο να πω ότι θεωρώ τα πιο πάνω συμπεράσματα ασφαλή και αντικειμενικά. Πρώτα από όλα, διότι δεν έξειξαν τίποτε διαφορετικό σε ό,τι αφορά την ανακοπή της ανόδου δεκάδες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τον Ιούνη. Δεύτερον, γιατί οι πολιτικές εξελίξεις (διάσπαση ΑΝΕΛ, εμφάνιση Πράττω, κλπ) ΔΕΝ συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Τρίτον, διότι υπάρχει η ιστορική εμπειρία από το παρελθόν για πολύ παρόμοια και συγκρίσιμα φαινόμενα.

   Διαγραφή
  2. Αντώνη να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι ενδοαστικές αντιθέσεις οξύνονται ολοένα και περισσότερο με ό,τι και να σημαίνει αυτό ενώ παράλληλα κάποιοι παίχτες μπορεί να αλλάζουν και στρατόπεδο.
   Επιπλέον εδώ και μέρες τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν για την μεγάλη "επιτυχία" της ΝΔ που πήρε την δόση και θέλουν να το δείξουν και δημοσκοπικά.

   Διαγραφή
 2. Το να μην κυβερνήσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχτεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οσο δεν ξεβρακώνεται κυβερνητικά, θα μπορεί να εξακολουθεί να εγκλωβίζει κόσμο λέγοντας στον καθένα κυριολεκτικά ο,τιδήποτε θέλει να ακούσει.
  Και το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που η ανάρτηση εντοπίζει. Δεν εγκλωβίζει αστούς ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί έχουν ανεπτυγμένη τόσο την ταξική τους συνείδηση όσο και τον κυνισμό τους.
  Αριστερούς εγκλωβίζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστή η παρατήρηση του Trash και παράλληλα θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ένας δημοσκοπικός συμψηφισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα μπορούσε να έχει σαν αντίκτυπο μεγαλύτερη πίεση σε άτομα που σκέφτονται να γυρίσουν στο ΚΚΕ και άλλους που είναι ήδη στο ΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όταν γίνεται μία δημοσκόπηση καλό θα είναι να μας πουν
  ποιoς τις παραγγέλλει(follow the money που λένε οι Αμερικάνοι),
  Τα ερωτήματα που γίνονται,
  Το δείγμα από που προέρχεται. Π.χ.Διαφορετικά ψηφίζουν στην Μεσσηνία, διαφορετικά στην Μυτιλήνη.
  Το κατα πόσο το δείγμα των ανθρώπων είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης
  Επίσης αν η ίδια η δημοσκόπηση ξαναρωτά τους ίδιους ανθρώπους που είχε ρωτήσει παλαιότερα.
  Και για να γίνω λίγο καχύποπτος τις σχέσεις που έχουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων με ΜΜΕ.

  Συχνά οι "προς τα έξω" δημοσκοπήσεις αποτυχαίνουν.
  Π.χ. Οι Αμερικάνικές εκλογές. Τις μισές φορές έχουν αποτύχει
  Στις ευρωεκλογές του 2009 o συριζα "περίμενε" από δικό του δημοσκόπο 7% αλλά πήρε 4,5%. Τα αποτελέσματα του Μαίου δεν είχαν προβλεπτεί κ.α.


  "Οι μικροαστοί είναι ασταθείς πολιτικοί εραστές, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο πάθη που εκδηλώνονται σε πλατείες ή κάλπες, αλλά πάντως σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, να μην αντέξουν στα βαριά κρύα και τις γκρίζες μέρες του παρατεταμένου χειμώνα της παγκόσμιας ύφεσης. Ίσως να ήταν και η δυσκολία μιας τέτοιας παραδοχής που ώθησε τον αρχηγό του κόμματος να αναζητήσει εκ νέου το παθιασμένο λάτιν θέρος, μετακινούμενος στο Νότιο ημισφαίριο για δύο γεμάτες ίντριγκα και θερμόαιμα μυστικά εβδομάδες." ΠΟΙΗΣΗ. ΈΓΡΑΨΕΣ!Ilief.

  ΑπάντησηΔιαγραφή