Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Για σκοπούς αρχειοθέτησης, καταγράφεται στην παρούσα ανάρτηση η νέα χρήση του γνωστού Λάμπρου Σταυρόπουλου του Βήματος για σκοπούς υπόσκαψης της πολιτικής εικόνας του ΚΚΕ από "αριστερό" μέσο. 

Το νέο περιστατικό αφορά την αναδημοσίευση από το Left.gr άρθρου του Σταυρόπουλου με τίτλο "Κύμα απολύσεων στον 'Ριζοσπάστη' ετοιμάζει ο Περισσός (;)". Σημειώνεται διαδικαστικά ότι το ερωτηματικό σε παρένθεση προστέθηκε εν είδει παρθενοραφής από το ιστολόγιο, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και το πρωτότυπο στο Βήμα δεν χρειάζεται ερωτηματικά και δεν τα χρησιμοποιεί. Το άρθρο Σταυρόπουλου επικαλείται ως πηγές για την είδηση "ασφαλείς πληροφορίες" (όχι "πληροφορίες της ασφάλειας") και ... τις Θέσεις του κόμματος.

Στις 9 Δεκεμβρίου και σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, ο Λάμπρος Σταυρόπουλος ανήγγειλε ότι οι Θέσεις της ΚΕ προαναγγέλουν κομματικές εκκαθαρίσεις ("Ξεκαθάρισμα μελών στο ΚΚΕ") βασιζόμενος στην ερμηνεία του για την αναφορά σε αυτές στην πιθανότητα ανάγκης ανακαταγραφής μελών. Στο ίδιο άρθρο διαπιστώνει "μετάθεση" του συνεδρίου "για δύο μήνες" την στιγμή που το ΚΚΕ δεν ανακοίνωσε ποτέ ημερομηνία διεξαγωγής την οποία να ανακάλεσε, και χωρίς φυσικά να αναφέρει σε τι βασίζει την δήλωση ότι το συνέδριο είχε "μετατεθεί."

Στις 9 Σεπτεμβρίου, πάντοτε στο Βήμα, ο Σταυρόπουλος είχε προωθήσει μόνος του και χωρίς καμία αιτιολόγηση την πρόταση ότι το ΚΚΕ "μεταθέτει το 19ο συνέδριο." Το άρθρο είχε χρησιμοποιηθεί ως βάσιμη πληροφόρηση και είχε οδηγήσει σε ολοκληρωμένη θεωρία περί φόβου της ηγεσίας για τις διαθέσεις της βάσης στο ιστολόγιο leftg700 ("ΚΚΕ: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!").

Στις 21 Οκτωβρίου, ο Σταυρόπουλος, όπως πάντα από τις σελίδες του Βήματος, έκανε λόγο για "εκνευρισμό στον Περισσό για την εσωκομματική κριτική", φράση με την οποία αναφέρεται στο ιστολόγιο "Εργατικός Αγώνας." Στο σχετικό κείμενο, ο Σταυρόπουλος έκανε ψευδώς λόγο για "ενυπόγραφα κείμενα πρώην κομματικών στελεχών τα οποία έχουν διαγραφεί", και πρόσθετε, μάλλον οξύμωρα, ότι η "εσωκομματική κριτική" "εκφράζεται 'από τα έξω'". Το λιβελλογράφημα Σταυρόπουλου είχε τότε άμεσα αναδημοσιευτεί από το επίσης "αριστερό" ιστολόγιο "Εργατικός Αγώνας" σε μια ιδιότυπη έκφανση ταυτολογίας ή κυκλικής συλλογιστικής (ο Σταυρόπουλος χρίζει τον "Εργατικό Αγώνα" εσωκομματική αντιπολίτευση και ο "Εργατικός Αγώνας" τον Σταυρόπουλο αξιόπιστη πηγή για το πραγματικό στάτους των ψευδώνυμων συγγραφέων του).

Στις 11 Μαρτίου, φυσικά στο Βήμα, ο Σταυρόπουλος ανακάλυψε "εσωκομματικά σημειώματα" και "αντιδράσεις σχετικά με τις επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ", με ιδιαίτερη αναφορά σε εσωκομματικά φαγώματα για το κίνημα της πατάτας. Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε αναφορές στην εσωκομματική κατάσταση από υποτιθέμενα κομμουνιστικό blog, με την επονομασία goodmorninglenin, που εξαφανίστηκε από την ιστόσφαιρα σχεδόν αμέσως μετά.

Τέλος, στις 26 Φεβρουαρίου, ο Σταυρόπουλος αφιέρωσε άρθρο στις "αποκαλύψεις" του αποχωρήσαντα Αλέκου Χαλβατζή, με τίτλο "Συντροφικά Έκτροπα". Στον Χαλβατζή γίνεται αναφορά --επί τη ευκαιρία, καθώς φαίνεται-- και στο άρθρο της 11ης Μαρτίου.

Το ιστολόγιο σημειώνει την θλίψη και τον αποτροπιασμό του για την αναγωγή ενός τριτοκλασάτου αργυρώνητου λακέ της αστικής αντίδρασης με διαπιστωμένο record στην συκοφαντική τερατολογία σε οργανικό διανοούμενο της συριζαϊκής αριστεράς. Θλίβεται ακόμη πειρσσότερο από την απόλυτη ανικανότητα των προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ μέσων να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στα καθήκοντα μιας πολιτικής απάντησης στις ανακοινωθείσες Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Τουλάχιστον, ο Κάουτσκι δεν απαντούσε στον Λένιν τσιτάροντας πορνοπεριοδικά ή τα ζώδια της εβδομάδας. Είχε μια κάποια συναίσθηση του τι συνεπάγεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Φυσικά, το ιστολόγιο δεν πρόκειται να ακολουθήσει παρόμοιες ατραπούς χρησιμοποιώντας τα ξεράσματα του δεξιού και ακροδεξιού Τύπου για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τα δεξιά --δηλαδή, κατά βάση, συκοφαντία, μιας και δεν υπάρχει καμία δεξιά αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ που να αξίζει το όνομα "κριτική"-- ούτε έκανα ποτέ ούτε και θα κάνω. Για την κριτική άλλωστε που ενδιαφέρει εμένα υπεραρκούν οι δηλώσεις και τα δημοσίως πεπραγμένα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Βρωμοκοπούν τόσο αφόρητα τα φανερά και επισήμως προβαρισμένα που η σκέψη και μόνο της ύπαρξης άπλυτων και αδήλωτων μού προκαλεί αναγούλα.

4 σχόλια:

 1. αναμενόμενες πίπες,που θα γίνονται περισσότερες όσο πλησιαζεί το συνέδριο...σε λίγο θα ακούσουμε για κλωνοποιήσεις ληστοσυμμοριτών,για τηλέφωνα από τον έκτο όροφο (θεικό άρθρο πριν το προηγούμενο συνέδριο) κτλ...όλα τα μωρά ή πουρά στην πίστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. I love you baby!
  (μα γιατί ασχολούνται με ένα κόμμα του 4.5% με μια κοντή και άσχημη ΓΓ και λουζερς μέλη;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα γεγονότα έχουν μια άσχημη τάση να είναι ενοχλητικά και να οδηγούν ενίοτε (ή και συχνά) σε απώλεια ψυχραιμίας, δεν παύουν ωστόσο να είναι γεγονότα.

   Scripta manent, πόσο μάλλον scripta κωμικού βυζαντινισμού και ανεξέλεκτης διάθεσης χειραγώγησης.

   Διαγραφή
 3. Άραγε πληρώνονται για αυτά που γράφουν ορισμένοι ;

  Ή το κάνουν ... από μόνοι τους ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή