Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Κάπνα

Τα γραφικά Ιωάννινα, προστατευμένα από την απαρχαιωμένη ιδεολογία του Μπολσεβικισμού με ένα αναπτυξιακό ντουμάνι από ξυλόσομπες του 21ου αιώνα

Μού το 'πε φίλος στο τηλέφωνο, το διάβασα και στις εφημερίδες, το βλέπω και στα tweet εδώ και κει: το σημάδι της εποχής είναι η κάπνα που έχει γεμίσει την ατμόσφαιρα καθώς ο κόσμος καίει οτιδήποτε ξύλινο για να ζεσταθεί, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πλέον καταστεί απλησίαστο.

Πυκνά νέφη αιθάλης πάνω απ' τις ελληνικές πόλεις, λοιπόν, καθώς ο νέος αέρας που πνέει στην Ευρώπη αποκαλύπτεται ως κομμάτι αποπνικτικός· τσούξιμο στα μάτια και βήχας, με άλλα λόγια προσαρμογή στα χημικά ακόμα και όταν δεν υπάρχουν διαδηλώσεις. Οι Έλληνες μπορεί να γίνουν ο πρώτος λαός με μεταλλαγμένο αναπνευστικό σύστημα, καθώς οι νέες γενιές θα προσαρμόζονται, μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης, καλύτερα στην ιδιοσύσταση του αέρα, θα αναπτύξουν ειδικά φίλτρα στα πνευμόνια τους ή ίσως κάποια απόληξη της μύτης που θα έχει τη μορφή κρεάτινης αντιασφυξιογόνου μάσκας. Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του καπνίσματος δια ευρωπαϊκού νόμου φαντάζει εκ των υστέρων ως νομοθετική πράξη με προνοιακό, αν όχι και προφητικό, περιεχόμενο, διότι όταν καπνίζουν τα σπίτια βενζυλοπυλαίνιο, δεν λέει να καπνίζεις κι εσύ παρέα νικοτίνη. Και ευτυχώς, βοηθά και ο γενναίος παροπλισμός των χωρίς καύσιμα αυτοκινήτων τώρα που η αιθαλομίχλη προέρχεται κατά βάση από τα ακίνητα.

Στο κάτω-κάτω, ας το δούμε αισιόδοξα: είναι Χριστούγεννα. Η καμινάδα κι ο καπνός της αποτελούν, ως γνωστόν, κάποιου είδους παραπληρωματικό φετίχ της ορίτζιναλ βορειοευρωπαϊκής αντίληψης της εορτής, μαζί με το τζάκι και τις κόκκινες κάλτσες που γεμίζουν ζαχαρωτά.  Βεβαίως, έξω απ' την χώρα όπου ανθεί το αειφόρο γκυ, η πραγματικότητα δεν συμπίπτει ακριβώς με τουριστικούς οδηγούς για χειμερινές διακοπές σε Ελβετικά --ή, σε περίπτωση που δεν θέλουμε να υπερβάλλουμε ξενολατρικά, θεσσαλικά και ηπειρώτικα-- σαλέ, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα!

Αναμφίβολλα, το ιδεολογικό ηθικό βρίσκεται σε κατάσταση πριαπική, και ο αντικομμουνισμός μας παίρνει νέα φλόγα με κάθε πουρνάρι που καίγεται· η χώρα μας εξακολουθεί να ανασαίνει, έστω και όλο και περισσότερο στη ζούλα, με ανακούφιση που δεν έγινε κονκλάβιο του σιδηρού παραπετάσματος, όσο κι αν η θέρμη της νίκης της πλευράς ημών στον Ψυχρό Πόλεμο μοιάζει να εξανεμίζεται μαζί με την δυνατότητα εισαγωγής πετρελαίου από χώρες που δυστυχώς έπρεπε να μπουν στη λίστα βομβαρδισμών για το καλό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Έτσι, κάτω απ' την κάπνα απ' τα μπουριά, που υποκαθιστά το αναπτυξιακό έλειμμα και τις σβηστές καμινάδες εργοστασίων όπου έπεσε λουκέτο, η αυτοκρατορική μας επαρχία, ζαλισμένη γλυκά απ' τα χημικά στο νοβοπάν που το γλείφουν ήδη οι φλόγες, ονειρεύεται την ανάπτυξη που θα 'ρθει, αν όχι στα κλεφτά τα μεσάνυχτα από την καμινάδα, πάντως σύντομα, πολύ σύντομα, το 2014 πιθανώς, το 2017, το 2041... ο κόσμος άλλωστε δεν τέλειωσε το 2012, κι οι Μάγιας αποδείχθηκαν τελικώς υπέρμετρα αισιόδοξοι.

Όσο για καύσιμα, αυτά --ελλείψει παραδοσιακότερων μορφών υδρογονανθράκων-- περιλαμβάνουν μια ευρεία και ευρηματική γκάμα, από παλιότερα --και συλλεκτικά-- τεύχη του Κλικ και του Μαξ σε πολιτισμικά ένθετα του Βήματος και καταλόγους Moda Bagno, και από εκεί σε CDιέρες από το ΙΚΕΑ (τα CD πωλήθηκαν στο ebay), βιβλιοθήκες μασίφ (η βιβλιοθήκη περιείχε τα Άπαντα Ξανθούλη, Ράμφου, Δήμου και Τριανταφύλλου, που έχουν ήδη γίνει προσάναμμα απ' τον Νοέμβρη) ή γραφεία με συρταράκι για τον σκληρό δίσκο (πωλήθηκε με αγγελία στο twitter) -- αφήνοντας έξω τσουκνίδες, άχυρα, ξερόχορτα, πόες, φτέρες και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί σε ώρα ανάγκης. Σε μια φαινομενική επίδειξη τσακίρ κεφιού και βαλκανικού διονυσιασμού, ο λαός πετά στις φλόγες ό,τι του απέμεινε μετά το κάψιμο του λίπους, έκτασης τέτοιας που έχει καταστήσει τον μέσο Έλληνα ιδανικό για μόστρα σε καλοκαιρινές διακοπές, αν είχε βεβαίως τα λεφτά να πάει.

Οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, απ' την πλευρά τους, γράφουν εμπύρετοι συγγράματα για την ανάδειξη του πνεύματος καινοτομίας μέσα από συνθήκες στέρησης, ενώ κυκλοφορούν φήμες για νέο επερχόμενο συνέδριο για την "μαύρη ανάπτυξη" -- την ανάπτυξη που οδηγεί στην επίστρωση των πόλεων και της υπαίθρου με ένα ομοιόμορφο στρώμα φούμου, το οποίο συν τοις άλλοις, δημιουργεί και μια πολύ σικ αντίθεση με το άσπρο όταν χιονίσει.

Στον χώρο, τέλος, της εμβριθούς θεωρίας που συνεισέφερε τα μέγιστα στις τωρινές συνθήκες απελευθέρωσης από την μάστιγα της συμβατικής θέρμανσης με καλοριφέρ, στον χώρο λέγω που χαρακτηρίζεται απ' το ενορατικό ντουμάνι της καθ' ημών των διανοουμένων Πυθίας, διενεργείται ήδη έντονη συζήτηση πάνω στο ζήτημα του αν το τέλος της ιδεολογίας προηγείται ή έπεται του τέλους της καύσιμης ύλης και του ποιο από τα δύο είναι σημαντικότερο για την ιστορία των ιδεών. 

Όλα αυτά την ώρα που οι καμινάδες της ελεύθερης Ευρώπης στο Άουσβιτς, το Νταχάου, το Μπούχενβαλντ και τους υπόλοιπους χώρους εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων παραγωγής προστατευτικών από την υπεριώδη ακτινοβολία του Μπολσεβικισμού νεφών καπνού παραμένουν ακόμη σβηστές.

Προς το παρόν, διότι σε αντίθεση με τους Μάγιας θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανθρώπους που είναι δοσμένοι ολόψυχα στο πνεύμα της αναθεώρησης των παλιών δεδομένων και του σπασίματος των απαρχαιωμένων ταμπού.

20 σχόλια:

 1. Καλό αναπτυξιακό 2013. Του χρόνου θα καίμε τύρφη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα, παραδέξου το. Είσαι φαν του Douglas Adams :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. προτείνω μηχάνημα που μαζεύει πουρδές. Θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το μεθάνιο. Μην απελπίζεσαι. Λύσεις υπάρχουν.
  Εδώ που είμαι στη Σαλονίκη, βρωμάει καμμένο ξύλο και εννοείται τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στα μπαλκόνια έχουν μειωθεί κατά 95%. Το 5% που απέμεινε, μάλλον δεν έχει πάρει πρέφα το νέο φορολογικό...Αλλά ευτυχώς η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ελληνική.
  ΙΛΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, σωθήκαμε από τους ΕΑΜοΒούλγαρους! Α, και όποιος θέλει φωτάκια να πάει στη Βόρεια Κορέα ρε!!

   Διαγραφή
 4. Όχι, του Μονταίνου και του Σουίφτ:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α! Γιατί; είναι ο συνεχιστήςτης μεγάλης παράδοσης αυτών που ανέφερες....

   rednready2

   Διαγραφή
 5. Αν η πρωθιέρεια του Απόλλωνα γράφτηκε κατά λάθος με "ει", μην το διορθώσεις σε καμία περίπτωση.
  Αν, όπως υποθέτω,εκούσια ανορθογραφησες, ευγε! Είναι η πιο ορθογραφημένη ανορθογραφία που εχω δει τα τελευταία χρόνια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φοβάμαι ότι δεν είμαι τόσο έξυπνος ώστε να ανορθογραφήσω εκουσίως για το συγκεκριμένο...Εν τη ρύμη η παράπραξις, και μετά έπρεπε να φύγω κάπως βιαστικά. Ευχαριστώ που το πρόσεξες:-)

   Διαγραφή
  2. Τελικά το διόρθωσες... Κρίμα.

   Χάνονται οι παραδηλωτικες "αρμονικές" που διέγειρε το "ει" της πειθούς. Προσωπικα πιστευω ότι η ενόραση, το ντουμάνι και το "Πειθια" χαρακτήριζαν τέλεια την ποιότητα των διανοουμένων "μας" (κατασκευαστών πειθούς της κακιάς ώρας)...

   Διαγραφή
 6. Φημολογείται ότι η ξυλόσομπα θα αποτελέσει το κεντρικό αντικείμενο της επερχόμενης ομιλίας στο TEDxAthens του Αρίστου (και Άριστου φυσικά) Δοξιάδη, διαδεχόμενη επάξια τον δίσκο του καφέ, ως δείγμα της ανεκμετάλλευτης ελληνικής ευφυίας, την οποία αν αφήσουμε να παίξει μπάλλα σε συνθήκες πραγματικά ελεύθερης αγοράς θα μας οδηγήσει στον παράδεισο (τον ορίτζιναλ, όχι τον καπιταλιστικό, γιατί παραμονεύουν και οι κακοπροαίρετοι).

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάπου πήρε το μάτι μου και για επιστροφή στον αργαλειό ή γελιέμαι;

   Διαγραφή
 7. ...."άπαντα Ξανθούλη, Δήμου,Ράμφου και Τριανταφύλλου"


  ΔΩΣΕ, ΔΩΣΕ, ΔΩΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΟΝΟ

  ΦΡΟΚΑΛΑ ΚΟΛΟΕΛΛΗΝΕΣ

  ΟΛΟ ΜΟΥΡΗ ΠΟΥΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΝΟΥΧΟΥΣ

  ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΡΑΜΦΟΣ....

  ΡΕ ΑΣΤΑ ΔΙΑΛΑ

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ας αναφωνήσουμε λοιπόν όλοι μαζί εν όψει της έλευσης του νέου έτους:

  Ευτυχισμένο το 2013...π.Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ευτυχώς που δεν ήρθαν οι Μπολσεβίκοι.Δεν θα υπήρχαν Καγιέν που δεν τα πήρε ο Όλι Ρεν, βίλες, καταθέσεις στην Ελβετία, θαλλασοδάνεια, επιδοτήσεις από την ΕΕ, σκυλάδικα με πρώτο τραπέζι πίστα, διακοπές στην ψαρού στην Μύκονο, μούρη σε κάθε περιοδικό life style..

  Αντίθετα θα υπήρχαν δουλειά, συνταξη, στέγη με θέρμανση-ρεύμα, υγεία, παιδεία, διασκέδαση, πληρωμένες διακοπές, παιδικοί σταθμοί για όλους. Μα για όλους; Και αποφάσεις από..εργατιά - αγροτιά! Τι καταπίεση!Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "Μια δημοτική λειτουργία που έχει αναπτυχθεί πολύ στη Σοβιετική Ένωση είναι αυτή της παροχής θέρμανσης και ζεστού νερού απευθείας στα σπίτια, τα εργοστάσια, τα πλυντήρια κλπ. Τέτοια υπηρεσία είναι συχνά αλληλοσυνδεδεμένη με την παροχή ηλεκτρισμού, γιατί η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιεί τη θέρμανση που σπαταλάται ως υποπροϊόν της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο συνήθης συμπυκνωτικός ατμοηλεκτρικός σταθμός έχει πολύ χαμηλή θερμαντική ικανότητα και χάνει τουλάχιστον 70% της θέρμανσης που παράγεται. Μέσα σε 20 χρόνια έρευνας, οι Σοβιετικοί επιστήμονες και μηχανικοί έχουν δώσει σε τόσες σοβιετικές πόλεις και πολιτείες- το Λένινγκραντ ιδιαίτερα- υπηρεσίες θέρμανσης και ζεστού νερού σε χαμηλό κόστος. Κανένα ατομικό μπόιλερ ή σόμπα δεν χρειάζεται- απλώς ανοίγει κανείς τη βρύση ή το σώμα του καλοριφέρ και υπάρχει ζεστό νερό ή θέρμανση αντίστοιχα όποτε το θέλει." Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σοβιετική Ένωση Ένα κείμενο του Don Brown με τίτλο “Russia Today” (1945)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το τι τεράστιες ποσότητες θερμότητας πετιούνται στο περιβάλλον στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεν χρησιμοποιούνται μέσω της τηλεθέρμανσης για τις ανάγκες του κόσμου είναι πραγματικά ασύλληπτο. Ότι στην Σ.Ε. πριν από τον πόλεμο ολόκληρες πόλεις κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες τους σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης και στην σημερινή Ρωσία ο κόσμος πεθαίνει κατά δεκάδες από το κρύο δείχνει περίτρανα την τεράστια διαφορά μεταξύ του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Στην Ελλάδα η ΔΕΗ προτιμά να πετά σε παρακείμενα ποτάμια τη θερμότητα αυτή από το να παρέχει δωρεάν θέρμανση και ζεστό νερό στις πόλεις που βρίσκονται δίπλα στους ΑΗΣ.

   Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες ήταν έτσι. Πχ. ξέρω πως στο Βελιγράδι το νερό βράζει σε κεντρικό καυστήρα και διοχετεύεται σε όλη την πόλη. ΙΛΡ

   Διαγραφή
 11. Κάπνα:

  With maturity have come moderation and a self-confidence on the part of Tsipras that was previously lacking.[*] The dress code, like the first grey flecks in his raven black hair,[**] has changed. Jeans, increasingly, have been replaced by sharper suits, Italian shirts and suede shoes[***] along with a striking improvement in spoken English for a politician who, unlike many in the Greek political establishment, did not attend private schools or universities abroad. "I watch CNN and read the Guardian now,"[****] Tsipras says.

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/dec/27/alexis-tsipras-interview-greece-euro

  [*] κάποιο part τού έλειπε και τώρα το βρήκε ή ο Tsipras χάθηκε και τώρα βρέθηκε.
  [**] τίποτε για τις αρχ*τριχες τού Αλέξη, Έλενα;
  [***] Έπιασαν τόπο τα κονδύλια τής ΕΕ. Χαλάλι, αν είναι να μάθει να ντύνεται. Ερώτημα: μετά τη δεξιά στροφή, ο Άλεξ «ντύνεται» αριστερά ή δεξιά;
  [****] Τα'κοψε τα «κομμουνιστικά» αναγνώσματα, μας μεγάλωσε ο μπέμπης.

  PS «opting, via Syriza, for a return to the drachma» αφού το λέει η Έλενα έτσι θα είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "He came from Greece's political wilderness"
   Το Φαρ Ουέστ ένα πράμα;

   "yet for a few days in June Alexis Tsipras held the future of the euro in his hands"
   Ναι, ουουου...θα βγαινε ο Αλέξης και θα κατέρρεε η ευρωζώνη απ' το κακό της. Νόμιζα ότι αυτά είναι προπαγάνδα της ΝΔ...

   Διαγραφή