Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #271

Τελευταία πειραματίζομαι με τρόπους εξοικονόμησης χρόνου από την παρακολούθηση της ελληνικής πολιτικής αρθρογραφίας, γιατί ειλικρινά, υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνεις σ' αυτή τη ζωή. Μια απ' τις μεθόδους που ανέπτυξα λέγεται "διάβασε τον τίτλο."

Για παράδειγμα, το άρθρο του Γ. Ρούση τιτλοφορείται "Η αναγκαιότητα ενός τρίτου αριστερού μετωπικού πόλου". Τώρα, η φράση "μετωπικός πόλος" είναι το ανάλογο της φράσης "μουγκός σοπράνο", ή αν το θέλετε με πολιτικότερους και αρκούντως αριστερούς όρους, της φράσης "σεχταριστικός οικουμενισμός". Δηλαδή, είναι μια φράση χωρίς κανένα νόημα, εφόσον η έννοια του μετώπου και η έννοια του πόλου αποκλείουν η μία την άλλη. 

Σε ό,τι δε αφορά τον αριθμό των "μετωπικών πόλων" που οραματίζεται ο καθηγητής, σκέφτηκα ότι οι πόλοι είναι αρκετά παράξενα πράγματα ως προς το ότι τείνουν πάντα να προτιμούν τον αριθμό δύο, οι ξεροκέφαλοι, και ποτέ τον αριθμό ένα ή τρία. Και έτσι οι μαγνήτες έχουν πάντα δύο πόλους, ακόμα και αν τους κόψεις στη μέση, οι μπαταρίες το ίδιο, και η υδρόγειος επίσης. Τέτοια είναι η εμμονή των πόλων να είναι πάντα δύο, που ακόμα και η έκφραση "διπολισμός" είναι πλεόνασμα, καθώς πόλος μόνος του και πόλοι σε τριπλέτα δεν απαντώνται πουθενά στη φύση, και ως εκ τούτου οι εκφράσεις "μονοπολισμός" ή "τριπολισμός" δεν έχουν κυριολεκτικά κανένα νόημα. Άσε που η "πόλωση" αφορά πάντα μια διαίρεση στα δύο, όχι στα τρία, στα δεκαπέντε ή στο ένα.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές επί του τίτλου, θεωρώ ότι έχω ασφαλείς ενδείξεις ότι το περιεχόμενο του άρθρου συνίσταται μέσες-άκρες στην έλλειψη περιεχομένου, ή αλλιώς σε ένα ακόμα αξιοθρήνητα βαρετό παιχνίδι με τις λέξεις: πόρισμα που συμφωνεί απολύτως με τα υπόλοιπα 3897 άρθρα που έχω διαβάσει από τον κύριο Ρούση και την παρέα του. Ergo, δέκα λεπτά περισσότερου ελεύθερου χρόνου και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου