Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Για τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη

Για τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη διάβασα αρκετά πράγματα αυτές τις μέρες, αλλά νομίζω το αποκαλυπτικότερο όλων το διάβασα στην Αυγή. Γράφει λοιπόν εκεί σε άρθρο της η Άγγελα Νταρζάνου:
Η απόφαση για απολύσεις που ανακοινώθηκε στον "Ριζοσπάστη", όπως και προ μηνών οι απολύσεις στην "Τυποεκδοτική" μαζί με το αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και η διακοπή λειτουργίας του 902 TV, δείχνουν το αδιέξοδο της πολιτικής απομονωτισμού που έχει επιλέξει η ηγεσία του ΚΚΕ σε μια περίοδο που η κοινωνία δέχεται τα μεγαλύτερα χτυπήματα μετά τον εμφύλιο - αν εξαιρέσουμε την περίοδο της χούντας.

Οι κινήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης του ΚΚΕ δεν είναι παρά οι αναγκαίες προσαρμογές που οφείλουν να γίνουν, μετά τη ραγδαία συρρίκνωση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ιδίως μετά τις τελευταίες εκλογές: το κόμμα αναδιοργανώνεται περικόπτοντας δομές χρόνων και λειτουργίες, προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα μεγέθη, όπου το οδήγησε η πολιτική της ηγεσίας του: στο περιθώριο των κοινωνικών αγώνων και στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος.
Και το άρθρο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, εγκαλώντας την ηγεσία για την ιδεολογική ξεροκεφαλιά εξαιτίας της οποίας αναγκάζεται τώρα να προβεί σε απολύσεις η εφημερίδα. 

Τι κρυστάλλινα που θέτουν το θέμα η Αυγή και η Νταρζάνου! Ο ΣΥΡΙΖΑ --αυτό δεν λέγεται, αλλά εξυπακούεται-- που ακολούθησε έξυπνη (δηλαδή αρκούντως δίγλωσση και διπρόσωπη) πολιτική, τα πάει θαυμάσια οικονομικά και μπορεί να δίνει κομματικές δουλειές στον κόσμο (σε συγγραφείς, μεταφραστές, διανοούμενους, στελέχη). Το ΚΚΕ, αντίθετα, πληρώνει το ξερό του το κεφάλι, το γεγονός ότι δεν προσαρμόστηκε στα κελεύσματα της εποχής, δεν έφτιαξε κάτι που να "πουλάει" στις μάζες --δεν "πούλησε", για παράδειγμα "ελπίδα" και "πού ξέρεις καμιά φορά"-- και ιδού τα αποτελέσματα τώρα. Με άλλα και σύντομα λόγια η Αυγή και η Νταρζάνου λένε στο ΚΚΕ: "αυτά παθαίνει όποιος δεν ξέρει να κάνει ιδεολογικές εκπτώσεις, να ελίσσεται, να προσαρμόζεται στο Zeitgeist" (την ταινία, το πνεύμα της εποχής, το ίδιο κάνει).

Και έχουν, αναμφίβολα, δίκαιο. Αυτά ακριβώς παθαίνει ένα κόμμα που διατηρεί την πολιτική του αξιοπρέπεια σε αναξιοπρεπείς καιρούς: τιμωρείται οικονομικά, και επειδή τιμωρείται οικονομικά αναγκάζεται να εκτεθεί σε ό,τι αφορά την αξιοπρέπειά του σε όσους είναι πρόδηλα, ανοιχτά και χαρούμενα αναξιοπρεπείς. Για να είμαστε μάλιστα δίκαιοι, ο οικονομικός στραγγαλισμός που επιβάλλεται σε ένα επαναστατικό κόμμα και η πρόδηλη χαιρεκακία για αυτόν είναι το ευγενέστερο όσων θα μπορούσε να επιφυλάξει η αστική τάξη για την αφεντιά μας: στο παρελθόν τον λόγο τον είχαν οι εκτελέσεις και οι φυλακές, όχι η συρρίκνωση κύκλου εργασιών. Προς το παρόν λοιπόν, δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο απ' την στάση των αστών απέναντι στους κομμουνιστές -- είναι πραγματικά εντυπωσιακά πολιτισμένη, και μάλιστα έχει και την καλή διάθεση να εμφανίζεται ως "φιλεργατική."

Ας κάνω μια παρένθεση για μια άσχετη-σχετική ιστορία εδώ: πριν κάποιους μήνες, είχε ανακοινωθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση του βιβλιοπωλείου της Σύγχρονης Εποχής. Για κάποιο καιρό δεν μπορούσα καν να μπω στο σάιτ, η σελίδα δεν "φόρτωνε". Μετά συνδέθηκα, είδα κάποια πράγματα, αλλά την επόμενη φορά που μπήκα πάλι δεν δούλευε η σύνδεση. Επειδή στο μεταξύ είχε ανακοινωθεί η οικονομική εξόρμηση και επειδή γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα οικονομικά για βασικές λειτουργικές δραστηριότητες του κόμματος μέσα στο εργατικό κίνημα, αποφάσισα αντί για δώρα στις γιορτές να πάρω βιβλία από την Σύγχρονη Εποχή, αναγκαστικά μέσω του ιστότοπου, αφού δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα. Τελευταία, ανέφερα το πρόβλημα σύνδεσης σ' ένα σύντροφο και την επόμενη μέρα που δοκίμασα --τυχαία ή όχι--, όντως συνδέθηκα. Ξόδεψα 40 λεπτά να διαλέγω βιβλία για μένα και για φίλους, και όταν, τέλος, ολοκλήρωσα τη λίστα παραγγελιών ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής· ο μόνος τρόπος ήταν με την απαρχαιωμένη αλλά εκτός πιστωτικού συστήματος μέθοδο της ταχυδρομικής καταβολής. Πάτησα υποβολή της παραγγελίας...και η σελίδα κρέμασε, με αποτέλεσμα να μην καταχωρηθεί τίποτε. Και εκεί εγκατέλειψα.

Το νόημα της ιστορίας αυτής είναι πως δεν είναι δύσκολο, κόντρα στην παρανοϊκή μικροαστική φαντασίωση που έθρεψε το μεγαλοαστικό κατεστημένο της χώρας (και που, όπως όλες οι παρανοϊκές φαντασιώσεις, δεν επηρεάζεται από την αντίφαση που ενέχεται στην ανάγκη της να εκδηλωθεί πια με την αντίστροφη μορφή: από το ΚΚΕ ως κόμμα μεγιστάνων στο ΚΚΕ ως κόμμα μπαταχτσήδων) να διαπιστώσεις ότι το ΚΚΕ δεν έχει καθόλου επιχειρηματικό πνεύμα. Ότι, με επιχειρηματικούς όρους, λειτουργεί αξιοθρήνητα άσχημα. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι κακό και για ποιον.  

Αναμφίβολα, για όσους απολύθηκαν ή θα απολυθούν είναι πάρα πολύ κακό το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν έχει το κατάλληλο επικοινωνιακό "know how", ότι στην ουσία δεν εξωράισε και δεν φτιασίδωσε το πολιτικό του στίγμα στον βαθμό που ήταν αναγκαίος, όπως μας θυμίζει η Αυγή, για την οικονομική επιβίωση των μηχανισμών του. Διότι αν ήθελε να αποφύγει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει οικονομικά αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει, όσο κι αν ελάχιστοι από όσους χύνουν δάκρυα για τους απολυμένους έχουν τον λυτρωτικό κυνισμό της κυρίας Νταρζάνου να το παραδεχτούν. Το ΚΚ Κίνας, που πούλησε τα πάντα στον καπιταλισμό και κράτησε το κόμμα ανέπαφο και στην καλή του ησυχία από τις αστικές "κριτικές" είναι, πολύ περισσότερο από τον όποιο εφήμερο ΣΥΡΙΖΑ, το παράδειγμα προς μίμηση για κάθε "ρεαλιστή". Στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ έκανε ακριβώς αυτό, και σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις με τον επιχειρηματικό τομέα τουλάχιστο, δεν έχασε.

Αλλά αναπόφευκτα ο καθένας κρίνει τα πράγματα από τις δικές του εμπειρίες: και η δική μου εμπειρία, όσο δούλεψα στην ελεύθερη αγορά, ήταν μια καταστροφή. Ανακάλυψα ότι είμαι απόλυτα ανίκανος, σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, να εξασφαλίσω τα προς το ζειν, όχι βέβαια γιατί υπολείπομαι σε γνώσεις και κατάρτιση στο αντικείμενό μου (αυτό είναι το αέναο νεοφιλελεύθερο συμπέρασμα, βασισμένο σε μια θεώρηση του ανθρώπου ως άτριχου μπαμπουίνου) αλλά επειδή ντρεπόμουν να ζητήσω τα χρήματα που ζητούσαν οι ομόλογοί μου και "ανταγωνιστές" μου, επειδή ντρεπόμουν να πρέπει να πουλήσω τον εαυτό μου βάζοντας ο ίδιος τιμή πάνω στην αξία της εργασίας μου. Και αν δεν εργοδοτούμουν σε έναν οργανισμό ο οποίος θα μου έδινε ένα μισθό είναι αρκετά πιθανό να είχα αυτοκτονήσει εδώ και χρόνια. Η επιχειρηματική λοιπόν "ανικανότητα" την οποία διαπίστωσα δια της εμπειρίας μου με την Σύγχρονη Εποχή είναι επίσης δική μου, μέρος της δικής μου αυτοεικόνας. Και κατά συνέπεια χρωματίζει και τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνω την επιχειρηματική ανικανότητα του κόμματος: ως θεμέλιο για την εμπιστοσύνη μου σ' αυτό.

Στον αντίποδα, μπορώ εύκολα, πολύ εύκολα να φανταστώ ότι για έναν άνθρωπο που η αυτοεικόνα του βασίζεται στην "καπατσοσύνη" του, το φυσικό επιχειρηματικό του δαιμόνιο, την αυτοπεποίθησή του ότι, σε συνθήκες πραγματικά ελεύθερου και ανεμπόδιστου ανταγωνισμού θα θριάμβευε, η εικόνα αυτή του ΚΚΕ θα ήταν αρκετή από μόνη της για να το απορρίψει τελεσίδικα. Και δεν θα ζητούσα το λόγο από έναν άνθρωπο που έχει τέτοια αυτοεικόνα για το γιατί προέβη σε ένα απαξιωτικό για το κόμμα συμπέρασμα. Το αντίθετο, θα με ανησυχούσε βαθύτατα αν άνθρωποι με την δέουσα "καπατσοσύνη" για να τα βγάλουν πέρα και να κερδίσουν τα μέγιστα εφικτά ωφέλη για τα όποια ταλέντα τους σε συνθήκες ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού είχαν θετική άποψη για το ΚΚΕ. Και φυσικά, δεν επιθυμώ να κρύψω από κανένα ότι η δική μου ιδεολογική στάση είναι αυτή που είναι επειδή ξέρω ότι σε τέτοιες συνθήκες, σε συνθήκες όπου δεν είναι επαρκές για τον άνθρωπο να εργάζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αλλά πρέπει να είναι διαρκώς και ρεκλάμα του εαυτού του, πλασιέ της ψυχής του, και μηχανορράφος σε βάρος άλλων, δεν θα είχα καμία δυνατότητα να επιβιώσω. Άνθρωποι σαν εμένα χρειάζονται προνοιακές δομές για να ζήσουν, όχι γιατί είναι τεμπέληδες ή ανίκανοι, αλλά επειδή δεν μπορούν να "υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους" με όρους ατομικής ανταγωνιστικότητας στο παζάρι κρεάτων που ονομάζεται ελεύθερη αγορά. Γιατί; Ποιος ξέρει σε τι οφείλεται τούτη η αδυναμία που για τον φορέα της μετατρέπεται --ω του σκανδάλου!-- σε πηγή περηφάνειας και αίσθησης αξιοπρέπειας;

Ποιο είναι το συμπέρασμα για μένα προσωπικά; Από τη μία, ότι δεν μπορώ να αντιδράσω σε όσους από τους εργαζόμενους σηκώσουν τη φωνή τους ενάντια στο κόμμα, όσο κι αν ξέρω ότι δεν είναι τα δικά τους συμφέροντα που υπηρετούν· έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν, και έχω την ηθική υποχρέωση να το βουλώσω και να σφίξω τα χείλη, εφόσον αυτοί έχασαν τη δουλειά τους κι εγώ την έχω ακόμη. Από την άλλη, ότι δεν μπορώ να τους κάνω τη χάρη all the way: το κόμμα εκφράζει εμένα, με εκφράζει προσωπικά, και εκφράζει νομίζω κι άλλους σαν εμένα. Και θα το υπερασπιστώ όπως θα υπερασπιζόμουν τον εαυτό μου γιατί σ' αυτό βλέπω τον εαυτό μου, τις δυνάμεις του και τις αδυναμίες του, τη δική μου βιωμένη εμπειρία από τη ζωή. 

Όσο για τους μεγαλοαστούς και τα εξωνημένα αριστερά τους φερέφωνα, δεν νοιάζομαι στο παραμικρό για τα δικά τους συναισθήματα γιατί δεν θεωρώ ότι έχουν. Οι στοχεύσεις τους και οι δικές μου είναι αλληλοσυγκρουόμενες και ο πόλεμος --τραγικά, ίσως και τραγελαφικά άνισος, αλλά το ίδιο πόλεμος, παρ' όλα αυτά-- είναι το μόνο είδος σχέσης που θα μπορούσαμε να έχουμε. 

51 σχόλια:

 1. gia allo agonia h dhmosiografos ths aughs.
  gia tis sunepeis 8eseis tou sunedriou kai gia to oti otan 8a er8ei o syriza sthn astikh diaxeirhsh h antipoliteush 8a einai to KKE.

  ante kai kala aristera mnimonia...

  george

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι άλλο αυτό για το οποίο αγωνιά, το ίδιο με πάντα είναι. Να μην υπάρχει κάτι στο πολιτικό φάσμα που να χαλά τη μόστρα στην απάτη, μην τυχόν και κάτσει καμιά στραβή.

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετικός ο σχολιασμός σου στην "άσχετη-σχετική" ιστορία.

  Βασίλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αληθεια ειναι ,οτι εφαγα μια μικρη φαπα οταν ακουσα τα περι απολυσεων στο ριζοσπαστη.Και μιλαω για φαπα γιατι κι εγω ο ανεργος κομμουνιστης δε στηριζω οσο μπορω οικονομικα τον ριζοσπαστη και το κομμα μου.Οσο για το αρθρο,ευχαριστω ιδιαιτερα τη γραφουσα,για τα παινεματα προς το ΚΚΕ.Εκτος αν το κανει εσκεμμενα.Να μας δυναμωνει,δηλαδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχει ο "ρεαλισμός" της Βραζιλίας και της Αργεντινής..
  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7214540
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7205755&publDate=18/12/2012

  Πεινασμένοι ορμούν στα supermarket στην Αργεντινή την ημέρα που την επισκέφτηκε ο Αλέξης..
  http://www.youtube.com/watch?v=POCZfiulZgo

  Την Κύπρο αρχίσει να την εγκαταλείπει ως "μοντέλο" ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εγκατέλειψε τα μοντέλα "νέου ανέμου" Γαλλίας και "σκληρής διαπραγμάτευσης" Ισπανίας.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Περι της ταμπακιέρας ουδέν φίλτατε αναγιομισμένε Βλαδίμηρε. Αλλά αν το χαρμάνι είναι νοθευμένο τι να σου κάνει και η ταμπακιέρα...

  Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσνουμε με τις "ιδιαιτερότητες" των κομμάτικών εντύπων/οργάνων όταν μαλιστα αυτά απασχολούν εργαζόμενους, με σταθερή, σαφή και ξεκάθαρη σχέση εργασίας και είναι και μέλη σωματείων. Και αυτό ισχύει και για την Αυγή και για το Ριζοσπάστη και για την Εργατική Αλληλεγγύη κλπ κλπ

  Rul Eman

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαρτάται, αν η "ταμπακιέρα" την οποία προσμένεις είναι "κάτω το ΚΚΕ", πράγματι δεν είπα τίποτε τέτοιο.

   Κατά τα άλλα μίλησα προσωπικά και ευθύτατα.

   Και για ιδιαιτερότητες κομματικών εντύπων ως κομματικών εντύπων εγώ δεν έκανα πουθενά λόγο, δεν ξέρω λοιπόν γιατί το τσαμπουνάς.

   Διαγραφή
  2. Rul Eman η "απάντηση" που "ψάχνεις" στα link

   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7209126&textCriteriaClause=%2B%CE%9C%CE%95+%2B%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9C%CE%97+%2B%CE%A4%CE%97%CE%9D+%2B%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97+%2B%CE%A3%CE%A4%CE%9F+%2B%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%97

   Η δήθεν «ευαισθησία» των αστικών ΜΜΕ με στοιχεία "ευαίσθητων" καπιταλιστικών επιχειρήσεων τύπου
   http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7216237&publDate=25/12/2012

   Ωραίο το κείμενο αντώνη.Συνέχισε.Ilief

   Διαγραφή
  3. προφανως και δεν ειναι το ιδιο ο ριζοσπαστης με μια καπιταλιστικη επιχειρηση ο ριζοσπαστης και η τυποεκδοτικη δεν εχουν στοχο το κερδος οπως οι καπιταλιστικες επιχειρησεις αν το ειχε θα χρησιμοποιουσε ολο το αντεργατιοκο οπλοστασιο και μαλλον δεν θα εκανε και απολυσεις αφου θα τους ειχε ολους με μπλοκακια ή με συμβασεις μερας κλπ...αντιθετα στις κομματικες επιχειρησεις οι κλαδικες συμβασεις ισχυουν στον ακεραιο. δεν το λεω αυτο για να πω καλη απολυση και κακη αλλα την αναγκη να εκδιδεται ο ριζοσπαστης με καθε κοστος την αντιλαμβανεται ο καθε κομμουνιστης και ο καθε εργαζομενος που ειναι κοντα στο κκε ποσο μαλλον να δουλευει σε κομματικη επιχειρηση...η σταση εξαλλου ολων οσων εφυγαν αυτα τα χροναι απο την τυποεκδοτικη και το ριζοσπαστη ειναι η καλυτερη ταπα για τους χαιρεκακους απο τη χρυση αυγη ως το συριζα που νομιζαν οτι βρηκαν ευκαιρια να πληξουν το κκε...να θυμισω απλα οτι μια κινητοποιηση εγινε για την τυποεκδοτικη με τη χορηγια σκαι και τηλεαστυ και εκει ηταν 7 απολυμενοι απο τους πανω απο 150 της τυποεκδοτικης και μαλιστα ο ενας ειχε παραιτηθει μονος του πριν απο χρονια! αυτα κυριως για τους εργαζομενους μη κομματικα μελη οι οποιοι προς τιμην τους παρ'ολο που εχασαν τη δουλεια τους δεν εφτυσαν εκει που ξερουν οτι ειναι το δικιο και μαλιστα σε μαι περιοδο που αν το εκαναν θα ηταν τα αγαπημενα παιδια των ΜΜΕ και του καθε αντικομμουνιστη...για τα κομματικα μελη εεχω ναπω οτι ειναι αυτονοητο οτι πρεπει να καταλαβουν γιατι ξερουν καλα τι εχει γινει χρονια τωρα με τον οικονομικο στραγγαλισμο του κομματος και την επιθεση στα οικονομικα του και κυριως στην επιθεση που δεχτηκε η τυποεκδοτικη και ο ριζοσπαστης αλλα και γιατι εχουν συμφωνησει με το καταστατικο του κομματος και η σχεση μελους με το κομμα δεν καθοριζεται απο συμβασεις εργασιας. το μελος ειναι στη διαθεση του κομματος αν το κομμα κρινει οτι χρειαζεται να παψει πχ να προσφερει μεσα απο το ριζοσπαστη ή να χρεωθει αλλου που δεν θα χρειαζεται να ειναι επαγγελματικο στελεχος αυτο και θα γινει παντα συμφωνα με το δημοκρατικο συγκεντρωτισμο και οσα προβλεπει το καταστατικο.

   Διαγραφή
 6. Πολύ απλά, αυτοί που τα καταφέρνουν στην κρεατοαγορά είναι αυτοί που θα πουλούσαν τη μάνα τους για δύο ευρώ. Δεν είναι αυτοί που δουλεύουν για να ζήσουν,αλλά που ζουν για να δουλεύουν. Που τους ενδιαφέρει η δύναμη, η δόξα, η εξουσία κλπ. Μ' άλλα λόγια, οι μεγαλοαστοί που πάτησαν επί πτωμάτων για να φτάσουν εκεί που έφτασαν (και εκπροσωπούν αντικειμενικά τον ταξικό αντίπαλο) ή οι μικροαστοί που εκσπερματίζουν φαντασιωνόμενοι χλιδή και «μαύρους» να τους κάνουν αέρα.

  Επομένως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την εργατική τάξη, που θέλει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της, ένα πιάτο φαΐ, δύο ρούχα χωρίς τρύπες και λιωσίδια κλπ, υγεία, παιδεία κλπ. Αυτού του είδους η κριτική δεν αφορά καν τους κομμουνιστές. Το «ξερό τους το κεφάλι» είναι λόγος υπερηφάνειας, όχι ντροπής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. αντώνη είσαι μορφή. τεράστια μορφή.

  κάποιες στιγμές, όταν σε διαβάζω, θέλω να κλάψω, όπως με τη σημερινή ανάρτηση. (οι αλλες δύο φορές ήταν ο "Κόκκινος Μακιαβέλι" και η ιουλιάτικη βδομάδα των τιτάνων της Χαλυβουργίας)

  είσαι το "κραταιό ιστολόγιο του ΚΚΕ" όπως έγραψε τις προάλλες ο ακροδεξιός , και διαισθάνομαι ότι είναι ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής που έλαβες μέχρι σήμερα, είσαι το "κραταιό ιστολόγιο του ΚΚΕ και των κομμουνιστών" όπως θα ήθελα να συμπληρώσω εγώ.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. το "πνεύμα της εποχής" και η "παπατζα" σε συνθήκες κρίσης επιπε΄δου '30 έχουν πολυ κοντά πόδια. η "Αυγή' πανηγυρίζει ηδη για τα "καλα μνημόνια Χριστόφια".

  ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνησει και το πολύ μεσα στο πρώτο έτος κυβερνησης οι φτωχοί θα κάνουν την Κουμουνδούρου στάχτη.

  (αν μετά θα στραφούν κυριως προς τους κομμουνιστές η προς τους ναζιστες δεν το γνωρίζω. Η Κουμουνδουρου πάντως θα γίνει στάχτη)

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νομίζω ότι στον "Ρ" δεν εργάζονται γενικώς δημοσιογράφοι, αλλά δημοσιογράφοι στρατευμένοι στους αγώνες του κόμματος. Η στράτευσή τους, πάνω απ' όλα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη σχέση τους με την εργασία τους. Όσο δυσάρεστο λοιπόν και αν είναι που βρέθηκαν και αυτοί στην ανεργία (και είναι πολύ δυσάρεστο), κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ιδιαίτερη σχέση τους με το κόμμα, σχέση συστράτευσης και αμοιβαίας στήριξης. Επομένως είναι λάθος να κρίνονται τα θέματα του "Ρ" με τα συνήθη για τους εργαζόμενους κριτήρια. Το ΚΚΕ θα αμείβει όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο βαθμό που μπορεί να το κάνει, αν δεν μπορεί είναι θεωρώ αυτονόητο να μην τους αμείβει. Όπως και να έχουν τα πράγματα ο "Ρ" πρέπει να συνεχίσει να κυκλοφορεί, ακόμα και με δωρεάν προσφορά εργασίας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ακόμα και σε 4σέλιδη μορφή.
  Καλή χρονιά σε όλους και στους συντρόφους του "Ρ'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σχετικά με την αδυναμία παραγγελιών από την Σύγχρονη Εποχή.
  Πρό ολίγων μηνών έκανα το εξής απλό.
  Πήρα τηλέφωνο στο βιβλιοπωλείο, έδωσα την παραγγελία και τα στοιχεία μου (διεύθυνση αποστολής και τηλέφωνο) και σε 2 ή 3 ημέρες η παραγγελία ήλθε μέσω ΕΛΤΑ με αντικαταβολή στο χωριό που ζώ. (πολύ μακριά από την Αθήνα).
  Μερικές φορές η ιντερνετίαση μπερδεύει.

  TALIBAN

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάλλον παρεξήγησες το νόημα του παραδείγματος. Σε ό,τι αφορά εμένα, όπως βρήκα τον τρόπο να αγοράσω κουπόνια του κόμματος από δω, έτσι θα βρω και τον τρόπο να αγοράσω τα βιβλία που θέλω. Αλλά δεν θα το κάνω ως καταναλωτής, αλλά για να στηρίξω το κόμμα. Αν όμως ουσιαστικά δεν απευθύνεσαι σε καταναλωτές που θα πατήσουν το κουμπί και θα έχουν το προϊόν, τότε δεν έχει και νόημα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Από business λοιπόν οπτική, το νετ σάιτ στη δική μου εμπειρία είναι η μαύρη αποτυχία. Αυτό δεν επηρεάζει εμένα, πιθανώς όμως να επηρεάζει τα έσοδα του βιβλιοπωλείου.

   Διαγραφή
  2. Η δόμηση και η λειτουργία e-business ιστοσελίδων είναι δύσκολη και μεγάλου κόστους δραστηριότητα.
   Από την προσωπική μου εμπειρία χρησιμοποιόντας το δίκτυο για αγορές από το 1997, μπορώ να πώ πως μόνον οι αμερικάνικες τέτοιες σελίδες ανταποκρίνονται στους στόχους τους.
   Οι ευρωπαικές και μάλιστα βρετανικές και γερμανικές είναι σχεδόν άχρηστες.
   Και αναφέρομαι σε εταιρείες με κύκλο εργασιών πολλών εκατομυρίων.
   Κατά συνέπεια οι εμπορικές σελίδες ουσιαστικά ερασιτεχνικού τύπου σαν αυτή της Σ.Ε. μπορούμε να πούμε πως καλό θα ήταν να μην διέπετονται από μεγαλοιδεατισμούς τύπου e-commerce αλλά να δίνουν απλές και σαφείς οδηγίες για την πραγματοποίηση παραγγελιών, όπως το παράδειγμα που έγραψα από μένα.

   TALIBAN

   Διαγραφή
  3. "Η δόμηση και η λειτουργία e-business ιστοσελίδων είναι δύσκολη και μεγάλου κόστους δραστηριότητα."

   μη λέμε κι ότι θέμε...ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με 2-3 χιλιάδες τίτλους μπορεί να το διαχειριστεί ένας (1) στην ουσία ανειδίκευτος υπάλληλος γραφείου(τα UI πια είναι για αναλφάβητους...) ,ασχολούμενος 3 ώρες την ημέρα.Μια προκατ σύμβαση με μια τράπεζα χρειάζεται ,που να συνδέει έναν λογαριασμό όψεως της επιχείρησης με το site και μιας και η "δύσκολη" δουλειά έχει ήδη γίνει (το "ανέβασμα" των τίτλων με χρονοβόρο και βαρετό copy-paste από καταλόγους) η λειτουργία του είναι θέμα 48ωρου. Λοιπά έξοδα κανα χιλιάρικο το χρόνο (ανάλογα με τη πλατφόρμα και πολλά λέω...)
   Το πιο χαρακτηριστικό πάντως σημείο ,και ενισχυτικό στα γραφόμενα περί επιχειρηματικών "μεσανύχτων" είναι η εμμονή στον τρόπο πληρωμής,αφού είναι γνωστό ότι τα εμπορικά site δε στέλνουν αντικαταβολή ούτε στη μάνα τους...

   Περί απολύσεων έχω πλήρως καλυφθεί από παλιότερες αναρτήσεις με παρόμοιες αφορμές στο R.D.

   Διαγραφή
 11. 'Εχεις απόλυτο δίκιο στην ανάλύση σου , κριτική σου, επί του ´αρθρου της "αυγής" σχετικα με τις απολύσεις στο "Ρ" . Το ζήτημα 'ειναι κατ εμένα είναι ότι το κ. πρέπει αυτά να τα προβλέπει και να μη δίνει "τροφη" στους οποιους δήθεν υπερασπιστές του. Δημιουργείται μεγάλη συγχυση σε πολύ κοσμο όταν ακουει κάποιους που μιλανε εξ ονοματος της "αριστεράς" ,να κάνουν αναλυσεις επι αναλυσεων για τις απολύσεις στο "Ρ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εξαιρετος όπως πάντα Αντώνη!
  Για το παράδειγμα με το sep.gr
  Εχω κ εγώ ίδια εμπειρία .
  Εστειλα mail στο πόρτας 902.gr ότι η διεύθυνση δεν λειτουργούσε.
  Απάντησε αρκετά γρήγορα ένας σύντροφος ρωτώντας τι εννοώ !

  Εφόσον η σελίδα υπάρχει δεν καταλαβαίνω γιατί η προσπάθεια μένει ημιτελές
  Με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλα έσοδα και το βιβλίο της ΣΕ να μη φτάνει παντού.
  Ιδικα για μας στο εξωτερικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η Αυγή, το Πριν, η Εποχή και οι υπόλοιποι κάνουν κριτική στις απολύσεις από τη σκοπιά του ενδοαριστερού ανταγωνισμού. Γνωστό. Αυτό δεν καθαγιάζει τη γραμμή του κόμματος ούτε την καθιστά υπεράνω κριτικής. Πολλοί που έχουν απογοητευθεί από την υπόλοιπη αριστερά (τα εισαγωγικά μου θυμίζουν το ΚΚΕ (μ-λ) και δεν τα χρησιμοποιώ) θέλουν να πλησιάσουν το ΚΚΕ και αυτό τους απομακρύνει.

  Το επιχείρημα ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για το ΠΑΜΕ ηθικά να πείσει τους εργαζόμενους σε μια καπιταλιστική επιχείρηση να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις έχει βάση και αυτό δεν διαγράφεται. Χρειαζόταν μεγαλύτερη ευαισθησία και διαφάνεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αρχή του συνωμοτισμού δεν βοηθάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ νομίζω πως αυτοί που καταλαβαίνουν καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι θα πρέπει απλώς να αφεθούν να δοκιμάσουν την τύχη τους όπου νομίζουν εφόσον νομίζουν ότι δεν καλύπτονται από το ΠΑΜΕ. Μακριά από μένα η "σωτηρία" όσων έχουν άλλη αντίληψη και άλλες προτεραιότητες -- ξέρουν πολύ καλά να βρίσκουν μόνοι τους τους "σωτήρες" τους.

   Η "αριστερά" μπορεί να βγαίνει απ' τα εισαγωγικά, σε ό,τι με αφορά, εάν εννοείται ως και εκτός εισαγωγικών υβριστικός και απαξιωτικός όρος. Συνήθως την κρατάω σε εισαγωγικά από ευαισθησία σε κάποιους ανθρώπους που διατήρησαν μια στοιχειώδη εντιμότητα και παρ' όλα αυτά δηλώνουν αριστεροί.

   Διαγραφή
  2. «Το επιχείρημα ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για το ΠΑΜΕ ηθικά να πείσει τους εργαζόμενους σε μια καπιταλιστική επιχείρηση να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις έχει βάση και αυτό δεν διαγράφεται.»

   Δεν νομίζω. Όταν ξέρεις ότι το ΚΚΕ βάζει από την τσέπη του τα έξοδα λειτουργίας του Ριζοσπάστη, του 902tv κλπ, σε αντίθεση με τα καπιταλιστικά ΜΜΕ που βγάζουν κέρδος, δεν υπάρχει ηθικό ερώτημα παρά μόνον οικονομικό. Αφού η τσέπη του κόμματος στερεύει, αναγκαστικά θα κόψει τα έξοδα. Δεν είναι ότι η ΚΕ πήρε τα λεφτά και πήγε να τα φάει στα Μπαρμπέιντος· είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά, για μια σειρά συγκεκριμένων λόγων. Υπ' αυτή την άποψη, τα άρθρα της Αυγής κλπ έχουν χαρακτήρα χαιρεκακίας: «Χαχα, φροντίσαμε να πέσετε εκλογικά, άρα και τα έσοδά σας και σας βάλαμε στη δύσκολη θέση να κάνετε απολύσεις.»

   Διαγραφή
 14. βιολί βιολάκι

  --->η αρχή του συνωμοτισμού δεν βοηθάει.

  Κάποτε θα μάθουμε τι ήξεραν και τι συμφώνησαν οι ριζοσπάστες «αριστεροί» μας με τα ιταλικά πουκάμισα και τα σουέντ παπούτσια (εκεί κάπου το Γενάρη 2012). Περί συνωμοσιολογίας: εσύ λες η έξωση όλων των κομμουνιστών από τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου το '47 εν αναμονή τής πρώτης αμερικανικής «δόσης»-ψίχουλα ήταν «σύμπτωση»; Ήταν επίσης σύμπτωση ότι όταν μαγείρευαν την έξωση στη Γαλλία κατέβασαν την μερίδα ψωμιού στα δελτία από 300 σε 200 γρ. ημερησίως, επειδή οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι «δεν μπορούσαν» να προμηθεύσουν τη Γαλλία με σιτηρά φοβούμενοι τον «πληθωρισμό» που θα προκαλούσαν οι κρατικές προμήθειες τροφίμων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σεβαστό το συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα, μιλάω για τη συγκεκριμένη περίπτωση: "Σε αυτές τις περιπτώσεις". Όπως το βλέπω θα ήταν καλύτερο αν το ΚΚΕ ήταν πιο ανοιχτό -το έβγαζε προς τα έξω- στις οικονομικές δυσκολίες έκανε μια εκστρατεία ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που θα χρειαζόταν να απομακρύνει και τους πρόσφερε μια κάλυψη ή αν θα προσπαθούσε να τους βρει δουλειά αλλού το κλίμα θα ήταν ενδεχομένως διαφορετικό. Δεν ξέρω αν το κάνε ήδη και σε τι βαθμό αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι ασήμαντα για πολλούς ανθρώπους Αν ο κόσμος το μαθαίνει από τους τρίτους δημιουργείται μια αίσθηση ότι επιχειρείται υποβάθμιση του προβλήματος για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

   Διαγραφή
  2. @ΙΑΓΟ
   Καλό θα ήταν να πληροφορείσαι προτού προβείς σε επικρίσεις η/και προτάσεις.

   rednready2

   Διαγραφή
 15. Καλησπέρα. Διαβάζω καιρό το μπλογκ σου , αν και δεν γράφω. Λίγο η μικρή άδεια, λίγο η αυπνία, είπα σήμερα να το κάνω. Κάποιες παρατηρήσεις:

  Το Κόμμα όπως το θέτεις έχει αγοραφοβία και ανύπαρκτο επιχειρηματικό δαιμόνιο, αυτό είναι σίγουρο. Είναι ζήτημα που χρονίζει και καλό είναι που συζητιέται αλλά είναι σίγουρο ότι το μέσο, όπως και άλλα βεβαια, δεν είναι φιλόξενος χώρος για τέτοιες κουβέντες. Δέχομαι το κουμάντο που κάνεις στον ιστό- τόπο σου ώς ένα βαθμό ότι διασφαλίζει ώς ένα βαθμό τέτοιες συζητήσεις.Εξάλλου οργανωμένα πάμε και στο πιο αντιδραστικό χώρο αν μπορούμε.

  Λες (το Κόμμα)δεν προσαρμόζεται στα κελεύσματα της εποχής, όπως γράφεις. Δλδ αυτό θέλει σήμετα η εποχή; Να πουλάς στις μάζες; Έχουν οι μάζες να ξοδέψουν και εμείς έχουμε στοκ και δεν μπορούμε να το διώξουμε γιατί δεν κάνει σκόντο;Έχουν λίγα οι μάζες και εμείς δεν θέλουμε να τους δώσουμε με δόσεις και περάστε πρώτη του μηνός;

  Άλλα οι καιροί είναι αναξιοπρεπείς, όπως λες. Οι καιροί , και το Κόμμα τιμωρείται οικονομικά αλλά χαλαρά σε σχέση με παλιότερα. Η αστική τάξη έγινε ψυχοπονιάρα και τα επαναστατικά κόμματα πλέον τα βάζει τιμωρία με τα μούτρα στο ντουβάτι να μη μιλάν με κανένα;Δεν το νομίζω.

  Στους στρατευμένους του κόμματος που έχουν σχέση εργασίας κάποιος μπορεί να λυγίσει μές στο καμίνι της ταξικής πάλης. Αυτό δεν είναι ξένο, ούτε ανεξάρτητο φαινόμενο από τη συγκυρία. Στους εργαζόμενους του "ελεύθερου ανταγωνισμόυ" εσύ όπως και άλλοι που ξέρω και περισσότεροι που φαντάζομαι δεν μπορούν να πουλήσουν τον εαυτό τους βάζοντας τιμές κλπ. Μερικοί πάντως προτιμούν να πουλάν όσο ακριβότερα γίνεται το τομάρι τους με το γνωστό τρόπο,στάση αξιοπρέπειας- σωματεία- οικονομική πάλη κλπ. Και δεν το βάζουν με το νού να φύγουν μια ώρα αρχίτερα ούτε καταντάνε ανδρείκελα(εδώ συμφωνάμε, με τους κουκούεδες θα πορευτούν οι περισσότεροι , δεν έχει αλλού.). Η αδυναμία ή πηγή υπηρεφάνειας σου έχει εξήγηση , δεν είναι κάποιο ιδιαίτερο χαρακταρηστικό ιδιαίτερων ατόμων.

  Λες δεν μπορείς να σηκώσεις φωνή στους απολυμένους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Προφανώς εννοείς ότι δεν ταυτίζουν την πάλη τους με τη πάλη από τη σκοπιά του Κόμματος, άρα λαθεμένα περνάνε στην απέναντι. Αν έχει έτσι, συμφωνούμε διαφορετικά σίγουρα οχι.

  Με αφορμή το τίτλο του άρθρου σου και την αναγνωσιμότητα του(έτσι πιστεύω, δεν το έχω ψάξει) αυτός που δεν διαβάζει τον ρίζο, το 902 και θέλει κακόπιστα ή καλόπιστα να βρεί κάτι θα διαβάσει και αυτό. Θα κριθεί από την ικανότητα του και από άλλους παράγοντες να αμφισβητήσει ή όχι αυτό που πίστευε πριν την ανάγωση της πρώτη σου λέξης. Δεν νομίζω ότι τον βοηθάς. Και με αυτόν , νομίζω ότι θέλεις να συνάψεις σχέσεις. Για αυτό και θεωρώ λάθος επιλογή την αναρτηση σου.

  Λάμπρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Λες (το Κόμμα)δεν προσαρμόζεται στα κελεύσματα της εποχής, όπως γράφεις. Δλδ αυτό θέλει σήμετα η εποχή; Να πουλάς στις μάζες; Έχουν οι μάζες να ξοδέψουν και εμείς έχουμε στοκ και δεν μπορούμε να το διώξουμε γιατί δεν κάνει σκόντο;"

   Ναι, σαφέστατα αυτό θέλει. Δεν αγόρασαν οι μάζες κατά πλειοψηφία "παραμονή στην ευρωζώνη" και σε δεύτερη προτεραιότητα "ελπίδα" στις εκλογές; Τι είναι αυτά που εμπιστεύτηκαν; Υλικά αγαθά που χρειάστηκε να ξοδέψουν λεφτά για να τα αγοράσουν; Στις πλατείες δεν αγόρασαν "συνταγματική αναθέωρηση" και "άμεση δημοκρατία" και ένα τόνο ακόμα ωραίο αέρα κοπανιστό; Τον πλήρωσαν; Τι είδους ερώτηση είναι αυτή που κάνεις;

   Διαγραφή
  2. "Η αστική τάξη έγινε ψυχοπονιάρα και τα επαναστατικά κόμματα πλέον τα βάζει τιμωρία με τα μούτρα στο ντουβάτι να μη μιλάν με κανένα;Δεν το νομίζω. "

   Άλλο ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Διαβάζεις την ειρωνεία ως κυριολεξία. Αυτό έχεις καταλάβει σε ένα μπλογκ που λέει πχ ότι το αστικό κράτος διεξάγει πολιορκία μέχρι θανάτου στα λαϊκά στρώματα; Ότι λέω ότι η αστική τάξη είναι "ψυχοπονιάρα";

   Μήπως τρολάρεις;

   Διαγραφή
  3. όχι, δεν τρολάρω. Στο πρώτο , σαφέστατα όχι.Μερικοί άνθρωποι κατά τη γνώμη μου με το στοιχειώδες κριτήριο τους (εμβρυικό όσον αφορά την πείρα τους αν θέλεις , ανεξάρτητα της ηλικίας) αναζήτησαν κάτι χειροπιαστό. Δεν συζητούσαν για το συμφέρον τους ή όχι στην ευρωζώνη, απλά πιστέψαν ότι εκεί θα γλιτώσουν κάτι. Το γεγονός ότι διαπιστευμένα το μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης (για να μην πάω ειδικά στο βιομηχανικό προλεταριάτο, χαλυβουργίες κλπ που τα ξέρεις) δεν αντιδρά ή αντιδρά σπασμωδικά και ανεγκέφαλα (πολιτικά) είναι ότι η εμπειρία από την οικονομική, πολιτική, ιδεολογική πάλη είναι δυσανόλογη για να μη γίνω αφοριστικός με τη φάση που βρίσκεται η ταξική πάλη στην Ελλάδα. Παραμένεις στα συνθήματα που έχουν και αυτά την αξία τους και δεν βλέπεις το περιέχόμενο που τους δίνουν όσοι τα πιστεύουν. Πρώτα δεν υιοθετήθηκαν μόνο αυτά που επιλεκτικά αναφέρεις και έπειτα δεν βλέπεις ότι η διείσδυση στο περιεχόμενο ήταν καθαρά υπόθεση κομματιού της αστικής τάξης.Στο δίλημμα ΕΕ ή κακομοιριά , καραμανλής η τάνκς το Κόμμα απάντησε με περρίσεια σκέψη και δεν πέταξε τη μπάλα ούτε στην εξέδρα ούτε στη μοίρα. Ψυχρά έδειχνε με πράξεις ότι το γήπεδό είναι μεγαλύτερο. Οι μάζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών αλλά ώς δάσκαλος αυστηρός ενίοτε, νουθέτησε. Εσύ νομίζω εδώ άφησες ένα συναισθηματισμό και νομίζω προσπέρασες την παρατήρηση που περίμενα να πιαστείς ως Μ-Λιστής.

   Το ειρωνικό και την λήψη του αφορά και εσένα που επίσης προσπέρασες αυτό αντί να επισημάνεις το προαναφερθέν δυσανάλογο που διεξάγεται η ταξική πάλη. Δεν είναι το κύριο βέβαια, απλά δεν μου άρεσε ο τρόπος έκφρασης και για αυτό δεν έδωσα πολύ χώρο. Στο επόμενο έδωσα όμως και δεν απάντησες όχι βέβαια ότι υποχρεούσαι .Μπορεί να νόμιζες ότι τρολάρω, οπότε κατανοητό.

   Στο πως εξελίσσεται η ταξική πάλη σίγουρα επηρρέαζει και μιά τέτοια δυσκολή κατάσταση με τις απολύσεις. Αυτό δεν σημαίνει να κάνεις πίσω από μια θεωρητική κατάκτηση ή συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος, τις σχέσεις των μελών και συνεργατών με το κόμμα αλλά αξίζει να σημειωθεί το κατά πόσο επηρρεάζει και σε τι βαθμό, ποια κομμάτια των λαικών στρωμάτων.

   Γι αυτό και τελικά αναφέρω τη διαφωνία μου με την επιλογή της ανάρτησης. Υπάρχει αντικειμενικά μεγάλη δυσκολία και δυσπιστία για μια ουσιώδη συζήτηση. Χάνεται το κύριο ακόμη και εδώ. Έτσι συνεχίζω να υποστηρίζω ότι έγραψα.

   Διαγραφή
  4. "μερικοί άνθρωποι κατά τη γνώμη μου με το στοιχειώδες κριτήριο τους (εμβρυικό όσον αφορά την πείρα τους αν θέλεις , ανεξάρτητα της ηλικίας) αναζήτησαν κάτι ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ"

   "απλά πιστέψαν ότι εκεί θα γλιτώσουν ΚΑΤΙ"

   Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι επεδίωκαν κάτι απτό και αυτό το κάτι απτό ήταν ένα κάτι.

   Αλλά διαφωνείς ότι γράφεις ό,τι να ναι όταν λες ότι δεν σου κάνει η έκφραση ότι το ΚΚΕ δεν πούλησε αέρα κοπανιστό και δεν μπήκε στην λογική της σπέκουλας και του τζόγου με βάση τον ίδιο αυτό κοπανιστό αέρα (για τη φύση του οποίου αρκεί μια ματιά στο τι εννοεί "σοσιαλισμό" ο ΣΥΡΙΖΑ, τουτέστιν ένα κάτι που δεν θα είναι σαν τίποτε άλλο).

   Ένα φράγκο η βιολέτα, τσιγκολελέτα, τσιγκολελέτα.

   Διαγραφή
  5. Με τη πρώτη έκφραση το κάτι μπορεί να προσδιοριστεί και μάλιστα ποικιλοτρόπως και για αυτό το κόμμα κάνει ανάλυση για την κοινωνική διάρθρωση της κοινωνίας , έκανε και σε αυτούς που ήταν στην απ' έξω και σε αυτούς που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο σαν πυροτέχνημα με ότι κουβαλούσαν στο μυαλό τους με ψυχραιμία και σύνεση. Με τη δικιά σου δεν έκφραση δεν προσδιορίζεται αλλά αφήνεται με έναν ελιτισμό και παρόλο που δεν έχω πλήρη εικόνα από τα γραπτά σου και δεν δεν σε ξέρω έτσι τόσο καλά μου φαίνεται ότι εσύ εύκολα καταφεύγεις σε τέτοιες υπερβολές όταν στριμώχνεσαι και θέλεις να απαντήσεις γρήγορα(Στη προκειμένη σου γράφω στο τέλος γιατί πιστεύω ότι το κάνεις. ) ή προσπερνάς το κύριο. Δεν θέλω να σου κάνω μαθήμα απλά είπα τη γνώμη μου. Και εσύ συνέχισες το ίδιο βιολί και για τη σπέκουλα και του τζόγου που δεν κάναμε. Εδώ χωράει η εξέταση της τακτικής (κάτι που έγινε ευθύς αμέσως από το κόμμα πέρα από την παρακατηθήκη ότι σε τέτοια σχήματα κυβερνητικά δεν συμμετέχουμε) μέσα και μπροστά στην εργατική τάξη και δεν άρχισε να γελάει σαρδόνια και να λέει "σας τα λέγαμε κουφάλες, λουστείτε τα τώρα". Ανέλαβε πρώτα την ευθύνη των αδυναμίων του με θάρρος. Βλέπε θέσεις, εκτιμήσεις ΚΕ κλπ.Αν απαντούσαμε έτσι σε μια λαική επιτροπή που συνδέουμε το ρεύμα σε έναν και του φτάνει ή στον άλλο που λέει να πάρουμε τα τουφέκια θα μέναμε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε όπως γνωρίζεις υποθέτω.

   Ο Σύριζα στους τόπους- χώρους που εμφανίζεται δεν λέει κουβέντα για σοσιαλισμό εδώ και χρόνια παρά μόνο σε αυτούς που επηρρεάζονται από την πολιτική του κόμματος και τότε απλά βρίζει χυδαία αυτόν που γνωρίσαμε. Τα υπόλοιπα που λές εσύ είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Εξάλλου η κριτική του κόμματος για τη ταχεία μετάλλαξη σε πασοκ και ούτε καν με κάποιους κινηματικούς όρους σοβαρούς(πολύ πιο αδύναμα χαρακτηριστικά σε σχέση με το 80) δεν ξεκινάει ποτέ από το πρόγραμμα του (που και αυτό κάνει) αλλά τι υπηρετεί στην ταξική πάλη που διεξάγεται ποιες συμμαχίες επιδιώκει κλπ.

   Το κύριο από την πρώτη ανάρτηση θέμα μου ήταν σαφώς για τα οικονομικά, την δυνατότητα κομματικής επιχείρησης, τον αντίκτυπο μιας απόλυσης που έγινε στη δράση του κόμματος από την πλευρά υπεράσπισης του και τη θωράκιση του μιας και εγώ ο ίδιο έχω αδυναμία και δεν θέλω να σιωπώ μπροστά στο γεγονός(όχι από συναισθηματισμό που εσύ λες) αλλά από θεωρητική αδυναμία. Επίσης έθεσα το ζήτημα της δυσκολίας συζήτησης ακόμα και σε αυτό το φιλόξενο μπλογκ για το Κόμμα που εσύ κάνεις το κουμάντο αλλά και αυτό το προσπέρασες και μου λες πόσο κάνουν οι βιολέτες. Δεν ξέρω, δεν αγοράζω λουλούδια για τους επαναστάτες.

   Λυπάμαι. Καλή συνέχεια.

   Λάμπρος

   Διαγραφή
  6. Η αδυναμία μου είναι ότι βαριέμαι πολύ γρήγορα την κοινοτυπία και τους ανθρώπους που καταλαβαίνω ότι μιλάνε για να μιλάνε. Και στην περίπτωσή σου, βαρέθηκα πάρα πολύ γρήγορα. Παρ' όλα αυτά, μην αφήνεις την αγένειά μου να σε εμποδίσει να φλυαρείς για το τίποτα. Έχεις όλη την ελευθερία να συνεχίσεις.

   Διαγραφή
  7. είναι αμελητέα αυτή η αδυναμία σου μπροστά στην ογκώδη σου αυταρέσκεια να θεωρείς ότι έτσι υπερασπίζεσαι το Κόμμα. Μην ανησυχείς, το δεύτερο θα παρατηρήσουν πρώτο όσοι θα ψάξουν κάτι παραπάνω, όπως και εγώ. Καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
  8. Τι, κόστισα πάλι ψήφο στο ΚΚΕ; Γράψε στην ΚΕ να με καταγγείλεις!

   Στο καλό και να μου γράφεις.

   Διαγραφή
  9. καλό. Δεν χρειάζεται να στέλνω γραμματά στην ΚΕ και ξέρω δεν ανυπομονούν καθόλου ούτε για μένα ούτε και τα κουκιά. Έχουν επαναστατική καρτερία μιας και βλέπω τα διαβάζεις αυτά που λέει, άλλο καπέλο πόσο τα μελετάς. Τι άλλο να σου πω.
   Να αντιμετωπίζεις τους άλλους με βάση αυτά που ξέρεις και όχι με αυτά που φαντάζεσαι. Ευτυχώς στο κόμμα σπανίζουν χρόνο με το χρόνο τέτοιες συμπεριφορές του λόγου σου. Πολύ μπλά μπλά για τους χαλεπούς καιρούς και στο τέλος τους ξεβράζει το κύμα . Ελπίζω να μην βιαστείς για την τελευταία σου κουβέντα. θα εξακολουθήσω να σου γράφω, μην έχεις αμφιβολίας όταν θα κρίνω ότι πρέπει. Στο καλό πηγαίνω σταθερά, εξάλλου.

   Διαγραφή
 16. Mόλις γεννήθηκε ιδέα : ηλεκτρονικό κουπόνι για την ενίσχυση του κόμματος

  DONATE DONATE DONATE DONATE

  Πλήκτρο Donate σε κάθε σελίδα του κόμματος (ΚΚΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 902, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ).
  Kαι μια ρεκλάμα του τύπου "δώσε δύναμη στη φωνή σου"

  Θα το μεταφέρω σε φίλο που είναι μέλος.
  Προσπαθήστε να το μεταφέρετε προς το κόμμα. Καλή ιδέα σας φαίνεται :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Tsaf το εννοείς αυτό για το ηλεκτρονικό κουπόνι ; Γιατί το είχα σκεφτεί και εγώ πιο παλιά όταν είχα επισκεφτεί τις σελίδες του Αμερικάνικου ΚΚ.Την δοκίμασαν δεν ξέρω με ποια επιτυχία και άλλα έντυπα του οπορτουνισμού που πάνε να κλείσουν. Μην υποτιμάμε τη δύναμη του κόκκινου διαδικτύου. Και υπάρχουν σύντροφοι του ΚΚΕ που θα στήριζαν αυτή τη προσπάθεια.

  Διογένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και το εννοώ. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, εδώ και χρόνια έχει στο e-banking της ALPHA (τουλάχιστον στην άλφαμπανκ, για άλλες δεν ξέρω), επιλογή για να καταθέσεις χρήματα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και το ΚΚΕ, ανοίγοντας λογαριασμούς στις τράπεζες, αλλά και να βάλει το πλήκτρο Donate όπως έχει και πολλοί bloggers πλέον.

   Διαγραφή
  2. Ισως τα ηλεκτρονικά κουπόνια δεν διασφαλίζουν την ανωνυμία του δωρητή από τρίτους μεσάζοντες. π.χ. το ξέρει η τράπεζα, το ξέρει η Βίζα, το ξέρει ο ταχυδρόμος από την τραπεζική σου κατάσταση. Ασε που το 1,2,3% της δωρεάς θα πηγαίνει στην Βίζα Κορπ.

   Και το ΚΚΕ ήταν πολύ ευαίσθητο με τις τελευταίες ευρωπαικές οδηγίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων από τρίτους. Είπε ξεκάθαρα ότι θα τις αγνοήσει. Δεν μπορεί τώρα να προχωρήσει σε ηλεκτρονικά κουπόνια εκτός αν βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα της ανωνυμίας.

   Ας ξεκινήσουμε με μια λίστα από άτομα/συνδέσμους/οργανώσεις στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. π.χ. Λονδίνο, υπάρχει κάτι τέτοιο, πού είναι, πώς μπορούμε να πάρουμε κουπόνια? Η άποψη μου είναι οτι σε επίσημο Σαιτ του ΚΚΕ πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι συνδέσμοι χωρίς να επηρεάζεται βέβαια η ιδιωτικότητα τους, π.χ. ας υπάρχει μια διεύθυνση εμαίηλ, υπάρχει κάτι ήδη (έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι)? Εμένα με ενδιαφέρει το Λονδίνο.

   ΑΧΠ

   Διαγραφή
 18. Για τα "οικονομικά". Σχόλια από το redflyplanet
  http://redflyplanet.blogspot.com/2012/12/blog-post_3979.html

  28 Δεκεμβρίου 2012 5:01 μ.μ.

  το κοστος αποκαταστασης του αρχειου του ΚΚΕ ξεπερασε τα 20 εκατομμυρια ευρω, το κοστος αγορας νεων μηχανηματων για την Τυποεκδοτικη τα 15,(..)

  28 Δεκεμβρίου 2012 7:28 μ.μ.

  (..)μετά το 1994 ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ το ΚΚΕ να μετεγγαταστήσει την ΤΥΠ. στο Κρυονέρι. Για να γινόταν αυτό έπρεπε το ΚΚΕ να εξασφαλίσει κεφάλαια (και από δάνεια) γιατί οι εγκαταστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι μικρές, ούτε ήταν δυνατό με τα σύγχρονα μηχανήματα, ούτε ήταν δυνατό. Για να εξασφαλιστεί η διατήρηση των εγκαταστάσεων και η εξόφληση ήταν εξαναγκασμός για την ΤΥΠ. να τυπώνει και άλλα έντυπα προκειμένου να καλύπτονται οι οφειλές.(..)

  28 Δεκεμβρίου 2012 11:51 π.μ.

  (..)το Κομμα δεν εχασε ενα καναλι επειδη εγινε κατι "περιεργο" αλλα επειδη το ψηφιακο σημα κοστιζει 160000 ευρω το μηνα και απιτει νεο εξοπλισομο της ταξης των 4-5 εκατομμυριων ευρω, το Κομμα λοιπον εκρινε σωστοτερο να στερηθει οτν τηλεοπτικο του σταθμο παρα να κρατα εργαζοεμνους απληρωτους σε αυτον, αλλωστε μονο εδω ειναι υποχρεωτικη η ψηφιακη αδεια γιοα καναλια εθνικης εμβελειας,σε αλλες χωρες της ΕΕ οχι, τυχαιο?Δεν νομιζω...βαλε το μυαλουδακι σου να δουλεψει λιγο...οπως επισης τυχαιο δεν ειναι οτι τα χρεη 3-4 μεγαλοεκδοτων ειναι στην Τυποεκδοτικη καπου 17 εκατομμυρια ευρω,και ξερεις γιατι? Επειδη μετα τις πλημμυρες του '94 το ΚΚΕ αγορασε νεα μηχανηματα για την Τυποεκδοτικη, αναγκαστικα αφου τα παλια ειχαν καταστραφει ολοσχερως, επειδη λοιπον ηταν καινουρια και υπερσυγχρονα αποκτησε η Τυποεκδοτικη καποια πελατεια που ως ενα βαθμο ηταν απαραιτητο για να πληρωθουν δανεια που ειχαν παρθει για να σωθει το αρχειο και αγοραστει νεος εξοπλισμος, 2 χροναι πριν, ορισμενοι μεγαλοεκδοτες απροειδοποιητα αλλαξαν εκδοτικο και αφησαν στα κρυα του λουτρου την Τυποεκδοτικη με το παραπανω χρεος απεναντι της, τυχαιο?Ουτε αυτο νομιζω, εσυ τι λες?

  27 Δεκεμβρίου 2012 7:41 μ.μ.

  Όλοι οι ισολογισμοί δημοσιεύονται και στον Ριζοσπάστη.
  Εδώ μπορείτε να δείτε κάποια τέτοια στοιχεία...και αυτοί που ασκούν καλόπιστη κριτική καταλαβαίνουν ότι έτσι δεν μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσταση με τις εισφορές και τις συνδρομές που πληρώνουν τα μέλη και οι οπαδοί.

  http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/902-reloaded.html

  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5524284 (..)  Τα σχόλια στο redflyplanet με στοιχεία για τους ισολογισμούς, απευθύνονται προς τους εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, άνεργους που θέλουν να κάνουν καλόπιστη κριτική. Αυτοί θα καταλάβουν.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. " Άνθρωποι σαν εμένα χρειάζονται προνοιακές δομές για να ζήσουν, όχι γιατί είναι τεμπέληδες ή ανίκανοι, αλλά επειδή δεν μπορούν να "υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους" με όρους ατομικής ανταγωνιστικότητας στο παζάρι κρεάτων που ονομάζεται ελεύθερη αγορά. Γιατί; Ποιος ξέρει σε τι οφείλεται τούτη η αδυναμία που για τον φορέα της μετατρέπεται --ω του σκανδάλου!-- σε πηγή περηφάνειας και αίσθησης αξιοπρέπειας;"

  Πόσο σε νιώθω φίλε Αντώνη.Κάποιοι είμαστε πολύ αγνοί για να μας διαφθείρει ο καπιταλισμός.Μου φαίνεται γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Θέλω να δώσω μερικές πληροφορίες από "μέσα", όσο αυτό είναι δυνατόν.

  Η Αυγή και άλλες "αντιμνημονιακές" εφημεριδες εχουν παρει και θα παρουν αξιολογα χρηματα απο τη μελλουσα 'εξουσια' του ΣΥΡΙΖΑ, - γιατι ειναι 2000% σιγουροι οτι θα την παρουν - και εχουν καθε λογο να εκτοπισουν το Ρ. Υπαρχει σεναριο να βγει κ καινουρια εφημεριδα (κι αααααλλη;) να πορτοκαλισει ακομα πιο πολυ ο τοπος.

  Επειδη επισης συνεργαζομαι με μια αντιμνημονιακη εφημεριδα - με βαρυ χερι γραφω - εχω ερθει σε επαφη με ανθρωπους που πραγματικα χαιρονται με την "καταντια" του ΚΚΕ.

  Παιδια τα πραματα ειναι τραγικα, ειναι σοβαρα, ειναι απανθρωπα. Ειλικρινα δεν ξερω τι να κανω στη θεση μου, οταν βλεπω πως καθε έννοια 'επαναστασης' και 'αντιστασης' γινεται προϊον προς πωληση απο το αντιμνημονιακο μπλοκ για γινουν βεζυρηδες στη θεση του βεζυρη.

  Συμφωνω απολυτα κ ταυτιζομαι με τον Αντωνη σε οσα λεει για τη νεοφιλελεύθερη κουλτούρα αυτοπραγμάτωσης στην αγοραία αγορά εργασιας. Ειναι ακριβως ο λογος για τον οποιο εξυπνοι και ικανοι ανθρωποι με προσοντα δεν μπορουν να βρουν δουλεια. γιατι πολυ απλα δε μπορουν να "πουλησουν" τον εαυτο τους ως asset που θα φερει λεφτα σε εναν εργοδοτη, δεν βλεπουν τον εαυτο τους ως τετοιο και γι αυτο οπως λεει χρειαζονται αλλου ειδους προνοια για να ζησουν.

  Ας οψονται τα καθαρματα που εξευτελιζουν καθε ιχνος αξιοπρεπειας κ τιμιοτητας απεμεινε στη γ***μενη κοινωνια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "εχω ερθει σε επαφη με ανθρωπους που πραγματικα χαιρονται με την "καταντια" του ΚΚΕ. "

   Ας χαρούν όσο θέλουν. Όσο για τον βόθρο που έχουν ακόμα μια φορά εξαπολύσει, τον Κουρή σου κι αν τον πλύνεις, το σαπούνι σου χαλάς. Έχουμε φάει αυτού του είδους ανθρώπου με το κουτάλι, όχι μόνο πολιτικά και στο δημόσιο λόγο αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Προσωπικά, τη σαπίλα και τη μπόχα της σοσιαλδημοκρατίας την έχω διαπιστώσει (και εκθέσει) τελεσίδικα, δεν πρόκειται καν να ασχοληθώ. Όποιος δεν μπορεί ούτε και τώρα να καταλάβει, κάποιο λόγο έχει και δεν καταλαβαίνει, δεν μπορώ να τρώω τον χρόνο μου αέναα για τα ίδια πράγματα.

   Διαγραφή
  2. Δεν προκειται για τη σοσιαλδημοκρατια. Οι ιδιοκτητες των ''αντιμνημονιακων'' ΜΜΕ εχουν πιασει τον παλμο της αγορας κ πουλανε αντιμνημονιο, ελπιδα, αγωνιστικοτητα (τυφλη), αλληλεγγυη και αλλες ομορφες λεξεις που πεισμωνουν τον μικροαστο που εξαθλιωνεται μερα τη μερα να πιαστει απο καπου χωρις να ιδρωσει πολυ.

   Κι οταν το νεο πασοκ του Alexis ολοκληρωσει το εργο του Antonis η μπαλα θα παρει ολη την αριστερα παραμαζωμα. Εμεις απο που θα κρατηθουμε τοτε; Ηδη χρεωνουν στο ΚΚΕ την εκλογικη "ηττα" της αριστερας του Ιουνη που μας περασε. Κι ο απλος κοσμος δεν καταλαβαινει τις διαφορες. Για την ακριβεια τοτε θα ειναι και τοσο εξαθλιωμενος που δε θα καταλαβαινει τιποτα.

   Ερχονται επικινδυνες μερες για το κομμα και το Ρ. Εγω δεν ειμαι τοσο διαβασμενος ωστε να ξερω με ποιο τροπο αντιμετωπιζεις τετοιες καταστασεις. Με ποιο τροπο προστατευεσαι και με ποιο τροπο διαφυλαττεις το στιγμα σου.

   Διαγραφή
  3. Το ΚΚΕ έχει υπερεπαρκώς διαχωρίσει και συγκεκριμενοποιήσει τη θέση του για να το πάρει η μπάλα "παραμάζωμα" από οποιονδήποτε με στοιχειώδη πολιτική συνείδηση. Οι απολιτίκ έτσι κι αλλιώς θα καταλήξουν στο φασισμό. Όσο για την αντιμνημονιακή αριστερά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απασχολεί τους κομμουνιστές ιδιαιτέρως πια. Είναι ήδη αργά για αυτή.

   Διαγραφή
 21. δεν ειναι "τυχαιο" που πεφτει τετοιο "κλαμα" απο τους οπορτουνιστες και τα ΜΜΕ τους, απο τους αστους και τα δικα τους ΜΜΕ για τις απολυσεις στο "Ρ", ειναι αρχη προσυνεδριακου διαλογου, τι πιο θεμιτο για αυτους ολους τους "Γερμανους τους προφεσορους" να στρεψουν αλλου το ενδιαφερον των απλων ανθρωπων, των εργατων, των αυτοααπσχολουμενων, των ανεργων, απο αυτο που πραγματικα πρεπει να τους ενδιαφερει ως το συνεδριο του ΚΚΕ, να μελετησουν, να αφομιωσουν, να συμβαλλουν στην επεξεργασια των θεσεων.
  Εμενα δεν με εκπλησει ολος αυτος ο "ντορος", ειναι στα πλαισια της επιθεσης που οι αστοι κανουν πανικοβλητοι-ναι ακριβως ετσι ειναι, οχι βεβαια γιατι αυριο θα χασουν την εξουσια, αλλα γιατι δεν μπορουν πλεον ευκολα να κοντρολαρουν την καπιταλισιτκη κριση οσο και να το παιζει ανετος ο Αντωνακης και οι συν αυτω-προκειμενου να μειωσουν οσο μπορουν την απηχηση των θεσεων του ΚΚΕ στο λαο, ασχετα απο το εκλογικο του αποτελεσμα, αυτο φανηκε σε ολες τις τελευταιες απεργιακες κινητοποιησεις, τις πολυ μαζικες συγκεντρωσεις του ΠΑΜΕ, τις αρχαιρεσιες σε εκατονταδες σωματεια και συλλογους οπου οι Κομμουνιστες αυξησαν αισθητα τις δυναμεις τους.
  Ξερουν λοιπον πολυ καλα τα αστικα επιτελεια οτι η διογκωση του θεματος-με τις απολυσεις στο Ρ-"ΕΝΟΧΛΕΙ",ακριβως ετσι, ολον εκεινο τον κοσμο που εχει χασει την δουλεια του και στο τσερβελο του δεν μπορει να κανει ευκολα διαχωρισμο μεταξυ αστικων ΜΜΕ και τι αυτα υπηρετουν, και κομματικων εντυπων, το παραμυθι με τις επιχειρησεις του ΚΚΕ ειναι παλιο, απο την εποχη του Αυριανισμου, επομενως ειναι ευνοητο οτι ευκολα "πιανει" σε αδαη και απληροφορητα λαικα στρωματα.
  Θα το εντεινουν και θα το διατηρησουν οσο τους παιρνει στην επικαιροτητα,οσο για το αν ηταν απαραιτητο να γινουν η οχι οι λιγες αυτες απολυσεις τωρα η αργοτερα, νομιζω οτι καλα εγιναν τωρα-οχι απο την αποψη της πραξης, αλλα του χρονου-ωστε να αντιπαλευτουν τωρα οι επιθεσεις εναντια στο Κομμα, και να ανοιξει οσο γινεται πιο πλατια ο προσυνεδριακος διαλογος, να γινει κουβεντα ουσιας μεσα στους τοπους δουλειας-αυτο φοβουνται οι αστοι οπως ο διαολος το λιβανι-στις γειτονιες, παντου, αυτο αλλωστε θα επιδιωχθει.
  Χρονικα το θεμα πιεζε βεβαια-απο την αποψη των οικονομικων δυσκολιων-αλλα νομιζω οτι το ΚΚΕ απεδειξε για μια ακομη φορα οτι δεν φοβαται ουτε την κριτικη, ουτε κομπαζει μπροστα στις επιθεσεις των εχθρων του,προσοχη χρειαζεται βεβαια κατα τη γνωμη μου να μην "υπεριδελογικοποιηθει" το θεμα και για μεγαλο διαστημα η κουβεντα για το Κομμα επικεντρωνεται γυρω απο αυτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ''Τελευταία, ανέφερα το πρόβλημα σύνδεσης σ' ένα σύντροφο και την επόμενη μέρα που δοκίμασα --τυχαία ή όχι--, όντως συνδέθηκα. Ξόδεψα 40 λεπτά να διαλέγω βιβλία για μένα και για φίλους, και όταν, τέλος, ολοκλήρωσα τη λίστα παραγγελιών ανακάλυψα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα πληρωμής μέσω πιστωτικής· ο μόνος τρόπος ήταν με την απαρχαιωμένη αλλά εκτός πιστωτικού συστήματος μέθοδο της ταχυδρομικής καταβολής. Πάτησα υποβολή της παραγγελίας...και η σελίδα κρέμασε, με αποτέλεσμα να μην καταχωρηθεί τίποτε. Και εκεί εγκατέλειψα.''

  δεν θελω να το παρεις στραβά αλλά αυτο ειναι δειγμα μιας απιστευτης ανικανοτητας και αδιαφοριας .. οι εκει υπευθυνοι απλώς δεν κανουν καθόλου τη δουλεια τους., την δουλεια πουτους ανεθεσαν - και αυτο ειναι εντελώς ασχετο με το πλασαρισμα του εαυτου κλπ κλπ ..Εχει να κανει με την πληρη αδιαφορια και - μιας που μιλάμε για μια επιχειρηση συνδεδεμένη με την ιστορια του κομματος - και με ελλειψη πολιτικής συνειδησης .. αν υπήρχε θα νιαζοντουσαν ..
  Αυτο νομιζω εγω ... οποιος νιαζεται φροντιζει και για τα οικονομικά και την εικονα ενος πολιτικου οργανισμου και κομματος .. και οσοι αγαπάν αυτο το κομμα οφειλουν να ειναι και αυστηροι σε τετοια φαινομενα ακριβώς για να μη τα πληρωσουν οσοι κανουν τη δουλεια τους με απολυσεις ..
  αυτα και καλή χρονια,,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Απαντήσεις
  1. στείλτε, ρε, ένα πιστωτικό κουπόνι στην κοπέλα(;), να μην παραπονιέται.

   Διαγραφή
  2. Δεν γίνεται να της στείλω κουπόνια ενίσχυσης του κόμματος αφού θέλει να βοηθήσει να μη γίνονται απολύσεις;

   Διαγραφή