Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Τι "σοσιαλισμός του 21ου αιώνα" και κουραφέξαλα; Σοσιαλισμός από άλλους γαλαξίες!

Eat my intergalactic dust, SYRIZA!

Ο Χομέρο Ρομούλο Κριστάλλι Φρασνέλλι (1912 - 1981), γνωστός αποκλειστικά με το ψευδώνυμο Χ. Ποσάδας (J. Posadas), υπήρξε Αργεντινός τροτσκιστής. Είναι ο εισηγητής μιας μικρής τάσης του τροτσκιστικού κινήματος που φέρει το όνομά του (ποσαδισμός) και χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση, ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να εγκαθιδρυθεί με πυρηνικά όπλα ή εξωγήινη επέμβαση. 

Βιογραφία
...

Ο Ποσάδας ανέλαβε επικεφαλής του λατινοαμερικανικού Γραφείου της 4ης Διεθνούς και υπό την ηγεσία του κάποιοι τροτσκιστικοί πυρήνες αύξησαν τη δύναμή τους, κυρίως ανάμεσα στους εργάτες σιδηροδρόμων της Κούβας, τους μεταλλωρύχους κασσιτέρου της Βολιβίας και τους αγρεργάτες της Βραζιλίας. Στο παγκόσμιο συνέδριο του 1951 τάχθηκε με την τάση του Ράπτη, ενώ το 1953 (με τη διάσπαση της Διεθνούς) τον ακολούθησε στο Διεθνές Γραφείο (ISFI). Όμως έως τα τέλη της δεκαετίας, ο Ποσάδας και οι οπαδοί του είχαν περάσει στην εσωτερική αντιπολίτευση του Διεθνούς Γραφείου, κατηγορώντας την ηγεσία για ηττοπάθεια και για έλλειψη πίστης στη δυνατότητα της επανάστασης. Επίσης διαφωνούσαν στο ζήτημα του πυρηνικού πολέμου - οι ποσαδικοί υποστήριζαν πως μια τέτοια εξέλιξη ήταν όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή, αφού έτσι θα καταστρεφόταν και ο καπιταλισμός και ο σταλινισμός! Συνεπεία των διαφωνιών τους με την κεντρική γραμμή, οι ποσαδικοί αποχώρησαν από το Διεθνές Γραφείο το 1962 και ίδρυσαν δική τους διεθνή συνομοσπονδία με επικεφαλής τον Ποσάδας - αρχικά την ονόμασαν Τέταρτη Διεθνή και στις αρχές της δεκαετίας του '70 προσέθεσαν το «Ποσαδική». ...

Ιδιαίτερες απόψεις
Περισσότερο από την κινηματική δράση του, ο Χ. Ποσάδας είναι γνωστός για τις αντιλήψεις του σχετικά με τον πυρηνικό πόλεμο και τα ΑΤΙΑ.

Υποστήριζε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένοπλη πυρηνική σύγκρουση, η οποία με τη σειρά της θα ξεσήκωνε την εργατική τάξη όλων των κρατών εναντίον των καπιταλιστών και τελικά θα οδηγούσε στην εγκαθίδρυση επαναστατικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επομένως χρέος των κομμουνιστών δεν ήταν η αποφυγή αλλά η υποδαύλιση της σύγκρουσης, αφού κατά τον Ποσάδας ο πυρηνικός πόλεμος ισούται με επαναστατικό πόλεμο. Πιστοί σε αυτή τη γραμμή, οι ποσαδιστές της Κούβας πίεζαν το Φιντέλ Κάστρο να επιτεθεί κατά της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο μέχρι που τούς διέλυσε. Επίσης στη δεκαετία του '70, το ποσαδικό κίνημα απαιτούσε από τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα να ξεκινήσουν «προληπτικό πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ.

Μία άλλη, γνωστή, θεωρία του Ποσάδας είναι αυτή σχετικά με τους εξωγήινους, που πρωτοδιατυπώθηκε το 1968. Πίστευε ότι μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό πνευματικής και υλικής προόδου, ώστε να επιτύχει διαπλανητικά ταξίδια, συνεπώς η εμφάνιση των ΑΤΙΑ αποδείκνυε την ύπαρξη του σοσιαλισμού σε άλλους πλανήτες. Έτσι υποστήριζε ότι το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να τεθεί υπό την καθοδήγηση εξωγήινων συντρόφων, ώστε να οργανώσει την επανάσταση στη Γη.

Στο κείμενό του «Ιπτάμενοι δίσκοι, η διαδικασία της ύλης και της ενέργειας, επιστήμη και σοσιαλισμός» (γαλλικό πρωτότυπο: Les Soucoupes Volantes, le processus de la matiere et de l'energie, la science et le socialisme), ο Ποσάδας υποστήριξε ότι τα ΑΤΙΑ δε μένουν πολύ καιρό στη Γη, διότι ούτε ο καπιταλισμός ούτε ο σταλινισμός ενδιαφέρουν τους πιλότους τους. Το βιβλίο αυτό κλείνει με το κάλεσμα σε όντα από άλλους πλανήτες να παρέμβουν και να συνεργασθούν με τους γήινους για να ξεπερασθεί η δυστυχία. Πρέπει να τους καλέσουμε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να μας βοηθήσουν. Έγραψε επίσης για την επικοινωνία με τα δελφίνια και υπέρ του τοκετού μέσα στο νερό.

Η εμμονή του με τα ΑΤΙΑ οδήγησε πολλούς παλιούς συντρόφους του σε αστεϊσμούς. Κάποιοι σχολίασαν ότι, όπως ο Τρότσκι αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε μια χώρα», έτσι ο Ποσάδας αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε έναν πλανήτη»

13 σχόλια:

 1. «To serve men»-EKM

  http://www.youtube.com/watch?v=Ne5eP0OAsTs

  -->3:01

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aντώνη, οι σύντροφοι ποσαδιστές, έχουν στηρίξει στο παρελθόν ...ΚΚΕ!
  ( http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/6/2009&id=10989&pageNo=31&direction=1 )
  Χωρίς πλάκα! (το γράφω πρώτος γιατί είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσει σχόλιο) :)))
  Επιπλέον:
  "...Πίστευε ότι μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό πνευματικής και υλικής προόδου, ώστε να επιτύχει διαπλανητικά ταξίδια, συνεπώς η εμφάνιση των ΑΤΙΑ αποδείκνυε την ύπαρξη του σοσιαλισμού σε άλλους πλανήτες..."
  Αν θυμάμαι σωστά, υποστήριζε πως η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνέμεων σε βαθμό που θα επέτρεπε τα διαπλανητικά ταξίδια, μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε ανεπτυγμένη κομμουνιστική κοινωνία.
  Εμένα λογικό μου μοιάζει....

  Και σε τελική ανάλυση τι το τρελλό λέει ο σύντροφος Ποσάδας και τον κοροϊδεύουν;
  Εδώ ο Τσίπρας έλεγε να πάμε μαζί με την ΕΕ ενάντια στην τρόικα (που οι 2 στους 3 είναι από την ΕΕ!!!!) και τον πήραν στα σοβαρά. Στον συμπαθή Ποσάδα θα κολλήσουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Trash
   Μάλλον σ εχω προλάβει!!!! Δες παρακάτω σχόλιο....

   rednready2

   Διαγραφή
 3. Ρε, εδώ την πέφτανε στον Κάστρο να αμολήσει πυρηνικά πάνω στις ΗΠΑ, από ΕΕ θα μάσαγαν;

  Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι: υπάρχουν πάνω από ένας ποσαδιστές στην Ελλάδα σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι θες να πεις εσύ τώρα....κάπου το πας πονηρέ διαχειριστή....


   rednready2

   Διαγραφή
  2. Έτσι!
   Ο σύντροφος Ποσάδας δεν μάσαγε με τίποτα!
   Ετσι κι αλλιώς η γή θα γίνει κόκκινη. Ή κόκκινη από τους Αρειανούς (που τα έχουν καταφέρει ήδη στον πλανήτη τους ως γνωστό), ή κόκκινη από τις κατσαρίδες που θα επιβιώσουν του πυρηνικού πολέμου (και που -και πάλι ως γνωστό- ζουν σε μη εκμεταλευτικές κατσαριδοκοινωνίες)
   Και μετά έχεις κάτι φλώρους που θεωρούσαν σκληρο(πυρηνικό) κομμουνιστη τον ...Πολ-ποτ, που ήταν μεγάλη οπορτούνα μπροστά στο μεγαλείο του σύντροφου Ποσάδα.
   Στο ρώτημα "αν είσαστε τροτσκιστής, τι τροτσκιστής θα θέλατε να είστε;", απάνταμε:
   -Ποσαδικός! με περηφάνια, και χωρίς καμμία επιφύλαξη (και τα μυαλά στην Ανδρομέδα!)

   Διαγραφή
 4. Νομίζω είχα δει τον όρο ποσαδιστής στο μπλογκ του Σφυροδρέπανου αλλά δεν μπήκα στον κόπο να το ψάξω, γιατί ούτως ή άλλως τις μισές λέξεις (και παραπάνω μη σου πω) δεν τις καταλαβαίνω.
  Αγόρασα και λεξικό γι' αυτό το λόγο, αλλά είμαι στο αγκιτάτσια ακόμα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ... βέβαια το ότι εγώ δεν ξέρω πολλές απο τις εξειδικευμένες ή κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιεί δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα του μπλογκ (το διευκρινίζω γιατί φάνηκε σα να τον "θάβω" τον άνθρωπο).

   Διαγραφή
 5. http://revolutionarycpgr.wordpress.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Α, τον φουκαρά… Πες μας και παρακάτω. Τον έκλεισαν σε ίδρυμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι βέβαια. Ο άνθρωπος ήταν μπροστά, πιο μπροστά κι απ΄αυτούς που το ριξαν στην γνωστή αεροκοπανολογία για "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα" εννοώντας τον Μπερνσταϊν και τον Κάουτσκι σε χρονομηχανή.

   Διαγραφή
 7. Νεολαία Ποσαδιστών Δημοκρατικής Αριστεράς και ... νέο συκώτι από τα γέλια!
  Btw θυμάμαι ότι. είχα ένα συμφοιτητή Ποσαδιστή που στις εκλογές του '81 ψήφισε ΚΚΕ, το '85 ΠΑΣΟΚ, μετά τον έχασα και πριν λίγα χρόνια έμαθα ότι γυρνοβολούσε στους διαδρόμους του ΥΠΕΚΑ παρέα με την ταγάρω τη Μπιρμπίλη.
  Σε όλους μας άρεσε το star wars αλλά μερικοί το κάψανε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γελάτε - γελάτε αλλά όταν θα επικείσουμε τον Άρη και την Ευρώπη(φεγγάρι του Δία) και θα συναντήσουμε τα ΟΥΦΟ των ιμπεριαλιστών από το Α-Κενταύρου, ο J. Posadas θα γίνει επίκαιρος.Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή